|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#5011 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: WYPADAJĄCE WŁOSY- kontynuacja
Już wszystko wiem: niedoczynność tarczycy ( choroba Hashimoto )
![]() Wyniki wczorajszych badań wyszły jeszcze gorzej, niż poprzednie. TSH ponad 10, a przeciwciała TPO ponad 600 ( przy normie 34 )!!. Od jutra każdego ranka hormon Euthyrox 50. Za 6 tygodni badania kontrolne, a potem wizyta. Chyba jednak mam dołek. Mam nadzieję, że zniosę to leczenie dobrze, a włosy szybko wrócą do normy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5012 |
Wtajemniczenie
|
Oj to nie za dobrze Anulinko, ale wyleczysz się na pewno...
Jak to jest z tą chorobą? Słyszałam, że można mieć hormony tarczycy w normie a te przeciwciała mogą być bardzo duże i wtedy się ma tę chorobę. Czy to prawda? Mi wyszły hormony tarczycy ok, ale może warto zrobić jeszcze te przeciwciała? Też czuję się często zmęczona, jest mi zimno... |
![]() ![]() |
![]() |
#5013 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza zimnem, zmęczeniem, sennością miałam ostatnio podniesione ciśnienie oraz od dłuższego czasu poziom cholesterolu. Oczywiście suchą skórę i te nieszczęśne włosy. Prawie wszystkie objawy kliniczne niestety. Pierwszą dawkę hormonów przyjęłam bez problemu ( w razie kołatania serca miałam zmiejszyć przez następne 3-4 dni do połowy tabletki ). Na szczęście nic się nie działo. Wierzę, że w miarę szybko się nim nasycę i wszystko się ustabilizuje. Muszę się nauczyć z nią żyć i myśleć pozytywnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5014 |
Zadomowienie
|
Anulinka, ważne, że wiesz co Ci jest i lekarz już się wziął za leczenie, więc powoli powoli a uporasz isę i z tarczycą i z włosami
ja wczoraj pierwszy raz wtarłam ten alpicort e, śmierdzi spirytusem niemiłosiernie
#5015 |
Zakorzenienie
|
W końcu nie wytrzymałam i pofarbowałam włosy szamponetką Joanny. I co? I szok oO. Odkąd zastosowałam tą szamponetkę wypada mi o połowę mniej włosów! ;] nie wiem czy to w 100 procentach jej zasługa (biorę bellisse, wcieram wcierki, radical, dermena). Ale to od dnia farbowania myjąc i czesąc włosy, wyciągam z sitka niewielki kłębek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5016 |
Raczkowanie
|
kurde jestem taka zla.. bo biore drozdze ze skrzypem i pokrzywa+szampon pharpaceris do wlosow wypadajacych + plukanki z pokrzywy i moze iut mniej mi wloosow wypada na codzien ale ja umyje to juz koszmar albo jak sa tłuste.. to norma ze przy myciu wypada mi ok 40 wlosow? jak dl amnie to tragedia bo mam krotkie wlosy. pozatym wypadaja i takie dlugie i takie krotkie ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#5017 |
Raczkowanie
|
Dziennie moze wypadac okolo 100 wlosow i to jest niby w normie. Tobie wypada przy myciu 40, a mi jak ostatnio policzylam po samym myciu i szczotkowaniu po nim wypadlo ponad 200, a w dzien tez gubie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5018 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5019 |
Raczkowanie
|
mi też nie raz wypadało przy myciu 200 i nawet 300. kluczowe znaczenie ma dieta (przy przetłuszczających się włosach głównie). odżywienie włosa od wewnątrz, dodatkowo wspomagane odżywianiem z zewnątrz. ostatnio wypada maksymalnie 50 przy myciu. (ale to wtedy kiedy dłużej przetrzymam włosy -1,5 dnia, czy 2.)
postanowienia noworoczne: =>dbam o włosy i paznokcie ![]() =>czesciowy Vitarianizm =>cwicze =>medytacja i rozwoj =>pozytywne nastawienie ![]() ![]() ![]() drozdze od 24.01.11 wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683 |
![]() ![]() |
![]() |
#5020 |
Raczkowanie
|
no tak ale zno wnie mam tak duzo tych wlosow a dodatkowo cieniutkie ;/ kiedys jak obielam sie na krotko to zaczely sie problemy z wlosami zrobily sie cieniutkie i dodatkowo pusza sie i kreca a kiedys nie bylo o tym mowy.. mialam jak od prostownicy po myciu
![]() pozatym jak myslicie Ha-pantotem jest dobrym srodkiem na wlosy ? ja obecnie lykam humavit skrzyp+pokrzywa juz z miesiac a wczesniej ok 1,5 miesiaca skrzypoptima czy cos jakiego. |
![]() ![]() |
![]() |
#5021 |
Wtajemniczenie
|
Anulinko, trzymam za Ciebie kciuki!
Ja też będę musiała iść zbadać poziom tych przeciwciał, bo widzę, że mam kilka wątpliwych oznak... Zbadałaś tylko przeciwciała TPO? Czytałam na necie, że jest ich kilka rodzajów... |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5022 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5023 |
Zakorzenienie
|
Ja również borykam się z wypadaniem wlosów, próbowałam już różnych rzeczy, obecnie stosuję szampon seboradin niger i maske przeciw wypadaniu tej samej firmy. Zero efektów, chociaż najpierw stosowałam samą maskę i może jakieś minimalne efekty byly. Szampon zrobił mi z wlosów siano, a byly takie fajne po samej masce. Do tego biorę tabletki anty już ponad pół roku i dowiedziałam się że wypłukują one z organizmu cynk, więc kupiłam tabletki na wypadanie włosów właśnie z cynkiem. I tu wlasnie mam pytanie do was... owe tabletki to vitapil które zawierają również jod, a ja mam niedoczynnośc tarczycy i biore euthyrox. Nie wiem czy powinnam brać te tabletki? wizytę u endokrynologa mam dopiero w styczniu a przez ten miesiąc mogłabym trochę podratować włosy.
#5024 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5025 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#5026 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5027 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5028 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, wczoraj użyłam do mycia Kerium przeciwłupieżowe do włosów tłustych LRP a potem wmasowałam wcierkę z ZSK z ekstraktem przeciwłupieżowym. miałam nadzieję, że te kosmetyki będą regulowały u mnie wydzielanie sebum, ale okazało się, że już dziś koło 11 (a myłam wczoraj kolo 16) miałam tłuste włosy, co więcej! wydaje mi się że Kerium spowodował u mnie łupież (wcześniej nie miałam)! wydaje mi się, że nieprawdopodobnym jest, żeby wcierka z ekstraktem ( http://www.zrobsobiekrem.pl/?330,eks...zeciwlupiezowy ) wywołała u mnie łupież i takie przetłuszczenie włosów. stawiam raczej na szampon, gdyż kosmetyki tej firmy w ogóle mi nie odpowiadają (miałam kilka próbek kremu i wszystkie działały fatalnie na moją skórę - szczypanie, zapychanie, etc.. btw szampon to też była próbka- mam cały, ale nie odważyłam się go jeszcze odpakować). pomógł mi tylko kiedyś Kerium DS, ale po nim mi ze 300 włosów wypadało... o.O czy któraś z Was miała podobne przejścia z kosmetykami firmy La Roche-Posay?
postanowienia noworoczne: =>dbam o włosy i paznokcie ![]() =>czesciowy Vitarianizm =>cwicze =>medytacja i rozwoj =>pozytywne nastawienie ![]() ![]() ![]() drozdze od 24.01.11 wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683 |
![]() ![]() |
![]() |
#5029 | |
Zakorzenienie
|
[1=95a9c0c0ad5413d91ca5eca 5b0ed55ead7480bc2_60568ca a65742;15695017]używałam i używam nadal alpicort e, to jest niestety na recepce ale pomaga więc warto się o to upomnieć
![]() ![]() a ile kosztuje? muszę jakoś zdobyć na to receptę ![]() Cytat:
![]() Czasami kupuje kosmetyki LPR i zawsze są albo fajne, albo...bardzo beznadziejne-szczególnie te do twarzy (zapychają, rolują się i przede wszystkim wcale nie pomagają na problemy mojej naczynkowej skóry ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5030 |
Raczkowanie
|
też sie nad tym zastanawiałam, ale skoro kosmetyki tej firmy nie odpowiadają mi raczej, to chyba nie bardzo chcę ryzykować wyrzuceniem 100zł w błoto. poza tym ostatnio już było całkiem ok, mam nadzieję, że ten szampon nie nasilił wypadania włosów i łojotoku na dłużej. zaraz umyję włosy i się przekonam. oby wszystko wróciło do normy.
aha, czy któraś z Was miała tabletki Methiovit? zawierają metioninę i cholinę (100mg), wit B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, pantotenian wapnia, wit E, PP. podejrzewam, że cudownie działają na włosy, ale są na receptę. postaram się wydębić receptę na ten lek przy najbliższej wizycie u dermatologa. o metioninie: Metionina działa odtruwająco, lipotropowo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, żółciotwóczo, żółciopędnie i przeciwkamiczo. Zakwaszając mocz i żółć zapobiega wytrącaniu się złogów w drogach moczowych i żółciowych, ponadto zapobiega ich zakażeniu. Działa ochronnie na miąższ wątroby i nerek. Zwiększa syntezę kreatyny w mięśniach zwiększając wydolność fizyczną ustroju. Metionina hamuje wydzielanie łoju, zakwasza wydzieliny skórne działając porzeciwtrądzikowo. Przyśpiesza wzrost włosów i paznokci oraz regenerację skóry, kości i chrząstek. Wzbudza też wyraźnie procesy regeneracji tkanki łącznej.
![]() ![]() |
![]() |
#5031 |
Raczkowanie
|
Ja mam Kerium przeciw wypadaniu wlosow, na razie uzylam jakies 3 razy, stosuje co drugi dzien, wiec o efektach na razie nie moge sie wypowiadac. U nie wywolalo ani lupiezu, ani zadnego uczulenia, ale nie na kazdego moze dzialac tak samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5032 |
Rozeznanie
|
[1=95a9c0c0ad5413d91ca5eca 5b0ed55ead7480bc2_60568ca a65742;15695017]używałam i używam nadal alpicort e, to jest niestety na recepce ale pomaga więc warto się o to upomnieć
![]() ![]() mi tez to dermatolog chce zapisac na receptę + loxon 5% ale boje sie loxonu. Można sam alpicort e wcierać??
#5033 |
Przyczajenie
|
eyee a jaka jest diagnoza? ja teraz wcieram alpricot e, na poczatku pomogl szybko a po 2 tyogdniach mialam diprosalic i stieprox szampon- 5 tygodni , niby to mocniejsze na lzs, a teraz znowu mam alpricot e i stieprox, czesanie ok- 20-40 wlosow, ale mycie to dzis 200 znowu, a bylo tak dobrze. Znowu mialam troche stresow i smutnych zdarzen i leca sobie klaczki.
Jutro ide robic kolejne badania, bo wydalam juz 500zl i gggg wiem. Jeszcze musze te przeciwciala na tarczyce zrobic, bo tsh, t3, t4, ft3 i ft4 sa ok, ale podobno mozna miec chora tarczyce przy tych dobrych wynikach. Ja mam mieszane objawy ![]() Wiecie, zauwazylam cos dziwnego, bralam vitapil, teraz zrobilam przerwe,na kilka dni, ale moje tsh miesiac temu bylo 0,85 a po jakichs 3 tygodniach brania tego vitapilu mam 1,15, nigdy nie mialam tsh powyzej 1. Czy to z powodu jodu w vitapilu? nigdy nie bralam zadnych witamin z jodem. A... zbadalam tez androstendion byl troche podwyzszony, testosteron rok temu i 6 miesiecy temu byl w srodku normy a mam wasik ![]() ![]() ![]() ![]() Dermatolozki twierdza, ze to nie androgenowe lysienie i utrzymuja, ze to ze stresu i mojej wrazliwej natury, a ja badam sie dalej i wydaje pieniadze. Chyba raczej jakas terapie relaksacyjna powinnam sobie zafundowac. pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5034 |
Zakorzenienie
|
Etelia, witaj w klubie....też wydałam setki złotych na badania i niczego się*nie dowiedziałam...wszystko mam w normie
![]() mi też włosy wypadają bardziej z przodu głowy, z tyłu wciąż mam gęste, ale z przodu zrobiły mi się zakola i zwisa smętnie pare kłaczków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5035 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5036 |
Przyczajenie
|
Drogie Panie!
Szukam porady kogoś mądrzejszego ode mnie. Otóż od jakichś trzech miesięcy wypadają mi w zastraszających ilościach włosy. Zaczęło się już podczas delegacji do jednego z krajów tropikalnych, kiedy to pod prysznicem znalazłem kilkaset włosów. Po dwóch tygodniach od powrotu z mojej kitki została połowa. Za poradą zacząłem stosować tabletki wzmacniające (typu capivit) oraz szampon i odżywkę z czarnej rzepy firmy Joanna, ale z niewielkim efektem. Włosy wypadają głównie podczas mycia głowy. Natomiast podczas codziennego czesania nie zauważyłem zwiększonej ich ilości. Na kilka godzin po umyciu skóra głowy delikatnie swędzi. Czy możliwe jest w takim razie jakieś zakażenie skórne? Zauważyłem też szybsze przetłuszczanie się. Dermatolog poinformował mnie z rozbrajającą szczerościa, że nie wie co z tym zrobić i polecił mi jedynie kerium do włosów długich. Mam dopiero 23 lata i nigdy nie miałem wzmożonych problemów z wypadaniem. Poratujcie! I nie besztajcie mnie, proszę, za nieumiejętność używania wyszukiwarki. Dostęp do sieci mam tylko w pracy i to jeszcze w bardzo organiczonym zakresie. pozdrawiam, Michał Edytowane przez michalpoznan Czas edycji: 2009-12-07 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#5037 |
Zakorzenienie
|
Michale, jeśli podejrzewasz, że wypadanie może być spowodowane jakimś zakarzeniem to szukaj jakiegoś lekarza, zmien dermatologa, niektórzy wykonują badania włosów.....
po nicku widzę, że jesteś z Poznania, dermatolog Karpisiewicz na świętego marcina i zajmuje się*m.in. włosami http://www.wlosy.net.pl/ byłam kiedyś u niego, ale z problemami skórnymi i nie wywarł na mnie dobrego wrażenia...choć jeśli chodzi o włosy to opinie w necie ma dobre ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5038 |
Rozeznanie
|
W tym tygodniu odstawiam Aplicort E i mam plan zafarbować... już się boje czy znów nie zacznął po tym wypadać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5039 |
Zadomowienie
|
Snufki, a ile czasu stosowałaś alpicort?
#5040 |
Raczkowanie
|
Snufki, może nie odstawiaj tak od razu, tylko stopniowo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.