![]() |
#241 | |
Zadomowienie
|
Dot.: NPR-sposób na życie
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no chodził mi o dni płodne, źle się wyraziłam
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
No i mam termometr bezrtęciowy
![]() ![]() ![]() I już teraz mogę zdementowac plotki jakoby NPR był dobry tylko do wpadek-jak widac w naszym przypadku się to nie sprawdziło ![]() Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2009-10-15 o 17:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
Chodzi pewnie o to, że to metoda niepewna, zawodna i że zamiast planować tak, żeby dziecka nie było, wychodzi, że kobieta jednak spodziewa się dziecka-ale to oczywiście nie jest moje zdanie
![]() A ja dziś właśnie zrobiłam test i za 8 miesięcy zostanę mamą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#247 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do NPR i tej opinii nt. "wpadek" to naczytają się ludzie bzdur na antykoncepcja..pl i potem głupoty o NPR wypisują w necie ![]() Inna sprawa, że w NPR jest coś takiego jak niepłodność przedowulacyjna względna - z tych dni jest podobno właśnie najwięcej "wpadek"(o ile tak w ogóle można mówić o dziecku??!). Jeśli zaś chodzi o korzystanie z niepłodności poowulacyjnej bezwzględnej to przy stosowaniu sie do zasad (a nie ich naginaniu) na poczęcie nie ma szans.
http://28dni.pl NPR -sposób na życie - wątek na "wizażu" Nowe technologie wspomagające NPR Edytowane przez w_isienka Czas edycji: 2009-10-21 o 15:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję ![]() Myśmy się świadomie starali, celowaliśmy akurat w owulację i udało się ![]() ![]() No właśnie o to chodzi, że jak ktoś zupełnie zielony w sprawie NPR naczyta się w necie jakichś bzdur, to potem w to niestety wierzy. Dla mnie mówienie o dziecku "wpadka" to jakieś nieporozumienie ![]() Kiedyś "życzliwa koleżanka" słysząc, że będziemy stosowac NPR stwierdziła: o, to u was będzie co rok to prorok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
hanjah to cudowna wiadomość! gratuluję serdecznie i już czekam razem z Tobą!
![]() pozdrawiam! P.S. ja nadal nie ma się za bardzo jakimi doświadczeniami dzielić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Przyczajenie
|
Razem z moim mężem od roku stosujemy NPR z dużym powodzeniem. I to prawda, że NPR jest bardzo źle przedstawiany w Internecie - chyba za sprawą ludzi, którzy mają w tym jakiś interes. My piszemy o NPR i antykoncepcji na naszym blogu http://malezenstwo.wordpress.com/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
witam ponownie,
poniżej moje ostatnie wykresy, jeśli chodzi o śluz to w tym cyklu wzięłam się w garść (przypomnienie w komórce ![]() ![]() http://www.wunschkinder.net/forum/za...3/userid=72872 http://www.wunschkinder.net/forum/za...72872/nummer=3 http://www.wunschkinder.net/forum/za...72872/nummer=4
![]() |
#252 |
Zadomowienie
|
Niestety brakuje obserwacji śluzu. Nie za bardzo rozumiem pojęcie, że śluz był przez cały cykl taki sam (???). Na podstawie samej temperatury z ostatniego wylresu od 15 dc zaczyna ci sie lutealna - czyli skok jest i to dość wyraźny. Śluz obserwuje się przy okazji wizyty w toalecie - pocierasz srom papierem toaletowym i jeśli jest na nim biały śluz o konsystencji białka kurzego jaja to jest to oznaka czasu płodności. Uważam, że albo przeoczyłaś śluz albo faktycznie masz go bardzo mało (???) co nie za diobrze wróży na przyszłość....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
ooo mój wątek
![]() ![]() obecnie jestem po studium życia rodzinnego ![]() ![]() ![]() edit: taką radością zapałałam, że aż mi się czytać nie chcę tego wszytskiego ![]() ja obecnie sotsują metodę objawowo-termiczną podwójnego sprawdzenia ![]() nie wiem jakie wy matody stosujecie ale widziałam Rotzera chyba tutaj ![]() termometr mam z firmy Microlife i serdecznie do polecam, ma możliwość zapamiętywania zmierzonej temp, jest bardzo czuły, mierzy temp do 2 miejsc po przecinku jak trzeba ![]() no i sobie NPRuje ![]() Edytowane przez sanrioo Czas edycji: 2009-11-12 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no może przeoczyłam, ale mi się wydawało, że go prawie nie ma, nie rozumiem dlaczego miało by to wróżyć mi źle na przyszłość ![]()
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Po 1. Obecność śluzu płodnego zazwyczaj rozpoczyna czas płodny ( w okresie starań oczywiście) i od tego momentu wiadomo kiedy działać ![]() Po 2. Ułatwia przeżycie plemnikom by przetrwały do owulacji. Po 3. Brak śluzu płodnego może świadczyć o jakiś niedoborach (lub nadmiarze) hormonów (co stwierdza sie po badaniach hormonalnych), ale oczywiście nie musi. Po 4. Czasami brak śluzu płodnego obserwują dziewczyny po odstawieniu tabletek. Czasami też zanim organizm ruszy na nowo z jajeczkowaniem mija trochę czasu. Po 5. Na polepszenie jakości śluzu można brać np. wiesiołek w kapsułkach (oczywiście doustnie ![]() Po 6. Czasami jest go faktycznie tak mało, że można przeoczyć - szczególnie jeśli dopiero zaczyna sie obserwacje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Aha, no może kiedyś będę planować. Poczytałam trochę wątków i dowiedziałam się, że nie tylko ja mam problem z rozróżnieniem śluzu. ![]() ![]() A tak z innej beczki, to kupiłam nowy termometr na allegro Microlife, tylko, że przez pomyłkę ten 5 zł tańszy ![]() I nie daje sygnału, ostatnio straciłam rano 5 minut czekając aż da głos i nic ![]() I w tym cyklu, który mierzę tym termometrem mam zupełnie inne temperatury, dużo wyższe ![]()
![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeżeli mierzysz ciągle tym samym to nie ma znaczenia że wyższe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
Tez mi się tak wydaje, że najważniejsze jest to, że przez cały cykl jednym termometrem mierzę.
Wcześniej mierzyłam takim, który kupiłam za 10 zł w Lidlu ![]() Ale o dziwo był dokładny do dwóch miejsc po przecinku, dawał głos i zapamiętywał ostatnią mierzoną temperaturę ![]() A ten Microlife ani nie daje sygnału ani temperatury nie zapamiętuję. Teraz kiedy mierzę nim to mam wysokie temperatury, w połownie cyklu to gorączkę mam ![]() A tym z lidla to miałam bardzo niskie a w połowie cyklu dochodziły do 36,6 czyli normalnej temperatury ciała.
![]() |
#260 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]() Bardzo proszę o wskazówki ![]() ![]() Edytowane przez NoNamala Czas edycji: 2009-12-01 o 19:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tu podaję linki, gdzie można poczytać to i owo: 1.Od czego zacząć i jak rozpocząć obserwacje temperatury 2. Fazy cyklu a objawy płodności 3. Jajeczkowanie - fakty i mity 4. Metoda Rotzera + książka "Sztuka planowania rodziny" J. Rotzera 5. Metoda Kippleyów Cykle 35-38 dni są uznawane za regularne więc nie stanowi to problemu. Gorzej z wyznaczeniem fazy niepłodności przedowulacyjnej i czekaniem na niepłodność poowulacyjną, ale to już inna broszka... ![]()
http://28dni.pl NPR -sposób na życie - wątek na "wizażu" Nowe technologie wspomagające NPR Edytowane przez w_isienka Czas edycji: 2009-12-01 o 22:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Raczkowanie
|
w_isienka, dziękuję za porady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Rozeznanie
|
Cześć,
Pozwoliłam sobie zerknąć i z miłą chęcią się do Was dopiszę. Może czegoś nowego się nauczę od Was a może też będę potrafiła pomóc ![]()
![]() |
#265 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Polecam lekturę http://npr.pl//index.php/content/view/36/63/ no i książki, które wymieniłam wyżej - naprawdę warto mieć chocby jedną z nich.
http://28dni.pl NPR -sposób na życie - wątek na "wizażu" Nowe technologie wspomagające NPR Edytowane przez w_isienka Czas edycji: 2009-12-10 o 14:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Wtajemniczenie
|
Chciałabym wyznaczyć niepłodność przed owulacyjna na podstawie reguły Doringa. I nie wiem czy mam brać pod uwagę pierwszy cykl, gdzie skok temperatury wyznaczyłam na 15dc. Ale był to mój pierwszy obserwowany cykl, nie zaznaczałam w ogóle śluzu, byłam chora od 12 dc i brałam antybiotyki od 14 do 26 dc. Taka mało wiarygodna ta temperatura. Nie wiem czy zupełnie go nie pominąć. Gdyby pominąć ten pierwszy cykl to najwcześniejsza pierwsza wyższa temperatura przypada na 17dc.
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, ja mam takie pytanie. jestem w 23 dniu cyklu (cykle mam zazwyczaj 35-37 sniowe) i dostałam krwawienia. nie jest to miesi ączka, bo na nią trochę za wcześnie. jest to raczej śluz z ciemnoczerwoną krwią. i trochę mnie bolą tak jakby jajniki. nigdy wcześniej się coś takiego nie zdarzało.
![]() ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Przepraszam, jeśli się wpisałam nie w ten wątek co trzeba ![]() Edytowane przez NoNamala Czas edycji: 2010-04-20 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak długie masz cykle? Bo może nie ma u ciebie czegoś takiego jak niepłodność przedowulacyjna? Ona nie zawsze musi występować - ja np. nie mam jej, bo mam krótkie cykle. ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
http://28dni.pl NPR -sposób na życie - wątek na "wizażu" Nowe technologie wspomagające NPR Edytowane przez w_isienka Czas edycji: 2009-12-13 o 14:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.