|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010
a wczoraj mnie maz nie wkurzyl to nadrobil dzisiaj jak tylko wrocil z pracy
wczoraj wieczorem sie dowiedzialam ze dzidzia mojej siostry juz sie pcha na swiat ona jest w 29 tygodniu ciazy ale dzidzia juz glowka sie ustawil do wyjscia i chce wyjsc musi chodzic codziennie do lekarza by sprawdzac czy wszystko jest dobrze mam tylko nadzieje ze zanim zacznie rodzic to jej maz zdazy wrocic do domku bo maja jeszcze jednego synka ktory nie wiem co z nim sie stanie jak ona pojdzie do spzitala a od nas jest dosc daleko bym mogla tam pojechac i posiedziec bo ponad 900 km dziewczyny a powiedzcie mi czym wy czyscicie panele?? bo ja zaczelam uzywac pronto do mycia i zrobil sie taki dziwny nalot i jak sie przejdzie to zostaja slady i wyglada to tak jakbyu nie bylo myte ![]() a dzisiaj cale misto przeszukalam za tym karcherem i nigdzie nie bylo ;( ale kupilam magiczne gabeczki bede nimi szorowala pozniej sciane kolo schodow fajnie by bylo jakby te cielakowe slady poschodzily nie trzeba by bylo malowac bo ja juz mam dosyc smrodu remontowego zaczeli remontowac sypialnie i pokoj dla dzidzi i smierdzi na casly dom
|
#4112 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie słyszałam, ze najlepiej myć samą woda. Bo od płynów moga powstawać smugi i właśnie takie dziwne rzeczy jak mówisz. Nie mam pojęcia czy da się dokładnie tak umyć podłogę ale takie opinie słyszałam i sama to ostatnio praktykuje. Po płynach miałam właśnie ten sam problem co Ty. Ostatnio moja koleżanka remontowała mieszkanie i facet który jej sprzedawał panele jej właśnie tak mówił.
|
#4113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zapalona hobbystska paznokciowa jestem.. tylko teraz nie maluję pazurów...a jeszcze jak sie mi ostatnio kciuk złamał to juz zupełnie koniec przez najbliży miesiąc chybaa o tym akrylu co asiulek pisała to tez cos słyszałam ze to nie za dobrze... mam nadzieje ze akrylem sie aktualnie nie bawisz.... ![]() madziwina- gratuluje chłopca drcron- ja mam jakiś zwykły płyn do paneli, w jakims markecie kupowany.. a co za magiczne gabeczki kupiłaś?? ![]() ja juz obiadek ugotowany, dzisiaj pomidorowa , a na drugie ziemniolki, rybka i kapustka kiszonaaaa .. a teraz zmykam troszkę sie dotlenić
|
|
#4114 |
|
Zakorzenienie
|
Isis ja cie zabiję i to dwa razy!!!
Raz za pomidorową drugi raz za kiszoną kapuchę hihihihdrcron kurcze z tym opchaniem sie na świat to trochę za wczesnie... ale wiesz mojej kumpeli od 30 tyug groził poród i do 38 wytrzymało dziecie... Trzymam kciuki!
|
|
#4115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam dziś też pomidorową a na drugie schabik w plastrach duszony z cebulką i czosnkiem w sosie i marchewkę duszoną...ale mi się już jej odechciało jak czytam o kapuście
|
|
#4116 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeszcze muszę o tym poczytac ale chyba nie ma to wpływu. Z tego co pamietam mieliśmy to poruszone na kursie . |
|
|
|
|
#4117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak patrze na te buźki... ale wstyd
|
|
|
#4118 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Isis23;15396221]izaizula- robisz pazurki??a masz jakis swój blog albo watek pazurkowy na wizazu??
ja zapalona hobbystska paznokciowa jestem.. tylko teraz nie maluję pazurów...a jeszcze jak sie mi ostatnio kciuk złamał to juz zupełnie koniec przez najbliży miesiąc chybaa o tym akrylu co asiulek pisała to tez cos słyszałam ze to nie za dobrze... mam nadzieje ze akrylem sie aktualnie nie bawisz.... ![]() Dawno temu miałam bloga ale później nie miałąm czasu juz sie w tom bawić. Nie potrafię robić zdjeć, które by ładnie pokazały paznokcie i zdobienie. Nie straszcie mnie tym akrylem. Częściej robie w żelu ale lubie robić zdobienia akrylem. Ale naprawdę jak sie szkoliłam w zakresie przedłużania paznokci mówili ze to nie ma wpływu, tyle tylko ze kobiecie w ciaży akryl moze się nie trzymać płytki, bo hormony i te sprawy |
|
|
|
#4119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Doczytałam trochę i wyczytałam opinie ginekologa, który twierdzi, że nie jest udowodniona szkodliwość akrylu na kobietę ciężarną. Jeśli już ktoś pracuje w takich okolicznościach, to należy dokładnie wietrzyć pomieszczenie i najlepiej zakładać maseczkę. Takze chyba nie masz sie czym martwić. Ale dla pewności spytaj swojego gina.
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2009-11-20 o 14:49 |
|
|
|
|
#4120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ten srodek do karchera to na allegro poszukaj...bo w takich normanych sklepach tego nie dostaniesz chyba ze w castoramie albo firmowych karchera
|
|
|
|
|
#4121 |
|
Rozeznanie
|
I wyczytałam w czasopiśmie dla stylistek "Akademia paznokcia"
http://kosmetyczki.net/pliki/ef/072006_2.pdf Jako lekarz ginekolog – położnik często SYLWIA GULKOWSKA, GINEKOLOG-POŁOŻNIK
muszę odpowiadać na pytania pacjentek – ciężarnych lub planujących ciążę – na temat, co tak naprawdę szkodzi ciąży, a co nie. Jakich substancji i narażeń powinny unikać, by ciąża prawidłowo się rozwijała, co zaś jest w pełni bezpieczne. Padają pytania o korzystanie z solarium, farbowanie włosów, trwałą ondulację, także o pielęgnację paznokci – żele, tipsy, akryle. Jest wiele znanych substancji o udowodnionym szkodliwym wpływie na rozwój ciąży i płodu. Są to: alkohol, narkotyki, palenie papierosów, promieniowanie jonizujące w tym promienie Roentgena, czy znany z lat sześćdziesiątych XXego wieku lek talidomid – tych substancji ciężarne powinny unikać. Środki zawarte w produktach do pielęgnacji włosów – farbach, żelach, płynach do trwałej ondulacji są całkowicie bezpieczne, ponieważ stężenia substancji o ewentualnej toksyczności są bardzo małe i w znikomej ilości przechodzą do krwi. Substancje zawarte w produktach do pielęgnacji i stylizacji paznokci to związki chemiczne takie jak: aceton, izopropanol, octan etylu, polimetakrylan metylu. Jeśli chodzi o ewentualną szkodliwość tych substancji, należy problem rozpatrzyć z dwóch stron: 1) Kobieta ciężarna, która chce wykonać sobie tipsy, akryl lub paznokcie żelowe i 2) Kosmetyczka- manicurzystka, będąca w ciąży, która świadczy w/w usługi i pracuje wśród tych wyżej wspomnianych substancji. Ad. 1) Ciężarna – klientka może podczas ciąży wykonywać sobie wszelkie zabiegi upiększające paznokcie, gdyż nie udowodniono żadnej szkodliwości tych zabiegów dla ciąży lub płodu. Pewnym problemem jest okres okołoporodowy. Przy porodzie drogami natury paznokcie żelowe, akrylowe czy tipsy nie stanowią żadnej przeszkody pod warunkiem, że są dostatecznie krótkie. Inaczej sprawa wygląda, gdy zachodzi konieczność wykonania cesarskiego cięcia. Podczas tego zabiegu, by dokładnie monitorować stan pacjentki, zakładany jest na palec tzw. pulsoksymetr. Aby podawał on prawdziwe dane, płytka paznokciowa musi być naturalna i czysta tzn. niepokryta żadnymi chemikaliami. A więc zdrowa zasada – zdejmij jeden tips lub akrylowy paznokieć przed porodem – reszta może zostać. Ad. 2) Kosmetyczka – manicurzystka będąca w ciąży, która zajmuje się stylizacją i upiększaniem paznokci, jest narażona podczas swojej pracy na wdychanie substancji potencjalnie szkodliwych. Jednak stężenia tych substancji, zawartych w produktach do nakładania żelu, akrylu czy tipsów są bardzo małe. Aceton i izopropanol zawarte są w preparatach do dezynfekcji, przemywania i odtłuszczania. Opary acetonu tylko w bardzo wysokich stężeniach są szkodliwe dla zdrowia i wchłaniają się przez płuca do krwi. Jednak nawet dość wysokie dawki są skutecznie metabolizowane i usuwane przez wątrobę. Przeprowadzone badania na zwierzętach, nie wykazały toksyczności acetonu i izopropanolu dla zwierząt doświadczalnych, zarówno drogą oddechową, jak i pokarmową. Akrylany stosowane powszechnie do formowania „nowej” płytki paznokciowej, mogą mieć działanie drażniące na błony śluzowe oczu i dróg oddechowych, ale ulegają szybkiemu wydaleniu z organizmu. Nie wiadomo, czy mają działania układowe i czy przy wieloletniej pracy w ich oparach nie dochodzi do kumulacji w organizmie. Ten wpływ akrylanów na organizm człowieka jest obecnie przedmiotem badań przeprowadzanych m.in. w Polsce – w Zakładzie Toksykologii Akademii Medycznej w Łodzi. Na dzień dzisiejszy nie udowodniono szkodliwego działania akrylu lub jego opiłków na organizm człowieka. Wydaje się, że skuteczną metodą unikania ewentualnych działań niepożądanych, jest częste wietrzenie pomieszczeń, w których wykonuje się manicure lub przy opiłowywaniu i szlifowaniu akrylu – zakładanie maseczki na twarz. Podsumowując: nie ma w tej chwili żadnych aktualnych i wiarygodnych badań, które udowodniłyby jakąkolwiek szkodliwość w/w związków dla matki lub płodu. Nie stwierdzono większej ilości niepowodzeń położniczych w grupie manicurzystek lub kosmetyczek, korzystających w swojej pracy z omawianych substancji. Edytowane przez izaizula Czas edycji: 2009-11-20 o 14:49 |
|
|
|
#4122 |
|
Zakorzenienie
|
to czytałyśmy to samo
wyżej edytowałam wiadomość i stresciłam (w wielkim skrocie ) właśnie ten artykuł
|
#4123 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz myśle że na tyle co ja teraz robie to nawet jakby miało wpływ to mnie nie zaszkodzi. Jak się dowiedziałam ze jestem w ciaży zawisiłam działalność, bo doszłam do wniosku ze nie ma się co forsować. Bo jak wiesz z zawodu jestem nauczycielem, teraz jeszcze ta budowa domu to na pazury nie było już czasu. Bardzo mnie one wziagnęły i nie potrafie tak całkowicie z nich zrezygnować, wiec te stare klientki odwiedzaja mnie teraz w domu, choć musze przyznać że coraz cieżej jest mi wysiedzieć te 2,5 godziny w takiej mało komfortowej pozycji. |
|
|
|
|
#4124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez mialam dzisiaj na obiad kapuche kiszona < ale wolalabym marchewke > i dotego pompuchy na parze i miesko z sosikiem wiecie jaki ze mnie gluptas jest straszny az wstyd sie przyznac rano zaplanowalam ze beda opytka ale ze nie chcialo mi sie gotowac ziemniorow < nie cierpie ich obierac > wiec zrobilam pompuchy na parze i one sobie w misce rosly a ja co zrobilam zagladnelam do schowka ze nie ma ziemniakow < mialam ugotowacvc kilka na salatke> i myk poszlam do iwnicy z wiaderkiem przynioslam i zaczelam obierac jak obralam caly gar to dopiero popatrzylam na miske a tam ciasto pod szmatka roslo i co i jutro beda kopytka< a juz myslalam ze mi sie upiecze > zamowie tego karchera na allegro nie bede juz biegala po sklepach do castoramy maz mnie nei chce zabierac bo awsze cos wymysle i on musi jakis remont robic dziekuje za rade z tym allegro
|
|
#4125 |
|
Raczkowanie
|
Drcron, to nieciekawa historia z Twoją siostrą. Dziwi mnie tylko, że zamiast kazać leżeć i się nie przeciążać, to lekarz jej karze w pionie się u niego codziennie zjawiać na kontrolę.
|
|
|
|
#4126 |
|
Zakorzenienie
|
No to faktycznie niezły z Ciebie zakręcik
Dwa obiadki za jednym zamachem ![]() Ja dziś na szybko- karkówka, kopytka (z paczki ) i buraczki. jakas leniwa sie zrobiłam jeśli chodzi o gotowanie...
|
#4127 |
|
Raczkowanie
|
AAA, AniuP, ja też proszę o książki. Masz maila na PW (i na liście). Dziękuję ładnie.
|
|
|
|
#4128 |
|
Zakorzenienie
|
Aniu, dziękuję za książeczki
|
#4129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aniup a czy mozesz napisac jakie masz te ksiazeczki?? i czy ja bym tez mogla prosic ?? prosze prosze
|
|
#4130 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4131 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ogólnie samą Biedronką też się rozczarowałam, myślałam że jest ciut lepiej. Cytat:
W końcu w tym roku się wkurzyłam i zerwałam wszystkie panele w cholerę Na szczęście pod nimi miałam drewnianą podłogę którą wystarczyło tylko trochę odnowić i pomalować i na prawdę jest dużo lepiej. Już się nie muszę wkurzać. Panele zostawiłam jedynie w kuchni bo tamte są dużo lepsze gatunkowo i w bardzo ciemnym kolorze i tak na nich nie widać jak na jasnych.Nie wiem czy też zauważyłyście czy mi się tylko wydaje, że ciemne panele wyglądają zawsze na czystsze? Zazdroszczę Wam tych obiadków i apetytu. U mnie był przez pierwsze 3 miesiące,teraz ledwo obiad wciskam (o śniadaniu nie ma mowy) a na kolacje tylko owoce, ciągle czuje się najedzona. Chyba,że to jest normalne, tak jak np. ucisk na pęcherz?
|
|
|
#4132 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
postaram sie uniki robic od podejrzanie wyglądajacych ludków heheCytat:
Ty to jestes szalona kobieto! tylko chodzisz i sprzątasz,a odpocznij sobie,połóz się,poczytaj sobie,zrelaksuj,nie zawracaj sobie ciągle głowy tymi środkami na różne wynalazki i sprzątaniem hihia z ta sałatką,podejrzewam,że chciałas zrobic ananasa z kurczakiem?jeli tak to fajna jest sałatka z kurczaka:piersi podsmażone w curry,kapusta pekinska,kukurydza kons. ogórek kiszony,jajko,natka,sól,p ieprz i majonez,bardzo szybka a calkiem smaczna albo jeszcze z takich szybkich bardzo lubię jejeczno-pieczarkową:jajka na twardo w kosteczkę,pieczarki sparzone pokroic na mniejsze,szczypiorek,jaka s wędlinka szyneczkowa w kostkę,sól,pieprz i majonez. mrowak bardzo mi sie podoba ten płaszczyk ale po cichu licze,ze nie będę musiala kupowac ![]() asiulek o jaki przepis Ci chodzi?ten na 3-minutowe ciasto? Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2009-11-20 o 16:35 |
||
|
|
|
#4133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2- ja musiałam coś kupić płaszczykowatego, bo kurta zimowa zeszłoroczna odpada, a taki sztruksowy, w którym do dziś chodziłam był ok w pozycji pionowej- jak siadałam w samochodzie czy gdziekolwiek to zapinany na całej długości suwak zaczynał mnie cisnąć, a ten płaszczyk ma takie jakby dwie zachodzące na siebie poły i nie ma szans, żeby coś cisnęło. I chyba nawet nie wyglądam jak w namiocie ![]() 3- a o powtórkę tego przepisu szybkiego ja też poproszę, bo się zakręciłam i zgubiłam
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja pozeram wszystko co sie nie rusza i ladnie pachnie boshe jaka ja gruba bede jak tak dalej pojdzie < ryczy >jestem wykonczona maz na mnie jeszcze nakrzyczal ze sie przemeczam teraz to krzyczy a gosci to sam zapraszal a samo sie nie zrobi a tak w ogole to dziewczynki jutro jest u mnie impreza jak ktoras ma ochote to zapraszam maz zaprosil ponad 20 0sob < ciekawe gdzie ja ich zmieszcze > w dodatku nie wyszlo mi ciacho ryczec mi sie chce z jednej strony wyrosla taka banka a z drugiej prawie blaszke widac takie cienkie i to byl ten biszkopt co ktoras podawala przepis < nie przyznawac sie ktora bom zla> i wstawilam jablecznik mam nadzieje ze wyjdzie < od kad jestem w ciazy to zadko kiedy ciacha mi wychodza za to mieska pieczone mniammmm rewelacja ![]() jutro rano pojde do sasiadki i bede ja blagala by przyszla biszkopta mi zrobic ![]() ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- to podaje linka do tego szybkiego ciacha ![]() http://www.elif.pl/a-1629.html a wiecie co sobie wymyslilam ze po co ja mam sie meczyc moglam od razu kilka takich babek upiec i by bylo z glowy hehe ![]() co do sprzatania to ja uwielbiam miec pozadek jestem pedantka taka ze czasem ponoc nie mozna ze mna wytrzymac < odziedziczylam to po mamci > a w pierwszym trymestrze nie moglam latac na szmacie bo dzidzia byla zagrozona wiec tylko kurze wycieralam a reszte robil maz < a ja lubie sama> i teraz musze domek doprowadzic do pozadku bo maly burdelik sie zrobil a musi byc blysk jak w oku :P
|
|
#4135 |
|
Wtajemniczenie
|
przepis na ciasto z mikrofali jest w wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=264412&h ighlight=ciasto+mikrofalo wki
w różnych wersjach, ja robiłam z podstawowej chyba. Pamiętam że w zależności od mocy mikrofali długość pieczenia, ale ja jak piekłam 3 min (800W)po wyjęciu zobaczylam,że jest jakby mokrawe na wierzchu i jeszcze na minute chyba wstawiłam. A ja byłąm dziś w realu ( teraz po Waszych komentarzach jestem w stresie,że coś mogłam złapać :/) Poszłam tylko na ciuszki dzieciowe i nie powaliły mnie poza tym same większe rozmiary od 62. Więc na razie zrezygnowałam. Ale trafiłam na płąszczyk, któy jakoś mi podpasował i takim sposobem nabyłam czarny, bez ocieplenia, ale za to łądnie leży i jeszcze sporo się pod nim zmieści. Pod spód kupię sobie jakiś gruby długi sweterek albo kamizelę a dla ożywienia będą dodatki kolorowe. Do kasy wysłałam męża, żeby nie stać w pobliżu ludzi, a ja poszłam sobie siąśc do barku. Potem jak odpoczęłam ( nie było po czym, ale twardy brzuszek więc wolę nie przesadzić..) przeszłąm sie jeszcze do stoiska z pasmanterią i zakupiłąm włóczkę kolor ecru. Będę próbowalą uskutecznić kocyk-śpiworek, I tu mam prośbę do aniap Ty chyba mowiłąś że masz taki otulaczek - nierożek??? Czy mogłabyś go dla mnie obmierzyć???? BO chciałam coś takiego podobnego zrobić na drutach a jak nie to uszyć. I kupiląm jeszcze baśnie Andersena w wersji tekstowej, nie takiej obrazkowej dla dzieci, będę czytać do brzuszka )))izaizula, ja bym nie ryzykowałą z tym akrylem, chyba że masz konieczność podreperowac bużet i nie masz wyjścia., Wszelkie toksyczne środki lepiej odstawić. Ostatnio oglądaląm jakiś program chyba Perfekcyjną Panią domu i tam kobitka mówila że nawet środki do mycia szyb z amoniakiem są niebezpieczne dla organizmu, najlepiej robić to w maseczce lub na zawietrznej Więc skoro normalnie człowieowi szkodza takie wziewki to tym bardziej meleństwom w brzuszku.Mam jeszcze pytanie - czy któraś ma jakiś fajny sposób na rybkę, może być z piekarnika? Kupiłam mintaja i mam ochotę na kolację jakoś fajnie go przyrządzić.Chodzi mi o coś wypróbowanego, jak nie to będę szukać przepisu. |
|
|
|
#4136 |
|
Zakorzenienie
|
to podaje linka do tego szybkiego ciacha
![]() http://www.elif.pl/a-1629.html a wiecie co sobie wymyslilam ze po co ja mam sie meczyc moglam od razu kilka takich babek upiec i by bylo z glowy hehe ![]() co do sprzatania to ja uwielbiam miec pozadek jestem pedantka taka ze czasem ponoc nie mozna ze mna wytrzymac < odziedziczylam to po mamci > a w pierwszym trymestrze nie moglam latac na szmacie bo dzidzia byla zagrozona wiec tylko kurze wycieralam a reszte robil maz < a ja lubie sama> i teraz musze domek doprowadzic do pozadku bo maly burdelik sie zrobil a musi byc blysk jak w oku :P
|
#4137 |
|
Zakorzenienie
|
I
|
#4138 |
|
Raczkowanie
|
witajcie dziewczyny! sorki ze was troche zaniedbalam, bylam kilka dni u rodzicow po wyjezdzie meza do wojska, dzisiaj przyjechechalam, jeju 8stron do nadrobienia
|
|
|
|
#4139 |
|
Wtajemniczenie
|
mrowak, w tym wątku na wizażu dziewczyny eksperymentowały z tym ciastem w piekarniku, tylko musisz się doszukać... No i nie zrobisz go w kubeczku, ale coś za coś
|
|
|
|
#4140 |
|
Raczkowanie
|
A ja rybkę robię tzw po grecku, szybko się robi i jest super, chociaż lepsza jest jak troszkę postoi.
Rybkę panieruję i smażę na patelni. A osobno duszę na oliwie starte na grubej tarce marchewkę, pietruchę seler, do tego porojony por i cebulka. Jak warzywka zmiękną dodaję przecieru pomidorowego i wody tyle żeby się sosik zrobił. Jak jest zbyt suchy to jeszcze oliwy dodaję. Potem warstwami przekładam usmażona rybkę i warzywa. Na prawdę jest pyszne. Jak ktoś lubi paprykę i mu nie szkodzi to też można dodać taką pokrojoną w paski. Pozdrawiam
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:52.

ona jest w 29 tygodniu ciazy ale dzidzia juz glowka sie ustawil do wyjscia i chce wyjsc musi chodzic codziennie do lekarza by sprawdzac czy wszystko jest dobrze mam tylko nadzieje ze zanim zacznie rodzic to jej maz zdazy wrocic do domku bo maja jeszcze jednego synka ktory nie wiem co z nim sie stanie jak ona pojdzie do spzitala
a od nas jest dosc daleko bym mogla tam pojechac i posiedziec bo ponad 900 km 

ja zapalona hobbystska paznokciowa jestem.. tylko teraz nie maluję pazurów...a jeszcze jak sie mi ostatnio kciuk złamał to juz zupełnie koniec przez najbliży miesiąc chyba

, a na drugie ziemniolki, rybka i kapustka kiszonaaaa

> i dotego pompuchy na parze i miesko z sosikiem
NATI 8.03.2010
> w dodatku nie wyszlo mi ciacho