Nasze codzienne jadłospisy, część X. - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-15, 21:45   #901
Magdalena0603
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.

Cytat:
Napisane przez Aanulek Pokaż wiadomość
Czekam na druzgocącą krytykę

ŚI: jajecznica z 1 jajka robiona w mikrofali, bułka pełnoziarnista z sałatą, pomidorem, ziołami

ŚII: mandarynka (tu słabo, ale byłam w biegu)

O: duża porcja (chyba trochę za duża ) makaronu Pełne Ziarno z cebulą podsmażoną na łyżce oliwy i czerwoną fasolą

/godzina Zumby/

K: 200g serka wiejskiego z przyprawami

Z góry dziękuję za oceny

yyyyy....to jest,jak sie domyślam REDUKCJA???
czemu jajecznica z 1 jaja???nie ma 2 śniadania....nie ma podwieczorku,żadnych praktycznie zdrowych tłuszczówoprócz tej oliwy na "obiad"...
masakra jak dla mnie.
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-15, 22:01   #902
pyskatka89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aanulek Pokaż wiadomość
Czekam na druzgocącą krytykę

ŚI: jajecznica z 1 jajka robiona w mikrofali, bułka pełnoziarnista z sałatą, pomidorem, ziołami

ŚII: mandarynka (tu słabo, ale byłam w biegu)

O: duża porcja (chyba trochę za duża ) makaronu Pełne Ziarno z cebulą podsmażoną na łyżce oliwy i czerwoną fasolą

/godzina Zumby/

K: 200g serka wiejskiego z przyprawami

Z góry dziękuję za oceny
ja niestety tez uważam, że słabiutki jadłospis...
Nie czujesz głodu ? Tu jest tyle kcal, co kot napłakał...
Nawet jeśli obiad był duży i syty... to nie było w nim nic konkretnego. Jesteś wege ?
Śniadanie stanowczo za małe, zrób z 2 jaj i na maśle / oliwie, dodaj wędlinę... II śn nie skomentuję. Brak podw. i przydały by się warzywa do kolacji...

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Moje dzisiejsze.
Pe.

Śn. duży paluch ziarnisty z masłem, pół z kapustą pekińską, 2 plastrami filetu z indyka, chrzanem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem; pół z tłustym białym serem, pomidorem, rzodkiewką, solą i szczypiorkiem; kubek kakao z miodem, 2 mandarynki
II Śn. duży jogo naturalny z orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, łychą pestek słonecznika i wiórek kokosowych, dwie kromki razowca ze śliwką z masłem i domowymi powidłami śliwkowymi, herbata z cytryną
Ob: 2 duże filety z mintaja smażone w panierce na oliwie, kapusta kiszona, ogórki kiszone, 3/4 torebki ryżu brązowego podsmażonego na oliwie z oliwek
D: piernik z dżemem pomarańczowym, pasek czekolady luksusowej z całymi orzechami laskowymi, herbata pomarańczowo-cynamonowa (z biedronki ;p)
Pod: kubek barszczu czerwonego (taki robiony z esencji z kartonika z Hortexu) z całymi buraczkami ze słoika i pietruchą, bułeczka 'kapuśniaczek' (taka kupna z kapustą i grzybami, pycha)
Kol: jajko na miękko, 3 zawijasy z sałaty, szynki wiejskiej, papryki i ogórka kiszonego, kromka razowego z masłem, herbata zielona

po: brokuły parowane na półtwardo przy nauce.

i jak?
up'uję

najtrudniej być piękną dla siebie.
ot tak.
pyskatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-15, 23:06   #903
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
yyyyy....to jest,jak sie domyślam REDUKCJA???
czemu jajecznica z 1 jaja???nie ma 2 śniadania....nie ma podwieczorku,żadnych praktycznie zdrowych tłuszczówoprócz tej oliwy na "obiad"...
masakra jak dla mnie.

pies tracal,ze z jednego! ale W MIKROFALI?!
Stary 2009-12-16, 01:23   #904
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
e tam kulawe, obleci.
ale uważaj z jabłkami po tych rewelacjach.
po tlustym nie uwiera?
Hm... przez 2 dni mialam tak, ze najlepiej sie czulam.... po jedzeniu! Nie wazne co, wazne ze cos zjadlam. Nie moglam duzo, ale COS i czesto. CHyba to wyglodzenie ;-). Idac za glosem organizmu bede teraz jesc wiecej posilkow. Wymusilam na sekretarce zmiane planow w 2 dni w tygodniu wiec w 2 dni jako tako czasowo to bedzie wygladac fajnie (9.00-12.30-16.30-20.00), natomiast w pozostale dalej bede miec przerwe, choc juz tak 5h do 6h miedzy posilkami.
Co du uwierania - troche uwiera, ale jedyna rzecz, ktora nie uwiera to cieple mleko he he. A strasznego smaka mam na tluste, ale nie miesne, tylko "warzywne" (stad to awokado, dzis tez mialo byc, ale niedojrzale sprzedawali i nie kupilam).

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-16, 03:23   #905
Fankaus5olga
Zadomowienie

o! Moje U

śn. płatki owsiane, jęczmienne & kukurydziane w miodze, z garścią: rodzynków, orzechów włoskich, z tłustym mlekiem

II śn. jogurt naturalny z garścią pistacji, wkrojonym awokado, solą i pieprzem
kajzerka z masłem i kozim serem
jabłko
2 praliny z nadzieniem pomarańczowym
zielona herbata

obiad. panierowane kawałki piersi z kurczaka smażone na oliwie, ryż z przyprawą curry, brokuła i marchewka

podwieczorek: kinder bueno, 3 duuże pierniki glazurowane , kubek mleka z łyżką kawy

kolacja: 3 x kromka pumpernikla
1x z - masłem, salami, serem żółtym wędzonym, awokado i zieloną pietruchą
1x z - masłem, serem żółtym, ogórkami kiszonymi i pietruszką
1x z - masłem, serem ricotta i miodem

po: zielona herbata i parę łyżek roztopionej czekolady / mama robiła ciasto dla swojej nauczycielki hiszpańskiego no i czekolada by się zmarnowała - nie mogłam się oprzeć /

Proszę o ocenę

M.J & P.S forever in my heart
Fankaus5olga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-16, 09:09   #906
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m-m-m Pokaż wiadomość
ale chyba nie jest bardzo źle ilościowo i jakościowo? co powinnam zmienić?
Wszystko.
Skoro chcesz odzyskać okres i jesteś jak sie domyślam ED..to nie licz co jesz tylko jedz na co masz ochotę i kiedy chcesz.

Po pierwsze białko zwierzęce, po drugie węglowodany, po trzecie zdrowe tłuszcze!!! (PODSTAWA DO ODZYSKANIA @)
Do tego słodycze i będzie ok
---------
Moje wczorajsze R/U - dzień poza domem i do tego treningowy.
I 2 kromki razowca z serkiem białym chudym, łososiem wędzonym ogórkiem, 5 rzodkiewek.
II serek wiejski, ok 50 g chipsów bananowych (chodziły za mną od tygodnia), grzeszek w postaci marsa
III sałatka z kaszy gryczanej, tuńczyka, papryki, ogórka
(było ze 300 g jak nic)

40 min bieżni, godzina pilatesu

IV zaraz po treningu 2 gotowane pałki z kurczaka bez skóry

V krewetki krótko smażone na oliwie z czosnkiem i papryczką chili (ze 150 g) ,
bułka ziarnista z serkiem białym, brokuł z pary
garść pistacji

Tradycyjnie 3 l wody herbata i kawa.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-16, 09:17   #907
karton
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, widzę, że większość tu na P albo U, mało kto na R heh.

Po okresie diet "gotowych" typu South Beach czy ONZ czy inna cholera, postanowiłam po prostu jeść wszystko w przyzwoitych ilościach. Będą zdrowe węgle - razowce, kasze, ryż brązowy, mąka pp, orzechy, niabiał, warzywa i owoce.
Uważacie, że taka dieta jest też efektywna? Że zdrowa to wiem ;>
Stary 2009-12-16, 09:27   #908
m-m-m
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Wszystko.
Skoro chcesz odzyskać okres i jesteś jak sie domyślam ED..to nie licz co jesz tylko jedz na co masz ochotę i kiedy chcesz.

Po pierwsze białko zwierzęce, po drugie węglowodany, po trzecie zdrowe tłuszcze!!! (PODSTAWA DO ODZYSKANIA @)
Do tego słodycze i będzie ok
dziękuję, to dla mnie bardzo cenna pomoc. Moje nastawienie naprawdę się zmieniło, ale chwilami się 'zapominam' i wtedy potrzeba mi takiego przypomnienia

Chyba jednak trochę muszę liczyć, bo nie chcę przytyć (BMI 18,6 to jeszcze norma, więc nie muszę), ale postaram się więcej białka zwierzęcego (będzie ciężko, bo nie lubię) i nnkt.
Słodycze uwielbiam, ale mam po nich olbrzymie wyrzuty sumienia, jest mi strasznie smutno i mam poczucie, że mi nie wolno, więc wolę nie ryzykować. Dziś idę do lekarza, może coś jeszcze mi podpowie.
m-m-m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-16, 10:03   #909
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karton Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, widzę, że większość tu na P albo U, mało kto na R heh.

Po okresie diet "gotowych" typu South Beach czy ONZ czy inna cholera, postanowiłam po prostu jeść wszystko w przyzwoitych ilościach. Będą zdrowe węgle - razowce, kasze, ryż brązowy, mąka pp, orzechy, niabiał, warzywa i owoce.
Uważacie, że taka dieta jest też efektywna? Że zdrowa to wiem ;>
Jedyna efektywna!!
Są też dziewczyny na R.
Poczytaj podwieszone wątki, a jak już dowiesz się co i jak wklejaj jadłospisy- dziewczyny podpowiedzą co robisz źle, a co OK i nauczysz się jak łatwo i przyjemnie zrzucać zbędę kg.

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
dziękuję, to dla mnie bardzo cenna pomoc. Moje nastawienie naprawdę się zmieniło, ale chwilami się 'zapominam' i wtedy potrzeba mi takiego przypomnienia

Chyba jednak trochę muszę liczyć, bo nie chcę przytyć (BMI 18,6 to jeszcze norma, więc nie muszę), ale postaram się więcej białka zwierzęcego (będzie ciężko, bo nie lubię) i nnkt.
Słodycze uwielbiam, ale mam po nich olbrzymie wyrzuty sumienia, jest mi strasznie smutno i mam poczucie, że mi nie wolno, więc wolę nie ryzykować. Dziś idę do lekarza, może coś jeszcze mi podpowie.
Z moich źródeł wynika że jednak jest to lekka niedowaga

Rozumiem że chcesz po prostu utrzymać wagę i zdrowo jeść.
Piszesz że masz dość odchudzania a patrząc na to co jesz wynika że masz ostro spowolniony metabolizm...trzeba go podkręcić a na to najlepsze ćwiczenia.

Musisz jeść 5 posiłków , a każdy musi zawierać wszystko co potrzebujesz czyli białko, węglowodany, warzywa lub owoce i zdrowe tłuszcze.
Czyli jedź normalne pieczywo tylko pełnoziarniste, kasze, ryż, dużo ryb jak mięcha świnek i krówek nie lubisz, jaja, no i jak pisałam przede wszystkim używaj oliwy, jedz orzechy.

Proste prawda

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2009-12-16 o 09:52
Stary 2009-12-16, 11:47   #910
powered
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fankaus5olga Pokaż wiadomość
o! Moje U

śn. płatki owsiane, jęczmienne & kukurydziane w miodze, z garścią: rodzynków, orzechów włoskich, z tłustym mlekiem

II śn. jogurt naturalny z garścią pistacji, wkrojonym awokado, solą i pieprzem
kajzerka z masłem i kozim serem
jabłko
2 praliny z nadzieniem pomarańczowym
zielona herbata

obiad. panierowane kawałki piersi z kurczaka smażone na oliwie, ryż z przyprawą curry, brokuła i marchewka

podwieczorek: kinder bueno, 3 duuże pierniki glazurowane , kubek mleka z łyżką kawy

kolacja: 3 x kromka pumpernikla
1x z - masłem, salami, serem żółtym wędzonym, awokado i zieloną pietruchą
1x z - masłem, serem żółtym, ogórkami kiszonymi i pietruszką
1x z - masłem, serem ricotta i miodem

po: zielona herbata i parę łyżek roztopionej czekolady / mama robiła ciasto dla swojej nauczycielki hiszpańskiego no i czekolada by się zmarnowała - nie mogłam się oprzeć /

Proszę o ocenę
bardzo mi sie podoba, widac,ze nie przyjmujesz wagi do kalorii itp itd, i zdrowo

a u mnie wczoraj mniej bo zle sie czulam i nie chcialo mi sie gotowac,ale dzis wstalam glodna jak wilk i nadrabiam
Stary 2009-12-16, 12:27   #911
twinsy21
Raczkowanie

Nasze U;

Śniadanie ;
-jogurt nat [ 5 łyżek ] z 3 łyzkami płatków owsianych, garscia; cheerious, kulek czekoladowych i fitella kokosowa + bakalie; 2 łyzki orzechów, łyzka rodzynek, ananasów, wiórek kokosowych i pestek slonecznika.
- bułka czwórka [duża, na 3 części podzielona] ;
* z kremem czekoladowym
* miodem
* serkiem kiri
II Śniadanie [mialysmy tylko 15 minut przerwy wiec musialysmy się streszczac;D;p]
-banan średni + sok jednodniowy jabłkowogruszkowy.
Obiad [ala obiad] [miał być makaron, ale okropnie rozbolal nas brzuch po tym bananie i soku;(];
-jajecznica z 2 jaj na mleku.
-warzywa na patelnię ugotowane- pół paczki + sos własnej roboty; jogurt [ 2 łyżki] , curry, czosnek, ketchup.
- 3 ryżowe;
* z 1/2 wiejskiego z truskawkami
* z kirri i camembertem x 2.
Podwieczorek;
jogurt naturalny + bakalie [orzechy, morele, ananasy, pestki dyni] + kakao na mleku. + 2 mandarynki [przypomnialysmy sobie, ze jeszcze nam zostały]
Kolacja;
-twaróg półtłusty 1/2 kostki+ sałątka ze świerzych warzyw + curry. + 2 kromy razowego z masełkiem i plastrem żółtego sera bezpodp.

Uśmiechamy się o ocenę

Leczenie euthyroxem.

" I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz!"

Edytowane przez twinsy21
Czas edycji: 2009-12-16 o 13:11
twinsy21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-16, 12:33   #912
boulangerie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez twinsy21 Pokaż wiadomość
Nasze U;

Śniadanie ;
-jogurt nat z 3 łyzkami płatków owsianych, garscia; cheerious, kulek czekoladowych i fitella kokosowa + bakalie; 2 łyzki orzechów, łyzka rodzynek, ananasów, wiórek kokosowych i pestek slonecznika.
* z kremem czekoladowym
* miodem
* serkiem kiri
II Śniadanie [mialysmy tylko 15 minut przerwy wiec musialysmy się streszczac;D;p]
Obiad [ala obiad] [miał być makaron, ale okropnie rozbolal nas brzuch po tym bananie i soku;(];
-warzywa na patelnię ugotowane- pół paczki + sos własnej roboty; jogurt, curry, czosnek, ketchup.
- 3 ryżowe;
Podwieczorek;
jogurt naturalny + bakalie [orzechy, morele, ananasy, pestki dyni] + kakao na mleku.
Kolacja;
-twaróg półtłusty 1/2 kostki+ sałątka ze świerzych warzyw + curry.

Uśmiechamy się o ocenę
jak na mój gust to za dużo nabiału. II śniadanie za małe, rozumiem, że mało czasu, ale w 15 minut zdążyłybyście zjeść kanapkę obiad średnio mi się podoba, nie lepiej coś bardziej wartościowego niż wafle ryżowe? kolacja redukcyjna. ale tak ogólnie to strasznie dużo jecie nabiału, jest w każdym posiłku i to niemało...
nie powinnyście być na P...?

boulangerie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-16, 12:39   #913
twinsy21
Raczkowanie

Zjadlybysmy kanapke gdybysmy ja wziely;D A ze zapomnialysmy to pierwsze po co skoczylysmy do sklepu to banan i sok.
Obiad tragiczny bo chcialysmy cosa lekkiego zjesc.
A no i zauwazylysmy ze nabialu trochę dużo
Jutro postaramy sobie na obiad zrobic kotleciki sojowe z makaronem i warzywkami, nabial zmniejszyc zdecydowanie musimy.

Na P. powinnyśmy być, ale dopiero po leczeniu żołądka. Zaczynamy za 5 dni W metabolicznej uznali, ze najpierw zajmiemy się tym, potem resztą.
A no i do kolacyjki 2 kromki chleba zjemy coby redukcyjnie nie wyszło

Dzięki Wielkie za ocenę!;]

Leczenie euthyroxem.

Edytowane przez twinsy21
Czas edycji: 2009-12-16 o 12:40
Stary 2009-12-16, 13:04   #914
diablica piekielnica
Rozeznanie

No to moje dzisiejsze U:

śniadanko: 3 kromale hałki z masełkiem i dżemem Herbata zielona z miodem.

II śniadanie: bułka żytnia z masełkiem, ogórkiem zielonym i solą. Herbata zielona z miodem.

obiad: pół worka kaszy z gulaszem i ogórkiem kiszonym. Szklanka soku pomarańczowego.

deser: kawałek sernika na zimno z brzoskwinią. Szklanka soku pomarańzowego.

podwieczorek: pół big corny z żurawiną, 3 mandarynki, pół jabłka, 120g jogurtu ze zbożami.

kolacja: jajecznica z 2 jajek z cebulką, kromka chleba pieczona z czosnkiem i serkiem do smarowania śmietankowym.

Proszę o ocene
diablica piekielnica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-16, 13:55   #915
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Nasze U;

Śniadanie ;
-jogurt nat [ 5 łyżek ] z 3 łyzkami płatków owsianych, garscia; cheerious, kulek czekoladowych i fitella kokosowa + bakalie; 2 łyzki orzechów, łyzka rodzynek, ananasów, wiórek kokosowych i pestek slonecznika.
* z kremem czekoladowym
* miodem
* serkiem kiri
-warzywa na patelnię ugotowane- pół paczki + sos własnej roboty; jogurt [ 2 łyżki] , curry, czosnek, ketchup.
- 3 ryżowe;
Podwieczorek;
jogurt naturalny + bakalie [orzechy, morele, ananasy, pestki dyni] + kakao na mleku. + 2 mandarynki [przypomnialysmy sobie, ze jeszcze nam zostały]
Kolacja;
-twaróg półtłusty 1/2 kostki+ sałątka ze świerzych warzyw + curry. + 2 kromy razowego z masełkiem i plastrem żółtego sera bezpodp.

Uśmiechamy się o ocenę
Wcale was nie rozbolal po soku, tylko po sniadaniu. Czemu? Bo zanim jedzenie dotrze do jelit (a zakladam, ze to jelita was bola) to troche mija. Najczesciej przy tego typu schorzeniach cos musi "popchnac" to jedzenie. Wtedy wam sie wydaje, ze to od obiadu was boli brzuch, a to tak naprawde lunchowe jedzenie "dotarlo" do flakow. Analogicznie, tym razem to nie banan i soczek. Z reszta ide o zaklad, ze te wasze sniadanka daja wam sie we znaki, tylko nie rozumiecie, ze to, ze brzuch was boli 5h pozniej po zjedzeniu czegos innego nie znaczy, co to jest od "czegos innego", a sniadanko bylo super. Nie bylo, wlasnie dotarlo do waszych jelit i patrzcie jak one to kochaja....

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-16, 14:05   #916
twinsy21
Raczkowanie

Być może. W sumie zA DUŻĄ mieszankę zjadłsmy na sniadanie, teraz to widzimy W ciągu 15 minut tak nas wydeło ze się wyprostować nie mogłyśmy;[ Zdecydowanie jutro zjemy inne sniadanie. Zauwazylysmy ze po białym pieczywie aż tak mocno nie daje się we znaki. Tak jak i po waflach ryżowych właśnie. /
Juz zaplanowalysmy wielka bule na snadanie i do tego przyprazone na patelni jablko x2 z cynamonem.
Ostatnio wlasnie jadlysmy takie jablko x 2 z owsianka, platkami, jogurtem itp i nic sie nie dzialo, a dzisiaj tragedia.

Dzięki za ocenę!.

Leczenie euthyroxem.

Stary 2009-12-16, 14:28   #917
santos
Zakorzenienie

GG do santos

No to tero yo!

U

Sniadanie:

1.5 plastra z malego ananasa
1/2 jablka
maly banan
granola organic z siemieniem i bajerami 5 czubatych lyzkek
200g g jogurtu nat

Lunch:

surowe ryby: ok 7 lyzek pokrojonego lososia z domieszka jakis innych zyjatek morskich, paluszkow krabowych itd (ale glownie losos) + 1 lyzka ikry dorsza + ze 4-5 lyzek gotowanego ryzu i troche ogorka

herbata z 1/2 cytryny, mikra ilosc cukru (przy tej ilosci cytryny nei a sie bez, ale to nie byla nawet polowa lyzeczki. Nie lubie bialego cukru)

2 krowki

Podwieczorek:
salatka z 1/2 plastra ananasa, 1/4 jablka, 4 lyzek gotowanej cieciorki, selera, 1/2 ugotowanego cyca kurzego i 50g jogurtu nat.

baton musli posklejane ziarna&orzechy (190 kcal)

silownia 50 minut ( o takie se lajtowe rozruszanie)

Obiad:
miska zupy gestej warzywnej (glowie kapusta marchewka i czerwona soczewica) z gotowanym qrakiem i malutka lyzeczka smietany
3 sliwki suszone

Gdzies mi tez w ciagu dnia wpadly jeszcze :
2 krowki i garsc nerkowocw,
ale nie pamietak miedy wiec wpisze na koncu ::

Zanim ktos sie podjara, ze okolotreningowe posilki, to przyznam, ze za dlugo przed zjadlam ten podwieczorek wiec nie ma co w ogole to mowic o okolotreningowych posilkach. Silownia byla na tyle lajtowa i nastawiona na rozruszanie, ze nie ma co plakac.

Prosze o ocenke, dzis mi wyjatkowo zalezy.

Santosowa rzezba ;-)

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2009-12-16 o 14:30
Stary 2009-12-16, 14:36   #918
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
No to tero yo!

U

Sniadanie:

1.5 plastra z malego ananasa
1/2 jablka
maly banan
granola organic z siemieniem i bajerami 5 czubatych lyzkek
200g g jogurtu nat

Lunch:

surowe ryby: ok 7 lyzek pokrojonego lososia z domieszka jakis innych zyjatek morskich, paluszkow krabowych itd (ale glownie losos) + 1 lyzka ikry dorsza + ze 4-5 lyzek gotowanego ryzu i troche ogorka

herbata z 1/2 cytryny, mikra ilosc cukru (przy tej ilosci cytryny nei a sie bez, ale to nie byla nawet polowa lyzeczki. Nie lubie bialego cukru)

2 krowki

Podwieczorek:
salatka z 1/2 plastra ananasa, 1/4 jablka, 4 lyzek gotowanej cieciorki, selera, 1/2 ugotowanego cyca kurzego i 50g jogurtu nat.

baton musli posklejane ziarna&orzechy (190 kcal)

silownia 50 minut ( o takie se lajtowe rozruszanie)

Obiad:
miska zupy gestej warzywnej (glowie kapusta marchewka i czerwona soczewica) z gotowanym qrakiem i malutka lyzeczka smietany
3 sliwki suszone

Gdzies mi tez w ciagu dnia wpadly jeszcze :
2 krowki i garsc nerkowocw,
ale nie pamietak miedy wiec wpisze na koncu ::

Zanim ktos sie podjara, ze okolotreningowe posilki, to przyznam, ze za dlugo przed zjadlam ten podwieczorek wiec nie ma co w ogole to mowic o okolotreningowych posilkach. Silownia byla na tyle lajtowa i nastawiona na rozruszanie, ze nie ma co plakac.

Prosze o ocenke, dzis mi wyjatkowo zalezy.
Mi się bardzo podoba
A za taki lunch dałabym się pokroić.

Wszystko jest...mięsko, rybki, orzeszki, zdrowe węgle, warzywka, owoce. Zróżnicowanie i zdrowo...cóż chcieć więcej - idealnie
Stary 2009-12-16, 14:47   #919
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:

BMI jest wskaznikiem WZGLEDNYM. Nalezy sluchac organizmu. Skoro zatrzymal ci sie okres (dobrze zrozumialam ze tak jest?) to znaczy, ze wazysz za MALO, co by nie mowily wszystkie wskazniki swiata. Ot i wsio. Zacznij jesc i idz do psychologa zanim ci sie rozwinie galopujace ED>

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

hania811 dzieki za ocene

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-12-16, 15:04   #920
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
BMI jest wskaznikiem WZGLEDNYM. Nalezy sluchac organizmu. Skoro zatrzymal ci sie okres (dobrze zrozumialam ze tak jest?) to znaczy, ze wazysz za MALO, co by nie mowily wszystkie wskazniki swiata. Ot i wsio. Zacznij jesc i idz do psychologa zanim ci sie rozwinie galopujace ED>

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

hania811 dzieki za ocene
nie santos skoro ona nie ma okresu to znaczy, że ma za za niski BF, a nie musi wcale ważyć za mało.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-16, 15:08   #921
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
nie santos skoro ona nie ma okresu to znaczy, że ma za za niski BF, a nie musi wcale ważyć za mało.
To co ma zastapic ten BF? Bo skoro ma za malo = powinna przytyc czyli miec wiecej BF. No ale skoro ma nie tyc, bo nie wazy za malo, to cos musi zniknac zeby sie pojawil ten BF zeby waga zostala taka sama. CHyba nie sugerujesz, ze ona ma tyyyle miesni? W ogole nie wiem, co sugerujesz za bardzo

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-12-16, 15:19   #922
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

nic nie sugeruje, mówie jak jest, a czy dziewczyna zdecyduje sie tyc mimo skrajnej wagi(BMI ma na granicy), czy będzie nadal kombinować, zależy od niej.

wiesz mi okres znikł przy BMI 20, miałam same miesnie i do tej pory troche ich mam.

chyba sie nie da zamienic miesni w tlusz? ;p z resztą po co?
szkopul w wadze, nalezy ja olac potem mozna wracac do zdrowia, na okolo sie nie da. niestety.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2009-12-16, 15:31   #923
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:

wiesz mi okres znikł przy BMI 20, miałam same miesnie i do tej pory troche ich mam.
No ale to tylko udowadnia to, co napisalam wyzej. Ze wazylas, jak ona, za malo, a co mowi BMI to niewazne w tym momencie. Bo raczej watpie, ze mialas "za duzo" miesni. Ergo waga byla ZA MALA< bo musialas miec wiecej tluszczu. Ktory wazy.

Cytat:
chyba sie nie da zamienic miesni w tlusz? ;p z resztą po co?
.
Nie, ale to takie uproszczenie. PRzy radykalnym odchudzaniu organizm spala miesnie, a magazynuje tluszcz. W sensie dizycznym sie miesnie nie zamienia na tluszcz, ale organizm tak dziala, ze moga sie szybko zamienic miejscami ;-) i iloscia %

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-12-16, 15:51   #924
karton
Zakorzenienie

Dzięki Haniu

Już pisałam gdzie indziej, że mam problemy z kompulsami i doszłam do wniosku, że dieta bez zbędnych ram i zakazów dobrze mi zrobi na psychikę, bo kompulsy pojawiły się kiedy zaczęłam dzielić jedzenie na to super i na to zakazane ("żegnaj bagietko, niestety już nigdy nie będę mogła Cię zjeść" a w efekcie wiemy jak takie coś się kończy). Echh.

Póki co 4 posiłki bo mam teraz praktyki w biurze podróży zamiast zajęć, mam na 11 więc rano leniuchuję, jak będzie wstawanie o 6 to będzie pięć na pewno.

R

Ś: owsianka - 7 łyżeczek płatków owsianych górskich, szklanka mleka, mix orzechów, jabłko starte, cynamon
P: grahamka z twarożkiem i pomidorem
O: pękata micha kapusty kiszonej na ciepło z mięskiem wołowym samodzielnie zmielonym i podsmażonym na oliwie z oliwek z pieczarkami
K: białkowa... pewnie twaróg albo jajka + warzywka

+ oczywiście kawka z mlekiem, herbaty niezliczone z cytryną, woda (nie mogę się przekonać w taką pogodę...brrr)
Stary 2009-12-16, 15:53   #925
Larissis
Raczkowanie

Cytat:
Być może. W sumie zA DUŻĄ mieszankę zjadłsmy na sniadanie, teraz to widzimy W ciągu 15 minut tak nas wydeło ze się wyprostować nie mogłyśmy;[ Zdecydowanie jutro zjemy inne sniadanie. Zauwazylysmy ze po białym pieczywie aż tak mocno nie daje się we znaki. Tak jak i po waflach ryżowych właśnie. /
Juz zaplanowalysmy wielka bule na snadanie i do tego przyprazone na patelni jablko x2 z cynamonem.
Ostatnio wlasnie jadlysmy takie jablko x 2 z owsianka, platkami, jogurtem itp i nic sie nie dzialo, a dzisiaj tragedia.

Dzięki za ocenę!.
A wy to tak macie zawsze to samo i w tej samej chwili? Jeden człowiek w dwóch ciałach...
Larissis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-16, 16:12   #926
gosiadred
Raczkowanie

Mogłaby któraś rzucić okiem na moją R:

Ś: owsianka [mleko 0,5%, 4 łyżki płatków], wkrojone jabłko, cynamon, pół serka wiejskiego

IIŚ: [w szkole] jabłko, bułka z ziarnami, 2 plastry szynki, papryka

O: Ryż pełnoziarnisty, pomidor, rybka w pomidorach

P: puszka tuńczyka wsw + pomidor

K: 100g białego, chudego twarogu + pomidor + papryczka czerwona + zielona herbata

Ćwiczenia pomiędzy podwieczorkiem a kolacją: 40 minut hula hop, ćwiczenia rozciągające, 50 brzuszków

co byście zmieniły? czegoś brak ?
gosiadred jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-16, 16:17   #927
twinsy21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Larissis Pokaż wiadomość
A wy to tak macie zawsze to samo i w tej samej chwili? Jeden człowiek w dwóch ciałach...
Widzisz Laris o dziwo TAK. Wszystkich to smieszy, nawet rodzine;p. Zawsze takie same choroby nam wyjdą, itp.
Nas też to dziwi, ale tak jest

Leczenie euthyroxem.

Stary 2009-12-16, 16:24   #928
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
No ale to tylko udowadnia to, co napisalam wyzej. Ze wazylas, jak ona, za malo, a co mowi BMI to niewazne w tym momencie. Bo raczej watpie, ze mialas "za duzo" miesni. Ergo waga byla ZA MALA< bo musialas miec wiecej tluszczu. Ktory wazy.

Nie, ale to takie uproszczenie. PRzy radykalnym odchudzaniu organizm spala miesnie, a magazynuje tluszcz. W sensie dizycznym sie miesnie nie zamienia na tluszcz, ale organizm tak dziala, ze moga sie szybko zamienic miejscami ;-) i iloscia %
santos ja miałam same miesnie a BF <10%
potem dalej się odchudzalam waga spadala procent BF nie zmieniał się, czyli mięśni ewentualnie organów ubywało, a tłuszcz to mi się w tętnicach odkładał (miałam cholernie wysoki cholesterol).

wszystko jest w tej dietetyce bardzo indywidualne.
-_-' gubie się.

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Widzisz Laris o dziwo TAK. Wszystkich to smieszy, nawet rodzine;p. Zawsze takie same choroby nam wyjdą, itp.
Nas też to dziwi, ale tak jest
a nie jest tak, że jak jedna choruje to druga choruje żeby tamtej pierwszej nie było smutno?

wiedzie o co chodzi? o odbicie lustrzane ;>

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Cytat:
Napisane przez gosiadred Pokaż wiadomość
Mogłaby któraś rzucić okiem na moją R:

Ś: owsianka [mleko 0,5%, 4 łyżki płatków], wkrojone jabłko, cynamon, pół serka wiejskiego

IIŚ: [w szkole] jabłko, bułka z ziarnami, 2 plastry szynki, papryka

O: Ryż pełnoziarnisty, pomidor, rybka w pomidorach

P: puszka tuńczyka wsw + pomidor

K: 100g białego, chudego twarogu + pomidor + papryczka czerwona + zielona herbata

Ćwiczenia pomiędzy podwieczorkiem a kolacją: 40 minut hula hop, ćwiczenia rozciągające, 50 brzuszków

chudy twaróg na półtłusty i będzie git.
mleko o,5 % na pełniejsze albo na więcej wieśniaka... i też będzie git.

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

Cytat:
Napisane przez karton Pokaż wiadomość
Dzięki Haniu

Już pisałam gdzie indziej, że mam problemy z kompulsami i doszłam do wniosku, że dieta bez zbędnych ram i zakazów dobrze mi zrobi na psychikę, bo kompulsy pojawiły się kiedy zaczęłam dzielić jedzenie na to super i na to zakazane ("żegnaj bagietko, niestety już nigdy nie będę mogła Cię zjeść" a w efekcie wiemy jak takie coś się kończy). Echh.

Póki co 4 posiłki bo mam teraz praktyki w biurze podróży zamiast zajęć, mam na 11 więc rano leniuchuję, jak będzie wstawanie o 6 to będzie pięć na pewno.

R

Ś: owsianka - 7 łyżeczek płatków owsianych górskich, szklanka mleka, mix orzechów, jabłko starte, cynamon
P: grahamka z twarożkiem i pomidorem
O: pękata micha kapusty kiszonej na ciepło z mięskiem wołowym samodzielnie zmielonym i podsmażonym na oliwie z oliwek z pieczarkami
K: białkowa... pewnie twaróg albo jajka + warzywka

+ oczywiście kawka z mlekiem, herbaty niezliczone z cytryną, woda (nie mogę się przekonać w taką pogodę...brrr)
fajnie, nie ważysz nie mierzysz, jest wszystko, a co najważniejsze się wysypiasz, a to bardzo pomaga nie tyle w redukowaniu co w regeneracji psychicznej po kompulsach

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2009-12-16, 16:25   #929
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez gosiadred Pokaż wiadomość

A te brzuszki to robisz jak? Podnosisz tlowie z podloza tak? Tak zeby miec cyc blisko kolan? Czy robisz na prostych nogach i zginasz sie w L? Czy jak?

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-12-16, 16:51   #930
freakkiki
Raczkowanie

UUuu

I dwie kromki chleba graham: jedna z masłem, wielkim plastrem piersi z indyka, plasterkiem sera żółtego z szynką<hochland>,plasterk i ogórka
druga z łyżką almette i plasterkami ogórka,
pomarańcza
II serek danio z łyżką orzechów włoskich, dwie mandarynki, jabłko
III kubek barszczu czerwonego..
plaster schabu podsmazony na łyżce oliwy z oliwek, pół woreczka kaszy gryczanej, ćwikła
IV jogurt natyralny z łyżeczką pestek słonecznika i dwiema susoznymi śliwkami, jabłko
V parówka jedynka, dwie kromi cheba ze słonecznikiem, delma, kawałek ogórka, musztarda..

i jak??? oceni ktoś???? bardzo ja proszę

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości