|
|
#1621 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: DIFFERIN
Cytat:
Masz byc w stanie posmarowac wszystkie obszary cieniutka warstwka...i tyle Grubsza warstwa powoduje tylko wieksze poraznienia/wysuszenia... dlatego nie nalezy dawc za duzo.Cytat:
ale efekty to widac raczej nie szybko, jak to zwykle bywa w przypadku takich rzeczy ![]() Cytat:
czyli jak skora na przyklad na calych policzkach jest zupelnie zdrowa to raczej nie ma potrzeby jej smarowac za bardzo bo po co ? ale tez nie nalezy tego stosowac zupelnie "punktowo" czyli nie tylko na krostki ![]() to ty masz epiduo na jedynie zaskorniki gdzie niegdzie ? nieco mocna "bron" jak na cos...co w sumie ma niemal kazdy
|
|||
|
|
|
|
#1622 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jadłam humavit dla mnie spoko efekty był, pryszcze mniej wyskakiwały. ze skrzypem jadłam
|
|
|
#1623 |
|
Raczkowanie
|
nie, no gdzie niegdzie mam jakies blizny czy cos... ale chodzi mi o wyleczenie wągrow raczej...
epiduo mam bo sama chcialam miec poprosilam pani wlasnie rodzinnego lekarza aby mi wypisala, sama nie wiem po prostu nikt mi nie kazał i to bez zgody dermatologa sama z siebie poprosilam by mi wypisala recepte na epiduo ; p |
|
|
|
|
#1624 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiem, ale mowilas, ze dermatolog sugerowala, ze nastepnym razem Ci to zapisze
Po prostu dla mnie i differin i epiduo to dosc mocne leki jak na same zaskorniki, ktore prawda jest taka, ze raczej i tak nie znikna na dobre, jesli ma sie do nich sklonnosci.Szczerze mowiac, chyba wolalabym starac sie zaakceptowac zaskorniki (jesli to same zaskorniki, ktore nie przeradzaja sie w pryszcze) niz meczyc sie z takimi mocnymi masciami, ktore potrafia niezle podraznic/wysuszyc
|
|
|
|
|
#1625 |
|
Raczkowanie
|
Ja w czwartek ide do dermatologa. Już od 4 miesięcy używam differinu przez pierwsze trzy używałam na całą twarz, a potem już punktowo. Ale zawiodłam się bardzo.. Na policzkach ciągle mi coś wyskakuje, na czole to samo, przed differinem nie miałam z tym problemu. Chciałam wyleczyć zaskórniki, a tylko wszystko się pogorszyło, a samych zaskórników ciągle robi się więcej. Ten zinalfat faktycznie bardzo przyspiesza gojenie i ślady trochę bledną. Może ja też poproszę dermatologa o epiduo? Bo chyba nie wiem czy jest sens dalej używać differinu.
|
|
|
|
|
#1626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale porozmawiaj z derma oczywiście
|
|
|
|
#1627 |
|
Raczkowanie
|
tak, dermatolog wczesniej cos wspomniala ze ' na epiduo to jeszcze za wczesnie' to sobie wzielam to do wiadomosci i myslalam ze wypisze mi innym razem. tzn. nie mam takiego jakiegos trądziku gdzieniegdzie blizna po jakims pryszczy czy cos ale czolo to troche mam takie 'nierowne' raczej o to chodzi, a mam grzywke to tam mniejszy problem, chodzi mi o zaskorniki a raczej wagry bo czytalam ze to nie to samo...i chce cos na to zaradzic nie chce do konca zycia sie maskowac, nie lubie jak ktos na mnie patrzy bo sie boje ze cos zobaczy, co rozmawiam z kims w 4 oczy ten ktos sie na mnie patrzy i co... glupio mi, nie chce tego takze proboje wszystkiego...
Ktos pisal kiedys, na tym forum nawet ze difff. wybledzil mu zaskorniki tzn. ze znikaly jakos i w jakims czasie kompletnie znikły... jak myslicie czy to mozliwe, w jakims stopniu ze sie tego paskudztwa pozbedę,. bo raczej watpie ze to zaakceptuje... |
|
|
|
|
#1628 |
|
Zadomowienie
|
Możlie, że do diffie pozbędziesz się części zaskórników, ale na każdego działa on inaczej. I zaskórniki podobno lubią wracać.
|
|
|
|
|
#1629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem zaskórników da się pozbyć, bo niektóre osobyb po prostu ich nie mają, ale wydaje mi się, że nie maśćmi, a np. kwasami bądź mikrodermabrazją itp.
|
|
|
|
#1630 |
|
Zakorzenienie
|
No lubia, bo wiadomo, ze zadna masc nie zmieni "sklonnosci" naszej skory i jesli mamy problem z nadmierym gromadzeniem sie loju w porach...to ten problem po masci nie zniknie i zaskorniki znow sie pojawia...
Szczerze, mi by sie nie chcialo meczyc skory taka mocna mascia tylko po to by pozbyc sie czarnych kropek, ktore jesli w ogole znikna to i tak wroca predzej czy pozniej
|
|
|
|
|
#1631 |
|
Raczkowanie
|
Ja właśnie wracam od dermatologa. I tak jak myślałam moja przygoda z differinem siępo mału kończy
mam go zużyć do końca a potem stosować LOCACID. Wiecie coś na temat tej maści? Podobno to też retinoid, ale silniejszy od differinu. Jutro go odbieram w aptece bo ciężko go dostać. Zamiast aknemycinu dostałam Klindacin T, już kiedyś używałam i był ok a co do zaskórników to powiedział, że mam iść na mikrodermabrazje to się na pewno ich pozbędę, bo po takich maściach to nie można na to liczyć za bardzo. Zobaczymy czy to mi pomoże
|
|
|
|
|
#1632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1633 |
|
Raczkowanie
|
Tylko nie wiem kiedy się wybiorę bo jak narazie nie mam za bardzo kasy, a wole uzbierać i zrobić kilka zabiegów żeby faktycznie był efekt
za jakiś czas na pewno się wybiore
|
|
|
|
|
#1634 |
|
Raczkowanie
|
Tez strasznie bym chciala isc na mikrodermabrazje.
Jak to min. wygląda, ten zabieg .? Moze orietujecie sie ile kosztuje jeden zabieg, a ile seria mikro. ? A propos zaskornikow, skoro nie mazna ich sie pozbyc tak na stale, to dlaczege dermatolog nie moze o tym po prostu powiedziec i tyle, a daje mi jakies specyfiki, ktore zekomo maja mi pomoc, zreszta kazdemu przepisuje to samo... a tak mi sie przypomnialo... bo niedawno ogladalam zdjecie z przed kilku lat, zaluzmy ze to bylo ok. 2 lat temu. I tam mialam ładną cere, bez zadnego zaskornika, po prostu czysciutka ze mmm. W takim razie jak ona mi sie zmienila z takiej bez zaskornikow na skłonna do zaskornikow ? przeciez mowiono ze cera sie nie zmienia... i sklonnosci tez... wiem ze kazdemu sie zmenia cera, no prawie, ale rozumiem jak byl dzieckiem a teraz jest nastolatkiem czy dorosla osoba, ale to bylo tylko 2 lata temu i mialam piekna cere bez zaskornikow, a teraz je mam wrrrr... hmmmm. a zaluzmy ze ktos sobie wyciska te zaskorniki, no i ma otwarte pory, ale oczyszczone i nie da sie czegos zrobic zeby je zamknąc, jak beda oczyszczone, czy nie powstanie w jakis sposob ta normalna cera ? |
|
|
|
|
#1635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2.Dermatolog często przypisuje to samo, bo postępuje schematycznie. Zresztą tak na prawdę tych maści nie ma zbyt wiele... A co komu pomoże, to już kwestia skóry. 3.Co do zaskórników, wydaje mi się, że można się ich pozbyć, ale tak jak pisałam kwasami albo mikro [nie maśmi, przynajmniej nie w 100% - takie mam zdanie]. 4.To, że 2 lata temu miałaś buzię jak pupa niemowlaka nie oznacza, że do końca życia taką będziesz miała. Wydaje mi się, że dojrzewasz i dlatego masz pryszcze, zaskórniki. 90% nastolatków to przechodzi, tak mi sie wydaje. Cierpliwości... ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Aaa... jest sposób na zamknięcie porów laserem. Aczkolwiek jest to drogie, jak każdy zresztą zabieg laserowy.
|
|
|
|
#1636 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i tak mnie to ciekawiło dlaczego w ciągu jednego roku u osoby 22-letniej taka zmiana cery, ehhh... a co do mikro to czy ktoś wykonywał ja w katowicach albo okolicy i mógłby polecić jakiś dobry zakład kosmetyczny, w którym jest ona wykonywana? i jeszcze jedno pytanie- czy po mikro nastepuje wysyp bo planuje zrobic sobie przed świętami i nie chcialabym na wigilii nikogo z rodziny wystraszyc:P Edytowane przez ewka1987 Czas edycji: 2009-11-27 o 10:25 |
|
|
|
|
|
#1637 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odp
![]() a propos kwasów, jakie to maja byc...? moge isc do drogerii i kupic sobie cos z kwasami, czy jakies innego typu ? czy po prostu jakis produkt, ktory zawiera kwasy...? Bo wlasnie nie wiem jakie to kwasy mają być i jak sie nimi 'obsłuzyc' i gdzie mozna je kupić i w jakiej formie...? |
|
|
|
|
#1638 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#1639 |
|
Raczkowanie
|
Użyłam dwa razy ten locacid (tretinoinum) i to jak mnie podrażnił to nieporozumienie. Differin przez cały okres stosowania mi nie zrobił z twarzą tego co ten po dwóch, skóra mi tak złazi jak nigdy. Muszę stosować to co drugi dzień i nawilżam kilka razy dziennie bo tak mnie piecze, że szok
|
|
|
|
|
#1640 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
Moglo sie zmienic cos z gospodarka hormonalna w twoim organizmie, a mogly na przyklad zaszkodzic ci jakies kosmetyki. Niestety coraz czestsze sa problemy skorne u osob po okresie dojrzewania. A jesli 94 w nicku to twoj rocznik to w ogole inna bajka bo okresu dojrzewania nie masz jeszcze za soba ![]() Cytat:
Niestety nie ma prostych sposobow by zmienic cere na normalna
|
|||
|
|
|
|
#1641 |
|
Zakorzenienie
|
Jesteś pewna, że zamknięcie laserem porów nic nie ma? Bo ja słyszałam inaczej. Por się zamyka i jest jakby "martwy" więc nic z nim stać się już nie może tj. ani nie będzie tam stanów zapalnych ani nic.
|
|
|
#1642 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, nie jestem pewna
Nie wiem jak to dziala jesli chodzi o laser.Ale z drugiej strony to co...jesli zamknac wszystkie pory na twarzy czyli zmienic je na "martwe" to co z natluszczaniem i ochronna warstwa lipidowa skory? No i co z tym lojem nadal produkowanym? A moze zle rozumiem na czym ma to laserowe zamkniecie porow polegac? Wiem, ze retinoidy doustne na odmiane "przebudowuja skore" i powoduja jakby zanik gruczolow lojowych ale to jednak chyba co innego. Bo pory sa ale poniewaz loj nie jest produkowany w takie ilosci jak byl wczesniej, to pory sie nie zapychaja....ale to nie jest strice zamkniecie porow
|
|
|
|
|
#1643 |
|
Przyczajenie
|
Witam. 4 dni temu byłem u dermatologa i zapisał mi właśnei Differin na noc i Klimdacin T czy jakos tak... na dzień. Czytałem już jak działa ten differin i mam wielkie obawy no ale pozyjemy zobaczymy. Mam za to pytanie takie : w okolicach brwi robia mi sie takie nie wiem... jak to nazwać może zapalenia mieszkow wlosowych (gula, nie ropna) to jest długo i po jakims czasie znika. Uzywalem na to taka masc jak Mupirox i mi pomagala. Czy ten Differin i to sie nie gryza ani nic ? Można to stosować razem?
|
|
|
|
|
#1644 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#1645 |
|
Rozeznanie
|
hej, myslicie że używając peelingu enzymatycznego Ziaja Nuno godzinę przed nałożeniem differinu bardzo podraznie sobie twarz? Dodam że differinu używam juz 3 miesiące i nie mam żadnych zaczerwienien ani luszczenia, ogolnie moja skóra to z hipopotama chyba jest
a jeżeli któraś z was używa tego peelingu to jak często i kiedy go nakładacie (chodzi mi o porę dnia i o ile wczesniej niż differin)?
|
|
|
|
|
#1646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Diff stosujesz codziennie?
|
|
|
|
#1647 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1649 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
Czy przyjmujac malutka dawke 5mg na dobre Izoteku dosutnie, moge co kilka dni posmarowac twarz differinem ? Chce zlikwidowac przebarwienia i rozszerzone pory. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#1650 |
|
Zakorzenienie
|
O to to zdecydowanie powinienes spytac lekarza, ktory zalecil ci retinoidy doustne. O ile mi wiadomo skora przy nich jest delikatna i latwo sie przesusza i nie nalezy jej juz nic mocnego "dokladac".
Poza tym od kiedy differin pomaga na przebarwienia? Na rozszerzone pory ja przynajmniej tez nie zauwazylam specjalnego dzialania
Edytowane przez quleczka Czas edycji: 2009-12-08 o 14:51 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.

Masz byc w stanie posmarowac wszystkie obszary cieniutka warstwka...i tyle
ale tez nie nalezy tego stosowac zupelnie "punktowo" czyli nie tylko na krostki 

mam go zużyć do końca a potem stosować LOCACID. Wiecie coś na temat tej maści? Podobno to też retinoid, ale silniejszy od differinu. Jutro go odbieram w aptece bo ciężko go dostać. Zamiast aknemycinu dostałam Klindacin T, już kiedyś używałam i był ok 

i tak mnie to ciekawiło dlaczego w ciągu jednego roku u osoby 22-letniej taka zmiana cery, ehhh...