tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 170 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-25, 17:53   #5071
201701251209
Konto usunięte

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez anulowo Pokaż wiadomość
Cześć Kobitki
Przyznam się że byłam mocno przekonana że posiadam jeszcze jedno opakowanie tych magicznych tabletek a tu zonk - jakaż ja jestem ostatnio zakręcona. Wizytę ma już umówioną na 4 grudnia a blister się kończy 1-go Kiedyś widziałam że któraś chciała odsprzedać ... przyjmę każdą cenę oczywiście w granicach przyzwoitości. Wiem że to tak dziwnie ale może mi się uda...
Proszę napiszcie a skontaktuje się z wami
Ściskam
p.s. z tabletek jestem naprawdę zadowolona - już ponad pół roku je stosuje i jest spoko
Pozdrawiam
Przejdź się do lekarza rodzinnego i powiedz mu jaka jest sytuacja, to może wypisze receptę.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 18:02   #5072
zagubiona89r
Zakorzenienie

Dziewczyny mam dylemat, pomóżcie.

Pierwsze opakowanie minęło super poza wieczornymi spadkami nastroju, ale nie były bardzo uciążliwe.

Natomiast drugie (za kilka dni kończę) to jest koszmar. Ciągle mam plamienia, od tych plamień itd. zrobiła się mi paskudna grzybica, bardzo źle sypiam w nocy (nawet jak jestem wykończona), ciągle boli mnie głowa, moja ochota na seks jest marna, a sam seks nie dostarcza mi takich wrażeń jak kiedyś. I co mnie najbardziej dobija to wiecznie smutny nastrój, tak zły, że dosłownie na zawołanie mogę płakać, nie pamiętam kiedy się ostatnio uśmiechałam, czuje się przybita i przytłoczona, nie mam żadnej motywacji do robienia czegokolwiek (nie tylko do nauki... ale ja fan długich kąpieli nie mam na nie ochoty, lubiłam się malować teraz od święta użyje tuszu, nawet spotkania z Tż przestały mnie tak cieszyć). Najgorzej jest wieczorami (tabletkę biorę o 16), wieczorami ten nastrój się pogłębia. Ponadto jestem strasznie drażliwa łatwo wyprowadzić mnie z równowagi, szybko wpadam w gniew.

Podsumowując nie poznaję samej siebie...

Byłam u lekarza. Powiedział, że to moja decyzja czy odstawić czy nie. A ja nie wiem co zrobić... Podobno skutki uboczne po 3 opakowaniu mają minąć, ja kończę drugie i naprawdę ledwo je przetrwałam...

Czy, któraś z was miała takie skutki uboczne i one minęły? Czy wziąć to 3 opakowanie i zobaczyć jak będzie czy jednak byście odstawiły?

Decyzję i tak sama podejmę, ale jestem ciekawa waszego zdania i opinii... Bo lekarz nic konkretnego mi nie powiedział.

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...

Edytowane przez zagubiona89r
Czas edycji: 2009-11-25 o 18:04
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 18:13   #5073
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zagubiona89r Pokaż wiadomość

Pierwsze opakowanie minęło super poza wieczornymi spadkami nastroju, ale nie były bardzo uciążliwe.

Natomiast drugie (za kilka dni kończę) to jest koszmar. Ciągle mam plamienia, od tych plamień itd. zrobiła się mi paskudna grzybica, bardzo źle sypiam w nocy (nawet jak jestem wykończona), ciągle boli mnie głowa, moja ochota na seks jest marna, a sam seks nie dostarcza mi takich wrażeń jak kiedyś. I co mnie najbardziej dobija to wiecznie smutny nastrój, tak zły, że dosłownie na zawołanie mogę płakać, nie pamiętam kiedy się ostatnio uśmiechałam, czuje się przybita i przytłoczona, nie mam żadnej motywacji do robienia czegokolwiek (nie tylko do nauki... ale ja fan długich kąpieli nie mam na nie ochoty, lubiłam się malować teraz od święta użyje tuszu, nawet spotkania z Tż przestały mnie tak cieszyć). Najgorzej jest wieczorami (tabletkę biorę o 16), wieczorami ten nastrój się pogłębia. Ponadto jestem strasznie drażliwa łatwo wyprowadzić mnie z równowagi, szybko wpadam w gniew.

Byłam u lekarza. Powiedział, że to moja decyzja czy odstawić czy nie. A ja nie wiem co zrobić... Podobno skutki uboczne po 3 opakowaniu mają minąć, ja kończę drugie i naprawdę ledwo je przetrwałam...

Czy, któraś z was miała takie skutki uboczne i one minęły? Czy wziąć to 3 opakowanie i zobaczyć jak będzie czy jednak byście odstawiły?

Decyzję i tak sama podejmę, ale jestem ciekawa waszego zdania i opinii... Bo lekarz nic konkretnego mi nie powiedział.
Nie spodziewałam się, że będziesz miała aż takie skutki uboczne. Ja wiem, że masz ochotę rzucić tabletki w cholere, ale ja na Twoim miejscu spróbowałabym jeszcze to trzecie opakowanie wziąć. Jeśli skutki byłyby nadal tak uciążliwe, to wtedy bym zostawiła.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 18:53   #5074
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:

hej,
jeśli chodzi o skutki uboczne miałam niestety podobne (zresztą o czym pisałam na tym forum).
w moim przypadku było tak jak u ciebie- pierwsze opakowanie super, przy drugim zaczęłam mieć takie wahania nastrojów że aż bałam się gdziekolwiek wychodzić bo obawiałam się że zacznę niekontrolowanie ryczeć a jak udało się już moim znajomym mnie gdzieś wyciągnąć to w ogóle nie sprawiało mi to przyjemności. postanowiłam jednak zacząć brać również 3 opakowanie bo sądziłam że może po nim wszystko się uspokoi jednak było jeszcze gorzej dlatego też zmieniłam tabletki bo dalej nie mogłam tak funkcjonować.
na twoim miejscu wzięłabym jeszcze jedno opakowanie bo może akurat u ciebie potrzeba czasu a jeśli nic by się nie zmienilo to zmieniłabym tabletki.
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 19:27   #5075
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anulowo Pokaż wiadomość
Cześć Kobitki
Przyznam się że byłam mocno przekonana że posiadam jeszcze jedno opakowanie tych magicznych tabletek a tu zonk - jakaż ja jestem ostatnio zakręcona. Wizytę ma już umówioną na 4 grudnia a blister się kończy 1-go Kiedyś widziałam że któraś chciała odsprzedać ... przyjmę każdą cenę oczywiście w granicach przyzwoitości. Wiem że to tak dziwnie ale może mi się uda...
Proszę napiszcie a skontaktuje się z wami
Ściskam
p.s. z tabletek jestem naprawdę zadowolona - już ponad pół roku je stosuje i jest spoko
Pozdrawiam
albo idziesz do przychodni i mówisz, że chcesz receptę, ja tak zawsze robię, chyba że faktycznie coś się dzieje i badanie mam mieć
Stary 2009-11-25, 19:55   #5076
asiula1306
Zakorzenienie

Witam, ja jutro kończe pierwsze opakowanie i w związku z tym zapiszę moje obserwacje
Cera po wysypie pryszczy na początku opakowania wróciła do normy, ale nie jest lepiej niż przed braniem tabletek. Nie przytyłam. Piersi nadal powiększone (ciekawe ile taki przyjemny stan potrwa ;P). Ból głowy (chociaż tu bardziej podejrzewam swój organizm niż tabletki bo od dawna mam bardzo częste bóle głowy. W każdym razie nie nasiliły się przy tabletkach), libido takie jak było (wysokie), brak mdłości, zawrotów głowy itp. Nie mam wahań nastroju ale czasem chce mi się płakać- nie bez powodu tylko np jak widzę romantyczną scenę w filmie albo jak słyszę spokojną piosenkę. Z moją gruboskórnością to zdecydowanie niespotykane zjawisko
Jestem na 3 tabletce placebo, czekam na okres- odczuwam leciutki, 'przyokresowy' ból brzucha, wystąpiło dziś plamienie- być może to jest ten okres, którego może nie być (jak zastrzegają na ulotce). Chociaż wolałabym żeby choć na dwa dni się pojawił- przyzwyczajenie ;P
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 20:10   #5077
Spidka
Przyczajenie

Hej,
przeszłam z plastrów na Yaz, pierwszą tabletkę połknęłam w niedzielę wieczorem kiedy pojawiło się krwawienie z odstawienia plastrów (tak jak zaleciła mi moja pani ginekolog) . Czuję się dobrze, nie mam żadnych dolegliwości, jednak martwi mnie jedna sprawa... a mianowicie, że już mi się prawie skończyła miesiączka. Przy plastrach trwała od niedzieli wieczorem/poniedziałkowego poranka do czwartku , a przy tabletkach dzisiaj już mało co jutro pewnie zniknie.
Czy któraś z Was przechodziła z Evry na Yaz i mogłaby napisać jak u niej to przebiegało ?
Ile dni Wy miesiączkujecie przy Yaz ?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Spidka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-25, 20:58   #5078
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Spidka Pokaż wiadomość
Hej,
przeszłam z plastrów na Yaz, pierwszą tabletkę połknęłam w niedzielę wieczorem kiedy pojawiło się krwawienie z odstawienia plastrów (tak jak zaleciła mi moja pani ginekolog) . Czuję się dobrze, nie mam żadnych dolegliwości, jednak martwi mnie jedna sprawa... a mianowicie, że już mi się prawie skończyła miesiączka. Przy plastrach trwała od niedzieli wieczorem/poniedziałkowego poranka do czwartku , a przy tabletkach dzisiaj już mało co jutro pewnie zniknie.
Czy któraś z Was przechodziła z Evry na Yaz i mogłaby napisać jak u niej to przebiegało ?
Ile dni Wy miesiączkujecie przy Yaz ?
Bardzo proszę o odpowiedź.
"Okresem" się nie martw. Wszystko z nim ok. Mówisz, że przy plastrach kończyła się w czwartek. Zauważ, że jutro jest czwartek, więc skończy się normalnie. Ciesz się, że mniej krwawisz.

Nie przechodziłam z plastrów na Yaz, więc doświadczenia nie mam w tej sprawie. Śmiało moge jednak napisac, że to różnie może być. Jedne kobiet są zadowolone inne mają skutki uboczne, bo to sprawa indywidualna jak organizm zareaguje na zmianę.

Poczytaj wątek, na 100% przewijały się tematy o długości krwawienia.

Mam nadzieję, że bedziesz zadowolona ze zmiany
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 20:58   #5079
anulowo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ironcia Pokaż wiadomość
albo idziesz do przychodni i mówisz, że chcesz receptę, ja tak zawsze robię, chyba że faktycznie coś się dzieje i badanie mam mieć
Kobitki dzięki za podpowiedź
Pierwszy raz mi sie przytrafiło, musze się ogarnąć hi hi hi
anulowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 22:06   #5080
SmallGreatPhilosopher
Raczkowanie

Hej dziewczyny!
Ja biorę opakowanie.... no któreś z kolei już... Ostatnio trochę podchorowałam i brałam Febrisan, działa on jakoś na Yaz? w końcu skończyło się antybiotykiem (na szczęście nie obniża skuteczności) ale okres zawsze był na 3 placebo.. a teraz nie ma! gdzie on jest?! dodam że mój TŻ ostatnio we mnei nie kończył, ale i tak zaczął już siać dzidzusiową panikę... słusznie?
buziaki!
SmallGreatPhilosopher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 22:14   #5081
Neciak89
Zakorzenienie

Nie ma okresu, bo bylas chora i bralas leki. Zeby febrisan jakos zadziałał na anty musialabys brac ponad 6 saszetek/tabletek dziennie

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-26, 11:14   #5082
Spidka
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź
jak na razie jestem bardzo zadowolona i mam nadzieję, że tak zostanie.
Pozdrawiam
Spidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 13:37   #5083
anulcia_88
Rozeznanie

Nie wytrzymałam tej nie pewności i byłam u mojego gina i powiedział mi,że nie mam się czym martwić, że to było moje pierwsze opakowanie i że tak się czasem zdaża, gdyż mój organim musi się przyzwyczaić do kuracji hormonalnej (moje pierwsze tabletki w życiu). Więc jestem spokojna i już mogę spać nocami!
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 16:45   #5084
Finlora
Zakorzenienie

Właśnie kończę Yasmin, tzn moje ostatnie (5) opakowanie, razem z moją ginekolożką postanowiłyśmy zmienić na Yaz, bo przy Yasmin miałam straszne bóle głowy podczas tej 7-dniowej przerwy. Powiedziała, że lepiej byłoby zrobić teraz miesięczną przerwę i dopiero Yaz ale biorę jeszcze tabletki od dermatologa i nie mogę w żadnym wypadku zajść w ciążę, powiedziała więc, żebym zaczęła pierwsze opakowanie nie po 7 dniach jak zwykle, tylko pierwszego dnia krwawienia - czyli w moim przypadku jest to zawsze 5-ty dzień przerwy. Nie zapytałam jej, dlaczego w ten sposób Może Wy mi odpowiecie? Powiedziała też, żebym się nie przejmowała jeśli krwawienie przedłuży mi się nawet do 2 tygodni a może się tak zdarzyć przy zmianie tabletek z większą dawką hormonów na mniejszą.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 18:04   #5085
hailie21
Zakorzenienie

Arrow Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
powiedziała więc, żebym zaczęła pierwsze opakowanie nie po 7 dniach jak zwykle, tylko pierwszego dnia krwawienia - czyli w moim przypadku jest to zawsze 5-ty dzień przerwy. Nie zapytałam jej, dlaczego w ten sposób Może Wy mi odpowiecie? Powiedziała też, żebym się nie przejmowała jeśli krwawienie przedłuży mi się nawet do 2 tygodni
Yaz bierze się pierwszego dnia, gdy wystąpi krwawienie (jak w wypadku innych tabletek), a ginekolog zaleciła tak Tobie, ponieważ wtedy masz najwyższą ochronę przed niechcianą ciążą. Przynajmniej ja w ten sposób rozumuję A delikatne krwawienia są jak najbardziej normalne przez pierwsze opakowanie.

Biorę dziś 8 tabletkę. Zauważyłam, że mam ładniejszą cerę (choć rzadko miewam problemy z trądzikiem, jedynie pojedyncze egzemplarze), okres trwał 3 dni, plamienia 4, piersi nadal nieco wrażliwe na dotyk, jednak nie nie powiększyły się (co by mnie bardzo ucieszyło, przyznam szczerze ). Może jeszcze zbyt wcześnie na to
Zaczęłam jednak odczuwać kłucie/ból w nogach. Nie są długotrwałe czy bardzo silne, niemniej jednak zaniepokoiły mnie Pisałyście, że w takich wypadkach pomaga magnez. Cóż, jutro go kupię i zobaczymy. Jeśli mi nie pomoże, pójdę z tym po poradę do lekarki.

Pozdrawiam

W moim niebie będą miękkie sierści,
nosy, łapy, ogony i kły.
W moim niebie będę znowu głaskać,
moje wszystkie pożegnane psy
hailie21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 22:18   #5086
zagubiona89r
Zakorzenienie

A ja dziś wróciłam do domu.... I zrozumiałam, dlaczego ludzie się na mnie dziwnie patrzyli na ulicy.

Miałam zalatany dzień, sporo czasu na dworze a dziś bardzo świeciło słońce bardzo ostre... i najprawdopodobniej od niego plus tabsów (bo od czego innego skoro kosmetyków od kilku lat używam tych samych, a problemów z cerą nigdy nie miałam.) A więc... mam całą buzię w czerwonych plamkach. Bardziej lub mniej wyraźnych Masakra...

Idę jutro do ginekologa. W poniedziałek jest moja ostatnia różowa tabletka z 2 opakowania i chyba ostatniego. Bo męczę się całe opakowanie a ta dzisiejsza sytuacja już mnie dobiła.

Mam nadzieję, że te plamy znikną Bo w sobotę andrzejki ja tapety nawet podkładu unikam, nie chcę wyglądać jak jakiś potwór

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
Stary 2009-11-27, 15:39   #5087
MagdalenaMonka
Raczkowanie

[25 lat, 2 opakowanie; 2gi tydzień różowych]

Hej kochane,
mam bardzo krepujący problem, którego przyczyny dopatruję się niestety tylko w tabsach...
Jestem ciekawa, czy któraś z Was także coś takiego przechodzi...
Zauważyłam mianowicie, że odkąd biorę yaz, zaczęłam mieć problemy z gazami jelitowymi Coś strasznego i przeżywam okrutne męki psycho-fiz

Problem wzmaga się po południu i trwa właściwie do wieczora. W nocy nie wiem co się dzieje...
Na ulotce jest napisane, że jednym ze skutków ubocznych są wzdęcia i gazy, ale nie sądziłam, że jest to możliwe i zastanawiam się czy przyczyną moim problemów jest właśnie YAZ. Jak połączyć działanie tabletki anty z problemi jelitowymi??
Poza tym nie zmieniałam ostatnio diety, nie mam biegunki..
Jedyne co mi jeszcze przychodzi na mysl, to jedzenie na potęgę sushi...
ale mój problem pojawia się właściwie codziennie, a sushi jem ok.2 razy w tygodniu..
Co myślicie? Są jakieś sprawdzone sposoby na to?
Okropność

Poza tym to YAZ jest Jestem w szoku, w ogóle nie czuję, że je biorę. Może trochę przytułam. sama nie wiem... No i tylko jeden jeszcze problem: libido=zero:/
MagdalenaMonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 10:55   #5088
Paulka123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MagdalenaMonka Pokaż wiadomość
[25 lat, 2 opakowanie; 2gi tydzień różowych]

Hej kochane,
mam bardzo krepujący problem, którego przyczyny dopatruję się niestety tylko w tabsach...
Zauważyłam mianowicie, że odkąd biorę yaz, zaczęłam mieć problemy z gazami jelitowymi Coś strasznego i przeżywam okrutne męki psycho-fiz

Problem wzmaga się po południu i trwa właściwie do wieczora. W nocy nie wiem co się dzieje...
Na ulotce jest napisane, że jednym ze skutków ubocznych są wzdęcia i gazy, ale nie sądziłam, że jest to możliwe i zastanawiam się czy przyczyną moim problemów jest właśnie YAZ. Jak połączyć działanie tabletki anty z problemi jelitowymi??
Poza tym nie zmieniałam ostatnio diety, nie mam biegunki..
Jedyne co mi jeszcze przychodzi na mysl, to jedzenie na potęgę sushi...
ale mój problem pojawia się właściwie codziennie, a sushi jem ok.2 razy w tygodniu..
Co myślicie? Są jakieś sprawdzone sposoby na to?
Okropność

Poza tym to YAZ jest Jestem w szoku, w ogóle nie czuję, że je biorę. Może trochę przytułam. sama nie wiem... No i tylko jeden jeszcze problem: libido=zero:/

Miałam ten sam problem, po kilku miesiącach problem się zmniejszył, ale wciąż jest. Ale faktycznie przez pierwsze miesiące (ok 4) to naprawdę było ciężko. Miałam dokładnie tak samo jak ty, po południu się zaczynały i trwały tak do wieczora późnego.

Jednak moja przygoda z yazem się kończy. Jest mi całkiem przykro, bo przyzwyczaiłam się do nich i pasował mi schemat 24+4, a były to moje pierwsze tabletki. Zmieniam je na novynette, bo podczas 7. opakowania na 14 dniu dostałam krwawienia, które się trwa już 2 tygodnie.
I tu mam pytanie do osób które przechodziły z yazu na schemat 21 tabletek. Lekarz zalecił mi zaczęcie nowych tabletek od razu po 24 tabletce yazy (bez placebo), jednak wolałabym wybrać placebo też (ze względu na niepasujący mi dzień krwawienia na 7- dniowej przerwie). Robiła tak któraś i zagląda czasem do tego wątku?
Pytanie niezbyt pasujące do tego wątku: jak długo trwa krwawienia podczas 7- dniowej przerwy?
Paulka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 10:56   #5089
anulcia_88
Rozeznanie

[QUOTE=MagdalenaMonka;1553 7404][25 lat, 2 opakowanie; 2gi tydzień różowych]

Hej kochane,

Ja mam nieco podobnie - na pierwszym opakowaniu oprócz plamień to zero skutków natomiast teraz przy drugim zauważyłam, że mam problemy z wypróżnianiem się... a nie zmieniłam swojej diety...a potrafię nie pość do toalety nawet prze 5 dni... więc nie za fajne uczucie... Hmmm...nie wiem zobaczymy co będzię dalej - jestem dość cierpliwa tak więc poczekam - może jakoś przejdzie...
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-28, 12:38   #5090
pisadlo
Przyczajenie

Witam,

mam do was takie pytanie, jako ze niefortunnie zlapala mnie grypa sezonowa dostalam leki przeciwwirusowe: rimantin (rymantadyna chlorowodorku). Akurat teraz jstem w trakcie przerwy miedzy opakowaniami, we wtorek zaczynam kolejne i tak sie zastanawiam czy ten lek moze miec wplyw na tabletki anty? wie moze ktos cos wiecej na ten temat, bo niestety w internecie nie znalazlam informacji
pisadlo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-29, 15:16   #5091
malutka20068
Zadomowienie

Hej, mam pytanie gdyz sama już nie wiem co mam o tym mysleć. zaczynam brać pierwsze opakowanie tabletek anty Yaz. Doskonale wiem że zaczyna sie brac od pierwszego dnia krwawienia, wczoraj od rana pojawił sie okres jednak bardzo skąp, więc wzięłam pierwszą tabletkę o 19:00 dzis od rana jednak po okresie ani widu ani słychu, skończył sie?!? Do tej pory miałam niezbyt regularne cykle które trwały zwykle ponad 30 dni tak też właściwie było i tym razem bo minął ponad miesiąc od poprzedniego, tylko nie wiem czemu miałam go tylko jeden dzien i to bardzo słaby. A może to nie był okres tylko plamienie okołoowulacyjne? juz sama nie wiem co mam o tym myslec... A jeżeli to nie okres a ja już przeciez zaczęłam brac tabletki? tzn. nie jestem zabezpieczona przed ciążą?
Stary 2009-11-29, 19:22   #5092
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez malutka20068 Pokaż wiadomość
Hej, mam pytanie gdyz sama już nie wiem co mam o tym mysleć. zaczynam brać pierwsze opakowanie tabletek anty Yaz. Doskonale wiem że zaczyna sie brac od pierwszego dnia krwawienia, wczoraj od rana pojawił sie okres jednak bardzo skąp, więc wzięłam pierwszą tabletkę o 19:00 dzis od rana jednak po okresie ani widu ani słychu, skończył sie?!? Do tej pory miałam niezbyt regularne cykle które trwały zwykle ponad 30 dni tak też właściwie było i tym razem bo minął ponad miesiąc od poprzedniego, tylko nie wiem czemu miałam go tylko jeden dzien i to bardzo słaby. A może to nie był okres tylko plamienie okołoowulacyjne? juz sama nie wiem co mam o tym myslec... A jeżeli to nie okres a ja już przeciez zaczęłam brac tabletki? tzn. nie jestem zabezpieczona przed ciążą?
przejrzyj wątek, bo było to już wiele razy...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 10:30   #5093
malutka20068
Zadomowienie

Tak wiem przeszukałam trochę wątek wiem że pojawiały się pytania na ten temat. Chodziło mi tez może czy wypowie sie teraz ktoś kto był w podobnej sytuacji.
Stary 2009-11-30, 15:52   #5094
zagubiona89r
Zakorzenienie

A mi lekarz kazał odstawić tabletki.

Byłam u niego, dokładnie opisałam mu moje problemy. Na niskie libido, plamki na twarzy po słońcu i plamienie przez całe drugie opakowanie machnął ręką, ale zaniepokoiły go pogłębiające się "doły". Na 1 opakowaniu były to smutne wieczory, na drugim było gorzej, smutne szare dni i tragiczne wieczory. Potrafiłam 3h płakać bo wszystko wydawało mi się takie bez sensu i tragiczne a ja w tym wszystkim beznadziejna. Powiedział, że te objawy są zbyt nasilone, żeby je podpiąć pod zwykłe skutki uboczne, że jak w moim wypadku dochodzi do (na razie sporadycznych myśli), że fajnie byłoby wpaść pod autobus czy inne głupoty to mam przestać brać (dziś akurat ostatnia różowa tabletka była), bo on się obawia, że skończyłoby się na depresji. Za miesiąc mam przyjść na kontrolę, zobaczymy czy się wszystko unormowało. Na razie z innymi tabletkami nie zamierzam testować.

Stary 2009-11-30, 19:08   #5095
kleszczyk
Przyczajenie

Witajcie .

Biore Yaz od 2 miesięcy. Od kilku dni dość mocno bolą mnie ręce i nogi (jakby kości). W ulotce wśród działań niepożądanych są wymienione bóle kończyn. Czy którejś z was przydażyło się coś podobnego po tych tabletkach?
Pozdrawiam
kleszczyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 19:27   #5096
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
A mi lekarz kazał odstawić tabletki.

Byłam u niego, dokładnie opisałam mu moje problemy. Na niskie libido, plamki na twarzy po słońcu i plamienie przez całe drugie opakowanie machnął ręką, ale zaniepokoiły go pogłębiające się "doły". Na 1 opakowaniu były to smutne wieczory, na drugim było gorzej, smutne szare dni i tragiczne wieczory. Potrafiłam 3h płakać bo wszystko wydawało mi się takie bez sensu i tragiczne a ja w tym wszystkim beznadziejna. Powiedział, że te objawy są zbyt nasilone, żeby je podpiąć pod zwykłe skutki uboczne, że jak w moim wypadku dochodzi do (na razie sporadycznych myśli), że fajnie byłoby wpaść pod autobus czy inne głupoty to mam przestać brać (dziś akurat ostatnia różowa tabletka była), bo on się obawia, że skończyłoby się na depresji. Za miesiąc mam przyjść na kontrolę, zobaczymy czy się wszystko unormowało. Na razie z innymi tabletkami nie zamierzam testować.
biedna
to może pomyśl o Nuva Ringu?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 20:19   #5097
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
biedna

To też hormony są... Więc na razie chyba nie będę testować. Poza tym z tego co wiem to się wkłada do środka a ostatnio mam problem z grzybicą i się cholery pozbyć nie mogę, nie wiem czy to nie pogorszyłoby obecnego stanu.

Póki co przechodzę na gumki... Szkoda bo komfort na tabletkach był nieziemski i doznania lepsze. No, ale trudno

Stary 2009-11-30, 21:00   #5098
nynka87
Zakorzenienie

GG do nynka87 Send a message via Skype™ to nynka87

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
biedna
ile to kosztuje??
Stary 2009-11-30, 21:01   #5099
malenka17
Zadomowienie

Dziewczyny, ja zrezygnowałam z YAZu i wróciłam do starych tabsów.
/ciach/

63-61-59-57-55-53-52-50

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2009-12-01 o 13:20 Powód: złamanie regulaminu
malenka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 21:03   #5100
nynka87
Zakorzenienie

GG do nynka87 Send a message via Skype™ to nynka87

Cytat:
Napisane przez malenka17 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja zrezygnowałam z YAZu i wróciłam do starych tabsów.
W związku z tym zostały mi 2 opakowania, zafoliowane of corse,
gdyby któraś była zainteresowana to priv.
dlaczego zrezygnowałaś i po jakim czasie?? do jakich wracasz??

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości