![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pedagogika-prosze o opinię!
mgr trzeba mieć jeżeli chce się uczyć wyżej niż w podstawówce czy gimnazjum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Rozeznanie
|
Po licencjacie z pedagogiki wczesnoszkolnej masz uprawnienia do prowadzenia klas 1-3, i w przedszkolu rowniez.
A mgr robisz dla kasy. ![]()
![]() |
#273 |
Raczkowanie
|
Witajcie,
ja mam dyplom z Pedagogiki Wieku Dziecięcego z Plastyką (czyli teoretycznie mogę uczyć w przedszkolu, w klasach 1-3 , oraz plastyki w klasach 4-6, jednak w praktyce zostaje mi poszukiwanie pracy w przedszkolach, bo do szkoły chcą jedynie z mgr) w styczniu mam obronę pracy licencjackiej, i właśnie zastanawiam się jaki wybrać kierunek mgr uzupełniający, i nie mam pojęcia jaką specjalność wybrać, w grę wchodzą tylko kierunki na UŁ, czyli specjalności: p. edukacja przez sztukę, p. ogólna z polityką oświatową, p. społeczna w zakresie pracy opiekuńczej i socjalno-wychowawczej p. w zakresie edukacji dorosłych z gerontologią p. w zakresie profilaktyki i animacji społeczno -kulturalnej p. wieku dziecięcego p. wspierająca z profilaktyką niedostosowania społecznego jeśli mogę spytać koleżanek po fachu, co byście mi poleciły ![]() no i może to głupie pytanie, ale nie mogę pójść na studia uzupełniające np. z psychologii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zadomowienie
|
Studiuje ktoś może pedagogikę pracy z doradztwem zawodowym ?
![]()
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja kolezanka po zdaniu licencjatu ma zamiar dostac się na mgr z psychologii, więc wychodzi na to, że można. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Zadomowienie
|
A mogłabyś się podzielic wrażeniami ?
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Przede wszystkim mgr wymagany jest wyłącznie w szkole ponadgimnazjalnej. I licencjat musi być - co to w ogóle znaczy "tylko dyplom"? Mgr nie robi się wyłącznie dla kasy. Jeśli ktoś chce iść do skzoły ponadgimnazjalnej, bez mgr ani rusz. No i w pewnym momencie dyr mogą krzywo patrzeć, jeśli nawet w niższych szkołąch czy przedszkolu pracujesz x lat, a mgr nie robisz. Cytat:
Nie jest tak. Pedagogika wieku dziecięcego NIE JEST pedagogiką wczesnoszkolną czy przedszkolną, a niestety wg najnowszych przepisów danego przedmiotu można uczyć wyłącznie wówczas, gdy się ma konkretne uprawnienia. A szkoły nie przyjmą cię nie dlatego, że nie masz mgr (bo nie jest on warunkiem koniecznym na poziomie klas 1-3), ale dlatego, że nie masz zgodnego kierunku. Tak to niestety jest, że uczelnie powymyślały różnie super brzmiące nazwy, które jednakoż nie są respektowane przez ustawy ![]() I jeszcze jedna rzecz: nie łapcie się na podwójne nazwy kierunków ![]() Edukacja poprzez sztukę też nie daje nic, ponieważ nie ma już takiego przedmiotu, jak sztuka -0 jest plastyka lub muzyka, sztuka została po krótkim żywocie zamordowana. Kierunki, które podkreśliłam, nie dają praktycznie żadnych uprawnień. Jeśli już idziesz w pedagogikę, wybieraj te, które dają konkretny zawód, konkretne uprawnienia i miejsca pracy. Natomiast niezła jest ta ped. z gerontologią - społeczeństwo nam się starzeje, nie ma ludzi do pracy z osobami starszymi. Nie tylko w pedagogice, np. w całym kraju mamy TYLKO 100 gerontologów ![]() Aaa, coby nie było, że taka mądra z gównami jestem ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Mogę dodać że studia z pedagogiki moim zdaniem należą do tych które łatwo można ukończyć.
![]() |
#280 |
Konto usunięte
|
A co to ma do rzeczy? I pozwolę się nie zgodzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15827923]
Zamiar to sobie mieć może, ale nie zrealizuje go ![]() Tu się mylisz Szajko ![]() Zresztą sama teraz robię podyplomówkę z uprawnień pedagogiczno- psychologicznych i masa ludzi, która ze mną studiuje, to osoby po hybrydach- licencjat i magister zupełnie nie pasujące do siebie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
Kiedy studiowałam a było to już 3 lata temu nie było trudno- 3 dostawały u mnie te osoby, które mniej przykładały się do nauki albo, co było u mnie rzadkością, u wykładowców, którzy nie chętnie współpracowali ze studentami
![]() Praktyki były przyjemne bo wybierało się te placówki, które chciało się poznać- ja wybrałam sobie np: przedszkole, szkołę specjalną, pogotowie opiekuńcze i areszt śledczy. Dla mnie na przykład bardzo przyjemne były zajęcia z socjoterapii, arteterapii, biblioterapii z psychologi klinicznej. Jakoś nigdy nie miałam miałam też problemu z podwójnym "podchodzeniem" do egzaminu. Praca licencjacka i magisterska też raczej nie były dla mnie jakiś specjalnym obciążeniem poza tym że trzeba było siedzieć i pisać i pisać ![]() Generalnie myślę że trzeba być przegotowanym, aktywnym ![]() ![]()
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15828180]A co to ma do rzeczy? I pozwolę się nie zgodzić
![]() A potem takie osoby po studiach ida np pracowac do przedszkola i zrealizują temat w ciągu 10 min i mówią, że sswoje zrobili, a dzieciaki zaczynają się same bawic ![]() ![]() Szaja, widzę, że dużo wiesz co w trawie piszczy ![]() Ja obecnie jestem na III roku pedagogiki (terapia z rehabilitacją) i zastanawiam się co wybrac na mgr (bo na mojej uczelni nie ma pokrewnej mgr) na innej uczelni znalazłam takie specjalności: - pedagogika opiekuńcza z terapią pedagogiczną - edukacja zdrowotna z rehabilitacją - edukacja zdrowotna z terapią pedagogiczną Na pewno wiem, że chciałabym pracować z niepełnosprawnymi dzieciaczkami. Jednocześnie poważnie zastanawiam się też nad pójściem do 2 letniego studium (Studium Medyczne) na kierunek: terapeuta zajęciowy (a studia mgr skończyłabym zaocznie) Planuję też zrobienie sobie kursu masażu, mimo, że obecnie na III roku mam 70h masażu, a na takim kursie jest bodajże 100h (nie jestem pewna) i otrzymuje się papier = chyba będę mieć już jakieś tam uprawnienia. Z tego co zauważyłam to też duży nacisk kładzie się na ukończenie podyplomówki. A tak jeszcze zaptyam, ile dziewczyny miałyscie godzin praktyk do odbycia? Ja miałam 240h, ale zauważyłam, że koleżanki z innych uczelni miały mniej ![]()
![]() Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2009-12-13 o 11:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() zrobic, to twoja kolezanka moze 5 letnie jednolite mgr z psychologi innej szansy ni ma ![]()
![]() |
![]() |
#285 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Otóż to ![]() Imperko, podyplomówka rządzi się nieco innymi prawami, niż mgr uzupełniające. Nie ma możliwości pójścia po pedagogice na psychologię na mgr - są zbyt różne przedmioty. Na medycynę czy informatykę też po pedagogice nie przyjmą. O ile po ped. opiekuńczej przyjmą mnie na ped. pracy (bo jest stosunkowo niewiele przedmiotów do zaliczenia w różnicach), to jednak w ciągu 2 lat mgr nikt nie przebrnie przez cały program psychologii. A nawet czasem na podyplomówki strice psychologiczne (np. psychoterapia uzależnień) nie ma szans, by człowieka po pedagogice przyjęli, nawet z mgr. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15827923]I licencjat musi być - co to w ogóle znaczy "tylko dyplom"?[/QUOTE] Chociło mi o to, że niektóre szkoły kończy się dyplomem (pracą dyplomową), a licencjat można zrobić jako uzupełnienie na uczelni wyżeszej (jeśli szkoła która ofiaruje dyplom ma podpisaną z nimi umowę).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Konto usunięte
|
Dyplom wydaje wyłącznie kolegium językowe, w tym wypadku jest honorowane na równi z licencjatem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Źle nie było ale dużo zajęć z ekonomi, zarządzania zasobami ludzkimi itp. Do przeżycia
![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15828180]A co to ma do rzeczy? I pozwolę się nie zgodzić ![]() Dokładnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15830755]Otóż to
![]() Imperko, podyplomówka rządzi się nieco innymi prawami, niż mgr uzupełniające. Nie ma możliwości pójścia po pedagogice na psychologię na mgr - są zbyt różne przedmioty. Na medycynę czy informatykę też po pedagogice nie przyjmą. O ile po ped. opiekuńczej przyjmą mnie na ped. pracy (bo jest stosunkowo niewiele przedmiotów do zaliczenia w różnicach), to jednak w ciągu 2 lat mgr nikt nie przebrnie przez cały program psychologii. A nawet czasem na podyplomówki strice psychologiczne (np. psychoterapia uzależnień) nie ma szans, by człowieka po pedagogice przyjęli, nawet z mgr.[/QUOTE] No to chyba zależy od uczelni, bo ze mną na podyplomówce jest dziewczyna, która zrobiła licencjat z polonistyki, a teraz robi magisterkę z psychologii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
To dziwne, bo przecież psychologia jest jednym z tych kierunków, który nie podlega podziałowi 3 + 2
![]() ![]()
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poziom zaawansowany czy do przejścia? ![]() A co do pracy .. To jakieś urzędy pracy, poradnie pedagogiczno-psychologiczne? Jest szansa na zatrudnienie? I jeszcze jedno pytanie: ![]() No i dziękuje za odp ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do pracy ... Aby pracować w UP (i innych państwowych służbach zatrudnienia) trzeba mieć roczny staż w UP - aby mieć staż trzeba mieć niestety znajomości - w jednym z sąsiednich miast gdzie niedawno był nabór na staż (jedno miejsce) wygrał ... syn radnego ![]() ![]() ![]() Polecam jeśli chcesz po prostu zrobić mgr a co do pracy masz swoje plany np własna firma. Chociaż do zrobienia samego mgr chyba bardziej polecałabym coś lajtowego np. wczesnoszkolną czy pracę socjalną. Edytowane przez dottta Czas edycji: 2009-12-16 o 07:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
Wizażanki!
Szukam osób, które studiują bądź studiowały pedagogikę o specjalności: profilaktyka i animacja społeczno-kulturalna! Potzrebuję informacji szczegółowych od osób, które zetknęły się z tym kierunkiem. Z góry dziękuję Wam za pomoc. Założyłam specjalny wątek dla tych osób dlatego zainteresowane Wizażanki zapraszam na: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post16483393 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tylko się zastanawiam co ma wspólnego profilaktyka i animacja - to są mało pokrewne specjalności... ![]()
![]() |
![]() |
#297 |
Zadomowienie
|
własnie ,a co myslicie o tym kierunkupedagogika z gerantologia? gdzie mozna po tym pracowac i czy jest to przyszlosciowe> ciezko znakeźc info o tej specjalizacji.
![]() |
#298 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a ja mam pytanie. Jestem w połowie studiów na kierunku BHP. I wiem ,że popełniłam błąd nie idąc za marzeniami. Chciałabym uczyć w szkole, zwłaszcza klasy 1-3. Tak jak mi pisałyście pedagogika wczesnoszkolna się tym zajmuje. Ale chciałabym wybrać coś co pozwoliłoby mi uczyć troszke wyżej. Wwiecie, ciężko o posade,wiec im wiecej opcji -więcej szans. No i sie zastanawiam co wybrać.
Ale najbardziej to mnie interesuje, jak najszybciej po tych studiach (bo już dociągne je do licencjatu) najszybciej zdobyć uprawnienia do uczenia? Studia podyplomowe? A jak później można mgr zrobić? A może od nowa iść na studia... Kompletnie w tym sie nie orientuje i staram sie info znaleź.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2010-01-15 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Przyczajenie
|
Nie orientuje się ktoś, czy trudno się dostać na pedagogikę na studia magisterskie (IIgo stopnia) na Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie...chodzi mi konkretnie o specjalność społeczno-opiekuńczą. Studiowałam wcześnie na pedagogikę na innej uczelni, ale magisterkę chciałabym zrobić na UP. Dziewczyny pomóżcie!
![]() I chciałam jeszcze zapytać, czy to prawda, że kandydaci na studia IIg stopnia są mają pierwszeństwo w rekrutacji, jeśli ukończyli studia Igo stopnia na tej samej uczelni??? Bardzo proszę o odpowiedź! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad2 Podobno to prawda i w sumie nie dziwię się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.