|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 |
|
BAN stały
|
Dot.: czym karmić małego buldog francuskiego?
Nie chcę Ciebie straszyć ale skoro te wymioty trwają dłużej niz 2 tygodnie to koniecznie leć do weta bo przyczyn może być pare, od allergi po wade genetyczną przewodu pokarmowego ! Ja bym dalej nie czekała !!
|
|
|
|
#152 |
|
Raczkowanie
|
tak myslisz??
kurcze, ja pomyslalam, ze najpierw sprawdze sama, bo przynamniej jak mnie lekarka zapyta czy probowalam zmienic mu diete to bede wiedziala co odpowiedziec i leczenie moze wtedy przybierze inny tor - szybszy mimo wszystko ... no nie wiem.. troche mnie jednak nastraszylas. tak sobie jeszcze kojarze, on uwielbia wszystko wylizaywac, od rąk, ramion, nog, spodni, poprzez poduszki, jego legowisko i siebie. Staram sie go tego oduczyc bo nie wiadomo co on tam zlizuje z tych rzeczy, natomiast wiadomo, ze nie koniecznie musi mu to sluzyc, i czesto jest taka sytuacja ze lize cos lize i nagle odruch wymiotny ... i albo zwymiotuje, albo sam odruch. czasem przed wymiotowaniem chrząknie dosc mocno, tak jakby mu cos utknelo.,...
|
#153 |
|
BAN stały
|
Nie chcę spekulować a tym bardziej Ciebie straszyć ale to zachowanie jest dziwne - jedź z nim do weterynarza !!
|
|
|
|
#154 |
|
Raczkowanie
|
Bylam u lekarza. Okazało sie, tak jak przypuszczałam po przeczytaniu jednego z artykułów apropos wymitowania pianą, ze psiak ma anginę. Dodatkowo ma przerośniete podniebienie miekkie, stad wymioty pokarmem i pochrząkiwanie. Lekarz powiedział, ze półroczny szczeniak jesli nie traci przytomności i nie dusi sie , nie wybudza sie w nocy z bezdechem, nie musi byc operowany, ale trzeba go obserwowac. Powiedział ze mozliwe ze jak mu sie glowa rozrosnie i ukszałtuje to będziemy sie zastanawiac co dalej i wtedy dopiero okaze sie co i jak, czy trzeba faktycznie podcinać podniebienie. Wobec czego pies jest pod obserwacja.
Dodatkowo ma zapalenie spojówek... No i cos co mnie zmartwiło...Poprosiłam lekarza, sam tego nie zrobił,musiałam mu przypomnieć, żeby zbadał go pod względem rozwoju narządów płciowych, bo miałam wrażenie ze pies sie slabo rozwija. Okazało sie ze miałam racje (poprzednia lekarka nie zwrocila mi na to uwagi) jedno jądro psa jest zaraz przy kanale , i juz raczej nie zejdzie do worka mosznowego, drugie jest na swoim miejscu ale na bardzo krotkim sznureczku. Pytalam czy ma to jakies konsekwencje w jego dalszym rozwoju, lekarz powiedzial ze trzeba sie cieszyc ze nie jest to drugie jaderko umiejscowione w brzuchu, ze wtedy bylby problem, poza tym twierdzi ze trzeba to obserwowac, bo gdy pies skonczy jakies 1,5 roku warto byloby to zbadac, gdyz moze sie okazać ze pojawia sie zmiany nowotworowe Zmartwila mnie ta informacja troche, zapytalam czy to moja wina, ze nie zwrocilam na to wczesniej uwagi, albo poprzedniego lekarza ktory nie zbadal psa pod tymw zgledem, lekarz powiedzial ze to jest uwarunkowane genetycznie i ze juz na pewno od urodzenia tak mial, i nie mielismy na to wplywu, chociaz ja slyszałam i czytalam gdzies ze czesto buldożkom trzeba ściagać jadra do moszny. Czy ktora z was moze sie wypowiedziec na ten temat.
|
#155 |
|
Rozeznanie
|
czyli wnętr, no najlepiej kastrować, bo ma większe predyspozycje do nowotworów, więc lepiej nie ryzykować, a ciekawe jak jego przodkowie,czy też to mieli, znasz ojca?
|
|
|
|
#156 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiecie dla mnie to bylo hmm.. jakby to okreslic... jak idziesz do schroniska nie zastanawiasz sie nad tymc zy piesek jest piekny czy zdrowy, czy z dobrej rodziny itd.. bierzesz bo chcesz pomoc. Moj piesek nie ma papierów bo ten miot nie mial. Pani ktora byla ich wlascicielka zaprowadzila mnie do pomieszczenia w ktorym byly pieski i kazala wybrac, co bylo dla mnie cholernie ciezkie,ale po prostu moj pies pierwszy do mnie podszedl i siedzial juz przy mnie niesmiało cały czas, i takim sposobem do mnie trafil, spojrzałam mu w uzebienie zobaczyłam jak sie porusza, czy nie ma widocznej wady postawy, zajrzałam do oczu, i tyle... nic wiecej nie potrafiłam zbadac. Rodzice wygladali pięknie, dostojnie i zdrowo. Mam kolejne pytanie do Was. Przez jeszcze ok 2 tyg musze psa karmic karma gotowana. I o i le wiem ile mam dawac karmy suchej, tak zapomnialam zapytac lekarza, czy to sie przekłada ilosciowo także na karme gotowana. Moj pies powinien dostawać 185g dziennie karmy royalowskiej rozlozonej na 3 porcje. Czy tyle samo powinien dostawac karmy gotowanej ? Podtuczylam go podobno troche i lekarz poprosil bym podawala mu troszke mniej jedzenia.
|
|
#157 |
|
BAN stały
|
Niestety Twój piesek jest typowym przykładem nieprzemyslanego krycia i ma podstawowe choroby genetyczne ( wnętrostwo jądra, przerost podniebienia).
Jest to piesek niewystawowy więc dla jego dobra i zdrowia wykastruj go - to mu w niczym nie zaszkodzi a pomoże . Będzie zdrowym i wesołym Bulwiaczem ! Skoro powinien dostawać 185gram dziennie ( dobrze zrozumiałam?) , to ta ilość jedzenia to razem suche z gotowanym ! Czyli teraz jeden posiłek dzielisz na pół - połowa suchego moczonego i połowa gotowanego . Albo jeden posiłek suchego namoczonego np. zalenego jogórtem naturalnym ( ew. zmieszane z jajkiem gotowanym) a kolejny posiłek gotowane. Tylko że piesek może zacząć wybrzydzać i po gotowanym nie będzie chciał jeśc suchego , dlatego ja polecam ( i sam to robie) mieszam je razem ! |
|
|
|
#158 |
|
Raczkowanie
|
Wiem. Nie moge powiedziec ze jestem na siebie zła, że go wziełam. Jestem zła ze nie poradziłam sie specjalisty, że nie poczytałam gruntownie jakiejs porzadnej literatury o tych rasach, ze nie dopytałam sie właścicieli tych psów co tym sądza. Owszem, przygotowałam sie w pewien sposob, dojrzewałam rok do tej decyzji, ale nie tak jak powinnam. Nie moge powiedziec ze załuje, bo psa bardzo pokochałam i ciezko mi przechodzi przez gardło ze nastepny coś tam, albo że kolejny bedzie z prawdziwej hodowli, sprawdzonej itd. Ten pies jest dla mnie teraz wszystkim. I za chiny ludowe nie powiem ze zaluje, albo ze nie powinnam go kupowac.
Jesli chodzi o karme, to nie rozumiem. Wg rozpiski royalowskiej powinien dostawc 185g karmy w ciagu 24h, lekarz powiedzial zeby mu dizelic na 3 posilki. czyli po ponad 50gr na jeden posilek. Ale to sie nie moze przekladac na mokra karme czyli gotowana, bo przeciez sucha jest lzejsza - pozbawiona wody. Lekarz powiedzial zeby nie rozmaczac karmy suchej. Bo po to dobiera sie ja tak by byla odpowiednia dla psa, zeby z nia juz nic nie kombinowac. Jesli jest za twarda, dobiera sie taka jaka psu bedzie najlepiej odpowiadała. Teraz prosil zeby nie dodawac narazie suchej karmy do posilkow, ok 2 tyg mam mu troche pogotwac, a potem stopniowo przestawiac poprzed dorzucanie na sucha karme. Jak to jest u was, powiedzcie mi prosze obrazowo, ile dać małemu 6 miesiecznemu szczeniakowi gotowanej karmy. Szklanka, pol szklanki na jeden posiłek ? Jak t wymierzyc?
|
#159 |
|
BAN stały
|
Nie możesz sie w żadnym stopniu czuć winna takiej sytuacji ewentualnie niedoiformowana !
Wszystkie obecnie "modne"rasy sa to rasy modyfikowane genetyczne - one praktycznie nie maja nic wspólnego z pierwotnymi psami ! Dlatego własnie ja i mi podobne posoby kładziemy taki nacisk na kupowanie psów Z RODOWODEM . W hodowlach dbamy o to aby takie wady genetycznie eliminować ! Teraz jednak macie waszego pieseczka , którego kochacie bardzo i trzeba bezie zastanowić sie jak o niego najlepiej zadbać !!! Jedzonko ---- jakoś zawsze cięzko było mi się kierowac w żywieniu moich suczek takimi weterynaryjnymi miarkami. Starałam się zawsze je obserwować i tak dobierać im ilośc jedzienia aby dobrze wyglądały , nie za tłusto ale aby nie czóły niedosytu. Wszystkim wetom ja nie wierze bo kiedyś jeden z nich wychudził na maźa Mopsa jednej z naszych forumowiczek , bo stwierdził że nie powinien być taki gruby - a mosi wzorzec rasy ( tak kródko i poprostu) mówi nam że "........dobrze zbódowany mops ma sprawiac wrażenie lekko psa przy kości...." ! Powiedz mi na jakiej podstawie Wasz wet stwierdził ze piesek jest lekko za góby ?? Ile waży wasz pupil ?? |
|
|
|
#160 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz dajemy mu 3 razy dziennie dwie "dobre" lyzki stołowe i zalewam rosołkiem ktory zostaje z gotowania miesa i jarzyn, takze zeby powstalo lekko rozwodnione risotto. Nie wydaje mi sie zeby chodzil glodny. Jest oczywiscie przepastny bo sama go niestety tego nauczylam,a le juz pracujemy nad tym Ciesze sie bo widze ze zahowuje sie juz inaczej, nie ma temp chyba ( nie daje sobie zmierzyc) oczka ma juz coraz ladniejsze, chociaz zakropienie ich to istny wyczyn , skomle tylko jak wariat bo mysli ze wzbudzaniem litosc wywalczy duzo
|
|
#161 |
|
Wtajemniczenie
|
http://buldozki.w.interia.pl/index2.html
Tu jest cosik.
|
#162 |
|
BAN stały
|
Ja osobiście zbierałam i zbieram informacje na temat moich ras od długoletnich hodowców ! Podam ci linka do bardzo fachowego, kameralnego forum na którym są 20 paroletnie hodowle BF i Mopsa ! Jesli zbyt długo rejestracja będzie trwała na PW podaj mi nik na krtórym się zarejstrowałaś ja potwierdze go u moderatorek !
http://mopsyforum.mojeforum.net/inde...18333c2c69815a Acha i zapomniałam dodać że jeśli chodzi o żywienie trzeba do psa podchodzic bardzo indywidualnie bo ta ilośc jedzenia która będzie za duża np. dla mojej suki dla Twojego psa może być akuratna. Raz że jest róznica między psem i suka to jeszcze i w tym wypadku przodujące są geny !! Edytowane przez monika733 Czas edycji: 2009-12-21 o 16:06 |
|
|
|
#163 |
|
Przyczajenie
|
Polecam zapoznanie się ze stroną forum (poniżej link) odnośnie mieszania karm suchych z mokrym gotowanym, jakości i różnorodności karm na polskim rynku. A jednocześnie jakość karm Royal Canin jest słaba, dostępnych na rynku karm w podobnym przedziale cenowym jest wiele, znacznie lepszych jakościowo.
Nawet w sklepach zool. spotkałam się z opiniami, że RC robi stale promocje np. 1+1gratis, dodaje gadżety, żeby tylko sprzedać na siłę produkt. A w fabryce nie ma aż tylu linii produkcyjnych, żeby dla każdej rasy produkować odmienną karmę, więc raczej to sprytny zabieg marketingowy niż faktyczna dywersyfikacja. http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=135 |
|
|
|
#164 |
|
BAN stały
|
"Sklepy ZOO-logiczne" będą głosiły swoje zdania zgodnie z zapotrzebowaniem danego sklepu - nie sa jakimś wielkim autorytetem dla mnie !
Krakveta poczytam ! |
|
|
|
#165 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć Wszystkim!
mam takie pytanie! czy ktoś z Was karmi psa karmą niskobiałkową? Mój rottweilerek ma już 11 lat, jest więc w podeszłym wieku, jednak niby w pełni sił witalnych. ale strasznie wychodzi mu sierść, po czym na skórze zostają place już bez sierści. ma też problemy z prostatą, boli go, kiedy oddaje mocz. strasznie się napina przy uciśnięciu podbrzusza. Pies przez 10 lat karmiony był gotowanym ryżem, z mięsem "z puszki", tartą marchewką i innymi rzeczami. ponad rok temu przeszliśmy na suchą karmę, ponieważ nie możemy sobie już czasowo poradzić z gotowaniem jedzenia dla psa. przez rok pies tolerował karmę, którą dostawał. w tej chwili zaczęły się kłopoty... Weterynarz powiedział, że to wina karmy. mamy mu zmienić na karmę z obniżoną zawartością białka. problem w tym, że nic takiego nie mogę znaleźć. teraz rottek karmiony jest pedigree, gdzie białka jest 19% Szukałam innych karm na allegro, ale tam wszystkie karmy "niskobiałkowe" mają powyżej 20 % białka w składzie. I nie wiem, czy zaryzykować i kupić taką karmę... bo niby jest napisane, że karma jest na problem z sierścią i układem moczowym, ale no ta wysokość białka mnie nie przekonuje. Nie piszcie proszę, że mam kupić karmę u weterynarza, bo po prostu mnie na to nie stać. nie mogę sobie pozwolić na kupowanie 3kilowej karmy za 70złotych. Bo mój pies zje taki worek w tydzień. chodzi mi o jakąś karmę w wielkim worze 15kilowym. no i jestem w stanie wydać ok 200zł za taki worek.... Jeśli możecie to proszę o nazwy, działanie na Wasze pieski no i ewentualnie podanie ceny za jaką kupujecie tą karmę.
Edytowane przez malaDarunia Czas edycji: 2010-10-04 o 14:28 |
|
|
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: karma niskobiałkowa dla psów... ?
pedigree to najgorsze co możesz mu dawać
![]() Weterynarz zrobił badania moczu czy swoją teorię o białku zerwał z choinki? |
|
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
Białka jest 19%, ale czy jest to białko pochodzenie zwierzęcego (mięso) czy roślinnego? Pedigree to karma oparta na zbożach, pies się zbożami nie żywi, stąd mogą się pojawić takie sensacje. Spróbuj lepiej jakiejś dobrej karmy, dostępnej w sklepach zoologicznych, a nie w supermarkecie, najlepiej dla psa seniora. Będzie mieć dobry bilans, mniej białka niż dla młodego psa, lub dorosłego aktywnego, ale będzie znacznie bardziej odżywcza niż Pedigree, bo będzie zawierać więcej białka pochodzenia zwierzęcego. Te karmy są stosunkowo drogie, ale nie przerażaj się od razu, bo ich się daje wg zaleceń producentów mniej niż Pedigree. Gdzieś na forum czytałam post, w którym autorka przedstawiała jak to wygląda cenowo z Pedigree, a jak z Acaną i wyszła jej dziennie różnica niecałych 40 gr, więc moim zdaniem nie ma się co zastanawiać.
http://www.abckarma.pl/o/1196/acana-...dog-135kg.html Acana senior w tym sklepie kosztuje 172 zł za 13,5 kg, więc mieściłaby się w Twoim przedziale 15 kg za ok 200 zł. Przy czym nie gwarantuję, że w tym jest najtaniej, bo wpisałam w google i otworzyłam pierwszy link z brzegu, musiałabyś poszperać na stronach innych sklepów, jak już się zdecydujesz na jakąś konkretną.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2010-10-04 o 14:52 |
|
|
|
#168 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bym zmieniła weta bo na oko to wiesz co się stało
![]() Po pierwsze to trzeba by było zastanowić się nad przyczyna tych łysych placków ,bardziej stawiałabym na problemem hormonalny, gdyz objawy jakie podalas , czyli powiekszona prostata z miejsca w zasadzie kwalifikuja psa na zabieg kastracji ktory spowoduje ze prostata sie zmniejszy. Przed tym przydaloby mu sie badanie hormonow we wkrwi i pobranie zeskrobiny z naskórka czy nie ma na niej bakteri lub grzybow ktore by spowodowaly to wypadanie. To wszystko w zasadzie przerabiałam z moim poprzednim psem. Bardzo ważne jest podawanie psu kwasów omega3 i 6 które można zakupić w kapsułkach lub podawać po łyżce oliwy z oliwek i tranu do pokarmu dziennie aby zachować odpowiedni stosunek składników. Na sierść tez rewelacyjny jest Kerabol który zawiera cynk i biotynę. Acana należy do jednej z lepszych karm wiec tez polecam. Ogólnie szukaj karmy bardziej o niskiej zawartości tłuszczów niż białka tak max 15% i na pierwszym miejscu w składzie musi być mięso (nie podroby) |
|
|
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim szukaj w przedziale karm dla seniorów.
Cytat:
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli masz mało pieniędzy możesz mu sama gotować, karma dla seniora powinna mieć mniej tłuszczu, więcej węglowodanów i włókna (czyli mniej mięsa, a więcej warzyw i ryżu czy makaronu). Dokładną recepturę na pewno znajdziesz gdzieś w necie, do tego jakiś suplement dla starszych psów i powinno być dobrze- takie jedzonko będzie o niebo lepsze od pedigree, bo to jest straszny syf
![]() edit: dieta niskobiałkowa jest wskazana przy niewydolności nerek, a 19% białka w pedigree to bardzo mało :/ Edytowane przez esfira Czas edycji: 2010-10-04 o 22:24 |
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko wątku, halooo, zaglądasz tu jeszcze?
![]() Poszukałam w necie i naprawdę można znaleźćdobrą karmę w granicy cenowej o jakiej mówisz, na przykład: nutra gold 15 kg za 190zł http://www.krakvet.pl/nutra-gold-sen...kg-p-6582.html animonda 12,5 kg za 168zł http://www.krakvet.pl/animonda-granc...g-p-11272.html acana 13,5 kg za 179zł http://www.krakvet.pl/starsze-duzych...5_214_247.html te karmy na pewno są lepsze od pedigree zerknij tutaj, może wybierzesz coś z innej kategorii jeszcze: http://www.krakvet.pl/zdrowe-starsze...2_205_214.html
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2010-10-07 o 13:01 |
|
|
|
#172 |
|
Przyczajenie
|
może zobacz joserę
karma ze zredukowaną ilością białka: http://www.pitbull-shop.pl/index.php...a-ilosc-bialka lub dla psów starszych lub małoaktywnych http://www.pitbull-shop.pl/index.php...malo-aktywnych |
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
Szukam dobrej karmy dla starszego psa, co polecacie?
Witam,
jak w temacie - szukam dobrej jakości karmy dla 15 letniego kundelka, który na swój wiek nie wygląda Niewielki ok. 12 kg, prowadzi średnio aktywny tryb życia, biega głównie po ogródku. Zależy mi na tym, żeby możliwie długo cieszył się jak najlepszym zdrowiem. Jada sporo gotowanego mięsa ale lubi też karmę z puszki i nieco suchego. I tę właśnie karmę z puszki i suche jedzenie chciałabym zapewnić mu jak najlepsze.Czy możecie polecić też jakiś dobry sklep/hurtownie w Warszawie? Lub z dowozem kurierem? |
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam dobrej karmy dla starszego psa, co polecacie?
Nie tak dawno w innym wątku wkleiłam parę propozycji karmy dla seniora, z tej lepszej półki
Kopiuję wiadomość, może dla swojego pieska coś wybierzesz: Cytat:
|
|
#175 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję za podpowiedzi
Dodam jeszcze, że większość karm dla starszych psów jest jednocześnie karmami dla psów otyłych. Mój piesek jest w dobrej formie i ma normalną sylwetkę. Nie chcę więc chłopaka odchudzać
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
to moze TOWT? on co prawda nie ma podziału na psy starsze/młodsze, ale skład ma bardzo ok
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
mój psiak ma 7lat,to dużo mniej niż Twój,ale jest po wypadku, ma problemy z prawidłowym chodzeniem i potrzebuje dużo energii. je karmę Brit Activity. szczerze polecam,bo widzę,że ładniej po niej chodzi,mniej się męczy i jest szczęśliwsza.
|
|
|
|
#178 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
A w jakiej cenie jest ta karma i po ile kg można ją kupić? Twoja zjada ją bez problemów?
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#180 |
|
Raczkowanie
|
http://www.telekarma.eu/karma-sucha/
Zerknij na to ![]() http://www.telekarma.eu/witaminy/ I może to sie do czegoś przyda? Edytowane przez Serduszka24 Czas edycji: 2010-10-27 o 21:46 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.