|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy
mnie sie wydaje ze to dziurawcowate nie jest.. ale wejdz http://pl.wikipedia.org/w/index.php?...o=Przejd%C5%BA i patrz co napisane na samym dole
.. wez tez pod uwage ze preparaty odchudzajace dzialaja "lekko" przeczyszczajaca:rolleyes : wiec jesli bedziesz miala np biegunke, to skutecznosc anty bedzie oslabiona (pewnie wiesz z ulotki dolaczonej do tab)
|
|
|
|
#2552 |
|
Raczkowanie
|
dzięki
![]() no tylko właśnie tak konkretnie o tym "garcinia cambogia" nie mogę coś info znaleźć... przeczyszczającego działania nie zaobserwowałam, więc z tym ok
|
|
|
|
#2553 |
|
Przyczajenie
|
Nie ma za co
![]() ............... HELP!!!!!!!! Ja to Wam normalnie spokoju nie dam polecialam do lazienki i zwymiotowalam wlasciwie sama (lekko zabarwiona na żółtawo-chyba od syropu) woda, bo nic jeszcze nie jadlam i nie wiem teraz co mam zrobic, bo o 7 rano bralam YAZ, a w wc bylam jakos 10:40-10:45.Na ulotce napisali: "Jeżeli wymioty wystąpiły w ciagu 3 do 4 godzin po przyjeciu jasnorozowej tabletki zawierajacej substancje czynne, istnieje ryzyko, ze substancje czynne z tabletki nie zostaly calkowicie wchloniete do organizmu. Sytuacja jest podobna do zapomnienia przyjecia tabletki. Po wymiotach trzeba mozliwie szybko przyjac jeszcze jedna jasnorozowa tabletke z rezerwowego blistra. Jezeli to mozliwe nalezy przyjac ja w ciagu 12 godzin po normalnym czasie przyjmowania tabletki. Jezeli nie jest to mozliwe, lub uplynelo 12 godzin, nalezy postepowac wg porady podanej w rozdziale 'Pominiecie zazycia leku Yaz, str. 29'." Wyglada na to, ze powinnam sie do tego zastosowac (jakby moj zoladek nie mogl wytrzymac tych 20min i kiedy ja mam wziac ta "rezerwowa" tabletke- jak najszybciej (w przeciagu do 12 godzin) czy za 12 godzin? HELP!!!dodam, ze jestem na 6 tabletce. ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- na innym watku na wizazu znalazlam porade, zeby wziac ostatnia jasnorozowa tabletke z blistra (jako ta rezerwowa), reszte tabletek brac oczywiscie tak samo o tej samej porze i po prostu bez tej 24 tabletki bedzie tak jakbym jej zapomniala czyli skroce sobie 1opak. do 23 dni, placebo i nowy blister i wszystko bedzie git .Ta 24 tabletke wzielam jakies 15min temu wiec mam nadzieje, ze wszystko jest ok i nie musze sie przez 7 dni dobezpieczac?
Edytowane przez sassy Czas edycji: 2009-12-02 o 11:32 |
|
|
|
#2554 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny, czy jezeli w 7 dniowej przerwie normalnie zrobionej po calym opakowaniu bede brala Deprim z dziurawcem, to jak po 7 dniach zaczne nowe opakowanie czy musze sie dodatkowo zabezpieczac? W chwili gdy zaczne brac tabletki z nowego blistra odstawie Deprim, ale nie wiem czy on jakos dluzej sie utzymuje i bedzie wplywal na dzialanie tabletek, zastanawiam sie tez czy moze wplynac na przyspieszenie krawienia z odstawienia lub jego opoznienie teraz w tej przerwie...
Prosze o odpowiedz
|
#2555 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2556 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, potrzebuje waszej porady;
złapałam jakies przeziębienie objawiajace się tylko wysoką gorączką i bólem miesni i dzis jest juz lepiej ale wczoraj bylo fatalnie brałam gripex i zastanawiam sie jak to jest z paracetamolem- czy moge go stosowac wraz z yasminella?? jakie leki antygrypowe moge brac z yasminella, niestety ulotka zawiera takich info |
|
|
|
#2557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o gripexie było nie raz o paracetamolu również ![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=844 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1690 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2021 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2066 proszę bardzo ![]() jeśli chodzi o inne leki - to również polecam wyszukiwarkę ale ogółem gripexy, fervexy(w dopuszczalnych dawkach), rutinoscorbin, coś na gardło - cholinex, septolete - nie wpływają
|
|
|
|
|
#2558 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki za pomoc
|
|
|
|
#2559 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a czy Tantum rosa ma wplyw na dzialanie tabletek anty?
|
#2560 |
|
Zakorzenienie
|
nieeee przecież tantum rosa jest do podmywania się i irygacji :P
|
|
|
|
#2561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
doczytałam w ulotce Deprim, że może obniżać działanie tabletek jeszcze 2 tygodnie po zaprzestaniu stosowania.
|
|
#2562 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ACC 600 może mieć jakiś wpływ na tabletki?
|
#2563 |
|
Raczkowanie
|
wedlug tej listy zamieszczonej pare stron wczesniej, doxycyclinum wplywa na tabletki anty, ale ja w ostatnim czasie bralam dwa opakowania tego antybiotyku pod rzad i na ulotce nie pisalo, zeby mialo jakis wplyw na anty. stwierdzilam, ze zaufam ulotce, nie zabezpieczalismy sie dodatkowo, i okres mialam normalnie, wiec nie wiem, czy rzeczywiscie wplywa czy nie ? a jesli tak, to jak to mozliwe, ze nie bylo tego w ulotce antybiotyku ?
jakis rok temu tez bralam 3 antybiotyki pod rzad, ale nie pamietam nazwy, i nie wiedzialam o tym, ze antybiotyki moga oslabiac dzialanie anty (nie wiem czemu wtedy o tym nie widzialam, chyba nie przeczytalam ulotki od tabletek anty dokladnie ;p) i tez wszystko bylo w porzadku. wiec moze rzeczywiscie to jest jakis tam odsetek 'wpadek', ze akurat w danym przypadku antybiotyk oslabi dzialanie |
|
|
|
#2564 | ||
|
Zakorzenienie
|
nie, nie wpływa
![]() Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2565 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2566 |
|
Raczkowanie
|
a czy Żelixa wplywa na jasmin?bo sama nie wiem juz
|
|
|
|
#2567 |
|
Raczkowanie
|
Jestem właśnie w przerwie między opakowaniami (to był mój pierwszy blister) i dostałam normalnie krwawienie z odstawienia. Ale właśnie teraz zachorowałam i biore Augmentin, który zawiera amoksycyline. Biorę yasminellki i na ulotce pisze, że ampicylina zmniejsza działanie, a o amoksycylinie nie ma nic wspomnianego - ale to ta sama rodzina, beta-laktamowe. Więc mam pytanie, czy antykoncpecja jest jakoś zmniejszona i czy skrócić przerwę - tzn. jutro dostanę receptę i wykupię tabletki, ale mam je wziąć dopiero w środę... i zastanawiam się, czy nie skrócić sobie przerwy i wziąć je już jutro? Czy może normalnie?
Dodam, że kochałam się ostatnio w ostatni dzień wzięcia tabletki, w przerwie nie robiliśmy tego z TZetem. Mógłby mi ktoś podpowiedź? Oczywiście, zapytam się gina o wszystko, ale jestem ciekawa też waszych opinii
|
|
|
|
#2568 |
|
Zadomowienie
|
Kochane czy MEFACIT obniza skutecznosc tabletek?
osemka mi rosnie i płaczę z bólu
|
#2569 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamiętaj tylko o dodatkowym zabezpieczeniu w trakcie kuracji antybiotykowej jak i przez 7 dni po jej zakończeniu co do wcześniejszego stosunku to luz - antybiotyki nie działają wstecz ![]() Cytat:
współczuję |
||
|
|
|
#2570 |
|
Raczkowanie
|
wiem, że clotrimazolu w tym temacie już było i ponoć nie wpływa, ale było to w kontekście maści, a jak z tabletkami dopochwowymi? pytam bo w sumie to jest także lek przeciwgrzybiczny?
|
#2571 |
|
Zakorzenienie
|
też nie wpływa
|
|
|
|
#2572 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki bardzo za odpowiedź
Dzisiaj byłam u ginekolog, a ona powiedziała, że amoksycylina nie działa tak samo jak ampicylina i ma mniejsze działania na tabletki niż ampicylina i dlatego po zakończeniu brania antybiotyku nie muszę dodatkowo się zabezpieczać. Ufam bardzo swojej ginekolog, nigdy mnie nie zawiodła, ale... widzę, że mówicie co innego... Nie wiem już sama? Miał ktoś taką sytuację?
|
|
|
|
#2573 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mniejsze działanie na tabletki to nie to samo co brak interakcji więc różnie to bywa.. ja kilka razy miałam styczność z duomoxem - również ma amoksycylinę w składzie, a w ulotce jest wyraźna informacja: Cytat:
ja wolę dmuchać na zimne, zwłaszcza, że 7 dni to nie wieczność
|
||
|
|
|
#2574 |
|
Zakorzenienie
|
o, wdowa, widze ze dalej sie udzielasz tutaj
![]() ja tak tylko przelotem pomecze wszystkich przewałkowanym w sumie pytaniem. od dzisiaj bede brala Duracef - tak, wiem ze moze obnizac skutecznosc. w niedziele biore ostatnia tabletke yasminelle a duracef skoncze w sobote za tydzien (26.12) czyli jeszcze w przerwie. planuje zrobic tak, zeby przerwe zrobic normalnie i po prostu teraz i jeszcze przez pierwszy tydzien zabezpieczac sie dodatkowo/nie uprawiac seksu. powinno byc ok, czyz nie?
|
|
|
|
#2575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() będzie ok, możesz być spokojna
|
|
|
|
|
#2576 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, proszę o pomoc.
Jestem dziś w 3 dniu przerwy. Mam zacząć brać antybiotyk obniżający skuteczność (zaw. amoksycyklinę). Ostatnią tabletkę zażyłam w niedzielę wieczorem, a ostatnie zbliżenie miałam w niedzielę rano. Kilka pytań: - czy mogę teraz (w środku przerwy) normalnie zacząć brać antybiotyk? - obowiązuje zasada dodatkowego zabezpieczania w trakcie kuracji i 7 dni po czy dłużej? - czy niedzielny stosunek jest bezpieczny? Aj, koszmarny ten miesiąc miałam - brałam Ciphin i Flukonazole (niby nie obniżają jakoś znacząco, ale połączyłam opakowania i odczekałam 7 dni po kuracji), teraz wypada mi długo oczekiwana przerwa, poszłam usuwać zęba i zapisano mi jeszcze antybiotyk...
|
#2577 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Czytałam ileś stron wcześniej, że Azitrox nie wpływa na tabletki, ale wizażanka miala troszkę inną sytuację. Otóż ja zaczęłam brać Azitrox (to tylko 3 tabletki) 9 grudnia, czyli piątego dnia przerwy i skończylam w piątek czyli ostatniego dnia przerwy. Rozpoczęłam nowe opakowanie i 5 dnia miałam stosunek przerywany. Czy mogło być jakieś ryzyko?? Antybiotyk utrzymuje się we krwi jeszcze kilka dni po skonczeniu kuracji, ale czytałam, że leki z tej grupy nie wchodzą interakcje.Czy ktoś może mnie upewnić? |
|
|
|
#2578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a dla potwierdzenia- https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1572 możesz być spokojna
|
|
|
|
|
#2580 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo Ci dziękuję. Chodzi o to, że przez jakiś czas sporo chorowalam i bralam antybiotyki. Jeden miał na liście, że jakoś tam wpływa i wtedy panowała abstynencja. A że ten ma taką wielką ulotkę i tyle różnych działań, że już się przestraszyłam. Dodatkowo od kilku miesięcy męczę się z plamieniami pod koniec cyklu
Byłam z tym u lekarza i zmienił mi tabletki. Owszem są coraz rzadsze i mniejsze ale są ![]() ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- Aaa i zapomnialam dodać, że jakiś czas temu (minęło już dwa tygodnie) skoczyłam brac amosilkav, który oslabia. Powinnam zrobic przerwe? bo zrobiłam. I jak juz mineło te dwa tygodnie i dzisiaj się kochałam to jest ok? Edytowane przez lilii87 Czas edycji: 2009-12-16 o 23:02 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.

.. wez tez pod uwage ze preparaty odchudzajace dzialaja "lekko" przeczyszczajaca:rolleyes : wiec jesli bedziesz miala np biegunke, to skutecznosc anty bedzie oslabiona (pewnie wiesz z ulotki dolaczonej do tab)

polecialam do lazienki i zwymiotowalam wlasciwie sama (lekko zabarwiona na żółtawo-chyba od syropu) woda, bo nic jeszcze nie jadlam i nie wiem teraz co mam zrobic, bo o 7 rano bralam YAZ, a w wc bylam jakos 10:40-10:45.
i kiedy ja mam wziac ta "rezerwowa" tabletke- jak najszybciej (w przeciagu do 12 godzin) czy za 12 godzin? HELP!!!

o gripexie było nie raz