|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
dzieki Unholy
|
|
#4322 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Cytat:
co się stało ? nie smutaj sie, może jeszcze da się to "naprawić" skoro bardzo tego chcesz, może wizyta w poradni by pomogła ![]() czytałaś tu: http://www.mlekomamy.pl/ ja też miałam problemy, ale bardzo chciałam, tak bardzo że się udało Cytat:
a Ty jesteś oczywiście nieczuła na to wołanie ![]() mi się też nudzi, mały dzisiaj grzeczny - na razie - tfu, tfu, tfu i puk, puk w niemalowane ![]() mogłabym cos zrobić, ale przecież mówiłam że nie będę nic robić, a nie mogę rzucać słów na wiatr ![]() robię tylko pranie, ale wywieszę tylko swoje rzeczy
|
|
|
#4323 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie Kochane!
Wczoraj wieczorem usiadłam żeby Was nadrobić. Siedziałam, siedziałam żeby przeczytać co naskrobałyście w weekend i w poniedziałek w ciągu dnia i o 22.30 zrezygnowałam, bo usypiałam na siedząco. Także chcę zameldować, że jestem i pójdę dalej nadrabiać. Chce tylko napisać do Ani - To może się okazać zwykłym odruchem jak piszą dziewczyny, do padaczki na pewno jeszcze daleka droga więc obserwuj uważnie, ale na pewno to nic poważnego! P4w się jakoś tam wcześniej pytała o sposoby na usypianie. Ja kombinowałam kiedyś - a to kołysanki, a to jakieś szumy wody uspokajające, a to głaskanie, noszenie. W końcu zorientowałam się, że moje dziecko do zaśniecia potrzebuje jedynie ciszy i spokoju także odkładam go, gaszę światło, chwilę posiedzę jeśli jest bardzo wiercący i wychodzę. Zasypia sam, ze smoczkiem lub bez (ale to tylko jeśli jest bardzo zmęczony), czasem pomaga dodatkowo włożenie do łapki jego ukochanej krówki - to taki kwadratowy kawałek milutkiego materiału z głową krówki (nie wiem jak to nazwać) - w każdym razie pomiętoli ją i usypia.No to wracam do nadrabiania
|
|
|
|
#4324 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zazdroszczę, bo mój jest ciężki jak nie wiem co Cytat:
---------------- jeśli chodzi o podejrzenia Ani o padaczkę to faktycznie taka "utrata kontaktu" z dzieckiem przy otwartych oczkach może być rodzajem padaczki, ale moze byc też tysiąc innych przyczyn, więc ja bym radziła zapytac lekarza i obserwować a gdyby nawet to był atak padaczki to może sie w starszym wieku już nigdy nie powtórzyć - wiem, ze to trudne, ale trzeba być dobrej myśli ![]() ![]()
|
|
|
#4325 | |||||
|
Zakorzenienie
|
świetna jest
![]() Cytat:
kazde dziecko rozwija sie inaczej i nie ma co porownywac moja siostra ma corke starsza 3,5 tyg od Zuzki i porownaniom nie ma konca, strasznie mnie to irytuje Cytat:
staram sie tylko nie przesadzac na raz z jedzeniem Cytat:
to naprawde nic nie znaczy, moze to bylo przypadkowe, skonsultuj z lekarzem to bedziesz spokojniejsza Cytat:
staram sie tym narazie nie przejmowac a Marysia slodziutka ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ten sposób też wypróbowałam będę musiała próbować, mam nadzieję, ze w końcu dojrzeje i któregoś dnia spokojnie zaśnie chciałam się uroczyście pochwalić, ze mój Tomasz jest normalny i zjada deserki, a nie tylko szpinak - przed chwilą wciagnął cały słoiczek musu ze sliwek i myślę, ze zjadłby jeszcze jakby było
|
|
|
#4327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tez juz chcialam zaczac wprowadzac deserki ale jak mala zjadla to pozniej byl atak kolki i narazie zrezygnowalam (byc moze to byl tylko zbieg okolicznosci )
|
|
|
|
|
#4328 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() :przytu l:![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#4329 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
I wogole to teraz ja sie zaczełam streowac. Bo moja mysza jak śpi to czesto sie "rzuca", wali rekami i nogami i głowa z boku na bok, ale po chwili samo przechodzi. a jak ja karmie to tez mi sie czasami (nie zawsze) kreci sie tak ze nie moge butla wycelowac a napewno jest głodna bo jak jej nie dam to beeek. I czasami tez po jedzeniu płacze ale jak dam monia to od razu przechodzi i po chwili jak juz jej monia wyjme to usmiech I co ja mam o tym myslec? hmmm?Cytat:
A co do karmienia piersia to mi sie tez nie udało ;( i niewiesz ile łez wylałam. Miałam wtedy doła, Zuzia nie chciała jesc z piersi, osłonki nie pomagały, ciągle płakała jak ja przystawaiałam, pokarmu jak sciagałam to niewiecej nic 15/20 ml w ciagu dnia. Pozniej pojawił sie 1 guzek, pozniej nastepne i dałam sobie spokój. Ale do dzis zdarza mi sie uronic łze ze tak szybko zrezygnowałam, ze moze powinnamz acisnac zeby i sie bardziej postarac, wiec to nie jest tak ze bez sentymentów.... Ja dzis moge o tym spokojniej mowic/pisac ale wtedy nie umiałam.... wiec mozna było pomyslec ze mnie to nie rusza... Jak Zuzia miała 2,5 tyg znalazłysmy sie w szpitalu (byłysmy tam 17 dni) to nie było dnia zebym nie myslala ze jezeli karmiłabym piersia nie było by tego problemu, tego niewiem i nigdy sie nie dowiem. Ale tylk oja wiem jak ciezko mi było... |
|||
|
|
|
#4330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4331 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
hmmm no zlitowalam sie nad biednym oknem i je w koncu umylam
ide wyprasowac firanke teraz Cytat:
![]() ja z kolei dzis mojemu dziecku dalam pierwszy raz ziemniaki ze szpinakiem...o jakie bylo jego zdziwienie - zjadl pare lyzek ale zadowolony nie byl, robil takie skwaszone miny, ze koniec
|
|
|
#4332 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a ja wyciągłam słoiczek jabłek z lodówki żeby się ogrzał a mały znowu mi zasnął wcześniej teraz śpi a stanowisko do karmienia czeka ![]() Czy ktoś mi odpowie na temat smoczka od butelek ?
|
|
|
#4333 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4334 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sentyment do karmienia będę mieć zawsze bo to cudowne uczucie, nie zastąpione w żaden inny sposób. Sama walczyłam o pokarm jak lwica od samego początku i zła byłam w szpialu na siostry, że małą mi dokarmiały ale cóż jak pokarmu nie miałam. Było mi bardzo przykro, że babka obok musi odciągać do zlewu mleko bo ma nawał, a ja nie miałam ani kropelki, a mała ciągle płakała że chce Po powrocie do domu piłam herbatkę z Hippa i powoli jakoś ruszyło. Karmiłam przez ponad 4 miesiące, a odstawiłam małą bo pomimo stosowania diety i tak zawsze jej coś zaszkodziło i nie miałam już serca patrzeć jak po raz kolejy zwija się z bólu to było starszne patrzeć na to wszystko. Teraz widzę, że na butli jest zupełnie inaczej, mała ma unormowane godziny jedzenia ( wcześniej jadła co godzinę, 30 min) i zero problemów z brzuszkiem. Mam jeszcze pokarm więc czasem w ocy jej daję cycusia ale na krótko żeby nie mieć za dużo mleka w pierisach. Nie tłumaczę się z mojej decyzji, ale chciałam przedstawic mój punkt widzenia. Wiem, że żadna krzywda sie dzecku nie dzieje i tego się będę trzymać. A ty arinitti się nie smutaj tylko walcz wszelkimi sposobami jeśli na prawdę tego chcesz ![]() Tom się upisała
|
|
#4335 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i ile ? Cytat:
Cytat:
![]() nagrałaś go może ? a mój już się obudził, coś rzucał się przez sen i otworzył oczy może bączek, może powietrze w brzuchu, w każdym razie biorę go na ręce i idziemy jeść jabłuszka ![]() narka
|
|
|
#4336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem czy to od tego
|
|
|
|
|
#4337 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Sliczna ![]() Cudowna Cytat:
![]() Cytat:
nie zamartwiaj sie. Tak jak mowia dziewczyny, to moze byc jedynie taki odruch. Najlepiej spytaj lekarza.Lece, bo maly wyjec sie obudzil po 10 minutach drzemki
|
|
#4338 |
|
Wtajemniczenie
|
Myszka jeszcze spi, to juz 1,5h
ale chyba zaczyna sie krecic wiec mykam mleczko przygotowac.W albumiku dodałam pare nowych fotek
|
|
|
|
#4339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
------------- mam pytanie czy krople Nasivin są na receptę? dawałyście Nasivin czy Nasivin soft?
3220g 54 cm ------------------ Edytowane przez p4w Czas edycji: 2009-11-10 o 15:24 |
|
|
|
|
#4340 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
|
|
#4341 |
|
Raczkowanie
|
[/QUOTE]A co do karmienia piersia to mi sie tez nie udało ;( i niewiesz ile łez wylałam. Miałam wtedy doła, Zuzia nie chciała jesc z piersi, osłonki nie pomagały, ciągle płakała jak ja przystawaiałam[/QUOTE]
Moja historia jest bardzo podobna. Od ponad trzech miesięcy ściągam mleko i podaję je Gabrysi w butelce. NIestety nie potrafiła jeść z piersi, z kapturkami czy też bez. a jak już jadła to po dwóch minutach zasypiała i nie byłam w stanie jej dobudzić. Też miele nocy przepłakałam, bo bardzo chciałam karmić piersią, tak sie nastawiałam od początku ciąży i nie zastanawiałam się nad inną opcją. Troche to męczące i czasochłonne, ale dla córki zrobię wszystko. NIe wiem tylko jak długo uda mi się ja tak karmić... Jak widzę, ze mam mniej mleka, wypijam jedną herbatę z hippa na laktację, i mi pomaga. |
|
|
|
#4342 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
... czasem potrafił mnie tak zdenerwować, ze wsiadałam w auto i jechałam przed sibie, a potem błąkałam sie po mieście dwie godziny ![]() Marysia śliczna! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
bartek też tak czasem robi ... kręci się, macha raczkami i kręci głowa w lewo i prawo ... ale takiej akcji jeszcze nie było, jak wczoraj i dzis Cytat:
![]() dzięki dziewczyny za pocieszenie ... jesteście kochane! Troche się uspokoiłam, ale i tak mam doła ... i jak sobie pomyśle, ze moja kolezanka przed porodem narzekała, ze mały napewno będzie miał odstające uszy /i co Ona wtedy zrobi / to mam ochotę ją ochrzanic! Przecież najwazniejsze jest żeby dziecko było zdrowe!!! |
||||||||||
|
|
|
#4343 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
bez recepty
|
|
#4344 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarka przepisała Nasivin, ale pani w aptece mi dała Nasivin soft, bo tampte podobno są od 3 roku życia
|
|
|
|
|
#4346 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
tak dla niemowlat sa krople a Eryk ma w aerozolu - psika tak jak woda morska np
|
|
#4347 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak łaczysz cycka ze słoiczkam? kiedy podajesz gotowce? U nas przedwczoraj była premira jabłukszka zeskrobanego odrobinkę łyżeczką. Krzywił się strasznie i właściwie wszystko wypluł![]() Cytat:
![]() I jak tam jabłuszka weszły? Cytat:
O bosh...ale masz fajnie ![]() A my na 16.30 na rehabilitację - dziś prywatnie, a w czw państwowo. Choć na te drugie nawet nie wiem czy się dostaniemy, bo nie ma zapisów, trzeba przyjść i czekać..z takim maluchem...
|
|||
|
|
|
#4348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i jeszcze sie nie obudzila czekam juz z mleczkiem
|
|
|
|
|
#4349 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
dziewczyny a ja jak zwykle prosze o rade - ktory kolor firanek wybrac do sypialni?
http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=806242039 zalaczam fotki sypialni - Marci spiacy na naszym lozku GRATIS
|
|
#4350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bałam się, że są na recepte i będę musiała jechać do pracy (swoich recept jeszcze nie mam bo nasz nfz ma braki w drukach na swojej stronie i musiałabym jechać tam z awanturą, bo telefonów tez nikt nie odbiera) Tru, na początku mój Tomasz strasznie pluł jabłuszkiem - połknął może pół łyżeczki, potem robiłam sama przeciery z marchewki, ziemniaczka, selera i pietruszki i też nie chciał jeść potem kupiłam słoiczek z marchewką i też za dużo nie zjadł, ale już było lepiej (kilka łyżeczek) a teraz jest coraz lepiej - nawet co którąś łyżeczke otwiera buzię - Twój też się nauczy a podaję zamiast jednego posiłku (zwykle i tak po słoiczku daję cyca ) - jak wiem mniej więcej, ze zaraz będzie głodny to daję - nie czekam aż się rozkrzyczy, a deserek daję po cycu, bo na początku dziecko mało zjada, więc raczej to jest dodatek na razie nie daję jednego dnia obiadku i deserku tylko albo jedno albo drugie, ale jak zacznie lepiej zjadać z łyżeczki to będę się starała dać trochę tego i tego
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.

i ty na cycu jestes? ale ci zazdroszcze. 100 lat dla Marcela
)