![]() |
#1621 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Hodowle a Pseudohodowle
Suka i tak mogła być od pseudohodowcy.
To, że miała tatuaż, świadczy tylko o tym, że posiadała metrykę i była psem rasowym. Ale nie jest powiedziane, ze miała uprawnienia hodowlane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1622 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
W Święta los zwierzaków jest nam szczególnie bliski.
Ubierz choinkę - za każde 100 ubranych choinek - i wysłanych do Waszych znajomych sklep przekazuje 1kg karmy. Przekażcie tą informację dalej ![]() No i ubierajcie choineczki ![]() http://animalia.pl/choinka.php Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1623 |
Zadomowienie
|
Dokladnie
![]() Szkoda suczki ![]() Tak niestety postepuja pseudo ![]() A co do uczciwosci,to sie tez powoli zmienia bo jak juz wiadomo kto robi przekrety to wiadomosc szybko idzie i kto chce kupic psa i troche poszpera i popyta to sie dowie kogo unikac ![]() Dlatego warto sie dowiadywac,wchodzic na fora ras,pytac milosnikow ![]() A pseudo mowic NIE ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1624 |
Przyczajenie
|
tak ,prawdopodobnie suczka nie miala zrobionej hodowlanki i pochodzila z pseudo , hodowle zarejstrowane aczkolwiek nie majace nic wspolnego z uczciwymi hodowlami czyli legalne rozmnazalnie tez sie pozbywaja nieproduktywnych zwierzat , czesto w nieludzki sposob,,, bylo zwierze i nagle go nie ma, w najlepszym razie trafi do innej hodowli w podobnym celu,, zaden "hodowca" nie zaryzykowalby oddania oznaczonego zwierzecia do schroniska, to zbyt oczywiste.Mogloby to rzutowac na jego"dobre imie"
![]() poszperam troche co mozna zrobic , podzwonie po zwiazkach i organizacjach praw zwierzat, jestesmy w UNI wiec moze mozna juz cos wiecej! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1625 |
Zadomowienie
|
A da sie odczytac tatuaz?Moze hodowca nic o tym nie wie ze pies jest w schronie?
![]() Moze trzeba go powiadomic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1626 |
Zadomowienie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
![]() ![]() Dziewczyny ubieramy,pisac maile ![]() Moje to Milenaszepelak@poczta.one t.pl Milenaallegro@poczta.onet .pl Mluska16@buziaczek.pl Gawior19@wp.pl -mojego faceta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1627 |
Przyczajenie
|
Dot.: Gdzie można kupić Maine Coona bez rodowodu?
Przeczytałam wypowiedzi i jednej i drugiej strony tej dyskusji i zupełnie nie rozumiem emocji ze strony "obrońców rasy".
Marzy mi się Maine Coon, ale nigdy, przenigdy, choćbym nie wiem ile miała forsy, nie wydałabym 1000 zł na zwierzę. Więc chciałabym Maine Coona po, załóżmy, rodowodowych dziadkach. Żeby mieć pewność, że to Maine Coon. Uważam, że jeżeli właściciele rodziców są pewni, a kota nie sprowadzam do domu w celach hodowlanych tylko po to, żeby ze mną spał w łóżku, "czytał" ze mną gazetę, "oglądał" ze mną telewizję i siedział w mojej umywalce, podczas gdy ja się kąpię, to właśnie rodowód jest zbędnym szpanem. Upodobałam sobie Maine Coona, bo jest to kot ogromny jak pies a w dodatku uroczy. Tak samo z resztą marzy mi się kot Norweski Leśny. Jeśli będzie chory? Trudno, ja traktuję moje zwierzęta jak przyjaciół i część mojego świata, a nie jak towar. Jeśli jest chory, to potrzebuje opieki i uważam, że jeśli taki chorowitek trafiłby się mnie, to dla niego będzie zdecydowanie lepsze, niż gdyby trafił się którejkolwiek z tych obrończyń ras, tu z forum. Piszecie w taki sposób, jakby chore koty trzeba było od razu dobijać. Miałam przyjaciela, który umarł na białaczkę w wieku 24 lat. Czy to znaczy, że był złym przyjacielem? Czy to znaczy, że zanim zaczęłam się z nim przyjaźnić, to powinnam była spytać o jego zdrowie, by nie nacierpieć się przez jego chorobę? Czy to znaczy, że jego rodzice powinni zostawić go w szpitalu lub dobić???? Propozycja brania "dacha" ze schroniska zamast Maine Coona bez rodowodu to jakiś żart? Moim zdaniem branie kota ze schroniska jest bardzo niebezpieczne. Wolę takie schronisko wesprzeć finansowo, niż brać stamtąd zwierzę, bo wzięłam kiedyś (z warszawskiego "Palucha"). Niby szczepiony, z książeczką zdrowia. Miałam wtedy jeszcze 3 inne kotki w domu. Tylko jeden przeżył zarazę, którą przyniosłam do domu wraz z kotem ze schroniska. Teraz moi rodzice mają (wg. Waszej nomenklatury) coś, co wygląda jak Pinczer Miniaturka (po rodowodowych rodzicach, byliśmy pytani o to, czy chcemy dopłacić 30 zł za rodowód i czekać na psa jeszcze 2 tyg, ale odmówiliśmy - rodowód był nam kompletnie niepotrzebny, no i na pewno piesek ten nie wygląda jak typowy ratlerek z wybałuszonymi oczami, wygląda jak mały Doberman), i coś, co wygląda jak Sznaucer Olbrzym, po rodowodowej matce i nierodowodowym ojcu. Oba psy są wspaniałe, wg niezależnych weterynarzy to wzorowe okazy rasy (no, Sznaucer nie jest wzorowy, ma jedną wadę, która kompletnie nie rzutuje na całokształt ani na jego ogólne zdrowie - przodozgryz). I dobrze, o to chodziło, mama chciała ratlerka, tata chciał olbrzyma, są piękne, sympatyczne i nikt nigdy nie pytał o rodowód. Mieliśmy też coś, co wyglądało jak Bokser i coś, co wyglądało jak Cane Corso. Oba psy dożyły sędziwej starości. A przeciez powszechnie wiadomo, że kundle żyją dłużej, więc dla właściciela to lepiej ![]() Ponadto zauważam tu pewną ignorancję. No chyba, ze doskonale o tym wiecie, tylko nie chcecie napisać, bo jedyną "słuszną i prawdziwie prawdziwą prawdą" jest rodowód. Otóż drogie koleżanki z kotami, co wyglądają jak Maine Coon, pieskami, co wyglądają na Akitę - wystarczy udać się do PZF lub odpowiednio PZK i poprosić o opinię kociego/psiego "rzeczoznawcy". Jeśli ten swtierdzi, że kot/pies jest danej rasy (a nie ma rodowodu), wystawi Wam metrykę i wtedy właściciel dziecka takiego zwierzęcia może ubiegac się o rodowód. Ale nie sądzę, żeby któraś z tej rady skorzystała, ponieważ rozumiem, że jesteście raczej z tych, co nie traktują zwierząt jak TOWAR. Także, jeśli którejś się urodzi taki (wg. nomenklatury koleżanek broniących rasy) dachowiec o wyglądzie Maine Coon lub Norweskiego Leśnego, zamawiam od razu dwa! ![]() ![]() ![]() ![]() I nie rozumiem, dlaczego dachowiec miałby być gorszym przyjacielem? Jestem kociarą, tak samo z resztą jak moja siostra i obie chętnie uzbierałybyśmy po jednym kocie każdej możliwej rasy, jeśli tylko warunki miezkalne by na to pozwoliły. Obie mamy już po "dachu", siostra ma NIERODOWODOWE COŚ, co wygląda jak Maine Coon (i zapłaciła za niego zwyczajowe 1 zł). No i oczywiście, nie zamierzamy szpanować rodowodami ani męczyć kotów na wystawach (z mojej wiedzy wynika, że uprawnienia hodowlane otrzymuje się dopiero po kilku wysokich ocenach z wystaw, więc także być może dlatego rodzice zwierzątek nie mają uprawnień do rozmnażania się tak, aby ich dzieci miały rodowody, bo właściciele po prostu olewają wystawy i moim zdaniem słusznie - ale tu akurat się nie upieram, bo na tą chwilę nie jestem pewna tej informacji). Pozdrawiam wszystkie kociary i wszystkich kociarzy, którzy kochają nawet koty chore i nie traktują ich jak towar. P.S. Ja rodowodu nie mam, ale według mojej metryki jestem kaukazem ![]() Edytowane przez ZuziannaG Czas edycji: 2009-12-23 o 09:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1628 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A gdzie coś takiego napisano? Chyba ktoś ma problemy z nadinterpretacją... Mnóstwo z nas "obrończyń ras" ma lub miało dachowca lub kundelka i kochamy je tak samo jak te z papierami. Dobra koleżanka wzięła kotkę ze śmietnika pod blokiem! FIV+ i problemy żołądkowe. Kupuje jej najdroższą karmę (bo tylko taką akceptuje żołądek kota), lata non stop do weta i mówi o niej "moja śmietnikowa księżniczka". Ja też miałam i mam kota europejskiego. Wszystko bym jej dała, wszystkie pieniądze na nią wydała, zacałowałabym ją na śmierć najchętniej, a rasowa nie jest. Mimo to uważam, że rasę potwierdzić może tylko rodowód a kupowaniem zwierząt nierodowodowych popierasz pseudohodowle. O tych tez pewnie nie słyszałaś... o tragediach kocich, psich... otwórz oczy i zobacz jak wiele krzywd dzieje się zwierzętom przez ludzką nieodpowiedzialność i przez to, że takie osoby jak Ty wciaż generują popyt dla pseudohodowli.... Cytat:
Albo też nie mają rodowodu, bo nie chciało się płacić za kosztowne badania potrzebne przed każdym kryciem czy za badania na choroby genetyczne. I tym sposobem doprowadza się do rozmnażania zwierząt obciążonych genetycznie, a potem kończą tak, jak już napisałam na początku... Gdybyś była prawdziwą "kociarą" jak się określasz, to nie przyczyniałabyś się do takich sytuacji popieraniem pseudohodowli - czyli hodowli nieprofesjonalnie i nieumiejętnie rozmnażającej zwierzęta. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1629 |
Wtajemniczenie
|
Są czasami zarazy w schronisku, jak np ladnych kilka lat temu w krakowskim. Poszły prawie wszystki koty co się zaraziły, nawet w radio mówili.
Ale nie jest to reguła, znajoma wzieła malego kotka w tamtym roku i sie rozchorował. Była pewna, ze dali chorego, chciała skarżyć, zrobiła sobie mnóstwo badań (kot przed śmiercią w meczarniach i biegunce podrapał ją do krwi jak w nocy wiozła go do weta i zmarł w samochodzie). Sekcja wykazała psinco ![]() ![]()
![]() |
#1630 | |||||||||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja nie zrozumiałam? Podobno głupcem nie jest ten, który nie rozumie, a którego nie rozumieją. Sposób, w jaki piszecie o dachowcach jest moim zdaniem dla nich i dla ich właścicieli niesprawiedliwy. "Weź sobie zwykłego dacha ze schroniska" - czy to nie brzmi: "Jak chcesz mieć ekskluzywnego kota, to za niego zapłać i wystaraj się o rodowód, a jak nie, to równie dobrze możesz mieć takiego śmiecia". Cytat:
Cytat:
Mam małą wadę serca, mój mąż też (dokładnie tą samą), czy to oznacza, że zachowalibyśmy się odpowiedzialnie nie płodząc potomstwa? Albo że nasze potomsto nie miałoby prawa do życia? Cytat:
Cytat:
Pisałyście, że "jak już chcesz bez rodowodu, to WEŹ ZWYKŁEGO DACHA". Nikt nie napisał: "może lepiej wziąć dachowca ze schroniska na początek?". Zarówno dla mnie, jak i dla innych zrównoważonych osób taka wypowiedź dość mocno sugeruje, że dachowiec jest gorszy. Cytat:
Proszę jednak o odrobinę rozsądku w tej dyskusji, jakie "tez"? Czy uzyskałaś już odpowiedź na wcześniejsze pytanie o kocie fundacje? Cytat:
Wiesz, jak beznadziejne warunki mają kurczaki w hodowlach? A jajka jesz? Jesli tak, to napędzasz katowanie kurczaków. (To przez takie osoby jak Ty...) i td. I wszystkich innych zwierząt, głównie tych przeznaczonych do uboju. Ja niestety jestem zbyt wykształcona na to, aby porzucić spożywanie mięsa i takich osób zawsze na świecie będzie więcej niż tych, co dla idei będą jeść sałatę z chlebem i margaryną i tracić na tym swoje własne zdrowie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez ZuziannaG Czas edycji: 2009-12-23 o 12:37 |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1631 |
Raczkowanie
|
Ojj widze ze niezle piekiełko sie tu rozpętało
![]() Chciałam powiedzieć że dziwi mnie tylko że wszystkich ludzi którzy rozmnazają koty nierodowodowe nazywacie pseudohodowcami którzy są niemalże zbrodniarzami. Otóż powiem wam że włascicielka kotki od kociaczków mojego kocurka ![]() Równie dobrze można mowic hodowcom rodowodowych kotów żeby nie rozmnażali swoich kotów bo przecież jest tyle biednych zwierzątek w schroniskach.Tylko czy to ma jakiś sens? I czy ma jakiś sens mówienie ze wszystkie nierodowodowe hodowle są złe? Moim zdaniem-nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1632 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1633 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kot z pseudohodowli (nie wiadomo po jakich przodkach) ani genotypowo ani fenotypowo nie będzie przypominał MCO bez genotypu i oddziaływania srodowiskowego nie ma fenotypu po co sa hodowle dla dobra i zachowania danej rasy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1634 |
Zadomowienie
|
Za darmo znajdziesz tysiace kociat w Typie MC w schroniskach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1635 | |||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
No tak, to niech zachowują daną rasę, ja za kota nie zapłacę kwot, za które taki "dobry" hodowca koty z rodowodem sprzedaje. A jeśli tak bardzo Ci zależy, żebym nie napędzała lewego przemysłu hodowlanego, możesz mi takiego kota sprezentować, lub sprzedać za 1 zł. Zrobiłabyś to? Wątpię. Także moja droga, Twoja wina, jakby co ![]() W pełni popieram wypowiedź crescendo. Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Nie. U takich "mieszańców" w pierwszym okresie życia nie można stwierdzić, czy urośnie wielki, czy nie. Chcę mieć ten komfort i obejrzeć rodziców. Dorosłego nie chcę, bo to ryzyko że nie polubi się z obecnym już w domu kocurem, albo jego charakter będzie odmienny od tego, do czego się przyzwyczaiłam (w kwestii wychowania ufam tylko sobie). Ponadto już napisałam wcześniej, że ze schroniska kota nie wezmę i wyjaśniłam dlaczego.
Let there be GTR [Oo\__/oO] Edytowane przez ZuziannaG Czas edycji: 2009-12-23 o 20:14 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1636 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na tej zasadzie, to nawet zwykły nieuczciwy wet robiłby takie zastrzyki solą fizjologiczną, ale nie sądze aby schron oszukiwał. W schronisku to nie jest cena, to raczej datek. przysłowiowa kropla w morzu.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2009-12-23 o 20:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1637 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jak widać nie na Paluchu, na Paluchu jest: "Poproszę o co najmniej 30 zł, bo to jest cena szczepień".
![]() |
![]() |
#1638 |
Wtajemniczenie
|
Nic nie powiem
![]() ![]() W krk schronie pracuje młoda babka wetka, wszystko miał procz wścieklizny, bo był po kastracji i za wcześnie a nie chciałam aby mi go ktoś buchnął. Może szczepili a tylko za wczesnie? Nie wiem co bym im zrobiła :-(, rozumiem.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2009-12-23 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1639 |
Wtajemniczenie
|
ZuziannaG
chesz MCO z rodowodem za symoliczna kwote lub za darmo ... napisz do hodowców, popytaj na wystawach o koty po karierze hodowlanej od 4 roku zycia wzwyż (wydawane jako kastraty) mój Smok (kocur MCO niebieski jest tak wzięty z hodowli) z pesudohodowli będzie to mieszaniec i watpie aby przypominał MCO (biorąc pod uwagę jakie rasy krzyżują ze sobą i co z tego wychodzi nie bacząc na choroby itd itd) ----------------- co ma matura do tego wszystkiego ... chyba tyle, że teraz edukacja w szkołach spadła nisko i nie uczą uczciwości wobec chociazby ras zwierząt a popieraja pseuduchów ... tylko pogratulowac matury Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2009-12-23 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1640 | ||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
----------------- Cytat:
Mnie nauczyli rozumu i widzę, że to do Was kompletnie nie dociera ![]() Dwoje murzynów z Kongo przyjechało do Polski. Dziecko urodziło im się w Polsce, ma polskie obywatelstwo (metrykę), ale jest "zwykłym kaukazem" wg. Was. Czyli jest biały, o typowych, kaukaskich rysach. Super. Moim zdaniem jednak jest rasowym murzynem. ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1641 |
Wtajemniczenie
|
ZuziannaG szkoda czasu na takie osoby jak Ty
żegnam, mieszańce żyją dłużej ... cóż chyba jeszcze dużo musisz sie nauczyć (biorąc pod uwagę co pseuduchy krzyzują oraz jakie rasy ze sobą (wtedy jest mieszaniec ze wszystkimi mozliwymi chorobami); czasami są to tykające ..... i żyje krócej niż myslisz) mylisz koty dachowce czy kundelki biegające po ulicach z mieszańcami z pseudohodowli |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1642 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że uda Ci się wychować kota po Twojemu, bo taki maluch z pseudohodowli to jedna wielka niewiadoma. To, że kundle zyją dłużej, to właśnie wiedza powszechna - najbardziej u osób nie mających zbyt dużego pojęcia o temacie. Co do rasowości i obwywatelstwa ludzi - Twoje określenie "rasowy murzyn" daje Tobie odpowiednie świadectwo.
![]() |
![]() |
#1643 | |||||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Let there be GTR [Oo\__/oO] Edytowane przez ZuziannaG Czas edycji: 2009-12-23 o 22:38 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1644 |
Wtajemniczenie
|
Potwierdzam, ze kundle żyją dłużej. Mój mial 19 lat. Wlazł w krzaki na wakacjach, 5 km od naszej działki (poleciał za suką
![]() Z tym, że w pseudohodowli mogą się skumulować złe cechy rasowców, krótkowieczność, skłonność do dysplazji, choroby krążeniowe. A kundel to rasa sama w sobie ![]() O pseudohodowcach i hodowcach nie wypowiadam się, z braku wiedzy. Zawsze brałam co wiatr przywiał, z tramwaju, podwórka, wsi na wakacjach. Ze schronu teraz wzięlam po raz pierwszy ![]()
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2009-12-23 o 22:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1645 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1646 |
Wtajemniczenie
|
Z tą rasą o to mi szło, ze kundel to taki dziwny twór, dawno zatracił wyjściowe rasy, ze aż ten totalny brak rasy jest czymś oryginalnym. Nie taki, że np biorę wilczura z bernardynem (to by było monstrum
![]() ![]() Dziękuję ![]()
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2009-12-23 o 23:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1647 |
Rozeznanie
|
Wcale się nie zgodzę, że taki bokser z akitą będzie nie do zdarcia. Niczego byś pewnym nie można, a tym bardziej krzyżówki psów o zupełnie innym przystosowaniu i wywodzących się z innego środowiska.
Zapłodnienie "dla zdrowia" to jakiś ciemnogród. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1648 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ---------- Cytat:
![]() Bieganie dla zdrowia to ciemnogród. Każda samica, nawet ludzka (i powie Ci to każdy lekarz) powinna chociaż raz w życiu rodzić, wpływa to na cerę i cebulki włosów.
Let there be GTR [Oo\__/oO] Edytowane przez ZuziannaG Czas edycji: 2009-12-23 o 23:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1649 |
Przyczajenie
|
Piękna dyskusja...
Nie ma co. To miło komuś pojeździć. Zwłaszcza, kiedy samemu prezentuje się przerost formy nad treścią. ZuziannaG - masz rację. To nie papaier decyduje o tym, czy ktoś jest czarny, żółty, czy biały, czy jest Żydem, Arabem, Aryjczykiem czy Celtem. I tak samo u zwierząt - to niestety nie zaświadczenie decyduje o tym, jakiej rasy jest zwierzę, tylko geny. 4 tysice lat temu w egipcie były koty egipskie. Kilkadziesiąt lat temu ktoś wymyślił, że zwierzęta będą katalogowane. Czyli teraz te koty są bardziej egipskie niż były 4 tysice lat temu? Bo maja papier? Śmiech na sali. Persy jak rozumiem też są rasowe nie wtedy, kiedy posiadają dane cechy i pochodza z Persji, tylko kiedy mają odpowiednią metkę... Ha ha ha... Łaciata... to ja jadę teraz w ciemno. Ty rodowodu nie masz raczej na pewno. W przeciwieństwie do niektórych tutaj, którzy rodowodem świecą... Kot to wielka niewiadoma? Kot to kot. Człowiek to człowiek. Dziecięcie rasy dowolnej będące potomkiem profesora ze srylionem fakltetów i pani doktor nauk ścisłych też może być newiadomą. Wyrośnie na bandytę i pójdze siedziec i co? Okazuje się, że jest jednak zasada, jak twierdzą niektóre koleżanki... Pozdrawiam wszystkich tych, dla których liczy się zwierzę, które wyglą jak (wstaw dowolnie), a nie szmata z wyrytym napisem, że coś jest rasowe lub nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1650 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
iloneczka1 - wiele osób ma również psy, które dożywają wieku ok. 20 lat - zarówno rasowe, jak i nierasowe. Nie można porównać długości życia np. doga niem. z niewielkim kundelkiem, bo jest masa innych czynników, poza rasą, która wpływa na długość życia psa. Na podstawie kilku przypadków zaobserwowanych przez siebie nie można wydać sądu dotyczącego ogółu. edit: Cytat:
Zouza74 - nie ja rodowodu nie mam, mam za to tylko metrykę urodzenia.
Edytowane przez Łaciata Czas edycji: 2009-12-23 o 23:44 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.