Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 3 - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-21, 22:39   #901
BogaczKa22
Zadomowienie

Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 3

Cytat:
Napisane przez k-asiuk Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, dzisiaj jest mój 6 dzień uderzeniówki a moja waga nic nie drgnęła, może robię coś nie tak? Czy chlebek Dukana można jeść w pierwszej fazie i jogurt jogobela owocową light, jem raczej więcej mięsa i wędlin niż nabiału i piję czerwoną herbatę. Napiszcie może robie coś nie tak, i powinnam odrzucić ten chlebek i jogobellę? Pozdrawiam.

Chleba nie powinnaś jeść ani owocowych jogurtów Może dlatego waga stoi. Poza tym każdy organizm reaguje inaczej. Jedne chudną po kilka kg a inne wcale i tym się nie należy przejmować. Najważniejsze, żeby trzymać się zasad .

Dukan

BogaczKa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 22:48   #902
taatiana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kingula116 Pokaż wiadomość
witam was nawet nie wiecie jak wam zazdroszcze jak tak piszecie ile schudlyscie wasza dieta jest bardzo kuszaca ja przytylam ;o ciazy mam 161cn wzrostu waze 87 kg takze tragedia jak widzicie i bezkutecznie probuje schudnac w moim przypadku jest to wskazane poniewaz lecze sie na podwyzszone cisnienie takze utrata wagi jest mi wskazana jak najbardziej a wazyc chcial by tak jak przed ciaza 65 kg marze o tym ale nieraz dziewczyny dostaje takiego szlu szczegolnie w czasie kiedy mam okres ze musze zjesc cos slodkiego i napic sie soczku owocowego nienawidze wody fujjjj takze bedzie i mi bardzo ciezko bezkutecznie zaczynalam diety a po 2 dniach dawaj do lodowki wiecznie bylam glodna na tych dietach.mysle ze teraz dam rady powiedzcie mi gdzie mozna kupic ta ksiazke bardzo bym ja chciala na internecie allegro patrzylam niema jej!!niewiem czy wytrwam na tej diecieaa zapraszam was tez na moje gg 9518686 moze jakies fajne przepisy mi dacie bo z tym tez mam problem pewno bym jadla w kulko gotowana piers jajko i ser bilay chudy i jogurt naturalny.
Hej Kingula,
Witaj w naszych szeregach, ja jestem początkująca Dukanowiczką (7dzień), ale bardzo doświadczonym odchudzaczem wszystkie diety znam bardzo dobrze a szczególnie ich efekty yo-yo.
Piszę do Ciebie, bo podobnie jak Tobie nie jest mi łatwo wytrzymać jakiegokolowiek reżimu diety. Wczoraj miałam wpadkę galaretekową i dziewczyny mnie ochrzaniły konkretnie i naprawdę bardzo wsparły i w efekcie dodały dużo energii.
To jest dobre miejsce dla takich jak my .
Dasz radę !!!

pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez taatiana
Czas edycji: 2009-11-21 o 22:55
taatiana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 22:59   #903
k-asiuk
Przyczajenie

Skoro przez 6 dni źle prowadziłam dietę, to czy mogę jeszcze raz zacząć i prowadzić przez kolejne 7-10 dni fazę uderzeniową?
k-asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 23:04   #904
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Skoro przez 6 dni źle prowadziłam dietę, to czy mogę jeszcze raz zacząć i prowadzić przez kolejne 7-10 dni fazę uderzeniową?
Nie Przechodź na warzywa i ustal sobie jakiś system, 5/5, 7/7, 4/3 5/2 i rób swoje a efekty przyjdą .

Dukan

Stary 2009-11-21, 23:06   #905
k-asiuk
Przyczajenie

Skoro źle prowadziłam dietę, to czy mogę zacząć jeszcze raz od początku pierwszą fazę przez kolejne 7-10 dni?

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ----------

Dziękuję za radę, tak zrobię)
k-asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 23:11   #906
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję za radę, tak zrobię)
Powodzenia

Dziewczyny, zmykam już spać Do jutra, pa

Dukan

Stary 2009-11-22, 08:19   #907
Arienna
Raczkowanie

Witam w ten piękny, aczkolwiek chłodny poranek.
Mój świat wywraca się do góry nogami :P Ja - odwieczny wróg biegania - wstałam dziś o 7 i poszłam biegać Oczywiście, nie tak od razu hop - siup, ale zaczynam robić program 10-cio tygodniowy. Dla wszystkich, którzy chcą zacząć: http://bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1
A teraz lecę robić omlet z kurczakiem na śniadanie (kurcze, wczoraj jadłam prawie same warzywa...)
Życzę miłego dnia
Arienna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 09:07   #908
cocci
Zakorzenienie

witam!
ja siejeszcze nie zważyłąm dzisiaj...
Cytat:
Napisane przez Parvati Pokaż wiadomość
Cocci kochanie dzięki za raporty co się dzieje z wagą. Powoli myślę o 3. fazie, no i mam stracha, że wrocą kilogramy...
też sietego obawiałam, a jak widzisz i ja i R chudneimy nadal.
Cytat:
witam was nawet nie wiecie jak wam zazdroszcze jak tak piszecie ile schudlyscie wasza dieta jest bardzo kuszaca ja przytylam ;o ciazy mam 161cn wzrostu waze 87 kg takze tragedia jak widzicie i bezkutecznie probuje schudnac w moim przypadku jest to wskazane poniewaz lecze sie na podwyzszone cisnienie takze utrata wagi jest mi wskazana jak najbardziej a wazyc chcial by tak jak przed ciaza 65 kg marze o tym ale nieraz dziewczyny dostaje takiego szlu szczegolnie w czasie kiedy mam okres ze musze zjesc cos slodkiego i napic sie soczku owocowego nienawidze wody fujjjj takze bedzie i mi bardzo ciezko bezkutecznie zaczynalam diety a po 2 dniach dawaj do lodowki wiecznie bylam glodna na tych dietach.mysle ze teraz dam rady powiedzcie mi gdzie mozna kupic ta ksiazke bardzo bym ja chciala na internecie allegro patrzylam niema jej!!niewiem czy wytrwam na tej diecieaa zapraszam was tez na moje gg 9518686 moze jakies fajne przepisy mi dacie bo z tym tez mam problem pewno bym jadla w kulko gotowana piers jajko i ser bilay chudy i jogurt naturalny.
kochana, jak mój chłop wytrzymał i nawe bardziej siępilnował, niż ja, to i Ty dasz rade
proszę Cie, na klawiaturze są takie fajne dwa klawisze ze znaczkami "." i "," . chyba z 3 razy czytałam zanim sens wyłapałam...
Cytat:
Napisane przez cinnamon witch Pokaż wiadomość
niestety, biust mi zmalał ;< już nie będzie D będzie jedynie duże C ;<
hehehe, ja bym chciał miećmale B
Cytat:
Cześć dziewczyny, dzisiaj jest mój 6 dzień uderzeniówki a moja waga nic nie drgnęła, może robię coś nie tak? Czy chlebek Dukana można jeść w pierwszej fazie i jogurt jogobela owocową light, jem raczej więcej mięsa i wędlin niż nabiału i piję czerwoną herbatę. Napiszcie może robie coś nie tak, i powinnam odrzucić ten chlebek i jogobellę? Pozdrawiam.
ja chlebek dukanowski na uderzeniówce jadłam, a o jogobelli zapomnij na amen. a skoro nic Ci nie spało to sądwa wyjścia: albo miałaśzwyczajnie mało wody w sobie, albo @ sie zbliża. A jak z piciem u Ciebie?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

cocci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 09:44   #909
monic84
Rozeznanie

u mnie waga ciagle wskazuej mniej wiecej 63,5 kg ;//
mam zastoj juz dluzszy czas ;(

chociaz w czwartek mialam na wadze 63,1, ale wczoraj znow 63,5 , moze dlatego ze dzis @ dostalam.

Nie wiem co robic, dalej isz 5/5 , czy zmienic na inny cykl, czy przejsc na 3 faze.

Chyba jeszcze powalcze z moim organizmem, wyeliminuje wszystkie tolerowane produkty, zobaczymy co bedzie.

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

aaa zapomnialam;
kupilam ta nowa ksiazke, szczerze mowiac starsza byla lepsza, wiecej informacji miala..
w nowej podobaja mi sie tylko obrazki potraw
tylko czesto pojawiaja sie w przepisach produkty ktorych nie uzywam, np kawior..

a jak to jest z tymi lyzkami otrab?
zmiejszacie ilosc do 2 czy zostajecie przy 3?
monic84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 10:08   #910
zwolak22
Raczkowanie

Cytat:

Witam

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Ja dziewczyny od 19.11 na dietce i 2 kg mniej.. Nie wiem czy to dużo, czy mało, nie chodzę głodna a waga spadła
Wczoraj przeżyłam prawdziwą walkę, odwiedziła mnie rodzina i jak to oni nazwozili kupę słodkości.. Na szczęście nie dałam się tym słodkościom, chociaż łatwo nie było Nawet nie wiecie jaka jestem z siebie dumna, bo dawniej pewnie bym coś podjadła..

zwolak22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 10:11   #911
Arienna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zwolak22 Pokaż wiadomość
Witam

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Wczoraj przeżyłam prawdziwą walkę, odwiedziła mnie rodzina i jak to oni nazwozili kupę słodkości.. Na szczęście nie dałam się tym słodkościom, chociaż łatwo nie było Nawet nie wiecie jaka jestem z siebie dumna, bo dawniej pewnie bym coś podjadła..
Gratuluję I tak trzymać!
Stary 2009-11-22, 10:33   #912
monic84
Rozeznanie

zwolak22 brawo!

a ile bedziesz na uderzeniowce?

ja w 1 fazie schudlam 2,8kg mimo ze ciagle jadlam, bo bylam glodna hihi
Stary 2009-11-22, 10:45   #913
zwolak22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monic84 Pokaż wiadomość
zwolak22 brawo!

a ile bedziesz na uderzeniowce?

ja w 1 fazie schudlam 2,8kg mimo ze ciagle jadlam, bo bylam glodna hihi
Planuje wytrzymać całe 10 dni i mam nadzieję, że mi się uda
Jem tylko 3 razy i małe porcje, nie ciągnie mnie do jedzenia.. Mimo tego czuję się jak balon, mam nadzieję, że to przez to, że w czwartek przypatoczy się @

Stary 2009-11-22, 10:51   #914
monic84
Rozeznanie

hmm wydaje mi sie ze 10 dni to stanowczo za dlugo, tylko sobie zaszkodzisz

Czytalas ksiazke?
Naprawde 10 dni to tylko pod kontrola lekarza.
Przewaznie faza 1 trwa od 3-6 dni.

Cytat:
Czas trwania

Faza uderzeniowa trwa około 5 dniu, zależy od tego ile chcesz schudnąć. Optymalny czas trwania kuracji uderzeniowej oraz efekty jakich możesz się spodziewać:
jeżeli planujesz schudnąć mniej niż 5kg, wystarczy 1 dzień kuracji uderzeniowej. Stracisz ok. 1 kg w trakcie tej fazy.
jeżeli planujesz schudnąć mniej niż 10kg, wystarczą 3 dni kuracji uderzeniowej. Stracisz 1 – 2,5 kg w trakcie tej fazy.
jeżeli planujesz schudnąć mniej niż 20kg, wystarczy 5 dni kuracji uderzeniowej. Stracisz 2 – 5 kg w trakcie tej fazy.
jeżeli planujesz schudnąć więcej niż 20kg, zastosuj 6 dni kuracji uderzeniowej.

W szczególnych przypadkach faza I może trwać od 7 do 10 dni, pod warunkiem, że będziemy bardzo dużo pić i skonsultujemy się z lekarzem.
Stary 2009-11-22, 11:04   #915
zwolak22
Raczkowanie

Cytat:
hmm wydaje mi sie ze 10 dni to stanowczo za dlugo, tylko sobie zaszkodzisz

Czytalas ksiazke?
Naprawde 10 dni to tylko pod kontrola lekarza.
Przewaznie faza 1 trwa od 3-6 dni.
Wstyd się przyznać - nie czytałam
W takim razie 1 faza potrwa u mnie 5 dni
Dziękuje

Stary 2009-11-22, 11:11   #916
stozynka44
Raczkowanie

Jeśli nie czytałaś książki to musisz koniecznie to zrobić! Dla własnego dobra! W podpisie wiolqn albo na pierwszej stronie wątku znajdziesz książkę do ściągnięcia w pdf'ie. Pozdrawiam.

Anything that’s worth having is sure enough worth fighting for !
stozynka44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 11:14   #917
zwolak22
Raczkowanie

Czyli we wtorek mogę wcinać warzywka hurrraaaa tak tęsknie już za warzywkami..

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Napisane przez stozynka44 Pokaż wiadomość
Jeśli nie czytałaś książki to musisz koniecznie to zrobić! Dla własnego dobra! W podpisie wiolqn albo na pierwszej stronie wątku znajdziesz książkę do ściągnięcia w pdf'ie. Pozdrawiam.
Ok. Dzieki za podpowiedź

Stary 2009-11-22, 11:35   #918
mara30
Zadomowienie

Witajcie
aaaale dziś późno wstałam
Na śniadanie była micha szpinaku z wieśniakiem a teraz usiłuję się zabrać za udka, czyli wstawić je, coby się dusiły, ale mi się nieeeee chce....

Cytat:
Napisane przez reed28 Pokaż wiadomość
Mara czy unikasz jodu w diecie..... mam klopot z dobrym prowadzeniem mojej choroby przez lekarza bo sama diagnoze stawiali 3 lata dopiero endo postawil ja w pl.
Szczerze? wiem, że powinnam unikać, ale trudno mi to przychodzi, bo zawsze uwielbiałam ryby i owoce morza ale sól kupuję niejodowaną, to najprostsze ze wszystkiego
Co do diagnozy - ważne, że już wiesz o co chodzi, to najważniejsze Ja na szczęście mam bardzo dobrą endo, ale trochę trwało zanim do niej trafiłam, wcześniej od każdego lekrza wychodziłam prawie że z płaczem, a recepty musiałam wymuszać. Na szczęście od jakiegoś czasu stanęłam na nogi i jak widać nawet chudnąć zaczęłam (chociaż to było ostatnim i najmniejszym problemem, co pewnie sama rozumiesz )

Cytat:
Napisane przez leszczesia Pokaż wiadomość
Doskonale rozumiem o czym piszesz .. Hormony sa bardzo wredne ....
i trudno z nimi walczyc ... A ustawienie prawidlowej dawki moze potrwac kilka miesiecy albo i lat .....
Taaaa, szczególnie jak tarczyca ma gdzieś, że już dawka jest dobrana i ciągle chce więcej
mara30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 11:52   #919
tycjanka
Raczkowanie

GG do tycjanka

Witam wszystkie Dukanki
Dawno tutaj nie zaglądała, czyli jakiś tydzień, za co bardzo przepraszam. Chciałabym się pochwalić spadkiem wagi lecz, cały czas mam problem z moimi dwiema wagami. Stara waga pokazuję piękną cyfrę czyli jakieś 59, a nowa hym od 60 do 61,2 zależy od jej humoru:/
Nie wiem czy dobrze przeczytałam ale zdaje mi się, że jedna z dukanek napisała, że je owoce na pw, to chyba nie jest dozwolone??

Edytowane przez tycjanka
Czas edycji: 2009-11-22 o 11:54
tycjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 12:04   #920
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
aaa zapomnialam;
kupilam ta nowa ksiazke, szczerze mowiac starsza byla lepsza, wiecej informacji miala..
w nowej podobaja mi sie tylko obrazki potraw
hm, to mowisz, ze nie warto?
bo ja widzialam wczoraj w autobusie kobiete czytajaca ta nowa wersje i strasznie mi sie spodobala wizualnie, a teraz nie wiem czy jest sens ją kupować

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 12:08   #921
BogaczKa22
Zadomowienie

Dzień dobry Byłby bardzo dobry gdyby mnie tak zatoki nie męczyły .

Dziś jestem 2 dzień na PW i waga tradycyjnie pokazała ciut więcej ale to nic, od jutra znowu P

Dukan

Stary 2009-11-22, 12:17   #922
Arienna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tycjanka Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Dukanki
Dawno tutaj nie zaglądała, czyli jakiś tydzień, za co bardzo przepraszam. Chciałabym się pochwalić spadkiem wagi lecz, cały czas mam problem z moimi dwiema wagami. Stara waga pokazuję piękną cyfrę czyli jakieś 59, a nowa hym od 60 do 61,2 zależy od jej humoru:/

Ja mam ten sam problem Moja waga (stara, wskazówkowa) pokazuje mi ok. 1,5kg mniej niż waga u moich Rodziców (nówka elektroniczna). Dlatego też pal licho ile ważę (co prawda czasem ten kg lub 1,5 robi różnicę, przynajmniej przy tych granicznych wartościach 0/9) - ale ważne, żeby była względna różnica w kilogramach ...no i oczywiście w ubraniach

Edytowane przez Arienna
Czas edycji: 2009-11-22 o 12:21
Stary 2009-11-22, 12:21   #923
eliza40
Zakorzenienie

Witam

Bogaczko ja przeszłam na 7/7 i dziś ostatni dzień p/w i do dzisiaj od poniedziałku jest 1,6 kg mniej.Dzis waga tak jak wczoraj i zobaczymy co jutro będzie.

Tycjanka tam koleżanka pisała o warzywach i o diecie SB
Stary 2009-11-22, 12:40   #924
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eliza40 Pokaż wiadomość
Bogaczko ja przeszłam na 7/7 i dziś ostatni dzień p/w i do dzisiaj od poniedziałku jest 1,6 kg mniej.Dzis waga tak jak wczoraj i zobaczymy co jutro będzie.
Czyli teraz waga Ci szybciej spada ? A od kiedy jesteś na 7/7 ???

Dukan

Stary 2009-11-22, 12:50   #925
eliza40
Zakorzenienie

Na 7/7 jestem od poniedziałku,dziś ostatni dzień p/w tym systemem idę pierwszy raz. Nie wiem czy dlatego szybciej waga spada,czy coś akurat się ruszyło.Bardzo mi odpowiada te 7 dni p/w normalnie sobie codziennie jem jakieś warzywa pomidory,ogórki zielone,rzodkiewkę,brokuł y,dziś będzie sałata z jogurtem.Myślę,że tak sobie teraz pójdę,tym systemem.
Stary 2009-11-22, 12:56   #926
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eliza40 Pokaż wiadomość
Na 7/7 jestem od poniedziałku,dziś ostatni dzień p/w tym systemem idę pierwszy raz. Nie wiem czy dlatego szybciej waga spada,czy coś akurat się ruszyło.Bardzo mi odpowiada te 7 dni p/w normalnie sobie codziennie jem jakieś warzywa pomidory,ogórki zielone,rzodkiewkę,brokuł y,dziś będzie sałata z jogurtem.Myślę,że tak sobie teraz pójdę,tym systemem.
Hmmm, zawsze to więcej witamin, szczególnie teraz kiedy naokoło grypa szaleje
Ja jeszcze zobaczę jak mi będzie szło a jak na razie idzie ładnie Może dojrzeję do tego żeby kiedyś przejść na 7/7

Muszę Was opuścić teraz aż do wieczora Trzymajcie się dzielnie.
Miłego dnia

Dukan

Stary 2009-11-22, 12:57   #927
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

wydajr mi sei zze 7/7 jest dosc skuteczne bo masz duzo proteinowych dni po koleii a zatem duza szanse na spalanie, problemtylko w tym ze trzeba miec silna wole aby wytrzymac 7 dni na proteinach

dzis wariacje na temat tofu

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 12:58   #928
megusik
Raczkowanie

Witam w piakna słoneczną niedzielę
U mnie bez zmian wagowych @na całego więc nawet nie staje bo po co się dołować Dziewczyny ksiażka warta przeczytania mam nową i wszystkie potrzebne info jest w niej zawarte. Wracając do I fazy uderzeniówki to ja ją stosowałam 10 dni bez lekarza(dużo piłam 3l) i żyje, myslę ze przy duzej nadwadze warto. Macie problem z waga pamietajcie że wskazówkowa zawsze pokazuje ok 2 kg mniej bardziej wiarygodna jest elektroniczna(on pokazuje tak jak lekarska-już to kiedys u dietetyczki przerabiałam). Gratulacje dla :straconych:. A ja w pracy jeszcze godz i do domu na cycki
BEDZIE 65 kg(ale niewiem kiedy)

Edytowane przez megusik
Czas edycji: 2009-11-22 o 13:08
megusik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 13:03   #929
tycjanka
Raczkowanie

GG do tycjanka

Arienna masz racje, ale przez te różnice, nie wiem kiedy zacząć 3 fazę, planowałam jak osiągnę 58-57, a w takim wypadku trochę zamętu mam w moich planach. Kurcze ale myśl, że ważę poniżej 60 to ehh bezcenne, nie pamiętam kiedy to było

eliza40 o przepraszam nie zauważyłam tych literek
Stary 2009-11-22, 13:05   #930
eliza40
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
wydajr mi sei zze 7/7 jest dosc skuteczne bo masz duzo proteinowych dni po koleii a zatem duza szanse na spalanie, problemtylko w tym ze trzeba miec silna wole aby wytrzymac 7 dni na proteinach

dzis wariacje na temat tofu
Jak szłam 5/2 to wtedy wydawało mi się,że przez te dwa dni musiałam nadrobić te warzywa,a i tak miałam wrażenie,że jadłam ich mało.
Nie będę miała problemu z wytrzymaniem 7 dni na samych proteinach

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości