|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Belgia - wystąp !
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a powiedzcie mi czy w okolicach tego Antwerpi czy jakoś tak spokojnie będę mogła porozumieć się po angielsku? Bo jade tam za tydzień a jak mój chłopak będzie w pracy to bym sobie gdzieś pojeździła itd. ale znam tylko angielski i nie wiem czy dam rade.
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tam kiedys gralam koncert,i spokojnie dalo sie po angielsku rozmawiac mysle ze dasz rade niekazdy tam rozumie,ale wiekszosc kuma jak cos to daj znac
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
Rzadko się zdarza żeby ktoś tu nie znał angielskiego, więc spokojna głowa. Ja przez pierwsze 2 lata porozumiewałam się tu tylko i wyłącznie po angielsku.
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, jak mówią dziewczyny, spokojnie dogadasz się tu po angielsku!
eternitymoment, jaki rodzaj muzyki gracie? Chętnie bym się wybrała posłuchać, czegoś i kogoś ciekawego. |
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Ok to dobrze, dzięki dziewczyny
|
|
|
|
|
#97 |
|
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny! To moj pierwszy post wiec chce sie przywitac
Od 6 lat mieszkam w Brukseli,pozdrawiam Was wszystkie!
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny a powiedzcie mi co ciekawego jest do zobaczenia w Antwerpi? Byłam już w zoo ale cena za bilety... dla nich to pewnie mało. |
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zadomowienie
|
Edytowane przez eternitymoment Czas edycji: 2009-12-11 o 18:55 |
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny jest tu ktos?? Ja przybyłam do Bru dwa miesiace temu z AMsterdamu i ciezko mi sie przestawic.
Odwiedza ktos jeszcze watek zeby poplotkowac....? |
|
|
|
|
#101 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
witaj
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
hej eternity,
jak dlugo jestes w Belgii i gdzie mieszkasz? Co Cie tu sporowadziło? |
|
|
|
|
#103 |
|
Zadomowienie
|
jestem tutaj od maja tego roku,pracuje jako muzyk zawodowy,a Ty?
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
o fajnie Ci. ja przyjechalam tutaj do TZta w pazdzierniku. Rzucilam prace w Amsterdamie i szukam tutaj. ale ciekawie nie jest.
na czym grasz? |
|
|
|
|
#105 |
|
Zadomowienie
|
aha
dasz sobie rade,napewno,poczatki zawsze sa trudne,ogolnie to zajmuje sie spiewem,ale gram tez na klawiszach,troche perkusji,gitara
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy są gdzieś w Belgi słowniki Flamandzko-polskie? Bo w Polsce nie ma takich wogóle to pomyslałam że może tam sa jakieś takie bo tam chyba dużo jest polaków.
|
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was wszystkie
Na tym wątku jestem nowa i mam wiele pytań. Mój TŻ za parę dni wyjeżdża do pracy do Antwerpii. Jeśli wszystko dobrze pójdzie to za pół roku jak dokończę mojego magazyniera ![]() ) pytania: jakie są szanse znalezienia pracy np jako opiekunka do osób starszych ( doswiadczenie kilkumiesięczne, język angielski średnio, niemiecki bardzo dobrze, pozostałych brak ). Drugie pytanie: jeśli np będę przebywać w Belgii na utrzymaniu męża i zajdę w ciążę to jakie wtedy mam prawa jeśli chodzi o pomoc medyczną itp?? Bardzo będę za odpowiedzi wdzięczna |
|
|
|
|
#108 |
|
Przyczajenie
|
Kobietki kochane!
Za pare miesiecy wyjezdzam na studia do Maastricht, moj chlopak z kolei bedzie studiowal w Antwerpii, oby pogodzic obie te opcje, zdecydowalismy sie zamieszkac w Hasselt, bo podobno komunikacja do obu tych miejsc jest z Hasselt w miare wygodna. Co o tym sadzicie, czy ktoras z Was mieszka w Hasselt i moglaby mi doradzic w paru bardzo pragmatycznych kwestiach dotyczacych tego miejsca? Bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
nikt mi nie odpisze???
![]() |
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Rascal, ja co prawda mieszkam w Brukseli, ale pracuje w Antwerpii i jestem w miarę zadowolona z połączeń. Zdaża się, że pociągi się spóźniają, ale to raczej jak wszedzie
![]() Heheline, niestety nie mogę Ci pomoc jeśli chodzi o pracę, nie wiem jak wygląda tu praca na tym stanowisku, ale może tu coś znajdziesz: http://www.belgia.net/. I tak jeszcze myślałam, że z językiem niemieckim to powinnas szukać w stronę Eupen, bo to stolica części niemieckojezycznej. Edytowane przez bluebluesky Czas edycji: 2010-01-08 o 20:13 Powód: drobna poprawka |
|
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
ja nie bede szukac specjalnie miasta z jez niemieckim bo moj maz pracuje w Antwerpii
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Potrzeba mi numer do jakiegoś informatyka polaka w Belgi. Zna któraś może? Najlepiej z okolic Brukseli jeśli to wogóle możliwe.
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie na początku było bardzo trudno, ale w moim zawodzie teraz w ogóle jest ciężko znaleźć prace. Myślę jednak, że nie ma reguły. Mam nadzieję, że Ty znajdziesz coś szybko. gsk, przykro mi, ale nie mogę Ci pomóc, nie znam żadnego tutejszego informatyka. |
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie jeśli chodzi o opiekę nad starszymi osobami to przynajmniej przez polskie agencje papieru nie trza mieć a na początek na zaczepkę to mi wystarczy
A żeby zrobić uznawany przez nich sensowny kurs medyczny to trzeba bardzo dobrze znać język, co przy mojej kompletnej braku jego znajomości zjamie sporo czasu |
|
|
|
|
#116 |
|
Zadomowienie
|
sproboj
tymniemniej doradzamz robienie kursu czego kolwiek,w holandi z papierem moga Ci wiecej placic moja kolezanka sie uczy obecnie holenderskiego zeby wlasnie za takie cos sie zlapac,szef z mojej bylej pracy powiedzial ze w holandi dobrze zarabiaja na rehabilitacji
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
jakiej holandii
![]()
|
|
|
|
|
#118 |
|
Rozeznanie
|
hejka
![]() czy któraś z Was jest z Brukseli? Może jakieś piwko/kawka na Grand Placu? A potem jakieś zakupy?
|
|
|
#119 | |
|
Zadomowienie
|
niewyrazilam sie do konca
jak pracowalam w holandi to szef powiedzial ze dobrze sie zarabia na rehabilitacji,i jezyk sie przydaje bardzo,w antwerpi tez uzywaja holenderskiego a zwlaszcza osoby strasze![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
jak znajde czas do dam znac^^
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
![]() To ja tez sie przywitam Mieszkam w Brukseli juz chyba z 8 lat, w tym roku koncze studia (mam nadzieje )gsk, slownik flamandzko-polski sprzedaja we Fnacu w City2, ostatnio widzialam. Jak cos to ja na piwko tez sie pisze Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.

jesli nadal aktualne

) pytania: jakie są szanse znalezienia pracy np jako opiekunka do osób starszych ( doswiadczenie kilkumiesięczne, język angielski średnio, niemiecki bardzo dobrze, pozostałych brak
). Drugie pytanie: jeśli np będę przebywać w Belgii na utrzymaniu męża i zajdę w ciążę to jakie wtedy mam prawa jeśli chodzi o pomoc medyczną itp?? Bardzo będę za odpowiedzi wdzięczna