JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;) - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-13, 01:02   #2641
obywatelka planety Ziemia
Rozeznanie

Avatar obywatelka planety Ziemia

GG do obywatelka planety Ziemia
Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)

Cytat:
Napisane przez MILA25* Pokaż wiadomość
Witam
Mam takie pytanko. Chodzi mi o oplatanie wrapków.
Jaki drut najlepszy do konstrukcji a jaki do oplatania ?
I czy najpierw oplata się drut podstawowy a potem wygina w eski floreski czy odwrotnie ??
przeczytaj wątek poświęcony tej technice, oprocz odpowiedzi na to pytanie znajdziesz tez inne przydatne tricki
obywatelka planety Ziemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 10:22   #2642
motylek1313
Przyczajenie

GG do motylek1313

Jakimi szczypcami zaciskacie te kuleczki? I czy wychodzą wam okrągłe czy takie bardziej spłaszczone?

Wiecie może w jakim wątku znajdę rozmowy o sprzedawcach na allegro?
Stary 2009-11-13, 10:31   #2643
viktorej
Wtajemniczenie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=113772
viktorej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 11:43   #2644
anika7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez motylek1313 Pokaż wiadomość
Jakimi szczypcami zaciskacie te kuleczki? I czy wychodzą wam okrągłe czy takie bardziej spłaszczone?
Motylku, jaki Ty masz dokładnie problem z tymi kuleczkami?? Już drugi raz pytasz o szczypce.
Zaciśnięte kuleczki są po prostu plaskate Co to znaczy "okrągłe czy takie bardziej spłaszczone"??
Niektórzy zaciskają też rurki takie np: 2x2mm i są do tego odpowiednie kleszcze by to trochę ładniej wyglądało niż tylko spłaszczone.
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 12:32   #2645
motylek1313
Przyczajenie

GG do motylek1313

Cytat:
Napisane przez anika7 Pokaż wiadomość
Motylku, jaki Ty masz dokładnie problem z tymi kuleczkami?? Już drugi raz pytasz o szczypce.
Zaciśnięte kuleczki są po prostu plaskate Co to znaczy "okrągłe czy takie bardziej spłaszczone"??
Niektórzy zaciskają też rurki takie np: 2x2mm i są do tego odpowiednie kleszcze by to trochę ładniej wyglądało niż tylko spłaszczone.

Chodzi mi o to bo jak ja zaciskam to są takie placki i czasami odpadają albo w ogóle nie chcą się przyczepić. Jak patrzyłam na wasze prace to wyglądały jak KULKI a nie jak PLACKI.

Dzięki Victorej.

Edytowane przez motylek1313
Czas edycji: 2009-11-13 o 12:34
motylek1313 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 12:41   #2646
maximaa
Zadomowienie

motylek1313 moze pokaz dokladnie o którą pracę Ci chodzi to będzie nam łatwiej wytłumaczyć jak to coś jest zrobione
maximaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 13:09   #2647
motylek1313
Przyczajenie

GG do motylek1313

Tu widać kuleczkę zaciśniętą i widać żę ma idealny okrągły kształt a mi wychodzi kompletnie inaczej.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-13, 13:47   #2648
anika7
Rozeznanie

Zdjęcie nie jest najlepsze niestety. Jedyne co widać to to, że to na pewno nie jest zaciskana kuleczka (zaciskana tradycyjnie kuleczka 1,8mm szczypcami płaskimi), bo wtedy wychodzi placek. Na zdjęciu.. przynajmniej z tego co mogę się dopatrzeć to tez nie jest 100% kuleczka ale i nie placek. Jedyne co mi przychodzi do głowy to te szczypce o których pisałam we wcześniejszym poście, które z rurki np takiej 2x2mm robi kuleczkę i właśnie to zaciska http://www.amazon.com/gp/product/ima...119960&sr=1-34
Stary 2009-11-13, 14:36   #2649
motylek1313
Przyczajenie

GG do motylek1313

Aha. Już rozumiem. Dzięki.
Stary 2009-11-13, 15:32   #2650
viktorej
Wtajemniczenie

Albo jest na klej.
viktorej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 18:04   #2651
EveBizuteria
Raczkowanie

To jest kulka zaciskowa tylko nie bardzo mocno ściśnięta. Jeżeli chodzi o kulki to przy zakupie trzeba zwrócić uwagę czy są zaciskowe (miększy metal) czy przekładkowe, bo te faktycznie mogą pękać albo nie chcieć się trzymać.
EveBizuteria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-13, 18:10   #2652
anika7
Rozeznanie

Też myślałam o kleju ale mogłoby słabo trzymać bo mały punkt styku. No i podejrzana ta kulka... bo nierówna z lekka dlatego pomyślałam o opcji jaką opisałam. Ale mylić się jest rzeczą ludzką, więc może okazać się, że tworzę

edit: ale to myślisz, że nie zaciśnięta bo co? po co? trzyma taka niezaciśnięta??

Edytowane przez anika7
Czas edycji: 2009-11-13 o 18:12
Stary 2009-11-13, 18:34   #2653
EveBizuteria
Raczkowanie

Zaciśnięta ale nie tak na "amen",do lekkiego kolczyka starczy.
EveBizuteria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 19:51   #2654
Rozeznanie

są szczypce które mają takie okrągłe wyżłobienie i wtedy sciskając kulkę zachowuje się czesciowo kształt
Stary 2009-11-14, 14:42   #2655
fazynkowo
Raczkowanie

GG do fazynkowo

Witajcie niedługo zaczynam tworzyć biżuterię.Zamówiłam wszytskie potrzebne rzeczy zgodnie z waszymi poradami.Wszystkie akcesoria kupiłam na stronie www.pasart.pl czy ktoś z was już tam coś kupował?
Mam pewne pytanie lepsze jest 'nawlekanie'koralików na linki.druciki itp. czy na gwoździki ?
fazynkowo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-14, 15:32   #2656
mila12
Raczkowanie

Posiada ktoś stronkę gdzie są pokazane jak zrobić takie cudeńka. MOże nie takie same ale coś w tym rodzaju?

Edytowane przez mila12
Czas edycji: 2009-11-14 o 15:39
mila12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 20:41   #2657
MILA25*
Wtajemniczenie

Mam pytanko dotyczące dobierania zawieszki do kryształków np swarovskiego. Jedne są mniejsze a inne większe. Jak je dobierac żeby pasowały. Mam kryształek krople który od dziurki do czubeczka nad nią ma jakieś 6,5 mm. Jaka krawatka będzie do niego odpowiednia ??
MILA25* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 10:20   #2658
morelka1987
Zadomowienie

Jak zrobić bizuterię z cyrkonii??

Szukałam na wizażu i nic nie moglam znalezc wiec zakladam nowy wątek. Otóż robię od pół roku bizuterię, chciałabym jednak zacząć robic z cerkonii ponieważ od dawna jestem zakochana w cyrkoniach i moglabym cała się nimi obwiesic ale nie bardzo wiem jak sie zabrac za to :/ znalzłam na allegro cyrkonie swarovski pakowane np po 400 sztuk , ale co jeszcze jest potrzebne żeby jakos je zamontować , połączyć :/ nic takiego nie moge znalezc. Mogłybyscie mi pomoc
morelka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 12:27   #2659
Rozeznanie

fazynkowo - kolczyki na bazie linek najczęściej wyglądają mniej estetycznie niz te na szpilkach, chociażby ze względu na używanie gniecionych stoperów. Możesz zacząc od gwoździków, a gdy nabierzesz wprawy możesz stopic srebrny drucik nad kuchenka gazową otrzymując na jego końcu ładną kulkę.
W każdym razie nauczenie się robienia równych pętli (z ang. loop) to podstawa i do tego neizbędne sa szczypce okrągłe.

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Napisane przez morelka1987 Pokaż wiadomość
Szukałam na wizażu i nic nie moglam znalezc wiec zakladam nowy wątek. Otóż robię od pół roku bizuterię, chciałabym jednak zacząć robic z cerkonii ponieważ od dawna jestem zakochana w cyrkoniach i moglabym cała się nimi obwiesic ale nie bardzo wiem jak sie zabrac za to :/ znalzłam na allegro cyrkonie swarovski pakowane np po 400 sztuk , ale co jeszcze jest potrzebne żeby jakos je zamontować , połączyć :/ nic takiego nie moge znalezc. Mogłybyscie mi pomoc
ale mówisz o takich maleńkich cyrkoniach bez przewiertu?
Stary 2009-11-15, 12:51   #2660
ojejka89
Zadomowienie

dziewczyny powiedzcie mi jak radzicie sobie z niesymetrycznymi swarkami.....? np taki szlif galatcic vertical... jest niesymetryczny, wiec co, mam zrobic 2 lewe czy tam 2 prawe kolczyki....? czy jeden przekrecic tyl do przodu....? :| tez chyba nie bardzo, bo jak patrze na fotki np w korallo gdzie maja pokazane szlify z kazdej strony to wychodzi na to ze tyl jest szlifowany inaczej niz przod... nie podoba mi sie to...
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 15:41   #2661
morelka1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez obywatelka planety Ziemia Pokaż wiadomość
fazynkowo - kolczyki na bazie linek najczęściej wyglądają mniej estetycznie niz te na szpilkach, chociażby ze względu na używanie gniecionych stoperów. Możesz zacząc od gwoździków, a gdy nabierzesz wprawy możesz stopic srebrny drucik nad kuchenka gazową otrzymując na jego końcu ładną kulkę.
W każdym razie nauczenie się robienia równych pętli (z ang. loop) to podstawa i do tego neizbędne sa szczypce okrągłe.

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Tak właśnie o takie mi chodzi.
morelka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 21:28   #2662
fazynkowo
Raczkowanie

GG do fazynkowo
Post Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)

Cytat:
Napisane przez obywatelka planety Ziemia Pokaż wiadomość

Dziekuję zamówiłam chyba 600 sztuk bo kiedyś jak zaczynałam to psułam dużo zamówłam gwoździki ale i takie zakończone loopikami
Już nie moge si,ę doczekać jak przyjdzie przesyłka pochwale sie swoimi wypocinami ;D aa te szczypczyki chyba jeszcze mam jka mi ich brat nie podprowadził ;p

Wymianka koralików
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post18573837

Stary 2009-11-15, 23:31   #2663
Rozeznanie

no tak, ale zakonczenie loopikowe to jedna strona, gdy cos na drucik nawleczesz trzeba to jakos przymocowac do reszty, najczesciej bigla. tu jest przykładowy tutorial pokazujący robienie lupika:
http://www.youtube.com/watch?v=fvR4j...eature=related

PS: link w podpisie Ci nie działa, chyba przez brak spacji przed emotką

Morelko, cyrkonie bez przewiertu zwykle umieszcza się w elementach pasujących do "kamienia" posiadajacych takie wystające małe szpileczki które trzymają cyrkonię w miejscu, jednak nie wiem jak to się nazywa :/

REKLAMA
Stary 2009-11-17, 17:59   #2664
fajka pokoju
BAN stały

Question Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)

heja dziewoje, jestem tu nowa, nie bylam zalogowana na wizazu, ale widze ze warto, bo fajne i pomocne kobiety tu siedza
jutro, albo nawet zaraz jeszcze mam zamiar zamowic na ok 100zl (z qnszt.pl) troche korali, polfabrykantow, narzedzi, żyłek, itp. itd. bo jak wiadomo jest tego od CH..orwacji do Polski. czy oplaca sie za pierwszym razem za 100zl? moze powinnam za mniej? albo za wiecej? [podkresle ze chcialabym je sprzedawac, jezeli oczywiscie wyjda wyjsciowe] =desperacja= z gory dziekuje
fajka pokoju jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 18:28   #2665
fazynkowo
Raczkowanie

GG do fazynkowo

Cytat:
Napisane przez fajka pokoju Pokaż wiadomość
heja dziewoje, jestem tu nowa, nie bylam zalogowana na wizazu, ale widze ze warto, bo fajne i pomocne kobiety tu siedza
jutro, albo nawet zaraz jeszcze mam zamiar zamowic na ok 100zl (z qnszt.pl) troche korali, polfabrykantow, narzedzi, żyłek, itp. itd. bo jak wiadomo jest tego od CH..orwacji do Polski. czy oplaca sie za pierwszym razem za 100zl? moze powinnam za mniej? albo za wiecej? [podkresle ze chcialabym je sprzedawac, jezeli oczywiscie wyjda wyjsciowe] =desperacja= z gory dziekuje
Witaj
ja ci zbyt nie doradze ale powiem tak ja swoje pierwsze zamówienie złozyłam za 40 zł
Chwilowo czekam na paczke
Poinformowano mnie ze wysłali.
Pozdrawiam a tobie życzę ciekawych prac i zysków

Wymianka koralików
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post18573837

Stary 2009-11-17, 18:57   #2666
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fajka pokoju Pokaż wiadomość
szczerze powiedziawszy wg mnie sie nie oplaca robic zamowienia za taka kwote... ja pierwsze zamowienie zrobilam chyba za 60zl, narobilam dosc sporo kolczykow, a czesc polfabrykatow zostalo mi jeszcze do teraz, bo szybko przerzucilam sie ze szklaczkow na kamienie naturalne... a czesc produktow okazalo sie zupelnie bezuzytecznych. no chyba ze masz zamiar robic kolczyki jak maly chinczyk, masowo, po kilka takich samych par;p proponuje na poczatek zamowienie za polowe tej ceny co podalas, poeksperymentuj troche z formami,pozniej zdecydujesz sama co Ci sie najbardziej podoba, na pewno drugie zamowienie bedzie zupelnie inne od pierwszego powodzenia!!
Stary 2009-11-18, 00:14   #2667
Rozeznanie

tym razem w tym wątku zadam pytanie
jak mocuje się element w kolczykach tzw wkrętkach? bo jakoś wizja kleju nie do końca do mnie przemawia, ale z drugiej strony jak inaczej miałoby się to trzymac? Za kamieniem nie ma żadnego mechanicznego stopera, z resztą niepotrzebnie dystansowałby kryształ od ucha.
przykładowe zdjęcie:

Edytowane przez obywatelka planety Ziemia
Czas edycji: 2009-11-18 o 00:16

REKLAMA
Stary 2009-11-18, 01:24   #2668
mmmmmm
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny

Przepraszam Was bardzo jeśli gdzieś jest odpowiedź na moje pytanie i robię zamieszanie, ale od 3 godzin przeglądam forum i nie moge znaleźć...
Jestem jeszcze totalnie zielona, ale chciałabym zrobić kolczyki i wisiorki z kryształów Swarovskiego. Juz wiem, że są różne wzory i rozmiary do każdego wzoru podane w milimetrach Ale oprócz kryształów muszę zamówić jeszcze bigle(chodzi mi raczej o takie gotowe specjalne do kryształów) i krawatki(??) na wisiorki. Ale nie mam pojęcia jak dopasowac rozmiar kryształu i rozmiar tego srebrnego elementu, na którym ma on być zamocowany Czy musi to być dobrane wg jakiejś zasady czy też na różne kryształy pasują różne rozmiary bigli?
Mam nadzieję, że nie nadwyrężę bardzo Waszej cierpliwości jeśli zapytam jeszcze czy trudno przymocować do siebie te 2 części..
mmmmmm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-18, 02:11   #2669
ojejka89
Zadomowienie

nie jest trudno. elementy rozegniesz w palcach, ewentualnie mozesz dopomoc sobie szczypcami- wloz szczypce w srodek i powoli rozchyl. jednak sproboj na poczatek palcami;p i uwaga! czasami bigiel lub krawatka moga peknac na samym poczatku rozchylania, albo i zanim zaczniesz rozchylac lapki -wtedy bezwglednie reklamuj element, to jest niedopuszczne... blad struktury srebra powstaly przy mechanicznym polerowaniu. zadko sie zdaza, jednak mi zdazylo sie juz 2krotnie.

co do rozmiarow to tak na oko.
podam kilka przykladow:
ta krawatka http://www.korallo.pl/index.php?p218...o-swarovskiego pasuje na krysztalki do 22 mm. zamocowalam na niej raz 28mm,ale ogolnie nie polecam jej dowiekszych...
ta http://www.korallo.pl/index.php?p378...atka-duza-12mm ladnie sie prezentowala przy 38mm migdalku, do 28mm byla znowu troszke za duza... nie wypadala, jednak lepiej by wygladala mniejsza.
do mniejszych krysztalko tez pasuje ta: http://www.korallo.pl/index.php?p50,...o-swarovskiego jednak przy rozmrze 22 mm moze juz byc problem przy zawieszaniu na grubsza obroze... ale ogolnie tez uzywalam (ta akurat do krysztalkow preciosa, 20mm)
Co do bigli to uzywalam tylko tych: http://www.korallo.pl/index.php?p149...w-swarovskiego , na kolczyki uzywalam swarkow w rozmiarach 10 - 22 mm i do tych rozmiarow byly oki

jesli gdzies popelnilam blad, prosze bardziej obeznane kolezanki o poprawke

Edytowane przez ojejka89
Czas edycji: 2009-11-18 o 02:14
Stary 2009-11-18, 10:08   #2670
fajka pokoju
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
szczerze powiedziawszy wg mnie sie nie oplaca robic zamowienia za taka kwote... ja pierwsze zamowienie zrobilam chyba za 60zl, narobilam dosc sporo kolczykow, a czesc polfabrykatow zostalo mi jeszcze do teraz, bo szybko przerzucilam sie ze szklaczkow na kamienie naturalne... a czesc produktow okazalo sie zupelnie bezuzytecznych. no chyba ze masz zamiar robic kolczyki jak maly chinczyk, masowo, po kilka takich samych par;p proponuje na poczatek zamowienie za polowe tej ceny co podalas, poeksperymentuj troche z formami,pozniej zdecydujesz sama co Ci sie najbardziej podoba, na pewno drugie zamowienie bedzie zupelnie inne od pierwszego powodzenia!!

dzieki dziewczyny za odp!!
zamówiłam własnie godz temu za te 100zl.. nie doczytalam tej odpowiedzi, jednak na same narzedzia wydalam juz 50zl.. i polfabrykanty. tzn kupilam szczypce, tasiemki, linki, zylki, bigle, zaciski itp, to wszystko mi wyszlo ponad 40zl. no i na reszte tych koralikow. no nic najwyzej strace, albo bede miala juz gotowe prezenty na swieta, a przed swietami moze jszzce ktos kupi.. ciekawe ile mi tego wyjdzie, no nic, jak cos zdzialam, (w pt. powinnam miec dostawe), to po weekendzie zaprezentuje Wam moje wypociny, jezeli sie nadadza do czegokolwiek. milego dnia! piers do przodu i lecimy !!!!!!!
fajka pokoju jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości