Włosomaniaczki:) Część V - Nareszcie:D - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-23, 19:09   #721
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Włosomaniaczki:) Część V - Nareszcie:D

buraki na wszystko? na włosy? moze etz zaczne pic

wreszcie znalazłam dobrą kosmetyczke, kolezanak mojej mamy swietnie wyskubuje i wyrównuje nam brwi, nie taka fuszerke jak w zakładach, gdzie tylko niszczą brwi;/
Mirelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 19:20   #722
paspartu
Wtajemniczenie

Ja buraków nie lubie

Ja tam sobie sama skupię brwi i mi kosmetyczka do szczęscia nie potrzebna. Wgl to ja nie mam zaufania ani do komsetyczek, ani do fryzjerek... wole nie ryzykowac z nimi
Stary 2009-11-23, 19:35   #723
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirelkaaa Pokaż wiadomość
buraki na wszystko? na włosy? moze etz zaczne pic

wreszcie znalazłam dobrą kosmetyczke, kolezanak mojej mamy swietnie wyskubuje i wyrównuje nam brwi, nie taka fuszerke jak w zakładach, gdzie tylko niszczą brwi;/
Mają np. dużo żelaza i ogólnie są b.zdrowe Ja szczerze powiedziawszy pije ze wzgledu na niską morfologię, ale na włosy też jednocześnie pomoże, zreszta jak wiadomo brak anemii=ladniejsze włosy

Cytat:
Napisane przez paspartu Pokaż wiadomość
Ja buraków nie lubie

Ja tam sobie sama skupię brwi i mi kosmetyczka do szczęscia nie potrzebna. Wgl to ja nie mam zaufania ani do komsetyczek, ani do fryzjerek... wole nie ryzykowac z nimi
Ja też nie lubie, ale trudno się mówi
niby nic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 20:38   #724
Mirelkaaa
Zakorzenienie

ja sobie tez sama poskubywałam, bo stwierdziłam, ze tak ja te "kosmetyczki" to sama sobie robie, ale jak patrzyłam na te moje brwi to takie badziewne były, tak jak brwi moich kolezanek cienki i jakies takie nie do konca równe, a jak mi zrobiła ta kosmetyczka to czuje jakby mi ktos te brwi w photoshopie naciągnął
Stary 2009-11-24, 17:36   #725
paspartu
Wtajemniczenie

Cytat:
ja sobie tez sama poskubywałam, bo stwierdziłam, ze tak ja te "kosmetyczki" to sama sobie robie, ale jak patrzyłam na te moje brwi to takie badziewne były, tak jak brwi moich kolezanek cienki i jakies takie nie do konca równe, a jak mi zrobiła ta kosmetyczka to czuje jakby mi ktos te brwi w photoshopie naciągnął
moze to od kosmetyczki zalezy? bo mam parę koleżanek, ktore skubią brwi u kosmetyczek i niewyglądają najlepiej... w sensie, ze brwi
Stary 2009-11-25, 14:14   #726
SilverStorm
Zakorzenienie

GG do SilverStorm

Heeeej heeeej heeeej

O bogowie!, jak dawno tu nie zaglądałam Mam cichą nadzieję, że nie zostałam zapomniana
The less they know
SilverStorm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 09:44   #727
blonndee
Wtajemniczenie

dziendoberek!
znow zniknelam na pare dni, ale poprawiam sie i nadrabiam:
Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Iza, myślę, że te szampony powinny się sprawdzić, nawet na piankę i inne grzeszki. Silikonem w Nuxe to bym się nie przejmowała, zwłaszcza że będziesz pielęgnację uzupełniać Fitomedem
Raz na jakiś czas możesz ewentulnie dołożyć coś agresywniejszego, ale nie za często, jak na moje oko
A z tym kursem biżu to za sta sprawa
Mam nadzieję, że pokażesz nam swoje prace w przyszłości.
dziekowac kallos juz mi sie skonczyl, zostal bodyshop banan i wax mleczny, musze znalezc cos pomiedzy, zeby to byla taka odzywka na kilka minut, ale jednoczesnie zeby wlosy po niej swietnie sie rozczesywaly i byly mieciutkie chyba zaczne wyprobowywac oriflame, bo zostalam ich konsultantka a naprawde lubie ich kosmetyki, chociaz do wlosow jeszcze nie testowalam btw, dziewczyny, chcecie jakies probki (oczywiscie za free) to na pw, chetnie sie podziele bo mam ich mnostwo no i dostep bezproblemowy
bizu to MEGA sprawa juz mam takie plany z tym zwiazane, ze hoho! pani na kursie powiedziala, ze jak na poczatkujaca mam dobra reke i fajne pomysly, dzis wieczorkiem wpadne to wam zdjecia porobie i mnie obiektywnie ocenicie i poprawicie

Cytat:
o, no to gratulacje na pewno dobrze będzie jak ja za swoje prace dostaje bardzo pozytywne oceny, to u Ciebie też takie będą na bank a dodam, ze jestem lewa w tej dziedzinie...
Cytat:
Napisane przez niby nic Pokaż wiadomość
Gratulacje Szkoda, że nie pokażesz. Pewnie jesteś zbyt krytyczna dla siebie, no ale rozumiem
ehh, w tej szkole nauczylam sie juz, ze nigdy nie bede dla siebie tak krytyczna jak moje profesorki no ale zaliczyla mi te projekty, najwyzsze oceny to to nie sa, ale co ciekawe, uwagi byly tylko w strone niespojnosci kompozycyjnej i faktu, ze to bardziej szkice niz projekty, do samych ubran nic, wiec i tak bylam zadowolona
teraz robie kolekcje dla sieciowki, ja sobie wybralam pepe jeans i ich kolekcje 'andy warhol' i musze wam powiedziec, ze bardziej mnie to kreci! ciuchy dla ludzi, normalne, a w nadrukach moge poszalec. no i ta marka jest bardzo bliska moim gustom takze to bardziej zabawa niz katorga, jak ostatnio
Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Nooo w prostych też fajnie, szczególnie kiedy są takie długie - takie miałam po raz ostatni jakieś 3 lata temu Ale loczki też mi się podobają, tzn nie chciałabym mieć takich na codzień, bo chyba nie bardzo wiedziałabym co z nimi robić, jak pielęgnować itd, ale strasznie bym chciała mieć takie puszyste, lekko pofalowane Ale się boję, że jak zaryzykuję i nawet nie będę miała barana (fryzjerka powiedziała, że to się robi na grubych wałkach) to skończy się masakrą na głowie - siano, spalone włosy itd
tez mialam 'faze' na loczki, juz bylam bliska trwalej, ale wspollokatorka sobie zrobila i przeczekalam. i dobrze! tak jak na pocztku wygladala swietnie tak z kazdym myciem wieksze afro... ja zainwestowalam w bardzo dobre walki i raz na jakis czas strzelam sobie loczki, a co

Cytat:
Ja obcięłam ze 3-4cm i mam teraz takie równe, miekkie końcówki Cała fryzura o wiele zdrowiej wygląda, nie jak siano
tez musze sie w koncu wybrac, 100lat nie bylam! nie dosc ze koncowki masakryczne, to jeszcze musze cos z kolorem wymyslec, bo farbowanie mnie juz dobija i chce jakis zblizony do naturalnego sobie zrobic, no ale ciagle sie waham bo teraz mam ciemne i calkiem mi w nich dobrze

lece do moich prac, odezwe sie wieczorem. buziaki

ps. KOCHAM jezdzic samochodem

Edytowane przez blonndee
Czas edycji: 2009-11-26 o 09:49
blonndee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 16:33   #728
Finlora
Zakorzenienie

Hej, u brata jestem

Cytat:
Finlora ty przynajmniej wracajac z pracy nie myslisz ze jutro masz 3 kartkówki i nie zastanawiasz sie na co zdązysz sie nauczyc i na co starczy ci siły... ale cóż trzeba to przezyc, jeszcze miesiac i świeta, potem ferie a potem wakacje
Bo ja już to wszystko przerobiłam, nie mówiąc już o tym jak na studiach miałam w sesji letniej co roku 15 egzaminów w ciągu 7 dni

A ja wracając z pracy jestem taka zdechła, że myślę tylko o tym, żeby się walnąć do łóżka i nie wstawać I myślę o tym jakby tu sprzedać 100 000 kredytów, żeby mnie z pracy nie wywalili albo, żebym nie musiała pisać planu naprawczego i tłumaczyć się, dlaczego sprzedałam tylko 10 000
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 17:51   #729
paspartu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blonndee Pokaż wiadomość
chyba zaczne wyprobowywac oriflame, bo zostalam ich konsultantka a naprawde lubie ich kosmetyki, chociaz do wlosow jeszcze nie testowalam btw, dziewczyny, chcecie jakies probki (oczywiscie za free) to na pw, chetnie sie podziele bo mam ich mnostwo no i dostep bezproblemowy

masz gwarantowane , ze ja się odezwę

Cytat:
teraz robie kolekcje dla sieciowki, ja sobie wybralam pepe jeans i ich kolekcje 'andy warhol' i musze wam powiedziec, ze bardziej mnie to kreci! ciuchy dla ludzi, normalne, a w nadrukach moge poszalec. no i ta marka jest bardzo bliska moim gustom takze to bardziej zabawa niz katorga, jak ostatnio
to wspaniale!
Stary 2009-11-27, 21:45   #730
evangeline
Zakorzenienie

Dziewczynki czy macie może jakąś sprawdzoną piankę do włosów o niezłym składzie?

WYMIANKA
evangeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 21:53   #731
viccaeineo
Raczkowanie

GG do viccaeineo

Znacie może jakieś odżywki, które stymulują znacznie szybszy wzrost włosów? Zdaje się, że przejrzałam któryś z "włosomaniaczkowych" wątków (naprawdę nie pamiętam który i w którym to było miejscu, wobec tego trudno by było teraz szukać...) i było coś o kofeinie (???)... Nie bijcie, jeśli piszę głupoty...
viccaeineo jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-27, 23:11   #732
tigresska
Zakorzenienie

Witam serdecznie wszystkich którzy mnie jeszcze pamietają i wszystkich nowych i ściskam Was mocno!

Ale się za Wami stęskniłam!
tigresska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 10:02   #733
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SilverStorm Pokaż wiadomość
Heeeej heeeej heeeej

O bogowie!, jak dawno tu nie zaglądałam Mam cichą nadzieję, że nie zostałam zapomniana
Hej My się chyba jeszcze nie znamy, ale zawsze możemy się poznać

Cytat:
dziendoberek!
znow zniknelam na pare dni, ale poprawiam sie i nadrabiam:

dziekowac kallos juz mi sie skonczyl, zostal bodyshop banan i wax mleczny, musze znalezc cos pomiedzy, zeby to byla taka odzywka na kilka minut, ale jednoczesnie zeby wlosy po niej swietnie sie rozczesywaly i byly mieciutkie chyba zaczne wyprobowywac oriflame, bo zostalam ich konsultantka a naprawde lubie ich kosmetyki, chociaz do wlosow jeszcze nie testowalam btw, dziewczyny, chcecie jakies probki (oczywiscie za free) to na pw, chetnie sie podziele bo mam ich mnostwo no i dostep bezproblemowy
bizu to MEGA sprawa juz mam takie plany z tym zwiazane, ze hoho! pani na kursie powiedziala, ze jak na poczatkujaca mam dobra reke i fajne pomysly, dzis wieczorkiem wpadne to wam zdjecia porobie i mnie obiektywnie ocenicie i poprawicie

ehh, w tej szkole nauczylam sie juz, ze nigdy nie bede dla siebie tak krytyczna jak moje profesorki no ale zaliczyla mi te projekty, najwyzsze oceny to to nie sa, ale co ciekawe, uwagi byly tylko w strone niespojnosci kompozycyjnej i faktu, ze to bardziej szkice niz projekty, do samych ubran nic, wiec i tak bylam zadowolona

tez mialam 'faze' na loczki, juz bylam bliska trwalej, ale wspollokatorka sobie zrobila i przeczekalam. i dobrze! tak jak na pocztku wygladala swietnie tak z kazdym myciem wieksze afro... ja zainwestowalam w bardzo dobre walki i raz na jakis czas strzelam sobie loczki, a co

tez musze sie w koncu wybrac, 100lat nie bylam! nie dosc ze koncowki masakryczne, to jeszcze musze cos z kolorem wymyslec, bo farbowanie mnie juz dobija i chce jakis zblizony do naturalnego sobie zrobic, no ale ciagle sie waham bo teraz mam ciemne i calkiem mi w nich dobrze

lece do moich prac, odezwe sie wieczorem. buziaki

ps. KOCHAM jezdzic samochodem
A próbowałaś mypy z masłem shea? Jak dla mnie pod względem rozczesywania jest świetna. Ogólnie odżywczo chyba też, ale narazie za krótko ją stosuje, żeby sie wypowiedzieć

Cytat:
Napisane przez viccaeineo Pokaż wiadomość
Znacie może jakieś odżywki, które stymulują znacznie szybszy wzrost włosów? Zdaje się, że przejrzałam któryś z "włosomaniaczkowych" wątków (naprawdę nie pamiętam który i w którym to było miejscu, wobec tego trudno by było teraz szukać...) i było coś o kofeinie (???)... Nie bijcie, jeśli piszę głupoty...
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=297789&page=119
Stary 2009-11-28, 11:33   #734
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tigresska Pokaż wiadomość
Witam serdecznie wszystkich którzy mnie jeszcze pamietają i wszystkich nowych i ściskam Was mocno!

Ale się za Wami stęskniłam!
Tigress

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Hej, u brata jestem

Bo ja już to wszystko przerobiłam, nie mówiąc już o tym jak na studiach miałam w sesji letniej co roku 15 egzaminów w ciągu 7 dni

A ja wracając z pracy jestem taka zdechła, że myślę tylko o tym, żeby się walnąć do łóżka i nie wstawać I myślę o tym jakby tu sprzedać 100 000 kredytów, żeby mnie z pracy nie wywalili albo, żebym nie musiała pisać planu naprawczego i tłumaczyć się, dlaczego sprzedałam tylko 10 000
podsumowujac ogólnie życie jest ciężkie, a potem mówią, ze ludzie sie przepracowują i nie znajdują czasu dla siebie
Stary 2009-11-28, 13:37   #735
tigresska
Zakorzenienie

Cytat:
Tigress

Stary 2009-11-29, 10:29   #736
paspartu
Wtajemniczenie

Dziewczyny, opowiadajcie co tam u Was?
Stary 2009-11-29, 10:46   #737
evangeline
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, opowiadajcie co tam u Was?
Ja wczoraj miałam raczej pracowity dzień - mnóstwo takich uczelnianych rzeczy do zrobienia (jakieś referaty, prezentacje i inne pierdoły) a dzisiaj sobie trochę poodpoczywam Jedziemy z TŻ do moich rodziców na obiadek

WYMIANKA
evangeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-29, 10:49   #738
paspartu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez evangeline Pokaż wiadomość
Ja wczoraj miałam raczej pracowity dzień - mnóstwo takich uczelnianych rzeczy do zrobienia (jakieś referaty, prezentacje i inne pierdoły) a dzisiaj sobie trochę poodpoczywam Jedziemy z TŻ do moich rodziców na obiadek
ja zawsze mam odwrotnie- sobota raczej leniwa, a niedziela pracowita... w sensie nauki
o, to smacznego Wam
Stary 2009-11-29, 11:02   #739
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja zawsze mam odwrotnie- sobota raczej leniwa, a niedziela pracowita... w sensie nauki
o, to smacznego Wam
mam to samo
Stary 2009-11-29, 11:05   #740
paspartu
Wtajemniczenie

Mirelkaaa, jak Ty to robisz,ze bez słodyczy żyjesz?
Stary 2009-11-29, 12:54   #741
tigresska
Zakorzenienie

Witam!

jak mnie sie dzisiaj nic nie chce robić...
Stary 2009-11-29, 13:14   #742
SilverStorm
Zakorzenienie

GG do SilverStorm

Cytat:
Hej My się chyba jeszcze nie znamy, ale zawsze możemy się poznać

A ja sobie siedzę z olejem rycynowym na włosach
The less they know
Stary 2009-11-29, 14:14   #743
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
o, to smacznego Wam
U mnie to samo. Ale czasem się zdarzy, że ucze sie w sobote, żeby własnie w niedziele odpocząć przed nastepnym pracowitym tygodniem

Cytat:
Właśnie?

Cytat:
Witam!

Mi też nie Ide oglądać zaraz serial, uczyć sie dopiero musze na czwartek (ale za to jak intensywnie) to mam narazie gdzieś nauke
Stary 2009-11-29, 16:01   #744
paspartu
Wtajemniczenie

Cytat:
też mam aktualnie rycynę na włosach miałam jeszcze mieć naftę i jajko, ale tak jakoś za dużo roboty by przy tym było
Stary 2009-11-29, 17:42   #745
SilverStorm
Zakorzenienie

GG do SilverStorm

Cytat:
też mam aktualnie rycynę na włosach miałam jeszcze mieć naftę i jajko, ale tak jakoś za dużo roboty by przy tym było
A nakładasz taki......klej, czy go jakoś pogrzewasz?
The less they know
Stary 2009-11-29, 18:27   #746
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
normalnie ja nie jem tylko tych "najprostszych" słodyczy typu czekolada, bartoniki, chipsy i ciasta, budynie, słodkie musli, jem, zresztą juz tylko 2 dni mi zostało i będzie po "detoxie" potem słodycze od czasu do czasu

Cytat:
Witam!

mi też

Cytat:
U mnie to samo. Ale czasem się zdarzy, że ucze sie w sobote, żeby własnie w niedziele odpocząć przed nastepnym pracowitym tygodniem

Właśnie?

Mi też nie Ide oglądać zaraz serial, uczyć sie dopiero musze na czwartek (ale za to jak intensywnie) to mam narazie gdzieś nauke
wy się mnie pytacie a na wizazu wizazanki to i po 600 dni bez słodyczy żyją

Cytat:

a ja siedziałam z rycynowym, kokosowym, oliwą z oliwek i olejkami eterycznymi, ale juz zmyłam

w ogóle wpadam w nowe uzaleznienie mineralne
wizaz mnie wykancza
Stary 2009-11-29, 19:06   #747
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
normalnie ja nie jem tylko tych "najprostszych" słodyczy typu czekolada, bartoniki, chipsy i ciasta, budynie, słodkie musli, jem, zresztą juz tylko 2 dni mi zostało i będzie po "detoxie" potem słodycze od czasu do czasu

mi też

wy się mnie pytacie a na wizazu wizazanki to i po 600 dni bez słodyczy żyją

a ja siedziałam z rycynowym, kokosowym, oliwą z oliwek i olejkami eterycznymi, ale juz zmyłam

w ogóle wpadam w nowe uzaleznienie mineralne
wizaz mnie wykancza
Masakra dziewczyno Podziwiam Mój rekord to jakieś 30dni. Dzisiaj już 2 dzień nie jem nic słodkiego, to jak na mnie to dobrze W ogóle biore się za zdrowsze odżywianie i ćwicze (również już drugi dzień), ciekawe ile mój zapał potrwa Z niejedzeniem słodyczy to pewnie do piatku, bo mamy mikołajki w klasie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-29, 19:19   #748
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Masakra dziewczyno Podziwiam Mój rekord to jakieś 30dni. Dzisiaj już 2 dzień nie jem nic słodkiego, to jak na mnie to dobrze W ogóle biore się za zdrowsze odżywianie i ćwicze (również już drugi dzień), ciekawe ile mój zapał potrwa Z niejedzeniem słodyczy to pewnie do piatku, bo mamy mikołajki w klasie
ja to na wiecznej diecie, ale nidy mi sie nie udaje, tylko te 100 dni jakos idzie
z cwiczeniami tez kiepsko, ostatnio w ogóle nie cwicze a było kiedys tak,ze codziennie po godzince, to były czasy, albo w wakacje pół godziny bieganai co rano albo chociaz 100 brzuszków, aktualnie wielkie lenistwo i jedzenie, no cóż zima idzie trzeba tłuszcz gromadzic

dziewczyny nie moge sobie przypomniec ani nigdzie znalezc jak sie nazywała odzywka do włosów, na allegro podobna cena do kallosa i tez była litrowa

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:
ja to na wiecznej diecie, ale nidy mi sie nie udaje, tylko te 100 dni jakos idzie
z cwiczeniami tez kiepsko, ostatnio w ogóle nie cwicze a było kiedys tak,ze codziennie po godzince, to były czasy, albo w wakacje pół godziny bieganai co rano albo chociaz 100 brzuszków, aktualnie wielkie lenistwo i jedzenie, no cóż zima idzie trzeba tłuszcz gromadzic

dziewczyny nie moge sobie przypomniec ani nigdzie znalezc jak sie nazywała odzywka do włosów, na allegro podobna cena do kallosa i tez była litrowa
edit juz wiem to była sleek line
Stary 2009-11-29, 20:21   #749
blonndee
Wtajemniczenie

ugh, sciorana zyciem jestem, to beda 2 koszmarne tygodnie, ale za to potem miesiac przerwy od tej durnej szkoly

i ja sie zabieram pozadnie za zdrowe odzywianie itd, do sylwestra miesiac a ja tu musze jakas kreacje zaplanowac, bo sie szykuje swietna impreza
zakochalam sie w sukience jimmy'ego choo for h&m, o taka:
http://www.allegro.pl/item835680792_...sylwester.html
jak ja bym taka na sylwka chciala...

a tak w ogole macie jakies plany?
Stary 2009-11-29, 21:18   #750
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
Ja musze zatrzymać proces gromadzenia tego tłuszczu, bo ostatnio za dużo mi się go odkłada Ja juz w wakacje sie odchudzałam, ale tak średnio mi to wyszło Teraz chce chociaż trzymać się wyznaczonych godzin posiłków bez podjadania no i nie jeść syfu

Cytat:

ugh, sciorana zyciem jestem, to beda 2 koszmarne tygodnie, ale za to potem miesiac przerwy od tej durnej szkoly

i ja sie zabieram pozadnie za zdrowe odzywianie itd, do sylwestra miesiac a ja tu musze jakas kreacje zaplanowac, bo sie szykuje swietna impreza
zakochalam sie w sukience jimmy'ego choo for h&m, o taka:
http://www.allegro.pl/item835680792_...sylwester.html
jak ja bym taka na sylwka chciala...

a tak w ogole macie jakies plany?
Ja właśnie nie mam planów i cienko widze tego sylwestra. Najwyżej pójde na rynek i dostane tam jakąś butelką w głowe A Ty gdzie się wybierasz?
Sukienka świetna
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości