Kij w mrowisko (o wyprzedażach) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-19, 21:35   #1
kroliczek190
Zadomowienie

Question

Kij w mrowisko (o wyprzedażach)

Od dawna podczytuję bardzo przyjemne forum perfumeryjne Drogerii Natura. Wprawdzie jest tam w stosunku do nas mało forumowiczek, ale zdarzają się panie obeznane z tematem.
Jedna z nich obszernie opisała jak to perfumy z Rossmanna, Super Pharm i Natury (te promocyjne w niskich cenach) różnią się od oryginałów z drogich perfumerii. Twierdzi że te z wyprzedaży produkowane są z tańszych składników albo bez niektórych składników, stąd niższe ceny.
Trochę mnie to wystraszyło bo uwielbiam promocje w wyżej wymienionych sklepach a różnicy nie zauważam żadnej. A jedna forumowiczka sprzedała oryginał z Rossmanna i dostała negatyw na Allegro że "podróba bo różni się od tego z Sephory".
Mnie samą nieraz zastanawiają te wyprzedaże - zwłaszcza że nie robia one żadnej konkurencji drogim stoiskom - u mnie w Warszawie w Sephorach i Douglasach niezmiennie kolejki do kasy...
kroliczek190 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 21:43   #2
Polly_
grozi wypollizowaniem

Dot.: Kij w mrowisko (o wyprzedażach)

ja jestem prawie w 100% pewna ze to brednie, a perfumy w Rossmanie są oryginalne. To ze są z tanszych składników lub bez jednago to na pewno bzdura-ze niby producent pod tą samą marką wypuszcza lepsze i gorsze produkty w zależności od miejsca sprzedaży?

A ceny w Rossmanie nie różnią sie jakoś drastycznie od perfumerii internetowych. WG mnie te sklepy mogą miec korzystniejsze ceny,bo utrzymują sie tez z innych produktów , a nie tylko a perfum. A Sephora itd mają sztucznie zawyzane ceny "bo takie są oczekiwania klientów" i Ci klienci nie pójdą do Rossmana bo oni chcą kupic w Sephorze i drogo zapłacić, więc normalne że nie chcą wierzyć w to że są "rypani" na cenie- chcą wiezyć ze te perfumy muszą kosztować 400 zł a nie 250.

Sama miałam wujka (śp) który chodził po sklepach po to by znaleźć gdzie jest drozej i tam kupował (nie perfumy tylko ciuchy) i nie ważne że to był ten sam produkt-tam gdzie był droższy to był porządniejszy-a on dziadem nie jest i go stac-ot i cała filozofia
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 21:44   #3
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez kroliczek190 Pokaż wiadomość
Jedna z nich obszernie opisała jak to perfumy z Rossmanna, Super Pharm i Natury (te promocyjne w niskich cenach) różnią się od oryginałów z drogich perfumerii. Twierdzi że te z wyprzedaży produkowane są z tańszych składników albo bez niektórych składników, stąd niższe ceny.
czyli ze co? ze Natura i SuperPharm sprzedaja zwyczajne podrobki?
myslalam, ze ten temat jest juz wyczerpany

EDIT a haslo o "gorszych" produktach mnie po prostu rozwala... no, litosci

Edytowane przez siarka40
Czas edycji: 2009-11-19 o 21:45
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 21:47   #4
Polly_
grozi wypollizowaniem

chciałam jeszcze dodac ze zrobienie jakiegoś Lancoma z tanszych czy droższych składników nie wpłynie drastyznie na jego cenę- bo większośc masowych perfum jest z dosyć tanich skladników a i tak 80% ceny to marża
Stary 2009-11-19, 21:50   #5
Ewas1
Rozeznanie

GG do Ewas1

He, to samo moja koleżanka usłyszała od sprzedawczyni z Sephory gdy ją zapytała dlaczego ten sam zapach jest tyle tańszy w Rosmanie.
Osobiście uważam że to bzdury wyssane z palca. Coś było trza wymyśleć żeby ludzi zniechęcić do kupna tańszych perfum
Ewas1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 21:51   #6
Pin up girl
Zakorzenienie

Polly ma rację, to się chyba efekt Veblena nazywa - ludzie kupują towary luksusowe, na które nie stać innych, mniej zamożnych i tym sposobem rośnie popyt na te drogie towary... A że popyt generuje wzrost cen...
Pin up girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 21:52   #7
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Ewas1 Pokaż wiadomość
Osobiście uważam że to bzdury wyssane z palca. Coś było trza wymyśleć żeby ludzi zniechęcić do kupna tańszych perfum
ale zadziwiajace jest, jak wiele osob w to wierzy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-19, 21:53   #8
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
ale zadziwiajace jest, jak wiele osob w to wierzy

bo chcą w to wierzyć- przeciez to niedorzeczne że ten luksus na który tylko ich stać moze kupić sobie "byle kto" za połowę ceny
Stary 2009-11-19, 21:54   #9
imeshih
Rozeznanie

Nie wiem kto wymyśla takie historie. Producentom perfum robienie czegoś takiego się najzwyczajniej nie opłaca. W końcu to "dobro luksusowe" i cena nie jest tutaj czynnikiem decydującym o atrakcyjności produktu (fakt miło kupić coś trochę taniej, ale na ulubiony zapach jesteśmy przecież w stanie wydać sporo ). I właściwie nie wyobrażam sobie jakie by to miało przynieść zyski producentom (nie mówiąc już o potencjalnych stratach gdyby afera "wyszła" ).
imeshih jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 21:58   #10
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
bo chcą w to wierzyć- przeciez to niedorzeczne że ten luksus na który tylko ich stać moze kupić sobie "byle kto" za połowę ceny
no, to ja jestem jakims odmiencem, bo ja to bym chetnie widziala w SuperPharm jeszcze tansze perfumy
Stary 2009-11-19, 22:49   #11
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
no, to ja jestem jakims odmiencem, bo ja to bym chetnie widziala w SuperPharm jeszcze tansze perfumy
bo my tutaj kupujemy perfumy by pachnieć a nie podkreślać swój status. jesteśmy jednak mniejszością. Wiekszośc klientów Sephory wpada tam podczas zakupów i kupuje sobie "coś", nieprzywiązując wiekszej wagi do tego co to jest...
Stary 2009-11-19, 23:33   #12
piroksena
Zadomowienie

Też wielokrotnie mnie to zastanawiało, no bo jak tu nie kombinować skoro w jednym sklepie kupuję 50 ml perfum (Mariage Givenchy w Super-Pharmie)) za 99 zł a zaraz obok w drugim (Sephora) te same butelki chodzą po 200 parę złotych.
I coś w tym musi być, jakaś marketingowa polityka najwidoczniej musi tym rządzić, bo tak czy siak - podróbki czy jakieś wybrakowane w składniki nieudaczniki
to to na pewno nie są.
Ale tu już jestem za krótka żeby dociec co za tym faktycznie stoi (a pewnikiem masońska mafia )

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 23:45   #13
Tsukichan
Rozeznanie

Problemem jest chyba to, że perfumy to luksus głównie z nazwy... Wyprodukowanie ich wcale nie jest drogie, mówię tu o ofercie z większości perfumerii.
Wyprzedaże na granicą są normą, i wątpię, czy np. brytyjski Boots czy Debenhams bezkarnie sprzedawałyby podróby. Do tego promocje urządzają nawet firmowe stoiska Diora czy Lancome, które znajdują się na terenie sklepów, ale działaja niejako osobno. Chyba ludzie już dawno by się poznali na oszustwie, a te marki nie ryzykowałyby wprowadzania na rynek dwóch linii perfum (zresztą to są TE SAME FLAKONY, które raz dwa razy do roku znajdują się w okazyjnych cenach). A jeśli można sprzedać Diora za równowartość 20 funtów, i wciąż sporo zarobić, to pokazuje, ile wyprodukowanie flakonu może kosztować, i ile dodatkowych pieniędzy perfumerie zarabiają na flakonach nie objętych promocją.

Rossman and co robi po prostu to, co robi wielu w innych krajach, czyli zamiast kumulować perfumy w magazynach i nie mieć żadnego zysku, woli sprzedać taniej, i móc obracać pieniędzmi.
Stary 2009-11-20, 04:55   #14
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Według nich tylko oni mają oryginały, a jak ktoś kupi za połowę ceny przez internet to przecież musi być podróbka... Wiem po swojej znajomej ehh...

No a jak Sephora czy Marionnaud robią promocje, to jak to jest? Też sprzedawali perfumy za połowę ceny, np. Liberte, Innocent Rock itp. To też były perfumy gorszej jakości? Przecież jak byk pisało, że "przecenione z ...", tak więc to musiał być pełnowartościowy towar z półek.

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 06:39   #15
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewas1 Pokaż wiadomość
He, to samo moja koleżanka usłyszała od sprzedawczyni z Sephory gdy ją zapytała dlaczego ten sam zapach jest tyle tańszy w Rosmanie.
I tak się pewnie to koło kręci. Pani z Sephory powiedziała koleżance, koleżanka innej koleżance, jeszcze inna koleżanka na pisała na jednym i drugim forum i mamy rewelację.

Jak dla mnie absurd. Kiedyś pokazywano w jakimś programie, że wyprodukowanie 1 pomadki Chanel kosztuje mniej niż 5zł. To znaczy, że co, że na potrzeby Super Pharm czy Rossmanna im się chce zmieniać całą linię produkcyjną (drogi proces!) i robić inną pomadkę za 3,90?

Bajeczki...

Ps. W sumie to ta przytoczona wyżej historia koleżanki Ewas, wyjaśnia skąd kolejki w Sephorze. Napędzają sobie klientów kłamstwami. Ot i cała filozofia.

---------- Dopisano o 07:39 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ----------

Cytat:
Chyba tak...

No i drogie to lepsze. Zawsze. Niektórzy to by najchętniej z pudełkiem po flaszce i paragonem z Sephory po ulicach chodzili.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 07:38   #16
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imeshih Pokaż wiadomość
Nie wiem kto wymyśla takie historie. Producentom perfum robienie czegoś takiego się najzwyczajniej nie opłaca. W końcu to "dobro luksusowe" i cena nie jest tutaj czynnikiem decydującym o atrakcyjności produktu (fakt miło kupić coś trochę taniej, ale na ulubiony zapach jesteśmy przecież w stanie wydać sporo ). I właściwie nie wyobrażam sobie jakie by to miało przynieść zyski producentom (nie mówiąc już o potencjalnych stratach gdyby afera "wyszła" ).
pewnie dystrybutorzy drogich perfumeriii próbują po cichu oczernić tańszą konkurencję i puszczaja takie ploty w świat... mam kilka flaszek z SP i zapachy niczym nie różnią sie od tych w drogich sklepach
Stary 2009-11-20, 08:41   #17
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
No i drogie to lepsze. Zawsze. Niektórzy to by najchętniej z pudełkiem po flaszce i paragonem z Sephory po ulicach chodzili.
Kiedyś często po drodze do pracy widywałam młode dziewczyny, które używały torebek z Sephory czy Douglasa zamiast zwykłych torebek albo jako dodatek. Zastanawiałam się po co to to, przecież nawet się nie da zamknąć no i może łatwo się rozerwać... no ale lans =)

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 09:01   #18
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Velvet Acid Kitty Pokaż wiadomość
Kiedyś często po drodze do pracy widywałam młode dziewczyny, które używały torebek z Sephory czy Douglasa zamiast zwykłych torebek albo jako dodatek. Zastanawiałam się po co to to, przecież nawet się nie da zamknąć no i może łatwo się rozerwać... no ale lans =)
no ja rozumiem, że jak się rzeczy czase, w torebce nie zmieszczą lub trzeba coś dodatkowo przenieść, to takie zgrabne torebki są wygodniejsze i estetyczniejsze niż wielkie "reklamówki"
Ale żeby tak ZAMIAST damskiej torebki?
Stary 2009-11-20, 09:26   #19
MichailK
Zadomowienie

Tylko czekać jak w centrach dużych miast w najbardziej prestiżowych lokalizacjach, zaczną pojawiać się perfumerie z selekcją przy wejściu. Wyglądało by to tak: barczysty ochroniarz w garniturze firmy Kiton( wersja ekonomiczna to Gabbana ) dyskretnym skinieniem głowy pozwalałby "damom w gronostajach" na wstęp do środka(oczywiście po pokazaniu karty członkowskiej!), trzymając "całą tą hałastrę"( znaczy się nas ) z dala.
To dopiero byłby szpan, szczególnie gdyby Fakt nas sfotografował jak wchodzimy tam ze Steczkowską!

Edytowane przez MichailK
Czas edycji: 2009-11-20 o 09:30
MichailK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-20, 09:32   #20
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MichailK Pokaż wiadomość
Tylko czekać jak w centrach dużych miast w najbardziej prestiżowych lokalizacjach, zaczną pojawiać się perfumerie z selekcją przy wejściu. Wyglądało by to tak: barczysty ochroniarz w garniturze firmy Kiton( wersja ekonomiczna to Gabbana ) dyskretnym skinieniem głowy pozwalałby "damom w gronostajach" na wstęp do środka(oczywiście po pokazaniu karty członkowskiej!), trzymając "całą tą hałastrę"( znaczy się nas ) z dala.
To dopiero byłby szpan, szczególnie gdyby Fakt nas sfotografował jak wchodzimy tam ze Steczkowską!

kiedyś weszłam do Douglasa ze Steczkowską - to znaczy, że powinnam być sławna?
Stary 2009-11-20, 09:35   #21
MichailK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość

kiedyś weszłam do Douglasa ze Steczkowską - to znaczy, że powinnam być sławna?
A "gronostaje" były? A fotograf z Faktu? Jak nie, to o sławie można zapomnieć!

Edytowane przez MichailK
Czas edycji: 2009-11-20 o 09:44
MichailK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 09:43   #22
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
A "gronostaje" były? A fotograf z Faktu? Ja nie, to o sławie można zapomnieć!
Stary 2009-11-20, 09:46   #23
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
A "gronostaje" były? A fotograf z Faktu? Jak nie, to o sławie można zapomnieć!
Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość

A swoją drogą, to ja nawet rozumiem, dlaczego Sephory itp. produkują takie bzdury. Przecież nie powiedzą, że to po prostu ich polityka, że sprzedają drogo, a pełnowartościowe produkty można kupić gdzie indziej za pół ceny..
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 10:05   #24
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość

A swoją drogą, to ja nawet rozumiem, dlaczego Sephory itp. produkują takie bzdury. Przecież nie powiedzą, że to po prostu ich polityka, że sprzedają drogo, a pełnowartościowe produkty można kupić gdzie indziej za pół ceny..

no wiesz - reklama, duże salony w najdroższych galeriach miasta, tabun panienek begających za klientami... wszystko kosztuje, więc muszą to sobie jakoś odbić
Stary 2009-11-20, 10:21   #25
Estell
Rozeznanie

To ja wsadze kij w mrowisko, wprawdzie nie o SuperPharm, ale o perfumeriach internetowych. Trzy razy zdarzylo mi sie miec zapach minimalnie rozny od tego z sieciowych perfumerii. Dotyczylo to J'adore, Pure Poison (tu zapach byl slabszy) i Dune (pierwsze nuty pachnialy jak spalona guma). Nie bede wymieniac nazw perfumerii, ale obie (bo byly dwie) sa uznawane za super pewne na Wizazu
Czesc z Was w to pewnie nie uwierzy, ale ja jestem absolutnie pewna tego, co czuje. Nie wmawiam sobie, nie jestem uprzedzona do perfumerii internetowych (lub raczej nie bylam). Odpada rowniez argument mowiacy, ze testery w perfumeriach sieciowych dawkuja spora dawke perfum. Porownywalam to co sama kupilam w dwoch roznych sklepach i testowalam wielokrotnie, w roznych ilosciach.
Oczywiscie mam zapachy z perfumerii internetowych i allegro, do ktorych nie mam zadnych zastrzezen. Ale bardzo ostroznie podchodze juz do zakupow z tanich zrodel.
Estell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 10:29   #26
siarka40
Szef ds. Wymianek

a ja, jako zem kobieta drazaca, odniose sie jeszcze do pierwszego posta:
Cytat:
Napisane przez kroliczek190 Pokaż wiadomość
A jedna forumowiczka sprzedała oryginał z Rossmanna i dostała negatyw na Allegro że "podróba bo różni się od tego z Sephory"
znaczy, w opisie aukcji stalo, ze kupione w Rossmannie?

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Estell Pokaż wiadomość
To ja wsadze kij w mrowisko, wprawdzie nie o SuperPharm, ale o perfumeriach internetowych. Trzy razy zdarzylo mi sie miec zapach minimalnie rozny od tego z sieciowych perfumerii. Dotyczylo to J'adore, Pure Poison (tu zapach byl slabszy) i Dune (pierwsze nuty pachnialy jak spalona guma). Nie bede wymieniac nazw perfumerii, ale obie (bo byly dwie) sa uznawane za super pewne na Wizazu.
ja jedynie widze mozliwosc, ze albo to byly zwyczajne podrobki, albo wachalas wczesniej nieco inny rodzaj perfum (EDP, EDT, elixir, wersje l'eau... troche tego jest).
powtorze po raz enty - NIE WIERZE, ze producent danych perfum bawi sie w prowadzenie dwoch rozlewni, z ktorych perfumy ida albo do waniajacych luksusem Sephor, albo do szaraczkow Rossmannow. psuloby mu to zreszta renome, nadto zas, tak jak napisal ktos wyzej - to nie kwestia skladu wplywa na cene towaru, ktorego produkcja jest naprawde o wiele tansza.
Stary 2009-11-20, 10:37   #27
Estell
Rozeznanie

Cytat:
ja jedynie widze mozliwosc, ze albo to byly zwyczajne podrobki, albo wachalas wczesniej nieco inny rodzaj perfum (EDP, EDT, elixir, wersje l'eau... troche tego jest).
powtorze po raz enty - NIE WIERZE, ze producent danych perfum bawi sie w prowadzenie dwoch rozlewni, z ktorych perfumy ida albo do waniajacych luksusem Sephor, albo do szaraczkow Rossmannow. psuloby mu to zreszta renome, nadto zas, tak jak napisal ktos wyzej - to nie kwestia skladu wplywa na cene towaru, ktorego produkcja jest naprawde o wiele tansza.
Nie Siarko, ja dobrze wiem, ze EDT i EDP to nie to samo. Wiem, ze stary zapach od nowego moze sie roznic, ale sprawdzilam kody i to tez nie wiek. Nie wykluczam, ze istnieje jakies logiczne wytlumaczenie roznic, ktore znalazlam. Czy to byly podrobki? Tu bylabym ostrozna. Mam kiepskie doswiadczenie z podrobkami, ale z tego co wiem, to czuc roznice dosc wyraznie. Ja roznice wyczuwalam w pierwszych nutach, przez okolo godzine, moze dwie. Pozniej juz zapachy byly identyczne.
Estell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 10:43   #28
ropuszka
Zakorzenienie

Cytat:
Otoz to. Wiele osob uwaza, ze perfumy z Sephory to nie wiadomo jaki luksus. Tymczasem co druga osoba spotkana na ulicy moze pachniec Euphoria, bo kupila ja po korzystnej cenie. Ja tam lubie dobre perfumy i choc jestem sklonna wydac na nie sporo (i kupuje duzo, bez opamietania nieraz), to tez korzystam z "okazji". Nawet idac do Sephory, lubie korzystac ze znizek, bonow itp. Ostatnio kupilam z mezem perfumy za ponad 200 zl (30 ml!) ale ze znizka 20%, bo akurat bylo taniej w Douglasie Za bardzo kocham perfumy, zeby wydawac na kazde tyle, ile sobie zaspiewaja w drogich perfumeriach. Po prostu musze miec ich duzo
W bajki o podrobach nie uwierze - tak jak pisalyscie, chodzi tylko o to, zeby klient sie dobrze poczul, nabywajac luksusowe dobro za 200 zl, danetylko jemu
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 10:45   #29
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
Napisane przez Estell Pokaż wiadomość
Nie Siarko, ja dobrze wiem, ze EDT i EDP to nie to samo. Wiem, ze stary zapach od nowego moze sie roznic, ale sprawdzilam kody i to tez nie wiek. Nie wykluczam, ze istnieje jakies logiczne wytlumaczenie roznic, ktore znalazlam. Czy to byly podrobki? Tu bylabym ostrozna. Mam kiepskie doswiadczenie z podrobkami, ale z tego co wiem, to czuc roznice dosc wyraznie. Ja roznice wyczuwalam w pierwszych nutach, przez okolo godzine, moze dwie. Pozniej juz zapachy byly identyczne.
Wiesz, wydaje mi się, że nos (a dokładniej mózg, tzn. jego część odpowiedzialna za odbieranie zapachów) potrafi nam płatać różne figle. Ważne bywa nastawienie - podświadomie wątpimy w tę samą jakość perfum z taniego źródła - i to może istotnie wpływać na odbiór zapachu. Jest też kwestia chemii skóry (np. branie leków, faza cyklu) i pewnie mnóstwo innych czynników wpływających na to, że nowo kupiony zapach pachnie inaczej niż dotychczas używany.
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 10:50   #30
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
Wiesz, wydaje mi się, że nos (a dokładniej mózg, tzn. jego część odpowiedzialna za odbieranie zapachów) potrafi nam płatać różne figle. Ważne bywa nastawienie - podświadomie wątpimy w tę samą jakość perfum z taniego źródła - i to może istotnie wpływać na odbiór zapachu. Jest też kwestia chemii skóry (np. branie leków, faza cyklu) i pewnie mnóstwo innych czynników wpływających na to, że nowo kupiony zapach pachnie inaczej niż dotychczas używany.
o tototo.
i naprawde nie chodzi mi o to, zeby udowodnic, ze na pewno mam racje, ale nie widze sensu w takim postepowaniu producentow perfum - jak wypuszczanie lepszych i gorszych sztuk.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości