Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-14, 22:36   #1801
bardotka_a
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie

Wszyscy mi mówią żebym torbe spakowała
Tak i sie nie chce

Muszę jeszcze wózek zamówić zabieram się do tego już od kilku dni...

Wybierałam 8 mc to i tak dobrze, że jestem zdecydowana

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

kamyil Witaj
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-14, 22:41   #1802
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Zapiekanka zjedzona

Cytat:
Napisane przez Sensuel Pokaż wiadomość
Miałam się pytać już wcześniej.....Kamyku,a jak ty się czujesz??Bo termin już tuż-tuż .Boisz się coś troszkę?Brzuszek opadł?Podobno jak 3 palce pod piersiami się zmieszczą tzn,że brzuszek jeszcze jest wysoko .Ja tam nie wiem,bo mnie się mieści całe 5.A na opadnięcie to chyba za szybko
wybacz, ale przy takim biuście jak mój to się nie sprawdza... Bo mi się żadne palce nie mieszczą nawet jak nie jestem w ciąży... A ja tam się nic nie boję i czuję, że przenoszę tą ciążę...

eudaimonia reakcje Twojego TŻta są zdecydowanie przesadzone... Niech pamięta, że jesteś w ciąży... Miał prawo się zdenerwować, ale nie musiał tego tak okazywać... Ja już bym się dawno na niego wydarła, że jak mam mówić do mnie tym tonem, to niech wcale nie mówi...

Cytat:
Napisane przez kamyil Pokaż wiadomość
witam
chciałabym dopisać się do klubu mam styczniowo-lutowych
ja z tych drugich

oczywiście nie dam rady prześledzić 4 wątków ale mam nadzieję że dacie nam się poznać

żeby nie było że jestem nie wychowana to parę słów o mnie i o mojej dzidzi (i może o tatusiu :P)

no więc termin porodu mam na 15 lutego czyli na 2 dni przed moimi 24 urodzinami(teraz jestem na początku 32 tyg.), na 100% jeszcze nie wiadomo czy będzie chłopiec czy dziewczynka ale moje serducho i intuicja podpowiadają że urodzi się mała Zosia(a właściwie Sofiya - bo tatuś nie jest Polakiem i raczej za granicą będziemy sobie życie układać), lekarz na USG też skłaniał się ku dziewczynce (za tydzień idę do ginekolog i pewnie dostanę skierowanie na USG i może coś więcej się
Witamy nową mamusię
Stary 2009-12-14, 22:43   #1803
kamyil
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bardotka_a Pokaż wiadomość

kamyil Witaj
a dziękuję za powitanie

co do wózka - ja przeżyłam horror po wizycie w kilku sklepach, wybrałam właśnie coś na allegro ale nie wiem sama...
na to forum trafiłam właśnie po poradę odnośnie tego konkretnego modelu - mam nadzieję że któraś z użytkowniczek będzie mogła mi coś doradzić
kamyil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-14, 22:44   #1804
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

A dzisiaj rano miałam ciśnienie 135/90, popołudniu już tylko 130/90, więc leki działają... Bardzo się cieszę... Myślę, że spadło, bo ja przestałam się tak denerwować, że znowu wzrośnie... No i już się tak szybko nie męczę... Tzn. jak np. wytarłam kurze, to myślałam, że ducha wyzionę, ale po powrocie ze szpitala po 5 min. stanie trzęsły mi się nogi...
Stary 2009-12-14, 22:47   #1805
syla2311
Raczkowanie

Melduje sie

A teraz zabieram sie za nadrabianie tego co napisalyscie - litosci nie macie 8 stron od wczoraj ajjjjjjjjjjjjjjjjj: pala:
Mysle, ze dzis Was nadgonie i jeszcze zdaze troszke pogawedzic z Wami, bo jutro z rana wybieram sie do fryzjera na poprawienie humorku

Buziaczki, do pozniej
syla2311 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-14, 22:48   #1806
bardotka_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
A dzisiaj rano miałam ciśnienie 135/90, popołudniu już tylko 130/90, więc leki działają... Bardzo się cieszę... Myślę, że spadło, bo ja przestałam się tak denerwować, że znowu wzrośnie... No i już się tak szybko nie męczę... Tzn. jak np. wytarłam kurze, to myślałam, że ducha wyzionę, ale po powrocie ze szpitala po 5 min. stanie trzęsły mi się nogi...
Kamyku a jak twój puls?
Mnie już to ciśnienie tak nie rośnie jak wcześniej, ale puls czasami mam 120 po jakimś czasie od takiego pulsu ciśnienie rośnie, ale ja już mam na to sposób, techniki oddechu z Jogi i melisa -przechodzi, ale męczące to jest bardzo
Stary 2009-12-14, 22:58   #1807
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Kamyku a jak twój puls?
Mnie już to ciśnienie tak nie rośnie jak wcześniej, ale puls czasami mam 120 po jakimś czasie od takiego pulsu ciśnienie rośnie, ale ja już mam na to sposób, techniki oddechu z Jogi i melisa -przechodzi, ale męczące to jest bardzo
Ja dostałam leki lekko uspokajające, więc doprawdy ciężko mnie zdenerwować... Pulsu nie mierzę, ale nie sądzę, żeby skakał tak wysoko...
Stary 2009-12-14, 23:00   #1808
Zaslona
Raczkowanie

Sweet gratulacje i fajnie, że wszystko ok

kamyil
witamy nową mamusię Przybywa Nas

eudaimonia oj niedobry ten Twój TŻ nie powinien tak reagować, bo jesteś w ciąży przecież Na mnie tata albo brat jak się drze, że np mam mało oleju (bo auto na gaz i mi żre trochę ten olej) to ja mu mówię, żeby przestał, bo ja baba jestem i ja się na autach nie znam Logiczne. Dobrze, że oni wszyscy tacy mądrzy

Cytat:
Z ciśnieniem to nie ma żartów. Moja mama na nadciśnienie i ostatnio przez kilka dni pod rząd miała cały czas 160/100 lub 165/100 mimo zażywania leków, ale lekarz jej zmienił i już wszystko gra.
Super, że u Ciebie wszystko w porządku

-----------------------
Ejjj też bym się przeszła do fryzjera TŻ mi coś ostatnio zasugerował, żebym coś zmieniła w fryzurze Wiele podziałać nie mogę, bo mam kręcone włosy
Jutro muszę się zapisać na paznokcie. A co! Też mi się coś od życia należy Nie można się zapuścić

Amelia

Edytowane przez Zaslona
Czas edycji: 2009-12-14 o 23:06
Zaslona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-14, 23:04   #1809
gosbaj
Zadomowienie

Super ze u sweet wszystko ok, a Filipek calkiem duzy chlopak

A ja sie dzisiaj dowiedzialam ze w Maju czeka nas podroz do UK i synek bedzie mial pierwsza podroz samolotem Mamy komunie meza chrzesnicy wiec nei moze nas zabraknac a synek juz bedzie mial prawie 4 m-ce wiec mysle ze spokojnie mozna go zabrac w taka podroz

A no i dowiedzielismy sie ze prawdopodobnie 30.12 bedziemy podpisywac umowe kredytowa i na poczatku stycznia bedziemy juz wlascicielami naszego nowego mieszkanka Po cichu licze ze w lutym uda nam sie juz tam wprowadzic na gotowe
gosbaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-14, 23:06   #1810
youyou
Zakorzenienie

kamyil - witamy nową mamusię a jaki wózeczek wybrałaś?

Cytat:
gratki za ciśnienie
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-14, 23:07   #1811
aldii
Zakorzenienie

Kamyil witaj
Gosbaj
Stary 2009-12-14, 23:19   #1812
filka2
Zadomowienie

witamy nową mamusie

fajnie ze u sweet ok,filip duzy chłopak jak na 3tyg przed terminem.

ja mam dziś doła,tzn dopada mnie już coś ostatnio,czuje sie zle!!!!w pokoju w ktorym mamy net i tv jest bardzo niewygodna kanapa,ktora wzieliśmy od tesciów zeby nie kupować nowej póki co i jest taka niewygodna,nie mozna na niej wysiedziec,bo sie tyłek zapada,wstac też mi z niej cieżko o leżeniu można zapomnieć.a to pokój w ktorym spedzamy najwiecej czasu już powiedziałam tż ze jak urodze i nadal bede uwazać ze jest niewygodna to ja wyp....!!!i kupimy nową.
przez to wszystko sie rozkleiłam i ryczałam tż-towi z pół godz chyba,ponarzekałam sobie bo już ani sie schylać nie moge,zebra bola,spać nie moge.na poczatku mnie pocieszał a potem kazał wziąsc sie w garsć.kochany jest.
filka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-14, 23:29   #1813
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Kocurazab na pocztaku chcialam zawsze miec tour 4 ale ze mi sie w ciazy zachcialo trojkolowca to wzielam S3 ale ogolnie super sie prowadzi tour 4 i polecamgo najbardziej bedziesz zadowolona tym bardziej ze on wsio juz ma i to nosidelko z baza to auta...
Już go zaklepałam, że wezmę Do tej bazy to chyba też gondolę można podpiąć? Kolor mam z przewagą czerwonego, więc niezależnie kto robi mi dziury kopytakami w brzuchu będzie mógł nim jeździć

Najlepsze jest to, że my jeszcze nie szukaliśmy wózka. Wy tyle pisałyście o różnych modelach,a ja nie wiedziałam o czym mowa
A tu siup, bryka sama nas znalazła No i mam nadzieję, że będzie się sprawowała OK.

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
Zobacz jak ceny kształtują się na Allegro
Patrzyłam, widziałam 2 aukcje używanego za 1500 zł, więc chyba moja cena, którą mam zaplacić - 900 zł - jest dobra
kocurazab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-14, 23:31   #1814
brzoskwinia82
Zadomowienie

Dobre wiadomości od Sweet - oby tak dalej
Kalka - bardzo ładne imię, moja siostrzenica to Alicja
Kamyil witamy nową mamusię
U mnie chyba jutro ruszy coś z tym remontem (przynajmniej mam taką nadzieję) więc do południa sobie popakuję rzeczy z kuchni w pudła i pozabezpieczam co się da przed kurzem, bo to będzie szpachlowanie i malowanie, a ja mam w domu praktycznie same otwarte przestrzenie i kurz się będzie roznosił po całym domu. No i pasuje mi też jakąś tanią sofę dwuosobową kupić bo jak nie to chyba na krześle barowym będę małego karmić
Dzisiaj miałam dzień telefonów - najpierw kumpelka, potem szefowa a na koniec szwagierka ze Stanów - i z każdą minimum pół godziny gadałam Ale fajnie bo wszystkie je lubię

brzoskwinia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-14, 23:53   #1815
kwiat kalafiora
Raczkowanie

cześć dziewczyny
jeszcze raz bardzo bardzo dziękuje za serdeczne powitanie

Kancia sama wielokrotnie zastanawiałam się jak to możliwe, że jem dużo, dużo mniej niż przed ciążą bo nie mam po prostu takiego apetytu, a tyje i to wcale niemał0. Być może jest to kwestia braku ruchu. Z każdym tygodniem coraz mniej się ruszam i może to powoduje, ze kilogramy odkładają się wyjątkowo szybko.

Ważne jest tez chyba to, że by zjadać jak najwięcej rzeczy powodujących szybszą przemianę materii. Uważam , że idalene do tego są owoce kiwi. ja codzienne zjadam je wieczorem. Kiedyś zrobiłam zupę z pora. Ona też ma takie działanie. Zresztą im więcej surowych warzyw i owoców tym lepiej.

---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

Joli, majkela i inne dziewczęta zdające egzaminy przede wszystkim jestem pod wrażeniem, że w tym stanie dajecie rade uczyć się. ja czasami mam wrażenie, że nie wiem ile jest 2 +2 a co dopiero skupić się solidnie czego wymaga przecież przygotowanie do egzaminów.

U mnie na studiach nikt nie litował się nad ciężarnymi. Miałam nawet wrazenie, ze jest zupełnie odwrotnie.

Raz tak mi się trafiło, ż ezdawałam egzamin z dziewczyną, która trzy miesiące wcześniej urodziła dzidziusia. Od razu powiem, że poszło jej dużo lepiej ode mnie. Pamiętam , że była niezwykle skoncentrowana. W ogóle sprawiała wrażenie osoby osoby takiej bardzo dojrzałej, odpowiedzialnej, a przecież była młoda osoba , studentka III roku. Myśle, że urodzenie dzicka tak ją odmieniło. Opowiadała, ze uczyła się karmiąc dzidziusia.

Dziewczyny trzymam bardzo mocno kciuki za wasze egzaminy
kwiat kalafiora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-15, 00:02   #1816
kasya82
Raczkowanie

Cytat:
Wszyscy mi mówią żebym torbe spakowała
Tak i sie nie chce
ja już od paru dni spakowana, jakoś też odwlekałam pakowanie ale tż mnie namówił, powiedział że on sobie sam nie poradzi z pakowaniem mnie,bo jak zwykle nie wie co gdzie trzymam ja się z niego śmieje że jak on wogóle sobie poradzi w domu jak ja w szpitalu będę i że mu bigosu nagotuje i zamroże co by z głodu biedak nie umarł

filka2 to chyba Ty kupowałaś łóżeczko safari?? możesz napisać czy jest fajne? bo też się nad nim zastanawiam
kasya82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-15, 00:16   #1817
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
SWEET URODZIŁA JAKOS GODZINKE TEMU fILIPEK MA 3300 G ALE TO WSZYSTKO CO WIEM NA TEMAT WYMIAROW.

Po zatym urodzila przez cc i przez to ze ja trzymali tak dlugo Filip zarazil sie i ma infekcje nerek ciagle go badaja Sweet go nie widziala jeszcze... wiem tylkoze maly sam oddycha.. ale co ze zdrowkiem nie wiem. wiem ze bedzie musial brac antybiotyki. 3majkmy kciuki
No rzesz kur... mać! Najpierw dają na zatrzymanie porodu, potem od nerek, a teraz co cesarka i leczenie obojga... Jakis poj... ten szpital i lekarze! Oby szybko wyzdrowieli oboje!
Stary 2009-12-15, 00:17   #1818
kalka
Zadomowienie

To nie tylko ja spać nie mogę. Wierciłam się wierciłam i wkońcu siadłam przy laptopie Kamyil witaj

Jak mam tak "spać" to ja dziękuję, człowiek się bardziej namorduje niż wypocznie!
Ale noc jest ładna, ciemna. Za oknem nikt nie rozrabia, osiedle śpi, a ja nie ;(

kalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-15, 00:30   #1819
aldii
Zakorzenienie

Kalka nie tylko Ty ale chyba sie juz poloze i pozmuszam troszke do spania,moze akurat uda sie zasnac
Stary 2009-12-15, 00:35   #1820
bardotka_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aldii Pokaż wiadomość
Kalka nie tylko Ty ale chyba sie juz poloze i pozmuszam troszke do spania,moze akurat uda sie zasnac
ja też nie śpie
Stary 2009-12-15, 00:36   #1821
syla2311
Raczkowanie

Ok, lekcje odrobione, nadrobilam Was kochane, wiec moge sie wypowiedziec w paru kwestiach, bo wiem mniej wiecej o czym gadulilyscie

Po pierwsze primo: GRATULACJE DLA SWEET - WITAM ROWNIEZ MALEGO CZLOWIECZKA FILIPKA - 3MAM KCIUKI NAPEWNO WSZYSTKO SIE ULOZY

Po drugie primo: Piekne macie te brzucholki

Po trzecie: co do tesciow to czasem poprostu trzeba " uderzyc piescia w stol i powiedziec jasno, bywa to trudne, ale gdy sie nie odzywamy to tak jak bysmy dawaly pozwolenie - kawa na lawe i po sprawie a jak sie nie podoba to trudno

Po czwarte: nie chce krytykowac kolezanki co nie jada obiadkow, ale tylko wspomne ze posilek gotowany jest jak najbardziej wskazany w naszym blogoslawionym stanie i poza nim - jesli nie lubisz standardowych obiadow typu schabowy to chociaz jakies miesko gotowane z warzywami na parze - przyjemne z pozytecznym lub inne kombinacje

Po piate: WIATM SERDECZNIE NOWE MAMUSKI

A jesli chodzi o tz co sie wkurza na kazdym kroku o auto to niech sobie baranka strzeli, moze mu przejdzie a Wy sie nie przejmujcie bo to juz wielka przesada, ja to bym chyba golymi rekoma udusila jakby tak sie psychicznie nademna znecal

A jesli chodzi o mnie to dwa ostatnie dni tzn sobotoa i niedziela byly dla mnie koszmarem - mialam takiego dola, ze nie mogla sobie poradzic - wieczorami byl jeden wielki ryk, ale juz od dzisiaj jakos lepiej z czego sie bardzo ciesze i mysle ze to taki przelom byl
Stary 2009-12-15, 00:44   #1822
youyou
Zakorzenienie

ja też nie śpię i wcale mi się nie chce

robimy imprezę?
Stary 2009-12-15, 00:45   #1823
kalka
Zadomowienie

syla pokłony. Ja jak nadrobię 8 stron to na koniec nie pamiętam co kto pisał!!! A ty precyzja.
youyou stawiasz??? Bo u mnie barek pusty

Edytowane przez kalka
Czas edycji: 2009-12-15 o 00:46
Stary 2009-12-15, 00:51   #1824
kamyil
Raczkowanie

dziękuję za ciepłe przyjęcie

jeśli chodzi o wózek to założyłam tu wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post15859007

widzę że nie tylko ja mam bezsenne noce?

Edytowane przez kamyil
Czas edycji: 2009-12-15 o 00:54
kamyil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-15, 00:52   #1825
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosbaj Pokaż wiadomość
Ja dalej jezdze samochodem i uwielbiam jezdzic. Jezdze codziennie, chocby do marketu czy do mamy na kawke. Nic mi nie przeszkadza i nie uciska. Pasy oczywiscie zapinam no i generalnie jezdzi mi sie jak przed ciaza. Wiec nawet w dluzsze trasy sie pisze
To tak jak ja
Stary 2009-12-15, 00:59   #1826
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalka Pokaż wiadomość
syla pokłony. Ja jak nadrobię 8 stron to na koniec nie pamiętam co kto pisał!!! A ty precyzja.
youyou stawiasz??? Bo u mnie barek pusty
a co mi tam.. raz się żyje!- dla każdej ciężarówki kolejka drina z parasolką

kamyil a co do wózka to ja pierwsze słyszę o takiej marce więc Ci kompletnie nie pomogę..... ze zdjęć wydaje mi się jednak dość toporny i ciężki..

Edytowane przez youyou
Czas edycji: 2009-12-15 o 01:02
Stary 2009-12-15, 01:02   #1827
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
U Sweet juz lepiej. ona sama sie juz lepiej czuje. Moze dzisiaj zobaczy Filipka z tego co wiadomo Filip ma ciemne wloski i mierzy 56 cm. Duzy facet z niego . Bedzie musial zostac w szpotalu okolo tyogdnia do dwoch ale bedzie wszystko ok
No to super!
Pozdrow ja od nas
Stary 2009-12-15, 01:07   #1828
kalka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
a co mi tam.. raz się żyje!- dla każdej ciężarówki kolejka drina z parasolką
Drink jest wspaniały, a ta parasolka!!! Tylko, że trochę mocny i chyba zanim dojdę do łóżka to
Ale przyda mi sie jakiś bodziec co by mnie do snu zmusił. Zdrówko.
Hehe kto by pomyslał ze bee dziś na imprezie

---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ----------

ide i spróbuje zasnąć. Tż przyczłapał i obiecał zaśpiewać kołysankę. Oj nie wiem czy zasnę W każdym razie zamykam lapka i do zobaczenia jutro! Życzę zaśnięcia wszystkim sowom Dobranoc!

Stary 2009-12-15, 01:08   #1829
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamyil Pokaż wiadomość
witam
chciałabym dopisać się do klubu mam styczniowo-lutowych
ja z tych drugich

oczywiście nie dam rady prześledzić 4 wątków ale mam nadzieję że dacie nam się poznać

żeby nie było że jestem nie wychowana to parę słów o mnie i o mojej dzidzi (i może o tatusiu :P)

no więc termin porodu mam na 15 lutego czyli na 2 dni przed moimi 24 urodzinami(teraz jestem na początku 32 tyg.), na 100% jeszcze nie wiadomo czy będzie chłopiec czy dziewczynka ale moje serducho i intuicja podpowiadają że urodzi się mała Zosia(a właściwie Sofiya - bo tatuś nie jest Polakiem i raczej za granicą będziemy sobie życie układać), lekarz na USG też skłaniał się ku dziewczynce (za tydzień idę do ginekolog i pewnie dostanę skierowanie na USG i może coś więcej się wyjaśni)

wszyscy w koło wróżą mi bliźnięta :? hihi

było trochę problemów ze zdrowiem na początku II trymestru ale już chyba to za nami (odpukać)

z czasem pewnie więcej informacji wypłynie bo trudno tak na dzień dobry wszystko o sobie powiedzieć

pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy i ich dzieciątka
Witamy serdecznie
Stary 2009-12-15, 01:40   #1830
syla2311
Raczkowanie

Hello, ja tez jeszcze nie spie i sie wcale nie zapowiada na spanie , a wrecz przeciwnie glodna sie robie

A na tego drineczka z parasoleczka sie zalapie????:rol leyes:
Druga kolejka ode mnie

WIecie co dziewczyny - my to takie wirtualne AA

---------- Dopisano o 02:14 ---------- Poprzedni post napisano o 02:09 ----------

Ajjj zapomnialam sie pochwalic ze wykonalam misje - wszystkie ciuszki dla malego wyprane i wyprasowane - dzis dokonczylam

---------- Dopisano o 02:40 ---------- Poprzedni post napisano o 02:14 ----------

iiiiiiiii oczywiscie skusilam sie na kanapeczke z pomidorkiem i goraca herbatke, a teraz smigam do lozeczka bo jutro tzn dzis na 10 do fryzjera, budzik nastawiony, moze nie zaspie
Zycze dobrej nocki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości