|
|
#361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;15476575]zmykam do domu, bo już mi się nie chce tutaj siedzieć.
Jutro mam do pracy na 14:00, więc do Was zajrzę, wtedy zdam relację z dzisiejszej wizyty. Ps. Jutro na obiad robię ten makaron z tuńczykiem, - któraś z Was wklejała tutaj przepis, mam nadzieję, że wyjdzie pychotka. pa.[/QUOTE] Ja wklejałam-przepis zaczerpnięty z wizażu Wyszło pyyyyyszneeeee
|
|
|
|
#362 |
|
Zakorzenienie
|
witam brzuszki ..
ja znów po drzemce 2h .. jak ja się cieszę że moje dziecko chodzi na drzemki nadal! bo inaczej bym się nosem podpierała już dawno!araczki ja daję 1l mleka, 0,5kg mąki, troszkę soli i 2/3 jaja zależy od wielkości, trochę oleju do masy i powinno być ok. Smażę różnie na słonince lub na oleju ale oleju daję deko dosłownie na patelkę co by za tłuste i ociekające nie były. kasia nie masz co się martwić! mi w pierwszej ciąży jak młody już był sporszy na końcówce to wciągnął wszystko że i z ud spadłam a przed ciążą nie potrafiłam zgubić ![]() puma niezłego masz psa! lea dokładnie nie zamartwiaj się bo sny takie to na odwrót działają ![]() bydgoszczanka piękny okrąglaczek
|
#363 |
|
Zakorzenienie
|
gratuluję wyników, brzuszków, pozytywnych wizyt - tak hurtem
![]() zniknęłam, bo najpierw odwiedziła mnie mama, a potem mieliśmy na całej ulicy awarię i prądu nie było. a teraz chyba zalegnę na kanapie. na krakersy mnie dziś wzięło
|
|
|
|
#364 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mąka, mleko, 1 jajko, szczypta soli - na oko, na nas dwoje, żeby wyszło jakieś 7-8 naleśników. Konsystencja śmietany. Odstawiam na 10-20 minut i smażę. [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;15473615] - Smak. Jeśli masz ochotę na kwaśne potrawy, np. ogórki kiszone, niechybnie na świat przyjdzie chłopczyk.[/QUOTE] Tak wszyscy wróżyli mojej mamie syna, gdy urodziłam się ja. Woow. Naprawdę masz spory ten bebolek. Cytat:
A ZUS ma niestety miesiąc od złożenia pełnej dokumentacji. |
||
|
|
|
#365 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dowiedziałam sie co i jak, że niby mi chorobowe nie przysługuje...kiedy się wyjaśniło-poprosiłam o jak najszybsze załatwienie sprawy no i właśnie mija prawie miesiąc i cisza i nic...moim skromnym zdaniem, jeżeli mieli jakies wątpliwości to trzeba było to załatwic w takim terminie, żeby cała wypłata+ chorobowe wpłynęły razem a nie żebym musiała sie dopominać i miesiąc na pieniądze czekać....Kropciu, jak to jest? Nie powinni od razu tego sprostować i wypłacić kasy?Czy muszę czekać do następnego "10" na resztę pieniędzy?Pomóż bo gotowam lecieć z mega awanturą a w ciąży to jestem 100 razy zjadliwsza niż na codzień
|
|
#366 |
|
Zakorzenienie
|
Trudno powiedzieć. Przepis nie przewidział takiego przypadku.
![]() Ale jak nie naliczyli wcześniej, naliczają z kolejną wypłatą... Może mają tam jakieś wewn. procedury w tym względzie. Generalnie to będzie Twój przychód nowego miesiąca, nie ma księgowania wstecz. Ich koszt też nowego miesiąca. Trudno wyrokować. Nie wiem jak wygląda ich regulamin płacowy. Faktem jest, że urlop swoje, a chorobowe swoje. Jeśli nie przepracowałaś u nich 30 dni, nie przysługuje L4 za ten czas właśnie - do 30 dni. Od 31go dnia choroby już tak. Chyba że wcześniej pracowałaś i nie było miesięcznej przerwy, lub też masz 10 lat stażu pracy - ale to musi wynikać z dok. jakie dostali od Ciebie. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-11-24 o 20:51 |
|
|
|
#367 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dzięki za poradę- jesteś wielka
|
|
#368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi o 30 dni ubezpieczenia chorobowego, odprowadzonych składek. A z L4 nie ma składek na chorobowe. Temu się toto przechorowane od razu do tych 30 dni nie liczy. Ale jak miałaś 26 dni przerwy, to wszystko gra. Mieli Twoje poprzednie świadectwo?? Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-11-24 o 20:57 |
|
|
|
|
#369 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
A no to nie jest źle, tzn. że nie lecą w ciulika z premedytacją.
![]() To czekaj spokojnie do 10go na to wyrównanie. |
|
|
|
#371 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#372 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuje za mile slowo. Na usg dzisiaj wszystko w porzadku, a wymaz pobrali, wiec zobaczymy, czy jest sie w ogole czym martwic. Wiec maluch ma 5 cm i nie moglam uwierzyc, jak urosl przez 2 tyg! Na plec jeszcze zdecydowanie za wczesnie, wiec dowiem sie pewnie w styczniu dopiero. Tymczasem kolejna wizyta za miesiac dopiero.
U mnie tez waza i mierza cisnienie za kazdym razem. A no i mocz tez przy kazdej wizycie. Kobiecie od obslugi usg tak sie spodobalo jedno ujecie, ze dolaczyl moj dzidzius do galerii wydrukow usg w jej gabinecie ![]() Mam nadzieje, ze wszystkie inne dzisiejsze wizyty poszly rowniez dobrze. Dziewczyny u mnie jest black friday w ten piatek, czyli dzien szalenstwa z przecenami. Bedzie sie dzialo ) np sprzet elektroniczny mozna dostac za 50% ceny
|
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
Czy to nie wczoraj Szaja miała iść na USG??
|
|
|
|
#374 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Mamusie
![]() Dawno nie pisałam, bo jak już Was przeczytam to nie mam kiedy się odnieść do Waszych wypowiedzi i pisać co u nas. Ale jako, że w pracy mam dziś lżejszy dzień to postanowiłam się odezwac ![]() Przede wszytskim to bardzie się cieszę z wsyztskich pozytywnych wieści, udanych wizyt lekarskich i wzruszajacych usg Bardzo głęboko współczuję dla dziewczyn, które straciły swoje maleństwa![]() Widzę, że u Was zakupy już pełną parą! Ubranka słodkie - szczególnie w tych chłopięcych się zakochuję, bo po ciuchu liczę ze teraz będzie syn My jeszcze nawet nie myśleliśmy o zakupach - pewnie zabierzemy się za to bliżej wiosny Fakt, że sporo zakupów nas ominie bo mamy rzeczy po Blance - wózek (polecam QuinnySpeedi - testowany ponad 2 lata, mój faoworyt spośród 8 wózkow ktore mialam;P), łóżeczko (zwykłe. drewniane z Drewexu oraz turystyczne na wyjazdy), fotelik 0-13kg MaxiCosiCabrioFix, chusta(dla mnie niezbędna). To chyba najgrubsze wydatki, które mamy z głowy. Oprócz tego cała masa ciuszków pochowanych w kartonach, których część tylko dokupię jak będzie syn Planuję karmić piersią wiec laktator+mała buteleczka do karmienia odciaganym mlekiem(TommeeTippee sprawdzilo sie poprzednim razem najlepiej), smoczek, nowe pieluszki tetrowe i flanelowe i to chyba tyle![]() Wczoraj mieliśmy USG genetyczne. Pomiary wyszły prawidłowo (NT ponizej 0,90mm, kość nosowa widoczna, długość ciała główka/miednica 7,51cm. Ma wsyztskie kończyny którymi wesoło wymachiwało, komplet paluszków i prawidłowo wykształcone organy wewnetrzne oraz kregosłup). Co do samej ciąży to moje dolegliwosci pierwszego trymestru minely, bezpowrotnie mam nadzieje. Dopisuje mi apetyt i dobre samopoczucie. Pracuję, popoludnia spedzam ze starszą coreczką ktora wciaz domaga sie zeby pokazywac jej zdjecia z "jej ciazy" i porodu i opowiadac jak byla mala fasolką Poki co nic nie prztylam, ale przypuszczam ze niebawem sie to zmieni. Mam za to spory brzuszek i piersi +2 rozmiary ![]() Pozdrawiam Was serdecznie! |
|
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
ano miała
może nie mogła się wczoraj odezwać, a teraz pewnie jest w pracy. biankaaa - fajny brzusio ![]() mnie wczoraj wieczorem tak rozbolała głowa, że byłam nie do życia. mogłam tylko leżeć i jęczeć. dziś teoretycznie mam mieć to usg w szpitalu. i znów mi się zmieniło - wolę, żeby to się dzisiaj nie odbyło. do powodów, które podawałam ostatnio (głównie,że to za wcześnie), doszedł jeszcze jeden - mają nam właśnie o tej porze przywieźć kocioł i małż musiałby zostać w domu. myślicie, że mogę tak po prostu powiedzieć lekarzowi, że wolałabym inny termin? nie wkurzy się, że kombinuję? |
|
|
|
#376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albo zrób to USG, albo powiedz facetowi, że chcesz w 13 tyg. i umów się na kiedy indziej lub gdzie indziej. |
|
|
|
|
#377 | ||
|
Organizatorka
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ps. Dziewczyny śliczne brzuszki
|
||
|
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() będę dzwonić do niego o 17, mam trochę czasu jeszcze, żeby pomyśleć, jak to rozwiązać. |
|
|
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
Zadzwoń sobie jeszcze do Genomu - 244 46 63, bo może nie ma miejsc już na Twój 13 tydzień i jak tego chłopa odwołasz, to już takiego USG wcale nie zrobisz. Jak będzie miejsce, podejmiesz decyzję.
|
|
|
|
#380 |
|
Rozeznanie
|
Witam dziewczynki
![]() biankaaa -ale fajny brzusio dobrze , że juz większość rzeczy masz, to zawsze duża oszczędność.Alguien - gratulacje, już masz małego modela/modelkę, skoro dołaczył do galerii ![]() gosiak0512 - mam nadzije,że u mnie tez tak będzie z tymi udkami i wogóle
|
#381 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
Nie wiem czy mi się wydaje czy jakby nasz wątek troszeczkę zwolnił tempo? A może to ja ostatnio częściej tu zaglądam bo na dworze szaro, buro i deszczowo i nawet nie bardzo można na spacerek wyjść. Np. wczoraj wyszliśmy z Piotrusiem ok. 11.30 bo ładnie słoneczko zaświeciło a po 10 min zaczął kropić deszcz i musieliśmy wracać (oczywiście z płaczem mojego niepocieszonego synka) do domu. Podziwiem wasze piękne ubranka dla maluszków ale sama narazie jeszcze nic nie kupuje, bo tak jak biankaaa (chyba Cię kojarzę z wątku mamuś jesiennych2007) mam wzasadzie wszystko po synku. Czekam na wizytę w przyszły poniedziałek bo będzie to u mnie 18 tydz. i gin obiecał zajrzeć międzu nóżki maluszka. Jeżeli okaże się, że będzie znów synuś to naprawdę niewiele będę kupować a ubranek to chyba wogóle nie bo mam spory ich "magazyn" hehe co więcej niektóre nowiutkie nawet ani raz nie zakładane U mnie dziś brak wody i jakoś wybija mnie to cały czas z rytmu dnia codziennego ehh... Wogóle to jakaś podekscytowana jestem. W piątek przylatuje siostra z UK, na tydzień a nie widziałyśmy się od wakacji. Będzie o czym pogadać i już nie mogę się doczekać wspólnie spędzonych chwil. Dodatkowo mąż ma właśnie teraz bardzo ważne spotkanie dotyczące budowy naszego domu, na które ja także zostałam zaproszona ale nie poszłam bo nie chcę się denerwować. Wiadomo w ciąży człowiek bardziej "wybuchowy" hehe a jestem pewna że mąż załatwi sprawę dyplomatycznie i najlepiej jak się tylko da. Ale koniec końców siedzę w domu jak na szpilkach i czekam na telefon od Ł. Pozdrawiam i życzę miłego dnia
|
#382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#383 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja daje te same skladniki i co i...doopa, rozlaza sie juz w drodze na patelnie... Pozniej zeskrobuje takie byle co ![]() Na ale bede walczyc. Cytat:
![]() To do walki w piatek ruszasz Powodzenia! Upoluj cos fajnego i sie pochwal ![]() Cytat:
![]() Super, ze wyniki sa prawidlowe i maluch ma sie dobrze ![]() ________________ Dzien dobry i milego dnia
|
|
#384 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny powiedzcie mi co na kaszel bierzecie. Bo poza tym nic mi nie jest a nie chcę iść do rodzinnego bo jeszcze coś złapię tyle ludzi w przychodniach.
|
#385 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Luby sobie sam robi i kanapki, i ogólnie śniadanie, ja mu obiad robię (bo zjada w pracy), albo z pracy przynoszę - bo wykupiłam. Sam nie potrafi za bardzo, aczkolwiek - spisałam mu przepis na naleśniki i powiesiłam na lodówce, to robi Tak samo spaghetti zrobi czy kurczaka z ryżem. Cytat:
Kupujemy przeważnie neutralne rzeczy, zielone, fioletowe, kremowe, pomarańczowe, niebieskie itd. W sumie - ja chyba tylko różowych nie kupuję (chociaż wczoraj ciotka w lidlu dopadła kaftaniki po 2zł, super są, no i mam niebieski i 2 różowe ).Cytat:
Cytat:
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;15473615]wkleję Wam krótki artykuł na temat płci dzidka. [/QUOTE] Wedle tych smaków to nie ma szans na faceta ![]() A wiecie, tak się zastanawiam - to wcale nie musi przesąd być. Może to jest tak, że gdy ma być konkretna płeć - organizm kobiety np. bardziej zżera składniki zawarte np. w ogórkach kiszonych czy oinnych kwasach i automatycznie bardziej danych skjładników potrzebuje, więc kobieta pożera te kwaśne. Cytat:
Cudny komplement dla kobiety w ciąży ![]() No wczoraj, wczoraj Ale usg nie było - lekarz stwierdził, że skoro 7 listopada miałam, to nie będzie mi robił teraz... Ma rację, ale rozczarowana byłam W takim razie kciuki trzymacie do 19 grudnia Ale poza tym wsio ok, szyjka ładna, nie puszcza, macica prawidłowa. Przytyta jestem jakieś 3/4 kilograma Lekarz się śmiał, że trzymam sobie miejsce na świąteczne obżarstwo ![]() Cytat:
Gratuluję!Wczoraj po lekarzu podjechaliśmy do Tesco, dorwałam tunikę (no dobra, na mnie to jak sukienka jest ):http://www.odziezwtesco.pl/fandf/wom...ue/product/527 I przekomiczne rampersiki Te cherokee ciuszki dla maluszków, pakowane w wielopaki, są super! Niedrogie (np. 5pak bodziaków kosztuje 34zł, nasze 3 pary rampersów 29zł), a wzory świetne ![]() A teraz na l4 jestem, odpoczywam 7 grudnia wracam do pracy.
|
||||||
|
|
|
#386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozgrzewasz patelnię? Odstawiasz ciasto na chwilę? Może to wina mąki? Tortowe i krupczatki niektórym się nie sprawdzają zupełnie.
|
|
|
|
|
#387 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich dzisiaj.
Alguien cieszę się, że u ciebie wszystko ok. Bianka bardzo ładny masz brzuszek. U mnie już od kilku dni okropna pogoda, pada i wieje non stop, aż się z domu nie chce wychodzić. Przydałby się jakis spacerek żeby maluszka dotlenić, ale chyba się nie zapowiada. Do pracy mam 10 minut i pędzę szybko bo żadna przyjemnosć w taką pogodę spacerować. Co do zakupów to jutro idę kupić pierwszy ciuszek, upatrzony już dawno, ale nie chciałam kupować nic do pierwszego usg, które w uk jest dosć późno niestety. |
|
|
|
#388 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak kaszel jest mocny mozesz spokojnie uzyc masci Vick i poprosic meza o posmarowanie na noc piersi i pleckow mi pomaga.A jesli jest to kaszel meczacy suchy rob sobie siemie lniane.Pij pol szklanki cieplego malymi lyczkami wieczorkiem. Chyba to tyle....Pij duzo herbaty i z miodem i cytryna I sie kuruj |
|
|
|
|
#389 |
|
Zadomowienie
|
Witam dziewczynki
Gratuluję udanych wizyt,dobrych wieści i ślicznych brzuszków Ja dostałam dziś wezwanko na usg genetyczne na poniedziałek...Stresik mały jest,ale cieszę się bo zobaczę dzidka
|
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15491316]
A wiecie, tak się zastanawiam - to wcale nie musi przesąd być. Może to jest tak, że gdy ma być konkretna płeć - organizm kobiety np. bardziej zżera składniki zawarte np. w ogórkach kiszonych czy oinnych kwasach i automatycznie bardziej danych skjładników potrzebuje, więc kobieta pożera te kwaśne.[/QUOTE] Nie sprawdza się. Jakby tak było, każda baba by jadła na syna ogórki i kwaśne. Moja matka jadła kwaśne na mnie. A na mojego brata czekoladki i ciasta. ![]() No i nie byłoby wtedy zagryzania dżemu frytkami, albo ogórka lodem. Smak byłby stały. To dobrze, że wszystko git. Bo już tu dumałam co jest grane... ![]() ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
![]() Podobno działa siemię lniane z miodem albo syrop domowy z buraka - ale specjalnej różnicy nie zauważyłam. Mnie najbardziej pomagał Prawoślazowy. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.

Wyszło pyyyyyszneeeee
.. jak ja się cieszę że moje dziecko chodzi na drzemki nadal! bo inaczej bym się nosem podpierała już dawno!

??
, żeby mi chorobowe wypłacić..jakoś się nie kwapi

Gratuluję!