|
|||||||
| Notka |
|
| Kosmetyki mineralne Lubisz kosmetyki mineralne? Chcesz pogłębić swoją wiedzę? Wiemy wszystko o kosmetykach mineralnych. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Naturalna pielęgnacja skóry dla fanek minerałów i nie tylko...
Cytat:
) jest taka promienna, jakbym spała 10h Natomiast co do pomarańczy zgadzam się w zupełności- zmęczylam do końca, al ez przyjemnością zamieniłam na szałwię z gałką muszkatołową
|
|
|
|
|
#2072 |
|
Przyczajenie
|
Witam Dziewczyny
![]() Od niedawna urzywam kosmetykow mineralnych. moja wiedza na ten temat jest przktycznie zerowa. A to forum to prawdziwa kopalnia wiedzy i waszych doświadczeń. Dlatego chciałam prosic Was o radę. Kupiłam 'zestaw startowy' Bare Minerals. Po dwóch tygodniach stosowania zauwazam wyraźnie, że wysusza moją skórę (mam cerę mieszaną ze skłonnoscią do przesuszania). Na jednym z watków przeczytalam, że można wzbogacić swój podkład dodajac składniki nawilżające takie jak alantoina i serycyna. Mam jednak watpliwości, czy takie zabiegi mają sens, bo ten składnik wysuszający(zgaduję że to zwiazek cynku) ciągle będzie dzialał na skórę. Szkoda by mi było spisać na straty moje minerałki ![]() Bardzo proszę o Wasze doswiadczenia i porady )
|
|
|
|
#2073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz też wypróbować inne podkłady, bardziej kremowe. Przychodzi mi na myśl Lumiere Flawless Face ze skwalanem i Afterglow z dodatkami organicznymi, bez tlenku cynku.
|
|
#2074 |
|
Przyczajenie
|
Spróbuję zrobić sobie taki puderek. Zrobie wg przepisu z 'kolorowki', tylko ten ze zmienioną proporcją. Zobaczymy co z tego będzie.
A narazie chodzę na kwasy, żeby odświerzyć i nawilżyć skórę. Dzięki wielkie za pomoc
|
|
|
|
#2075 |
|
Zakorzenienie
|
ines, ja mam bardzo suchą cerę i sprawę rozwiązało używanie primera na bazie silikonów [ja mam akurat somoróbkę ale np EGM posiada takowy, Lumiere zdaje się też] oraz odpowiednie nawilżenie skóry
przedtem nawet najbardziej kremowe podkłady z nawilżającymi dodatkami nie dawały rady |
|
|
|
#2076 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny, czy przy powolnym przejściu na kosmetyki naturalne może wystąpić "puring"? Stosowałam 3-4 dni kropelkę HA z BU do kremu i przecierałam twarz hydrolatami i wyskoczyły mi drobne krostki prawie niewidoczne ale wyczuwalne dłonią. Pierw na jednym policzku, po paru dniach na drugim. Oczywiście gdy tylko to nastąpiło odstawiłam moje nowości (juz tydzień nie stosuję), a poprawy nie widać
|
|
#2077 |
|
Zakorzenienie
|
asix, doslownie jakbym siebie czytala, tyle ze ja mialam gorszy tradzik, tzn dluzej trwal i nic nie pomagalo. Ciesze sie ze minelo to u Ciebie jak i u mnie
![]() No ale do rzeczy, dostalam dzis przesylke z BU i juz przetestowalam peeling enzymatyczny. Nie podraznil mnie, nie wiem czy cos dal jeden raz, sprawdze jutro czy po pomalowaniu sie beda mi suche skorki odstawac ![]() Szczerze mowiac myslalam ze bedzie to smierdzialo/pachnialo.. cokolwiek a to ma taki nijaki zapach ![]() No i puder bambusowy z jedwabiem. Moze jutro sam bambusowy sprobuje a pojutrze dosypie ten jedwab ![]() Musze koniecznie w przyszlym miechu jakis hydrolat kupic, mialam juz geraniowy, ale poza zapachem nic nadzwyczajnego sie nie działo po uzyciu. Moze sprobuje jakis inny.
|
#2078 |
|
Zakorzenienie
|
ja polecam olej sliwkowy mmm pachnie ach
fajnie sie w sumie na nim mineralki trzymaja
Edytowane przez ultrafiolet88 Czas edycji: 2009-11-28 o 00:07 |
|
|
|
#2079 | |
|
Rozeznanie
|
muszę pochwalić hydrolat czystka ladanowego z ecospa http://www.ecospa.pl/hydrolat-czystk...zny-p-211.html
![]() Cytat:
przepis na tonik do cery suchej i wrażliwej z dodatkiem betainy cukrowej (źródło ulotka ecospa)2 łyżki hydrolatu różanego 1 łyżka hydrolatu z kwiatu pomarańczy 1/2 łyżeczki gliceryny 1/4 łyżeczki betainy cukrowej składniki połącz i dobrze wymieszaj. Aplikuj na twarz za pomocą płatka kosmetycznego lub rozpyl mgiełkę na twarz. Stosuj do codziennego oczyszczania lub demakijażu. Zapewnia uczucie świeżości oraz nawilża i wygładza skórę. ja betainę dosypałam do hydrolatu na oko bez gliceryny i jest OK i teraz ciekawostka kontakt z powietrzem sprawia, że kryształki zmieniają się w wodę
|
|
|
#2080 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2081 |
|
Rozeznanie
|
uwielbiam mazidła
napisałam do P.Lidii, że zdarzyło mi się niepełne pudełeczko z kwasem hial małocząsteczkowym (brakowało około 20mg), ale zarzekłam się że to tylko informacyjnie, bo próbek tyle mi nadawała, że grzechem by było czegoś oczekiwać, a tu tymczasem ..... dostałam i maila zwrotnego z przeprosinami i informacją a za kilka dni ... dodatkowe pudełeczko hialuroniku no niesamowici są zakochałam się już na ament ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Dominka daj znak jak się sprawuje peeling japoński, pls. bo mam na niego chrapkę
|
|
|
|
#2082 |
|
Rozeznanie
|
Ja też bardzo lubię mazidła
![]() A moje ostatnie mazidlane odkrycie to serum z ekstraktu z truskawki na bazie wody, z dodatkiem HA. Fakt, że na nie trzeba coś koniecznie położyć, bo szalenie ściąga skórę (efekt porównałabym do wysychającego białka), ale działa liftingująco i bardzo dobrze wyrównuje koloryt, rozpromieniając cerę. Stosuję na noc, po wcześniejszym użyciu toniku z kwasem migdałowym (wg receptury z Mazideł) i od jakiegoś czasu nie mam problemu z zaskórnikami, które są moją zmorą, bo nie znalazłam filtra, który by mnie nie zapychał choćby trochę. Testowałam też różne mydełka afrykańskie. I np mogę powiedzieć, że mydełko na bazie popiołu z liście palmowych, oleju palmowego i kokosowego świetnie oczyszcza i nie ściąga, za to mydełko z masła shea i oleju kokosowego (Akamuti) ściąga skórę ale np przyspiesza gojenie ran. Oczyszcza tak samo dobrze. Macerat z marchewki dodany do balsamu czy kremu w minimalnej ilości pięknie ozłaca i ociepla kolor twarzy i ciała ale moja buzia stała się po dwóch takich razach paskudnie wrażliwa. |
|
|
|
#2083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na mnie bardzo dobrze, nic mi się nie roluje, skóra czyściutka |
|
|
|
|
#2084 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mazidła rulez ![]() A ja się muszę podzielić dzisiejszym odkryciem Na większe mazidłowe zamówienie na razie kasy brak, a samego olejku aromaterapeutycznego nie opłacało mi się brać. A dziś w sklepie z wyrobami wikliniarskimi znalazłam olejki tej firmy http://bamer.pl/ Mam nadzieję, że to prawda, co piszą, że są w 100% naturalne, bo zapachy przecudne ![]() Moje pytanie- czy miałyście do czynienia z tymi olejkami i co o nich sądzicie? Nie ukrywam, że opinia Hex będzie dla mnie bardzo cenna, bo nie chcę sobie śmieci zbierać (choć szkoda byłoby mi się z Bamerami teraz rozstać), ale wszystkie opinie są bardzo mile widziane ![]()
|
||
|
|
|
#2085 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem po dwoch zastosowaniach peelingu enzymatycznego z BU i w sumie narazie jestem zadowolona. Cera gładka w dotyku. Mam nadzieje ze po zuzyciu tego pudelka dostrzege jakies jeszcze zmiany.
Co do pudru bambusowego - daje mi mat na 5 godzin a potem gorzej sie swiece niz bez przypudrowania ![]() W ogole to jedwab mi sie rozsypal wiec mam ten puder tylko z minimalna iloscia jedwabiu ![]() Zaluje ze hydrolatu nie zamowilam, bo nie mam co polozyc na twarz po uzyciu peelingu. Skora ewidentnie woła: "PIĆ!" Czekam jeszcze na zamowienie z Lure Beauty (przekonana bylam ze bedzie w tamtym tygodniu ), moze ten multifruit cream bedzie dobry.
|
#2086 |
|
Zakorzenienie
|
ev, zapomnij o bamer.pl
nie zweryfikowana firma a z olejkami żartów nie ma jak Cie interesuje ten temat to skrobnę później słów pare |
|
|
|
#2087 |
|
Organizatorka
|
olejki sa na CS
|
|
|
|
#2088 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
rzeczywiście to Ty Ilonko pierwsza o nim napisałaś ![]() kurczaki, czyli brać?? ![]() ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2089 |
|
Raczkowanie
|
Od mikołaja planuję dostać małą paczuszkę z naturalnymi kosmetykami. Dziś muszę sobie coś wybrać ostatecznie
![]() Postanowiłam zrobić zakupy w BU, ponieważ nie mam na razie czasu na samodzielne kręcenie kosmetyków. Mam cerę raczej mieszaną, z zaskórniakami na nosie i lekkimi grudkami na brodzie. (lat 28 )co powiecie na taki zestaw? Hydrolat oczarowy - 150 ml Serum antyoksydacyjne flavo-C15EF Serum-olejek regulujący LEMON + dynia - 30 ml Tonik z kwasami AHA/BHA 10% - 110 g Hydrolat oczarowy i serum flavo-c chcę stosować na dzień. Natomiast tonik a kwasami AHA/BHA 10 % na noc. Czy te sera trzeba kłaść na krem, czy wystarczy stosować solo? Co myślicie o takim zestawie na początek dla laika biochemicznego?
|
|
|
|
#2090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2091 |
|
Raczkowanie
|
Chciałabym jeszcze żel hialuronowy. Tylko nie wiem na jaki się zdecydować? Lepszy był by dla mnie : Czysty żel hialuronowy 1% a może Zestaw - Żel hialuronowy z alantoiną i pantenolem 5% ? A może Zestaw - Odżywczy żel hialuronowy?
Proszę doradźcie początkującej ![]() ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Dzięki lukrecja222 ![]() Też o tym żelu pomyślałam. Powiedzcie proszę, czy ten tonik z kwasami mogę codziennie stosować? Serum lemon też zawiera kwasy, więc nie wiem czy to nie za dużo tych kwachów Ale strasznie mnie kuszą, bo to będzie moja pierwsz przygoda z kwasami
|
|
|
|
#2092 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Słodka kusicielka Cytat:
A tak na serio, nie skojarzyłam, że to o to Wam chodzi Tylko cena
|
||
|
|
|
#2093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także przy okazji chwalę ten żel ![]() I zdaję relecję z mojej pielęgnacji naturalnej Serum lemon działa dalej super, hydrolat cytrynowy jest dla mnie wciąż średni, oczarowy zdecydowanie lepszy - na szczęście cytrynkę dodaję do maseczek, a oczar jako tonik. Maseczka wulkaniczna jest także bardzo sympatyczna ale dopiero dwa razy zastosowałam - na zmianę z algową maseczką wybielającą. Peeling enzymatyczny mam z Apisa na razie, ale chyba skuszę się na ten z BU z bromelainą . No i po toniku PHA 6% widzę zmiany - na razie niewielkie, ładnie działa na niespodzianki razem z serum lemon, z zaskórnikami też sobie nieźle radzi. Ale mam mały wysyp - tzn. niewiele pojawiło mi się podskórnych - ale czytałam, że u Was często się zdarzało, no i pojawiają się ropne, które po 2/3 dniach znikają.Stosuję maskę z oleju kokosowego na włosy - jestem w niej zakochana włosy mam lśniące i takie zdrowsze W końcu się na nią zdecydowałam, rzeczywiście nie było się czego bać
|
|
#2094 |
|
Raczkowanie
|
Nadal karmię piersią (11 miesiąc), a na stronie BU wyczytałam, że bezpieczne podczas ciąży i karmienia są:
Tonik różano-mleczny AHA 8% Tonik PHA 6% Dać sobie jeszcze spokój z serum lemon i tonikiem AHA/BHA? ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Dzięki Nika0503 chyba się skuszęna ten odżywczy żel i ten pojemniczek ![]() Olejek kokosowy też kusi ![]() |
|
|
|
#2095 |
|
Organizatorka
|
Jaglanko mnie podczas okresu karmienia porobily sie przebarwienia, jednak bym sie wstrzymala z kwasami, ale niech sie wypowiedzą jeszcze inne dziewczyny
|
|
|
|
#2096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() od kwasów trzymałabym się z dala |
|
|
|
|
#2097 | |
|
Zadomowienie
|
No na mazidłach piszą, że nie wolno używać podczas ciąży i karmienia piersią żadnych kwasów BHA. Dozwolone są tylko AHA ale też w odpowiednich stężeniach. ja osobiście mam teraz manię wygładzania sie i zlikwidowania kilku plamek po niespodziewajkach. stosuję zatem 5% tonik migdałowy bardzo prosty (woda dest i kwas migdałowy). Będzie trochę dłużej, ale bezpiecznie (choć i tak się łuszczę i wyglądam jak z bibułką - tak jakbym ze 3 razy mocniejszy robiła zwykle). Dopuszczalne max stęzenie w tym przypadku pani Lidia mi napisała, że 10 % więc o peelingu mogę zapomnieć. Proponuję, jak skończysz karmic wówczas możesz zacząć inaczej działać, bardziej drastycznie a na razie ze wzgl na wasze zdrówko (bo ty tez jesteś przez to bardziej podatna i osłabiona) próbuj ew. AHA, ale też dowiedz się dokładnie czy możesz i w jakich ilościach. Być może w zupełności to wystarczy i nie potrzeba tak drastycznie
---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
edit: aaa i róża mnie osobiście uczuliła nieziemsko paliła i buraka robiła Edytowane przez atoja Czas edycji: 2009-12-01 o 12:44 |
|
|
|
|
#2098 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny - przekonałyście mnie
Wstrzymuję się z kwasami do następnej zimy ![]() Czy taki zestaw będzie ok? Butelka kosmetyczna 15 ml z pompką Żel hialuronowy odżywczy - 60 ml Hydrolat oczarowy - 150 ml Serum antyoksydacyjne flavo-C15EF - 42 ml atoja tego kwasu migdałowego nie widzę na BU, a chciałabym zrobić zakupy w jednym sklepie. Edytowane przez jaglanka Czas edycji: 2009-12-01 o 12:54 |
|
|
|
#2099 |
|
Zadomowienie
|
osobiście po przetestowaniu zwykłego ha z BU bardziej polecam 1,5% z naturalissa,a kwas migdałowy (w proszku) jest na mazidłach. Serum flavo z silikonem wszelkie ochy i achy jakoś bez żadnych rezultatow u mnie ale ja dziwna i inna jestem pod tym wzgl. ja też nad tym bardzo ubolewam, ale czasem nie da się zrobić wszelkich zakupów w jednym miejscu. na szczęście jest to tylko wydatek przesyłki 5-10zł więc i tak zdecydowanie mniej niż najzwyklejszy kosmetyk drogeryjny, a zdecydowanie bardziej wartościowy i lepszy jakościowo. ja tak tłumaczę sobieaaa no właśnie: jedwab mi się kończy i w zasadzie nie wiem co jeszcze mogłabym zamówić na mazidłach... |
|
|
|
#2100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam jedwab, nie używam - daj adres
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kosmetyki mineralne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:36.

). Na dzień lubię oczar. Poprzednio miałam z kwiatu pomarańczy - gorzkawy zapach, efektów specjalnych brak (poza tonizowaniem). Planuję następnym razem kupić cytrynowy czy coś w tym stylu
Natomiast co do pomarańczy zgadzam się w zupełności- zmęczylam do końca, al ez przyjemnością zamieniłam na szałwię z gałką muszkatołową

.

Tylko cena