Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-) - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-11, 08:26   #1711
velluto
Zadomowienie

Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)

Kropka - no widzę, że wszystko pod kontrola u Ciebie
Szkoda, że ja się na tym tak nie znam baaaaardzo przydatna wiedza.
Jak narazie polegam na lekarzu, a on powiedział, że tylko 3 razy w ciagu całej ciąży zleca komplet badan I tak sobie teraz myslę, czy to jednak nie jest zbyt mało... Musze dokładnie o to wypytać. Najwyżej też bede robic na własna rękę i dla własnego spokoju. Tym bardziej, że teraz wiele rzeczy wyszło mi bardzo blisko dolnej granicy normy
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 08:46   #1712
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
Kropka - no widzę, że wszystko pod kontrola u Ciebie
Szkoda, że ja się na tym tak nie znam baaaaardzo przydatna wiedza.
Jak narazie polegam na lekarzu, a on powiedział, że tylko 3 razy w ciagu całej ciąży zleca komplet badan I tak sobie teraz myslę, czy to jednak nie jest zbyt mało... Musze dokładnie o to wypytać. Najwyżej też bede robic na własna rękę i dla własnego spokoju. Tym bardziej, że teraz wiele rzeczy wyszło mi bardzo blisko dolnej granicy normy
Ginekolodzy z reguły zakładają, że kobieta je zdrowo, że jest świadoma zapotrzebowania na witaminy i sole mineralne itd. Nie czują się zobligowani do uświadamiania każdej z osobna.

O Mg mówią, gdy babka skarży się na skurcze albo arytmię. O Fe, gdy na łeb na szyję spada morfologia.
Badania wątrobowe zlecają, gdy są swędzenia skóry, jakieś wysypki i inne tego typu reakcje.
O problemach z poziomem Ca zwykle dowiadujemy się u dentysty, gdy pod koniec ciąży na potęgę psują się zęby. Ale to już są objawy, więc po fakcie.

Z moich obserwacji wynika, że gadka z większością lekarzy nie ma sensu. Moja koleżanka całą ciążę chodziła do dentysty, przez 9 miesięcy doszło do próchnicy w 8 zębach, plombowała coś co miesiąc... Gin nie powiedział ani słowa. A jak spytała to tylko orzekł: w ciąży tak jest.

Jak spytałam o to mojego dentystę, to się oburzył. Stwierdził, że przez takie podejście kobiet w ciąży i innych lekarzy on ma potem tyle roboty. Akurat przede mną była pani świeżo po ciąży, której gin nie powiedział o kontrolach dentystycznych i która poszła po porodzie, jak ją zaczęły zęby boleć. Stan jej uzębienia był tragiczny, prawie każdy ząb do leczenia, w tym kilka kanałów. Przed ciążą było dobrze. Dziecko zjadło z niej wszystko, bo jej dieta była uboga w Ca. Kobieta przyznała się, że jest antymleczna i w ogóle nie jada nabiału. A w wit. które jej gin przepisał Ca nie było wcale.

Trzeba zrobić sobie niektóre badania co jakiś czas i po sprawie.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 09:05   #1713
velluto
Zadomowienie

Kropka - świeta racja trzeba wziazc sprawy w swoje rece i nie oglądać sie na gina.
ja akurat jestem bardzo mleczna, więc choc z tym mam spokój. W jednym poradniku przeczytałam nawet, że zalecają 3-4 szklanki mleka dziennie Ale nawet jak dla mnie to kosmicza ilość
No i najwyższa pora wybrać się do dentysty, choć zła jestem na niego, bo ostanio juz nie maił co u mnie w buzi robić to wymyslał jakieś głupoty na siłę Chyba najwyższa pora rozejrzeć sie za kims nowym
Bardzo Ci dziekuje za wyczerpującą odpowiedź
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 09:33   #1714
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kropka - świeta racja trzeba wziazc sprawy w swoje rece i nie oglądać sie na gina.
ja akurat jestem bardzo mleczna, więc choc z tym mam spokój. W jednym poradniku przeczytałam nawet, że zalecają 3-4 szklanki mleka dziennie Ale nawet jak dla mnie to kosmicza ilość
Na szczęście ser żółty pomaga tutaj sporo.
Ja też jestem mleczna, ale 4 szklanki to chyba tylko mój mąż wydoi.

Cytat:
No i najwyższa pora wybrać się do dentysty, choć zła jestem na niego, bo ostanio juz nie maił co u mnie w buzi robić to wymyslał jakieś głupoty na siłę Chyba najwyższa pora rozejrzeć sie za kims nowym
No faktycznie, ciekawe podejście stomatologa.

Stary 2009-12-11, 09:36   #1715
ałła
Rozeznanie

Rany julek!! Ile do nadrobienia, nie proznujecie mamuski Z braku czasu rzadko zagladam ale staram sie nadrobic!!
Jestesmy w 12 tc i wczoraj mialam wizyte. Dzidek ma prawie 6 cm, nozki, raczki i wszystkie narzady wewnetrzne na miejscu W trakcie usg smacznie sobie spal na boczku i byly niemale problemy zeby sie na plackach polozyl. Lekarz kazal mi pupa krecic, na boku sie polozyc, a ten nic, tylko raczka machna. W koncu raczyl sie przekrecic, leniwiec pospolity, hehe
Szczesliwa jestem bardzo, nastepna wizyta 7 stycznia, jest szansa ze bedzie mozna stwierdzic plec. Juz sie nie moge doczekac
Pozdrawiam!!

A jesli chodzi o dentyste... Zeby zawsze mialam slabe ale do lekarza regolarnie chodze i za bierzaco lecze. Ale to co sie dzieje odkad jestem w ciazy przechodzi wszelkie pojecie. Chociaz nie wiem czy ciaza bezposrednio ma z tym zwiazek. Zaczelo sie od tego ze kilka tygodni temu lekarz stwierdzil ze nowych ubytkow nie ma i wszystko jest ok. Po kilku dniach pojawil sie bol, trudny do zidentyfikowania, bo chodzacy po polowie szczeki. Okazalo sie ze, to zapalnie okostnej i bol pochodzi od leczonej kanalowo 5. Ponowne przeleczenie a w miedzyczasie kolejny bol z drigiej strony szczeki, tym razem dolna 4. Zeby bylo ciekawiej w zeszlym tygodniu zlamalam 5 z drugiej strony. Balam sie ze bedzie do wyrwania ale na szczescie udalo sie ja uratowac. Zreszta, zaraz ide do dentysty. Ciesze sie jedynie z tego ze mam swietnego lekarza, ktory przyjmuje mnie bez rejestracji od razu jak przychodze. Poza tym, nie wiem czy zdjacie sobie sprawe ze wszelkie zabiegi dentystyczne dla kobiet w ciazy sa bezplatne. Chodzi mi o lekarze z NFZ i zabiegi ktore zwykle mimo to sa platne, np leczenie kanalowe. Ja o tym nie wiedzialam, dentysta mnie uswiadomil. Na kontrole bede chodzila przez cala ciaze co miesiac, tak na wszelki wypadek!

Edytowane przez ałła
Czas edycji: 2009-12-11 o 09:48
ałła jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 09:54   #1716
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
....aaaa, jeszcze chciałam dodać, że od początku ciąży przytyłam tylko 2 kg . Teraz mam wagę sprzed ciąży.
Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
I sprawdzę przy okazji ile przytyłam. Do 11go tyg. przybrało mi 3kg. A teraz nie czuję różnicy. Więc chyba nie tak dużo...
ja mam teraz 3kg na plusie- 16 tc.
Dokładnie tyle samo przytyłam do tego czasu w pierwszej ciąży.

Cytat:
Napisane przez Puma13 Pokaż wiadomość
Lea, ginka w szpitalu chyba by nic nie mówiła, gdyby tam nic nie widziała ale zobaczymy, czy mój gin potwierdzi tę dziewczynkę, wizyta z obiecanym podglądaniem już w poniedziałek. W sumie to już się przyzwyczailiśmy do myśli, że będzie druga córcia A u ciebie jakie przeczucia?
ja mam przeczucia na drugiego chłopaka. i ostatnio między nóżkami coś tam mignęło- ale czy to był siusiok to się okaże na połówkowym 29 grudnia.

Cytat:
Napisane przez ałła Pokaż wiadomość
Jestesmy w 12 tc i wczoraj mialam wizyte. Dzidek ma prawie 6 cm, nozki, raczki i wszystkie narzady wewnetrzne na miejscu W trakcie usg smacznie sobie spal na boczku i byly niemale problemy zeby sie na plackach polozyl. Lekarz kazal mi pupa krecic, na boku sie polozyc, a ten nic, tylko raczka machna. W koncu raczyl sie przekrecic, leniwiec pospolity, hehe
fajnie, że z dzidkiem wszystko dobrze.
przygód dentystycznych nie zazdroszczę.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 10:06   #1717
olivka_7
Zakorzenienie

cześć
Ja czekam z zakupkami do wtorku idę na połówkowe i jak się przypuszczenia potwierdzą to zaczynam działać

Kornelcia

ZĘBALE
olivka_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 10:14   #1718
kropka75
Zakorzenienie

Jak tylko wchodzę na odchowalnię, to zaraz czuję przerażenie. Zobaczcie co dziewczyny wynalazły - i to się dziecku zakłada w domu oczywiście.

http://allegro.pl/item841748600_kask...ard_wys_0.html
Cytat:
Poza tym, nie wiem czy zdjacie sobie sprawe ze wszelkie zabiegi dentystyczne dla kobiet w ciazy sa bezplatne. Chodzi mi o lekarze z NFZ i zabiegi ktore zwykle mimo to sa platne, np leczenie kanalowe.
Nie tak wszelkie. Plomb światłoutwardzalnych NFZ nie zwraca nadal, choć są najzdrowsze i dla kobiety i dla jej dziecka. Trzeba dopłacić.

Stary 2009-12-11, 10:24   #1719
Konto usunięte

Cytat:
Jak tylko wchodzę na odchowalnię, to zaraz czuję przerażenie. Zobaczcie co dziewczyny wynalazły - i to się dziecku zakłada w domu oczywiście.

jak Maksiu stawiał pierwsze kroki, to mówiłam zawsze TŻ, że nie do wiary, że jeszcze nikt kasku dla dzieci nie wymyślił... no i proszę- jest.
Oczywiście raczej bym takiego cudactwa dziecku nie założyła, i na dodatek za taka kasę, ale nauka chodzenia to rzeczywiście mocno obijające główkę zajęcie. Nie do zliczenia jest ileż razy Maksiu wyrżnął gdzieś główką. Tylko on prawie nigdy nie płakał z tego powodu, jak już to dosłownie kilka sekund. no i on był z gatunku kamikadze... na nic nie zwracał uwagi, byle do celu, odważnie stawiał kroki. Bo są dzieci, które stoją, trzymają się mebli, ale nie puszczą... a Maksiu zawsze na wariata.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 10:25   #1720
cate_
Zadomowienie

Witam

Cytat:
Rany julek!! Ile do nadrobienia, nie proznujecie mamuski Z braku czasu rzadko zagladam ale staram sie nadrobic!!
Gratuluję zdrowej dzidzi
Cytat:

Masakra jakaś, dobrze że całego kombinezonu nie maja
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 10:47   #1721
oolong
Zakorzenienie

też jestem bezmleczna niestety, chociaż zęby mam zdrowe, bo do wieku ok 20 lat byłam bardzo mleczna, póki nie odkryłam, że tak właściwie słabo trawie laktozę
w zębach jedynie 2 małe plombki

no nic chyba muszę wapń podgryzać
ostatnio mnie napada na kakao takie mało słodzone, ale za to ciemne i je sobie gotuję, jem tez więcej serów twarogowych typu klinek albo wiejski

oolong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 10:53   #1722
kropka75
Zakorzenienie

Dobra lektura:

"Rekomendowane dla populacji polskiej spożycie wapnia przedstawia się następująco: dzieci (do 9 r.ż.) – 600-1000 mg/dzień; młodzież (do 18 r.ż.) – 1200 mg/dzień; młodzi dorośli (do 25 r.ż.) – 1200 mg/dzień; dorośli mężczyźni oraz kobiety do 60 r.ż. – 900 mg/dzień; kobiety powy-żej 60 r.ż. – 1100 mg/dzień, kobiety w ciąży i karmiące – 1200 mg/dzień. Stosując się do powyższych zaleceń, należy pamiętać o tym, że min. 50% dziennego zapotrzebowania na wapń powinno pochodzić z mleka i produktów mlecznych. Jednocześnie należy dbać o odpowiednie zaopatrzenie organizmu w witaminę D, która jest niezbędna do prawidłowego wchłania-nia i metabolizmu wapnia w ustroju człowieka."

"Szczególną wrażliwość na niedobory pokarmowe wapnia obserwuje się u dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób w podeszłym wieku."

"Na zawartość wapnia w organizmie człowieka największy wpływ wywiera przede wszystkim jego podaż z poży-wieniem. Podstawowym źródłem wapnia w przeciętnej diecie europejskiej i amerykańskiej (USA) jest mleko i jego przetwory. Ocenia się, że produkty te dostarczają blisko 80% tego składnika. Produkty pochodzenia roślinnego są gorszym źródłem tego pierwiastka, ze względu na obecność substancji utrudniających jego wchłanianie.
Często wymienianym w literaturze światowej, a chyba niedocenianym źródłem Ca są warzywa kapustne – kapusta, brukselka, brokuły, jarmuż oraz rośliny strączkowe. Wprawdzie w porównaniu z przetworami mlecznymi zawartość wapnia jest w nich stosunkowo niska, ale odznacza się on stosunkowo dużą biodostępnością (ok. 50%).
Dobrym źródłem wapnia są także ryby morskie, zwłaszcza gdy jedzone są wraz ze szkieletem oraz ser sojowy tofu. Duże ilości Ca zawierają ponadto orzechy, migdały, nasiona sezamu, maku i słonecznika. Kilka publikacji naukowych zwraca ponadto uwagę na wysoko zmineralizowane wody mineralne jako potencjalne i godne polecenia źródło tego składnika mineralnego. Badania dowodzą, że wapń jest z nich przyswajany w takim samym stopniu jak z mleka.

Istnieje także spora grupa produktów spożywczych wzbogacanych w wapń. Zalicza się do niej jogurty, serki homogenizowane, soki owocowe, napoje mleczno-owocowe, pieczywo. Do wzbogacania żywności w ten pierwiastek stosuje się jego sole (węglany, cytryniany, fosforany, glukoniany, mleczany) oraz odtłuszczone mleko w proszku i serwatkę."

Stary 2009-12-11, 10:58   #1723
oolong
Zakorzenienie

kropka jesteś natchnieniem i wzorem niedościgłym

Stary 2009-12-11, 10:58   #1724
atinas
Zadomowienie

Co do tych wyników dziewczyny to ja chyba jakiś nad wyraz zdrowy okaz jestem, miałam robioną morfologię i siuśki w tym tyg jak leżałam w szpitalu bo małe zamieszanie z serduchem miałam. Wszystko w normie i to nie przy górnej czy dolnej granicy ale tak mniej więcej po środku, to chyba dobrze prawda?

Czego to ludzie nie wymyślą, żeby zarobić
Kask do nauki chodzenia
atinas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 10:59   #1725
kropka75
Zakorzenienie

Zawartość wapnia w wybranych produktach spożywczych:

Mleko 110-120 mg / 100g produktu
Jogurt 130-170 mg
Kefir 103mg
Maślanka 110 mg
Twarogi 55-96mg
Sery topione 370mg
Sery podpuszczkowe 390-1380mg
Lody 125-155mg
Jaja kurze 47mg
Sardynki w oleju 330mg

Brokuły 48mg
Brukselka 57mg
Kapusta 46-77mg
Fasola sucha 163mg
Szparagowa 65mg
Soja 240mg
Orzechy 58-186 mg
Migdały 239mg
Słonecznik 131mg
Mak 1266mg
Jarmuż 157mg

Już wiem czemu kury mojej babci jadły jarmuż i skąd miały takie piękne skorupki w jajkach.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2009-12-11 o 11:06
Stary 2009-12-11, 11:01   #1726
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez atinas Pokaż wiadomość
Co do tych wyników dziewczyny to ja chyba jakiś nad wyraz zdrowy okaz jestem, miałam robioną morfologię i siuśki w tym tyg jak leżałam w szpitalu bo małe zamieszanie z serduchem miałam. Wszystko w normie i to nie przy górnej czy dolnej granicy ale tak mniej więcej po środku, to chyba dobrze prawda?
chyba dobrze.
a co z Twoim serduszkiem?
Stary 2009-12-11, 11:02   #1727
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oolong Pokaż wiadomość
kropka jesteś natchnieniem i wzorem niedościgłym
Proszę się więc "natychać" i szamać wapieńko.

Stary 2009-12-11, 11:04   #1728
oolong
Zakorzenienie

Cytat:
Zawartość wapnia w wybranych produktach spożywczych:

Mleko 110-120 mg / 100g produktu
Jogurt 130-170 mg
Kefir 103mg
Maślanka 110 mg
Twarogi 55-96mg
Sery topione 370mg
Lody 125-155mg
Jaja kurze 47mg
Sardynki w oleju 330mg

Brokuły 48mg
Brukselka 57mg
Kapusta 46-77mg
Fasola sucha 163mg
Szparagowa 65mg
Soja 240mg
Orzechy 58-186 mg
Migdały 239mg
Słonecznik 131mg
Mak 1266mg
Jarmuż 157mg

Już wiem czemu kury mojej babci jadły jarmuż i skąd miały takie piękne skorupki w jajkach.
a powiedz jeszcze ta zawartość to na 100g?

bo ja kefiry i maślanki uwielbiam, mniam
maślanka Milko leśna, hhmmmm

Stary 2009-12-11, 11:05   #1729
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oolong Pokaż wiadomość
a powiedz jeszcze ta zawartość to na 100g?

bo ja kefiry i maślanki uwielbiam, mniam
maślanka Milko leśna, hhmmmm
Tak, przy mleku napisałam, potem nie chciało mi się kopiować.
To wszystko na 100g produktu.

Maślanki są mniam, ja co dzień do obiadu piję. Uwielbiam Mrągowską.

Stary 2009-12-11, 11:07   #1730
atinas
Zadomowienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;15793027]chyba dobrze.
a co z Twoim serduszkiem?[/QUOTE]

We wtorek mocne bóle mnie złapały i od razu do gina pojechałam, a ten mnie do szpitala wysłał na badania. Doszukali się jakiejś niemiarowości zatokowej, ale leków żadnych nie dostałam bo podobno u młodych osób to jest normalne, nie wiem nie znam się
Jedyne zalecenie jakie mi dali to się nie denerwować.
Łatwo im mówić, jak ja taki nerwus w ciąży się zrobiłam
Stary 2009-12-11, 11:10   #1731
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
We wtorek mocne bóle mnie złapały i od razu do gina pojechałam, a ten mnie do szpitala wysłał na badania. Doszukali się jakiejś niemiarowości zatokowej, ale leków żadnych nie dostałam bo podobno u młodych osób to jest normalne, nie wiem nie znam się
Jedyne zalecenie jakie mi dali to się nie denerwować.
Łatwo im mówić, jak ja taki nerwus w ciąży się zrobiłam
A mieszanek magnezu, potasu i kwasu foliowego z wit. B nie kazali Ci jeść??

Stary 2009-12-11, 11:12   #1732
oolong
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, przy mleku napisałam, potem nie chciało mi się kopiować.
To wszystko na 100g produktu.

Maślanki są mniam, ja co dzień do obiadu piję. Uwielbiam Mrągowską.
ano tak
mam zaburzenia postrzegania, lekkie ciążowe podtępienie

Stary 2009-12-11, 11:14   #1733
kardashi
Zakorzenienie

Witam Was.
Mam ciężką noc za sobą

i idę chyba do łóżka z powrotem..

Ja jestem z tych mlecznych.. bez kakao, jogurtow, maślanek, kefirów nie ma dnia..

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 11:15   #1734
araczki
Zadomowienie

Czesc dziewczynki,

wpadlam na chwilke sie przywitac i zyczyc Wam milego weekendu

Zaraz zmykam na 2 genetyczne i chyba to juz polowkowe bedzie

Po badaniu nie wracam do pracy tylko jedziemy do Ikei po swiateczne *******ki
wiec postaram sie moze napisac wieczorem co slychac po badamiu.

buziaki

körö körö kirkkoon

Edytowane przez araczki
Czas edycji: 2009-12-11 o 11:21
araczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-11, 11:15   #1735
atinas
Zadomowienie

Kazali magnez z wit. B6 i nospe forte 3 razy dziennie.
Stary 2009-12-11, 11:22   #1736
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez araczki Pokaż wiadomość

No to i czekamy na wieści.

Stary 2009-12-11, 11:23   #1737
araczki
Zadomowienie

dziwne, ze w oststnim poscie wykropkowalo mi jedno slowo
a nic zlego tam nie bylo

körö körö kirkkoon
Stary 2009-12-11, 11:24   #1738
Konto usunięte

Cytat:

Po badaniu nie wracam do pracy tylko jedziemy do Ikei po swiateczne *******ki
wiec postaram sie moze napisac wieczorem co slychac po badamiu.
Ty koniecznie się wieczorem odezwij,
Po co do Ikei jedziecie?

Cytat:
Kazali magnez z wit. B6 i nospe forte 3 razy dziennie.
to łykaj witaminki, i mimo wszystko staraj się nie stresować. No i oby to tylko jednorazowy wybryk serduszka był.
Stary 2009-12-11, 11:31   #1739
araczki
Zadomowienie

Cytat:
No to i czekamy na wieści.

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;15793435]Ty koniecznie się wieczorem odezwij,
Po co do Ikei jedziecie? .[/QUOTE]

dam znac

jedziemy po swiateczne roznosci, ozdoby, wizaz mi bezczelnie wykasowal zdrobnienie od *******y

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

znowu kropkuje

körö körö kirkkoon
Stary 2009-12-11, 11:32   #1740
Konto usunięte

Cytat:
dam znac

jedziemy po swiateczne roznosci, ozdoby, wizaz mi bezczelnie wykasowal zdrobnienie od *******y

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

znowu kropkuje
to napisz ten wyraz z przerwami, lub z myślnikami między literkami, bo jestem ciekawa, jakiego niedozwolonego słowa użyłaś.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości