![]() |
#691 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Co upiekłyście na niedzielę ;)))
Cytat:
![]() makowiec w smaku jest przepyszny. właśnie taki, jak się spodziewałam, że będzie. kiedyś w Telegrafie sobie kupiłam taką struclę i marzyłam żeby sobie taką upiec w domu. ![]() tyle, że ja robiłam z makiem z puszki, dodałam do tej gotowej masy ubite białka. no i niestety, ale mi popękał... ;/ ale, myślę, że kiedyś jeszcze go zrobię i będę walczyć, żeby nie pękł. ![]() chociaż, mimo braku estetycznej odsłony to i tak już niewiele mniej niż połowa zjedzona. ![]() a mój tata nawet powiedział, że 'nie lubię makowców ogólnie, ale ten mi bardzo smakuje'. ![]()
![]() |
#692 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#693 |
Zadomowienie
|
A ja upiekłam...zakalca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#694 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PS 1 Nie przejmuj się oczywiście ![]() ![]() PS 2 Ja ostatnio coś nie mam weny do pieczenia, no ale na Święta trzeba będzie, już mam zaplanowane ![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
![]() ![]() |
![]() |
#695 |
Zadomowienie
|
powiem Ci, że nie każdy potrafi upiec takiego fachowego zakalca, więc możesz się śmiało pochwalić, że umiesz.
![]() oczywiście żartuję. ![]() ![]() mnie ostatnio babka parzona wyszła z zakalcem... ale, udałam, że nie widzę, a i tak została zjedzona, także, nie ma co narzekać. ![]() Spoora - Ty nie masz weny do pieczenia, a ja mam jej aż za dużo. najchętniej to bym naraz robiła kilka ciast, więc czas przedświatecznych wypieków to dla mnie rewelacja. ![]() ![]()
#696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#697 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#698 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
a teraz? mogłabym tam siedzieć 24/7 pichcąc coś. ;D a piekę co najmniej 2-3 razy w tygodniu. aż się boję rachunku za prąd. ![]() i kurcze, chcieć mi się chcę. czasem to zamiast się uczyć, to w kuchni coś motam. ^^ Cytat:
![]() ![]() następnym razem zrobię krótsze te makowce, bo zrobiłam długie i za cienkie, niestety. ;/ i mi się ledwie w blaszcze zmieściły. ^^ poza tym, mocniej ścisnę papierem - i papier jakiś lepsiejszy kupię, bo ten co mam to jakieś badziewie. ale, że był to mój debiut z tym przepisem, to i tak jestem baaardzo zadowolona. ![]() poza tym, oswajam się z nowym piekarnikiem... na razie dwa wypieki zrobione i są super - zobaczymy jak będzie dalej. ![]()
![]() |
#699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak jak ja ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#700 |
Zadomowienie
|
Więc zakalec miał być czekoladowcem z przepisu w jakiejś kolorowej gazecie. Nie wiem co poszło nie tak, piekłam ile kazali a w środku surowy i jakiś taki dziad niewyrośnięty...
Zjadło się - pazerny chłop zjadł brzegi do społu z psem (w nagrodę, że się dał pod prysznic wsadzić bez odgryzania mi ręki - jak porządki to porządki, wyjątków nie ma) a reszta poszła, jak mówi mój tata - do bobra (czyli na śmietnik) ![]() Koniec z tymi haniebnymi eksperymentami, jutro jadę do rodziców i pichcę pod nadzorem mamuśki. |
![]() ![]() |
![]() |
#701 |
La Moderatoiure
|
Aleetzya tak to czasami bywa z tymi przepisami z gazet. Ja już dosyć długo piekę, a też mi się zdarzyło , że wg przepisu z gazety raz ciasto czekoladowe się nie zsiadło w lodówce, potem stwierdziłam że było w nim za mało żelatyny, ale tyle podali w przepisie. Dlatego czasem modyfikuję przepisy po swojemu, tak na oko
![]() A dzisiaj mam dla Was Rogaliczki drożdżowe z Nutellą. Zapraszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#702 |
BAN stały
|
La Monica
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#703 |
La Moderatoiure
|
Dziękuję Ci ślicznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#704 |
Zadomowienie
|
ja będę piekła jabłecznik bo dużo jabłek mam, które powoli zaczynają sie psuć ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#705 |
Zadomowienie
|
pierniczki nadziewane dżemem nektarynkowym i winogronowym
oraz murzynka ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#706 |
Zakorzenienie
|
Piekne rogaliczki la monica!
![]() U mnie , niestety znów bez zdjęć, a upiekły się : babka z ajerkoniakiem i z krówkami: http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/B...-krowkami.html Bardzo fajna babka, bardzo mi smakuje i widzę że rodzinie też, bo niestety na jutro chyba juz nie zostanie. Aromat i smak ajerkoniaku + krówki , okazał sie naprawde smakowitym połączeniem. Mniam. i Honey Cake: http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Honey-cake.html tyle że w mojej wersji było na miodzie lipowym i białym cukrze. Wyszło ciasto przyjemnie wilgotne i takie miodowo-piernikowe w smaku. W sumie ciekawe, choć na drugi raz, dam do środka rodzynek.
#707 |
Rozeznanie
|
Kochane, piękne te ciasta Wam wychodzą. ja w tym tygodniu się lenię
![]() Ponawiam prośbę o przepis na sprawdzonego murzynka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#708 | ||
Zakorzenienie
|
mama upiekła Królewicza
![]()
kocham kawę ![]() ![]() hybrydy moja nowa pasja ![]() Być może ten, którego kocham Jest moich marzeń wiernym cieniem I jeśli o mnie śni po nocach, jest moim życiem i spełnieniem ![]() ( 26.07.2008 forever )
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() pierniczki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#710 |
Zakorzenienie
|
a ja dziś kruche z czekoladą, orzechami, karmelem i taką fajną pół-bezą z płatkami owsianymi
![]()
![]() |
#711 | |
La Moderatoiure
|
Cytat:
![]() Baba superowo wygląda ![]() ![]() ![]() ![]() iza_wiosenna Brzmi super! ![]() A ja dzisiaj 5 godzin stałam przed piekarnikiem ![]() Bo piekałam najpierw ciasteczka orzechowe (prawie 4 h). A później stwierdziłam, że wykorzystam białka i upiekłam po raz pierwszy bezy (kawowe) i wyszły super! Aż sama jestem zaskoczona że nie wyszły mi flaki i gluty hehe, bo bezy to kapyśne są takie. Zdjęcia pewnie jakoś się pojawią,o ile mój TŻ nie zje wszystkich bezików, bo ciacha orzechowe przed nim schowałam hihi ![]()
Edytowane przez La Monica Czas edycji: 2009-12-20 o 19:29 Powód: lit. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#712 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Podaję i polecam: ![]() Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżeczek kakao 250 dag margaryny 4 łyżki mleka Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać mleko i kakao. Cały czas mieszać, aż się wszystko połączy. Ubić białko z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia a także i wystudzoną zawartości rondelka. Wylać ciasto na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Na 40 minut wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika. Po wyjęciu polać polewą. ![]() specjalnie dla Ciebie poszłam do kuchni i uwieczniłam moje dzieło ![]() ![]() Tadaaaam, oto i one, we własnej nadzianej piernikowej osobie ![]() Cytat:
![]() I gdzie przepis? ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#713 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#715 |
Zakorzenienie
|
Ja się dzisiaj napiekłam
![]() ![]() ![]() ![]()
#716 |
Zadomowienie
|
Amel, to jest boskie! Jesteś bardzo zdolna, daj jeden
![]() Iza, cóż to za cudo ![]() ![]() Ja dzisiaj upiekłam muffinki cytrynowe z białą czekoladą i wiglotne ciasto kokosowe, niestety nie mam z czego zrobić polewy, a jutro zawożę wypieki na wigilię klasową ![]() ![]()
#717 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Polewę możesz zrobić z kakao i sypnąć wiórami albo takie esy zrobić. I będzie ładnie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#718 | |
La Moderatoiure
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#719 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#720 | |
La Moderatoiure
|
Cytat:
Oj przestań, ważne żeby smaczne było ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:05.