|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)
Kropka - no widzę, że wszystko pod kontrola u Ciebie
![]() Szkoda, że ja się na tym tak nie znam baaaaardzo przydatna wiedza.Jak narazie polegam na lekarzu, a on powiedział, że tylko 3 razy w ciagu całej ciąży zleca komplet badan I tak sobie teraz myslę, czy to jednak nie jest zbyt mało... Musze dokładnie o to wypytać. Najwyżej też bede robic na własna rękę i dla własnego spokoju. Tym bardziej, że teraz wiele rzeczy wyszło mi bardzo blisko dolnej granicy normy
|
|
|
|
#1712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O Mg mówią, gdy babka skarży się na skurcze albo arytmię. O Fe, gdy na łeb na szyję spada morfologia. Badania wątrobowe zlecają, gdy są swędzenia skóry, jakieś wysypki i inne tego typu reakcje. O problemach z poziomem Ca zwykle dowiadujemy się u dentysty, gdy pod koniec ciąży na potęgę psują się zęby. Ale to już są objawy, więc po fakcie. ![]() Z moich obserwacji wynika, że gadka z większością lekarzy nie ma sensu. Moja koleżanka całą ciążę chodziła do dentysty, przez 9 miesięcy doszło do próchnicy w 8 zębach, plombowała coś co miesiąc... Gin nie powiedział ani słowa. A jak spytała to tylko orzekł: w ciąży tak jest. ![]() Jak spytałam o to mojego dentystę, to się oburzył. Stwierdził, że przez takie podejście kobiet w ciąży i innych lekarzy on ma potem tyle roboty. Akurat przede mną była pani świeżo po ciąży, której gin nie powiedział o kontrolach dentystycznych i która poszła po porodzie, jak ją zaczęły zęby boleć. Stan jej uzębienia był tragiczny, prawie każdy ząb do leczenia, w tym kilka kanałów. Przed ciążą było dobrze. Dziecko zjadło z niej wszystko, bo jej dieta była uboga w Ca. Kobieta przyznała się, że jest antymleczna i w ogóle nie jada nabiału. A w wit. które jej gin przepisał Ca nie było wcale. Trzeba zrobić sobie niektóre badania co jakiś czas i po sprawie.
|
|
|
|
|
#1713 |
|
Zadomowienie
|
Kropka - świeta racja
ja akurat jestem bardzo mleczna, więc choc z tym mam spokój. W jednym poradniku przeczytałam nawet, że zalecają 3-4 szklanki mleka dziennie Ale nawet jak dla mnie to kosmicza ilość ![]() No i najwyższa pora wybrać się do dentysty, choć zła jestem na niego, bo ostanio juz nie maił co u mnie w buzi robić to wymyslał jakieś głupoty na siłę Chyba najwyższa pora rozejrzeć sie za kims nowym ![]() Bardzo Ci dziekuje za wyczerpującą odpowiedź |
|
|
|
#1714 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też jestem mleczna, ale 4 szklanki to chyba tylko mój mąż wydoi. ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1715 |
|
Rozeznanie
|
Rany julek!! Ile do nadrobienia, nie proznujecie mamuski
Z braku czasu rzadko zagladam ale staram sie nadrobic!!Jestesmy w 12 tc i wczoraj mialam wizyte. Dzidek ma prawie 6 cm, nozki, raczki i wszystkie narzady wewnetrzne na miejscu W trakcie usg smacznie sobie spal na boczku i byly niemale problemy zeby sie na plackach polozyl. Lekarz kazal mi pupa krecic, na boku sie polozyc, a ten nic, tylko raczka machna. W koncu raczyl sie przekrecic, leniwiec pospolity, hehe Szczesliwa jestem bardzo, nastepna wizyta 7 stycznia, jest szansa ze bedzie mozna stwierdzic plec. Juz sie nie moge doczekac ![]() Pozdrawiam!! A jesli chodzi o dentyste... Zeby zawsze mialam slabe ale do lekarza regolarnie chodze i za bierzaco lecze. Ale to co sie dzieje odkad jestem w ciazy przechodzi wszelkie pojecie. Chociaz nie wiem czy ciaza bezposrednio ma z tym zwiazek. Zaczelo sie od tego ze kilka tygodni temu lekarz stwierdzil ze nowych ubytkow nie ma i wszystko jest ok. Po kilku dniach pojawil sie bol, trudny do zidentyfikowania, bo chodzacy po polowie szczeki. Okazalo sie ze, to zapalnie okostnej i bol pochodzi od leczonej kanalowo 5. Ponowne przeleczenie a w miedzyczasie kolejny bol z drigiej strony szczeki, tym razem dolna 4. Zeby bylo ciekawiej w zeszlym tygodniu zlamalam 5 z drugiej strony. Balam sie ze bedzie do wyrwania ale na szczescie udalo sie ja uratowac. Zreszta, zaraz ide do dentysty. Ciesze sie jedynie z tego ze mam swietnego lekarza, ktory przyjmuje mnie bez rejestracji od razu jak przychodze. Poza tym, nie wiem czy zdjacie sobie sprawe ze wszelkie zabiegi dentystyczne dla kobiet w ciazy sa bezplatne. Chodzi mi o lekarze z NFZ i zabiegi ktore zwykle mimo to sa platne, np leczenie kanalowe. Ja o tym nie wiedzialam, dentysta mnie uswiadomil. Na kontrole bede chodzila przez cala ciaze co miesiac, tak na wszelki wypadek! Edytowane przez ałła Czas edycji: 2009-12-11 o 09:48 |
|
|
|
#1716 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Dokładnie tyle samo przytyłam do tego czasu w pierwszej ciąży. Cytat:
i ostatnio między nóżkami coś tam mignęło- ale czy to był siusiok to się okaże na połówkowym 29 grudnia. Cytat:
przygód dentystycznych nie zazdroszczę. |
||||
|
|
|
#1717 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
![]() Ja czekam z zakupkami do wtorku idę na połówkowe i jak się przypuszczenia potwierdzą to zaczynam działać |
|
|
|
#1718 |
|
Zakorzenienie
|
Jak tylko wchodzę na odchowalnię, to zaraz czuję przerażenie.
Zobaczcie co dziewczyny wynalazły - i to się dziecku zakłada w domu oczywiście. ![]() http://allegro.pl/item841748600_kask...ard_wys_0.html Nie tak wszelkie. Plomb światłoutwardzalnych NFZ nie zwraca nadal, choć są najzdrowsze i dla kobiety i dla jej dziecka. Trzeba dopłacić. |
|
|
|
#1719 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście raczej bym takiego cudactwa dziecku nie założyła, i na dodatek za taka kasę, ale nauka chodzenia to rzeczywiście mocno obijające główkę zajęcie. Tylko on prawie nigdy nie płakał z tego powodu, jak już to dosłownie kilka sekund. no i on był z gatunku kamikadze... na nic nie zwracał uwagi, byle do celu, odważnie stawiał kroki. Bo są dzieci, które stoją, trzymają się mebli, ale nie puszczą... a Maksiu zawsze na wariata.
|
|
|
|
|
#1720 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1721 |
|
Zakorzenienie
|
też jestem bezmleczna niestety, chociaż zęby mam zdrowe, bo do wieku ok 20 lat byłam bardzo mleczna, póki nie odkryłam, że tak właściwie słabo trawie laktozę
![]() w zębach jedynie 2 małe plombki no nic chyba muszę wapń podgryzać ostatnio mnie napada na kakao takie mało słodzone, ale za to ciemne i je sobie gotuję, jem tez więcej serów twarogowych typu klinek albo wiejski |
|
|
|
#1722 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra lektura:
"Rekomendowane dla populacji polskiej spożycie wapnia przedstawia się następująco: dzieci (do 9 r.ż.) – 600-1000 mg/dzień; młodzież (do 18 r.ż.) – 1200 mg/dzień; młodzi dorośli (do 25 r.ż.) – 1200 mg/dzień; dorośli mężczyźni oraz kobiety do 60 r.ż. – 900 mg/dzień; kobiety powy-żej 60 r.ż. – 1100 mg/dzień, kobiety w ciąży i karmiące – 1200 mg/dzień. Stosując się do powyższych zaleceń, należy pamiętać o tym, że min. 50% dziennego zapotrzebowania na wapń powinno pochodzić z mleka i produktów mlecznych. Jednocześnie należy dbać o odpowiednie zaopatrzenie organizmu w witaminę D, która jest niezbędna do prawidłowego wchłania-nia i metabolizmu wapnia w ustroju człowieka." "Szczególną wrażliwość na niedobory pokarmowe wapnia obserwuje się u dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób w podeszłym wieku." "Na zawartość wapnia w organizmie człowieka największy wpływ wywiera przede wszystkim jego podaż z poży-wieniem. Podstawowym źródłem wapnia w przeciętnej diecie europejskiej i amerykańskiej (USA) jest mleko i jego przetwory. Ocenia się, że produkty te dostarczają blisko 80% tego składnika. Produkty pochodzenia roślinnego są gorszym źródłem tego pierwiastka, ze względu na obecność substancji utrudniających jego wchłanianie. Często wymienianym w literaturze światowej, a chyba niedocenianym źródłem Ca są warzywa kapustne – kapusta, brukselka, brokuły, jarmuż oraz rośliny strączkowe. Wprawdzie w porównaniu z przetworami mlecznymi zawartość wapnia jest w nich stosunkowo niska, ale odznacza się on stosunkowo dużą biodostępnością (ok. 50%). Dobrym źródłem wapnia są także ryby morskie, zwłaszcza gdy jedzone są wraz ze szkieletem oraz ser sojowy tofu. Duże ilości Ca zawierają ponadto orzechy, migdały, nasiona sezamu, maku i słonecznika. Kilka publikacji naukowych zwraca ponadto uwagę na wysoko zmineralizowane wody mineralne jako potencjalne i godne polecenia źródło tego składnika mineralnego. Badania dowodzą, że wapń jest z nich przyswajany w takim samym stopniu jak z mleka. Istnieje także spora grupa produktów spożywczych wzbogacanych w wapń. Zalicza się do niej jogurty, serki homogenizowane, soki owocowe, napoje mleczno-owocowe, pieczywo. Do wzbogacania żywności w ten pierwiastek stosuje się jego sole (węglany, cytryniany, fosforany, glukoniany, mleczany) oraz odtłuszczone mleko w proszku i serwatkę." |
|
|
|
#1724 |
|
Zadomowienie
|
Co do tych wyników dziewczyny to ja chyba jakiś nad wyraz zdrowy okaz jestem, miałam robioną morfologię i siuśki w tym tyg jak leżałam w szpitalu bo małe zamieszanie z serduchem miałam. Wszystko w normie i to nie przy górnej czy dolnej granicy ale tak mniej więcej po środku, to chyba dobrze prawda?
Czego to ludzie nie wymyślą, żeby zarobić Kask do nauki chodzenia
|
#1725 |
|
Zakorzenienie
|
Zawartość wapnia w wybranych produktach spożywczych:
Mleko 110-120 mg / 100g produktu Jogurt 130-170 mg Kefir 103mg Maślanka 110 mg Twarogi 55-96mg Sery topione 370mg Sery podpuszczkowe 390-1380mg Lody 125-155mg Jaja kurze 47mg Sardynki w oleju 330mg Brokuły 48mg Brukselka 57mg Kapusta 46-77mg Fasola sucha 163mg Szparagowa 65mg Soja 240mg Orzechy 58-186 mg Migdały 239mg Słonecznik 131mg Mak 1266mg Jarmuż 157mg Już wiem czemu kury mojej babci jadły jarmuż i skąd miały takie piękne skorupki w jajkach.
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-12-11 o 11:06 |
|
|
|
#1726 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a co z Twoim serduszkiem? |
|
|
|
|
#1727 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę się więc "natychać" i szamać wapieńko.
|
|
|
|
#1728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja kefiry i maślanki uwielbiam, mniam maślanka Milko leśna, hhmmmm |
|
|
|
|
#1729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To wszystko na 100g produktu. Maślanki są mniam, ja co dzień do obiadu piję. Uwielbiam Mrągowską.
|
|
|
|
|
#1730 |
|
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;15793027]chyba dobrze.
a co z Twoim serduszkiem?[/QUOTE] We wtorek mocne bóle mnie złapały i od razu do gina pojechałam, a ten mnie do szpitala wysłał na badania. Doszukali się jakiejś niemiarowości zatokowej, ale leków żadnych nie dostałam bo podobno u młodych osób to jest normalne, nie wiem nie znam się Jedyne zalecenie jakie mi dali to się nie denerwować. Łatwo im mówić, jak ja taki nerwus w ciąży się zrobiłam
|
#1731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam zaburzenia postrzegania, lekkie ciążowe podtępienie
|
|
|
|
|
#1733 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Was.
Mam ciężką noc za sobą ![]() i idę chyba do łóżka z powrotem.. Ja jestem z tych mlecznych.. bez kakao, jogurtow, maślanek, kefirów nie ma dnia..
|
|
|
|
#1734 |
|
Zadomowienie
|
Czesc dziewczynki,
wpadlam na chwilke sie przywitac i zyczyc Wam milego weekendu ![]() Zaraz zmykam na 2 genetyczne i chyba to juz polowkowe bedzie ![]() Po badaniu nie wracam do pracy tylko jedziemy do Ikei po swiateczne *******ki ![]() wiec postaram sie moze napisac wieczorem co slychac po badamiu. buziaki
IF MOMMA AIN'T HAPPY AIN'T NOBODY HAPPY körö körö kirkkoon Edytowane przez araczki Czas edycji: 2009-12-11 o 11:21 |
|
|
|
#1735 |
|
Zadomowienie
|
Kazali magnez z wit. B6 i nospe forte 3 razy dziennie.
|
#1736 |
|
Zakorzenienie
|
No to
i czekamy na wieści. |
|
|
|
#1737 |
|
Zadomowienie
|
dziwne, ze w oststnim poscie wykropkowalo mi jedno slowo
![]() a nic zlego tam nie bylo
|
#1738 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Po co do Ikei jedziecie? ![]() to łykaj witaminki, i mimo wszystko staraj się nie stresować. |
|
|
|
|
#1739 |
|
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;15793435]Ty koniecznie się wieczorem odezwij, Po co do Ikei jedziecie? .[/QUOTE]jedziemy po swiateczne roznosci, ozdoby, wizaz mi bezczelnie wykasowal zdrobnienie od *******y ![]() ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------
|
#1740 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.

baaaaardzo przydatna wiedza.

Ale nawet jak dla mnie to kosmicza ilość 

Tylko on prawie nigdy nie płakał z tego powodu, jak już to dosłownie kilka sekund. no i on był z gatunku kamikadze... 

i czekamy na wieści.