![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: ALKOHOL. czy to normalne???
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
Będzie Ci brakowało, uwierz.
Tak, to jest problem, bo moze za 3, a może za 7 lat nie dasz sobie z tym rady, skoro teraz praktykujesz takie a nie inne spędzanie łikendów. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-11-28 o 00:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Zdrowy jedynie jest alkohol w postaci czerwonego wina szczepowego, wytrawnego w ilości 1 lampki dziennie do obiadu, czy kolacji. Wszystko inne truje i bardzo, bardzo pocichu i iluzorycznie uzależnia, choć - jak opowiadał w reportażu tv były alkoholik - czuł wówczs, że nad wszystkim panuje. Wpadł w prożnię niepostrzeżenie, bo mózg nie działał ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Powinnaś chyba nieco ograniczyć picie alkoholu, bo sory ale jak na kobietę pijesz dosyć sporo, proponuję tak jak moje przedmówczynie odstawić na jakiś czas alkohol, po prostu przyzwyczaiłas swoje ciało do % i teraz więcej ich potrzebujesz aby poczuc jakiekolwiek ich działanie
![]() Nie jestem specem w tych sprawach bo sama pije niewiele (czasami 1 piwo wystarczy lub 2 lampki wina)ale myśle ze takie duze ilości alkoholu mogą niekorzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie, jesli nie teraz to w przyszłości, może warto poczytać o tym troszke w necie. Życze wytrwałości i powodzenia ![]() PS:Zacytuje jedną z moich profesorek :"alkohol pity regularnie w ilościach przekraczających 1lampkę wina(jej zawartość procentowa alkoholu) jest nałogiem, a więc w tym przypadku przejawem alkoholizmu" ...ale to jej słowa.
nie ma dwóch podobnych nocy, dwóch tych samych pocałunków, dwóch jednakich spojrzeń w oczy... Wisława Szymborska Edytowane przez Szarlotka7891 Czas edycji: 2009-11-28 o 09:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Człowiek jest młody, potem "w miarę młody" "jeszcze młody" ;-) robi całe zycie jak koń, haruje, dorabia się a potem... potem praca się kończy przychodzi czas odpoczynku i... biora góre nawyki zakorzenione latami, zaczyna się staczanie w regularny alkoholozm. Niestety obserwuję to z bólem w rodzinie, i u starszych znajomych. I to nie sa pojedyńcze przypadki, niziny społeczne, ludzie ubodzy czy bezrobotni- dotyczy to ludzi majętnych, ustwionych, którzy dorobili sie nie tylko materialnie ale i zapracowali na duzy prestiż społeczny i zawodowy. Całe życie dobrze przezyte + taki sposób na odprężenie jak u Was : wieczorne czy weekendowe drinki, biesiady na odpręzenie ... a w efekcie teraz jest jedna wielka męka. I alkoholika samego ze sobą i rodziny z nim. Tragedia. Myślec trzeba na przód, nie na zasadzie "mnie się to nie zdarzy, ja to kontroluję, jestem na to za inteligentna". lepiej być ostrożnym niz tak sobie życie na koniec zmarnować- bo już lepiej odpuścić tą pracę i dac sobie siana z nią, ale przynajmiej nie musieć chlac żeby się wyluzować niż najpierw robić całe zycie jak koń, a potem się na starość zapić tracąc wszytko: miłosc rodziny, szacunek, zdrowie. ![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
"Witam wszystkich.
Mam na imię Stefan. Piję od 3 lat." ![]() Wątek brzmi trochę jak spotkanie AA Niepokojące jest to że musisz się napić żeby się rozluźnić. A reszta no to co kto lubi. I czy ma nad tym kontrolę.
![]() |
#38 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Gdybym ja tak i tyle piła co autorka, to zaniepokoiłabym się mocno. Raz na jakiś czas wypić parę drinków dla odprężenia, to jedno, a tak się odprężać po każdym weekendzie to co innego... Co do akcji typu "obiecuję sobie, że przez ileś tam tygodni/miesięcy nie będę pić" bywa jedną z oznak alkoholizmu, bo zwykle człowiek który ma problem niepokoi się i w taki właśnie sposób sobie "udowadnia", że problemu nie ma. Albo i nie udowadnia, bo nie daje rady ![]() Ogólnie mnie by było szkoda zdrowia, tych komórek w mózgu, które zdecydowanie nie zawsze się odnawiają, a wręcz niezwykłe jest to, że w ogóle się jakieś odnawiają ![]() Dla mnie niezła przestroga, żeby uważać nawet jeśli wydaje się, że jest ok. Po latach może wyjść. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-11-28 o 11:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Ja wypiłam dwa piwa w okresie między wrześniem a ostatnim czwartkiem (26.11) :P i porównując, to autorka pije monstrualne ilości alkoholu moim zdaniem. I tak będą problemy zdrowotne, przecież wątroba się niszczy... żołądek...
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
napisałam 2-3 drinki. a ty pijesz o wiele wiecej w weekend i to nie tylko drinki. wiec prawie na to samo wychodzi.
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
A nie mozecie zacząc spędzac inaczej weekendów? Jakie kino, kręgle, aqua park, wspinaczka, konie, bieganie, kino, teatr czy cokolwiek innego?
Jest was tylko dwójka, więc przecież możecie sobie zupełnie inaczej zorganizować czas. Gorzej jakbyś pija ze znajomymi, większej grupy raczej nie zmienisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Załóżmy że w drinku jest 50tka wódki żeby to faktycznie drink był. Jak to niby ma wyglądać? 50tka na śniadanie, 2 sniadanie , do obiadu i kolacji i co? 200ml dziennie ![]() Cały dzien na rauszu? Jak jeździć samochodem, jak iść do pracy i nie zostać zwolnionym za pijaństwo w miejscu pracy? Bo 3-4 drinki na raz to...na pewno nie jest się nawet trochę trzeźwym. większośc będzie już solidnie zalana a wszyscy będa mieli alkohol we krwi i nie bedą się kwalifikowac ani do pracy ani do samochodu. ja bym takiego "drinkującego dla zdrowia" pracownika wylała na zbity pysk i to dyscyplinarnie- to dopiero by mu dla zdrowia posłużyło ![]() ja dziękuję za takie zalecenia zdrowotne ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
" Po prostu lubimy się odprężyć przy alkoholu po ciężkim tygodniu pracy."- tyle że ilość wypijanego REGULARNIE alkoholu jest duża. Moim zdaniem jeśli dzieje się to z taką dokładnością: każdy weekend, to jesteś na prostej drodze (a i tak mi nie uwierzysz) do alkoholizmu. Alkoholik może nie pić pare tygodni, miesięcy, a poetm znowu cug, w ciebie to cug weekendowy. Mam znajomą parę, też tak "się odprężają", od lat, dopiero od zeszłego roku zaczyna to po nich byc widać, z tym że po kobiecie już bardziej. Poza tym, znasz alkoholika lub kogoś z problemem alkoholowym, kto się przyzna, że MA PROBLEM?Nie, tłumaczenie zawsze to samo: mogę w każdej chwili przetsać, nie muszę, a lubię itp. Bo UŚWIADMIENIE sobie problemu to krok we właściwą stronę. Ty na razie jesteś specjalistką od samooszukiwania, masz poza tym błędne wyobrażenie alkoholika jako upiajającego się menela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Zdrowy jest odpowiednik lampki wina, więc jeśli to są baaaardzo słabe drinki, to może...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Wg mnie problemem jest regularność (weszło Wam to juz w krew
![]()
![]() |
#47 | |
Buc
|
Cytat:
baaaaardzo ciekawe. ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
"Wręcz przeciwnie, 3-4 drinki dziennie są korzystne dla zdrowia. Ostatnio miałam to na wykładzie "- GDZIE? W Wyższej Szkole Wyciągania Czesnego? Bo nie wierzę,że na dobrym uniwersytecie, gdzie kadra nie mówi studentom takich bzdetów. Moja znajoma jest psychologiem, zajmuje się leczeniem uzależnień, więc wiem, że piszesz bzdury, a jeśli je słyszałaś na wykładzie, to uczysz się na dziwnej uczelni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeśli nie, to narazie problemu nie ma, aczkolwiek wydaje mi się , że to początek uzależnienia. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Może ten kto sam ową taktykę stosuje
![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Spróbujcie spędzać czas wolny w inny sposób - kino, basen, spacery...
Uważam, że picie po to by się odstresować po pracy jest wskazówką do zmiany pracy. Nie warto niszczyć sobie zdrowia kosztem pieniądzy itd. Ja piję bardzo rzadko, jedno piwko na tydzień - dwa, czasami jakieś 2 lampki wina do obiadu. Jak jest impreza to oczywiście więcej, ale nie dałabym rady wypić 0,5 litra na 2 osoby.
Co nas nie zabije to nas wzmocni. Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Przyznaje sie, ze nie czytałam całego watku. Ja pije raz na ok 2 msce z 2 -3 max piwa, wylacznie wychodzac do klubu. W domu pijam sporadycznie i to zwykle u kogos, np jakims wieczorku u kolezanki, ale dla smaku, a nie zeby sie uchlac. Coz, wole inne formy relaksu.
Uwazam, ze pijecie sporo, ostro- bo po 6 piwach na pewno jestes mocno wstawiona, ale kiedys tez bywało, ze pijałam co tydzien, bo imprezowałam czesciej. Ale nie w takich ilosciach jak Ty i nie ciągiem. ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Jak dla mnie dużo, ale ja jestem przeciwniczką alkoholu.
Uważaj na wątrobę i trzustkę ![]() ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Kretyństwo!:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Wtajemniczenie
|
hmm ale na tej zasadzie to każdy kto lubi pic jest alkoholikiem.... nie popadajmy w paranoję
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
A co to znaczy, że lubi pić?
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Pić, a chlać to różnica.
Pić bo lubi się smak alkoholu - lampka wina, jeden drink dla smaku. Jedno piwko dla towarzystwa Ale osiem piw, to już nie jest picie bo się lubi. To zły nawyk który może przejść w coś gorszego.
![]() |
![]() |
#59 | ||
Zakorzenienie
|
Niech autorka wątku przestudiuje sobie treść artykułu i sama sobie odpowie na pytanie czy ma problem czy nie.
Źródło: http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51223,4289117.html Cytat:
---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Cytat:
![]()
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2009-11-28 o 14:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
wiesz sporo ludzi lubi pić. Lubia smak alkoholu, lubia sie wstawić to ich rozluźnia. Nie każdy kto tak robi jest chory. Tylko, że granica jest cienka i uważam ze autorka się od niej zbliża....
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.