|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2851 |
Raczkowanie
|
Dot.: Brąz ZIMNY czy POPIELATY? Pytanie...
Neutralny to może być opcja pod warunkiem, że uda się faktycznie otrzymać odcień neutralny. U mnie chłodne odcienie w najlepszym wypadku wychodzą neutralne, ale najczęściej ciepło. No i wypłukują się zawsze na ciepło. Póki co zadowolona jestem z mojego romansu z Colorance i przy nim zostanę. Włosy mam raczej chłodne, nie ma odrostów, siwki aż tak bardzo nie rzucają się w oczy, czyli... nie narzekam, jest dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2852 |
Zadomowienie
|
Tak właśnie patrzę, że w palecie Majirel też jest 5,25 i 9,11...
![]() Jak się okaże, że moja mieszanka Richesse tych samych odcieni wyjdzie fajnie to może od czasu do czasu zafunduję sobie taki sam, ale trwały kolorek? ![]() Jeszcze tylko ciągle myślę czy lepiej ten 9,11 wymieszać z 5,25 czy z 5,15? Amstafy mam jeszcze jedną fotkę tego Twojego 6,01... Tak mniej więcej wygląda właśnie. Też nim kiedyś robiłam. ![]() Edytowane przez Shade_23 Czas edycji: 2009-11-17 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#2853 |
Raczkowanie
|
Shade, ja wymieszałabym 9.11 z 5.25. Masz wzmocniony popiel w dziewiątce, więc nie ma potrzeby go jeszcze dodatkowo wzmacniać przez dodatek 5.15. Zresztą 5.15 jest samo w sobie troche takie smutne, 5.25 jest moim zdaniem znacznie ładniejsze, ma "pazur", właśnie przez mieszaninę perły i mahoniu. Piękny kolor.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2854 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2855 |
Raczkowanie
|
Shade dziękuję
![]() Ty już chyba wszystkie możliwe warianty przerobiłaś na włosach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2856 |
Raczkowanie
|
![]() Wiesz, nie mam na celu przekonywanie cię wbrew tobie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2857 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Amstafy jak pamiętam wyszedł mi ciemniej trochę, ale równomiernie. Natomiast nie był mocno zimny. No w końcu "1" jest dopiero po "0" więc raczej jak naturalny kolor wygląda niż popiel... Ale za to 5,12 jest zimniuśki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2858 |
Raczkowanie
|
oj ale się wkurzyłam
![]() wczoraj zakupiłam farby i wpłaciłam pieniądze, a dzisiaj pan pisze , że nie ma kolorów które wybrałam ![]() ![]() podał mi listę tych które zostały ale to same mega ciepłe ,same mahonie i malinowe kasztany ![]() napisałam że w takim razie chcę zwrot pieniędzy, jak można wystawiać kolory których się nie ma na stanie, i jeszcze wymagać tylko płatności z góry ![]() zobaczymy co odpisze. a ja znów pozostaje bez farb ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2859 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiście, że musisz dostać zwrot pieniążków. I co kupisz od kogoś innego czy już Ci przeszło? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2860 |
Raczkowanie
|
nie Shade nie wykrakałaś
![]() już sama nie wiem ![]() póki co muszę się z tym sprzedawcą dogadać ,jak będę miała zwrot pieniędzy to zobaczę, nie ma u mnie nigdzie w hurtowniach Richesse , dlatego nie wiem czy nie pozostanę przy welli , ale zejdę do poziomu 5 , i zmienię na bez amoniaku COLOR TOUCH. już w akcie desperacji oglądam farby bez amoniaku sklepowe ![]() sama nie wiem co zrobić, a tak się cieszyłam... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2861 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na Allegro jest pełno Richessków! Coś znajdziesz. W razie czego u mnie jest sklep fryzjerski - mogę Ci kupić, tyle że będzie drożej niż w necie bo ponad 40 zł jedna farbka kosztuje... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2862 |
Raczkowanie
|
dziękuję Shade za pomoc
![]() myślę , że może zamówię na allegro u innego sprzedawcy, ewentualnie kupię u siebie w hurtowni welle COLOR TOUCH,muszę jeszcze przetrawić na spokojnie tych sklepowych się obawiam , bo bardzo wysuszają włosy, a i co do koloru często są niespodzianki.tak mam czasami , że jak jestem w sklepie to przeglądam palety i wtedy mnie diabeł kusi ![]() jedno wiem , że muszę spróbować czegoś delikatnego, bez amoniaku. poczekam jak sprawa ze sprzedawcą się wyjaśni i wtedy podejmę decyzję jaką farbę kupić. generalnie ten 5.71 z welli nie jest zły,gdyby nie fakt , że mam zbyt ciemne końce, i wychodzi nierówno.może rozjaśnię ten poziom co mam teraz 4,71 do takiego prawdziwego 5 . coraz bardziej zaczynają mi się podobać cieplejsze kolory,znalazłam 5,3 i jest całkiem niezły(przynajmniej na próbniku)http://www.fotosik.pl/aukcje/aukcjaP...0394a4e.html#e Edytowane przez amstafy Czas edycji: 2009-11-18 o 14:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2863 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Natomiast 7/71 albo 7/75.... Mmmmm......... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2864 |
Raczkowanie
|
Shade to jest paleta KOLESTON, a podobno te same kolorki są w COLOR TOUCH.
czyli póki co zostanę przy 5.71 z 3%, bo poziom 6 jest zbyt jasny, a nie chcę ich bardzo katować rozjaśnianiem.no chyba , że pomieszam 5 z 6 7.71 i 7.75 też są śliczne , ale ja o takich jasnych mogę zapomnieć ![]() poza tym ten 7.75 ma czerwoną poświatę,chyba ,tak na zdjęciu mi miga ![]() plus tych farb w moim przypadku jest taki , że nie wychodzą dużo ciemniej niż na palecie, |
![]() ![]() |
![]() |
#2865 |
Zakorzenienie
|
jestem załamana ;/ maam takie brzydkie rude kudły!
![]()
#2866 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2867 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2868 |
Raczkowanie
|
Ha, widzę, że Koleston ma zupełnie inną numerację farb. Dobrze wiedzieć, bo ja znam siódemkę jako odcień metaliczny/zielony, a tu siódemka z pewnością metaliczna nie jest.
Emilia1, nie wiem czy generalnie farby na 3% wodzie trzymają się słabiej, ale np. Majirel u mnie tak, jest mniej trwały, niż na 6%. No ale Majirel właściwie stosować się powinno wyłącznie z wodą 6%, tak została ta farba zaprojektowana. Przy 3% prawdopodbnie barwnik w mieszance nie jest w stanie się całkowicie rozwinąć do finalnego odcienia. No i oczywiście przy wodzie tak słabej, jak 3% rozjaśnienie jest możliwe wyłącznie o jeden ton, jeśli potrzebne jest większe rozjaśnienie LUB pokrycie włósów siwych, stosuje się wody od 6% wzwyż. Mini, może walnij jakiś chłodny toner na włosy, żeby choć trochę uspokoić tę rudość? Ja też nie mogę zdzierżyć rudości na głowie i zawsze na gwałt walę na włosy cokolwiek znajdę u siebie w półce, co zgasiłoby tę rudość, w której jest mi wybitnie nie do twarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
#2869 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zieleń to 2 , z tym ze tam jest chyba jeden odcień który ja posiada na poziomie 9 czy 10 ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2870 |
Raczkowanie
|
A ja mam właśnie pytanie co do mixtonów. Czy któraś z dziewczyn próbowała tych z Majirel? Bo tak dumam i dumam i dochodzę do wniosku, że jeśli ktoś ma naprawdę bardzo mocno żółte lub rude włosy, to sama farba chyba nie da rady ich pokryć. No i w końcu po coś producenci produkują korektory farb. Chyba każda szanująca się firma ma w swojej ofercie korektory i wzmacniacze kolorów. Majirel ma po stronie chłodnej miksery: niebieski, fioletowy, zielony i popielaty. Czy ktoś wie, w jakich proporcjach dodaje się ich do farb? Ktoś może je stosował i może się wypowiedzieć co do efektu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2871 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2872 |
Raczkowanie
|
a mi przyszło wczoraj coś do głowy - paternt- co sadziecie o tym:
BY DO ROZROBIONEJ MIESZANKI FARBY - GOTOWEJ JUZ DO NAŁOZENIA NA WLOSKI - DODAĆ KROPLĘ GENCJANY LUB PŁUKANKI NIEBIEJSKIEJ_ jak wejdzie w reakcej z farba to chyba trwale ochlodzi kolor farby??????? I CO WY NA TO??????????? |
![]() ![]() |
![]() |
#2873 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2874 |
Zakorzenienie
|
shade nic
![]() ![]()
#2875 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
teraz piszecie ze 3 slabiej trzyma... ![]() Dziewczyny dlaczego macie taki problem z odrostami?? moze trzeba faktycznie tą 6 polozyc?? Edytowane przez Emilia1 Czas edycji: 2009-11-19 o 14:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2876 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast faktem jest,że włosy mocno rozjaśnione malowane na ciemno zachowują sie różnie. Z jednych farba się zmywa błyskawicznie, inne wychodzą zielone, a jeszcze inne baaaardzo ciemne nawet jesli farbka aż tak ciemna nie była. Mi ostatnio doradzono robienie na 4,5% wodzie, a włosy mam na poziomie 7-8. Siwe pokryte, a włosy nie za mocno przesuszone. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-11-19 o 15:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2877 |
Raczkowanie
|
Moc oksydantu zależy od:
- poziomu, który mamy obecnie na włosach I - poziomu, który chcemy otrzymać. Jeśli poziom, który chcemy otrzymać, jest ten sam lub ciemniejszy od tego, co mamy obecnie na głowie, w zupełności wystarczy 3% oksydant. Jeśli chcemy odcień jaśniejszy, niż to, co obecnie mamy na głowie LUB gdy mamy dużo siwych włosów, stosuje się oksydant 6% lub więcej, w zależności od tego, o ile jaśniejszy ma być ostateczny odcień. Natomiast nie wolno zapominać o prepigmentacji. Jeśli ktoś ma na włosach poziom np. 8 - blond, a chce zejść do poziomu 4 - brąz, to i na wodzie 3% i na wodzie 6% farba się będzie nierównomiernie wypłukiwać, jeśli nie będzie wykonana prepigmentacja przed farbowaniem, czyli najpierw dokładamy barwnik z palety naturalnych, a dopiero potem farbę finałową. I warto wiedzieć, że prepigmentację powinno się robić właściwie zawsze, gdy przyciemniamy włosy o więcej, niż 2 tony, właśnie po to, by nie mieć problemu z nierównomiernym wypłukiwaniem się farby, tudzież dziwnych efektów kolorystycznych na głowie. Co do gencjany dodawanej do farb, to ja mam w domu malutką 5 ml buteleczkę z płynem firmy Ardell. Jest to bardzo skoncentrowana niebieska płukanka, która nazywa się Red Gold Corrector Plus i którą dodaje się do mieszanek farb oraz odżywek i szamponów w celu ochłodzenia koloru, zniesienia czerwieni czy miedzi. Skład to propylen glycol i zwykły najzwyklejszy niebieski barwnik. Gencjana, przypuszczam, dałaby ten sam efekt za znacznie mniejszą cenę, ale sprawdzi się prawdopodbnie tylko przy włosach blond. W przypadku brązowych zainwestowałabym jednak w profesjonalny, zielony lub niebieski korektor. |
![]() ![]() |
![]() |
#2878 |
Raczkowanie
|
A dokładniej o co chodzi z tą prepigmentacją??
Możesz dokładniej wyjaśnić o co chodzi?? Mnie się strasznie szybko wypłukuje farba z jasnych pasemek, czy ta prepigmentacja może w tym przypadku pomóc? |
![]() ![]() |
![]() |
#2879 |
Raczkowanie
|
Prepigmentacja jest idealna i niezbędna w przypadku rozjaśnianych pasemek farbowanych na ciemniejszy kolor. W skrócie wygląda to tak: barwnik (złoty, pomarańczowy lub czerwony) miesza się z wodą (czasem jest już gotowy w formie spreju) i nakłada na włosy dokładnie tak, jak farbę. NA TO (bez wcześniejszego spłukania) nakłada się farbę, którą chcemy mieć na włosach i dalej postępujemy, jak przy zwykłym farbowaniu. Dlaczego tak trzeba? Bo rozjaśniony włos pozbawiony jest naturalnego barwnika i KAŻDA farba będzie się błyskawicznie z niego wypłukiwać. Włos MUSI mieć choć odrobinę ciepłego pigmentu, inaczej efekta farbowania, zwłaszcza na kolory popielate, jest właściwie nie do przewidzenia. Ciepły pigment będzie stanowił bazę dla finalnego koloru. I warto wiedzieć, że każdy naturalny włos na naszej planecie, czy czarnowłosej Japonki, czy platynowej Szwedki ma ciepły pigment. U Japonki będzie to czerwony, u Szwedki żółty, u szatynki pomarańczowy, ale każdy włos ten pigment ma i jeśli jest go całkowicie pozbawiony, by dobrze włosy zafarbować, należy ten pigment dodać. To tak w skrócie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2880 |
Zakorzenienie
|
kupiłam farbe :P
dodawac gencjany?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:08.