Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.6 - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-03, 15:35   #511
konwalijka82
Raczkowanie

Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopdonieństwo. Zbiorczy, cz.6

Cytat:
Napisane przez zwyczajna21 Pokaż wiadomość
Przepraszam bardzo ja się nie naśmiewam....
W ulotce nie ma na ile procent są skuteczne.....
A co jedni to piszą co innego.....
Wybacz..jakiś dzisiaj zły dzień i niepotrzebnie się uniosłam... jak widać ja również przejechałam się na informacjach podawanych w różnych źródłach - zgodnie z informacjami "encyklopedycznymi" wskaźnik Pearla to 6 ciąż na 100 kobiet w ciągu roku, inne źródła podają 2 na 100. Jak widać ciężko dojść prawdy. Bez względu na wartość czas stosunku ze względu na owulacje był niebezpieczny więc zrób sobie test, a następnym razem pomyśl może o jakiejś skuteczniejszej metodzie.
konwalijka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 16:36   #512
malamimi
Przyczajenie

Witam. Mam poważne pytanie i liczę na solidną odpowiedź. W sobotę kochałam się z chłopakiem po raz pierwszy. Podczas stosunku mnie bolało. W poniedziałek czułam lekki ból brzucha, który trwał tak na prawdę do wczoraj, dzisiaj jest już lepiej, chociaż czasami pobolewa. Czy mogę być w ciąży? Test robiłam wczoraj, wyszedł ujemny. Nie wiem czy jest to ból zbliżającej się miesiączki, czy może ze strachu. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
malamimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 16:41   #513
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malamimi Pokaż wiadomość
Witam. Mam poważne pytanie i liczę na solidną odpowiedź. W sobotę kochałam się z chłopakiem po raz pierwszy. Podczas stosunku mnie bolało. W poniedziałek czułam lekki ból brzucha, który trwał tak na prawdę do wczoraj, dzisiaj jest już lepiej, chociaż czasami pobolewa. Czy mogę być w ciąży? Test robiłam wczoraj, wyszedł ujemny. Nie wiem czy jest to ból zbliżającej się miesiączki, czy może ze strachu. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Brzuch pewnie Cie boli, bo wszystko po stosunku sie porozciągało. W końcu to był pierwszy raz. Aczkolwiek wizyta u gina wskazana, czy wszystko jest ok.

Na objawy ciąży jest zdecydowanie za wcześnie.
Na przyszłość test robi się 14 dni po stosunku, lub 10 dni po beta hcg, bo ten co po 4 dniach zrobiłaś w ogóle nie jest wiarygodny.

A masz podstawy żeby myśleć o ciąży? Chodzi mi o zabezpieczenie.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 16:41   #514
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
A zabezpieczyliscie się?
Test płytkowy wykonuje się 14 dni po stosunku, a z krwi po 10 dniach.

edit: Lick The Lollipop mnie wyprzedziła
Stary 2009-12-03, 16:43   #515
magdusia_18
Przyczajenie

GG do magdusia_18

A ja mam inne pytanie..Biore tablettki anty. i jak np zapomne wziasc tabletki w dni plodne czy moge zajsc w ciaze ?
:conf used:
Dziekuje za odp.
Pozdrawiam
magdusia_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 16:45   #516
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magdusia_18 Pokaż wiadomość
A ja mam inne pytanie..Biore tablettki anty. i jak np zapomne wziasc tabletki w dni plodne czy moge zajsc w ciaze ?
Dziekuje za odp.
Pozdrawiam
Podczas brania tabsów nie ma dni płodnych i niepłodnych.
Jak zapomnisz tabletki to postępujesz zgodnie z ulotką.
Wszystko na ten temat.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 16:55   #517
metallinka
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to metallinka

Cytat:
No nie. Nie mogę. W sobotę uprawiałaś seks i wczoraj robiłaś test????

Jeżeli chłopak nie miał wytrysku, to raczej nie jesteś w ciąży ;]

Waga: 66kg
Cel: 50kg.
metallinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-03, 17:03   #518
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdusia_18 Pokaż wiadomość
Dziekuje za odp.
Pozdrawiam
Czy Ty w ogole wiesz co bierzesz i jakie to ma działanie?
Stary 2009-12-03, 18:25   #519
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
Czy Ty w ogole wiesz co bierzesz i jakie to ma działanie?
Ano własnie taki jest poziom wiedzy coniektórych na temat tabletek...Wystarczy tak niewiele do szczęcia...ULOTKA!
Stary 2009-12-03, 19:52   #520
metallinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez studi Pokaż wiadomość
Ano własnie taki jest poziom wiedzy coniektórych na temat tabletek...Wystarczy tak niewiele do szczęcia...ULOTKA!
No i odrobina zdrowego rozsądku ;]

Stary 2009-12-03, 20:08   #521
pattka2009
Przyczajenie

no wlasnie byla taka sytuacja z ktorej moglo by cos byc...
a ten okres mnie niepokoi, gdyz zawsze byl regularny.
pattka2009 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-03, 20:10   #522
metallinka
Raczkowanie

Poczekaj jeszcze kilka dni i jak okres się nie pojawi to rób test a później do lekarza, jeżeli wynik wyjdzie pozytywny ...

Stary 2009-12-03, 20:29   #523
pattka2009
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez metallinka Pokaż wiadomość
Poczekaj jeszcze kilka dni i jak okres się nie pojawi to rób test a później do lekarza, jeżeli wynik wyjdzie pozytywny ...

dzieki.
mam nadzieje ze to nie bedzie nic powaznego.
pewnei histeryzuje, tylko nie wiem z czego to tak moze byc, bo byl ciagle regularny...
a skoro juz tu jestem.
to co wy uwazacie o tabletkach anty ?
bo z jednej str chciabym je brac, ale zas z drugiej ciagle mysle o tym ze moga mi jakos zaszkodzic, bo tyle sie o tym nasluchalam... ze potem moga wystapic jakies problemy z ich ostawieniem badz zajsciem w ciazy w ODPOWIEDNIM juz momencie.
hm ?
Stary 2009-12-03, 20:34   #524
monius9
Zakorzenienie

biorę, nie narzekam
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 20:36   #525
pattka2009
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
biorę, nie narzekam
a moze cos wiecej ? heh
uwazasz ze to jakies zagrozenie ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-03, 20:59   #526
ukrycior
Zakorzenienie

To może ja się wypowiem. Brałam piguły bez przerwy przez 12 lat. Odstawiłam, żyję, wąsów nie mam, okres regularny jak w zegareczku.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 21:04   #527
pattka2009
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
To może ja się wypowiem. Brałam piguły bez przerwy przez 12 lat. Odstawiłam, żyję, wąsów nie mam, okres regularny jak w zegareczku.
hehe. dobre pocieszenie
dzieki.
Stary 2009-12-03, 21:49   #528
kaskaabo
Przyczajenie

Czesc Dziewczyny Moze moje pytanie wyda sie bardzo dziecinne ale jak same wiecie w stresie odchodzi sie od zmyslow. Od 5 miesiecy biore tabletki Yaz. Regularnie. Raz, jakis czas temu zdarzylo mi sie, ze zamiast o 22 wzielam je o 24(co jest dopuszczalne) . Mam zespol policystycznych jajnikow. Przez ostatnie dwa opakowania tabletek nie kochalam sie w ogole gdyz rozstalam sie z facetem. Ostatni okres mialam bardzo slaby ( w zasadzie bylo to bardziej brazowe plamienie niz krew). Zawsze dostawalam okres w drugim dniu tabletki nieaktywnej. Dzisiaj wypada ten dzien a ja nic. Mam straszne schizy... rozstalam sie z moim facetem i to jest ostatnia rzecz ktorej teraz potrzebna... Kolezanka mnie strasznie dzisiaj zeschizowala i nie wiem co mam myslec.... pomozcie!
kaskaabo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 22:13   #529
lesyeux
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez serduszkowata Pokaż wiadomość
a na kiedy przypada @?

hej przypada na 9 Grudnia cykl co 31 dni. dzisiaj juz z nogami opartymi wysoko o sciane leżałam ;/ ale watpie ze teraz starania przed okresem cos dadzą... raczej watpliwe to. wogole watpie juz, a staram sie krótko....
Cytat:
Napisane przez w_isienka Pokaż wiadomość
To moga też byc objawy wczesnej ciąży, test robiłaś???
tak robilam w pon. 1 Grudnia... i 1 krecha .

ajajaja

Buziaki
Stary 2009-12-04, 06:33   #530
serduszkowata
Rozeznanie

lesyeux
To jeżeli przypada na 9.12 to na test masz jeszcze czas.
Może warto abyś rozpoczęła obserwację swojego cyku - dzięki temu będziesz wiedziała kiedy masz dni płodne i staranka będą łatwiejsze. Jak coś to pisz śmiało - pomogę

Edytowane przez serduszkowata
Czas edycji: 2009-12-04 o 06:35
serduszkowata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 07:58   #531
kasiulkasp
Raczkowanie

Hmm dziewczyny odpowiem ogólnie, że są też takie wyznaczniki czy jestem w ciąży jak:
1)podwyższona temperatura ciała -> 37 z kreskami
2) zaróżowiona pochwa -> u mnie zawsze się to zgadza, przynajmniej na razie raz się zgadzało
Okres może być nieregularny, chociażby stres, leki czy choroba zakłóca regularność.
Sam fakt miesiączki nie oznacza że nie jesteś w ciąży bo zdarza się, że są krwawienia czy plamienia, ja miałam koleżankę, która miała je 4 miesiące będąc w ciąży A jeśli są skąpsze to w ogóle nie ma się co zastanawiać tylko do gina, bo w ciąży jesli wystepuje krwawienie zazwyczaj jest słabsze...
Poza tym jeśli nawet nie masz miesiączki i test nic nie wykrywa, nie wspominając już o bólu w podbrzuszu, trzeba iść do gin i to jak najszybciej, mogło się jajeczko zablokować, nie daj Boże torbiel czy coś.
I jeszcze jedna rzecz - któraś dziewczyna pisała, że uprawiała petting - tak można zajść w ciążę, prawdopodobieństwo jest niewielkie ale można i nie ma się z z czego śmiać, młodszy facet ma zazwyczaj silniejsze plemniki i dochodzi do takich sytuacji. A chusteczki nic nie pomogą
Co do obserwacji cyklu, ja sama stosuję, musi być rzetelna, bo zdarza się, że są 2 owulacje podczas cyklu

kasiulkasp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 08:09   #532
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaskaabo Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny Moze moje pytanie wyda sie bardzo dziecinne ale jak same wiecie w stresie odchodzi sie od zmyslow. Od 5 miesiecy biore tabletki Yaz. Regularnie. Raz, jakis czas temu zdarzylo mi sie, ze zamiast o 22 wzielam je o 24(co jest dopuszczalne) . Mam zespol policystycznych jajnikow. Przez ostatnie dwa opakowania tabletek nie kochalam sie w ogole gdyz rozstalam sie z facetem. Ostatni okres mialam bardzo slaby ( w zasadzie bylo to bardziej brazowe plamienie niz krew). Zawsze dostawalam okres w drugim dniu tabletki nieaktywnej. Dzisiaj wypada ten dzien a ja nic. Mam straszne schizy... rozstalam sie z moim facetem i to jest ostatnia rzecz ktorej teraz potrzebna... Kolezanka mnie strasznie dzisiaj zeschizowala i nie wiem co mam myslec.... pomozcie!
Hej spokojnie - masz jeszcze dwa dni żeby dostać krwawienia. Ja początkowo miałam na 3 tabletce , potem na 1 różowej a ostatecznie stanęło na 4 białej. Dzień krwawienia może się przesunąć z jakichś powodów, poza tym nie masz powodów żeby przypuszczać że jesteś w ciąży - brałaś tabletki regularnie i na dodatek nie uprawiałaś seksu przez 2 miesiące. Pamiętaj że martwić można się dopiero wtedy kiedy krwawienie nie pojawi się 2 miesiące z rzędu. Odnośnie jakości krwawienie to podczas stosowania tabletek może ono zanikać całkowicie, więc nie widzę w Twojej sytuacji żadnych powodów do zmartwienie. Kategorycznie proszę się nie schizować
Stary 2009-12-04, 09:36   #533
lesyeux
Zadomowienie

SERDUSZKOWATA: Hej, nigdy sie obserwacjami nie zajmowalam, mojego cyklu !!!
wiem ze trwa 30-31 dni. i tak 2 tyg. 1 tydz. juz nie pamietam przed planowana miesiaczka skreca mi zawsze prawy jajnik, boli, skurcze i takiee pobolewanie podbrzusza i to wszytsko!! heh wiem ze troche skąpo ale no nie interesowalam sie nigdy tym ajajaj i to żle<płaczę>

powiedz jak sataralam sie calyyyyyyyy listopad o dzidziunia, kiedy najlepiej wykonac testa??

a powiedz majac cykl tak jak ja teraz co 31 dni, dni polodne kiedy bedą w grudniu jak okres przypadnie datowo 9 grudnia??? zeby nie przylazl;p

jeszcze Mój TŻ gra mi tak an nerwach ze szok , poprostu mam go ochote rozszarpać, od KILKU DNI czuję się tak jakbym ogólnie była SAMA !! strasnzie to boli... serduskzo moje boli tak, ze szok. nie mam czasu go złapac, nie ma czasu pogadać tylko jakieś misje bezsensowane sobie wkreca.... i argumentuje to ze jutro an to czasu nie będzie. a ja pzreciez ide do pracy w sb i ndz po 10 h i mnie niema, zamiast zemna spedzic czas dzisiaj to on niechce!!!! co mam zrobic?? pzrebolec to i nie widziec sie za kare z Nim ? bo mnie to juz serdecznie wkurza..... i od rana chodze w pizamie, z kubkiem kawy i zaplakana...: cry:

Edytowane przez lesyeux
Czas edycji: 2009-12-04 o 09:43
lesyeux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 10:01   #534
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lesyeux Pokaż wiadomość

jeszcze Mój TŻ gra mi tak an nerwach ze szok , poprostu mam go ochote rozszarpać, od KILKU DNI czuję się tak jakbym ogólnie była SAMA !! strasnzie to boli... serduskzo moje boli tak, ze szok. nie mam czasu go złapac, nie ma czasu pogadać tylko jakieś misje bezsensowane sobie wkreca.... i argumentuje to ze jutro an to czasu nie będzie. a ja pzreciez ide do pracy w sb i ndz po 10 h i mnie niema, zamiast zemna spedzic czas dzisiaj to on niechce!!!! co mam zrobic?? pzrebolec to i nie widziec sie za kare z Nim ? bo mnie to juz serdecznie wkurza..... i od rana chodze w pizamie, z kubkiem kawy i zaplakana...: cry:
Oj to pewnie wszystko przez tą jesienną, paskudną pogodęNawet się nie obejrzysz a wszystko znów będzie w porządkuTylko nie płaczA chodzenie w pidżamie cały ranek tygrysy przecież lubią najbardziejSmile
Stary 2009-12-04, 10:47   #535
ZapałkeY*.*
Przyczajenie

Miesiączkuję nieregularnie, średnio co 32-34 dni. Ostatni okres miałam 21 października i trwał on 7 dni, więc tak jak zawsze i był on tak samo obfity jak zawsze, do tego bóle podbrzusza w pierwszych dniach.
Więc półtorej miesiąca od ostatniej miesiączki minęło, a okresu jak nie było tak nie ma. W ciąży raczej nie jestem, bo ostatnim razem współżyłam 26 września, z zabezpieczeniem, w dni niepłodne, gumka nie pękła ani się nie zsunęła, wytrysk był, ale już poza mną. Do tego robiłam dwa testy. Ostatni jakieś 10 dni temu, a dziś następny i oba wyszły negatywnie.
Śluz mam biało mleczny i jest dość sucho, czyli tak jak zawsze przed okresem, dodam że bolą mnie piersi tak jak przed miesiączką.
Myślę, że może być to spowodowane chorobą która trwała jakieś 2 tygodnie; 38.5 stopni gorączki, osłabienie, ból żołądka, ból wszystkiego dosłownie.
Wczoraj gadałam z kolegą, powiedział mi, że mam iść z tym do ginekologa, bo jego dziewczynie również spóźniał się okres i okazało się, że ma nadżerkę.
I teraz pytanie: czy mimo wszystko jest się czego martwić jeśli chodzi o ciążę, bo byłby to jakiś 9-10 tydzień, a żadnych objawów jako tako nie mam (jeśli nie patrzeć na PMS: ból piersi, 'żery' i lekki ból podbrzusza)? No i czy test by jej w takim stadium wykrył?
I czy rzeczywiście powinnam iść do ginekologa, czy poczekać na okres, bo przez chorobę owulacja mogła mi się przesunąć?

Edytowane przez ZapałkeY*.*
Czas edycji: 2009-12-04 o 10:53
ZapałkeY*.* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 10:48   #536
serduszkowata
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lesyeux Pokaż wiadomość
SERDUSZKOWATA: Hej, nigdy sie obserwacjami nie zajmowalam, mojego cyklu !!!
wiem ze trwa 30-31 dni. i tak 2 tyg. 1 tydz. juz nie pamietam przed planowana miesiaczka skreca mi zawsze prawy jajnik, boli, skurcze i takiee pobolewanie podbrzusza i to wszytsko!! heh wiem ze troche skąpo ale no nie interesowalam sie nigdy tym ajajaj i to żle<płaczę>

powiedz jak sataralam sie calyyyyyyyy listopad o dzidziunia, kiedy najlepiej wykonac testa??

a powiedz majac cykl tak jak ja teraz co 31 dni, dni polodne kiedy bedą w grudniu jak okres przypadnie datowo 9 grudnia??? zeby nie przylazl;p
Jeżeli Twoje cykle wynoszą po 30-31 dni to wychodzi na to że Twoje dni płodne zaczynają się w 12 dniu cyklu a kończą się w 20 dniu cyklu. To sa oczywiście jedynie wyliczenia - najdokładniej można to sprawdzić prowadząc odpowiednie obserwacje takie jak np. obserwacja śluzu, obserwacja szyjki lub pomiary temperatury).

Co do starań listopadowych to jeżeli współżyliście w dniach płodnych to jest bardzo duża szansa na ciążę - test najlepiej wykonaj w dniu lub dzień po spodziewanej dacie miesiączki.

Jeżeli najbliższy okres rozpocznie się 9.12 to dni płodne według wyliczeń będą miały swój początek 20.12 a skończą się 28.12. Ale to niestety nie jest najdokładniejsza metoda wyznaczania płodności, bo w organizmie kobiety wszystko może się zmieniać z dnia na dzień.

Proponuję rozpocząć obserwować cykl - to uspokaja i ułatwia planowanie ciąży. Resztę napiszę Ci na prv.
Stary 2009-12-04, 10:50   #537
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zwyczajna21 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Otóż moje pytanie brzmi:
Kochałam się z chłopakiem w dni płodne dzień przed owulacją i zastosowaliśmy tylko sam Patentex Oval N chłopak skończył w środku - czy jest prawdopodobieństwo,że będę w ciąży???
Dodam jeszcze na test jeszcze za wczas(8dni od stosunku)....
temperature mam rano 36,8 36.9 37.4.....
Mam dni suche żadnego śluzu ani nic.....
Brzuch mnie trochę boli ale nie cały czas....
Piersi mnie jeszcze nie bolą bo jeszcze tydzień do planowanej @....
Często robię siusiu...
I jak wam się to widzi...??
Z góry dziękuję za odp
Pytałaś już o to w innym wątku. Poczekaj i zrób test.

Cytat:
Napisane przez konwalijka82 Pokaż wiadomość

Dla Patentex Oval wskaźnik Pearla wysnosi 0.3 - 1.6. Oznacza to, że na 100 kobiet, które stosowały przez 12 miesięcy Patentex Oval tylko 0.3 - 1.6 % kobiet zaszło w ciążę. Tak więc Patentex Oval proponuje zabezpieczenie przed niechcianą ciążą o skuteczności 98.4 - 99.7%.

Te dane wskazują na to że skuteczność samego Pantenexu to 98,4 - 99,7%. Zabezpieczyliście się, więc ryzyka ciąży nie ma, pod warunkiem że stosowaliście się do ulotki. Wiadomo że każda metoda antykoncepcyjna pozostawia jakiś margines błędu, ale w waszym przypadku nie ma potrzeby świrować.
TAKKKK???? Od kiedy globulki mają taką skuteczność? Strona producenta szczerze mówiąc do mnie nie przemawia, bardziej wierzę, artykułom medycznym i mojemu lekarzowi. Oni oceniają skuteczność globulek na około 60/70% dlatego nie powinno się ich stosować osobno a jedynie z prezerwatywą. Gdyby one były takie mega skuteczne jak podajesz cieszyłyby się równą popularnością co pigułki bo nawet prezerwatywy nie mają 99,7% skuteczności, a jakoś tłumu dziewcząt stosujących jedynie patentex nie widzę... Za to z tego co czytam wiele dziewczyn stosujących tylko patentex zaszło w ciążę. Więc takie wskaźniki ze strony producenta są chyba kpiną.

Stosowałam globulki i prezerwatywy i dokształciłam się pod tym kątem bardzo, poza różnymi artykułami i zestawieniami oparłam się na opini dwóch lekarzy. Ich stwierdzenie, że globulki mają 60/70% skuteczności w obliczu ciąż na patentexie bardziej do mnie przemawia niż chyba wyssane z palca dane producenta.

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 10:52   #538
serduszkowata
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ZapałkeY*.* Pokaż wiadomość
Miesiączkuję nieregularnie, z tym że średnio co 32-34 dni. Ostatni okres miałam 21 października i trwał on 7 dni, więc tak jak zawsze i był on tak samo obfity jak zawsze, do tego bóle podbrzusza w pierwszych dniach.
Więc półtorej miesiąca od ostatniej miesiączki minęło, a okresu jak nie było tak nie ma. W ciąży raczej nie jestem, bo ostatnim razem współżyłam 26 września, z zabezpieczeniem, w dni niepłodne, gumka nie pękła ani się nie zsunęła, wytrysk był, ale już poza mną. Do tego robiłam dwa testy. Ostatni jakieś 10 dni temu, a dziś następny i oba wyszły negatywnie.
Śluz mam biało mleczny i jest dość sucho, czyli tak jak zawsze przed okresem, dodam że bolą mnie piersi tak jak przed miesiączką.
Myślę, że może być to spowodowane chorobą która trwała jakieś 2 tygodnie; 38.5 stopni gorączki, osłabienie, ból żołądka, ból wszystkiego dosłownie.
Wczoraj gadałam z kolegą, powiedział mi, że mam iść z tym do ginekologa, bo jego dziewczynie również spóźniał się okres i okazało się, że ma nadżerkę.
I teraz pytanie: czy mimo wszystko jest się czego martwić jeśli chodzi o ciążę, bo byłby to jakiś 9-10 tydzień, a żadnych objawów jako tako nie mam (jeśli nie patrzeć na PMS: ból piersi, 'żery' i lekki ból podbrzusza)? No i czy test by jej w takim stadium wykrył?
I czy rzeczywiście powinnam iść do ginekologa, czy poczekać na okres, bo przez chorobę owulacja mogła mi się przesunąć?
Test ciążowy powinien wykryć ciążę ale oczywiście zdarzają się wyjątki.
Choroba mogła zakłócić cykl i dlatego miesiączka może się opóźniać.
Czy powinnaś iść do lekarza gin - decyzja należy do Ciebie, ale ja bym na Twoim miejscu poszła aby się uspokoić.
Stary 2009-12-04, 11:01   #539
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zagubiona89r Pokaż wiadomość
Pytałaś już o to w innym wątku. Poczekaj i zrób test.

TAKKKK???? Od kiedy globulki mają taką skuteczność? Strona producenta szczerze mówiąc do mnie nie przemawia, bardziej wierzę, artykułom medycznym i mojemu lekarzowi. Oni oceniają skuteczność globulek na około 60/70% dlatego nie powinno się ich stosować osobno a jedynie z prezerwatywą. Gdyby one były takie mega skuteczne jak podajesz cieszyłyby się równą popularnością co pigułki bo nawet prezerwatywy nie mają 99,7% skuteczności, a jakoś tłumu dziewcząt stosujących jedynie patentex nie widzę... Za to z tego co czytam wiele dziewczyn stosujących tylko patentex zaszło w ciążę. Więc takie wskaźniki ze strony producenta są chyba kpiną.

Stosowałam globulki i prezerwatywy i dokształciłam się pod tym kątem bardzo, poza różnymi artykułami i zestawieniami oparłam się na opini dwóch lekarzy. Ich stwierdzenie, że globulki mają 60/70% skuteczności w obliczu ciąż na patentexie bardziej do mnie przemawia niż chyba wyssane z palca dane producenta.
Niestety - strona producenta trochę mnie zwiodła, bo pogrzebałam troszkę głębiej i okazało się że wskażnik pearla wynosi 6 ciąż na 100 kobiet a inne żródła wskazują że 2 na 100 kobiet. Te dane są trochę sprzeczne i trudno dojść które z nich mogą być prawdziwe. Znalazłam też informacje dziewczyn które twierdzą że stosują i w ciąże jakoś nie zaszły. Ciężki orzech do zgryzienia
Stary 2009-12-04, 11:02   #540
ZapałkeY*.*
Przyczajenie

Dziękuję za szybką odpowiedź
Jeśli do końca przyszłego tygodnia miesiączka się nie pojawi, to wybiorę się do lekarza.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości