|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie listopadowo-grudniowe 2009, cz. 4-JESIENNO- ZIMOWE ROZDWAJANIE
Cytat:
a my juz to wiemy Kolanosia trzymam kciukasy
|
|
|
|
|
#4262 |
|
Zadomowienie
|
ja nadal czekam na wynik z tego posiewu, też bym wolała nic nie wyhodować tam :/
dopiero w poniedziałek będzie, w międzyczasie naczytałam się na internecie tego wszystkiego i teraz żałuje heh
|
|
#4263 |
|
Zadomowienie
|
kochane wpadłam wkleić zdjęcie mojego skarba
|
#4264 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, ale te Wasze Skarby są słodziutkie, kochane, przecudowne, takie tylko do ogromnego kochania i przytulania i patrzenia!!!!
Ja dzisiaj jestem w okropnej formie, bardzo źle się czuję. Słabo mi ciagle, nie mogę nic zrobić, głowa boli. I jeszcze krew mi leciała z nosa. Czuję się jakaś taka dobita i przytłoczona. No to się pożaliłam trochę
|
#4265 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie Sandra jak sama się odsysa, potem po przewinięciu jak jest niespokojna, to niekiedy dostawiam do tej samej piersi i ona jeszcze coś tam znajduje bo przełyka (mimo iż ja mam wrażenie, że pierś jest już pusta), ale wtedy jest to na zasadzie uspokojenia i po kilku minutach sama "odpada". Cytat:
A co do popękanych i obolałych brodawek, to mi jeszcze w szpitalu położne dały mi osłonkę na pierś i już po 4 dniach byłam na tyle przyzwyczajona, że bez problemu przystawiam bez. Cytat:
![]() Cytat:
Ja wczoraj wieczorem walczyłam z młodą, bo domagała się cyca co 15 minut, pocyckała trochę, wypluła i tak w kółko przez 2 godziny Ale w końcu zdecydowała, że jednak jest głodna, to potem w końcu ładnie spała.Co do lecącego mleka, to też czasami budzę się z mokrą koszulką ![]() Ja też ![]() Cytat:
, żeby wszystko poszło gładkoCytat:
ale ten czas leci ![]() A my dziś mieliśmy kolejną spokojną noc. Mała śpi już całkiem spokojnie w swoim łóżeczku, budzi się co 2-3 godziny na karmienie i potem ładnie śpi dalej. I muszę wam powiedzieć, że jeśli śpi dłużej niż 2 godziny, to ja sama się budzę i sprawdzam, czy u niej wszystko ok i nie narzekam specjalnie na niewyspanie ![]()
|
|
#4266 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
hyhy.. a pozniej do sklepu skoczylam,i lenia mam...![]() : brzydal:a tak..a moj maly Aleksiu nie daje mi dzis o sobie zapomniec![]() a tz powiedz zeby sie przylaczyl do zabawy... ![]() Sexy-to chyba taki dzien dzisiaj....ja tez dzis jestem do Kolanosiu- trzymamy łoczywiście bedzie dobrzeMartaN-sliczny skarb Edytowane przez Kasiuch Czas edycji: 2009-12-04 o 16:39 |
|
|
|
|
#4267 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny odebrałam wyniki badań i mam erytrocyty i hemoglobinę poniżej normy.
A w wyniku badania moczu pod hasłem "bakterie" widnieje "dość liczne wpw" Wie któraś co to znaczy??? I czy mam coś robic? Bo do lekarza idę dopiero 16.12.
|
#4268 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Ale w dobrym czy w złym tego słowa znaczeniu ?
![]() Cytat:
A On Ci wyjada pokarm do końca? To znaczy masz pustą pierś jak zje? Bo mój potrafi wisieć na cycku 2 godziny, a jak wreszcie skończy to jak tam jeszcze pokarm mam, bo leci jak ścisnę sutek. Cytat:
Mnie sie wszystko podoba, zwłaszcza książeczka ( jako rasowy mol książkowy popieram i sama chyba takie cuś sprawię synowi) i ten konik morski, te zdjęcie śpiącego maluszka ściskającego tego konika jest rozbrajające ![]() No co Ty, trzeci raz w tym tygodniu ![]() Gratulacje Alicja kochana, dobrze że już lepiej się czuje. Cytat:
Ja tez czytałam, że jak laktacja się normuje to piersi nie twardnieją. Ja w sumie nie mam twardych, tylko jak są pełne, to się strasznie ciężkie robią ![]() Cytat:
żeby było dobrze.Ale urocza kruszynka ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
Co do hemoglobiny to bardzo niska? A masz do gina kontakt telefoniczny? Najlepiej, jakbyś jego zapytała
|
|
#4269 |
|
Zakorzenienie
|
Gucia czemu Ty cytujesz dwa razy Malinke
|
|
|
|
#4270 |
|
BAN stały
|
hej, wybaczcie ze tak ni z gruszki ni z pietruszki,...ale chcialam sie z Wam pochwalic ze przyszla paczka od ciotki
![]() moze ktoras z Was wie do czego slużą te Fluffies?? |
|
|
|
#4271 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam
:confus ed: ( ONa mnie zna od dziecka i to pewnie dlatego wolała żebym była spokojna) Pojechaliśmy do szpitala ja oczywiście ciśnienie 200/400 i tam rozmawiam z panią dr która powiedziała że mały ma dobre wyniki a ten poziom nie jest tak wysoki a na oddziele jest pełno chorych dzieci i to by mu na gorsze wyszło. Czyli suma sumarum mamy zrobić w poniedziałek badanie krwi i usg jamy brzusznej i potem zobaczymy co będzie dalej. Jestem troche spokojniejsza i modlę się o to żeby poziom bilirubiny spadał i żebyśmy jakoś przeżyli to pobieranie krwi bo to było straszne![]() ![]() Tego Wam nie będe opisywać bo to był horror i chce o tym zapomnieć choć na tą chwilę.Cytat:
Tak Karenina te zabawki śliczne a ten świecący misiu przesłodki ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
![]() Dziewczyny ciuszki śliczne. Gdzie kupić to coś co Domi miała różowe co się daje zamiast pieluszki?? I jak to się nazywa |
||
|
|
|
#4272 |
|
Wtajemniczenie
|
Katekatee bedzie dobrze
tak rozmawiamy o tych skokach rozwojowych: troche mądrości <DIV style="BORDER-RIGHT: medium none; PADDING-RIGHT: 0cm; BORDER-TOP: medium none; PADDING-LEFT: 0cm; BACKGROUND: white; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: medium none; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: white 6pt solid">Niemowlęce skoki rozwojowe <STRONG> II miesiąc Około 8 tygodnia przychodzi kolejny skok, w którym dziecko zaczyna rozróżniać wzory w dźwiękach, zapachach i smaku. Uważniej niż dotychczas malec może przyglądać się wyrazowi Twojej twarzy czy w ogóle obserwować ludzi. Jest to moment, w którym dziecko odkrywa własne dłonie – często na nie patrzy, próbuje się nimi bawić, bywa, że sięga po przedmioty lub dotyka ich. Powoli nasz maluch zaczyna kontrolować swoje ruchy. III miesiąc Po upływie 11 lub 12 tygodni dziecko może wydać się nam bardziej nieznośne. Zmniejsza się apetyt, gorzej śpi, częściej marudzi czy nawet krzyczy. Na tym etapie niemowlę staje się bowiem bardziej wrażliwe na świat detali. Dziecko zaczyna dostrzegać różnice np. w tonie głosu, intensywności światła – może go obudzić szczekający pies, który dotąd nie robił na nim wrażenia. Odtąd dziecko zwykle potrafi skoordynować ruchy oczu i głowy, śledząc ruch. Zaczyna się etap poznawania świata poprzez wkładanie wszystkiego do buzi. W tym momencie również malec odkrywa możliwości własnego głosu – piszczy, pokrzykuje, zmienia ton. IV-V miesiąc Kolejny skok może oznaczać znacznie dłużej utrzymujące się zmiany w zachowaniu, bowiem w tym wieku skok może potrwać od 14 do 19 tygodnia. Dziecko zaczyna rozumieć pewne zdarzenia – np. uczy się wyciągać rękę po zabawkę, złapać ją, potrząsnąć, przekręcić i włożyć do buzi. Maluch zaczyna teraz również wymawiać nowe dźwięki, rozumie wypowiadane słowa, reaguje na własne imię. Potrafi też odepchnąć butelkę, kiedy jest najedzony lub wyciągnąć rączki, gdy chce, by go wziąć na ręce. Zaczyna rozpoznawać w lustrze własną twarz. VI miesiąc Między 22 a 26 tygodniem życia u niemowlęcia pojawia się tzw. lęk separacyjny. Dziecko odkrywa odległość, jaka dzieli go od mamy i taty, co może budzić w nim ogromny lęk, stąd wybuchy płaczu, gdy któreś z rodziców znika z pola widzenia. Maluch może stać się lękliwy i nieśmiały wobec obcych. Lęk separacyjny może objawiać się również zmniejszeniem apetytu, snem przerywanym krzykiem czy dziennym marudzeniem. Dziecko zaczyna zauważać, że niektóre sytuacje są ze sobą związane, obserwuje dziwne ruchy osób w jego otoczeniu. Protestuje gdy rodzice wychodzą z pokoju. Podczas zabawy potrafi skupić uwagę na drobnym szczególe – na tym etapie dzieci wydają się wprost zafascynowane wszelkimi metkami przy zabawkach. VIII-IX miesiąc Ten etap w rozwoju naszych dzieci to według badaczy czas, kiedy rozwija się inteligencja dziecka. Między 33 a 37 tygodniem maluch zaczyna bowiem dzielić świat na kategorie, a jego sposób myślenia zaczyna zbliżać się do myślenia dorosłych. Dziecko dostrzega, że rzeczy mogą mieć cechy wspólne np. mogą brzmieć lub pachnieć podobnie. Na tym etapie dziecko zaczyna również przejawiać własne poczucie humoru i robi miny do lustra. Około 8 miesiąca maluch może zacząć wykazywać inicjatywę do zabawy. XI miesiąc Twój maluch ma już prawie rok i właśnie około 46 tygodnia zaczyna znajdować i tworzyć sekwencje za pomocą swoich zmysłów. Dziecko zaczyna rozumieć, że niektóre zdarzenia następują po sobie i wie, co się wydarzy. Niemowlę potrafi powiedzieć „nie”, naśladuje odgłosy zwierząt, a nawet umie na swój sposób powiedzieć, że jest głodne. Podczas zabawy chętnie się wspina, próbuje rysować, umie dopasować kształty zabawek, szuka przedmiotów, które ktoś dla niego ukrył lub sam chowa i chce, by je znaleźć. Na tym etapie dziecko bardzo wyraźnie potrafi zaprosić do zabawy osobę, z którą chce się bawić. Pierwszych 12 miesięcy życia naszych pociech owocuje w zdarzenia, które zdarzają się po raz pierwszy. Premierowy uśmiech, krok, pierwsze słowo czy świadome przytulenie. Na każdą z tych czynności jest jednak w rozwoju naszych dzieci odpowiedni czas, o którym decydują one same, a my jako kochający rodzice możemy na to cierpliwie czekać i w tym wyjątkowym czasie starać się jak najlepiej zrozumieć czasem nawet uciążliwe zachowanie naszych dzieci. Pierwszy rok życia jest dla nich bowiem daleką podróżą z dużą dawką ekstremalnych wrażeń. ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- mam problem z wklejeniem 1 miesiaca ale pierwszy skok to ok. 5 tygodnia życia, i jest zwiazany ze zwiększeniem wrażliwości na odbieranie wrażeń. Zmysły stają się wrażliwsze. Od tej chwili inaczej niż dotąd dziecko słyszy, widzi i czuje zapach oraz smak. Nowe doznania mogą wywołąć w nim strach, który objawia się krzykiem czy płaczem. Na tym etapie często pojawiaja się pierwsze lzy i usmiechy
SKARBY http://suwaczki.maluchy.pl/li-29517.png http://www.suwaczek.pl/cache/7f96cc3fa9.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-38189.png Edytowane przez magdawikp Czas edycji: 2009-12-04 o 18:06 |
|
|
|
#4273 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z jakiego kraju? juz ogladam ciuszki![]() Cytat:
![]() ja nie mam pojecia jak to sie nazywa, nawet nei wiedzialam po co jest ![]() ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- w pozytywny oczywiscie
|
||
|
|
|
#4274 |
|
Zadomowienie
|
Kasiuch, znalazłam coś takiego o tych fluffies
http://www.totstoddlersnursery.com.a...hk=1&Itemid=28 to sie nakłada na pieluchę chyba ale w jakim celu???
|
|
#4275 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4276 |
|
Zadomowienie
|
wpadłam się pochwalic jak wygladam po porodzie prosze jeszcze mi brakuje 4kg do wagi z przed ciazy
|
#4277 | |
|
Zakorzenienie
|
super ciuszki
![]() Cytat:
o jeny...wow ale chyba dziwnie bez brzuszka prawda? ale Ci zazdroszcze a duzo Marto przytylas w ciazy? ja 18 kg... z jednej strony juz chce byc PO a z drugiej....
|
|
|
|
|
#4278 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Domi-dziekuje dostalam tez troche rozowych hyhy i nie wiem co z nimi zrobic...chyba zaniose je do domu samotnej matki albo jakos tak...co myslicie?? ![]() a porodem mam to samo, ale przewaza juz chyba chec zeby byc juz po... i zastanawiam sie ( a raczej probuje sobie przypomniec) jak to jest byc bez brzuszka.. :conf used:
Edytowane przez Kasiuch Czas edycji: 2009-12-04 o 19:39 |
||
|
|
|
#4279 | |
|
Zakorzenienie
|
Kasiuch fajne te australijskie ciuszki
To masz szczęście ![]() Cytat:
Wcale nie widać, że jeszcze niedawno byłaś w ciąży. Zazdraszczam ![]() Madziu ciekawa jestem czy żarłoczność i płacze mojego dziecka wynikają ze skoku rozwojowego, czy po prostu z jego temperamentu ![]() W sumie od kilku dni jest gorzej niż było, zobaczymy co będzie dalej. Teraz mój osobisty potomek, okąpany i najedzony śpi u Taty na brzuchu, jakoś zapomniał, że wieczorami brzuszek go boli ![]() Ale niech tylko spróbuje odłożyć go do łóżeczka, to na pewno włączy syrenę alarmową
|
|
#4280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przydadza sie jeszcze dla drugiego bejbika![]() Marto pozazdroscilam Ci i se trzaslam fote
|
|
|
|
|
#4281 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie sie wydaje, ze wysoko, bo ja caly czas taki mam w ciazy ale dzieki |
|
|
|
|
#4283 |
|
Zakorzenienie
|
Martusiu ale szkrabek kochany z Olivki
aaa i gdyby nie buzia ktora juz widzialam wczesniej pomyslalabym ze kolezanki fotke wklejasz bo jak dla mnie wyglad nawet taki prawie jak przed ciaza jest narazie marzeniem..ja mam dzis za soba koszmarny dzien.. Adrian wstal dzis po 5 rano i jest okropnie marudny i klotliwy.. Tomek sie wycwanil i chce byc przy piersi caly czas.. najlepiej jak byloby to caly czas.. a nawet nie przy piersi tylko przy mnie bo jak nawet nie je ani nie trzyma sutka w buzi to chce abym go trzymala albo kolo niego lezala.. jak tylko wstane to juz mu nie pasuje i znow uspokaja sie tylko przy piersi.. probowalismy rozne rodzaje smoczkow: od TT przez avent do canpola (rozne ksztauty tez) i zaden mu nie podpasowal.. poza tym tz dzis zostal w domu.. no i w sumie niepotrzebnie bo tylko mnie wzruszyl kilka razy a dziewczyny w realu sa pampersy 2 jumbopack po 43,95 za 94szt. wychodzi po 45gr za pieluszke
Edytowane przez kropka241 Czas edycji: 2009-12-04 o 19:54 |
|
|
|
#4284 |
|
Zadomowienie
|
ja wam zazdroszcze tych brzuszków
bardzo mi fajnie z moim było teraz jest też super![]() Ważyłam na koniec ciąży 52kg miałam 13 na plusie teraz jeszcze mi trochę brakuje aby wrócić do swojej super wagi
|
#4285 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4286 |
|
Zakorzenienie
|
Marto to ja dobrze zrozumialam, ze przed ciaza wazylas 39 kg?
skoro pod koniec ciazy 52 a przytylas 13 kg?
|
|
|
|
#4287 | |
|
Raczkowanie
|
Kate, nie denerwuj się biedactwo - na pewno wszystko jest dobrze, widocznie skoro lekarze nie sieją paniki to nie ma co się stresować tak bardzo... oczywiście moge sobie wyobrazić, że jest ci bardzo ciężko, wiadomo że cokolwiek się z dzieciątkiem dzieje to stres jest wielki.... trzymaj się i nie płacz za dużo, bo ci jeszcze mleczko się zatrzyma...
[QUOTE=domi7ks;15660409 o jeny....i pomyslec, ze to niby kolezanki zreszta ja tylko jak pozyczam kase to od mamy, od kolezanki to moze jak mi 2 zł brakowalo na studiach to pozczylam, ale zaraz oddalam i tyle![]() Kachula ja Cie podziwiam ,ze Ty tak wszytsko wiesz i sobie sama radzisz przy Mateuszku!tez bym taka chciala [/QUOTE]A widzisz, ja przyjaciółce naprawdę sporo kasy pożyczyłam (sama wzięłam pożyczkę....) i hemmmm jakoś się nie kwapi do spłaty, nie mam pojęcia kiedy mi odda w całości, ale na pewno nie prędko - i na pewno cholernie to wpływa na mój stosunek do niej... frajerka ze mnie i tyle A Ty mi kochana ebooka nie przysłałaś - tego o zabawach pliz marijuana@interia.pl ![]() Cytat:
WOW nieźle - to pewnie prawie trzy miesiące będzie miał jak ja z Bartusiem ze szpitala wychodzić będę GRATULUJĘ poważnego wiekuA ja na masażu byłam - ledwie się dowlokłam, po schodach to dwie stopy na jeden stopień stawiałam I po samym masażu było o wiele lepiej - ale po pół godzinie chodzenia wolno itd. (a kazała mi chodzić bo to trzeba podobno rozćwiczyć powolutku) znowu taki ból, że łzy z oczu mi same leciały... normalnie masakra a w domu nic na dodatek nie moge zrobić, bałagan rośnie, ciuszki niepoprasowane (resztka, ale zawsze ) no dół po prostu dół - kaleka ze mnie
|
|
#4288 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4289 |
|
Rozeznanie
|
Hej mamusie!
Sorki że nie cytuję, ale emocje mna miotają jeszcze po wizycie..... Idę w poniedziałek do szpitala i do końca tyg mam juz tulić swoją kruszynę w ramionach. będę mieć cc, bardzo się boję ale nie ma innego wyjścia. Dodatkowo po moim wtorkowym zatruciu jet małowodzie i musze bardzo uważać na ruchy Tak więc klamka zapadła. Najgorsze że zostanę na oddziale sporo dłużej niz większośc z was bo muszą mi i dziecku podać antybiotyk, do tego sprawa nerki....a dalej u nas zakaz wstępu na oddział więc nie wiem kiedy TŻ zobaczy małą na żywo. Na szczęście MMS-y zostają i pokazywanie dzidzi przez okno
|
#4290 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do tej kolezanki to...brak słow Cytat:
no ja tak samo wyliczylam:P |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.

:confu sed:

, żeby wszystko poszło gładko

skoro pod koniec ciazy 52 a przytylas 13 kg?
a w domu nic na dodatek nie moge zrobić, bałagan rośnie, ciuszki niepoprasowane (resztka, ale zawsze