PRZYSZLE MATKI,ZONY I KOCHANKI rozmowy o ciazy,dzieciach i nie tylko .... - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-10, 12:39   #2011
alexa1307
BAN stały

Dot.: PRZYSZLE MATKI,ZONY I KOCHANKI rozmowy o ciazy,dzieciach i nie tylko ....

Witajcie kobietki
ja dzis troche pozno bo prawie caly dzien przespalam a tu jak na zlosc sliczna pogoda,ale tak mnie jakos pobolewa brzucho tak na dole i w pachwinach,ze az laic nie moge nawet po domu a jeszcze dzis do lekarza musze isc,normalnie masakra jakas kurcze nawet nos pa nie daje rady,nie wiem o co tu chodzi,mam tylko nadzieje,ze wszystko ok i bol minie,
co do filmiku to na pewno go obejrze ale nie dzis bo ja nerwowo podchodze do takich tematow a z mom dzisiejszym bolem wole nie ryzykowac,co do mojego meza to nie wiem czy by chcial obejrzec go bo On niby twardy facet ale przy takich scenach to moze z nerwow jeszcze komputer rozwalic ale zobaczymy czy sie dolaczy jak ja bede ogladala.

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
Acha i Alexa czekam z niecierpliwością na fotki

Zebra
wspólczuję bólu zęba
Dam foteczki ale chyba dopiero wieczorkiem bo teraz nie moga cos mi wejsc,ale ja zawsze w dzien mam problem z dodawaniem fotek niestety,albo moje net jest jakis za slaby albo nie wiem o co chodzi

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
Alexa super ze tak to rozegralas Zobaczysz wszystko sie ulozy. A mężowi proponuję wyjaśnić na jakim etapie ciąży jestescie. Powiedz mu że dzidziuś ma już wszystkie narządu wykrztałcone, ma nawet paznokcie On pewnie mysli ze to po prostu płód ktory jeszcze czlowiekiem nie jest. Mozesz mu na youtube pokazac film "niemy krzyk" ktory ukazuje aborcje we wczesnej ciazy a płód ucieka przed ssącym narzedziem, że on czuje, że go boli a lekarz go zabija

Magialena nic nie nie martw, ciesz sie z pracy, zwolnic Cie nie zwolnia jesli bedziesz nadal pracowac w ciazy a i jeszcze maciezynski dostaniesz . No a poza tym to za pierwszym razem przewaznie sie nie udaje zajsc w ciaze wiec cierpliwie czekaj na okres

Alexa, Sensuel zdrowka dla dzieciaczkow, oby im choróbska szybko przeszly

A ja dzis dostałam @, takze juz niedlugo zaczynamy staranka
Mój tż chciał wczoraj ale ja cos czulam ze okres dostane . A on to w ogole sie nie zna na cyklu, kiedy są dni płodne

A powiedzcie mi kiedy są najpłodniejsze dni w cyklu?
Dzieki
i za zaproszonko tez bardzo dziekuje
alexa1307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 13:32   #2012
zebra666
Zakorzenienie

Alexa widziałam ten film... i szczerze polecam ale może nie teraz kiedy jesteś w ciężkiej sytuacji, kiedy Twoja ciąża naprawdę nie jest łatwa i prosta... Naprawdę wszytsko ten lekarz opisuje i opowiada a potem pokazuje na filmie usg i zapewne gdybym była kobietą chcącą usunąć ciążę ale wcześniej pokazali mi ten film- nie zdecydowałabym się Zresztą sam ten lekarz był zwolennikiem aborcji i wykonywał ich już bardzo dużo- ale się nawrócił jak zobaczył film usg z przeprowadzonej przez niego aborcji. Nie wiem czy na Twoim miejscu bym się decydowała na tak emocjonujący film.

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 15:16   #2013
atinas
Zadomowienie

Ja to w ogóle nie chciałabym w ciąży oglądać takiego filmu...
atinas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 15:56   #2014
eniggma
BAN stały

hej dziewczyny odzywam się. słabo u nas postaram sie pozniej jeszce napisac albo jutro. prosze o kciuki
eniggma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 16:01   #2015
atinas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eniggma Pokaż wiadomość
hej dziewczyny odzywam się. słabo u nas postaram sie pozniej jeszce napisac albo jutro. prosze o kciuki
Kochana trzymamy mocniutko najmocniej jak się tylko da
Wierzę, że będzie wszystko dobrze
Stary 2009-11-10, 16:42   #2016
Sensuel
Wtajemniczenie

No to jesteście dzielne,bo ja ten film widziałam chyba 2 razy i nigdy więcej.
Enigma...dzieciaczki dobrze się mają?Czekamy na jakieś info o was
Stary 2009-11-10, 16:48   #2017
AgaMili
BAN stały

Enigma trzymam za was kciuki, na pewno wszytko bedzie dobrze
A u Alexy tez jestem pewna ze bedzie ok, nie ma innej opcji .
AgaMili jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-10, 17:50   #2018
zebra666
Zakorzenienie

Eniggma trzymam kciuki!!! Daj znać koniecznie co u Was

Stary 2009-11-10, 19:00   #2019
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus

Cytat:
Napisane przez zebra666
;15189084
Boli mnie ząb buuuuu mam na nim opatrunek uciskowy i mi wierci dziure w głowie takim bólem jak przy nadwrażliwych zębach...
Oj coś o tym wiem, bo mam nadwrażliwe zęby Współczuję. A paniusia spierniczyła Ci zęba!

Edytowane przez Pepus
Czas edycji: 2009-11-10 o 21:13
Pepus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 19:28   #2020
alexa1307
BAN stały

Mowie Wam kobietki jaka tu jest sluzba zdrowia do du...
bylam dzis u lekarza i mowie palantowi,ze boli mnie brzucho a raczej caly dol i pachwiny a ten imbecyl mowi do mnie ,ze jak sie pojawi krwawienie to do szpitala,to ja mowie temu durniowi,ze jak sie pojawi krwawienie to juz bedzie za pozno,i ja zadam od niego pomocy teraz a nie chce sluchac jego nudnych i nikomu nie potrzebnych rad,na samym koncu tak sie wkurzylam,ze zrobilam mu taka awanture,powiedzialam mu do jakiego stanu mnie doprowadzil,ze przez niego wyladowalam w szpitalu,ze zycie i zdrowie mojego dzieciatka to jedna wielka niewiadoma i ja tego tak nie zostawie,tak sie gosciu spekal,ze od razu po tym chcial na pogotowie dzwonic,ale ja go zalatwilam inaczej,poszlam po kierownika przychodni,zlozylam na niego pisemna i ustna skarge,nawet pomogli mi to napisac,pozniej powiedzieli mi,ze mam udac sie do Citizens Advice i tam poprosic o prawnika DARMOWEGO i mu wszystko opowiedziec i ja niewiele myslac tak tez zrobilam a mojemu GP powiedzialam,ze zrobie to tylko i wylacznie dlatego zeby juz nikogo innego nie zalatwil tak jak mnie,staral sie przepraszac ale szczerze mowiac mam go w nosie i chyba ten caly kierownik tej przychodni tak samo,po rozmowie z adwokatem jestem bardzo usatysfakcjonowana w piatek mamy nastepne spotkanie i bedziemy wypelniac dokumenty do sadu na tego konowala
brzucho jak bolal tak boli kurde nadal,mam nadzieje,ze jest to spowodowane rosnieciem

ENIGMA kochana Ty sie tam nie denerwuj :przytu l:na pewno wszystko bedzie dobrze,musisz byc dobrej mysli,jestes pod opieka specjalistow i Oni nie pozwola zeby sie stalo cos zlego,czasami sie wydaje,ze jest juz tak zle ,ze gorzej byc nie moze a czas jednak pokazuje cos innego,ja tez widzialam siebie i swoje malenstwo w ciemnych barwach....a odpukac jak na razie sie trzymamy i nie zamierzam sie poddac,wiec Tobie tez nie pozostaje nic innego jak pozytywnie myslec,a My tu wszystkie trzymamy za Was : kciuki::k ciuki:i nie puszczamy do 1 dobrych wiadomosci od Was
Stary 2009-11-10, 19:38   #2021
zebra666
Zakorzenienie

Alexa nie zazdroszcze przeżyć ale staraj się nie denerwować zwłaszcza takim lekarzem... a bóle mogą faktycznie być spowodowane rośnięciem- miewałam i miewam takie... no chyba, ze niepokojąco silne są to wtedy bym nie ryzykowała...

Stary 2009-11-10, 19:41   #2022
Sensuel
Wtajemniczenie

alexa,ale go urządziłaś .Bólami się nie stresuj do póki krwawienia nie ma i z tym się zgodzę.W Danii tak samo uważają tylko w PL jest inaczej.
Stary 2009-11-10, 20:02   #2023
alexa1307
BAN stały

No wlasnie juz nie zamierzam sie denerwowac a zwlaszcza tym konowalem,pojde tylko pomoc wypisac dokumenty i o wszystkim pozniej beda mnie informowac listownie lub telefonicznie ale nie podaruje mu,jak taki koles moze leczyc ludzi ktory nie ma o tym zielonego pojecia i sprawdza wszystkie symptomy w internecie i pyta sie pacjenta co on ma ztym zrobic mam nadzieje,ze zrobia cos z nim,tutaj raczej jak juz sprawa trafi do sadu to nie ma zlituj sie a wiec mnie popamieta i nikogo juz tak nie urzadzi
kurcze te moje bole nie sa az takie silne ale czuje ten brzuchol,juz sie nalykalam magnezu i nospy ale na razie nic nie dziala,pocieszenie jest takie ze Ty ZEBERKA tez je jeszcze miewasz wiec chyba to normalne a ja juz po prostu jestem przewrazliwiona po tym wszystkim,a najgorsze jest to,ze zdjecie mojego brzuchola nie chce mi wejsc,chyba musze poczekac do poznego wieczora az nie bedzie tyle ludzi siedzialo na necie
Stary 2009-11-10, 20:17   #2024
zebra666
Zakorzenienie

Alexa ja Ci się wcale nie dziwię, ze wszytsko Cię martwi... Czasami sama sobie coś wmawiam a jest wszytsko ok... Te hormony czasem w dupe dają... Obecnie mam uczucie ciężkości pod piersiami w górnej części - może czasem się mały tam pcha? aż ciężko się siedzi

Stary 2009-11-10, 20:31   #2025
atinas
Zadomowienie

Ja mam takie uczucie ciężkości w brzuchu, no ale skoro mówicie że to spowodowane jest rośnięciem to już nie mam się czym przejmować

Alexa prawidłowo zrobiłaś

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-10, 20:33   #2026
eniggma
BAN stały

U mnie raz jest gorzej raz lepiej. Skurcze się utrzymują niewiadomo skąd
Miałam usg dzieciaczki duże już . jeden 12.5 cm drugi ok. 10 cm. Ładnie się rozwijają i z nimi wszystko dobrze.
Dzisiaj mi lekarz powiedział ze dobrze by było jak bym ciaze utrzymała jeszcze 13 tygodni czyli do 30 tygodnia przeciez dzieciaczki wtedy będą wtedy jeszcze malutki?
Walczymy no ale nie wiem ile z tego wyjdzie.
Ale dostaje kopniaki czas i uczucie jest cudowne
dzisaj jest lepiej. ale o wyjsci do domu nie mam mowy
Stary 2009-11-10, 20:37   #2027
alexa1307
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Alexa ja Ci się wcale nie dziwię, ze wszytsko Cię martwi... Czasami sama sobie coś wmawiam a jest wszytsko ok... Te hormony czasem w dupe dają... Obecnie mam uczucie ciężkości pod piersiami w górnej części - może czasem się mały tam pcha? aż ciężko się siedzi
A no hormony potrafia dac popalic niestety a mi to chyba w szczegolnosci zwlaszcza ,ze ja normalnie to nerwusek jestem no Ty kochana to juz masz prawo odczuwac niedogodnosci to juz 30 tydzien Wam lecie z goreczki juz macie,fajnie bo jeszcze troszke i juz malenstwo bedzie z Wami
Stary 2009-11-10, 20:39   #2028
eniggma
BAN stały

Cytat:
Napisane przez alexa1307 Pokaż wiadomość

ENIGMA kochana Ty sie tam nie denerwuj :przytu l:na pewno wszystko bedzie dobrze,musisz byc dobrej mysli,jestes pod opieka specjalistow i Oni nie pozwola zeby sie stalo cos zlego,czasami sie wydaje,ze jest juz tak zle ,ze gorzej byc nie moze a czas jednak pokazuje cos innego,ja tez widzialam siebie i swoje malenstwo w ciemnych barwach....a odpukac jak na razie sie trzymamy i nie zamierzam sie poddac,wiec Tobie tez nie pozostaje nic innego jak pozytywnie myslec,a My tu wszystkie trzymamy za Was : kciuki::k ciuki:i nie puszczamy do 1 dobrych wiadomosci od Was
dziękuje Ci kochana za te słowa;*;*:cmo k:
Stary 2009-11-10, 20:44   #2029
alexa1307
BAN stały

Cytat:
Miałam usg dzieciaczki duże już . jeden 12.5 cm drugi ok. 10 cm. Ładnie się rozwijają i z nimi wszystko dobrze.
Dzisiaj mi lekarz powiedział ze dobrze by było jak bym ciaze utrzymała jeszcze 13 tygodni czyli do 30 tygodnia przeciez dzieciaczki wtedy będą wtedy jeszcze malutki?
Kochana uwierz mi,ze w 30 tygodniu nie beda juz takie malutkie mimo,ze sa tam 2 szkraby to do tego czasu beda juz naprawde duze i pieknie rozwiniete zobacz ile matek walczy zeby dotrwac do 24 tygodnia i wtedy rodza i mimo ,ze sa maluskie to szybko nadrabiaja wagowo ,teraz naprawde jest taki sprzet i takie leki,ze nie trzeba sie martwic a szpital widze ,ze pozostaje Ci jednak do konca,ale warto sie poswiecic dla naszych maluszkow,choc wiem,ze jest Ci strasznie ciezko w tym szpitalu ale wierze,ze dasz rade

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Cytat:
dziękuje Ci kochana za te słowa;*;*:cmo k:
Nie ma za co kochana polecam sie na przyszlosc

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-10, 20:46   #2030
atinas
Zadomowienie

Cytat:
No to jak nie ma mowy, to nie ma. Leż, wypoczywaj i wszystko powinno być dobrze. Napewno lepiej będzie gdy zostaniesz w szpitalu pod czujnym okiem specjalistów, w razię gdyby coś się działo to szybko zadziałają, a w domu to nigdy nie wiadomo jak to jest.
Trzymaj się kochana i dbaj o Okruchy
Stary 2009-11-10, 20:49   #2031
eniggma
BAN stały

Cytat:
Kochana uwierz mi,ze w 30 tygodniu nie beda juz takie malutkie mimo,ze sa tam 2 szkraby to do tego czasu beda juz naprawde duze i pieknie rozwiniete zobacz ile matek walczy zeby dotrwac do 24 tygodnia i wtedy rodza i mimo ,ze sa maluskie to szybko nadrabiaja wagowo ,teraz naprawde jest taki sprzet i takie leki,ze nie trzeba sie martwic a szpital widze ,ze pozostaje Ci jednak do konca,ale warto sie poswiecic dla naszych maluszkow,choc wiem,ze jest Ci strasznie ciezko w tym szpitalu ale wierze,ze dasz rade

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Nie ma za co kochana polecam sie na przyszlosc

ja tam sobie poradze z tym lezeniem. wazne zeby dzieciaczki były silne i zdrowe.
i na swieta chciałabym wyjsc chociaz na dwa dni do domciu ale zobaczymy.

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez atinas Pokaż wiadomość
No to jak nie ma mowy, to nie ma. Leż, wypoczywaj i wszystko powinno być dobrze. Napewno lepiej będzie gdy zostaniesz w szpitalu pod czujnym okiem specjalistów, w razię gdyby coś się działo to szybko zadziałają, a w domu to nigdy nie wiadomo jak to jest.
Trzymaj się kochana i dbaj o Okruchy
dziękuje

w szpitalu bezpieczniej . a mezus sam będzie musiala wszytko przygotować w domciu chociaz kazałam mu sie narazie wstrzymac ze wszytki bo nie wiadomo jak bedzie
Stary 2009-11-10, 20:50   #2032
alexa1307
BAN stały

Cytat:

ja tam sobie poradze z tym lezeniem. wazne zeby dzieciaczki były silne i zdrowe.

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

dziękuje

w szpitalu bezpieczniej . a mezus sam będzie musiala wszytko przygotować w domciu chociaz kazałam mu sie narazie wstrzymac ze wszytki bo nie wiadomo jak bedzie
Moze do Swiat sie polepszy i Was puszcza chociaz na 2 dni na przepustke musisz byc dobrej mysli kochaniutka a na pewno sie ulozy,czasem ciaza do polowy moze byc pod znakiem zapytania a pozniej sie wszystko diametralnie
Stary 2009-11-10, 20:52   #2033
atinas
Zadomowienie

Cytat:

dziękuje

Nawet mi tu nie pisz " bo nie wiadomo jak bedzie bo Cie po tyku zbije

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-10, 20:54   #2034
eniggma
BAN stały

Cytat:
Moze do Swiat sie polepszy i Was puszcza chociaz na 2 dni na przepustke musisz byc dobrej mysli kochaniutka a na pewno sie ulozy,czasem ciaza do polowy moze byc pod znakiem zapytania a pozniej sie wszystko diametralnie
jednak jesli bedzie jakies ryzyko to nie dam sie wypuscić . świętam mam nadzieje nam nie uciekną a chciałabym je spędzić w przyszłym roku z cała naszą czwórką

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
Napisane przez atinas Pokaż wiadomość
Nawet mi tu nie pisz " bo nie wiadomo jak bedzie bo Cie po tyku zbije
nie bij narazie sie wstzrymujemy. bo mysle ze tak tzreba poprostu. ale mam pozytywne nastawienie
Stary 2009-11-10, 21:02   #2035
alexa1307
BAN stały

A oto dowod na to ,ze dzieciaczki urodzone przed 24 tygodniem moga przezyc tekst jest tlumaczony na jezyk polski wiec moze to byc niezbyt dokladne tlumaczenie az lezka kreci sie w oku jak sie to czyta a zwlaszcza jak sie patrzy na to zdjecie to dzieciatko wazylo w chwili urodzenia zaledwie pol kilo :conf used:

http://translate.google.com/translat...ial%26hs%3D1Ay

---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Cytat:
jednak jesli bedzie jakies ryzyko to nie dam sie wypuscić . świętam mam nadzieje nam nie uciekną a chciałabym je spędzić w przyszłym roku z cała naszą czwórką

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

nie bij narazie sie wstzrymujemy. bo mysle ze tak tzreba poprostu. ale mam pozytywne nastawienie
Bedzie bardzo dobrze i nastepne swieta bedziecie juz swietowac cala 4 a te swieta najwyzej spedzisz z Tz w szpitalu i tez moze byc milo.
Stary 2009-11-10, 21:04   #2036
eniggma
BAN stały

Cytat:
A oto dowod na to ,ze dzieciaczki urodzone przed 24 tygodniem moga przezyc tekst jest tlumaczony na jezyk polski wiec moze to byc niezbyt dokladne tlumaczenie az lezka kreci sie w oku jak sie to czyta a zwlaszcza jak sie patrzy na to zdjecie to dzieciatko wazylo w chwili urodzenia zaledwie pol kilo :conf used:

http://translate.google.com/translat...ial%26hs%3D1Ay
ojej ale malusieńkie było

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:

Bedzie bardzo dobrze i nastepne swieta bedziecie juz swietowac cala 4 a te swieta najwyzej spedzisz z Tz w szpitalu i tez moze byc milo.
tż to nawet zapowiedział ze spi z nami w świeta hehe
napewno tak źle nie będzie a na siłe nie będe sie pchała żeby wychodzić
Stary 2009-11-10, 21:08   #2037
alexa1307
BAN stały

Cytat:
ojej ale malusieńkie było

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

tż to nawet zapowiedział ze spi z nami w świeta hehe
napewno tak źle nie będzie a na siłe nie będe sie pchała żeby wychodzić
Malusienkie ale jakie silne My tez musimy wierzyc ,ze nasze dzieciaczki sa takie silne jak to z artykulu
kochany ten Twoj Tz bynajmniej bedziesz miala towarzystwo i to jakie
a co do domciu to masz racje,nie pchaj sie jeszcze zdazysz sie namieszkac
Stary 2009-11-10, 21:12   #2038
eniggma
BAN stały

Cytat:
Malusienkie ale jakie silne My tez musimy wierzyc ,ze nasze dzieciaczki sa takie silne jak to z artykulu
kochany ten Twoj Tz bynajmniej bedziesz miala towarzystwo i to jakie
a co do domciu to masz racje,nie pchaj sie jeszcze zdazysz sie namieszkac

w sumie od kilkau dni byłam w okrponym stanie ale tylko weszlam na wizaz odrazu mi sie humor poprawił
dziękuje dziewczyny;*
Stary 2009-11-10, 21:29   #2039
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus

Enigma ja też trzymam za Was kciuki Będzie dobrze, nie martw się na zapas.
Alexa dobrze zrobiłaś i mam nadzieję, ze coś z nim zrobią.

Pepus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 22:59   #2040
alexa1307
BAN stały

Cytat:
w sumie od kilkau dni byłam w okrponym stanie ale tylko weszlam na wizaz odrazu mi sie humor poprawił
dziękuje dziewczyny;*
Ciesze sie,ze humorek Ci sie poprawil

---------- Dopisano o 00:59 ---------- Poprzedni post napisano o 00:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Pepus Pokaż wiadomość
Enigma ja też trzymam za Was kciuki Będzie dobrze, nie martw się na zapas.
Alexa dobrze zrobiłaś i mam nadzieję, ze coś z nim zrobią.
Tez mam kochana taka nadzieje,bo wedlug mnie to naprawde nie jest lekarz,kazda z Nas moze szukac objawow na necie i kazda z Nas cos znajdzie i w takim razie moze zostac lekarzem mam nadzieje,ze juz dluzej nie bedzie wykonywal swojego zawodu i krzywdzil ludzi,o nic wiecej mi nie chodzi
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości