Olfaktoryczne zagubienie... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-08, 12:47   #1
pani-jesień
Zakorzenienie

Red face

Olfaktoryczne zagubienie...

Witam

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc
Około 2 miesiące temu wpadłam w sidła perfumeryjnej manii -
pokochałam wizyty w perfumeriach, próbuję, testuję różne zapachy, kupuję na Allegro bądź sępię próbki w Sephorze
Ale tak naprawdę mało co mi się podoba...
Zaczynam czuć się zagubiona w świecie perfumeryjnym, nie wiem, co mogłabym przetestować, a nie będę przecież próbować wszystkich zapachów po kolei. Mam nadzieję, że podrzucicie mi jakieś propozycje
Preferuję zapachy blisko skóry, ewentualnie z krótkim warkoczykiem.
Niżej opisałam moja doznania olfaktoryczne
I z góry przepraszam fanki skrytykowanych przeze mnie zapachów

Najbardziej przypadł mi do gustu Gucci EDP II Kojarzy mi się z letnim sadem o poranku, kiedy jeszcze krople rosy drżą na trawie, z rozpuszczonymi włosami, zwiewną sukienką i romantyzmem – czuję świeże owoce, delikatnie słodkie i nieco kwaskowate (jeżyny, porzeczki). Charakteru zapachowi dodaje pieprz, moce uderzenie pieprzu - kiedy dopiero poznawałam te perfumy, pieprz aż świdrował w nosie, wręcz chciało mi się kichać. Z czasem ta ostra pieprzność blednie, a zapach rozwija się owocowo, delikatnie, subtelnie.

Podoba mi się Lolita Lempicka EDP, ale niezbyt często i w niedużych ilościach. W dodatku naprawdę boskie są tylko początkowe nuty, z czasem zapach staje się nieznośnie słodki, zbyt jadalny i dosłowny, ja wyczuwam na swojej skórze mdlącą czekoladę z wanilią.
Myślałam nad wypróbowaniem Lolity Fleur Defendue, co o tym myślicie?

Gucci Envy me – zapach obiektywnie całkiem ładny, ale jakiś taki nijaki, moim zdaniem mało rozpoznawalny. Ja wyczuwam w nim wilgotną, bujną zieloność - i to bardzo wilgotną, taką po silnej ulewie Nie jest źle, ale to nie to.

Organza
– zapach bardzo kobiecy i zmysłowy, ciepły i otulający. Wydaje mi się jednak, że mnie przytłacza, dominuje nade mną, zamiast tworzyć ze mną jedną całość. Poza tym odnoszę wrażenie, że na mojej skórze wychodzi nuta... woskowej świecy Co wcale nie jest przyjemne. Ale cały czas oswajam zapach, bo obiektywnie jest naprawdę piękny.

Noa Perle - początkowe nuty kojarzą mi się z Amor Amor. Bardzo wyraźnie czuć jednak charakterystyczną nutę, jakby wodną,
niebieską. Zapach całkiem fajnie się rozwija, momentami nie mogłam oderwać nosa od nadgarstka, ale jednak czułam jakieś drażniące nuty, w dodatku słodycz zapachu stała się z czasem zbyt intensywna.

Ładnie pachnie Jeanne Lanvin – typowo owocowy, przyjemny zapach, ale taki jakiś bez charakteru. Końcowy nuty kojarzą mi się z Gucci EDP II, ale, jak to napisała pewna Wizażanka (nie pamiętam nicku), „nie ma w sobie tej szlachetności”.

j'adore
- obiektywnie zapach całkiem przyjemny, ale na mnie działał drażniąco - głównie z powodu skojarzenia z Incandessence Avonu.
5th Avenue- hmmm...
Piąta alejka jest całkiem miła. Kiedy nią pachę, widzę oczyma wyobraźni kwitnącą lipę uginającą się pod ciężarem bujnych kwiatów, widzę również strugi słodkiego, gęstego miodu.
Później jednak zapach staje się bliźniaczo wręcz podobny do j'adore (a więc siłą rzeczy do
Incandessence ), tylko że jest mniej nachalny i intensywny. Nie wiem, jaka nuta jest wspólna dla tych zapachów - ale obstawiam frezje

Naomi Campbell Winter Kiss
- przyjemny zapach, otulający i słodki. Chyba jednak nieco zbyt słodki.

Nina by Nina Ricci – zapach zbyt dziewczęcy. W sumie miły, ale nic w sobie nie ma.
Miss Dior Cherie – jak wyżej. Poza tym nie lubię perfum pachnących truskawkami.

Dune Diora – zapach ciekawy, bardzo charakterystyczny, ale zdecydowanie nie dla mnie.
Allure Chanel – kojarzy mi się z Dune, więc odpada.

Midnight Poison
– wstrętny, ohydny zapach. Na mnie cuchnął tanim mydłem lawendowym. Potem wybiła się koszmarna skwaśniała nuta. Na dalszy rozwój wypadków nie czekałam, tylko pobiegłam umyć nadgarstek. Zapach mdły i mdlący, więcej nie chcę tego wąchać, koszmar, koszmar, koszmar

Poison - zapach potworny, wywołujący odruch wymiotny. Dopuszczam jednak możliwość, że próbowałam perfum już zepsutych, stąd trauma.

Amor Amor
– nie, nie, nie. Początkowe nuty są całkiem przyjemne, podobają mi się, ale później wychodzi na mnie coś ohydnego, kojarzącego mi się z niesmacznymi, zepsutymi ciastkami

Angel – nie! Zapach początkowo kojarzy mi się z cukierkami, ciasteczkami, watą cukrową i radośnie śmiejącą się dziewczynką na wesołym miasteczku. Ale z czasem staje się coraz bardziej niepokojący, zimny, nawet odpychający. A jednocześnie dziwnie przyciągający, wręcz narkotyczny. Nie mogłabym nim jednak pachnieć, obawiam się, że dopadałyby mnie stany lękowo-depresyjne. Kiedy kilka dni temu otworzyłam zeszyt, w którym trzymałam blotter pachnący Angelem i autentycznie przeleciał mi po plecach dreszcz zgrozy, mówię poważnie Wyraźnie poczułam ziemię, cmentarną ziemię, coś upiornego

Nie podoba mi się
Elle YSL – cytrusy z pieprzem, nic ciekawego.

Baby Doll – landrynki i guma do żucia. Zapach zdecydowanie zbyt słodki i infantylny. Pachnąc nim, miałam ochotę uczesać się w 2 kucyki, ubrać białe rajstopki, włożyć do ust lizaka i iść skakać w gumę

Kate Moss, Kate EDT - kwiatki-sratki, mydło i proszek do prania. W dodatku zapach wywołał u mnie ból głowy.

Coco Mademoiselle i Chance Chanel – nie podobają mi się. Moim zdaniem pachną... perfumerią. Są totalnie nijakie i banalne. Poza tym jak dla mnie zbyt mocne, zwłaszcza Chance.

Narciso Rodriguez For her EDT
– nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Na mnie wychodzą same konwalie, od początku do końca. Konwalie, konwalie, konwalie, natrętne i duszące. NR pozbawił mnie apetytu, kiedy miałam go na nadgarstku, nie dałam rady dokończyć pizzy (a dodam, że pizzę uwielbiam ).

Armani Emporio She - testowałam na blotterku i nie spodobał mi się

Bruno Banani Not for everybody i Oriflame White Gold– początkowo bardzo mi się podobały, ale teraz mnie męczą – od samego początku czuję zbyt słodką, mdlącą nutę, która niesamowicie mnie drażni, wręcz skręca mi żołądek. Przy czym Bruno Banani jest przyjemniejszy, bo wyczuwam w nich nutę cytrusów, które nawet lubię (na wszelki wypadek dodam, że wolę pomarańcze niż cytryny).

Nomadic Oriflame – kadzidlany zapach Podoba mi się, ale nie mogłabym nim pachnieć. Kadzidło jest dla mnie totalnie niekobiece, źle bym się czuła idąc w nim do ludzi.

Intense Hugo Boss - ładny zapach, ale jak dla mnie zbyt intensywny, wywołujący ból głowy.

Zupełnie nie wchodzą w rachubę zapachy typu
Miss Dior czy Prada - czuję się w nich jak własna pra-pra-pra-prababcia z XIX wieku

Z daleka omijam też zapachy typu
Insolence EDT, Very Irresistible Sensual, czy Ange ou Demon (śmierdzące lekarstwami i wizytą u stomatologa) – takie zapachy są dla mnie zbyt mocne, zupełnie nie pasują do bardzo drobnej, wręcz kruchej, długowłosej szatynki, jaką jestem.
Poza tym mam bardzo wrażliwy, wyczulony zmysł węchu i killery naprawdę nie są dla mnie.

Widzę, że strasznie się rozpisałam.
Mówiąc w skrócie - poszukuję delikatnego, kobiecego, zmysłowego zapachu, który nie będzie męczył ani mnie, ani otoczenia.
Killery nie wchodzą w rachubę, poza tym nie lubię zapachów zbyt słodkich, szczególnie jeśli jest to słodycz jadalna.
Mam nadzieję, że pomożecie, bardzo, bardzo proszę

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2009-11-08 o 12:55
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 13:42   #2
Layila
Zadomowienie

Dot.: Olfaktoryczne zagubienie...

Z tego co widzę, to lubisz "różowe" delikatne zapachy

To może przetestuj:
Addict 2 Diora - praktycznie ta sama rodzina co Gucci II, bardzo trwały, ale trzymający się blisko skóry - miałam do niego ze 20 podejść, bo generalnie to uwielbiam właśnie te zapachy, które Tobie się nie podobają ale z tych wszystkich "różowych" był dla mnie najciekawszy
Bright Crystal Versace - jw., odrobinę słodszy od Addicta 2

Cinema Festival D'Ete (dostępne chyba tylko na Allegro) - delikatna słodka herbatka earl grey z cytryną
Mintea Masaki Matsushima - mrożona zielona herbata z plasterkiem cytryny, świetne na upały(!)
212 sexy Caroliny Herrery - wata cukrowa, ale mało inwazyjna ciepłe, kobiece i bardzo zmysłowe
Escada Magnetism - słodycz podobna trochę do Lolitki, aczkolwiek mniej pazurzasta

Edytowane przez Layila
Czas edycji: 2009-11-08 o 13:51
Layila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 19:06   #3
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Fleur Defendue to lżejsza wersja Lolity EDP, myślę, że jeśli Twoim głównym zastrzeżeniem jest to, że staje się zbyt słodka po pewnym czasie, to ta wersja może Ci się spodobać. Mniej słodyczy, więcej zielonej świeżości.

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 14:16   #4
katarakta
Zadomowienie

Jeśli podoba Ci się Organza to może spróbuj Estee Lauder Sensuous, wg mnie te perfumy są podobne do Organzy, ale nieco lżejsze i bardziej świetliste. Może spróbuj Amarige Givenchy, tylko nie zrażaj się początkiem, po pewnym czasie na mnie pachną kremowo, kobieco i radośnie. Warto również przetestować Cinema YSL. Z poisonów warte uwagi są Pure Poison Elixir i Hypnotic poson (wanilia). Delikatnie i kwiatowo pachnie CK Eternity, Guerlain Champs Elysees.

Niezwykle kobiece są Guerlain L'instant de guerlain oraz JPG Classique (te dwa ostatnie zapachy są w mojej pierwszej trójce właśnie z wymienianym przez Ciebie Gucci edp II):lov e:

Ale to tylko moje zdanie, chociaż przetestować zawsze można, a nóż-widelec i Tobie przypadną do gustu.
katarakta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 16:42   #5
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Fleur Defendue to lżejsza wersja Lolity EDP, myślę, że jeśli Twoim głównym zastrzeżeniem jest to, że staje się zbyt słodka po pewnym czasie, to ta wersja może Ci się spodobać. Mniej słodyczy, więcej zielonej świeżości.
Dzięki za odpowiedź
Wypróbowałam dziś Fleur Defendue na nadgarstku i jestem na nie Szczególnie zniechęcił mnie początek - zmutowana, totalnie spartolona Lolita z okropną, lekarstwianą nutą

Cytat:
Napisane przez Layila Pokaż wiadomość
Z tego co widzę, to lubisz "różowe" delikatne zapachy

To może przetestuj:
Addict 2 Diora - praktycznie ta sama rodzina co Gucci II, bardzo trwały, ale trzymający się blisko skóry - miałam do niego ze 20 podejść, bo generalnie to uwielbiam właśnie te zapachy, które Tobie się nie podobają ale z tych wszystkich "różowych" był dla mnie najciekawszy
Bright Crystal Versace - jw., odrobinę słodszy od Addicta 2

Cinema Festival D'Ete (dostępne chyba tylko na Allegro) - delikatna słodka herbatka earl grey z cytryną
Mintea Masaki Matsushima - mrożona zielona herbata z plasterkiem cytryny, świetne na upały(!)
212 sexy Caroliny Herrery - wata cukrowa, ale mało inwazyjna ciepłe, kobiece i bardzo zmysłowe
Escada Magnetism - słodycz podobna trochę do Lolitki, aczkolwiek mniej pazurzasta
Dziękuję Ci bardzo za propozycje
Najbardziej zainteresował mnie Addict 2 i ten earl gray z cytryną

Cytat:
Napisane przez katarakta Pokaż wiadomość
Jeśli podoba Ci się Organza to może spróbuj Estee Lauder Sensuous, wg mnie te perfumy są podobne do Organzy, ale nieco lżejsze i bardziej świetliste.
Wypróbuję na pewno

Cytat:
Może spróbuj Amarige Givenchy, tylko nie zrażaj się początkiem, po pewnym czasie na mnie pachną kremowo, kobieco i radośnie.
Spryskałam dziś blotterek tym zapachem i z przykrością stwierdzam, że jest koszmarny

Cytat:
Z poisonów warte uwagi są Pure Poison Elixir i Hypnotic poson (wanilia).
Do Poisonów trochę się zniechęciłam po truciźnie klasycznej i Midnight
Ale tych mogę spróbować

Cytat:
Delikatnie i kwiatowo pachnie CK Eternity, Guerlain Champs Elysees.
Za typowo kwiatowymi zapachami raczej nie przepadam

Cytat:
Niezwykle kobiece są Guerlain L'instant de guerlain oraz JPG Classique (te dwa ostatnie zapachy są w mojej pierwszej trójce właśnie z wymienianym przez Ciebie Gucci edp II):lov e:
O, to nie ma bata, muszę zdobyć próbki
Dziękuję za podpowiedzi

Zmieniłam zdanie na temat Baby Doll - to wcale nie są landrynki, tylko cudowny, słodko-gorzki, cierpki grapefruit oraz róże, które nieśmiało próbują się przebić gdzieś spod spodu i wraz z upływem czasu coraz bardziej im się to udaje

Poza tym ze zgięcia łokcia dolatuje mnie zapach Eau des Merveilles i jestem w szoku, że perfumy mogą tak pachnieć

Dziś w pracy pachniałam klasyczną Noa i muszę stwierdzić, że zapach jest śliczny i uroczy, kojarzy mi się z czystością, niewinnością, romantyzmem i subtelnością

Czas edycji: 2009-11-09 o 16:48
Stary 2009-11-09, 17:04   #6
poissonivy
Zakorzenienie

Moje typy:
1. Pink Sugar
2. Casmir Chopard
3. Amour Kenzo
4. Tresor
5. Cinema
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 17:17   #7
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
Moje typy:
1. Pink Sugar
2. Casmir Chopard
3. Amour Kenzo
4. Tresor
5. Cinema
Dziękuję bardzo za propozycje

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-11, 22:27   #8
katarakta
Zadomowienie

pani-jesień daj znać jak poszły testy, sama jestem bardzo ciekawa. Może znajdziesz jakieś ciekawe propozycje dla miłośniczek edpII
Stary 2009-11-12, 12:35   #9
szugarbejb
Zakorzenienie

Cześć Moherku

Widzę, że masz co testować, wypróbuj sobie z nowości D&G L'Imperatrice i The One Rose i nowego Viktor&Rolf Eau Mega (ale z tym ostrożnie, bo trochę killerowaty).

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 12:45   #10
Ata77
Zakorzenienie

Pierwsze skojarzenie (nic nowego) Addict 2

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 15:11   #11
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
pani-jesień daj znać jak poszły testy, sama jestem bardzo ciekawa. Może znajdziesz jakieś ciekawe propozycje dla miłośniczek edpII
Jasne, że dam znać, co mi wpadło w nos

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Cześć Moherku

Cześć, Łobuzie
Czekałam, aż Cie odblokują, bo miałam cichą nadzieję, że coś skrobniesz w moim skromnym wąteczku

Cytat:
Widzę, że masz co testować, wypróbuj sobie z nowości D&G L'Imperatrice i The One Rose i nowego Viktor&Rolf Eau Mega (ale z tym ostrożnie, bo trochę killerowaty).
Dzięki Będę sępić w Sephorze

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Pierwsze skojarzenie (nic nowego) Addict 2
Dzięki Nie ma bata, Addicta 2 muszę przetestować koniecznie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-12, 16:13   #12
katarakta
Zadomowienie

W takim razie będę czekać z niecierpliwością.
Stary 2009-11-12, 16:28   #13
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
W takim razie będę czekać z niecierpliwością.
Póki co, obok Gucci EDP II, chyba najbardziej podoba mi się klasyczna Noa Cacharela i Baby Doll, którą tak skrytykowałam w pierwszym poście
Stary 2009-11-12, 17:42   #14
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Póki co, obok Gucci EDP II, chyba najbardziej podoba mi się klasyczna Noa Cacharela i Baby Doll, którą tak skrytykowałam w pierwszym poście
Dla mnie Gucci EDPII i Baby Doll są bardzo podobne, oba z tą charakterystyczną cierpkością.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 21:07   #15
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
Dla mnie Gucci EDPII i Baby Doll są bardzo podobne, oba z tą charakterystyczną cierpkością.
Dla mnie te zapachy są raczej różne, ale z tą cierpkością się zgadzam
W Guccim czuję cierpkie jeżyny i porzeczki, a w Baby Doll cierpkiego grapefruita - smakowicie
Stary 2009-11-12, 21:21   #16
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

kruszynko sęp postara Ci sie wysepic co nieco jak ma byc smakowicie, to moze Be Delicious? w sumie moglabym napelnic pusta fiolkę samymi oparami, z ktorymi mam do czynienia na codzien

dziewczyny Ci ciekawe typy podaly

ciekawe co bys powiedziala na Ricci Ricci moze na Tobie rozwinelaby sie ladniej koncoweczka nic u mnie

moze Amour by Ci sie spodobalo? tez fajnie utlula jak Lolka, ale moim zdaniem nie meczy- przetestujesz
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 16:49   #17
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
kruszynko

Cytat:
sęp postara Ci sie wysepic co nieco

Dzięki, Sępie

Cytat:
jak ma byc smakowicie, to moze Be Delicious?
No, proooszę Cię, ja przed chwilą zjadłam obiad
Rozgniecione łodygi+ogórek - naprawdę nie pojmuję fenomenu tego zapaszku. Kiedy go poczułam w pociagu po godzinie 7 rano, myślałam, że padnę

Cytat:
w sumie moglabym napelnic pusta fiolkę samymi oparami, z ktorymi mam do czynienia na codzien
Bardzo Ci wspólczuję, ale staraj się być dzielna

Cytat:
ciekawe co bys powiedziala na Ricci Ricci moze na Tobie rozwinelaby sie ladniej koncoweczka nic u mnie

moze Amour by Ci sie spodobalo? tez fajnie utlula jak Lolka, ale moim zdaniem nie meczy- przetestujesz
Planuję przetestować Ricci Ricci, nie odstraszyła mnie Twoja opinia
Amour też chcę spróbować

Czas edycji: 2009-11-13 o 22:51
Stary 2009-11-13, 22:14   #18
katarakta
Zadomowienie

Chciałam ostatnio przetestować Noę, ale było jej tak mało w testerze, że na paseczek poleciało pół kropelki. Na testy nadgarstkowe nawet nie starczyło... To co zostało na papierku było dość przyjemne i właśnie czyste,jak opisują niektóre wizażanki.
A próbowałaś może Promesse Cacharel (nie wiem czy poprawnie napisałam)? Gdzieś czytałam,że jest podobny do EDP II, ale nie miałam okazji osobiście przetestować.
Stary 2009-11-13, 22:50   #19
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałam ostatnio przetestować Noę, ale było jej tak mało w testerze, że na paseczek poleciało pół kropelki. Na testy nadgarstkowe nawet nie starczyło... To co zostało na papierku było dość przyjemne i właśnie czyste,jak opisują niektóre wizażanki.
Jeśli chcesz, to mogę przesłać Ci próbkę Noa
Dzisiaj kupiłam sobie flakonik 30 ml

Zapach czystości mają Lacoste Pour Femme - ja czuję tam śnieżnobiałą koszulę idealnie wyprasowaną bardzo gorącym żelazkiem Nie lubię tych perfum, jak dla mnie za dużo w nich tej czystości i drażni mnie też skórzana nuta, bardzo wyraźnie wyczuwalna.

Cytat:
A próbowałaś może Promesse Cacharel (nie wiem czy poprawnie napisałam)? Gdzieś czytałam,że jest podobny do EDP II, ale nie miałam okazji osobiście przetestować.
Nie, nie próbowałam, ale miałam/mam w planach

Czas edycji: 2009-11-14 o 11:27
Stary 2009-11-14, 11:52   #20
katarakta
Zadomowienie

Bardzo chętnie. Jeśli byłabyś na tyle uprzejma.
Stary 2009-11-14, 12:16   #21
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo chętnie. Jeśli byłabyś na tyle uprzejma.
To proszę o adres na PW

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości