|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
ja tez mam zamiar wziac 2 opakowania podkladów
|
#2522 |
|
Raczkowanie
|
Malinka a imię wybraliście już?
OliviaO jak dla mnie to i tak mąż Ci mąż będzie wodę przynosił Bardzo chce się pić. Nie tylko mnie, bo moje koleżanki i siostra też tak miały ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- U mnie w szpitalu mleko jest w oryginalnych, jednorazowych butelkach. Nie trzeba mieć rożka ani nic. Tylko rzeczy na wyjście dla dzidzi. No i dają ligninę. Mi wystarczała po porodzie. |
|
|
|
#2523 |
|
Zakorzenienie
|
Rybcia Ty tez chcesz sie nam juz rozpakowac ?
Gusiasiusia jak by sie cos dzialo to pisz !! I dziekuje za PW OliviaoO dowiedz sie dokladnie, bo w wiekszosci szpitali jest zabronione karmienie mlekiem modyf. Nawet jak kobieta ma bardzo malutko pokarmu, to na poczatek wystarczy.Na SR neonatolog mowila, ze dzidzia przy jednym karmieniu zjada tylko 5 ml - lyzeczke od herbaty !! No ale wiadomo, z dnia na dzien jest to co raz wiecej.... Soraya to sobie zapisz pytania na kartce.Ja tak robie, bo tez mam skleroze
Edytowane przez aldii Czas edycji: 2009-12-19 o 17:07 |
|
|
|
#2524 |
|
Zakorzenienie
|
pierwsze słysze, ze karmienie mlekiem modyf jest zabronione
mi za pierwszym razem szpital zapewniał mleko na 2 doby, pozniej musiałam im donieśc wtedy był to Hipp1. W zaleznosci od problemów dziecka dobierano odpowiednie mleko.
|
|
|
|
#2525 |
|
Raczkowanie
|
Aldii pierwsze słyszę żeby było mleko zabronione
Ja rodziłam 2 lata temu i dawali bez problemu, ja nawet nie chciałam, bo się broniłam, ale jak mała cały czas płakała z głodu to w końcu jej dałam i zasnęła spokojnie. Na trzecią dobę dostałam pokarm (nawał) i karmiłam 12 miesięcy do 7 bez żadnych innych pokarmów. Sztuczne mleko nic nie zaszkodziło---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Kancia widzę, że obie zareagowałyśmy kompletnym zdziwieniem na wieści o mleku
|
|
|
|
#2526 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
Wpadłam się przywitać i znikam, jakoś na nic nie mam dzisiaj ochoty ![]() Gusiasiusia dobrze, że już ok. W razie czego jedź na IP rybcia2309, filka2 widzę, że poród wielkimi krokami nadchodzi ![]() oliviaoO nie jesteś sama , może nie spakowałam 4 butelek ale moja torba ledwo się zamyka (60llitrowa) + torebka dla młodego (u nas trzeba mieć wszystko i na każdy dzień łącznie z rożkiem). Objętościowo wygląda to tak jakbym na tygodniowe wczasy jechała![]() soraya1 dobrze, ze już w domku jesteście ![]() madzikUK chyba bym udusiła tżta jak gówniarz.
|
|
|
|
#2527 |
|
Raczkowanie
|
Kancia a jak Twoje spojenie? Mnie tak bolało w pierwszej ciąży i rozszerzyło się tak, że miałam chyba 1 cm przerwy między kośćmi. Teraz tak nie boli bardzo, ale trochę tak.
---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Rybcia coś chyba nie doczytałam. Ty też masz objawy porodowe? |
|
|
|
#2528 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia,Mamaidy u mnie w 2 szpitalach na pewno jest zabronione.W jednym nawet wisi wielka kartka na ten temat.Sa zwolennikami karmienia naturalnego i mleko modyf. podaja tylko w skrajnych przypadkach.Jezeli matka ma pokarm, to nawet nie ma takiej opcji, ze nie bedzie karmila piersia
|
|
|
|
#2529 |
|
Rozeznanie
|
u nas niestety trzeba mieć wszystko bo praktycznie nic nie dają
po porodzie dają tylko jeden podkład na łóżko i jeden do |
|
|
|
#2530 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie podczytuje konkurencyjne forum,również babeczek styczniowych - tam już 4 mamcie urodziły-no i apropos tych wód płodowych zacytuje wypowiedz jednej z nich:
"A wiec było to tak ze w srode o 9 rano odeszły mi wody wiec pojechalam do szpitala podlaczono mnie pod ktg a pozniej zrobiono mi usg lekarz stwierdzil iz gdybym mu nie powiedziala ze odeszly mi wody wogole nie sadzilby ze tak sie stalo poniewaz mam ich jeszcze bardzo duzo...." oczywiście babeczka urodziła..
|
#2531 |
|
Zakorzenienie
|
Olivia i tak dużo dla dzidzi i siebie tam zmieściłaś ja połowy nie wcisne do torby:\ wkładki laktacyjne, podjkłady poporodowe już sporo zajmują a co dopiero reszta!!! masakra...
Ale mi niedobrze po snickersie , mdli mnie coraz częściej... czuję, że mogę nad wc wyladować |
|
|
|
#2532 |
|
Zakorzenienie
|
Tam gdzie ja rodzilam, dzieciaczkom polozne wsadzaly do tego wozeczka (tzw lozeczka na kolkach) butelki z mlekiem. Po cc nikt nawet mnie nie pytal, czy jestem w stanie lub czy chcialabym nakarmic mlodego. Po prostu jak juz wstalam, maz mi go przywiozl i byla tam ta butelka z jego mlekiem. Jak byla pusta, polozne wkladaly nowa. Po pewnym czasie jednak kazaly karmic naturalnie (ale nacisku nie bylo).
A jak mlody lezal pod lampami to sama sie domagalam, zeby mu nikt nie dawal sztucznego mleka bo ja mialam nawal. To wowczas kazaly sciagac i podawaly moje mleko. |
|
|
|
#2534 |
|
Zakorzenienie
|
A ja już po spotkaniu z wc i troche mi lepiej
Ale starsznie się czułam...
|
|
|
|
#2535 |
|
Zadomowienie
|
Ja spakowałam jedną paczkę podkładów i jedną wodę małą i jedną 1,5 litrową - a resztę tż doniesie, bo nie będę tego tachać. I tak nie zmieściłam laktatora, to też jak będzie trzeba to dowiezie, a torba wcale nie najmniejsza, tzn. taka nie za duża i nie za mała, ale upchana na styk i jeszcze muszę kilka drobnostek wcisnąć, chociaż nie wiem gdzie ???
|
|
|
|
#2536 |
|
Raczkowanie
|
co do torby to tez mam 1 paczke podkladow poporodowych ktore zajmuja mi pol torby , ogromna ta paka jest
...apteka jest naprzeciwko szpitala 24h wiec w razie czego mi ktos dokupi a nie ma co brac tego jakas ogromna ilosc.rozstepy jak narazie mi sie nie porobily co jest dla mnie cudem bo mam ich troszke, na boczkach udach, posladkach, nawet kolo kolan jescze sprzed ciazy po intensywnym odchudzaniu, slyszlam jednak ze czesto robia sie po porodzie jak skora sie obkurcza ale nie wiem czy to prawda ![]() zainwestowalam dzisiaj w krem do biustu musteli , bo zaczelam sie obawiac ze po nawale zrobia mi sie rozstepy a po karmieniu beda flaczki...jak narazie biust mi urosl o niecaly rozmiar wiec niewiele sie zmienil , chcialabym jednak zeby byl po karmieniu dalej tak jedrny jak wczesniej ..,musze jescfze jakis cwiczen na niego poszukac ...mam jescze pytanie do Mamus ktore juz maja dzidziusie czy jak sie przestaje karmic to czy sutki wracaja do poprzedniej wielkosci i koloru??????
|
|
|
|
#2537 |
|
Wtajemniczenie
|
W sumie to z moich objawów przewiduję poród na święta( obniżony brzuch od ponad tygodnia, skurcze przepowiadające od miesiąca, żółty ślimak, i gin wyczuwająca główkę) ale z tym to różnie może być
Co do torby to ja starałam się jak najmniejszą bo u nas opierdzielają za nadmiar, też mnie to zszokowało, ale jak zobaczyłam jak rodzącej kazali przenosić swoją torbę na inne piętro to aż mnie zatkało. Z tąd biorę jedną wodę, bo w razie co mąż mi doniesie, sklepik jest na dole, podkłady też jedne bo mam nadzieję, że starczą plus duże podpaski bella jakby coś. a mleka u nas nie wolno bo wychodzą z założenia, że matka musi wyrobić nawyk karmienia i w końcu jej się uda nie wiem ile w tym prawdy, ale zawsze można powiedzieć, że coś nie tak...Ale chcę doczekać do świąt bo mam 5 ciast robić sernik czarno-biały 2x, karpatkę 2x, tiramisu. Jak nie ja to nie wiem kto upiecze, bo ja to mam manię na tym punkcie
Moje słoneczko Filipek! 2010 Moje słoneczko Dominik! 2015 Moje słoneczko w drodze? zrobię na różowo może wywołam dziewczynkę ![]() Edytowane przez rybcia2309 Czas edycji: 2009-12-19 o 19:02 |
|
|
|
#2538 | ||
|
Rozeznanie
|
O rety rety rety, dopiero do domu wrocilismy!! masakra jakas!
o 11 zwleklam umierajacego Tz z lozka, ktory ledwo na oczy widzial, ale mu powiedzialam ze szpital i koniec.!! pojechalismy do jednej przychodni bo tam podobno przyjmuja nagle wypadki, czekalismy godzine, po czym odeslano nas so szpitala bo trzeba zrobic przeswietlenie!. no to jedziemy do szpitala, a tam mase ludzi, 3 godziny czekalismy w poczekalni, pozniej nas poproszono na jakas sale, kolejne dobre 40min, i lekarz stwierdzil, ze albo zostawi tak jak jest, bo to juz dobre 12h minelo od rozciecia, albo da znieczulenie, dobrze wyczysci i zszywa, ale moze wdac sie zakazenie. wybor byl do Tz. no to ja mu mowie, ze ma zszywac, bo jak on wyglada z dziura w glowie, tym bardziej ze normalnie czache widac. niech zszywa, jak sie wda zakazenie, to po antybiotyki i miejmy nadzieje sie wyleczy ale przynajmniej nie bedzie mial dziurawej glowy. poszedl z lekarzem i nagle slysze jak ktos sie niezle wydziera w nieboglosy. to byl on a niech cierpi sobie mysle ![]() i tym sposobem wrocilismy do domu prawie przed 5 bo jeszcze po jedzonko wjechalismy. masakra normalnie!! ale ma nauczke, niech cierpi! Cytat:
tez mialam dzis choinke kupic, i dupa. jutro pojade, ![]() Cytat:
pomocniki dwa,Ps. Rybcia podrzuc mi jedno ciacho, bo ja to bym miliony dala za dobry serniczek, albo makowiec........ sama nie zrobie, bo dupa nie piekarnik mam, a kupic to nie wiem gdzie bo ja tu sklepow jeszcze nie obczailam za dobrze.normalnie rozpacz
02.02.2010 urodzilo sie najwieksze szczescie mojego zycia-Natalia: http://picasaweb.google.co.uk/stanczak.magdalena/Natalia# Edytowane przez madzikUK Czas edycji: 2009-12-19 o 19:12 |
||
|
|
|
#2539 |
|
Rozeznanie
|
ale coś dzisiaj wolno nam idzie to pisanie..
wszystkie już powoli się do świąt przygotowują, w sumie coraz bliżej ja chyba już dzisiaj będę z mamą lepić pierogi.. trochę wcześnie ale tak sobie wymyśliła a teraz czekam na lasagne, już siedzi w piekarniku, niestety nie robiona własnoręcznie, ale też dobra |
|
|
|
#2540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja dwa placki kremówkę i jeszcze jakiś tylko nie wiem jaki, tż chce z jabłkami ale nie wiem. A jakie sałatki robicie? |
|
|
|
|
#2541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też dzisiaj miałam żółtego ślimaka-ale może to dlatego,że w nocy miałam żółtą globulkę:/ a duże te ślimaki mają być od czopa?
|
|
#2542 |
|
Rozeznanie
|
brzoskwinia ja na pewno robię sałatkę gyros
to moja ulubiona jak już jest w domu to mogłabym tylko to jeść poza tym taką z kurczaka, ananasa, fasolki i kukurydzy i pewnie normalną warzywną.
|
|
|
|
#2543 |
|
Zakorzenienie
|
Rybcia uffff widze, ze i u Ciebie stawiaja na karmienie naturalane, bo juz myslalam, ze u mnie szpitale jakies dziwne
![]() Madzik jak troszke pocierpial, to moze sie czegos nauczy ![]() Brzoskwinia robie normalna warzywna i taka z brzoskwiniami |
|
|
|
#2544 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to się chyba nie zmieni. Staram się oszczędzac no ale trudno jest przy dwuletnim szatanie ![]() Cytat:
może dlatego bo wiem jak sama się namęczyłam i jaką nerwice miałam przez to cholerne karmienie piersią Nie mogłabym patrzeć jak moje dziecko wyje z głodu. To jest jakaś masakra. Ja miałam mleko ale za mało, nawet 24 godzinne ssanie cycka nic nie pomagało Nie poszłabym teraz do takiego szpitala mając takie doświadczenie. Zresztą uważam, ze nikt nie ma prawa decydować za matke jak ona chce karmić nawet z czysto psychologicznych powodów.Cytat:
tzn teraz juz nie ale na początku tej ciązy były takie same ![]() to moja ulubiona gyrosówka ale tym razem robie chyba coś innego.edit: wracając do karmienia piersią później z takich zachowań biora się depresje i cholera wie co jeszcze bo kobiety myslą, ze sa złymi matkami bo nie karmią piersią ![]() omg ale się nabuzowałam ajjjjjjjjjj ide napić sie pepsi Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2009-12-19 o 20:15 |
|||
|
|
|
#2545 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
my zostajemy w domu ale robimy taka mini domowke. Przychodza do nas 2 parki i razem bedziemy siedziec. Zawsze to w kupie razniej ![]() ![]() Cytat:
![]() Kupilismy dzisiaj choinke, piekna jutro bede ubierac![]() Jednak pojechalismy wczoraj do Wrocławia, posiedzielismy u znajomych a dzisiaj rano wrocilismy. Spalismy u nich, i wiecie co??synek chyba czul ze jest w obcym miejscu bo tak sie wiercil w nocy i szalal ze nic sie nei wyspalam
|
||
|
|
|
#2546 |
|
Zadomowienie
|
no właśnie się tż zapytałam jaką chce sałatę i oczywiście ananasową z czosnkiem no i też myślałam o gyrosowej
uwielbiam ją. A jak zaczęłam z tż o sałatkach to stwierdził że właśnie by zjadł jakąś i zrobiłam na szybko z pora Kancia mam takie samo zdanie na temat karmienia - na pewno nie można się napinać że jak się nie karmi to jest się złą matką, wiadomo mleko matki najlepsze, ale czasem po prostu nie ma możliwości naturalnego karmienia i nic się przecież nie dzieje strasznego. |
|
|
|
#2547 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U nas stawiają na naturalne karmienie i bardzo pomagają, a jak trzeba to dają swoje mleko. Mają nawet jakiś certyfikat.
|
|
#2548 |
|
Rozeznanie
|
ja dlatego właśnie od razu biorę mleko i butlę do szpitala bo już przemyślałam, że na 100% nie będę karmiła piersią
|
|
|
|
#2549 |
|
Zakorzenienie
|
OliviaoO 4 dni po kilka h to nie jest jakis dramat i spokojnie mozna odciagac pokarm.Poza tym masz blisko na uczelnie, a wiadomo, ze czesto jakies zajecia odpadaj, nie na wszystkie wyklady trzeba chodzic, wiec dla mnie jest to calkowicie niezrozumiale.No ale to twoja decyzja.
Zreszta juz tu kiedys pisalysmy na ten temat
|
|
|
|
#2550 |
|
Raczkowanie
|
Agusiamatyldka no tak ogólnie to po karmieniu ja miałam prawie takie same jak przed, ale ja mam mały biust i to jest jego plus. Sutki wróciły do poprzedniego koloru, ale się trochę naciągnęły
![]() Kancia też uważam, że każda kobieta ma prawo zdecydować jak chce karmić. Tak samo uważam, że powinny pielęgniarki pytać czy karmić dziecko sztucznie czy matka chce sama jak i na odwrót. Myślę, że przymuszanie kobiety do karmienia jest masakrycznie stresujące, bo rzadko, która z nas ma mleko zaraz po porodzie. Jest siara, no ale nie wszystkim dzieciom to wystarcza Także też mnie to zbulwersowało nieco. Jakby jedno było lepsze od drugiego![]() ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Filka odezwij się |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.

mi za pierwszym razem szpital zapewniał mleko na 2 doby, pozniej musiałam im donieśc wtedy był to Hipp1. W zaleznosci od problemów dziecka dobierano odpowiednie mleko.
Ja rodziłam 2 lata temu i dawali bez problemu, ja nawet nie chciałam, bo się broniłam, ale jak mała cały czas płakała z głodu to w końcu jej dałam i zasnęła spokojnie. Na trzecią dobę dostałam pokarm (nawał) i karmiłam 12 miesięcy do 7 bez żadnych innych pokarmów. Sztuczne mleko nic nie zaszkodziło
, może nie spakowałam 4 butelek ale moja torba ledwo się zamyka (60llitrowa) + torebka dla młodego (u nas trzeba mieć wszystko i na każdy dzień łącznie z rożkiem). Objętościowo wygląda to tak jakbym na tygodniowe wczasy jechała
jak gówniarz.

po porodzie dają tylko jeden podkład na łóżko i jeden do
Ale starsznie się czułam...
..,musze jescfze jakis cwiczen na niego poszukac ...mam jescze pytanie do Mamus ktore juz maja dzidziusie czy jak sie przestaje karmic to czy sutki wracaja do poprzedniej wielkosci i koloru??????
Co do torby to ja starałam się jak najmniejszą bo u nas opierdzielają za nadmiar, też mnie to zszokowało, ale jak zobaczyłam jak rodzącej kazali przenosić swoją torbę na inne piętro to aż mnie zatkało. Z tąd biorę jedną wodę, bo w razie co mąż mi doniesie, sklepik jest na dole, podkłady też jedne bo mam nadzieję, że starczą plus duże podpaski bella jakby coś. a mleka u nas nie wolno bo wychodzą z założenia, że matka musi wyrobić nawyk karmienia i w końcu jej się uda 

to moja ulubiona
i to się chyba nie zmieni. Staram się oszczędzac no ale trudno jest przy dwuletnim szatanie
Nie mogłabym patrzeć jak moje dziecko wyje z głodu. To jest jakaś masakra. Ja miałam mleko ale za mało, nawet 24 godzinne ssanie cycka nic nie pomagało 
Także też mnie to zbulwersowało nieco. Jakby jedno było lepsze od drugiego