Szkicownik - dla romansujących z papierem, płótnem i nie tylko. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-27, 17:10   #31
bura kocurka
Zakorzenienie

Dot.: Szkicownik - dla romansujących z papierem, płótnem i nie tylko.

Cytat:
Napisane przez Enji Pokaż wiadomość
Martwych to akurat dużo nie robimy.
Pracujemy TERAZ [ bo wcześniej tylko martwe a i to też ciągle linearnie i lawunki... dopiero potem cała ta skiagrafia i wgl.]
głównie z wyobraźni co wydaje mi się, że jest o wiele większą sztuką a jak już dowalą temat na pracę z wyobraźni to... zazwyczaj jest ciężko
Ojej...z wyobraźni to ja w ogóle nie potrafię rysować Muszę się czymś chociaż...podeprzeć

Cytat:
Napisane przez izusiaa93 Pokaż wiadomość
Miała być Marilyn - ale doszłam do wniosku że mało podobna I włosy nie wyszły ;C Więc prezentuje taki oto wytwór wczorajszej bezsenności Mówcie co poprawic, co źle, co dobrze; bo do rysowania wróciłam stosunkowo niedawno po dość dlugiej przerwie (2 lata). Chociaż jak oglądam te moje prace sprzed paru lat to na śmiech się mi zbiera jaka to była 'wybitna' twórczośc
Hmm...mnie się ona nawet podoba Tylko rzuca mi się w oczy, że ma z jednej strony zbyt ostre rysy twarzy, przez co cała twarz wydaje się taka jakaś krzywa

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-27, 17:12   #32
Enji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Oj wiem, wiem.. Tylko trzeba mieć ten warsztat, żeby umieć przenieść to, co w główce, na płótno/papier. Nie ma lekko. Ja się staram pocieszać, że trening jednak robi swoje i z czasem pomysłów jest więcej i są lepsze. I z tym "przenoszeniem" też będzie lepiej Póki co to mam jak da Vinci - jestem mistrzynią w zaczynaniu i nie dokańczaniu, bo ciągle coś mi nie pasuje..
Realizm jest jednak łatwiejszy..

bo jak wymyślają by narysować mechaniczną maszynę do przytulania babci, głaskania kota lub produkcji obłoków to ręcę opadają

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Cytat:
Miała być Marilyn - ale doszłam do wniosku że mało podobna I włosy nie wyszły ;C Więc prezentuje taki oto wytwór wczorajszej bezsenności Mówcie co poprawic, co źle, co dobrze; bo do rysowania wróciłam stosunkowo niedawno po dość dlugiej przerwie (2 lata). Chociaż jak oglądam te moje prace sprzed paru lat to na śmiech się mi zbiera jaka to była 'wybitna' twórczośc
nie powinnaś rysować ze zdjęć
Enji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-27, 17:45   #33
izusiaa93
Rozeznanie

Twarz faktycznie wyszła krzywo, myśle że to wina oczu, które no nie wyszły mi -.- Właściwie zazwyczaj nie rysuje ze zdjęc, ale no od jakiegoś czasu chodziło za mną żeby narysowac Marilyn - a w tym wypadku cieżko posłużyc się czymś innym niż zdjęciem

izusiaa93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-27, 17:59   #34
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bura kocurka Pokaż wiadomość
Ojej...z wyobraźni to ja w ogóle nie potrafię rysować Muszę się czymś chociaż...podeprzeć
ja tez mam z tym straszny problem - pomysłów mnóstwo, ale się nie umie tego przenieść na papier
Chociaż te 2 obrazki z postaciami, które wkleiłam - całkowicie z głowy
Stary 2009-12-27, 18:10   #35
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
ja tez mam z tym straszny problem - pomysłów mnóstwo, ale się nie umie tego przenieść na papier
Chociaż te 2 obrazki z postaciami, które wkleiłam - całkowicie z głowy
Eee...no to wcale nie najgorzej Ci to wychodzi U mnie całkiem z głowy jest tylko ta panienka z jabłkami

Stary 2009-12-27, 18:16   #36
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Eee...no to wcale nie najgorzej Ci to wychodzi U mnie całkiem z głowy jest tylko ta panienka z jabłkami
ale w mojej głowie wyglądało to o wiele lepiej
Stary 2009-12-27, 18:50   #37
heroin
BAN stały

Ze zdjec jest duzo gorzej wg mnie, chociaz jezeli ktos uzywa jako podkladki to czemu nie .Wyobraznia nas nie ogranicza i nie czujemy sie zawiedzione jak wyszedl babol
heroin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-27, 19:59   #38
edd_edytkaa
Raczkowanie

ja sie ucze w szkole plastycznej narazie jestem w 2 gim ale calkiem niezle mi idzie

barzdo spodobalo mi sie to zdanie: "a temperę uważasz za japońską potrawę?"
czzad
edd_edytkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-27, 20:01   #39
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edd_edytkaa Pokaż wiadomość
ja sie ucze w szkole plastycznej narazie jestem w 2 gim ale calkiem niezle mi idzie

barzdo spodobalo mi sie to zdanie: "a temperę uważasz za japońską potrawę?"
czzad
ja w promieniu jakiś 30 km chyba nawet szkoły plastycznej nie mam
Kończyłam zwykłego ogólniaka, a rysowałam zawzięcie w domu
Stary 2009-12-27, 20:27   #40
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
ja w promieniu jakiś 30 km chyba nawet szkoły plastycznej nie mam
Kończyłam zwykłego ogólniaka, a rysowałam zawzięcie w domu
Mnie w przedszkolu ujawnili talent muzyczny, ale plastyczny też już był ujawniony - niestety, nie było czegoś takiego jak plastyczna podstawówka...więc posłali mnie do szkoły muzycznej Jakby nie to, to też bym w jakiejś plastycznej była

Stary 2009-12-27, 20:34   #41
Enji
Wtajemniczenie

A ja nie wiem dlaczego poszłam do plastyka, był czas na wybranie liceum i tak o poszłam, oddałam teczkę, zdałam dobrze egzaminy... i jestem ^^ uwielbiam tą szkołą
Enji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 10:30   #42
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Twarz faktycznie wyszła krzywo, myśle że to wina oczu, które no nie wyszły mi -.- Właściwie zazwyczaj nie rysuje ze zdjęc, ale no od jakiegoś czasu chodziło za mną żeby narysowac Marilyn - a w tym wypadku cieżko posłużyc się czymś innym niż zdjęciem
Rysowanie ze zdjęć nie jest złe, ale pod dwoma warunkami:
1. nie rysujemy TYLKO ze zdjęć, ale "na żywo" tudzież z samej głowy też smarujemy,
2. najlepiej jeśli to zdjęcie jest tylko swego rodzaju "podpórką" lub inspiracją. Nie ma specjalnego sensu robić idealnej kopii zdjecia.. Sama nieraz muszę skorzystać z jakiegoś zdjęcia, bo na ten moment nie mam jeszcze obcykanej np. anatomii człowieka na blachę, żebym mogła ot tak bezbłędnie wszystko narysować. A nie zawsze mamy chętnego modela No zdjęcia czasami są potrzebne - c'est la vie..

Mały, stary patent jeśli robicie portrety - jeśli chcecie zobaczyć, czy nie zrobiłyście błędów, to są 2 proste sposoby: jeśli jest to w miarę cienki papier, to wystarczy odwrócić go tyłem pod światło i obejrzeć. Jeśli coś grubszego - sprawdzamy odbicie w lustrze. Chodzi o to, że jeśli dłuższy czas patrzymy na to swoje dzieło, to albo nie widzimy błędów, albo widzimy, że "coś nie gra", ale nie wiemy co. Żeby pozbyć się tej fiksacji wzrokowej używamy własnie lustra. Czasami jest też dobrze zosatwić pracę na 2 dni (albo dłużej) i usiąść później ze świeżym okiem. Wtedy błędy widać jak na dłoni.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 10:42   #43
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
1. nie rysujemy TYLKO ze zdjęć, ale "na żywo" tudzież z samej głowy też smarujemy,
2. najlepiej jeśli to zdjęcie jest tylko swego rodzaju "podpórką" lub inspiracją. Nie ma specjalnego sensu robić idealnej kopii zdjecia.. Sama nieraz muszę skorzystać z jakiegoś zdjęcia, bo na ten moment nie mam jeszcze obcykanej np. anatomii człowieka na blachę, żebym mogła ot tak bezbłędnie wszystko narysować. A nie zawsze mamy chętnego modela No zdjęcia czasami są potrzebne - c'est la vie..

Mały, stary patent jeśli robicie portrety - jeśli chcecie zobaczyć, czy nie zrobiłyście błędów, to są 2 proste sposoby: jeśli jest to w miarę cienki papier, to wystarczy odwrócić go tyłem pod światło i obejrzeć. Jeśli coś grubszego - sprawdzamy odbicie w lustrze. Chodzi o to, że jeśli dłuższy czas patrzymy na to swoje dzieło, to albo nie widzimy błędów, albo widzimy, że "coś nie gra", ale nie wiemy co. Żeby pozbyć się tej fiksacji wzrokowej używamy własnie lustra. Czasami jest też dobrze zosatwić pracę na 2 dni (albo dłużej) i usiąść później ze świeżym okiem. Wtedy błędy widać jak na dłoni.
to są bardzo skuteczne metody

Ja wszystkie sowje skończone prace oglądam w lustrze, i to zwykle 1-2 dni po skończeniu. Widac wszystkie błledy jak na dłoni.
Dlatego teraz zaczęłam oglądać już w lustrze szkice - żeby wyłapać błędy na czas i poprawić (chociaż wszystkich się jeszcze nie da)

Kiedyś namietnie przerysowywałam krajobrazy i architekturę ze zdjęć. Teraz staram się z głowy, ale czasem tez do fotek sięgam - trudno w środku tygodnia skoczyć sobie na plener np. do Niedzicy czy Japonii itp
A zdjęciami się posiłkuję też do anatomii - ostatnio w jednym rysunku miałam problemy z narysowaniem zgiętej nogi i poszukałam w necie zdjęcia przykucającego człowieka - pomogło
Albo tygrysy najpierw rysowałam ze zdjęć. Teraz potrafię już z pamięci machnąć, bo nauczyłam się mniej więcej anatomii tych pięknych zwierząt
Stary 2009-12-28, 11:20   #44
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:

O tak, ja też potwierdzam Często widzę jakie coś jest paskudne i nieudane dopiero jak popatrzę na to kilka dni później, albo np. zeskanuję to do komputera, bo takie ładne...patrzę, a to beznadziejne jest - postać powykrzywiana jak jakiś potwór z bagien

Stary 2009-12-28, 12:28   #45
nalezedociebie
Zakorzenienie

Piekne te wasze prace

nalezedociebie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-28, 12:58   #46
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

Czy ja też mogłabym się podłączyć? Nie rysuję tak jak Wy bo i nie umiem, a jestem pod presją malującej Mamy i Babci Cośtam sobie bazgram, ludzie mówią że nawet ładnie, ale większość to obrazki dla dzieci. Teraz na Gwiazdkę, Mama mi dała kredki akwarelowe żebym w końcu jakoś zaczęła tworzyć. No nie wiem... muszę jakoś się postarać bo lubię rysować

start: 70,8
teraz: 59/60
cel 1. : 60
cel 2. : 57
maalwiinkaa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 13:08   #47
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maalwiinkaa2 Pokaż wiadomość

Czy ja też mogłabym się podłączyć? Nie rysuję tak jak Wy bo i nie umiem, a jestem pod presją malującej Mamy i Babci Cośtam sobie bazgram, ludzie mówią że nawet ładnie, ale większość to obrazki dla dzieci. Teraz na Gwiazdkę, Mama mi dała kredki akwarelowe żebym w końcu jakoś zaczęła tworzyć. No nie wiem... muszę jakoś się postarać bo lubię rysować
No to wklejaj się tutaj, szybciutko

Stary 2009-12-28, 23:32   #48
Fenris
Czekam na Ragnarok

Dzińdybry

Ja zawsze lubiłam rysować długopisem lub ołówkiem, ale pastelami też. Natomiast nie przepadam za farbami.
Narazie mam stare prace, szkice długopisem z nudów. Jak porobię jakieś inne zdjęcia to wkleję.
Fenris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 23:36   #49
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Fenris Pokaż wiadomość
Dzińdybry

Ja zawsze lubiłam rysować długopisem lub ołówkiem, ale pastelami też. Natomiast nie przepadam za farbami.
Narazie mam stare prace, szkice długopisem z nudów. Jak porobię jakieś inne zdjęcia to wkleję.
Papier w kratkę to zło, grzech i wstyd! jeżeli bazgrasz na lekcjach, to noś ze sobą szkicownik (:

A rysunki ciekawe, chociaż na tym drugim niewiele widzę.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-28, 23:41   #50
Fenris
Czekam na Ragnarok

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Papier w kratkę to zło, grzech i wstyd! jeżeli bazgrasz na lekcjach, to noś ze sobą szkicownik (:
He he To z 2003r, czasy liceum Teraz już nie bazgram długopisem, bardziej pastele. Kratka jest dlatego, że było to na zajęciach.
Stary 2009-12-29, 00:06   #51
Fenris
Czekam na Ragnarok

Porobiłam zdjęcia Prace są stare, większość namalowałam jak miałam 15 lat. Widać wena była największa.
Teraz niestety mało maluję, sporadycznie.

1) 2004r kobieta
2) 2000r koń (tu miałam 14 lat)
3) a tu nie wiem kiedy mój ulubiony
4) 2001r Mikołajka
5) 2003r
6) 2002r bunt
7) 2001r diabełek
8) 2001r smok
9) 2001r - to facet

Edytowane przez Fenris
Czas edycji: 2009-12-29 o 00:09
Stary 2009-12-29, 09:50   #52
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fenris Pokaż wiadomość
Dzińdybry

Tak sobie patrzę na te Twoje obrazki (te z kolejnego posta też) i tak sobie myślę, że masz niezłą wyobraźnię, bo gdzieniegdzie nie mogę się nawet domyślić co na nich jest Dla mnie to pozytywne, bo ja miałam wyobraźnię chyba tylko jak byłam dzieckiem i wtedy przenosiłam to na papier, a później przestałam Wiecie, że mój tata zgromadził moje rysunki takie jak miałam 5 latek i rysowałam? Ale nie będę grzebać w jego szafce teraz...pamiętam, że lubowałam się wtedy w rysowaniu dinozaurów

Mam pytanie - czym się różnią farby temperowe od plakatówek? Czy to to samo?

Stary 2009-12-29, 10:13   #53
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

Cytat:
No to wklejaj się tutaj, szybciutko
skaner mi nie działa ale porobię fotki i zgram tylko to na prawdę są takie dziecinne rysunki

no i ja mam tak <to chyba odziedziczyłam po Babci> że kopiuje i to mi wychodzi najlepiej, patrzę sobie na jakiś rysunek z 5 minutek a później go rysuję i tylko od czasu do czasu zerknę jak nie mogę narysować jakiegoś szczegółu
i tak właśnie powstały moje wszystkie Kubusie Puchatki i inne pamperki

start: 70,8
teraz: 59/60
cel 1. : 60
cel 2. : 57
maalwiinkaa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-29, 10:40   #54
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Tak sobie patrzę na te Twoje obrazki (te z kolejnego posta też) i tak sobie myślę, że masz niezłą wyobraźnię, bo gdzieniegdzie nie mogę się nawet domyślić co na nich jest Dla mnie to pozytywne, bo ja miałam wyobraźnię chyba tylko jak byłam dzieckiem i wtedy przenosiłam to na papier, a później przestałam Wiecie, że mój tata zgromadził moje rysunki takie jak miałam 5 latek i rysowałam? Ale nie będę grzebać w jego szafce teraz...pamiętam, że lubowałam się wtedy w rysowaniu dinozaurów

Mam pytanie - czym się różnią farby temperowe od plakatówek? Czy to to samo?
Wiesz co, one powinny się różnić.. Z temperami nie jest taka prosta sprawa, bo sporo dzisiejszych, słabszych firm, faktycznie przypomina lepsze plakatówki lub gwasze. Poza tym tempery bywały tłuste lub chude - w zależności od spoiwa. Powinna dłużej schnąć (tempera), mieć żywsze barwy. I powinna trzymać się płótna, ale te które ja miałam, jakoś nie dawały się przekonać do tego trzymania się na płótnie Ale tyle teoria. Nie mogę przekonać się do dzisiejszych temper (a na tempery Talensa czy coś szkoda mi kasy - nie na te farby, sorry..), więc doświadczenia specjalnego nie mam. Teraz chyba mało kto robi nawet podmalówkę temperami pod oleje..

Stary 2009-12-29, 11:57   #55
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz co, one powinny się różnić.. Z temperami nie jest taka prosta sprawa, bo sporo dzisiejszych, słabszych firm, faktycznie przypomina lepsze plakatówki lub gwasze. Poza tym tempery bywały tłuste lub chude - w zależności od spoiwa. Powinna dłużej schnąć (tempera), mieć żywsze barwy. I powinna trzymać się płótna, ale te które ja miałam, jakoś nie dawały się przekonać do tego trzymania się na płótnie Ale tyle teoria. Nie mogę przekonać się do dzisiejszych temper (a na tempery Talensa czy coś szkoda mi kasy - nie na te farby, sorry..), więc doświadczenia specjalnego nie mam. Teraz chyba mało kto robi nawet podmalówkę temperami pod oleje..
Mhm. Zainteresowało mnie to, bo dzisiaj w sklepie papierniczym wśród plakatówek zobaczyłam tempery...były w opakowaniu takim jak ja mam farby akrylowe, czyli w tubkach i zastanawiałam się czy może ich nie kupić zamiast plakatówek? (bo moje są już za stare i kiepsko się nimi maluje, a akrylami nie potrafię wrrr...)

Stary 2009-12-29, 12:52   #56
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Mhm. Zainteresowało mnie to, bo dzisiaj w sklepie papierniczym wśród plakatówek zobaczyłam tempery...były w opakowaniu takim jak ja mam farby akrylowe, czyli w tubkach i zastanawiałam się czy może ich nie kupić zamiast plakatówek? (bo moje są już za stare i kiepsko się nimi maluje, a akrylami nie potrafię wrrr...)
Możesz spróbować, ale te plakatówki też są różne. Jak weźmiesz pierwsze lepsze "słoiczkowe' a taką chociażby Astrę ( i to np. w tubkach), to różnicę też zobaczysz.. Ale wiesz - farby jak farby - papier jest chyba wazniejszy, bo na złym to ci każdą pracę szlag trafi.
Swoja drogą - ze 2 lata temu kupiłam sobie zwyczajne (niby) plakatówki w jakimś hipermarkecie - byle taniej, bo nie potrzebowałam niczego specjalnego. No i pierwszy raz trafiłam na farby, które nie trzymały się papieru.. Nie wiem, czy oni jakiegoś wosku czy czegos dowalili - po prostu spływały.. Masakra. Już byle co kupuję w "plastycznych"..

Stary 2009-12-29, 17:04   #57
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Możesz spróbować, ale te plakatówki też są różne. Jak weźmiesz pierwsze lepsze "słoiczkowe' a taką chociażby Astrę ( i to np. w tubkach), to różnicę też zobaczysz.. Ale wiesz - farby jak farby - papier jest chyba wazniejszy, bo na złym to ci każdą pracę szlag trafi.
Swoja drogą - ze 2 lata temu kupiłam sobie zwyczajne (niby) plakatówki w jakimś hipermarkecie - byle taniej, bo nie potrzebowałam niczego specjalnego. No i pierwszy raz trafiłam na farby, które nie trzymały się papieru.. Nie wiem, czy oni jakiegoś wosku czy czegos dowalili - po prostu spływały.. Masakra. Już byle co kupuję w "plastycznych"..
No ja kiedyś kupiłam dawno temu plakatówki chyba właśnie Astry i byłam z nich zadowolona - mam je do dziś, tylko większość już zużyta (nimi malowałam moje super obrazki ). A później dokupiłam sobie jakies inne, dość tanie...normalnie w życiu nie widziałam czarnego koloru, który mniej przypominałby czerń Są tak fatalnie rozwodnione, że praktycznie...nie mają kolorów Dlatego idą do kosza, muszę sobie kupić inne. Może fundnę sobie takie w tubkach, jakoś profesjonalniej wyglądają
A jaki papier powinnam mieć? Zawsze wszystko malowałam na brystolu...był w porządku, ale ciekawa jestem jakiego się powinno używać

Stary 2009-12-29, 20:41   #58
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
No ja kiedyś kupiłam dawno temu plakatówki chyba właśnie Astry i byłam z nich zadowolona - mam je do dziś, tylko większość już zużyta (nimi malowałam moje super obrazki ). A później dokupiłam sobie jakies inne, dość tanie...normalnie w życiu nie widziałam czarnego koloru, który mniej przypominałby czerń Są tak fatalnie rozwodnione, że praktycznie...nie mają kolorów Dlatego idą do kosza, muszę sobie kupić inne. Może fundnę sobie takie w tubkach, jakoś profesjonalniej wyglądają
A jaki papier powinnam mieć? Zawsze wszystko malowałam na brystolu...był w porządku, ale ciekawa jestem jakiego się powinno używać
Bardziej chłonny - jakiś grubszy do akwareli raczej. Tak sądzę. Nic się nie będzie marszczyło, spływało, itd.

Stary 2010-01-01, 22:30   #59
zupa_grochowa
Rozeznanie

Co do sprawdzania błędów w pracach: moja znajoma ogląda je... do góry nogami
zupa_grochowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 04:43   #60
cholernarejestracja
Copyraptor

A mamy w wątku kogoś, kto się obsługuje photoshopem? ^^; chociaż generalnie mam go "obcykanego", to jest jedna rzecz z którą sobie nie radzę (: i nawet nie bardzo wiem jak to wygooglać.

Chodzi mi o to, żeby nakładać filtry na gotowy obrazek, żeby np. obrazek wyglądał na robiony na starym papierze/pomarszczony/etc. Nie chcę tego robić za pomocą brusha, tylko właśnie filtra. I jakoś zawsze jak usiłuję użyć filtra z psa, żeby chociaż spróbować (np. jakieś niebieskie bańki), to po prostu cały obrazek zmienia mi się w wypełniony niebieskimi bańkami nie umiem zrobić tak, żeby toto było przezroczyste.

Czy ktoś mi może to wytłumaczyć, jak krowie na rowie?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości