Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. VII - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-30, 18:28   #3571
Art_18
Raczkowanie

Dot.: Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. VII

A mnie dzisiaj ewidentnie zjadły nerwy. Czekałam na egzamin prawie 2 godziny i było ok. - rozmowa, żarty, zero stresu. A od momentu jak wsiadłam do samochodu tak moja noga odmówiła współpracy totalnie. Nie wiedziałam, że noga może tak drżeć na sprzęgle . I tak, że zaliczyłam łuk i wzniesienie to w szoku byłam. No a potem miasto i zmiana pasa na ciągłej ( z tego wszystkiego nie zauważyłam) i według Egzaminatora wymuszenie pierwszeństwa. Eh co zrobić, żeby taki stres nie dopadał?
Art_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 19:05   #3572
masterpiece
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wenus2029 Pokaż wiadomość
Dziewczynki kochane, jeżdżę BEZ L na dachu

Egzaminator straszny... stres też...poprawiałam łuk, poprawiałam górkę... Ale wyjechałam Parę błędów było, ale nie zagrażałam nikomu Jak jechałam to w pewnym momencie popełniłam jakiś błąd i grupka "mądrych" chłopaków z krzykiem "teraz to już nie zdałaś" ale sobie myślę "spadajcie" i jadę dalej :p Zgasł mi 3 razy, raz przy wjeździe do WORDU... myślę sobie "negatyw znów" ale pan daje do podpisania kartkę i piszę mi: POZYTYWNY z pytaniem "może być?". Pytanie :p
podziekowałam z 10 razy :p ale nie pożegnał się ze mną....

pamiętałam dziewczyny o FLIPSie Dziękuję za kciuki

dziewczynki uda się na pewno Można, teraz to wiem

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Kochana ja pierwszy oblałam na łuku, też sobie plułam w twarz, drugi też prawie oblałam na łuku... Nie poddawaj się, to jest do zdania Będziemy trzymać wszystkie kciuki a to pomaga
Wenus,jak super! bardzo się cieszę.
Ja czekam z utęsknieniem do 14.Bardzo brakuje mi jazd,ale wezmę dopiero przed samym egzaminem.Mój instruktor pewnie już dostaje szału na mój widok

Gratuluję Ci i oczywiście baaardzo zazdroszczę
masterpiece jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 19:25   #3573
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elmok Pokaż wiadomość
hehe w sumie nie moge go winic to moze opisze jak było toszlam na 10:15 na teorie zdalam, zero błedów to sie jeszcze ucieszyłam. potem czekalam dosc długo na praktyke ale bylam z siostrato było wesolo i nawet sie nie denerwowalam potem mnie wywołali- poszlam do pana egzaminatora -młody z wygladu sympatyczny- mysle sobie bedzie ok daje mu paszport bo dowód dopiero wyrabiam i tu pierwsza niespodzianka- dostaje mi sie opieprz ze nie mam dowodu. dlaczego ja nie mam dowodu, to był moj obowiązek żeby wyrobic dowod zaraz po urodzinach. Troszke mnie to zestresowalo ale mysle sobie ze penie facet ma racje.Dostalam swiatła awaryjne i płyn chłodniczy- tez wszysko ok. No i jedziemy na łuk. dostalam jeden z trzech najgortszy jaki byl na palcu bo tam sie wszystkim tyczki myla. Ale ok dam rade... ustawialm sobie wszystko, lusterka tak zeby widziec linie i tyczki i tu do akcji wchodzi znow pan egzaminator. Mowi mi ze mam zle ustawione lusterka, kto mi kazal je tak ustawic na pewno instruktor i w ogole to ja go probuje oszukac. To ja mu mowie ze mi nikt nie kazal, sama sobie tak ustawilam bo tak dobrze wszystko widze. no to mi kazal ustawic tak jak do jazdy w ruchu drogowym- czyli nie widzialam zadnej lini. no i pojechalam pierwszy raz ale auto bylam pewna ze popatrzylam nie na swoje tyczki i wolalam sprobowac jeszcze raz niz przejechac linie i pacholki. Za drugim razem jechalam i kazal mi sie zatrzymac bo najechalam na linie po lewej( i tak jej nie widzialam rzeczywiscie najechalam na nia jakies 2 cm no i koniec a co najlepsze nast egzamin mam 14 stycznia(!)
ja trzy egzaminy miałam na paszport, czwarty też, bo dowód dopiero się robi, ale żaden nawet się słowem nie odezwał... tylko za każdym razem się tak przyglądają długo... Mam dosłownie teraz dwa razy chudszą twarz niż na tym zdjęciu
Cytat:
Napisane przez shanta Pokaż wiadomość
ciekawe jak tam Justyna
Justyna jak zawsze ale już lepiej.
Rano wypiłam melisę, do tego wzięłam Relamax, kolejny jak tata po mnie przyjechał do szkoły, kolejny jak dojechaliśmy do Sieradza i jeszcze jeden przed 14. Do tego czekolada, banan, Bounty i Tiger
Byłam trochę zdenerwowana, wyczytali mnie po 20 minutach do babki, u której zdał mój Tż i jeden kumpel. (Instruktor opowiadał, że większość dziewczyn oblewa, bo jej mąż, też egzaminator z jakąś egzaminowaną, wiecie... ) Koleżanka mi życzyła przed pierwszym egzaminem, żebym tylko nie trafiła na M. i S. I co - za drugim razem M., teraz S.
Ale nic, wsiadłam, wydaje się całkiem sympatyczna (nic się później nie odzywała, ale jakoś tak miło nie jak ostatni egzaminator bez przerwy jak nie cmokał, kląskał, drapał się po bródce, to robił głupie miny, że "jak ja jeżdżę"), światła pozycyjne, płyn hamulcowy, po jednym razie łuk i górka. Wyjeżdżamy w lewo (ej, co jest? za każdym razem się jedzie w prawo ), wywiozła mnie gdzieś na obrzeża, już za teren zabudowany, na osiedla, gdzie nigdy nie byłam. Po drodze miałam hamowanie, zaliczyłam krawężnik, ale druga próba ok. Jeżdżę sobie po tych uliczkach 11 minut, trochę podporządkowanych, mały ruch, ale cały czas coś omijałam, wszędzie progi zwalniające i jadę, patrzę, ustąp pierwszeństwa, to przyhamowałam, nic nie jedzie, to jadę. A babka do mnie jaki był znak, to może, że "ustąp pierwszeństwa przejazdu", a ona, czy na pewno. "Eee, stop był? " "Noooo" "Upss", dojechałam do parkingu i się przesiadłyśmy. Rzeczywiście ten stop później tam wyrósł
Ogólnie i tak jestem z siebie zadowolona, bo byłam spokojna, nawet na łuku mi noga nie latała, o ile na drugim egzaminie miałam 18 "ptaszków" negatywnych , to tu dwa.
Zapłaciłam za kolejny egzamin, na środę umówiłam się z instruktorem, ustalimy mi dwa wyjazdy, dam mu potwierdzenie zapłaty, to jak najszybciej umówi mi kolejny egzamin.

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2009-11-30 o 19:28
parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 19:25   #3574
benia1169
Zadomowienie

Wenus2029 - GRATULACJE!!!
art_18 - przykre, ale nie poddawaj się, walcz do końca
benia1169 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 20:08   #3575
pomarancza89
BAN stały

oj dziewczynki przykro mi, że nie wszystkie zdałyście, ale gratuluję i tym co zdały i tym co walczyły - nie poddawajcie się

a jutro kciuki trzymamy za:

• ankossek
  • pasazerka1
  • Czekoladkaa
  • Ewusiek18
  • olaaaa199111
pomarancza89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 20:12   #3576
shanta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
ja trzy egzaminy miałam na paszport, czwarty też, bo dowód dopiero się robi, ale żaden nawet się słowem nie odezwał... tylko za każdym razem się tak przyglądają długo... Mam dosłownie teraz dwa razy chudszą twarz niż na tym zdjęciu

Justyna jak zawsze ale już lepiej.
Rano wypiłam melisę, do tego wzięłam Relamax, kolejny jak tata po mnie przyjechał do szkoły, kolejny jak dojechaliśmy do Sieradza i jeszcze jeden przed 14. Do tego czekolada, banan, Bounty i Tiger
Byłam trochę zdenerwowana, wyczytali mnie po 20 minutach do babki, u której zdał mój Tż i jeden kumpel. (Instruktor opowiadał, że większość dziewczyn oblewa, bo jej mąż, też egzaminator z jakąś egzaminowaną, wiecie... ) Koleżanka mi życzyła przed pierwszym egzaminem, żebym tylko nie trafiła na M. i S. I co - za drugim razem M., teraz S.
Ale nic, wsiadłam, wydaje się całkiem sympatyczna (nic się później nie odzywała, ale jakoś tak miło nie jak ostatni egzaminator bez przerwy jak nie cmokał, kląskał, drapał się po bródce, to robił głupie miny, że "jak ja jeżdżę"), światła pozycyjne, płyn hamulcowy, po jednym razie łuk i górka. Wyjeżdżamy w lewo (ej, co jest? za każdym razem się jedzie w prawo ), wywiozła mnie gdzieś na obrzeża, już za teren zabudowany, na osiedla, gdzie nigdy nie byłam. Po drodze miałam hamowanie, zaliczyłam krawężnik, ale druga próba ok. Jeżdżę sobie po tych uliczkach 11 minut, trochę podporządkowanych, mały ruch, ale cały czas coś omijałam, wszędzie progi zwalniające i jadę, patrzę, ustąp pierwszeństwa, to przyhamowałam, nic nie jedzie, to jadę. A babka do mnie jaki był znak, to może, że "ustąp pierwszeństwa przejazdu", a ona, czy na pewno. "Eee, stop był? " "Noooo" "Upss", dojechałam do parkingu i się przesiadłyśmy. Rzeczywiście ten stop później tam wyrósł
Ogólnie i tak jestem z siebie zadowolona, bo byłam spokojna, nawet na łuku mi noga nie latała, o ile na drugim egzaminie miałam 18 "ptaszków" negatywnych , to tu dwa.
Zapłaciłam za kolejny egzamin, na środę umówiłam się z instruktorem, ustalimy mi dwa wyjazdy, dam mu potwierdzenie zapłaty, to jak najszybciej umówi mi kolejny egzamin.

bardzo dobrze ze chcesz walczyć dalej i masz optymistyczne podejście teraz już na pewno się uda !! co nie zabije to wzmocni

Cytat:
Napisane przez pomarancza89 Pokaż wiadomość

• ankossek
  • pasazerka1
  • Czekoladkaa
  • Ewusiek18
  • olaaaa199111
kolejna ekipa , dziewczyny
shanta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 20:21   #3577
ankossek
Raczkowanie

dziewuszki co dzisiaj za dzien przykro mi bardzo

jaka jutro mocna ekipa uhu i wśród niej- JA.

jeździć umiem, jak nie zdam to egzaminator ma problem narazie podchodze na luzie. co bedzie to bedzie. ja zrobie wszystko żeby zdać

ale jak nie zdam to załamka konkret zapewne będzie. co teraz twarda jestem to jutro może być inaczej.
ale kciukersy trzymajcie, raźniej jakoś

co mówiłam, że pytania bede mieć to jednak nie ma bo instruktor dzisiaj wszystkie rozwiał

dziewczyny jutro JAZDAAAAA powodzenia !

1.12.09- miszczuuuunio kierownicy prawko zdane !!

AGH

ankossek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 20:36   #3578
KochamMichasia
Rozeznanie

ankossek
pasazerka1
Czekoladkaa
Ewusiek18
olaaaa199111

Mocno trzymam kciuki!!!
Stary 2009-11-30, 21:00   #3579
Elmok
Raczkowanie

Cytat:
oj dziewczynki przykro mi, że nie wszystkie zdałyście, ale gratuluję i tym co zdały i tym co walczyły - nie poddawajcie się

• ankossek
  • pasazerka1
  • Czekoladkaa
  • Ewusiek18
  • olaaaa199111
dziewczyny- nie dajcie sie!!
Elmok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 21:01   #3580
yula88
Raczkowanie

GG do yula88

• ankossek
  • pasazerka1
  • Czekoladkaa
  • Ewusiek18
  • olaaaa199111
yula88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 21:06   #3581
olaaaa199111
Zakorzenienie

no kciuki się przydadza, bo stresik zaczyna dopadac powoli
Stary 2009-11-30, 21:18   #3582
yula88
Raczkowanie

GG do yula88

Cytat:
Napisane przez Elmok Pokaż wiadomość
no i nie zdałam aczkolwiek uważam że nie była to tylko moja wina, ale egzaminatora też. nawet z placu nie wyjechałam...
Cytat:
Napisane przez KochamMichasia Pokaż wiadomość
Niestety wróciłam na tarczy, ale z uśmiechem na ustach więc nie jest źle, zaraz wszystko opisze.
Cytat:
Napisane przez Art_18 Pokaż wiadomość
Testy zaliczone, miasto oblane...
Następny 7.12. chociaż tyle, że szybko...
Ojej, szkoda że się Wam nie udało Dacie radę następnym razem 3 mam !!!

[QUOTE=wenus2029;15587466]Dziewczynki kochane, jeżdżę BEZ L na dachu

Gratulacje!!!
Też już bym chciała mieć to za sobą i w końcu jeździć bez L na dachu...ech !!!

yula88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 21:23   #3583
wenus2029
Raczkowanie

ankossek
pasazerka1
Czekoladkaa
Ewusiek18
olaaaa199111

Trzymam bardzo mocno kciuki
To jest do zdania

yula88, benia1169, shanta Dziękuję
Masterpiece - Dziękuję, Ty też zdasz, mocno trzymam

Wybieram grupę Color!

I ja próbuję swoich sił Proszę o wsparcie

Strony internetowe Bydgoszcz

Edytowane przez wenus2029
Czas edycji: 2009-11-30 o 21:24 Powód: poprawka ;)
wenus2029 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 21:25   #3584
effciaa16
Zakorzenienie

przykro mi dziewczyny

Trzymam kciuki za jutrzejsze

effciaa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 21:29   #3585
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez benia1169 Pokaż wiadomość
Mi się zdawało, zanim zaczęłam jeździć, że będę wolała sama, ale teraz nie jestem już taka pewna

Eeeee tam! Dziewczyny! Ja cały weekend razem z piątkiem przejeździłam całkiem sama i było super!!! (Wolę sama niż z kimś, bo jakoś mam wrażenie, że pasażer mnie ocenia i robię więcej błędów... )Co prawda mam cały czas straszną paranoję, że wszyscy na drodze się na mnie wkurzają, np. jak jest już ciemno i samochód za mną podskakuje na nierównościach, to ja mam wrażenie, że mruga mi długimi, że coś ze mną nie tak

Ale tak to luzik, uwielbiam jeździć!!!

Gratuluję zdanym egzaminkom i współczuję niezdanym

Najważniejsze to uwierzyć w siebie i być 100% skupionym na drodze i otoczeniu.

A i jeszcze jedno - nie szalejcie tak z tymi ziołowymi uspokajaczami i potem energy drinkami, bo połączenie nie jest za zdrowe dla organizmu i możecie się dziwnie poczuć...

Edytowane przez gda
Czas edycji: 2009-11-30 o 21:31
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 21:38   #3586
Czekoladkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yula88 Pokaż wiadomość
  • ankossek
  • pasazerka1
  • Ewusiek18
  • olaaaa199111
dziewczyny ja też trzymam! będzie szczęśliwy ten grudzień dla wszystkich zdających damy radę!!!

parodia szkoda, tak trzymałam kciuki i myślałam jak tam sobie radzisz o 14.
grunt że stres opanowany-to już połowa sukcesu

art szkoda ale głowa do góry!

wenus gratulacje!! ale zazdroszczę

mnie też już też stres dopada, mam nadzieję że jutro go opanuje bo tego boję się najbardziej...
Stary 2009-11-30, 21:38   #3587
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206
Konto usunięte

Dziewczyny,ja jestem trochę zabiegana teraz,ale codziennie trzymam za Was kciuki !!! dziś chciałam się umówić na kolejny egzamin,ale jak zapłaciłam i poszłam się umówić,to się okazało,że mam 3 niezdane egzaminy i najpierw muszę mieć zaświadczenie,że wyjeździłam godziny doszkalające.. myślałam,że najpierw się umawiam na egzamin,wykupuję sobie jazdy później i wtedy instruktor zawozi moje papiery do wordu,że wyjeździłam te godziny i odesłali mnie z kwitkiem.. muszę poszukać jakąś inną szkołę jazdy,bo wstyd mi po raz kolejny się przyznawać mojemu byłemu instruktorowi,że znów nie zdałam ;p nie wiecie jak to jest,gdy się zapłaci za egzamin,ale nie umówi terminu,to ważność tego kwitka kiedyś mija? bo ja chciałam w styczniu dopiero iść się zapisać na egzamin,ale boję się,że mi unieważnią ten papierek i pieniądze mi przelecą,które już wpłaciłam za poprawkę...
df3cc6c2e997633e57b9145321fcef026d2b0250_5ebf1ef22d206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 21:47   #3588
olaaaa199111
Zakorzenienie

a o której jutro walczycie dziewczyny?? ja 8:30 :P
Stary 2009-11-30, 21:50   #3589
Czekoladkaa
Raczkowanie

olaaaa ja godzinkę wcześniej o 7.30

DeadlySilence te pieniążki nie przepadają, można nawet iść i wypłacić po roku jeśli w ogóle nie przystąpisz do egzaminu
przynajmniej u nas w wordzie tak jest, może zadzwoń i zapytaj żebyś była spokojniejsza
Stary 2009-11-30, 21:56   #3590
benia1169
Zadomowienie

Cytat:
  • ankossek
  • pasazerka1
  • Czekoladkaa
  • Ewusiek18
  • olaaaa199111
ja też trzymam
Stary 2009-11-30, 22:16   #3591
Ewusiek18
Zadomowienie

Cytat:

• ankossek
  • pasazerka1
  • Czekoladkaa
  • Ewusiek18
  • olaaaa199111
Cytat:
ankossek
pasazerka1
Czekoladkaa
Ewusiek18
olaaaa199111

Mocno trzymam kciuki!!!
Cytat:
  • ankossek
  • pasazerka1
  • Czekoladkaa
  • Ewusiek18
  • olaaaa199111
Cytat:
Napisane przez wenus2029 Pokaż wiadomość
ankossek
pasazerka1
Czekoladkaa
Ewusiek18
olaaaa199111

Trzymam bardzo mocno kciuki
To jest do zdania
Dziękuje bardzo Dziewczynki! Kciuki sie przydadząi to bardzo
Cytat:
Napisane przez olaaaa199111 Pokaż wiadomość
a o której jutro walczycie dziewczyny?? ja 8:30 :P
Ja 12:30 ale zaczynam od teorii..Oby chociaż to zdać bo na praktyczny sie nie napalam nawet ,żeby później za dużego płaczu nie było

A ja trzymam kciuki za moje współtowarzyszki w stresie
Stary 2009-11-30, 22:35   #3592
0c567865bc5bc81ad7100e57ad69b5206a79ca99_61998c2f33ab1
Konto usunięte

Cytat:
ankossek

pasazerka1
Czekoladkaa
Ewusiek18
olaaaa199111
Mocno trzymam kciuki!!!
ja też, ja też!
dajcie czadu, kobiety!
0c567865bc5bc81ad7100e57ad69b5206a79ca99_61998c2f33ab1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-30, 23:27   #3593
DontSaySorry
Zakorzenienie

Cytat:
  • ankossek
  • pasazerka1
  • Czekoladkaa
  • Ewusiek18
  • olaaaa199111
macie wszystkie zdać!
Stary 2009-12-01, 08:19   #3594
0c567865bc5bc81ad7100e57ad69b5206a79ca99_61998c2f33ab1
Konto usunięte

dziewczyny, może Wy się orientujecie, jak już dostanę plasticzek i będę chciała jeździć autem rodziców (zarejestrowanym na nich) to musze mieć jakiś papier na to jak będę sama jechać?? Gdzieś mi się coś kiedyś obiło o uszy, ale nie wiem co i gdzie jakby któraś coś wiedziała, poradźcie
za dzisiaj zdające!
0c567865bc5bc81ad7100e57ad69b5206a79ca99_61998c2f33ab1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 09:36   #3595
pasazerka1
Raczkowanie

Dziękuję dziewczyny za kciuki, przydadzą się dzisiaj o 14...
Sama już od rana trzymam za wszystkie zdające dzisiaj wizażanki i mam nadzieję, że dzisiejszy dzień będzie szczęśliwy

Edytowane przez pasazerka1
Czas edycji: 2009-12-01 o 09:38 Powód: literówka
pasazerka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 09:48   #3596
Agnes140489
Zadomowienie

ankossek
pasazerka1
Czekoladkaa
Ewusiek18
olaaaa199111

trzymam kciuki za Was

It is the first step that is troublesome
Agnes140489 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-01, 11:23   #3597
benia1169
Zadomowienie

ODEBRAŁAM DZIŚ PRAWKO!!!!!
Stary 2009-12-01, 11:24   #3598
Czekoladkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DontSaySorry Pokaż wiadomość
macie wszystkie zdać!
ZDAŁAM!!!!!!!!!!!!!!

Dziewczyny dziękuje wam bo to głównie wasza zasługa, gdybym tu nie trafiła nigdy nie dokupiłabym tych godzin i nie poszłabym na egzamin!
A tak w ciągu dwóch miesięcy spełniłam swoje marzenie!
Czytając i dopingując was uwierzyłam że i mi się uda i się udało!!!
Popłakałam się jak głupia już przy egzaminatorze, do tej pory mam banana na twarzy!!!:jup i:
Walczcie bo warto dla tej chwili gdy słyszymy wynik pozytywny!!
Trzymam z całego serca kciuki za wszystkie zdające!
Uwierzcie że się uda a się uda!
Tak jak mi się udało!!
Dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
Napisane przez benia1169 Pokaż wiadomość
ODEBRAŁAM DZIŚ PRAWKO!!!!!
gratuluje! Teraz ja nie mogę się doczekać tego momentu!!!!
Stary 2009-12-01, 11:34   #3599
olaaaa199111
Zakorzenienie

gratulacje ja niestety nie miałam tyle szczęscia;/
Stary 2009-12-01, 11:43   #3600
Czekoladkaa
Raczkowanie

olaaa szkoda co się stało?

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości