Walka o zdrowe i piękne włosy - część IV - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-05, 11:37   #2071
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy - część IV

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Co do henny to się nie znam, co do szamponetek - zalezy jaki mają oksydant:
- jeśli nie mają wcale (np.szamponetki Marion) to będą się zmywać w 100% chyba ze mówimy o włosach przetrawionych przez rozjaśniacze i z otwartymi łuskami - wtedy barwnik może wniknąć i nie wymyć się do końca
- jeśli maja jakiś oksydant np.3% czy 6% to się wymyją po około miesiącu, ale napewno włosy nie wrócą do stanu wyjściowego
- zalezy też od tego czy szamponetka ma amoniak lub substancje o podobnym działaniu - wtedy też bedzie mocniej "trzymać"
Podsumowując - trzeba czytać to co producent napisał na opakowaniu, a jeśli nie podaje całkowitych informacji to spróbować przeczytać skład

wybacz, naprawde jestem osoba, ktora potrafi godzinami czytac etykiete, zanim cos zakupi

wiem jak sie dziela farby, mowiac szamponetka, mialam na mysli te niby w 100% zmywalne bez amoniaku i utleniacza. poczytaj sobie lepiej recenzje szamponetek palette niby zmywalnych, pierwsza z brzegu negatywna, amoniaku i utleniacza nie maja co ciekawe, potrafi miesiacami trzymac sie na wlosach zdrowych i wczesniej niefarbowanych teoria sobie, praktyka sobie...

kosmetolog 1 twierdzi, ze mimo wszystko naturalna henna gorsza, a nie ja rozumiem dlaczego nie kazda ingerencja we wlos jest zlem, wystarczy spojrzec do watku "pochwalmy sie wlosami"

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2009-12-05 o 11:40
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-05, 12:30   #2072
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość

wybacz, naprawde jestem osoba, ktora potrafi godzinami czytac etykiete, zanim cos zakupi

wiem jak sie dziela farby, mowiac szamponetka, mialam na mysli te niby w 100% zmywalne bez amoniaku i utleniacza. poczytaj sobie lepiej recenzje szamponetek palette niby zmywalnych, pierwsza z brzegu negatywna, amoniaku i utleniacza nie maja co ciekawe, potrafi miesiacami trzymac sie na wlosach zdrowych i wczesniej niefarbowanych teoria sobie, praktyka sobie...

kosmetolog 1 twierdzi, ze mimo wszystko naturalna henna gorsza, a nie ja rozumiem dlaczego nie kazda ingerencja we wlos jest zlem, wystarczy spojrzec do watku "pochwalmy sie wlosami"
ok, widać Palette ma jakąś substancję podobną do amoniaku, ale nazywającą się nieco inaczej i już porducent może się afiszować tym ze farba jest "bez amoniaku"
tak samo z resztą z Castingiem L'oreala, niby bez amoniaku, a od fryzjera się dowiedziałam ze tam takią chemie pakują ze tego praktycznie żaden dekoloryzator nie rusza...
Szamponetkę, która faktycznie nie ma żadnego badziewia ma marion http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ce-4-8-myc.htm - zobacz, prawie żadne recenzentka nie napisałą ze kolor się nie zmywa a wręcz przeciwnie....
Stary 2009-12-05, 12:46   #2073
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
ok, widać Palette ma jakąś substancję podobną do amoniaku, ale nazywającą się nieco inaczej i już porducent może się afiszować tym ze farba jest "bez amoniaku"
tak samo z resztą z Castingiem L'oreala, niby bez amoniaku, a od fryzjera się dowiedziałam ze tam takią chemie pakują ze tego praktycznie żaden dekoloryzator nie rusza...
Szamponetkę, która faktycznie nie ma żadnego badziewia ma marion http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ce-4-8-myc.htm - zobacz, prawie żadne recenzentka nie napisałą ze kolor się nie zmywa a wręcz przeciwnie....
mialam kiedys te saszetke Marionu i nie polecam zbytnio, chociaz z ciekawosci zerkne kiedys na sklad. dla mnie niedomywanie sie do konca barwika nie jest wielka wada jak przesuszenie i zniszczenie wlosow, dlatego odnioslam sie do postu kosmetolog1, wg ktorej takie produkty mniej szkodzom wlosom niz naturalne farby typu henna, indygo (oczywiscie mowie o dobrej jakosci surowcach, nieulepszanych chemicznie).

mi takie niby bezpieczne szamponetki przesuszyly wlosy z tego co pamietam. czytajac recenzje, chyba nie tylko mi, dlatego nie uzywam ich od lat.

zaluje troche, ze nie jestem brunetką, bo na pewno przesiadlabym sie na naturalne farby, ktore wg mojej wiedzy, mniej negatywnie oddzialuja na wlosy i skore glowy (pomijam mozliwosc obciazenia, nadmiernego rozprostowania lokow po hennie- to sie zdarza czasem).

plukanki z rumianku tez praktykowalam i negatywnego wplywu na wlosy nie zaobserwowalam.
Stary 2009-12-05, 13:05   #2074
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
mialam kiedys te saszetke Marionu i nie polecam zbytnio, chociaz z ciekawosci zerkne kiedys na sklad. dla mnie niedomywanie sie do konca barwika nie jest wielka wada jak przesuszenie i zniszczenie wlosow, dlatego odnioslam sie do postu kosmetolog1, wg ktorej takie produkty mniej szkodzom wlosom niz naturalne farby typu henna, indygo (oczywiscie mowie o dobrej jakosci surowcach, nieulepszanych chemicznie).

mi takie niby bezpieczne szamponetki przesuszyly wlosy z tego co pamietam. czytajac recenzje, chyba nie tylko mi, dlatego nie uzywam ich od lat.

zaluje troche, ze nie jestem brunetką, bo na pewno przesiadlabym sie na naturalne farby, ktore wg mojej wiedzy, mniej negatywnie oddzialuja na wlosy i skore glowy (pomijam mozliwosc obciazenia, nadmiernego rozprostowania lokow po hennie- to sie zdarza czasem).

plukanki z rumianku tez praktykowalam i negatywnego wplywu na wlosy nie zaobserwowalam.
no co do henny -tak jak mówiłam - to ja nie mam pojęcia, nigdy nie używałam
a te szamponetki poprostu są robione na detergencie zeby się pieniło(marion chyba zmienił z SLES na Cocomidapropyl Betaine) i dlatego po 45 min. kontaktu z włosami mogą być one przesuszone generalnie zalezy od wrażliwości włosa na detergenty, np.u mnie sytarczyło nałożenie nawilżającej odżywki i już wszystko było w "stanie wyjściowym"
Stary 2009-12-05, 13:10   #2075
klada
Zakorzenienie

[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;1567825 9]chce sobie kupic jedwab do wlosow.nie wiem czy stosowac go przed uzyciem prostownicy czy po?jak myslicie [/QUOTE]
ja uzywam przed
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-05, 13:14   #2076
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
no co do henny -tak jak mówiłam - to ja nie mam pojęcia, nigdy nie używałam
a te szamponetki poprostu są robione na detergencie zeby się pieniło(marion chyba zmienił z SLES na Cocomidapropyl Betaine) i dlatego po 45 min. kontaktu z włosami mogą być one przesuszone generalnie zalezy od wrażliwości włosa na detergenty, np.u mnie sytarczyło nałożenie nawilżającej odżywki i już wszystko było w "stanie wyjściowym"
naprawde nie musisz mi tego tlumaczyc, ja wszystko rozumiem po prostu jestem ciekawa odpowiedzi kosmetolog 1 na pytanie "dlaczego zmywalne szampony koloryzujace to mniejsze zlo niz naturalna henna jezeli chodzi o przesuszenie i uszkodzenie wlosa", pytam, bo nie wiem, w ksiazce z chemii kosmetycznej znalazlam bardzo malo na temat wplywu henny na strukture wlosa
Stary 2009-12-05, 13:47   #2077
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
naprawde nie musisz mi tego tlumaczyc, ja wszystko rozumiem po prostu jestem ciekawa odpowiedzi kosmetolog 1 na pytanie "dlaczego zmywalne szampony koloryzujace to mniejsze zlo niz naturalna henna jezeli chodzi o przesuszenie i uszkodzenie wlosa", pytam, bo nie wiem, w ksiazce z chemii kosmetycznej znalazlam bardzo malo na temat wplywu henny na strukture wlosa
ok, już sie nie odzywam wolałam wszystko wyjaśnić aby nie było niejasności

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-05, 16:47   #2078
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
zmywalne szamponetki (chodzi mi o te bez amoniaku czy substancji silnie alkalizujących) działają na zasadzie adsorbowania (wiązania) się na powierzchni włosa. nie wnikają w głąb przez co nie zmieniają struktury wewnętrznej włosa. naturalna henna ma barwniki, które wnikają we włos (ale też go oblepiają), ułatwia to między innymi ciepło (henny nigdy nie kładłam, ale z tego co wiem to kładzie się ciepłą papkę). barwniki wiążą się z keratyną i zmieniają strukturę wewnętrzną włosa. każda taka zmiana, gdy wprowadzamy coś "obcego" przekłada się na pogorszenie stanu włosów.
zabrałam głos w tym wątku głównie ze względu na to:
Cytat:
Chna firmy Eld nie niszczy zupełnie włosów bo jest to naturalna henna
nie ma nieniszczącej farby. henna oczywiście będzie mniej niszczyć włosy niż farby z barwnikami syntetycznymi, amoniakiem itd. a nawet co do henny to zdania są podzielone. niektórzy uważają że to "oblepianie" jest dobre bo wzmacnia włos, inni uważają wręcz przeciwnie.
Cytat:
A co do wnikania... Nie jestem żadną specjalistką w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że niektóre składniki maseczek, odżywek również mogą wnikać we włos, ale czy to jest tak strasznie szkodliwe?...
chyba jest różnica między wnikaniem aminokwasów, witamin, mikro- czy makroelementów (które we włosie są), a wnikaniem barwnika nawet naturalnego z henny.
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-05, 22:11   #2079
KlatkaNaPtaszka
Zakorzenienie

Witam
wlasnie przebrnelam przez lekture calego watku, kolejnego watku fanatyczek dbania o wlosy, od tej wiedzy glowa juz mnie boli, mam nadzieje ze teraz bede na bierzaco

91....................... .......................91
65....................... .......................60
86....................... .......................90
KlatkaNaPtaszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 08:02   #2080
anntab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
chyba jest różnica między wnikaniem aminokwasów, witamin, mikro- czy makroelementów (które we włosie są), a wnikaniem barwnika nawet naturalnego z henny.
Na hennie, której używam, jest napisane, że można ją stosować również w celu wzmocnienia włosów, tylko wtedy trzyma się ją na włosach krócej, niż jeśli trzeba by było je farbować... Czyli wygląda na to, że po 10-15 minutach barwnik nie wniknie we włos i mu nie zaszkodzi, a po 30 już tak?
anntab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 11:58   #2081
klada
Zakorzenienie

Wczoraj nalozylam sobie olej z pestek winogronna 6 godzin, ale niedokladniezmylam i pod spodem mam tluste wlosy
Zawsze zle zmyje ten olej... ;/
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-06, 12:07   #2082
ImmortalLover
Zakorzenienie

Też nie umiem go zmywać. Zawsze coś zostanie i mam później dziwne włosy ;o

Zawartość torebki dzieli się na części: "powinnam" , "mam" i "a skąd się to wzięło?".

ImmortalLover jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 12:14   #2083
Bejjka
Zakorzenienie

winogronowego użyłam na razie tylko raz i też nie wymylam go z włosów
Bejjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 12:30   #2084
paspartu
Wtajemniczenie

a ja zawsze co idę do sklepu, to pamiętam, zeby kupić z oliwy z oliwek i zawsze zapomnę
Stary 2009-12-06, 12:35   #2085
klada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bejjka Pokaż wiadomość
winogronowego użyłam na razie tylko raz i też nie wymylam go z włosów
Ale najgorsze jest to, ze mylam go 3 razy szamponem Dove
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

Stary 2009-12-06, 12:37   #2086
ImmortalLover
Zakorzenienie

Też tak mam ;-) wrócę do domu i nagle pamiętam
Strasznie mi się podoba grzywka Chylińskiej. Ja bym musiała chyba klejem ją przykleić do czoła, żeby się nie rozdzielała :/
Jeszcze mnie wczoraj siostra pocieszyła, że mam 'mało włosów'... Muszę wkońcu kupić Palomę.

Zawartość torebki dzieli się na części: "powinnam" , "mam" i "a skąd się to wzięło?".

Stary 2009-12-06, 12:42   #2087
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Ponoć Chylińskiej włosy robią "zamrażaczem", ale nie pytajcie mnie, co to jest, bo sama nie wiem

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 12:45   #2088
paspartu
Wtajemniczenie

Ale Angnieszka ma bardzo cieniutkie te włosy...
Stary 2009-12-06, 13:12   #2089
ImmortalLover
Zakorzenienie

Chodzi mi o utrzymanie się grzywki ;-) nie zlepia jej się, nie oddziela i te sprawy.

Stary 2009-12-06, 13:16   #2090
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
Ale najgorsze jest to, ze mylam go 3 razy szamponem Dove
ja też myłam trzykrotnie szamponem, który dobrze radzi sobie z olejami (vichy dercos). niedługo zrobię*kolejne podejście do winogronowego i zobaczymy czy znowu skończy się strąkami
Stary 2009-12-06, 14:44   #2091
Paulinka675
Zakorzenienie

a ja dziś sobie zakupiłam olej lniany, lorysa mlecznego i emulsje gloria
mam bzika na punkcie kupowania czegoś do włosów

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 14:48   #2092
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
a ja dziś sobie zakupiłam olej lniany, lorysa mlecznego i emulsje gloria
mam bzika na punkcie kupowania czegoś do włosów
ja też
zaczyna brakować mi już miejsca na kosmetyki do włosów
też mam lorysa mlecznego...i wężowego...i awokado i wiele innych
glorię oczywiście też

olej lniany wart zainteresowania?
Stary 2009-12-06, 14:49   #2093
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Ja olej lniany polecam przede wszystkim do picia, też chyba dobrze działa na włosy. Ja piję już chyba 3 miesiące (ale ten z Oleofarmu, z 2-miesięcznym terminem ważności, jest bardzo dobry, w ogóle nie gorzki) i wydaje mi się, że pomógł mi z wypadaniem włosów, do tego na pewno pomógł bardzo cerze i mojej beznadziejnej pamięci
W ogóle mi się wydaje, że włosy mi ruszyły z miejsca, może to właśnie zasługa picia tego oleju

Stary 2009-12-06, 14:51   #2094
Bejjka
Zakorzenienie

jyyli a dużo się tego oleju pije?
chwytam się*jak tonocy brzytwy, gdy słyszę, że coś zadziałało na wypadanie
Stary 2009-12-06, 14:54   #2095
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
ja też
zaczyna brakować mi już miejsca na kosmetyki do włosów
też mam lorysa mlecznego...i wężowego...i awokado i wiele innych
glorię oczywiście też

olej lniany wart zainteresowania?
Ja nakładając na włosy mieszałam z rycynowym, wtedy jest niesamowicie wydajny, rycynowego idzie mi 10ml na sam skalp, a jak dodałam łyżeczkę lnianego, to starczyło na całe moje włosy.
Zmywanie mogę porównać do Himalayi, czyli łatwo schodzi, ale trzeba uważać, żeby szampon dotarł do wszystkich warstw włosów.
Potem włosy są bardzo wygładzone Po samej rycynie miałam paskudne, a razem z lnianym była taka lśniąca tafla.

Nie wypowiem się co do dłuższego stosowania, bo tylko chyba 2 czy 3 razy dałam, bo kupiłam go do picia, ale chyba specjalnie do włosów kupię jakiś tańszy (Oleofarm nie jest drogi, 36 zł za litr, ale trochę mi żal, tak dobrej jakości olej wolę wypić)

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Cytat:
jyyli a dużo się tego oleju pije?
chwytam się*jak tonocy brzytwy, gdy słyszę, że coś zadziałało na wypadanie
1 łyżka 2 razy dziennie, najlepiej po jedzeniu. Jest smaczny, także nie ma problemu z piciem

Stary 2009-12-06, 14:59   #2096
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Ja nakładając na włosy mieszałam z rycynowym, wtedy jest niesamowicie wydajny, rycynowego idzie mi 10ml na sam skalp, a jak dodałam łyżeczkę lnianego, to starczyło na całe moje włosy.
Zmywanie mogę porównać do Himalayi, czyli łatwo schodzi, ale trzeba uważać, żeby szampon dotarł do wszystkich warstw włosów.
Potem włosy są bardzo wygładzone Po samej rycynie miałam paskudne, a razem z lnianym była taka lśniąca tafla.
uwielbiam Was Dziewczyny wlaśnie za to szczegółowe informacje
Dzięki Jyyli

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
1 łyżka 2 razy dziennie, najlepiej po jedzeniu. Jest smaczny, także nie ma problemu z piciem
spożywanie oleju nie stanowi dla mnie większego problemu
lubie sobie moczyć chlebek albo w sałatkach a nawet solo...mniam
Stary 2009-12-06, 15:04   #2097
Paulinka675
Zakorzenienie

olej lniany bardzo nabłyszcza
poczytaj sobie w googlach jest dużo artykułów na temat tego oleju
podobno używa się go do pielęgnacji końskiej sierści, to dlatego konie są takie błyszczące

a co to za himalaya??

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-06, 15:11   #2098
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
olej lniany bardzo nabłyszcza
poczytaj sobie w googlach jest dużo artykułów na temat tego oleju
podobno używa się go do pielęgnacji końskiej sierści, to dlatego konie są takie błyszczące

a co to za himalaya??
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...-do-wlosow.htm

Stary 2009-12-06, 15:18   #2099
Paulinka675
Zakorzenienie

można go kupić w jakimś stacjonarnym sklepie??

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2009-12-06, 15:34   #2100
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
a co to za himalaya??
ja używam jej w zwiazku z przeciwdziałaniu wypadaniu efektów nie zauważyłam....ładnie nabłyszcza włosy, ale nie nawilża ich dobrze, trochę usztywnia włosy. fajna, ale mi bardziej służą oleje (włosy) w skalp wcieram cos się da

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
można go kupić w jakimś stacjonarnym sklepie??
tylko apteki i tam szukaj, bo na www się nie opłaca.
kupiłam za ok 15 zł. kupowałam w Euro-Aptece, która sprzedaje produkty himalayi.
http://www.euroapteka.pl/index.php?i...sid=1645351257

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Paulinka ciągle zapominam się Ciebie o to zapytać
strasznie zaciekawiło mnie to twoje dążenie do idealnych rozmiarów
chciałabym popracować nad pupą
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości