|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: ZBIORCZY:Składy kosmetyków - pomoc w ich rozszyfrowywaniu cz.III
Bardzo dziękuję za analizę Bell mineral powder
Proszę o analizę Facial wash gel Blanchette (marki Kaufland) Aqua, cocamidopropyl betaine, peg-40 , Hydrogenated Castor Oil, Glycerin, Acrylates/ C10-C30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Propylene Glycol, Xanthan Gum, Sodium Lactate (and)Sodium PCA (and) Glycine (and) Fructose (and) Urea (and) Niacinamide (and) Inositol (and) Sodium Benzoate (and) Lactic Acid, Panthenol, Sodium Hydroxide, Parfum, Methylparaben, Propylparaben, Methyllisothiazolinone, CI 16255, CI 42090 dziękuje z góry.
Edytowane przez karolamaria89 Czas edycji: 2009-11-19 o 18:23 |
|
|
|
#1232 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1233 |
|
Zadomowienie
|
I ja sie przypominam z moim postem
|
#1234 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zapychające składniki w kosmetykach.
hej! mam problem...
pierwszy to taki, że nie jestem w stanie przeczytać tych wszystkich wiadomości i tutaj i w innych wątkach by wywnioskować który ze składników mnie zapycha... ![]() A zapycha coś na pewno, bo jeśli nie używam niczego przez kilka dni, to moje pryszcze chowają się, wtapiają w skórą bądź znikają a już na pewno nie pojawiają się żadne nowe... Może któraś znawczyni składów by mi pomogła i wskazała prawdopodobnie zapychające mnie składniki PROSZĘ!!!! Więc tak najbardziej zależy mi na znalezieniu podkładu który by mnie nie zapychał, ale do tej pory używałam w życiu tylko sorayi. Przedstawię kilka składów kosmetyków i reakcję mojej skóry na nie 1. najbardziej mnie zapychający puder w kamieniu "mayfair" czyli lentheric. Po użyciu po jakiś 2 czy 3 godz multum krostek i ropnych wyprysków, po zmyciu ziają antybakteryjną skóra wraca do normy po 2 godz i krostki wsiąkają. skład: Skład: Talc, Magnesium Carbonate, Zinc Stearate, Isocetyl Stearate, Zinc Oxide, Silica, Squalane, Parfum (Fragrance), Imidazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben, Camellia Sinesis (Camellia Oil), Tocopheryl Acetate, BHT, Limonene, Linalool, Hydroxycitronellal, Benzyl Benzoate, Citronellol, Coumarin, Geranoil, Alpha-Isomethyl lonone, Amyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract, Eugenol, Benzyl Alcohol, Citral, CI 77492, CI 77491, CI 77499 (Iron Oxides). Mam nadzieje ze nie zrobiłam błędu, bo pisałam z opakowania, bo ten skład w KWC był inny 2. Kolejny mega zapychacz - krem oriflame Aloe Protective Moisturiser. Reakcja po 2 godzinach pełno krostek. Już nie pamiętam czy znikają po zmyciu ![]() skład: Skład: aqua (water), aloe barbadensis (leaf extract), petrolatum, caprylic/capric triglyceride, cetearyl alcohol, glycerin, ethylhexyl methoxycinnamate, butylene glycol, glyceryl stearate, peg-100 stearate, cetearyl ethylhexanoate, stearic acid, dimethicone, hydrogenated polydecene, imidazolidinyl urea, potassium cetyl phosphate, carbomer, methylparaben, parfum (fragrance), propylparaben, sodium hydroxide, disodium edta, isopropyl myristate, limonene, butylphenyl methylpropional, linalool, hexyl cinnamal, sodium hyaluronate, citronellol, benzyl salicylate, phenoxyethanol , ethylparaben, butylparaben , isobutylparaben, ci 77891 (titanium dioxide) 3. soraya fluid matujący - moje krostki wychodzą na wierzch, pojawiają się ropne wypryski: nici ze składu, na wizażu nie ma, a ja nie mam opakowania, ale może jest ogolnie znany jako zapychający ![]() NIE ZAPYCHAJĄ 1. Krem Garnier NutriDermist na noc - niemal powoduje że moje krostki znikają. Sklad: aqua/water,hydrogenated polyisobutene, cyclopentasiloxane, glycerin, aluminum starch octenylsuccinate, glyceryl stearate, cetyl alcohol, dimrthicone, butyrospermum/kiwi fruit water, rosa canina/rosa canina fruit oil, magnesium pca, hydrolyzed hazelnut protein, glycine soja/soybean oil, tocopherol, sodium pca, zinc pca, manganese pca, sorbtan tristearate, polyacrylamide, c13-14 isoparaffin, laureth-7, cl19140/yellow 5, cl 42090/blue 1, methylparaben, chlorhexidine digluconate, parfum/fragrance, linalool, benzyl salicylate, limonene, geraniol, citral 2. i taki kremik, który dostałam w aptece do zakupów niby z zieloną herbatą i miłorzębem- on mnie nie zatyka, fajnie wygląda po nim buzia, podaje jego skład bo ma i glicerynę i parafinę (chyba) a jednak mnie nie zapycha... skład: aqua, glycerin, polyacrylamid and C12-C14 Isoparaffin and Laureth-7, Octyl Stearate, Mineral Oil, Olive Oil PEG-7, Ester, Oleyl Erucate, Camelia Sinensis, Gingo Biloba, Dimethicone, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, Methylisothiazolinone, parfum.... Może nie zapycha mnie ze względu na bardzo wodnistą konsystencje żelową nie kremową, więc możliwe, że więcej w nim wody niż tych zapychaczy. Może któraś z Was widzi na pierwszy rzut oka mega zapychacze w dwóch pierwszych kosmetykach,których muszę się wystrzegać. Chciałabym trochę wiedzieć podczas wyboru nowego podkładu, a niestety muszę jakiegoś używać bo mam bardzo jasną cerę z którą źle się czuje, ale widzę ze krostki z którymi również się źle czuje mają chyba w większości podłoże kosmetyczne... POMOCY!
|
|
|
|
#1235 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Co sądzicie o składzie tego kremu- wit C 20%
Cytat:
|
|
|
|
|
#1236 |
|
Przyczajenie
|
Ja też się przypominam!
|
|
|
|
#1237 | |
|
Wtajemniczenie
|
Chciałam jeszcze zapytać o Dermosan N+R
Skład: Water, 2-Oktyldecanol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Octyl Methoxycinnamate, Sorbitan Stearate, Polysorbate 60, Benzyl Alcohol, Butyl Methoxydibenzoylmaethane, Parfum, Tocopheryl Actetate, Retinyl Palmitate, BHA, Citric Acid. Czy mógł mi wysuszyć mocno skórę? Sucha pustynia na twarzy i nie wiem od czego.
|
|
|
#1238 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!
Chciałabym poprosić o przeanalizowanie składu kremu pielęgnacyjnego do twarzy i do demakijażu w jednym: Earthen Glow Minerals, Virgin Olive Oil Cream Ingredients: Olea europaea (Olive Oil), Candelilla Wax, Kaolin Clay, Citrus Grandis (Grapefruit Seed) Extract, Preservative Chciałabym go używać jako nawilżacza, ale nie wiem do jakiej cery się nadaje. Ja mam cerę mieszaną, czasami skłonną do zapychania, ale nie wiem co mnie zapycha, a co nie. Czy ten krem może zapychać? Teraz stosuję Differin i mam bardzo podrażnioną cerę. Z jednej strony przesuszoną, z drugiej przesłuszczającą się. Czy ten krem może być stosowany zamiast Physiogelu lub Nanobase na twarz po posmarowaniu Differinem? Czy też lepiej odpuścić sobie i kupić któryś apteczny preparat? Jeszcze jedno, czy można bezpiecznie stosować go pod oczy, czy lepiej nie ryzykować? Mam bardzo wrażliwą cerę i oczy. Z góry dzięki. Edytowane przez Peter Griffin Czas edycji: 2009-11-17 o 12:27 Powód: Zapomniałam dopisać zdania:) |
|
|
|
#1239 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1240 |
|
Przyczajenie
|
Chciałem się dowiedzieć o skład kremu Korana -,,propolis-krem"
Skład: Aqua, Paraffinum Liquidum, Izopropyl Myristate, Palm Oil, Grape Seed Oil, Decyl Oleate, Oleyl Erucate, Dicapryl Ether, Petrolatum, Cera Alba, Glyceryl Stearate, Propolis Wax/Propylene Glicol, Cetyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Soybean Oil/Retinyl Palmitate/Safflower Oil/Linoleic Acid/Tocopherol, Glycerrhiza Glabora Ex, Preservative, Carbomer, TEA, Parfum. Czy ten krem zawiera składniki pochodzenia zwierzęcego? |
|
|
|
#1241 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1242 |
|
Raczkowanie
|
Kosmetolog1, serdecznie dziękuję za pomoc
|
|
|
|
#1243 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje za analizę
|
#1244 |
|
Rozeznanie
|
Witam. Proszę o porównanie składów 2 wersji kremu Isana Q10 (nowej i starej), ponieważ wydaje mi się, że zmiana zaszła tu na gorsze, ale być może to tylko moja własna niechęć do zmian, i nie chcę się zawczasu uprzedzać. Generalnie chciałabym wiedzieć, czy mogę liczyć na dobre nawilżenie i natłuszczenie przy tej nowej wersji. Poniżej podaję składy:
Isana Q10 - stara wersja: Aqua, Isopropyl Isostearate, Glyceryl Stearate SE, Glycerin, Ethylhexyl Salicylate, Isopropyl Palmitate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Cetyl Alcohol, Tocopheryl Acetate, Dimethicone, Panthenol, Phenoxyethanol, Sodium Ascorbyl Phosphate, Methyl Glucose Sequistearate, Sodium Cetearyl Sulfate, Carbomer, Methylparaben, Sodium Hydroxide, Disodium EDTA, Parfum, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Ubichinone. Isana Q10 - nowa wersja: Aqua, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Hydrogenated Palm Glycerides, Dicaprylyl Ether, Isopropyl Palmitate, Octocrylene, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Tocopheryl Acetate, Phenoxyethanol, Dimethicone, Panthenol, Sodium Ascorbyl Phosphate, Sodium Cetearyl Sulfate, Allantoin, Parfum, Methylparaben, Tetrasodium EDTA, Citric Acid, Ethylparaben, Linalool, Isobutylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Ubiquinone, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Limonene, Butylphenyl Methylpropional, Alpha-Isomethyl Ionone, Geraniol I jeszcze jedno pytanie, jeśli można: czy gliceryna wysoko w składzie może wysuszać? |
|
|
|
#1245 |
|
Zakorzenienie
|
Moglabym prosic o rozszyfrowanie?
Multi-Fruit Day Cream Aloe Vera Gel, Stearic Acid, Glycerin, Cetyl Alcohol, Hydrogenated Polyisobutane, Dimethicone, Sodium Alginate, Black Current Extract, Tamarind Extract, Apple Extract, Glycolic Acid, Tartaric Acid, Malic Acid, Carbomer, Panthenol, Guar Gum, Retinyl Palmitate, Herbal Extracts (Ivy and Watercress and Horse Chestnut), Phenoxyethanol, Tocopherol, Glucose, Fructose, Sucrose, Glutamic Acid, Sodium Hyaluronate, Triethanolamine, Fragrant Oil, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Citric Acid. Acne Active Cleansing Gel Aloe Vera Gel, Decyl Polyglucose, Glycolic Acid-7% (partially neutralized for balanced pH), Salicylic Acid, Cocomidopropyl Betaine, Dimethicone, Yeast Extract (Vitamin B), Sodium PCA, Glycerin, SD Alcohol 40, Lactic Acid, Watercress Extract, Papain, Bromelain, Lavender Extract, Soap Wort Extract, Sodium Hydroxide, Guar Gum, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Tea Tree Oil, Eucalpytus Oil. Zastanawiam sie czy ten zel jest zapychajacy. Dimethicone to silikon? Martwi mnie gliceryna wysoko w skladzie..
28.05 - dokument do odbioru Aneckowo metal gora - 06.02.2012 metal dol - 12.06.2012 Edytowane przez Anecka Czas edycji: 2009-11-18 o 22:51 |
|
|
|
#1246 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1247 |
|
Zakorzenienie
|
poproszę o analize pod katem zapychania cery tłustej skłonnej do trądziku
L'oreal Happyderm, Krem Supernawilżający 24h (skóra normalna i mieszana) aqua, glycerin, cyclohexasiloxane, caprylic/ capric triglyceride, cyclopentasiloxane, alcohol denat., peg- 20 methyl glucose sesquistearate,ammonium polyacryloyldimethyl taurate, sodium hyaluronate, dimethiconol, butylene glycol, mica, tocopheryl acetate, benzophenone- 4, titanium dioxide, c12- 13 pareth-3, methylparaben chlorphenesin, diazolidinyl urea,tetrasodium edta, ci 14700/ red 4, ci 47005/ yellow 10, parfum/ fragrance, limonene, hexyl cinnamal, citronellol, geraniol
|
#1248 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Coś nie dość, że mi wysusza (możliwe, że to przez temperaturę) to jeszcze i zaczyna mi zapychać. A to 'BHA' to jest kwas betahydroksylowy?? Może to mi wysusza?
|
|
|
#1249 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-11-19 o 11:27 |
||
|
|
|
#1250 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
|
|
#1251 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję za analizę porównawczą
|
|
|
|
#1252 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuje kosmetolog
|
#1253 |
|
Wtajemniczenie
|
Chodzi mi o analizę odżywki.
Odżywka do włosów, Błyszczę więc jestem - Herbal Esences Skład: Aqua, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glutamic Acid, Bis-Aminopropyl Dimethicone, Benzyl Alcohol, Parfum, Citric Acid, EDTA, Sodium Chloride, Limonene, Propylene Glycol, Linalool, Hydroxycitronellal, Magnesium Nitrate, Fragaria Ananassa Fruit Juice, Citrus Aurantium Dulcis Flower Oil, Camellia Sinensis Leaf Extract, Cl 47005, Methylchloroisothiazolino ne, Magnesium Chloride, Cl 19140, Methylisothiazolinone, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate. Nada się do cieńkich, przetłuszczających się włosów? I czy jakos odzywi włosy?
|
#1254 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
toż to prawie król zapychania
|
||
|
|
|
#1255 |
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie, ja zawsze za zapychanie obwiniam TG! No a jeszcze z gliceryna to juz chyba mega mix zapychajacy
![]() Przypomne swoje ![]() Multi-Fruit Day Cream Aloe Vera Gel, Stearic Acid, Glycerin, Cetyl Alcohol, Hydrogenated Polyisobutane, Dimethicone, Sodium Alginate, Black Current Extract, Tamarind Extract, Apple Extract, Glycolic Acid, Tartaric Acid, Malic Acid, Carbomer, Panthenol, Guar Gum, Retinyl Palmitate, Herbal Extracts (Ivy and Watercress and Horse Chestnut), Phenoxyethanol, Tocopherol, Glucose, Fructose, Sucrose, Glutamic Acid, Sodium Hyaluronate, Triethanolamine, Fragrant Oil, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Citric Acid. Acne Active Cleansing Gel Aloe Vera Gel, Decyl Polyglucose, Glycolic Acid-7% (partially neutralized for balanced pH), Salicylic Acid, Cocomidopropyl Betaine, Dimethicone, Yeast Extract (Vitamin B), Sodium PCA, Glycerin, SD Alcohol 40, Lactic Acid, Watercress Extract, Papain, Bromelain, Lavender Extract, Soap Wort Extract, Sodium Hydroxide, Guar Gum, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Tea Tree Oil, Eucalpytus Oil. Zastanawiam sie czy ten zel jest zapychajacy. Dimethicone to silikon? Martwi mnie gliceryna wysoko w skladzie..
|
#1256 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę o analizę:
Eucerin, Trockene Haut, 5% Urea Gesichtscreme (Krem do twarzy z 5% mocznika) Skład: Aqua, Urea, Glycerin, Caprylic/Capric Trigliceride, Cyclomethicone, Dimethicone, Pentaerythrityl Tetraisostearate, Triisostearin, Cetyl Alkohol, Sodium Lactate, Grycelyl Stearate, Benzyl Alkohol, PEG-40, Stearate, Biosaccharide Gum-1, Methylparaben, Lactid Acid, Lanolin Alcohol, Phenoxyethanol. Czy krem może blokowac pory? Zastanawia mnie lanolin alcohol w składzie, kiedys czytałam, ze lanolina barwi pory na ciemno... I dla porównania, kolejny krem z 5% mocznikiem: SVR, Xerial 5 Creme Visage (krem do twarzy) Skład: aqua (purified water), cyclomethicone, dicaprylyl carbonate, urea, glycerin, biosaccharide gum-1, butyrospremum parkii (shea butter), polyglyceryl-4 isostearate, sodium pca, cetyl peg/ppg-10/1 dimethicone, hexyl laurate, sorbitol, dimethicone, methyl methacrylate, crosspolymer, allantoin, lactic acid, palmitoyl hydroxypropyl trimonium amylopectin/glycerin crosspolymer, hydrogenated lecithin, sodium chloride, butylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, methylparaben, phenoxyethanel, propylparaben, sodium methylparaben. Który skład jest bardziej przyjazny dla skóry? Edytowane przez caffeine Czas edycji: 2009-11-20 o 12:55 |
|
|
|
#1257 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
krem będzie działał łagodząco pod warunkiem że nie masz uczulenia na aloes i inne ekstrakty zawarte w recepturze. ma kwasy aha które będą regulować złuszczanie naskórka. będą razem z gliceryną działać nawilżająco. kwas stearynowy z trójetanoloaminą będą dawać mydło stearynowe, które będzie tu wspomagało wymieszanie tego wszystkiego. niezmydlona część kwasu stearynowego, z alkoholem cetylowym będą pełnić rolę emolientów. jest troche witaminek, ale w ilościach niewielkich. dimethicone to silikon, który ułatwia rozprowadzanie i zmniejsza tłustość preparatów. wygładza też skórę. co do żelu to ma łagodny alkilopoliglukozyd, który nie powinien wysuszać. ma częściowo zneutalizowany kwas glikolowy, który nie będzie działał silnie złuszcaająco, ale będzie regulował proces złuszczania naskórka. ma też kwas salicylowy, który też będzie regulować działanie złuszczające. (moim zdaniem kwasów AHA i BHA nie powinno się mieszać w jednym kosmetyku). jeszcze jakby było wszystkiego mało to jest ekstrakt z papai, który działa jak peeling enzymatyczny. strasznie tu dużo tego wszystkiego. jest ekstrakt z drożdży który ma pozytywne działanie na skórę, sód, nawilżająca gliceryna. straszny misz masz musisz wypróbować i zobaczyć czy ci pasuje---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1258 | |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
ups caps mi się załączył
|
|
#1259 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
czy ten krem ma dobry skład?? Była o nim już mowa, ale chciałbym się dowiedzieć czy może zapychać? Parafina nie zatyka mi porów ale inne zapychacze są tu? Zastanawiam się nad jego kupnem-kosztuje ok. 50zł wart jest tyle? Bardzo prosze o odpowiedź. ![]() Bioderma Sebium Hydra: AQUA/WATER/EAU, GLYCERIN, PARAFFINUM LIQUIDUM/MINERAL OIL/HUILE MINERALE, ETHYLHEXYL PALMITATE, DIPROPYLENE GLYCOL, XYLITOL, BISPEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16 DIMETHICONE, SODIUM ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, MANNITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, GLYCYRRHETINIC ACID, ALLANTOIN, CERAMIDE 3, TOCOPHERYL ACETATE, ISOHEXADECANE, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, POLYSORBATE 80, DISODIUM EDTA, CETRIMONIUM BROMIDE, METHYLPARABEN, FRAGRANCE (PARFUM). |
|
|
|
#1260 |
|
Zakorzenienie
|
kosmetolog1, dzieki wielkie za wytlumaczenie oraz za analizę! Znów jestem bogatsza o wiedzę
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:04.

Sucha pustynia na twarzy i nie wiem od czego.

toż to prawie król zapychania