Świadkowie - dylematy - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-19, 13:31   #691
nercia
Przyczajenie

GG do nercia
Dot.: SUPER WAŻNE PYTANIE - ŚWIADEK!

Cytat:
Napisane przez Tajusia Pokaż wiadomość
Błagam Kochane odpowiedzcie mi proszę bo jestem w kropce.
Ile lat musi mieć świadek na ślubie konkordatowym? Czy wymagana jest pełnoletność?
Bo mam taką sprawę, że siostra mojego narzeczonego, która ma być naszą świadkową kończy w tym roku 18 lat ale w listopadzie a ślub jest we wrześniu i właśnie się zastanawiam czy to będzie możliwe, może paszport wystarczy
Proszę napiszcie coś
Ja na ślubie swojej siostry (konkordat) miałam 17 lat i nie było problemu (chociaż faktem jest, że miałam już wtedy dowód osobisty z racji tego, że robiłam prawo jazdy), ale nie pamiętam już czy dowód był do świadkowania niezbędny.
nercia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 09:33   #692
aud
Raczkowanie

GG do aud
Dot.: Świadkowie - dylematy

Witam w kwietniu wychodzę za mąż. Obecnie jesteśmy na etapie wybierania świadków. No i pojawia się problem-nie mam żadnej siostry/zaufanej koleżanki/przyjaciółki Stwierdziliśmy,że tą funkcję powierzymy dwóm kolegom młodego, z którymi na dobrą sprawę przez ostatnie 5 lat miałam więcej wspólnego niż z proponowaną mi przez rodzinę kuzynką(5-ta woda po kisielu) przez całe życie.Nigdy nie byłam na ślubie i weselu gdzie byli świadkowie tej samej płci. Może ktoś mi napisze jak to wygląda??Co z oczepinami??i z całą resztą... Dzięki
aud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 13:52   #693
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aud Pokaż wiadomość
Witam w kwietniu wychodzę za mąż. Obecnie jesteśmy na etapie wybierania świadków. No i pojawia się problem-nie mam żadnej siostry/zaufanej koleżanki/przyjaciółki Stwierdziliśmy,że tą funkcję powierzymy dwóm kolegom młodego, z którymi na dobrą sprawę przez ostatnie 5 lat miałam więcej wspólnego niż z proponowaną mi przez rodzinę kuzynką(5-ta woda po kisielu) przez całe życie.Nigdy nie byłam na ślubie i weselu gdzie byli świadkowie tej samej płci. Może ktoś mi napisze jak to wygląda??Co z oczepinami??i z całą resztą... Dzięki
Po prostu możesz sobie odpuścić zabawy związane ze udziałem świadków, jako potencjalnych partnerów. Jest mnóstwo zabaw dla kawalerów i panien, więc nie ma problemu. A wyglada to tak samo, jak w przypadku kobiety i mężczyzny, jeśli chodzi ci o ceremonie. Tylko na przykład lepiej poproś mame, żeby miała zapasowe rajstopy/pończochy i coś do poprawienia makijażu dla ciebie, bo facet nawet nie bedzie miał gdzie to włożyć. Ja sama miałam dwóch facetów na świadków na swoim slubie i było bardzo zabawnie. Rodzinka trochę sobie z nich pozartowała i atmosfera była jak dla mnie doskonała.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 16:09   #694
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez arisa Pokaż wiadomość
.... Ja sama miałam dwóch facetów na świadków na swoim slubie i było bardzo zabawnie. Rodzinka trochę sobie z nich pozartowała i atmosfera była jak dla mnie doskonała.
zupełnie nie wiem co to za temat do żartów...
też namawiam na taką opcję tż'ta, bo ja się upieram przy moim bracie na mojego świadka, a on też chce "faceta". dla mnie to raczej wygląda jak dwóch bodyguardów, niż... wiadomo co
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 17:14   #695
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maryna_ma Pokaż wiadomość
hej Laseczki

moze tez zaczne przynudzac o roli swiadka.. ale co zrobic.. widze ze nie tylko ja ponosze duze koszty takiej imprezy...

na pocieszenie tych. której marudza o tym ze juz duzo wydały moze wylicze co kupiłam juz ja...

-ubranie na samochód
-tablice do samochodu
podwiazka
organizacja panienskiego..
kokardki.
razem ok 400 zł
pozostało jeszcze kupic cukierki;/

ale ogólnie juz teraz bez preezentu na wesele wydałam około 750 zł...

porażka...

a dodam jeszcze ze WESELE jest MIEJSKIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hmmm pierwsze słyszę, by świadkowie mieli obowiązek kupwoania czegokolwiek ;/
U mnie w regionie wprawdzie Świadkowa kupowala zawsze cukierki na bramy, ale nie uważam, by koszt 20-30 zł był wielkim, a Świadek opłacał bukiecik dla Swiadkwoej też w kwocie 20-30 zł ;/
Gdzie są takie "Zwyczaje", że Świadkowa sponsoruje dekoracje, itd?
Stary 2009-08-20, 20:40   #696
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Hmmm pierwsze słyszę, by świadkowie mieli obowiązek kupwoania czegokolwiek ;/
U mnie w regionie wprawdzie Świadkowa kupowala zawsze cukierki na bramy, ale nie uważam, by koszt 20-30 zł był wielkim, a Świadek opłacał bukiecik dla Swiadkwoej też w kwocie 20-30 zł ;/
Gdzie są takie "Zwyczaje", że Świadkowa sponsoruje dekoracje, itd?
O dekoracjach nie słyszałam, ale o tym że świadkowa często opłaca panieński jak najbardziej. Choć uważam, że fajniej byłoby to zrobić w formie imprezy składkowej, gdzie płacą wszyscy oprócz młodej. Tak bym zrobiła gdybym sama była świadkową

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37

Edytowane przez mysiak
Czas edycji: 2009-08-20 o 20:44
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 08:18   #697
arisa
Zadomowienie

Dot.: pytanie o świadka

Cytat:
hej Laseczki

moze tez zaczne przynudzac o roli swiadka.. ale co zrobic.. widze ze nie tylko ja ponosze duze koszty takiej imprezy...

na pocieszenie tych. której marudza o tym ze juz duzo wydały moze wylicze co kupiłam juz ja...

-ubranie na samochód
-tablice do samochodu
podwiazka
kokardki.
razem ok 400 zł

porażka...

No to się, że tak powiem, wkopałaś. Ja nie spotkałam się, żeby świadek za cokolwiek płacił, bo wcale nie ma takiego obowiązku. Powiedzmy ten wieczór panieński/kawalerski, choć tak jak mysiak napisała, lepiej jak jest zrzuta.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-21, 08:52   #698
molly18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aud Pokaż wiadomość
po prostu nie spiewajcie im 'gorzko' hehehehh, a tak serio to u mojej kolezanki bylo 2 facetow i nic to wielkiego nie bylo, nawet fajnie, panna mloda przez to jeszcze bardziej wyjatkowa byla - jedyna kobieta
molly18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 19:47   #699
aud
Raczkowanie

GG do aud

molly18 możesz mi napisać jak np. przebiegały oczepiny? tzn. kto zdejmował welon młodej, itp. ? głównie o to mi chodzi, bo o zabawę i czy sobie chłopaki poradzą to nie mam wątpliwości a gadanie ludzi (zawsze się ktoś niezadowolony znajdzie) mam w ( czyt. w głębokim poważaniu) a argument, że PM wygląda w takim towarzystwie jeszcze lepiej popieram
aud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 17:18   #700
molly18
Raczkowanie

Na tym weselu PM nie miala welonu tylko kwiaty we wlosach, a rzucala bukietem ale mysle, ze swiadek tez by sobie poradzil, a jak nie, to mozna zawsze poprosic jakas bliska kolezanke, czy mame np. i mysle ze to tez by zle nie wygladalo
molly18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 06:18   #701
Grzesiowa
Raczkowanie

GG do Grzesiowa
Dot.: pytanie o świadka

Cytat:
hej Laseczki

-ubranie na samochód
-tablice do samochodu
podwiazka
kokardki.
razem ok 400 zł

porażka...

Zszokowałam się nie mało ;/
W październiku będę druhną/świadkową (jak kto woli) na ślubie swojego brata i zakres moich obowiązków jest całkiem spory dlatego, że Jego przyszła żona mieszka już z nami i nie ma oprócz mnie żadnej bliskiej przyjaciółki. (pochodzi z daleka)
i tak - ja zakupiłam jedynie kotyliony i te wstążeczki dla gości. W planach mam jeszcze zakup płatków róż do rzucania nimi pod kościołem.
to co napisała maryna_ma nazwałabym raczej wykorzystywaniem...
Grzesiowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-19, 09:12   #702
justi699
Zakorzenienie

witam
ja w październiku też mam być świadkową, a raczej druchną
wiem jakie są obowiązki świadkowej ale.. no właśnie ja bede jedną ze 4 dróżek, tak sobie młoda zażyczyła.
no i zastanawiam się czy bede miała jakieś obowiązki gdy np bede 3 dróżką oprócz składek na prezent i ozdoby jak myślicie, spotkał się ktoś kiedyś z taką ilościa? bo ja się przyznam że pierwszy raz

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
justi699 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 09:43   #703
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justi699 Pokaż wiadomość
witam
wiem jakie są obowiązki świadkowej ale.. no właśnie ja bede jedną ze 4 dróżek, tak sobie młoda zażyczyła.
no i zastanawiam się czy bede miała jakieś obowiązki gdy np bede 3 dróżką oprócz składek na prezent i ozdoby jak myślicie, spotkał się ktoś kiedyś z taką ilościa? bo ja się przyznam że pierwszy raz
Ja się spotkałam. Tam pierwsze skrzypce grała świadkowa, a druhny były swoją drogą. Może zapytaj PM, czego oczekuje od was.

Stary 2009-09-19, 17:05   #704
Grzesiowa
Raczkowanie

GG do Grzesiowa

Cytat:
Napisane przez justi699 Pokaż wiadomość
witam
Byłam na takim weselichu Niestety to nie to samo co być "najbliżej" PM jako jej główna świadkowa. Wszystko prawdopodobne, że w kościele będziesz stała za siedzącym państwem młodym i świadkami. Wtedy druhenki stały od najniższej do najwyższej
Warto zapytać PM jak wszystko widzi i zaoferować w razie czego pomoc w dekoracji domu, samochodu czy splocie korony na drzwi ;-) albo może potrzebny jest ktoś kto przywiezie bukiety z kwiaciarni czy dopilnuje przywiezienia tortów lub ciast? Z własnego doświadczenia wiem, że z tym zawsze jest kłopot
Grzesiowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 12:24   #705
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysiak Pokaż wiadomość
O dekoracjach nie słyszałam, ale o tym że świadkowa często opłaca panieński jak najbardziej. Choć uważam, że fajniej byłoby to zrobić w formie imprezy składkowej, gdzie płacą wszyscy oprócz młodej. Tak bym zrobiła gdybym sama była świadkową
Cytat:
Napisane przez Grzesiowa Pokaż wiadomość
Zszokowałam się nie mało ;/
W październiku będę druhną/świadkową (jak kto woli) na ślubie swojego brata i zakres moich obowiązków jest całkiem spory dlatego, że Jego przyszła żona mieszka już z nami i nie ma oprócz mnie żadnej bliskiej przyjaciółki. (pochodzi z daleka)
i tak - ja zakupiłam jedynie kotyliony i te wstążeczki dla gości. W planach mam jeszcze zakup płatków róż do rzucania nimi pod kościołem.
to co napisała maryna_ma nazwałabym raczej wykorzystywaniem...
ale robisz to dobrowolnie lub, gdy Cię poprosili, a nie z "musu", że ktoś z góry narzucił swoje zdanie, ze masz coś kupić, zrobić
Cytat:
Napisane przez Grzesiowa Pokaż wiadomość
Byłam na takim weselichu Niestety to nie to samo co być "najbliżej" PM jako jej główna świadkowa. Wszystko prawdopodobne, że w kościele będziesz stała za siedzącym państwem młodym i świadkami. Wtedy druhenki stały od najniższej do najwyższej
Warto zapytać PM jak wszystko widzi i zaoferować w razie czego pomoc w dekoracji domu, samochodu czy splocie korony na drzwi ;-) albo może potrzebny jest ktoś kto przywiezie bukiety z kwiaciarni czy dopilnuje przywiezienia tortów lub ciast? Z własnego doświadczenia wiem, że z tym zawsze jest kłopot
Dla mnie to jakaś głupota, po co taki korowód ludzi. Hmm.. ehhh te regionalne tradycje
Stary 2009-09-25, 13:42   #706
judith8
Rozeznanie

no to ja dopisze cos od siebie
na swiadka chcialam wziac kolege ale rodzice zaczeli lamentowac ze mam siostre, ze jak to bedzie wygladalo, co ludzie powiedza - taaak najwazniejszy argument

no ale do rzeczy dla swietego spokoju wzielam moja siostre; generalnie nie mam z nia kontaktu, jestesmy tak rozne ze chyba tylko informacja o tym ze jestem adoptowana wyjasnilaby kwestie roznic pomiedzy nami, ponizej wnioski
  • glownym problemem mojej siostry jest jej kreacja, wlosy i jaki wzorek na tipsach sobie zrobic, juz miala byc krotka biala suknia, biala bombka w wersji mini i stanelo na czarnej dlugiej, pomimo iz wypowiedzialam sie co do czarnej, ze niby nie jestem przesadna to jednak wolalabym aby czarnej nei zakladala, oczywiscie pojdzie w czarnej
  • chcialam dokladne zdjecie sukni bo musialam kwiaty zamowic dla niej - oczywiscie nie dostalam
  • czy cos pomaga, cokolwiek - nie, miloby bylo gdyby zapytala - ale o tym moge pomarzyc; platki ja kupilam, przygotowalam woreczki z platkami i dalam mamie mojej i tz i one dadza czlonkowm rodziny zeby bylo czym rzucac bo moja siostra powiedziala ze ona sie tym zajmowac nie bedzie
w sumie to sklamalam bo siostra sie odezwala ostatnio - poinformowala mnie ze mama jej powiedziala gdzie ja usadzilismy i ze miejsce jej sie nei podoba i ze mamy ja przesadzic tu i tu.

Gdyby nie fakt ze do slubu 2tygodnie i nie chce robic moim rodzicom przykrosci to zmienilabym swiadka jak nic
Stary 2009-09-25, 14:54   #707
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez judith8 Pokaż wiadomość
Gdyby nie fakt ze do slubu 2tygodnie i nie chce robic moim rodzicom przykrosci to zmienilabym swiadka jak nic
Współczuję Ci szczerze. Chyba jestem większą zołzą niż Ty, bo mimo wszystko zmieniłabym świadka. Jego/jej pomoc w dniu ślubu jest bardzo ważna a skoro ona już teraz zachowuje się jak primadonna potem będzie chyba tylko gorzej

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
Stary 2009-09-25, 17:30   #708
arisa
Zadomowienie

Cytat:
na swiadka chcialam wziac kolege ale rodzice zaczeli lamentowac ze mam siostre, ze jak to bedzie wygladalo, co ludzie powiedza - taaak najwazniejszy argument

no ale do rzeczy dla swietego spokoju wzielam moja siostre; generalnie nie mam z nia kontaktu, jestesmy tak rozne ze chyba tylko informacja o tym ze jestem adoptowana wyjasnilaby kwestie roznic pomiedzy nami, ponizej wnioski
  • glownym problemem mojej siostry jest jej kreacja, wlosy i jaki wzorek na tipsach sobie zrobic, juz miala byc krotka biala suknia, biala bombka w wersji mini i stanelo na czarnej dlugiej, pomimo iz wypowiedzialam sie co do czarnej, ze niby nie jestem przesadna to jednak wolalabym aby czarnej nei zakladala, oczywiscie pojdzie w czarnej
  • chcialam dokladne zdjecie sukni bo musialam kwiaty zamowic dla niej - oczywiscie nie dostalam
  • czy cos pomaga, cokolwiek - nie, miloby bylo gdyby zapytala - ale o tym moge pomarzyc; platki ja kupilam, przygotowalam woreczki z platkami i dalam mamie mojej i tz i one dadza czlonkowm rodziny zeby bylo czym rzucac bo moja siostra powiedziala ze ona sie tym zajmowac nie bedzie
w sumie to sklamalam bo siostra sie odezwala ostatnio - poinformowala mnie ze mama jej powiedziala gdzie ja usadzilismy i ze miejsce jej sie nei podoba i ze mamy ja przesadzic tu i tu.

Też bym zmieniła, bo to nie rodzicom siostrunia może popsuć ślub, tylko tobie. Wielce prawdopodobne, że jeszcze parę rzeczy może jej się nie podobać. W końcu ma jeszcze AŻ 2 tyg. na wymyślenia fochów. Zastanów się, czy nie warto jednak zmienić świadka. W końcu to ty decydujesz.

Stary 2009-09-25, 20:05   #709
judith8
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez arisa Pokaż wiadomość
Też bym zmieniła, bo to nie rodzicom siostrunia może popsuć ślub, tylko tobie. Wielce prawdopodobne, że jeszcze parę rzeczy może jej się nie podobać. W końcu ma jeszcze AŻ 2 tyg. na wymyślenia fochów. Zastanów się, czy nie warto jednak zmienić świadka. W końcu to ty decydujesz.
powiem ci ze mi juz sie nie chce, bo jak tak zrobie to ona zacznie spiewke ze nic nie mowilam, ze jej nie poprosilam itp. itd. i bede miala rodzicow na telefonie na co nie mam najmniejszej ochoty, mam to w nosie - jak bedzie cos nie tak to poprostu jej powiem w dniu slubu
mam teraz mase roboty w pracy, dopinamy kwestie zwiazane ze slubem, koty mi sie pochorowaly wiec nie mam ochoty na jakies dodatkowe akcje rodzinne
zapomnialam o tym ze jestem po pierwszej przymiarce na ktorej byl moj tz i mama, po przymiarce mama kazala mi przeslac zdjecia jakie zrobil moj tz na maila mojej siostrze i bedzie jej tlumaczyc ze ma pilnowac w trakcie mszy zeby tren byl ladnei rozlozony itd. wyobrazacie sobie
a na drugiej przymiarce bedzie ze mna tzx bo ktos musi wiedziec jak tren podczepic
ale podsumowujac generalnie znam moja siostre 26 lat i moglam sie spodziewac, naiwnie zalozylam ze cos sie zmieni bo ona strasznie chciala byc swiadkiem - niestety nic sie nie zmienilo - coz czlowiek uczy sie cale zycie

Edytowane przez judith8
Czas edycji: 2009-09-25 o 20:09
judith8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 20:30   #710
chilanes
Zakorzenienie

przykro czyta się takie rzeczy, tym bardziej, gdy chodzi o siostrę
Stary 2009-09-25, 20:40   #711
judith8
Rozeznanie

Cytat:
przykro czyta się takie rzeczy, tym bardziej, gdy chodzi o siostrę
jak juz mowilam jestesmy tak rozne ze tylko adopcja wyjasnialaby sprawe a powaznie to nikt nie wierzy ze jestesmy siostrami tak sie roznimy, wogole ja mam takie szczescie ze moi rodzice i siostra sa raczej specyficzni i jak powiedzial tz on nie wie jak ja sie uchowalam w takim domku ale rzeczywiscie jak patrze na stosunki tz z jego siostra to zazdroszcze, sama zreszta z jego rodzicami i siostra mam lepszy kontakt niz z moja rodzina i to akurat jest smutne, ale niektorych rzeczy nie da sie zmienic
Stary 2009-09-25, 20:46   #712
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
jak juz mowilam jestesmy tak rozne ze tylko adopcja wyjasnialaby sprawe a powaznie to nikt nie wierzy ze jestesmy siostrami tak sie roznimy, wogole ja mam takie szczescie ze moi rodzice i siostra sa raczej specyficzni i jak powiedzial tz on nie wie jak ja sie uchowalam w takim domku ale rzeczywiscie jak patrze na stosunki tz z jego siostra to zazdroszcze, sama zreszta z jego rodzicami i siostra mam lepszy kontakt niz z moja rodzina i to akurat jest smutne, ale niektorych rzeczy nie da sie zmienic
Chyba możemy podać sobie ręce Ja mam co prawda bardzo fajnego brata, ale dorastałam w dysfunkcyjnej rodzinie. Przez wiele lat na zmianę pełniłam rolę rodzica mojej mamy i bardzo posłusznego dziecka (czasem jednego dnia), moja babcia do dziś gorąco utwierdza mamę w nieporadności... Przez kilka lat obrazek uzupełniał mój BARDZO specyficzny ojczym
Kiedy, już na studiach, żaliłam się mojej najbliższej przyjaciółce mówiła mi: "Ale zwróć uwagę na jaką normalną i fajną osobę wyrosłaś mimo takiej rodziny. To dopiero osiągnięcie!"

Edytowane przez mysiak
Czas edycji: 2009-09-25 o 20:48
Stary 2009-09-25, 20:47   #713
judith8
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mysiak Pokaż wiadomość
Chyba możemy podać sobie ręce Ja mam co prawda bardzo fajnego brata, ale dorastałam w dysfunkcyjnej rodzinie. Wiele, wiele razy byłam "mamą" mojej mamy, kiedy indziej matka zabraniała mi najzwyklejszych rzeczy, moja babcia gorąco ją w tym wspierała (robi to do dziś). Przez kilka lat na obrazka dopełniał mój BARDZO specyficzny ojczym Kiedy, już na studiach, żaliłam się mojej najbliższej przyjaciółce mówiła mi: "Ale zwróć uwagę na jaką normalną i fajną osobę wyrosłaś mimo takiej rodziny. To dopiero osiągnięcie!"
czyli nam sie udalo
Stary 2009-09-26, 11:45   #714
arisa
Zadomowienie

Cytat:
powiem ci ze mi juz sie nie chce, bo jak tak zrobie to ona zacznie spiewke ze nic nie mowilam, ze jej nie poprosilam itp. itd. i bede miala rodzicow na telefonie na co nie mam najmniejszej ochoty, mam to w nosie - jak bedzie cos nie tak to poprostu jej powiem w dniu slubu
mam teraz mase roboty w pracy, dopinamy kwestie zwiazane ze slubem, koty mi sie pochorowaly wiec nie mam ochoty na jakies dodatkowe akcje rodzinne
zapomnialam o tym ze jestem po pierwszej przymiarce na ktorej byl moj tz i mama, po przymiarce mama kazala mi przeslac zdjecia jakie zrobil moj tz na maila mojej siostrze i bedzie jej tlumaczyc ze ma pilnowac w trakcie mszy zeby tren byl ladnei rozlozony itd. wyobrazacie sobie
a na drugiej przymiarce bedzie ze mna tzx bo ktos musi wiedziec jak tren podczepic
ale podsumowujac generalnie znam moja siostre 26 lat i moglam sie spodziewac, naiwnie zalozylam ze cos sie zmieni bo ona strasznie chciala byc swiadkiem - niestety nic sie nie zmienilo - coz czlowiek uczy sie cale zycie
Może chciała być swiadkiem, zeby być w centrum zainteresowania? W koncu na slubie świadkowie liczą się bardziej niż zwykli goście. Bo, jak widać, pomagać ci w niczym nie chciała. Przykre, gdy rodzina rzuca kłody pod nogi.

Stary 2009-09-28, 10:37   #715
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:

Faktycznie bardzo kiepsko z tą siostrą....a nuż na weselu coś jej się odwidzi i stanie na wysokości zadania? Trzeba być dobrej myśli

My też już wybraliśmy świadków! Będzie ich po dwóch ( a raczej dwóch świadków i 2 drużbantów) : brat tż i jego przyjaciel i moja siostra i moja przyjaciółka

I wcale nie uważam, że robi się z tego korowód ludzi.... jeśli chcę wyróżnić dwie osób to wyróżniam dwie. I już.
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 19:58   #716
chilanes
Zakorzenienie

Aaś każdy robi jak uważa, dla mnie świadkowa + 4 "drużki" i do tego świadek + 4 "drużbantów" to jakaś paranoja Od... Młodzi naoglądali się za dużo amerykańskich filmów
Stary 2009-11-07, 20:35   #717
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Aaś każdy robi jak uważa, dla mnie świadkowa + 4 "drużki" i do tego świadek + 4 "drużbantów" to jakaś paranoja Od... Młodzi naoglądali się za dużo amerykańskich filmów
Też uważam że 10 osób to trochę dużo

Edytowane przez Aaś
Czas edycji: 2009-11-07 o 20:39
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 19:42   #718
she_wolf
Raczkowanie

My mamy trochę ułatwioną sprawę w pewnym sensie, bo świadkowie przeszli, że brzydko się wyrażę "test" na ślubie cywilnym i przyjęciu po nim w domu. Wynik jest taki, że świadkową mam super i będzie świadkować po raz drugi nam, tym razem w kościele i jest cudowna i w ogóle lepszej nie mogłam sobie wymarzyć
Za to świadek zawiódł na całej linii i będzie jednak na ślubie kościelnym inny świadek - brat mojego męża. Czasem na przyjaciół można liczyć, a czasem wręcz przeciwnie...

maryna_ma dla mnie to dziwne, że Twoja panna młoda tak Cię wpędza w koszta... Moja świadkowa pomaga mi bardzo wiele, ale nie materialnie, bo to nie o to tu chodzi. Jedyne na co wydawała pieniążki to wieczór panieński, ale też nie sponsorowała go całkiem - zorganizowała dziewczyny, ale impreza była składkowa - uważam, że to zdrowy układ.
she_wolf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 15:22   #719
Gosiak317
Przyczajenie

Question Będę świadkiem!!

Pomocy! jestem w takiej oto sytuacji. Właśnie dziś koleżanka poprosiła mnie o to, bym była jej świadkiem na ślubie.
Chodzimy razem do liceum, bardzo się przyjaźnimy. Ślub ma być za miesiąc - tylko cywilny. Wesela tez nie urządzają żadnego tylko obiad w domu. i ja bardzo chciałabym być tym świadkiem...

Ale.. sama nie zarabiam i tez nie mam zbytnio pieniędzy.. Moja mama niestety tez nie będzie mi w stanie pomóc... Po prostu ledwo ciągniemy teraz i na pewno do końca roku się to nie zmieni.

Chyba nie wypada nic nie dać nawet gdy nie będzie wesela (chcą je zrobi dopiero za rok - po kościelnym ślubie). Ale ile by trzeba w takiej sytuacji dać?? czy raczej kupić jakiś upominek?
Gosiak317 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 15:59   #720
mysiak
Wtajemniczenie

Witaj na Wizażu
Przyjmuje się, że jeśli nie ma wesela to daje się kwiaty (albo ich ekwiwalent - słodycze/maskotki/książki dla domu dziecka) a nie prezent, choć niektórzy (szczególnie najbliżsi) dają MP prezenty. Myślę, że jeśli to Twoja przyjaciółka wie, przynajmniej mniej więcej, w jakiej sytuacji finansowej jesteście. Nie sądzę, żeby oczekiwała, że zapłacisz za jej wieczór panieński albo dasz wielki prezent. Uważam, że nie powinnaś z tego powodu odmawiać. Skoro poprosiła Cię o świadkowanie to znaczy, że jesteś dla niej ważna i że Ci ufa

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości