Offtopowe zapuszczanie - część IX - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-24, 22:39   #1591
Magdzia94
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowe zapuszczanie - część IX

A trudno nałozyłam juz teraz olej od długości..... i tak zakładam czapkę w zasadzie to ja jestem gotowa juz do spania, bo górę z piżamy tez mam juz na sobie. Idę posiedziec na dole z Martini.
Dobranoc dziewczyny

Magdzia94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-24, 22:39   #1592
Aniaaa PlayMate
Zakorzenienie

krusyna ja też tylko w gonie rodzinnym ok to ja spadam picować sę na pasterkę Dobranoc, słodkich snów
Stary 2009-12-24, 22:40   #1593
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Magdzia94 Pokaż wiadomość
No zrobiąłm wam jedno zdjecie na którym widac pół głowki jej I to w przyblizeniu.
Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
To ja wam pokażę moje koty
Cytat:
Napisane przez dymka Pokaż wiadomość

Mój czarny też się tak rozrósł że szok...schudnie na wiosnę
Jeszcze moją krówkę Wam pokażę
Jakie śliczności <3
Stary 2009-12-24, 22:57   #1594
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Dziewczyny, miała któraś z Was maseczkę oliwkową z Avonu? Bo dostałam od Mikołaja

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-24, 22:59   #1595
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Dziewczyny, miała któraś z Was maseczkę oliwkową z Avonu? Bo dostałam od Mikołaja
ja nie miałam, a co to za cudo? jaki składzik ma?

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-24, 23:02   #1596
Chatul
ma zielone pojęcie

Ja dostałam waniliowy żel pod prysznic i balsam do ciała z Yves Rocher. Ale fajnie, że Mikołaj pamiętał, że nie używam kosmetyków testowanych na zwierzętach No i wanilia. Moja obsesja
Stary 2009-12-24, 23:04   #1597
aanika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aniaaa PlayMate Pokaż wiadomość
n a co do tego Corby to żadna rewelacja, uwież. Ja mam białego Avile i jakoś i wróciłam do mojego niezastąpionego telefoniku- wszechstronnej, zgrabnej, małej i praktycznej Nokii Xpress
Mówisz, że nie warto? Ja niedługo będę wymieniać telefon i zastanawiam się, co wybrać. Teraz mam LG Shine i jestem całkiem zadowolona.
Mam do wyboru tylko telefony, które są w Orange, myślałam właśnie nad Avilą, Corby i SE Jalou. Nie ma co ukrywać, dla mnie najważniejsze jest, żeby telefon był ładny .

Cytat:
D Bo dostałam od Mikołaja
U Was Mikołaj przynosi prezenty pod choinkę? U mnie Gwiazdka . Wiem, że co rodzina, to inna tradycja
aanika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-24, 23:10   #1598
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
ja nie miałam, a co to za cudo? jaki składzik ma?
Skład: Aqua, Stearyl Alcohol., Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Olea Europaea Oil, Behentrimonium Chloride, Stearamidopropyl Dimethylamine, Hydrogenated Olive Oil, Parfum, Phenoxyethanol, Dimethicone, Hydroxyethylcellulose, Qaternium-18, Glutamic Acid, Methylparaben, Dicetyldimonium Chloride, Glycolic Acid, Amodimethicone, Propylparaben, Olea Europaea Leaf Extract, Olea Europaea Oil Unsaponifiables, Dimethiconol, Isopropyl Alcohol, Benzophenone-3, C11-15 Pareth-7, C12-16 Pareth-9, Glycerin, Panthenol, Tricedeth-12, Propylene Glycol, Alcohol Denat., Phytantriol, Ci 15510, Ci 19140, Ci 42090.

Strasznie długi https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-6...w-z-oliwka.htm Tu jest link do KWC, ale ja mam chyba jakąś zmienioną wersję, słoiczek jest bardziej płaski.
Z tego, co widzę, to chyba może być dobra. Ciocia bardzo chwaliła, mówiła, że córka jej koleżanki (a moja koleżanka), która codziennie prostuje włosy, bardzo ją chwaliła. A jak na tak mocno palone przez tyle lat ma w niezłym stanie.

Stary 2009-12-24, 23:12   #1599
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Skład: Aqua, Stearyl Alcohol., Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Olea Europaea Oil, Behentrimonium Chloride, Stearamidopropyl Dimethylamine, Hydrogenated Olive Oil, Parfum, Phenoxyethanol, Dimethicone, Hydroxyethylcellulose, Qaternium-18, Glutamic Acid, Methylparaben, Dicetyldimonium Chloride, Glycolic Acid, Amodimethicone, Propylparaben, Olea Europaea Leaf Extract, Olea Europaea Oil Unsaponifiables, Dimethiconol, Isopropyl Alcohol, Benzophenone-3, C11-15 Pareth-7, C12-16 Pareth-9, Glycerin, Panthenol, Tricedeth-12, Propylene Glycol, Alcohol Denat., Phytantriol, Ci 15510, Ci 19140, Ci 42090.

Strasznie długi https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-6...w-z-oliwka.htm Tu jest link do KWC, ale ja mam chyba jakąś zmienioną wersję, słoiczek jest bardziej płaski.
Z tego, co widzę, to chyba może być dobra. Ciocia bardzo chwaliła, mówiła, że córka jej koleżanki (a moja koleżanka), która codziennie prostuje włosy, bardzo ją chwaliła. A jak na tak mocno palone przez tyle lat ma w niezłym stanie.
wygląda nieźle przepisywałaś skład mimo że był w KWC?

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-24, 23:13   #1600
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez aanika Pokaż wiadomość

U Was Mikołaj przynosi prezenty pod choinkę? U mnie Gwiazdka . Wiem, że co rodzina, to inna tradycja
Mikołaj Ale szczerze mówiąc, nawet nie wiem, jaka jest tradycja na Warmii Co z tego, że mama Warmianka, skoro zjeżdża się cała rodzina taty. Oni wcześniej mieszkali w Lubelskim, ale nie wiem, czy to jest tamtejsza tradycja. Tak samo, jak to, że nie jemy barszczu

---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ----------

Cytat:
wygląda nieźle przepisywałaś skład mimo że był w KWC?
W KWC jest inny, sprawdziłam na wszelki wypadek A przynajmniej wygląda na inny dla moich zmęczonych oczu

Stary 2009-12-24, 23:16   #1601
kruszyna90
Rozeznanie

Cytat:
Mówisz, że nie warto? Ja niedługo będę wymieniać telefon i zastanawiam się, co wybrać. Teraz mam LG Shine i jestem całkiem zadowolona.
Mam do wyboru tylko telefony, które są w Orange, myślałam właśnie nad Avilą, Corby i SE Jalou. Nie ma co ukrywać, dla mnie najważniejsze jest, żeby telefon był ładny .

ten corba jest bardzo ladny ale jak dla mnie w ogole nie funkcjonalny, jednego sms pisalam chyba z 10 minut gdyz mam dlugie paznokcie i jak stukam paznokciem to nie wchodzi, musze calym palcem przyciskac. niezle się namęczylam. ogolnie przeszla mi od razu ochota na jakiekolwiek dotykowe. a co bedziesz robila z tym LG? ja wlasnie chcialam wymienic na LG bo mi sie z wyglądu podoba, no i nie jest dotykowy
Stary 2009-12-24, 23:18   #1602
Smerfetkaa
Zakorzenienie

Cytat:
No ja bym się poczuła dziwnie

ja jestem bardzo zadowolona z prezentów ogólnie, wszystko poszło fajnie ^^ z dziadkiem tylko coś znów niedobrze, krew mu z nosa leci ciągle jutro chyba do szpitala go zabierzemy...

A jak tam u Was?
ojej, mam nadzieję że z dziadkiem będzie wszystko w porządku
moja babcia ciagle kaszle juz mówi że nie doczeka naszego ślubu (nic babci nie mówiłam o X...) dała mi i siostrze po 50zł, ale ciagle mówi że tego nie doczeka, ze słabo sie czuje to moja jedyna kochana babcia
Cytat:
Napisane przez Renia90 Pokaż wiadomość
mam nadzieję, że mu przejdzie i będzie lepiej

ja za chwilę kładę się do łóżka, brzuch mnie boli dalej, na wigilii ledwo podziubałam na talerzu brzuch mnie czasami boli bardziej niż przedtem.. chyba jakaś grypa jelitowa, sama nie wiem
bidulko może szybko to przejdzie, póki co jedz roztropnie, żanych takich rzeczy co by zaszkodziły...

hm... nieładnie sie chwalić ale i ja pochwalę sie swoimi prezentami, dostałam ich w tym roku dużo bo siostra ze Stanów wróciła i porobiła dużo prezentów i tak od niej: ipod prostownica, mała prostowniczka do torebki piżamka fajna, bluzeczka, serum do włosów (ale z alkohol. denat.) dwie odżywki, jedna z herbal essences a druga z garniera, ale ma duzo ekstraktów w składzie (te odżywki to amerykańskie) u nas tego garniera reklamują jako 3 olejki, avokado i cos tam, a tak to od mamy standard ciapy ptasie mleczko, tata czekolade dołożył... coś tam jeszcze dostałam ale wszytskiego nie spamiętam. W tym roku było tyyyle prezentów, jak nigdy. Szok
też się wybieram na pasterkę
Smerfetkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-24, 23:23   #1603
kruszyna90
Rozeznanie

Cytat:

mikolaj mikolaj, wypatruje sie 1 gwiazdki (wtedy dzieciaki wysyla sie do innego pokoju, kuchni etc.) i rodzice szybko podkladają pod choinkę, udają że też wypatrują gwiazki, jak w koncu zaświeci znaczy ze mikolaj przemknąl swoimi saniami i podrzucil prezenty

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

dzieciaki sie zbiegają pod choinkę i szok

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

a mnie w****ia ten caly mikolaj. duzo lepiej by bylo gdyby kazdy porobil sobie prezenty i powręczaŁ razem z życzeniami niz ta cala szopka z mikolajem, ale wiadomo dla dzieciakow to frajda

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ----------

ide spac, jutro mnie nie bedzie, jade do rodzinki, wiec buziaki i bede niebawem nie zaspamujcie za wiele
Stary 2009-12-24, 23:48   #1604
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
W Wielkopolskiem przynosi Gwiazdor

Cytat:
Napisane przez Smerfetkaa Pokaż wiadomość
ojej, mam nadzieję że z dziadkiem będzie wszystko w porządku
moja babcia ciagle kaszle juz mówi że nie doczeka naszego ślubu (nic babci nie mówiłam o X...) dała mi i siostrze po 50zł, ale ciagle mówi że tego nie doczeka, ze słabo sie czuje to moja jedyna kochana babcia
Stary 2009-12-25, 00:33   #1605
dymka
Zakorzenienie

No widzę, że nie próżnowałyście i dwie strony wyprodukowałyście

Mona, Smerfetka
Ja nawet nie chcę myśleć co bym przeżywała, gdyby coś nie tak było z moją babunią ale ona póki co świetnie się trzyma - dzwoniła dzisiaj chyba z 10 razy i zdawała nam dokładne relacje ze wszystkiego co robi w sanatorium i za każdym razem składałyśmy sobie życzenia

Dwuosobowa Wigilia wypadła bardzo fajnie, a później przyszli do nas sąsiedzi - matka z synem i tak siedzieliśmy prawie do północy magia świąt chyba w końcu zadziałała, bo poczułam się tak jakoś magicznie (a może to tylko wino)
Jeszcze raz wesołych świąt wszystkim i spokojnej nocy
Stary 2009-12-25, 00:47   #1606
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
No widzę, że nie próżnowałyście i dwie strony wyprodukowałyście

Mona, Smerfetka
Ja nawet nie chcę myśleć co bym przeżywała, gdyby coś nie tak było z moją babunią ale ona póki co świetnie się trzyma - dzwoniła dzisiaj chyba z 10 razy i zdawała nam dokładne relacje ze wszystkiego co robi w sanatorium i za każdym razem składałyśmy sobie życzenia

Dwuosobowa Wigilia wypadła bardzo fajnie, a później przyszli do nas sąsiedzi - matka z synem i tak siedzieliśmy prawie do północy magia świąt chyba w końcu zadziałała, bo poczułam się tak jakoś magicznie (a może to tylko wino)
Jeszcze raz wesołych świąt wszystkim i spokojnej nocy
Moje babcie są za to zupełnie inne - obie narzekają na zdrowie, każą już szykować sobie pogrzeby, a są zdrowsze ode mnie

Też bym chciała poczuć magię świąt, ale jakoś tak mi dziwnie, jakbym znajdowała się zupełnie w innym świecie, ale to chyba z niewyspania

A teraz siedzę i słucham dołujących piosenek i oglądam najsmutniejszy teledysk, jaki w życiu widziałam i jedyny, na którym ryczałam jak bóbr. AFI "Silver and Cold", jakby ktoś chciał obejrzeć, ale nie polecam

Stary 2009-12-25, 00:55   #1607
dymka
Zakorzenienie

Cytat:
Też bym chciała poczuć magię świąt, ale jakoś tak mi dziwnie, jakbym znajdowała się zupełnie w innym świecie, ale to chyba z niewyspania

A teraz siedzę i słucham dołujących piosenek i oglądam najsmutniejszy teledysk, jaki w życiu widziałam i jedyny, na którym ryczałam jak bóbr. AFI "Silver and Cold", jakby ktoś chciał obejrzeć, ale nie polecam
A mnie dopadła jakaś pozytywna melancholia - otworzyłam plik z dymkowymi zapiskami i dopisałam jakieś pół strony emocjonalnego bełkotu
Stary 2009-12-25, 01:01   #1608
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
A mnie dopadła jakaś pozytywna melancholia - otworzyłam plik z dymkowymi zapiskami i dopisałam jakieś pół strony emocjonalnego bełkotu
Ja nie wiem, czy moja jest pozytywna, ale w sumie chyba tak Słuchanie smutnych piosenek, płakanie, myślenie o tym, co by było gdyby to były moje główne zajęcia, kiedy miałam 13 lat Miło poczuć się znowu młodą

Stary 2009-12-25, 01:07   #1609
piotrkowalolitka
Zadomowienie

Ja juz tez po swietach. Od 17 do 24 ale wypadly super, cala rodzinka sie pogodzila ( ja z 1 osoba tez w koncu ) Mielismy 20 potraw bez slodkiego.

Ja mam samsung corby i moim zdaniem jest fajny. Lekki delikatny podstawowe funkcje, latwy w obsludze. Chodzi super, jedynie pare razy zacial mi sie przy pisaniu smsow ( ale w kom z klawiatura tez nie raz sie zacinalo). A do dotykowego trzeba po prostu sie przyzwyczaic. Teraz to ja jak lapie za kogos telefon to od razu dotykam ekranu
Ale wiadomo, nie dla wszystkich odpowiada dotykowy

Lece spac bo jestem padnieta, jeszcze sobie popilismy to teraz senna jestem.

życie jest piękne

8minute arms, buns, legs, abs
19/11
piotrkowalolitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-25, 01:10   #1610
dymka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie wiem, czy moja jest pozytywna, ale w sumie chyba tak Słuchanie smutnych piosenek, płakanie, myślenie o tym, co by było gdyby to były moje główne zajęcia, kiedy miałam 13 lat Miło poczuć się znowu młodą
Bo Ty taka stara jesteś, że już obicie trumny powinnaś wybierać
Ale ja mam czasem podobnie (no bez płakania) puszczam jedną piosenkę w kółko, patrzę na ekran, mechanicznie układam pasjansa albo walczę z excelem a w myślach układam scenariusze alternatywnych rzeczywistości
Stary 2009-12-25, 01:13   #1611
piotrkowalolitka
Zadomowienie

doczytalam: U nas prezenty oczywiscie przynosi i przynosil mikolaj.
Jak bylismy mali ( a nas czyli dzieciakow bylo 5) to ktos z rodziny wychodzil z domu, zobaczyc czy mikolaj juz nie idzie. Ta osoba sie przebierala, pukala w okno no i przychodzi mikolaj My male dzieci, balysmy sie mikolaja i po prezenty podchodzilismy z rodzicami
A u drugich dziadkow, wysylali nas do 2giego pokoju zobaczyc czy jest pierwsza gwiazdka i szybko podkladali prezenty. No i potem wolali, ze chyba mikolaj przyszedl bo juz sa prezenty

życie jest piękne

19/11
Stary 2009-12-25, 01:16   #1612
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Bo Ty taka stara jesteś, że już obicie trumny powinnaś wybierać
Ale ja mam czasem podobnie (no bez płakania) puszczam jedną piosenkę w kółko, patrzę na ekran, mechanicznie układam pasjansa albo walczę z excelem a w myślach układam scenariusze alternatywnych rzeczywistości
Może nie tak stara, ale jak sobie przypomnę, jaka szczupła i durna byłam 5 lat temu, to czuję się niczym 80-latka

Też tak mam, ale wtedy muzyki nie słyszę

Stary 2009-12-25, 01:20   #1613
dymka
Zakorzenienie

U mnie zawsze prezenty były pod choinką, pojawiały się w nocy z 23 na 24 grudnia, ale można było je otworzyć dopiero po kolacji wigilijnej
Mikołaja nigdy dla mnie nie zatrudnili zresztą już jako cztero- czy pięciolatka zorientowałam się, że to mama podkłada prezenty

Cytat:
Może nie tak stara, ale jak sobie przypomnę, jaka szczupła i durna byłam 5 lat temu, to czuję się niczym 80-latka

Też tak mam, ale wtedy muzyki nie słyszę

Ja byłam taka naiwna...jahh...czasem niewiedza jest błogosławieństwem

Miałam iść spać...

Edytowane przez dymka
Czas edycji: 2009-12-25 o 01:25
dymka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-25, 01:24   #1614
piotrkowalolitka
Zadomowienie

Cytat:
U mnie zawsze prezenty były pod choinką, pojawiały się w nocy z 23 na 24 grudnia, ale można było je otworzyć dopiero po kolacji wigilijnej
Mikołaja nigdy dla mnie nie zatrudnili zresztą już jako cztero- czy pięciolatka zorientowałam się, że to mama podkłada prezenty

Miałam iść spać...
U mnie tez nie zatrudniali. Przebierali sie albo wujkowie albo moj tata lub dziadek. Wiem, ze tez raz babcia sie przebrala A male dzieci bylismy i nie poznawalismy kto to. Dopiero teraz jak sie zdjecia oglada widac kto sie przebral

To bylo kiedys, teraz tylko kladziemy pod choinka. Ale i tak chodza hasla, ze to prezenty od mikolaja
Hehe ja tez mialam isc spac, ale czekam na TŻ jak wroci z pasterki

życie jest piękne

19/11

Edytowane przez piotrkowalolitka
Czas edycji: 2009-12-25 o 01:27
Stary 2009-12-25, 01:29   #1615
dymka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez piotrkowalolitka Pokaż wiadomość
U mnie tez nie zatrudniali. Przebierali sie albo wujkowie albo moj tata lub dziadek. Wiem, ze tez raz babcia sie przebrala A male dzieci bylismy i nie poznawalismy kto to. Dopiero teraz jak sie zdjecia oglada widac kto sie przebral

To bylo kiedys, teraz tylko kladziemy pod choinka. Ale i tak chodza hasla, ze to prezenty od mikolaja
Hehe ja tez mialam isc spac, ale czekam na TŻ jak wroci z pasterki
Ja byłam jednym z tych dzieciaków, które mikołajowi w przedszkolu wytykały, że ma sztuczną brodę, bo jakoś nikt z rodziny nie zaszczepił we mnie strachu przed tym człowiekiem-instytucją źle mnie wychowali - bez dwóch zdań
Stary 2009-12-25, 01:29   #1616
Smerfetkaa
Zakorzenienie

przyszłam właśnie z Pasterki, zaraz kłade się spać

Dymka co Ty ostatnio tak wino i wino
mam nadzieję że humor jutro będę mieć, tak czy siak, jutro dzień z Dexterem
Dobranoc dziewczyny
Smerfetkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-25, 01:33   #1617
piotrkowalolitka
Zadomowienie

Cytat:
Ja byłam jednym z tych dzieciaków, które mikołajowi w przedszkolu wytykały, że ma sztuczną brodę, bo jakoś nikt z rodziny nie zaszczepił we mnie strachu przed tym człowiekiem-instytucją źle mnie wychowali - bez dwóch zdań
Hehe po prostu bylas wczesnie uswiadomiona

U mnie w 1 domu bylo 5 dzieciakow i kazdy sie nakrecal nawzajem, ze to prawdziwy mikolaj No i kazdy sie bal mikolaja, pamietam, ze siedzielismy w 1 rzadku jak mikolaj przychodzil I tacy przejeci bylismy hehe

życie jest piękne

19/11
Stary 2009-12-25, 01:36   #1618
dymka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetkaa Pokaż wiadomość
Dymka co Ty ostatnio tak wino i wino
mam nadzieję że humor jutro będę mieć, tak czy siak, jutro dzień z Dexterem
Dobranoc dziewczyny
wczoraj, bo otworzyłam do gotowania, a dziś kieliszek do kolacji i kieliszek z sąsiadami a że między kolejnymi epizodami spożycia alkoholu w moim przypadku mija czasem kilka miesięcy to tak mi jakoś...dobrze
Smerfetko musi być dobry

Ja jutro jadę na cmentarz do taty i dziadka, więc rano jeszcze jakieś wieńce zrobię, włosy umyję i znów dzień będzie zapełniony

Edytowane przez dymka
Czas edycji: 2009-12-25 o 01:39
dymka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-25, 01:38   #1619
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Nas była tylko trójka niestety, ale i tak czekaliśmy na Mikołaja A teraz jest tylko dwójka i jakoś tak się chyba trochę zmieniło od mojego dzieciństwa. Kiedyś się niecierpliwie czekało całą kolację, a teraz dzieciaki od razu krzyczą, że chcą Mikołaja i się zachowują jakby miały autyzm, to wszyscy ustępują.

Stary 2009-12-25, 01:46   #1620
dymka
Zakorzenienie

Dobra materialne najważniejsze w konsumpcyjnym świecie XXI wieku

Teraz już naprawdę i ostatecznie zmykam spać
Słodkich snów

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości