|
|
#1831 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III
Kamyku jak w 30 stopniach to rzeczywiscie nie ma sensu wszystkiego rozdzielac.Zapomnialam, ze masz pralke, w ktorej 30, a efekt jak w innych przy 60
Edytowane przez aldii Czas edycji: 2009-11-10 o 17:54 |
|
|
|
#1832 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam tylko jeden pokrowiec na przewijak... Zawsze można podłożyć pieluszkę...
|
#1833 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nowych ubranek nie piorę,bo nie widzę takiej potrzeby.
Z pierwszym maluchem prałam w Jelp'ie ale po 3 tygodniach przeszłam na zwykły proszek,bo mi się nie chciało rozdzielać na nasze i synka.Poza tym dodatkowa robota to był,a po co sobie dokładać. Ubranka białe prałam z białymi,a kolorowe z kolorowymi.Jak coś miało mocny kolor np.czerwony,czarny,brązow y to prałam te kolory razem. Teraz wyprałam pieluchy flanelowe i tetrowe w 90C bo w kartonie zalegały w piwnicy,a ubranka mam zamiar prać normalnie.No chyba,że coś mi się odwidzi to kupię Jelp'a do koloru i białego.
|
#1834 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No ale nowe ubranka też piorę, nigdy nie wiadomo kto ich dotykał i co z nimi robili zanim do nas trafiły...
|
|
#1835 |
|
Zakorzenienie
|
laseczki pytalam mamus ktore juz urodzily na innym forum i mowily ze to normalne takie bole i z czasem bede ciut wieksze
|
|
|
|
#1836 |
|
Zadomowienie
|
a no to dobrze, że to nic poważnego, ale na wszelki wypadek warto ginowi powiedzieć na wizycie
![]() Ja kupiłam lovellę do białego i płyn do płukania też - płukacie ubranka w płynie? J myślę wszystkie wyprać, nowe też chociaż wiele nowych to nie mam. A prasujecie też? |
|
|
|
#1837 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie zdążyłam wszystkiego uprać ale jak tylko lepiej się poczuję to to zrobię. Piorę wszystko, nowe oczywiście też, mam Jelpy: do białego i do koloru oraz płyn do płukania Lovela. I prasuję to co tego wymaga
![]() Dziewczynki, a jakie mleko polecacie, gdyby nie udało się karmienie? Trzeba chyba mieć jakieś w razie czego...
|
#1838 |
|
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj powiem żeby ściągnął mi ubranka z szafy, bo są w pudłach i chyba też zacznę prać, bo jestem w lesie ze wszystkim, a tak to chociaż ubrać małego będzie w co
|
|
|
|
#1839 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja prasowałam to co nadawało się do prasowania.Wysoka temperatura zabija zarazki.Ale trzeba zwrócić uwagę na ubranka z polaru lub welurku,bo je jak się wyprasuje to nie są już takie urocze jak wcześniej.Sama się przekonałam,że lumpek był taki puszysty,a potem włoski się zbiły i lipa.
|
#1840 |
|
Rozeznanie
|
Nowe piore obowiazkowo tez, niewiadomo gdzie byly i kto dotykal. Pralam wszystko synkowi w jelpie do ok 2,5 roku. Wczesniej zwykly plyn i proszek go uczulal. Prasowałam ciuszki i pieluchy. Welurowe na temp dla welny.
|
#1841 |
|
Zadomowienie
|
xmila
no to będziesz mogła troszkę osłodzić sobie życieA posiewem na razie się nie martw, bo może wyjść dobry majkela - udanej imprezki, a twoich kostek nie widziałam elcia - czasami mi się zdarzało (ból w pachwinach), ale ostatnio na szczęście prawie wcale aldii - to średnio miła ta kuzynka ![]() Pokrowiec na przewijak mam jeden, a co do kosmetyków to pamiętam jak nam mówili na pierwszej szkole rodzenia, że na wielu kosmetykach jest napisane, żeby używać od 1 miesiąca, ale żeby się nie dać zwariować. Oni to piszą w celach ostrożnościowych - to tak jak na zabawkach gdzie piszą, że nie są przeznaczone dla dzieci do lat 3 np. ze względu na małe elementy - a okazuje się, że zabawka w ogóle takich elementów nie posiada. brzoskwinia - ja używam tylko proszku bez płynu do płukania i wszystko co się da to prasuję, bo to w końcu dodatkowa sterylizacja ......................... A propos mleka, to ja najczęściej podawałam maluchowi Bebiko, ale trzeba po prostu wypróbować co maluchowi będzie pasowało. Nie zapomnę, jak teściowa panikowała, kiedy próbowałyśmy Michasia nauczyć pić sztuczne mleko z butli przed moim pójściem do pracy. Nie zapomnę jednej śmiesznej sytuacji (oczywiście teraz śmiesznej, bo wtedy wcale nie było nam do śmiechu). Byliśmy na działce, sierpień cieplutko, więc siedzieliśmy na podwórku i próbowaliśmy małemu podać butlę, ale on uparcie nie chciał i w końcu zaczął się wydzierać w niebogłosy. Za jakiś czas przyszedł sąsiad (od sąsiadów dzieli nas płot tak jak u Karguli i Pawlaków) i pyta "a dzidziuś to chyba kolki ma, że tak strasznie płacze?" Na szczęście, a w zasadzie z braku innej możliwości synek musiał się przyzwyczaić do picia z butli. Przez dłuższy czas odciągałam pokarm i miał chociaż trochę mamusinego mleczka, ale to było za mało, więc dojadał mlekiem modyfikowanym, no i oczywiście innym daniami. Edytowane przez addicted to wizaz Czas edycji: 2009-11-10 o 18:59 |
|
|
|
#1842 |
|
Zadomowienie
|
A'propos kosmetyków - przez pierwszy miesiąc dzidzię myję się samą wodą? Czy od razu można jakimś środkiem myjącym?
|
#1843 |
|
Rozeznanie
|
Od razu można myć kosmetykami. A jak dzidzia uczulona to tzw. emolientami np. Oilatum.
|
#1844 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jak czytam to co inne mamy robią,albo mają w planie robić to aż milo poczytać
.Bo ja z tego co widzę,to jakaś wyrodna chyba jestem ,kompletnie inaczej robiłam wszystko niż słyszałam że mówi położna na SR czy w gazetach pisali.Ja się nie szczypałam za bardzo.Teraz moje dziecko je w zasadzie wszystko,na nic uczulenia nie ma i jakoś nie stwierdziłam specjalnych anomalii w rozwoju .Co w cale nie oznacza,że jak ktoś robi inaczej niż ja to robi źle .Każda mama robi tak jak uważa za słuszne.Nie wiem jak będę robiła teraz tak na 100%.Bo wiele się zmieniło.No chyba,że inspiracje znajdę na forum i coś się zmieni
|
#1845 |
|
Zadomowienie
|
ja raczej kupie odrazu oilatum do kapieli,jak narazie nie mam nic z kosmetyków.chcialabym na początku grudnia wszystko juz kupić ale zobaczymy jak z z mieszkaniem,czy damy rade ze wszystkim do konca listopada,tż bierze urlop ale czy da rade sam w 2tyg
![]() ![]() mnie cos bolą od kilku dni wieczorem nogi pod kolanami,boję sie czy to aby nie oznaka żylaków |
|
|
|
#1846 |
|
Zakorzenienie
|
Sensuel jaka tam wyrodna
kochająca więc nie wyrodna a zresztą to co czytamy na forum to wskazówki a nie, że ktoś ma rację i koniec Z pewnych rad skorzystam inne rzeczy zrobie wg. swojego uznania i w praniu wyjdzie co i jak W razie czego zawsze jest kogo zapytać jak robił to czy tamto i chyba właśnie po to sa takie fora- żeby sobie pomagać, dowiadywać się czegoś istotnego dla każdej z nas, mieć kogo poprosić o radę... Ja bardzo sobie chwalę wizaz, jest tutaj tyle wątków, że każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie
|
|
|
|
#1847 |
|
Zadomowienie
|
O rany, Wy tu juz o praniu, a ja nawet proszku dla dzidzi nie mam
Jeszcze pewnie jakies ciuszki dokupie!elcia0787 ja tez mam takie bole, w zasadzie codziennie mnie tam zaboli, po bokach w pachwinach, albo po srodku i nawet kosc na samym dole. Mowilam gin i wszystko jest ok. Po prostu naciaga sie, a maly mi tez czasami tam na dole przysadzi ![]() ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- A ja w zasadzie nie dawno zjadlam obiadokolacje, zrobilam dzis rosolek Chodzil za mna od kilku dni. Potem zjadlam miesko gotowane, a teraz zajadam sie rodzynkami w czekoladzie Na jutro mam obiadek i dobrze, bo nie bede miala czasu ugotowac. Idziemy jutro na pierwsze zajecia w szkole rodzenia. Ciekawe jak bedzie Mam sie ubrac w cos wygodnego, zabrac jakas poduszeczke i recznik. Nie wiem po co recznik, zobaczymy
|
#1848 |
|
Zakorzenienie
|
Kamyku tez piore nowe, z tego samego powodu co Ty
Brzoskwinia mam proszek i plyn do plukania Lovela,a pozniej wszystko prasuje Lila nie mam pojecia jakie mleko.Ja pilam Humane Addicted mnie to akurat nie rusza, bo sama wiem, ze zbrzydlam i sie nie obrazam jak ktos mi to powie (usmialysmy sie z tego jak norki). Wole uslyszec, ze zbrzydlam, niz jak ktos mi sciemnia, ze pieknie wygladam Lila kupilam do kapieli i jednoczesnie mycia taka emulsje: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-1...do-kapieli.htm Do glowki mydelko nivea.A po 1 m-cu kupie szampon z tej samej serii co emulsja. Do buzki mam nivea na kazda pogode, a do dupki bepanthen Sensuel, Zebra przepieknie Ci odpowiedziala - podpisuje sie pod tym.Poza tym Ty juz doswiadczona mamuska, nie to co my niedoswiadczone kozy
Edytowane przez aldii Czas edycji: 2009-11-10 o 19:46 |
|
|
|
#1849 |
|
Zadomowienie
|
O matko, jak ten czas leci!!! Wlasnie sie skapnelam, ze u nas to juz 32 tydzien!!!!!
|
#1850 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1851 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie mój mąż stwierdził po naradzie ze swoją mamą, że nie wolno mi wstawać z łóżka. Zapomniałam mu powiedzieć żeby swojej mamie nic nie mówił o tym rozwarciu bo ona jest bardzo opiekuńcza i najchętniej to by mnie w szpitalu widziała pod kontrolą
Nie mam jej tego za złe bo wiem że się martwi, ale chyba gin też wie co robi, a nie kazał mi cały czas leżeć, a ja nie jestem głupia i się nie nadwyrężam. Ja kupiłam do mycia płyn do kąpieli z Hipp, chyba do wody się go dodaje i nie trzeba już mydła? |
|
|
|
#1852 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moja teściowa pewnie też nie dałaby mi kiwnąć nawet palcem.A co do Hippa to na początek rzeczywiście możesz nie używać mydła (co za dużo to też niezdrowo), potem to jak już będziesz chciała. |
|||
|
|
|
#1853 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pliwa - 3cm to masz tak samo jak ja, (3 tygodnie temu=28mm, wczoraj=34mm) i jak się z takiego wyniku cieszę. Będziemy dużo leżeć i dotrwamy do terminu Mój gin powiedział zę stawianie się macicy jest normalne i może zdarzać się kilak razy w ciągu dnia, jak będzie więcej to już niedobrze. Poz atym najważniejsze że szyjka twarda i zamknięta ![]() Jeśli będziesz miała możliwość pessaru to by było super. azzis - mi gin na razie nic nie mówił o badaniu u internisty, ale ta Twoja to rzeczywiście na odwal zrobiła.. ![]() Cytat:
![]() A poza tym ciesz się że nic Ci nie dolega ![]() xmila cieszę się że Franek rośnie mi tez właśnie pojawiły się bakterie w moczu, najpierw się tym przejęłam ale z tego co widzę to wieeele dziewczyn się z nimi męczy...Cytat:
Sensuel - wcale nie jesteś wyrodna mamuśka! dla mnie właśnie jesteś typem mauśki do naśladowania, czyli nie przewrażliwionej histeryczki tylko rozsądnej kobity
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2009-11-10 o 20:17 |
|||
|
|
|
#1854 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Ale wiesz...to wszystko zależy od człowieka.Moje koleżanki prasowały przy pierwszym,a przy drugim już nie Przy pierwszym prały wszystko w proszkach dla dzieci,a przy drugim ze wszystkimi innymi rzeczami Przy pierwszym wyparzały w sterylizatorze,a przy drugim wrzątkiem tylko zlewały Wszystko zależy od podejścia.Ale czasami takie pierdołki cieszą,tylko potem jakoś czasu brakuje na niektóre rzeczy ![]() ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
|
|
#1855 |
|
Zakorzenienie
|
Często też jest się na tyle wyczerpanym, że się rezygnuje z pewnych rzeczy
|
|
|
|
#1856 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Adrian do dziś popija Hipp 3 rano na pierwsze śniadanko youyou dziękuję ![]() Sensuel bo wiadomo, ze w pierwszej ciązy to się chce zeby wszystko było na cacy Prasowałam ubrania Adika 2 tygodnie, prałam w Loveli 4mce pozniej z naszymi rzeczami, nigdy nie wyparzałam smoczków i butelek. Smarowałam go oliwkami 2 miesiące. Mały spał i spi w 18 max 20 stopniach odkryty Je w zasadzie wszystko, przez kilka miesięcy iał problem z glutenem ale na razie jest spokój. Jedyne co mnie dobija to jego waga teraz mam zamiar jeszcze kilka rzeczy zmodyfikowac generalnie zastanawiam się nad praniem od razu w zwykłym proszku
|
||
|
|
|
#1857 |
|
Rozeznanie
|
witam z wieczorka
![]() znowu jestem baardzo najedzona. razem z TŻ zrobiliśmy na kolację taką jakby 'zapiekankę' ale po naszemu i się nasyciłam tak, że chyba już dziś nic nie przełknę byliśmy też dzisiaj zamówić wózek, TŻ oczywiście miał odmienne zdanie odnośnie koloru ale ostatecznie stanęło na moim no i co mnie zdziwiło - wózek będzie do odebrania już w piątek także już od piątku będę przetrzymywać wózeczek w domu - na 6-8 tyg przed porodem dzisiaj tak sobie leżeliśmy i w pewnym momencie brzuch mnie na dole zaczął boleć a Mała tak się wypchnęła do góry na sztorc, że leżąc miałam taką ogrooomną górę co normalnie mi się raczej na boczki rozlewa i czułam ją przez skórę bo tak skubana do góry poszła jak nigdy może trenuje przekręcanie się główką w dół i nie bardzo wie jak to uczynić |
|
|
|
#1858 |
|
Zakorzenienie
|
Addicted tez mam zamiar tego uzywac tylko na poczatku, a pozniej przerzuce sie juz na te normalne, tansze kosmetyki
![]() Sensuel bo za pierwszym razem to wszystko jest takie nieznane i fascynujace.Za 2,3 razem to juz czlowiek obeznany i wie, bez czego mozna sie obejsc i co sobie odpuscic Podejrzewam, ze niektorych rzeczy, oktorych tu piszemy i sobie teraz planujemy, to tez nie bedziemy robily.Bo to wszystko pieknie wyglada w teorii i planach, a zycie i tak to zweryfikuje I juz nie bedziemy jak te kwoki nad jajkiem (oby!)Kancia a ta kosc w jakim celu sie rozchodzi? Mnie bolala nawet jak sie lekko dotknelam,ale tylko przez tydzien
|
|
|
|
#1859 |
|
Zakorzenienie
|
aldii nie mam pojęcia w jakim celu
może w sieci jest więcej informacji
|
|
|
|
#1860 |
|
Zakorzenienie
|
mnie lewa pachwina boli od ladnych kilku tygodni. Raz mniej, raz bardziej. Bardziej - jak pochodze, pozginam sie itp. Mowilam juz dwa razy lekarzowi - mowi, ze jesli z szyjka wszystko w porzadku - to mam sie nie martwic. Ze niczym to nie zagraza, poza tym, ze jest nieprzyjemne. Ostatnio nawet cos bardziej sie tej pachwinie przygladal i kazal mi sie napiac na fotelu i cos tam sprawdzal.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:52.

no to będziesz mogła troszkę osłodzić sobie życie

,kompletnie inaczej robiłam wszystko niż słyszałam że mówi położna na SR czy w gazetach pisali.Ja się nie szczypałam za bardzo.Teraz moje dziecko je w zasadzie wszystko,na nic uczulenia nie ma i jakoś nie stwierdziłam specjalnych anomalii w rozwoju 

i nie mam o czym gadac 
.Ale wiesz...to wszystko zależy od człowieka.