|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy dostałeś/aś rozgrzeszenie na spowiedzi z nieczystości przedmałżeńskiej? | |||
| Tak, dostałem/am rozgrzeszenie |
|
268 | 81,21% |
| NIe, nie dostałem/am rozgrzeszenia |
|
62 | 18,79% |
| Głosujący: 330. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: seks przedmałżeński - grzech?
Cytat:
Pogrubione - trochę kłóci mi się ze sobą... No i jak w mega długim związku nie rozmawiać o seksie? To że ktoś chce czekać do ślubu wychodzi raczej na początku, w kilku pierwszych miesiącach, chyba że ludzie w ogóle nie potrafią ze sobą rozmawiać, no ale wtedy wg mnie taki związek od początku jest kulejący...
|
|
|
#782 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-12-23 o 15:19 |
||
|
|
|
|
#783 |
|
Przyczajenie
|
Jestem osobą wierzącą, ale w tym momencie moje przekonania odbiegają od zasad głoszonych przez kościół. Moim zdaniem jeśli decyzja związana z seksem jest dobrze przemyślana, w dodatku ukochaną osobą, z którą chcielibyśmy przeżyć naszą przyszłość, to naprawdę to czy zrobimy to przed ślubem, czy też po- nie wydaje mi się najważniejsze.
Owszem, jeśli chodzi o seks z przypadkowym facetem, z którym nie mamy żadnej więzi emocjonalnej, to całkowicie inna sprawa, ale jeśli współżycie wynika z głębokiego uczucia dwoja ludzi, którzy są w pełni świadomi swoich czynów, to nie wydaje mi się to niczym karygodnym. Ot tyle. |
|
|
|
|
#784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#785 |
|
Zakorzenienie
|
Przyznam, że śledzę ten temat od początku i naprawdę jestem zdumiona hipokryzją niektórych osób
."Wierzę w boga, chodzę do kościoła, uważam się za wzorową katoliczkę, jestem panną, błony już od dawna nie mam, a w torebce zawsze noszę tabletki anty... Co z tego, że Kościół Katolicki zabrania seksu przed ślubem? Dla mnie jest to idiotyczne, bo robię to z kimś kogo kocham!". Tutaj mamy inny przykład, ale identyczną postawę: "Deklaruję się jako wegetarianka, ba! Należę do Związku Wegetarian, ale każdego wieczoru zjadam pół kilograma wątróbki, bo przecież zasada, która mówi, że nie wolno tego robić jest nonsensem. W końcu bardzo ją lubię!". Zarówno jedna jak i druga postawa to hipokryzja i (nie oszukujmy się) wywołuje szeroki uśmiech albo denerwuje wielu ludzi . Oczywiście tylko Ci, których postępowanie jest takie samo, jak któreś z tych opisanych powyżej, szukają usprawiedliwienia dla siebie, dla tego, co robią, bo ONI nie widzą nic złego w swojej postawie.Smutne jest nie to, że ludzie nie potrafią żyć zgodnie z zasadmi religii, którą wyznają, ale to, że nawet im na tym nie zależy. Jeśli tak dobrze radzą sobie z klasyfikacją uczynku, w kategorii: grzech-nie grzech (niezależnie od tego, jakie stanowisko przyjmuje kościół), to nie rozumiem czemu tyle trudności sprawia im uświadomienie sobie, że przez swoje zachowanie katolikami nazwać się nie mogą. |
|
|
|
|
#786 |
|
Przyczajenie
|
Anethka, może trochę zmienię temat, ale słuchaj, jako grzech postrzegane jest również mieszkanie z facetem przed ślubem, prawda? tylko kościół nie weźmie pod uwagę, że dopiero wtedy ludzie tak naprawdę poznają siebie, swoje charaktery, dopiero wtedy mogą zweryfikować czy są w stanie spędzić ze sobą resztę życia.
no wybacz, ale w tym przypadku tłumaczenie- jak się kochacie, to dacie radę, albo miłość przetrwa wszystko- jakoś mnie nie przekonuje. osobiście wolałabym wiedzieć przed, czy do siebie pasujemy i czy ślub nie będzie pomyłką. |
|
|
|
|
#787 |
|
Zakorzenienie
|
Ja oszaleję od takich postów
Nie mam siły otwierać paszczy żeby kogoś uświadamiać
|
|
|
#788 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Anethka Czas edycji: 2009-12-23 o 21:40 |
||
|
|
|
|
#789 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugiej strony, z tego co słyszałam nie zawsze mozna liczyć na zwykłą "przyzwoitość"wiernyc h. Narzeczonym marzy sie romantyczny ślub w pieknym kościółku, a później huczne wesele, jednak bywają wielce obrażeni, że ksiądz chce od nich "wyciagnąć" np. 1000 zł. Przykre tym bardziej, że nieraz więcej wydają na wstążeczki i baloniki niż chcą przekazać na rzecz swojej parafii. A kościół nie jest właśnością księdza i to właśnie parafianie powinni dbać o stan budynku (remony, ogrzewanie itp.) Ksiądz jest prywatna osobą i nie ślubuje nikomu ubóstwa (chyba że jest zakonnikiem).Może odziedziczyć wille w Zakopcu a od rodziców dostać limuzyne na urodziny, jego prywatna sprawa.Cytat:
Narzeczeństwo przez 10 lat to już jakieś nieporozumienie. Rozumiem rok, 2 ew. 3 lata ale takie wieloletnie związki są albo konkubinatem albo są bez przyszłości. Cytat:
Dlatego każdy z nas ma wolną wolę i jest wyposażony w rozum, serce i sumienie. Jeśli nie widzisz w tym nic złego to przecież masz do tego prawo. Niestety takie argumenty, że jak sie kocha to można iść do łóżka bo seks z miłości jest piękny i wspaniały nie rozwiewają relatywizmu moralnego. Jedna zakocha sie tylko raz, wyjdzie za ukochanego i tylko on będzie jej jedynym kochankiem do końca życia. Inna będzie się zakochiwać "na zabój" raz na jakiś czas i za każdym razem będzie to kandydat na męża. Więc każdy musi we własnym sumieniu ocenić czy konserwatyzm Kościoła jest bezzasadny.
|
|
|
|
#790 |
|
Przyczajenie
|
czyli uważasz, że ksiądz, który usłyszał takie wytłumaczenie od mojej koleżanki i powiedział, że rzeczywiście, tutaj akurat może się z nią zgodzić i udzielił jej rozgrzeszenia, też nie jest katolikiem?
|
|
|
|
|
#791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są dziewczyny które się ze mną nie zgodziły i bardzo ładnie to ujęły bez obrażania mnie, ty natomiast rzucasz jakimiś mało smacznymi hasłami.
|
|
|
|
#792 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#793 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale to nie wy ustalacie te zasady. One są od dawna takie a nie inne, albo ktoś ich przestrzega bo jest katolikiem, albo nie i wg mnie kropka. Ty masz na to taki pogląd, inna osoba ma inny, każdy by dodał najchętniej coś od siebie. I jak by to wyglądało wtedy, te zasady. Zawsze znalazłby się ktoś, komu by nie pasowały. Nie dogodzi się wszystkim, niestety. Ja się zgadzam z Tobą, wierzę w Boga i chyba na tym się kończy mój "katolicyzm", ale mimo iż nie stosuję sie do tych zasad- szanuję je. Poza tym mieszkanie z kimś przed ślubem nie da Ci gwarancji, że przetrwacie i "pasujecie", bo dzisiaj możecie pasować, a po paru latach każde z was się zmieni i od was tylko będzie zależało, czy dalej razem idziecie przez życie i pokonujecie przeciwności. Więc to sprawdzenie się przed, to zawsze coś, ale żadna gwaranacja ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
i nie ma co dodawać tu swoje teorie i ulepszenia tych zasad, bo wybór tu jest prosty |
||
|
|
|
|
#794 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
]Cytat:
no dosłownie!Cytat:
|
|
|
|
#795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#796 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ważne ze są możliwe. Ja myślę, że w tej kwestii dużo się zmieni, choc ja tego nie dożyję
|
|
#797 |
|
Zakorzenienie
|
Nie pisałaś do mnie ale to co napisałaś tak czy siak odnosi się do moich poglądów.
|
|
|
#798 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy szuka szczęścia tak jak chce i umie. Daltego pisałam o wolnej woli. Jedni mają bardziej surowe zasady moralne inni mniej. A Kościół ma swoja naukę.
|
|
|
#799 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja, pewnie jak wiele innych dziewczyn chciałabym wziąć ślub z TŻtem po studiach. Na pewno będziemy ze sobą wtedy dużo dłużej niż 2-3 lata.
|
|
|
|
#800 |
|
Zakorzenienie
|
Ale przecież mowa o narzeczeństwie a nie stażu związku
|
|
|
|
|
#801 |
|
Rozeznanie
|
Musiałam źle zrozumieć. To do mnie podobne
. Dzięki za uświadomienie
|
|
|
#802 |
|
Blond forever!
|
I to jest właśnie temat mojej bolączki... Ja jestem wierząca, chodzę do Kościoła, spowiadam się, swój pierwszy raz mam przed sobą. I ja może skłonna byłabym do utrzymania swojego dziewictwa, ale nie mogę być egoistką i oczekiwać tego samego od mojego TŻ, który będzie tego potrzebował... To jest takie trudne do ogarnięcia...
|
|
|
#803 |
|
Zadomowienie
|
ja uważam, że kościół za bardzo wtrąca się w sprawy intymne... jest bardzo mało ludzi którzy patrzą pod tym względem na wiarę
tak więc pójdziemy do piekła.... tak serio wasze propozycje "zmień wiarę" są po prostu głupie. I co ma się "odchrzcić", "odbierzmować", i "odkomunić"- wiem , nie ma takich słów, no ale nie wiem jak ja mam to nazwać...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#806 | |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze wiedzieć. A tak z ciekawości, bo może wiesz, jak to się odbywa?
|
|
|
|
#807 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
|
|
|
|
#808 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
Jeśli nie akceptujesz zasad, zawsze możesz być po prostu chrześcijanką niezrzeszoną i nie chodzić na msze czy do spowiedzi. Kościół do wiary nie jest potrzebny. |
||
|
|
|
|
#809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście to nie ludzie oceniają kto gdzie "pójdzie". Jednak sprawa jest prosta- skoro znasz "zasady" wiary katolickiej (a znasz bo po bierzmowaniu jest sie dorosłym, świadomym katolikiem) i je łamiesz to robisz to z premedytacją.
|
|
|
|
#810 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
O. Ciekawe. A można być chrześcijanką niezrzeszoną i chodzić do kościoła? Bo trudno bybyło mi z tego zrezygnować całkiem. Chyba nie ma takiego zakazu?
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.

pytam z ciekawości.

. Oczywiście tylko Ci, których postępowanie jest takie samo, jak któreś z tych opisanych powyżej, szukają usprawiedliwienia dla siebie, dla tego, co robią, bo ONI nie widzą nic złego w swojej postawie.

Z drugiej strony, z tego co słyszałam nie zawsze mozna liczyć na zwykłą "przyzwoitość"wiernyc h. Narzeczonym marzy sie romantyczny ślub w pieknym kościółku, a później huczne wesele, jednak bywają wielce obrażeni, że ksiądz chce od nich "wyciagnąć" np. 1000 zł. Przykre tym bardziej, że nieraz więcej wydają na wstążeczki i baloniki niż chcą przekazać na rzecz swojej parafii. A kościół nie jest właśnością księdza i to właśnie parafianie powinni dbać o stan budynku (remony, ogrzewanie itp.) Ksiądz jest prywatna osobą i nie ślubuje nikomu ubóstwa (chyba że jest zakonnikiem).Może odziedziczyć wille w Zakopcu a od rodziców dostać limuzyne na urodziny, jego prywatna sprawa.

no dosłownie!