| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2009-11-13, 12:49 | #1 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-03 
				 | Sałatka z paluszków akrabowych

Witajcie dziewczyny! Szukam przepisu na wypróbowaną sałatkę z paluszków krabowych. Dziękuję i pozdrawiam. | 
|     |   | 
|  2009-11-13, 13:29 | #2 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-05 
				 | 

Dot.: Sałatka z paluszków akrabowych

jadlam kilka razy na ukrainie salatke z paluszkow krabowych pycha ale nie pamietam zupelnie co w niej bylo   
				__________________ | 
|     |   | 
|  2009-11-13, 14:07 | #3 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-11 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cytat: 
 - pluszki krabowe - świezy ogórek (nie musi być cały/0 - świezy pomidor - kukurydza słodka - groszek konserwowy -łyżka majonezu Piperzymy i ewneutalnie solimy - wszystko pokrojone w kostkę, podawac schłodzone. | |
|     |   | 
|  2009-11-13, 15:52 | #4 | 
| Raczkowanie | 

witajcie, proponuje na słodko: -paluszki krabowe, pokroić -mieszanka owoców egzotycznych z puszki, pokroić na kawałki o tej samej wielkości -majonez (1-2 łyżki) -pieprz czarny lub biały wszystko razem wymieszać, można też dodać trochę zalewy z owoców, schłodzić | 
|     |   | 
|  2009-11-13, 17:16 | #5 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2007-05 
				 | 

Wywołałaś temat, o którym myślałam, ponieważ jakiś czas temu próbowałam pysznej u znajomej.   Aktualnie przymierzam się do jej przygotowania. Składniki - nie podam ilości, bo odmierzać będę "na oko": - paluszki krabowe - ananas z puszki odcedzony i pokrojony - kiełki - kukurydza z puszki - pieprz Sałatkę zaprawiam jogurtem naturalnym (niewielka ilość) zamiast majonezu.Trzeba zastosować odpowiednie proporcje składników zwłaszcza dodając ananas i kukurydzę, żeby nie wyszło... za słodko. Można także poeksperymentować z przyprawami, żeby nadać odpowiedni smak, bądź rzeczywiście jogurt zastąpić majonezem, ewentualnie dodać inne odpowiednio komponujące się z całością składniki. Mogą to być na przykład owoce morza (majonez wtedy moim zdaniem odpada - ciężko mi wyobrazić sobie takie połączenie). Należy uważać, ponieważ dodany składnik nie powinien "zabić" delikatnego smaku. | 
|     |   | 
|  2009-11-13, 19:26 | #6 | 
				 | 

Dziękuję bardzo za przepisy. Jutro już któryś wypróbuję i dam znać jak mi smakowały. Najbardziej jestem przekonana do przepisu backie. | 
|     |   | 
|  2009-11-14, 09:23 | #7 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-04 
				 | 

ja polecam -paluszki krabowe 250g -4 jajka na twardo -sok z 1/2 cytryny -majonez paluszki na paseczki cienkie kroimy, jajko w kosteczke, skrapiamy cytryna i dodajemy łyżkę majonezu. Wspaniała przepis podpatrzyłam z opakowania Sałatki Surimi Lisnera | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2009-11-14, 10:13 | #8 | 
| Zakorzenienie | 

16 paluszkow krabowych 4 jajka na twardo pol cebuli 1 ogorek długi ze skorka majonez sol, pieprz   
				__________________ Julka  http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpx9ipnwxid9w.png Czas zacząć nowe, lepsze życie... | 
|     |   | 
|  2009-11-14, 16:43 | #9 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-07 Lokalizacja: Szczecin 
				 | 

paluszki krabowe  ananas seler naciowy kukurydza majonez przyprawy Pyszneee mam nadzieje ze o nim nie zapomnialam;_) 
				__________________ Every time is a good time for a pie. She wants to change her world !  | 
|     |   | 
|  2009-11-14, 18:38 | #10 | |
				 | 

Cytat: 
 Dziś dostałam też przepis na sałatkę od mojej cioci i też jest bardzo dobra. A oto przepis: - paluszki krabowe, pokroić - ogórki kiszone - w kostkę - por - w pół talarki - majonez 1 łyżka + pieprz Całość wymieszać. Dziękuję za wszystkie propozycje. Na pewno dużo z nich wypróbuję.   | |
|     |   | 
|  2009-11-14, 19:23 | #11 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2009-11-14, 19:34 | #12 | 
				 | 

Zdjęcie zrobię innym razem, bo już nie ma czego fotografować, no chyba, że pustą. Dzięki | 
|     |   | 
|  2009-11-21, 16:59 | #13 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-08 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

na blogu tak sobie pichce znalazłam taki przepis na chorwacka sałatkę krabową Składniki na sałatkę: 250 g paluszków krabowych rozmrożonych natka pietruszki 5 - 6 czarnych oliwek bez pestek (mogą być zielone) 2 średnie pomidory bez skórki Składniki na sos: 1 - 2 małe ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na sałatkę drobniutko pokroić, a następnie dobrze wymieszać z przygotowanym sosem. 
				__________________ nadzieja umiera ostatnia....  | 
|     |   | 
|  2009-11-21, 20:35 | #14 | 
				 | 

Dorzucam sos w wersji urozmaiconej do mojego przepisu - dziś przyrządziłam.   Jogurt zaprawiłam odrobiną cytryny, przetartym czosnkiem (nie przesadzić), solą i pieprzem. W połączeniu z sałatką - pyszne! | 
|     |   | 
|  2009-11-21, 23:31 | #15 | 
				 |  Dot.: Sałatka z paluszków akrabowych | 
|     |   | 
|  2009-11-21, 23:42 | #16 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-12 
				 | 

paluszki, kukurydza, jajka, szczypiorek, majonez. | 
|     |   | 
|  2009-11-21, 23:48 | #17 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-10 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

moja ulubiona wersja tej sałatki : -paluszki krabowe -kukurydza z puszki -ser żółty w kostkę -cebula w kostkę -2 łyżki śmietany -2 łyżki majonezu -sól i pieprz do smaku pyycha    
				__________________ Pani Domu  studentka zootechniki  zapuszczamy włoski dbamy o cerę | 
|     |   | 
|  2009-11-23, 17:30 | #18 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-11 
				 | 

Witam, proponuję taką sałatkę: -paluszki krabowe (może być surimi lub krewetki coctailowe) -ogórek konserwowy lub korniszony pokrojone w plasterki -śliwki w occie pokrojone w paseczki -kawałek melona pokrojony w kostkę -ugotowany ryż -sól, pieprz biały i gałka muszkat. do smaku -majonez -posiekany koperek (dużo) Paluszki lub surimi pokroić w plasterki (krewetek oczywiście nie kroimy) Składniki wymieszać , udekorować ćwiartkami marynowanych śliwek Sałatkę schłodzić w lodówce. Pozdrawiam i smacznego. | 
|     |   | 
|  2009-11-23, 22:14 | #19 | 
| Zakorzenienie | 

Szczerze to nie miałam pojęcia że ta sałatka może mieć tak wiele twarzy,  ja robię inną: - woreczek ryżu - 2 opakowania paluszków krabowych - kukurydza - ogórek konserwowy - papryka (może byś zwykła lub konserwowa) - czerwona fasola (jak nie mam daję groszek) - majonez Ryż ostatnio ugotowałam z curry, sałatka była lepsza niż bez. Ogólnie sałatka ekspresowa. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2009-11-24, 17:27 | #20 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-07 
				 | 

Ja robię sałatkę z paluszków krabowych z makaronem sojowym. Zalewam na kilka minut makaron sojowy wrzącą wodą, nastepnie odcedzam i staram się  pokroić go trochę żeby się nie ciągnął na kilkaset metrów ;-). Dodaje pokrojone w kostkę paluszki krabowe i ogórek zielony. Do tego z 2 łyżki majonezu, soł, pieprz. Smacznego ;-))

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.