|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopdonieństwo. Zbiorczy, cz.6
Wybacz..jakiś dzisiaj zły dzień i niepotrzebnie się uniosłam... jak widać ja również przejechałam się na informacjach podawanych w różnych źródłach - zgodnie z informacjami "encyklopedycznymi" wskaźnik Pearla to 6 ciąż na 100 kobiet w ciągu roku, inne źródła podają 2 na 100. Jak widać ciężko dojść prawdy. Bez względu na wartość czas stosunku ze względu na owulacje był niebezpieczny więc zrób sobie test, a następnym razem pomyśl może o jakiejś skuteczniejszej metodzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#512 |
Przyczajenie
|
Witam. Mam poważne pytanie i liczę na solidną odpowiedź. W sobotę kochałam się z chłopakiem po raz pierwszy. Podczas stosunku mnie bolało. W poniedziałek czułam lekki ból brzucha, który trwał tak na prawdę do wczoraj, dzisiaj jest już lepiej, chociaż czasami pobolewa. Czy mogę być w ciąży? Test robiłam wczoraj, wyszedł ujemny. Nie wiem czy jest to ból zbliżającej się miesiączki, czy może ze strachu. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#513 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na objawy ciąży jest zdecydowanie za wcześnie. Na przyszłość test robi się 14 dni po stosunku, lub 10 dni po beta hcg, bo ten co po 4 dniach zrobiłaś w ogóle nie jest wiarygodny. A masz podstawy żeby myśleć o ciąży? Chodzi mi o zabezpieczenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Test płytkowy wykonuje się 14 dni po stosunku, a z krwi po 10 dniach. edit: Lick The Lollipop mnie wyprzedziła ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#515 |
Przyczajenie
|
A ja mam inne pytanie..Biore tablettki anty. i jak np zapomne wziasc tabletki w dni plodne czy moge zajsc w ciaze ?
![]() ![]() ![]() Dziekuje za odp. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#516 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak zapomnisz tabletki to postępujesz zgodnie z ulotką. Wszystko na ten temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#517 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli chłopak nie miał wytrysku, to raczej nie jesteś w ciąży ;]
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#518 |
Zakorzenienie
|
Czy Ty w ogole wiesz co bierzesz i jakie to ma działanie?
![]() |
#519 |
Zakorzenienie
|
Ano własnie taki jest poziom wiedzy coniektórych na temat tabletek...
![]()
#520 |
Raczkowanie
|
No i odrobina zdrowego rozsądku ;]
#521 |
Przyczajenie
|
no wlasnie byla taka sytuacja z ktorej moglo by cos byc...
a ten okres mnie niepokoi, gdyz zawsze byl regularny. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#522 |
Raczkowanie
|
Poczekaj jeszcze kilka dni i jak okres się nie pojawi to rób test a później do lekarza, jeżeli wynik wyjdzie pozytywny ...
#523 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
dzieki. ![]() mam nadzieje ze to nie bedzie nic powaznego. pewnei histeryzuje, tylko nie wiem z czego to tak moze byc, bo byl ciagle regularny... a skoro juz tu jestem. to co wy uwazacie o tabletkach anty ? bo z jednej str chciabym je brac, ale zas z drugiej ciagle mysle o tym ze moga mi jakos zaszkodzic, bo tyle sie o tym nasluchalam... ze potem moga wystapic jakies problemy z ich ostawieniem badz zajsciem w ciazy w ODPOWIEDNIM juz momencie. hm ? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#524 |
Zakorzenienie
|
biorę, nie narzekam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#525 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#526 |
Zakorzenienie
|
To może ja się wypowiem. Brałam piguły bez przerwy przez 12 lat. Odstawiłam, żyję, wąsów nie mam, okres regularny jak w zegareczku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#527 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#528 |
Przyczajenie
|
Czesc Dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#529 |
Zadomowienie
|
![]() hej przypada na 9 Grudnia cykl co 31 dni. ![]() tak robilam w pon. 1 Grudnia... i 1 krecha . ajajaja ![]() ![]() ![]() ![]() Buziaki
![]() |
#530 |
Rozeznanie
|
lesyeux
To jeżeli przypada na 9.12 to na test masz jeszcze czas. Może warto abyś rozpoczęła obserwację swojego cyku - dzięki temu będziesz wiedziała kiedy masz dni płodne i staranka będą łatwiejsze. Jak coś to pisz śmiało - pomogę Edytowane przez serduszkowata Czas edycji: 2009-12-04 o 06:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#531 |
Raczkowanie
|
Hmm dziewczyny odpowiem ogólnie, że są też takie wyznaczniki czy jestem w ciąży jak:
1)podwyższona temperatura ciała -> 37 z kreskami 2) zaróżowiona pochwa -> u mnie zawsze się to zgadza, przynajmniej na razie raz się zgadzało ![]() Okres może być nieregularny, chociażby stres, leki czy choroba zakłóca regularność. Sam fakt miesiączki nie oznacza że nie jesteś w ciąży bo zdarza się, że są krwawienia czy plamienia, ja miałam koleżankę, która miała je 4 miesiące będąc w ciąży ![]() Poza tym jeśli nawet nie masz miesiączki i test nic nie wykrywa, nie wspominając już o bólu w podbrzuszu, trzeba iść do gin i to jak najszybciej, mogło się jajeczko zablokować, nie daj Boże torbiel czy coś. I jeszcze jedna rzecz - któraś dziewczyna pisała, że uprawiała petting - tak można zajść w ciążę, prawdopodobieństwo jest niewielkie ale można i nie ma się z z czego śmiać, młodszy facet ma zazwyczaj silniejsze plemniki i dochodzi do takich sytuacji. A chusteczki nic nie pomogą ![]() Co do obserwacji cyklu, ja sama stosuję, musi być rzetelna, bo zdarza się, że są 2 owulacje podczas cyklu ![]()
#532 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#533 |
Zadomowienie
|
SERDUSZKOWATA: Hej, nigdy sie obserwacjami nie zajmowalam, mojego cyklu !!!
wiem ze trwa 30-31 dni. i tak 2 tyg. 1 tydz. juz nie pamietam przed planowana miesiaczka skreca mi zawsze prawy jajnik, boli, skurcze i takiee pobolewanie podbrzusza i to wszytsko!! ![]() ![]() powiedz jak sataralam sie calyyyyyyyy listopad o dzidziunia, kiedy najlepiej wykonac testa?? ![]() ![]() a powiedz majac cykl tak jak ja teraz co 31 dni, dni polodne kiedy bedą w grudniu jak okres przypadnie datowo 9 grudnia??? ![]() ![]() jeszcze Mój TŻ gra mi tak an nerwach ze szok , poprostu mam go ochote rozszarpać, od KILKU DNI czuję się tak jakbym ogólnie była SAMA !! strasnzie to boli... serduskzo moje boli tak, ze szok. nie mam czasu go złapac, nie ma czasu pogadać tylko jakieś misje bezsensowane sobie wkreca.... i argumentuje to ze jutro an to czasu nie będzie. a ja pzreciez ide do pracy w sb i ndz po 10 h i mnie niema, zamiast zemna spedzic czas dzisiaj to on niechce!!!! co mam zrobic?? pzrebolec to i nie widziec sie za kare z Nim ? bo mnie to juz serdecznie wkurza..... i od rana chodze w pizamie, z kubkiem kawy i zaplakana... ![]() ![]() ![]()
Zosia ur. 26.02.2015r. ![]() długa 55 cm waga 3000kg ![]() Edytowane przez lesyeux Czas edycji: 2009-12-04 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#534 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#535 |
Przyczajenie
|
Miesiączkuję nieregularnie, średnio co 32-34 dni. Ostatni okres miałam 21 października i trwał on 7 dni, więc tak jak zawsze i był on tak samo obfity jak zawsze, do tego bóle podbrzusza w pierwszych dniach.
Więc półtorej miesiąca od ostatniej miesiączki minęło, a okresu jak nie było tak nie ma. W ciąży raczej nie jestem, bo ostatnim razem współżyłam 26 września, z zabezpieczeniem, w dni niepłodne, gumka nie pękła ani się nie zsunęła, wytrysk był, ale już poza mną. Do tego robiłam dwa testy. Ostatni jakieś 10 dni temu, a dziś następny i oba wyszły negatywnie. Śluz mam biało mleczny i jest dość sucho, czyli tak jak zawsze przed okresem, dodam że bolą mnie piersi tak jak przed miesiączką. Myślę, że może być to spowodowane chorobą która trwała jakieś 2 tygodnie; 38.5 stopni gorączki, osłabienie, ból żołądka, ból wszystkiego dosłownie. Wczoraj gadałam z kolegą, powiedział mi, że mam iść z tym do ginekologa, bo jego dziewczynie również spóźniał się okres i okazało się, że ma nadżerkę. I teraz pytanie: czy mimo wszystko jest się czego martwić jeśli chodzi o ciążę, bo byłby to jakiś 9-10 tydzień, a żadnych objawów jako tako nie mam (jeśli nie patrzeć na PMS: ból piersi, 'żery' i lekki ból podbrzusza)? No i czy test by jej w takim stadium wykrył? I czy rzeczywiście powinnam iść do ginekologa, czy poczekać na okres, bo przez chorobę owulacja mogła mi się przesunąć? ![]()
![]() Edytowane przez ZapałkeY*.* Czas edycji: 2009-12-04 o 10:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#536 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do starań listopadowych to jeżeli współżyliście w dniach płodnych to jest bardzo duża szansa na ciążę - test najlepiej wykonaj w dniu lub dzień po spodziewanej dacie miesiączki. Jeżeli najbliższy okres rozpocznie się 9.12 to dni płodne według wyliczeń będą miały swój początek 20.12 a skończą się 28.12. Ale to niestety nie jest najdokładniejsza metoda wyznaczania płodności, bo w organizmie kobiety wszystko może się zmieniać z dnia na dzień. Proponuję rozpocząć obserwować cykl - to uspokaja i ułatwia planowanie ciąży. Resztę napiszę Ci na prv. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#537 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Stosowałam globulki i prezerwatywy i dokształciłam się pod tym kątem bardzo, poza różnymi artykułami i zestawieniami oparłam się na opini dwóch lekarzy. Ich stwierdzenie, że globulki mają 60/70% skuteczności w obliczu ciąż na patentexie bardziej do mnie przemawia niż chyba wyssane z palca dane producenta.
![]() |
#538 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Choroba mogła zakłócić cykl i dlatego miesiączka może się opóźniać. Czy powinnaś iść do lekarza gin - decyzja należy do Ciebie, ale ja bym na Twoim miejscu poszła aby się uspokoić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#539 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#540 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za szybką odpowiedź
![]() Jeśli do końca przyszłego tygodnia miesiączka się nie pojawi, to wybiorę się do lekarza. ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:08.