|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1291 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy ktoraś z Was kupowała gotowe produkty na Biochemii Urody? Jak wrażenia?Cz.I
Cytat:
![]() przekonałaś mnie ![]()
![]() |
#1292 |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy ktoraś z Was kupowała gotowe produkty na Biochemii Urody? Jak wrażenia?Cz.I
Nie ma za co, życzę powodzenia!
Choć uprzedzam, że walka z zaskórnikami jest długa i ciężka - mówię z autopsji ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1293 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
KAT-TUN <- so proud to be HYPHEN!!! /Girigiri de itsumo ikite itai kara.../ /Bo zawsze chciałam żyć na krawędzi.../ <Real Face by KAT-TUN> 1. Oszczędzam 2. Nie wydaję 3. Odkładam 4. I pojadę, zobaczycie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1294 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tak, wiem, sama z nimi walczę od kilku lat...i póki co nic niestety mam nadzieję, że ten tonik z BU je ruszy
![]() |
#1295 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1296 |
Raczkowanie
|
Szukałam na biochemii gotowego kremu (szukam czegoś do cery mieszanej, obkurczającego pory, nawilżającego suche partie, matującego strefę T no i nie zapychającego) ale wśród gotowych kremów znalazłam tylko dwa... (krem łagodzący z lukrecją i regenerujący z kwasem liponowym)
Czy macie jakiś sprawdzony przepis, który przede wszystkim zmniejszy pory, zmatowi strefę T i nie wysuszy policzków? Może to być krem/serum/tonik ![]() mam 23 lata Z góry dziękuję za pomoc ![]()
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez agatka_k Czas edycji: 2009-11-21 o 19:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#1297 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.biochemiaurody.com/sklep/serumoil-regul.html Na BKWC ma dobre oceny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1298 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No, wygląda ciekawie, zastanawiam się jeszcze nad serum z zielona herbata http://www.biochemiaurody.com/sklep/serum-greentea.html Czy stosujac te sera z kwasami będę musiała zacząć się zabezpieczać przed promieniowaniem słonecznym?
![]() |
#1299 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny bardzo proszę o poradę...a raczej polecenie czegoś sprawdzonego z BU do cery naczynkowej (reagującej na zmiany temperatury rumieniem:/)
Dodam że to moje drugie zamówienie, po pierwszym zakochałam się w serum lemon ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1300 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o filtry, to zależy, jakie jest Twoje podejście. 1. Teoretycznie jest późna jesień, mało słońca, a kwas salicylowy w olejku działa bardzo łagodnie i nie powinien powodować łuszczenia skóry ani uwrażliwiać jej na słońce = nie trzeba używać filtrów. 2. Z drugiej strony kwas to kwas, może zrobić krzywdę, szczególnie jeśli nigdy do tej pory się w żaden sposób nie kwasiłaś, nie wiesz, jak skóra zareaguje = lepiej dmuchać na zimne i chronić skórę filtrami. Decyzja należy do Ciebie. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1301 |
Raczkowanie
|
![]()
Już chyba z miesiąc używam tonik 10% z Bu i moja skóra ani nie drgnie, żadnego łuszczenia. Chyba będę musiała sięgnąć po coś mocniejszego, bo chciałabym pozbyć się zaskórników.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1303 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję Ci bardzo za pomoc ![]() Wobec tego wezmę ten polecany przez Ciebie, zamiast zielonej herbaty ![]() Lepsza jest wersja z olejem dyniowym, czy z olejem tamanu ECO ? I czy mogłabyś doradzić do tego jakiś tonik? ![]()
![]() |
#1304 |
Matka Smoka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1305 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do produktów z BU dla naczynkowców to kocanka,choć ja akurat preferuje macerat z kasztanowca z mazideł. Ale kocankę dla odmiany pewnie też jeszcze kupię kiedyś. Poza tym mi fajnie rozjaśniał cerę(przynajmniej na początku) olej z pestek malin. Sama nie stosowałam,ale warto jeszcze wspomnieć o serach z witaminą C. Sama przybieram się do tego z olejową witaminą C. Witamina C w postaci kwasu askorbinowego potrafi podrażnić,ale jeśli Ci służy to jest jeszcze flavo C.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1306 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o tonik, to zależy, jaki efekt chcesz osiągnąć. Jeśli zależy Ci na walce z zaskórnikami, najlepszy będzie z BHA. Ale on może ewentualnie trochę podsuszać. Alternatywą może być ten: http://www.biochemiaurody.com/sklep/tonikaha8.html Na pewno również przyczyni się do wygładzenia skóry i zamknięcia porów, a jednocześnie ma sporo składników nawilżających, co jest bardzo ważne przy regulacji cery ![]() Jeśli zdecydujesz się dodatkowo na tonik z kwasem, to już na pewno musisz pomyśleć o filtrach! Zastanawiałaś się nad żelem hialuronowym? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1307 | |
Raczkowanie
|
Dziękuję za zinteresowanie
Cytat:
mówiąc kocanka macie na myśli hydrolat? jeśli tak to go posiadam i niestety jakichś spektakularnych efektów nie widzę:/ (chociaż może dlatego że nie stosuję go regularnie,? tzn stosuję wymiennie z hydrolatem oczarowym ![]() co do żelu auriderm to tak się składa że stosuje go już od jakichś 2 lat ![]() ![]() ![]() W każdym razie polecam jeżeli masz duży problem z rumieniem ![]() ![]() ![]() Aha i widocznych naczynek niestety mi nie zlikwidował;/ Ja teraz poszukuję czegoś innego, delikatniejszego... ale jeżeli nie znajde pewnie będę znowu zmuszona zakupic auriderm:/ ![]() Zastanawiam się nad kremem łagodzącym z lukrecją lub serum z zielona herbatą? używał ktoś może kto boryka się z podobnymi problemam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1308 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() żelu hialuronowego się trochę boję :P mam dopiero 23 lata, nie wiem, czy już powinnam stosować takie rzeczy... ![]()
![]() |
#1309 |
Zakorzenienie
|
Czy ktoś się może skusił na peeling bursztynowy?
![]()
#1310 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, co powiecie o pudrze diamentowym?
da sie go do czegos porownac? mozna stosowac z ziemia egipska? mam dosc ciemna karnacje i nie uzywam zwyklych pudrow, bo uwazam, ze podkreslaja zmarszczki, a o probke juz nawet nie prosze bo to beznadziejne, tylko kupony na znizki dostaje, niestety niezbyt mi potrzebne. drugie pytanie- czy znacie internetowy sklep z filtrami, a przy okazji jaki sprawdzony mozecie polecic. |
![]() ![]() |
![]() |
#1311 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
używanie żelu ha teraz nie w płynie jakoś negatywnie na skórę w przyszłości.Może ktoś się na ten temat wypowie.
![]() |
#1312 |
Zakorzenienie
|
Czy ktos juz ma HA z kompleksem liposomowym?
![]()
#1313 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Żel hialuronowy taki "zwykły" to znaczy ten o dużej masie cząsteczkowej nie jest w stanie przeniknąć przez warstwę rogową skóry. W związku z czym działa tylko na naskórek, jest po prostu bardzo dobrym nawilżaczem tworzącym film na skórze i nie ma szans jakoś bardziej wpłynąć na procesy zachodzące w skórze. Inna sprawa to kwas hialuronowy małocząsteczkowy. Ten jest w stanie przeniknąć przez warstwę rogową i wpłynąć na fizjologię skóry. Czyli tutaj zdecydowanie trzeba uważać, bo raczej w młodym wieku stymulacja pracy skóry jest zbędna, a nawet szkodliwa. No i jeszcze zostają żele z dodatkami. Tutaj trzeba uważnie czytać skład takiego żelu. Np. żel wielkocząsteczkowy z pantenolem jest dla młodej cery ok, bowiem sam pantenol również jest zupełnie neutralnym składnikiem świetnym dla skóry w każdym wieku i takim typowo prewencyjnym, ale już żel z peptydami należy stosować tylko na skórę dojrzałą i ze zmarszczkami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1314 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o nie, teraz mnie przestraszyłaś, bo stosuję podwójny żel ha 2%, a mam dopiero 21 lat.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1316 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() nie wiem, w jaki sposób stosowanie małocząsteczkowego HA może zaszkodzić młodej skórze - przekarmić ją? rozleniwić? ja mam 22 lata i używam małocząsteczkowego z wielkocząsteczkowym, bo ma dużo większą moc wymiatania wolnych rodników niż wielkocząsteczkowy, a więc działa prewencyjnie. wg mnie np stosowanie w tym wieku peptydów nie zaszkodzi skórze, bo ona i tak bierze z kremów/mazideł itp tylko to, czego jej akurat na tym etapie brakuje, a pozostała reszta (np peptydy, które i tak nie są wówczas w stanie 'przyspieszyć' produkcji białek bo w tak młodym wieku ta produkcja postępuje w szybkim tempie) jest niewykorzystana. tak więc jest to wówczas przepłacanie za żel, który i tak będzie działał jak zwykły HA. oczywiście na samym początku warto wspomnieć, że wszystkie 'mikstury' dobiera się pod kątem stanu skóry a nie metryki ![]()
![]() |
#1317 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1318 |
Przyczajenie
|
pomyłka
![]() Edytowane przez lagarta Czas edycji: 2009-11-24 o 15:34 Powód: pomyłka |
![]() ![]() |
![]() |
#1319 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Decyzja o intensywności pielęgnacji należy do każdego z osobna. Zdań na ten temat jest dużo, opinia pani Basi na temat nierozleniwienia skóry krążąca po wizażu nie jest jedyną wiążącą ![]() Ja swoje informacje opieram na opracowaniach poszczególnych składników + konsultacjach z kompetentnymi w moim mniemaniu osobami prowadzącymi sklepy z półproduktami. Jeśli czytam, że jakiś składnik wpływa na fizjologię fibroblastów i działa silnie odmładzająco, to wydaje mi się, że warto po prostu zastanowić się, czy aby na pewno jest do coś odpowiedniego dla mnie. Chyba to zdrowe podejście??? ![]() Żeby nie było, ja osobiście też tuninguje swój żel HA żelem małocząsteczkowy (dobijam powoli do 30-tki), ale na konkretny problem i świadomie. Dla mnie osobiście czym innym jest "dopieszczanie" skóry odpowiednim nawilżaniem, antyoksydantami, olejami, czyli takimi składnikami, które wspierają jej naturalne funkcje, a dużo uważniej staram się stosować składniki, które w skórę ingerują. Ale to oczywiście tylko moje zdanie, nie trzeba się z nim zgadzać ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1320 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie wiem o co sie sprzeczacie
![]() Nie widac zadnych przeciwwskazac. A wiadomo, ze lepiej zapobiegac niz leczyc. Powstalych zmarszczek nie da sie usunac, mozna co najwyzej splycic.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:12.