![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Co to jest KICZ?
O tak. Za każdym razem,gdy ją widzę zbieram szczękę z podłogi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Tandeta i przerost formy nad treścią - myślę, że te dwa powtarzające się tu wyrażenia najlepiej oddają istotę kiczu.
I oczywiście Doda - ucieleśnienie kiczu A może być i Wiśniewski... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ciekawi mnie Wasze zdanie na ten temat, a ponieważ od kilku miesięcy siedzę głęboko w temacie (tj. w literaturze fachowej) chciałabym odsapnąć od teorii i poznać Wasz pogląd na kicz.
Co rozumiecie przez kicz? Czy są to tradycyjne krasnale w ogródku, zbierane porcelanowe zwierzątka, a może stroje zbyt różowe? Czy kicz = tandeta, czy może kicz jest stylem "uprawianym" z premedytacją? No i skąd się bierze takie uwielbienie dla rzeczy kiczowatych, przesłodzonych, tak ładnych, że aż mdlących? garść cytatów ![]() Np. "Kultura masowa powstała jako pasożytnicza, rakowata narośl na wyższej kulturze" (D.Macdonald) "Niezbędnym warunkiem istnienia kiczu jest dostęp do wyższej, w pełni dojrzałej kulturalnej tradycji, której osiągnięcia i samowiedzę kicz potrafi wykorzystać do swoich celów" (C. Greenberg) i jeszcze z Greenberga: (Taka jest właściwość kiczu, że)"z góry trawi on sztukę dla widza i oszczędza mu wysiłku, dostarcza mu skróconej drogi do artystycznych doznań, omijając to, co musi być z konieczności trudne w prawdziwej sztuce".
![]() Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2009-11-10 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
Dot.: Co to jest: kicz ?
Ale to już było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
edit i łączenie wątków
![]()
![]() Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2009-11-10 o 22:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
jasne, ale - patrz wyżej.
![]() cytaty wrzuciłam do góry.
![]() Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2009-11-10 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Kicz... to bubel
![]() Pierwsze skojarzenia jakie mi przychodzą do głowy: kontrowersja, taniocha, plastik, brzydota, bubel, koszmarek. Ale to moje subiektywne odczucia ;P
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
To może zadaj pytanie: "Co to jest 'kicz?'" Bardziej skłania do dyskusji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie kicz to nie tylko różowy sweterek i białe kozaczki.
Kicz to wg mnie pewna dziedzina... sztuki. Tak, tak, właśnie sztuki. Jednak jak każdą sztukę, trzeba nauczyć się ja rozszyfrowywać.
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Camp" pochodzi od francuskiego slangowego terminu camper, który oznacza "pozować (na kogoś, zachowywać się) w przesadzony sposób". Być może wywodzi się z łacińskiego "campus", oznaczającego "pole, gospodarstwo, wieś", sugerując tym samym związek ze stereotypowym zachowaniem przypisywanym ludom wiejskim, zatem "prowincjonalnym". W 1964 roku Susan Sontag opublikowała głośny esej Notes on Camp[2], w którym zawarła wypunktowane refleksje na temat zjawiska kampu oraz kampowego pojmowania "złej sztuki" - kiczu. Istotą kampu jest umiłowanie tego, co nienaturalne: a więc wszelkiej sztuczności i przesady. To rodzaj estetyzmu; czy raczej estetycznego sposobu widzenia, który nie widzi świata w kategoriach piękna, widzi go raczej w kategoriach sztuczności i stylizacji. cytuję z Wiki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kicz= tandeta dla mnie. Świadome działania, czy nie.
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
kicz to dla mnie jednak tylko wygląd, na charakter znajduję chyba trafniejsze określenia
![]() kicz - to zawsze dla mnie styl a'la doda, michał wiśniewski, milion cekinów, połączenie czerni i brązu, rajstopy do odkrytych palców, ogólnie styl zaczerpnięty z mediów i nieumiejętnie przekalkowany w celu zwrócenia na siebie uwagi - bo kiedy ktoś czerpie tylko inspirację, dodaje swoje pomysły, to całkiem inna sytuacja. kicz to POZERSTWO
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) poprosiłam moderatorkę o połączenie wątków, dla świętego spokoju. 2) wyszukiwarka na forum, po wpisaniu słowa "kicz", wypluwa to: https://wizaz.pl/forum/search.php?searchid=19789712, czyli 500 wątków nie związanych bezpośrednio z moim pytaniem. Wątek szajajaby był na samym końcu (ostatnia odpowiedź w marcu 2007 roku), nie dotarłam do niego. Dopiero po założeniu wątku pokazał się na dole, w "podobnych". numb05, a sądzisz, że może być tak, że np. jakiś ubiór dziś jest zwyczajnie modny, a za kilka (naście) lat może już być kiczowaty? Przychodzą mi na myśl wielkie, watowane poduszki w marynarkach - hit lat 80tych, a teraz coś raczej nie do przyjęcia.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#77 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co jest kiczem dla mnie. Już pisałam, dużo się w tej kwestii nie zmieniło. Z resztą, dla każdego kicz będzie znaczył co innego i można się spierać do końca świata. Z resztą o camp też.
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
z góry przepraszam za off top, ale nie mogę się powtrzymać- zdjęcie Dody z postu wizazanki Kasza Manna jest podrasowane, czy ona tak wygląda?
![]() Edytowane przez mila17 Czas edycji: 2009-11-10 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#80 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie prowadzę tu badań do mgr, zapytałam z ciekawości. ![]() Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2009-11-10 o 22:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, w pierwszym swoim poście podajesz 3 cytaty, których przepisanie było bardziej skomplikowane niż kopiuj wklej. A do tego, to samo możesz zrobić z Sontag, znalezienie artykułu na necie zajmuje 3 sekundy. Nie to, że się czepiam. Tylko w kwestiach estetycznych i czysto subiektywnych, jakimi jest kicz i camp, nieporozumieniem jest raczej podawanie źródła, które nie zakłada obiektywizmu. Na wiki każdy może napisać wszytko.
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy post był "ode mnie", wklejka o kampie była odpowiedzią na post wizażanki.
Oczywiście - masz rację co do Wiki, mea culpa, nie powinnam tak z lenistwa zawierzać nie-wiadomo-komu, bo zawsze mógł cytować niedokładnie itd. ![]() Dziękuję, że odpowiedziałaś na moje pytania.
![]() Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2009-11-10 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
Tego nie jestem pewna. Nie chodzi mi tutaj o przesadne umiłowanie sztuczoności...
chodziło mi bardziej o rozróżnienie kiczu, a "kiczu" o którym mówimy w przenośni, np "ale ta sukienka jest kiczowata". Prawdziwy kicz tak naprawdę należy do sztuki... inaczej chyba nie uczyłabym się o nim na takim przedmiosie jak "sztuka" ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
kicz, duża przesada...? ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
Mnie kicz kojarzy się z:
1) tlenionymi blondynami w białych kozaczkach, z mocno przyciemnionymi brwiami, mocno wydepilowanymi. Równiez ze starszymi Paniami które ubieraja się mlodziezowo, maja wlosy sciete na chlopaka i wyzelowane do góry, a w powietrzu kiedy sie je mija unosi sie zapach "babcinych" perfum.. 2) z artystami, którzy tak na prawdę śpiewać nie potrafią, ale robią wielkie show, bo mają pieniądze. Z artystami którzy spiewaja proste, szybko wpadajace w ucho piosenki. Na koncertach, w tv spiewaja z playbacku.. Ci co nie pisza piosenek, nie komponuja muzyki, tylko ja po proztu kupują od kogos.. A potem.. wychodzą wielkie hity z tego i taka osoba jest wychwalana nad niebiosa, a tak na prawde to tylko spiewa zakupiona piosenke.. I takich artystow jest niestety wiekszosc.. 3) Kicz kojarzy mi się z czyms co bylo kiedys bardzo modne, ale przestalo juz byc modne.. czyli np. kasetony na sufitach, boazeria w przedpokojach, satynowe płaszcze, spodnice bombki, buty mikolajki ze szpicem zawijanym ku gorze 4) Kicz to dla mnie tez produkty w sklepach zrobione tanio: czyli tanie kozaki z podeszwa plastikową ( nie wiem jak takie cos mozna nosic zima.. ja predzej bym sie w tym zabila), zabawki dla dzieci ze sztucznych tworzyw, duzo tych chinskich wyrobów, co smierdzi sztucznoscia.. Oczywiscie wsrod tej chinszczyzny mozna znalezc fajne rzeczy, nie mowie ze nie. Ale duzo z nich to po prostu kicz. W tych sklepach za pięc złotych tez duzo kiczy sprzedaja.. sztuczne materialy, ze sztucznych tworzysz jakies sciereczki, bluzeczki itp. 5) Kicz to tez dla mnie obecny stan portalu Nasza-Klasa. Nastawiony na komerche. A ludzie tam uprawiaja swego rodzaju exhibicjonizm.. Liczy się tam raczej zeby pokazać innym co się ma, a nie zeby utrzymywac serdeczne znajomosci ( oczywiscie i takie są równiez.. ale jak rozmawiac ze znajomymi, to malo kto utrzymuje kontakt z ludzmi z klas w ktorych byli.. ) 6) Kicz dla mnie to takze większosc programow i seriali Tvn.. Milosc, romanse, fryzury jakby wyszlo sie przed chwila od fryzjera, ladne ubrania w ktorych nota bene robi sie ciasto w kuchni, obiad.., samochody i nic poza tym.. nie tak wyglada zycie.. Kiczem sa dla mnie programy krecone nie na zywo, a potem wszystko ladnie łączą aby stworzyc efekt napiecia.. przykladem jest moment prawdy chociazby.. DLa mnie to kicz.. Takie oszukiwanie ludzi.. 7) Kiczem dla mnie jest rownież Anglia, Usa gdzie ludzie jedza fast fopdy, imprezuja, itp. Nastawieni raczej na jedzenie, zabawe, niz na wartosci wyzsze.. Ale to moje zdanie- te 7 punktow to wlasnie dla mnie kicz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() ![]() Co od sztuki to ciężko sie wypowiadać, bo było kilku artystów, których prace były nieakceptowane za ich życia,a po śmierci stały się sztuką ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.