Vademecum antykoncepcji! - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-15, 19:37   #1381
_Emi_
Zakorzenienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez zawszeboska Pokaż wiadomość
Byłam u ginekologa 3 miesiące temu. Lekarka wypisała mi receptę na 3 opakowania Harmonetu i kazała się zgłosić ponownie około grudnia na badania. Powiedziała, że po tych 3 opakowaniach zrobi mi przerwę od tabletek na pół roku, a następne tabletki da mi dopiero na wakacje. Czy to poprawna "metoda"? Pytam bo moja koleżanka, która również przyjmuje tabletki anty nie miała robionej żadnej przerwy. Poza tym, Harmonet mi 'służy'- mam mniej bolesne miesiączki, większe piersi no i oczywiście większa ochrona przed ciążą. Co o tym sądzicie? Czy powinnam zmienić ginekologa?
Nie ma potrzeby by robic przerwę po 3 opakowaniach. I jeśli chcesz się zabezpieczac tylko tabletkami to jak? Tylko na 3 miesiące i przez wakacje? Czemu ten ginekolog chce Ci je odstawic w ogole?
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-15, 20:24   #1382
Neciak89
Zakorzenienie

Jeśli nie ma oznak, nie potrzeba. Choć zalecają niektórzy co 2 lata zrobić przerwę, ale nie jest to konieczne.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-15, 20:45   #1383
zawszeboska
Zakorzenienie

Emi, nie wiem czemu tak. Po prostu na pierwszej wizycie zapowiedziała, że tak mi te tabletki przepisze. Ale skoro mówicie, że robienie przerwy nie jest konieczne, to poproszę lekarkę jutro o wypisanie nowych recept.

Dzięki za pomoc
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 21:08   #1384
adzia73
Przyczajenie

dziwczyny co sądzicie o tabletkach novynette?
adzia73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 21:34   #1385
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adzia73 Pokaż wiadomość
dziwczyny co sądzicie o tabletkach novynette?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...errerid=191917 jest wątek zbiorczy o tych tabletkach, myślę, że tam powinnaś zajrzeć

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 21:52   #1386
pika87
Rozeznanie

hej dziewczyny. mam pytanie odnośnie diane 35. zaczynam je brac za kilka dni (kiedy przyjdzie okres). po 21 dniach brania tabletek robi się 7 dni przerwy. krwawienie ma przyjsc po ok 2 dniach. czy w czasie tych 2- 3 dni kiedy nie ma jeszcze krwawienia, a tabletek już nie biorę muszę się dodatkowo zabezpieczać? i kiedy po tej przerwie (tzn. kiedy już zacznę brać tabletki) jestem całkowicie zabezpieczona? proszę o radę. pewnie ktoś juz zadał to pytanie na tym forum, ale ja go nie znalazłam
pika87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 21:56   #1387
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pika87 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny. mam pytanie odnośnie diane 35. zaczynam je brac za kilka dni (kiedy przyjdzie okres). po 21 dniach brania tabletek robi się 7 dni przerwy. krwawienie ma przyjsc po ok 2 dniach. czy w czasie tych 2- 3 dni kiedy nie ma jeszcze krwawienia, a tabletek już nie biorę muszę się dodatkowo zabezpieczać? i kiedy po tej przerwie (tzn. kiedy już zacznę brać tabletki) jestem całkowicie zabezpieczona? proszę o radę. pewnie ktoś juz zadał to pytanie na tym forum, ale ja go nie znalazłam
tabletki bierzemy w systemie 21 + 7 jak słusznie zauważyłaś po 7 dniach przerwy (pełne siedem dni bez tabletek), 8ego dnia zaczynamy nowy blister - jeśli go zaczniemy na czas mamy gwarancję, że przerwa również jest bezpieczna i nie musimy w trakcie niej stosować dodatkowych zabezpieczeń

zabezpieczenie uzyskujesz wraz z pierwszą tabletką wziętą w pierwszy dzień cyklu - później, jeśli przyjmujesz tabletki zgodnie z ulotką, zabezpieczenie masz cały czas, nieprzerwanie wszystkie dni stają się niepłodne i można kochać się bez obaw

warunkiem jest tylko przestrzeganie ulotki

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 22:01   #1388
pika87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
tabletki bierzemy w systemie 21 + 7 jak słusznie zauważyłaś po 7 dniach przerwy (pełne siedem dni bez tabletek), 8ego dnia zaczynamy nowy blister - jeśli go zaczniemy na czas mamy gwarancję, że przerwa również jest bezpieczna i nie musimy w trakcie niej stosować dodatkowych zabezpieczeń

zabezpieczenie uzyskujesz wraz z pierwszą tabletką wziętą w pierwszy dzień cyklu - później, jeśli przyjmujesz tabletki zgodnie z ulotką, zabezpieczenie masz cały czas, nieprzerwanie wszystkie dni stają się niepłodne i można kochać się bez obaw

warunkiem jest tylko przestrzeganie ulotki
dziekuję bardzo!!! staram się trzymać wyznaczonych godzin i raczej nie zdaża mi się zapomnieć o tabletce. czyli regularne branie tabletek i nie zapominanie o nich powoduje ze jestem zabezpieczona caly czas. moja gin mi to tlumacvzyla, ale jak wrocilam do domu to o polowie zapomnialam jeszcze raz dzieki
Stary 2009-12-18, 23:42   #1389
Neciak89
Zakorzenienie

Wystarczy ulotkę przeczytać jeśli zapomniałaś ze stresu.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2009-12-19, 09:11   #1390
pika87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Wystarczy ulotkę przeczytać jeśli zapomniałaś ze stresu.
nie ze stresu!!! a ulotkę przeczytałam i jasno nie było tam napisane co z ta przerwa. jeśli nie można się zapytać jak się ma wątpliwości bo odrazu jest się odsyłanym do ulotek, albo do wyszukiwarki to nie rozumiem po co ten wontek istnieje. tytuł mówi sam za siebie, i jeśli ktoś nie ma ochoty odpowiadać na pytania zadawane tutaj to nie musi nic pisac.
Stary 2009-12-19, 12:20   #1391
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pika87 Pokaż wiadomość
nie ze stresu!!! a ulotkę przeczytałam i jasno nie było tam napisane co z ta przerwa. jeśli nie można się zapytać jak się ma wątpliwości bo odrazu jest się odsyłanym do ulotek, albo do wyszukiwarki to nie rozumiem po co ten wontek istnieje. tytuł mówi sam za siebie, i jeśli ktoś nie ma ochoty odpowiadać na pytania zadawane tutaj to nie musi nic pisac.
co za roznica czy ze stresu czy nie.
Nie zdziw się jak kiedyś nie dostaniesz żadnej odpowiedzi, skoro wkurzasz się za jedno zdanie, które odpowiedzią i tak było. Nie umiesz ulotki przeczytać, ty będziesz w ciąży.

Kosmetycznie

Cytat:

Edytowane przez Neciak89
Czas edycji: 2009-12-19 o 12:23
Stary 2009-12-19, 12:27   #1392
pika87
Rozeznanie

tak się składa, że za odpowiedź podziękowałam, a ty chyba nie zrozumiałaś mojego pytania.
ps. potrzeba czegoś więcej żeby mnie wkurzyć
Stary 2009-12-19, 23:00   #1393
adzia73
Przyczajenie

dziewczyny mma pytanie jezeli dostaje okresu pozno w nocy np 21 choc sa to lekkie plamienia to powinnam wziasc tabletke 21 czy juz 22 bo mam ją brac wieczorem
adzia73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-20, 00:19   #1394
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adzia73 Pokaż wiadomość
dziewczyny mma pytanie jezeli dostaje okresu pozno w nocy np 21 choc sa to lekkie plamienia to powinnam wziasc tabletke 21 czy juz 22 bo mam ją brac wieczorem
Masz 24 godziny na wzięcie tabletki od momentu dostania krwawienia. Także jak wolisz...
Stary 2009-12-27, 15:48   #1395
whip
psy-chopatka

Czy aby dostać recepte na plastry antykoncepcyjne potrzebne jest wykonanie jakichś badań?
Jeśli tak to czy miesiączka jest jakimś przeciwskazaniem? Czy mając miesiączke w ogóle "wypada" iść do ginekologa?
Poczekałabym aż będzie "po" ale troche czas nie nagli.
Prosze o odp.
Stary 2009-12-27, 19:06   #1396
naily
Raczkowanie

T ojuz troche nie ma znaczenia, bo zeby antykoncepcja zaczela dzialac, musisz ja zaaplikowac w 1 dniu kmiesiaczku. Przy niekotrych srodkach mozna do 5 dnia, ale to juz dodatkowe zabezpieczenie jest niezbedne. Wiec pewnie na niewiele CI sie to zda... A badania warto zrobic i pewnie nie da sie z dnia na dzien.
naily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-27, 22:44   #1397
ojejka89
Zadomowienie

dokladnie, i tak juz nie uzyjesz plastrow w tym cyklu. zadzwon do recepcji, powiedz ze masz miesiaczke i sie spytaj co robic. zwykle przekladaja wizyte na kilka dni pozniej, ale czasem nie robia problemow-wszystko zalezy od lekarza. badania powinny byc, napewno podstawowe ginekologiczne i pewnie zalecane badania krwi, cytologia, ale to juz zalezy na jakiego lekarza trafisz...
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-28, 09:42   #1398
nunny
Wtajemniczenie

Witam moje drogie Mam pewien problem i chciałabym zapytać Was o radę... Jestem ze swoim chłopakiem już dosyć długo i wkrótce zamierzamy rozpocząć współżycie. Nie mieszkamy razem, widujemy się około 2 razy w tygodniu, w weekendy, w wakacje, ferie czy święta częściej. Zastanawiamy się właśnie nad sposobami zabezpieczania się, żeby nie było później niepotrzebnych komplikacji... Myśleliśmy o prezerwatywie i tabletkach antykoncepcyjnych, to chyba byłby najskuteczniejszy sposób, dawałby nam obojgu pewien komfort psychiczny i duże poczucie bezpieczeństwa. Jednak ja sama wiele się naczytałam na temat tabletek i teraz jestem troszke sceptycznie do nich nastawiona - jakieś skutki uboczne, problemy z zajściem w ciążę po odstawieniu itp. Poza tym widujemy się dosyć rzadko, a wiadomo - nie zawsze warunki pozwalają na to żeby uprawiać sex i nie wiem czy nie lepiej pomyśleć o jakiejś innej metodzie... Co o tym myślicie? Czy w takiej sytuacji tabletki to dobry pomysł, czy poradziłybyście jakieś inne, równie skuteczne metody?
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-28, 11:03   #1399
whip
psy-chopatka

Cytat:
Napisane przez naily Pokaż wiadomość
T ojuz troche nie ma znaczenia, bo zeby antykoncepcja zaczela dzialac, musisz ja zaaplikowac w 1 dniu kmiesiaczku. Przy niekotrych srodkach mozna do 5 dnia, ale to juz dodatkowe zabezpieczenie jest niezbedne. Wiec pewnie na niewiele CI sie to zda... A badania warto zrobic i pewnie nie da sie z dnia na dzien.
Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
dokladnie, i tak juz nie uzyjesz plastrow w tym cyklu. zadzwon do recepcji, powiedz ze masz miesiaczke i sie spytaj co robic. zwykle przekladaja wizyte na kilka dni pozniej, ale czasem nie robia problemow-wszystko zalezy od lekarza. badania powinny byc, napewno podstawowe ginekologiczne i pewnie zalecane badania krwi, cytologia, ale to juz zalezy na jakiego lekarza trafisz...
Macie racje, dopiero teraz doczytałam że plaster trzeba nakleić w pierwszym dniu cyklu...
Cóż, chyba jednak poczekam i przebadam się kompleksowo.

Dziękuje

Edytowane przez whip
Czas edycji: 2009-12-28 o 11:04
whip jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-28, 14:07   #1400
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
Witam moje drogie Mam pewien problem i chciałabym zapytać Was o radę... Jestem ze swoim chłopakiem już dosyć długo i wkrótce zamierzamy rozpocząć współżycie. Nie mieszkamy razem, widujemy się około 2 razy w tygodniu, w weekendy, w wakacje, ferie czy święta częściej. Zastanawiamy się właśnie nad sposobami zabezpieczania się, żeby nie było później niepotrzebnych komplikacji... Myśleliśmy o prezerwatywie i tabletkach antykoncepcyjnych, to chyba byłby najskuteczniejszy sposób, dawałby nam obojgu pewien komfort psychiczny i duże poczucie bezpieczeństwa. Jednak ja sama wiele się naczytałam na temat tabletek i teraz jestem troszke sceptycznie do nich nastawiona - jakieś skutki uboczne, problemy z zajściem w ciążę po odstawieniu itp. Poza tym widujemy się dosyć rzadko, a wiadomo - nie zawsze warunki pozwalają na to żeby uprawiać sex i nie wiem czy nie lepiej pomyśleć o jakiejś innej metodzie... Co o tym myślicie? Czy w takiej sytuacji tabletki to dobry pomysł, czy poradziłybyście jakieś inne, równie skuteczne metody?
wg mnie prezerwatywa + tabletki anty to stanowczo za duzo. tabletki anty sa wystarczajaca skuteczne jesli sie je odpowiednio bierze... skutki uboczne czasem wystepuja, ale wtedy przeciez moza zmienic na inne. co do problemow z zajsciem w ciaze to osobiscie w to nie wierze- duzo dziewczyn zachodzi bez problemow po tabletkach, a jesli maja problemy to nikt nie jest w stanie udowodnic czy przed braniem tabsow tych problemow nie bylo skoro wtedy sie nie staraly.... osobiscie rowniez nie wspolzyje az tak czesto, jednak tabletki uwazam za dobre rozwiazanie. mozesz jeszcze rozwazyc opcje prezerwatye+globulki, ale globulki ponoc moga uczulac. decyzja nalezy do Ciebie.
Stary 2009-12-30, 20:16   #1401
HotterThanFire
BAN stały

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość

Uwaga!Są sytuacje, w których skuteczność tabletki jest osłabiona:
- zażywanie niektórych antybiotyków i leków (amoksycylina, tetracykliny, ampicylina, rifampina, carbamazepamina, etosuksymid, metronidazol, fenobarbital, fenytoina, primidon, troglitazon)
- zażywanie niektórych leków przeciwgrzybicznych (np. na grzybicę pochwy), przeciwpadaczkowych
- zażywanie preparatów ziołowych na bazie dziurawca
- zażywanie dużych ilości witaminy C. (niektóre badania sugerują, żeby nie brać tej witaminy w tym samym czasie co pigułki)
- wymioty, ostra biegunka (szczególnie w czasie pierwszych 4 godzin po zażyciu tabletki, bo tyle mniej więcej trwa wchłanianie jej składników)
.

witam nie wiem czy pisze w dobrym watku ale to pilne,bo sie troszke wystraszylam po przeczytaniu tego.. czy zazywanie bardzo bardzo duzej ilosci wit C moze tez zmniejszyc dzialanien tabletki Po 'escapelle' ?
pozdrawiam
HotterThanFire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 12:24   #1402
skorpionica3
Raczkowanie

Hej dziewczyny, mam problem... od dwóch dni serce mi szaleje dostałam leki validol, sotahexa i magne b6, kardiolog kazał mi na tydzień (na czas leczenia) przerwać baranie tabl.anty (yasminelle) a jak mi przejdzie to mogę do nich wrócić.... tylko, że wczoraj wzięłam dopiero 8 tabletkę z blistra i nie wiem co robić... po tygodniu jeżeli będę mogła to dokończyć ten blister (13 tab) i znów zrobić przerwę 7 dni? Jak to wpłynie, że po 8 tabsach zrobię przerwę? Co jeśli ta przerwa będzie musiała być dłuższa niż 7 dni? I zapewne nie mogę teraz współżyć bez zabezpieczenia?
skorpionica3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 20:32   #1403
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skorpionica3 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, mam problem... od dwóch dni serce mi szaleje dostałam leki validol, sotahexa i magne b6, kardiolog kazał mi na tydzień (na czas leczenia) przerwać baranie tabl.anty (yasminelle) a jak mi przejdzie to mogę do nich wrócić.... tylko, że wczoraj wzięłam dopiero 8 tabletkę z blistra i nie wiem co robić... po tygodniu jeżeli będę mogła to dokończyć ten blister (13 tab) i znów zrobić przerwę 7 dni? Jak to wpłynie, że po 8 tabsach zrobię przerwę? Co jeśli ta przerwa będzie musiała być dłuższa niż 7 dni? I zapewne nie mogę teraz współżyć bez zabezpieczenia?
Jeśli musisz teraz odstawic tabletki to to zrób. Poźniej po tej przerwie zacznij brac tabletki jak dostaniesz okres ( tak jak za pierwszym razem) i wtedy możesz wziąc 13+21 tabletek. Zabezpieczaj się teraz np. prezerwatywą.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-07, 11:14   #1404
skorpionica3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Jeśli musisz teraz odstawic tabletki to to zrób. Poźniej po tej przerwie zacznij brac tabletki jak dostaniesz okres ( tak jak za pierwszym razem) i wtedy możesz wziąc 13+21 tabletek. Zabezpieczaj się teraz np. prezerwatywą.
aha, czyli jak dobrze rozumiem to nie mam brać tabletek po 7 dniach jeśli lekarza pozwoli tylko poczekać na normalny okres?
skorpionica3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-07, 16:14   #1405
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skorpionica3 Pokaż wiadomość
aha, czyli jak dobrze rozumiem to nie mam brać tabletek po 7 dniach jeśli lekarza pozwoli tylko poczekać na normalny okres?
tak, dokladnie. tak bedzie chyba najlepiej dla organizmu...
Stary 2010-01-14, 13:10   #1406
cammira
Przyczajenie

Witam dziewczęta! Poradźcie mi jakąś dobrą antykoncepcję, bo sama już nie wiem. Oczywiście idę do lekarza, ale chcę wiedzieć na co się nastawiać i o co pytać, bo lekarzy nie znoszę i unikam i to będzie moja pierwsza wizyta...

Mam tak iż problemów żadnych z okresem, cyklem, samopoczuciem nigdy w życiu nie miałam. Żadna infekcja, żadna grzybica, cykl mam regularny, 27,28,29 dni (zwykle to 28), wiem mniej więcej kiedy mam dni płodne (objawy są ). No więc myślę i myślę i wymyśliłam tyle:
- tabletki raczej odpadają, bo z moją hipochondrią nie ma szans na bezstresowe życie. Chciałabym bo są wygodne, ale skoro mam regularny cykl i wszystko gra, to po co się truć?
- plastry podobnie jak piguły - możliwość skutków ubocznych zatruje mi życie ;/
- najbardziej przekonuje mnie spiralka, ale nie dość że nie rodziłam to jeszcze pierwszy raz przede mną, więc na razie też odpada (chyba że się mylę? I powiedzcie mi proszę czy to się jakoś czuje sobie? )
- stosunki przerywane to bujda
- globulki - same w sobie to za mało zgodnie z indexem Pearl'a. I powiedzcie czy ja w ogóle dam radę to sobie założyć przed pierwszym razem? Bo tampony jak zakładam to tylko takie z aplikatorem, tych bez po prostu nie umiem
- NPR - podoba mi się, gdyby nie to, że mimo że mam regularny cykl to mam bardzo nieregularny tryb życia, wtedy to podobno nie działa? Czytałam sporo, dokopałam się do takiego fajnego urządzenia które określa płodność na podstawie pomiarów temperatury i jest cholernie drogie, ale nadal trzeba robić pomiary o zbliżonej porze, prawda?
- prezerwatywy - fajniej by było bez, no ale trudno

I teraz co wykminiłam:
Spiralka jest fajna, ale muszę zaczekać. W dni niepłodne mogę sobie współżyć bez niczego (albo dla pewności z patentexem?? czy na polskim rynku są już kremy??), a jak nie jestem pewna to globulki+gumka i będzie OK.

Czy ja dobrze myślę??!! Czy na pierwszy raz gumka będzie ok? Dodam że mój man ma doświadczenie, więc potrafi to zrobić

Edit: A jeszcze powiedzcie mi czy lekarz może mi przepisać postinor na wszelki wypadek czy raczej tego nie robią? Przezorny zawsze zabezpieczony A dziecka na razie to ja nie chcę

Mam nadzieję że w miarę składnie się rozpisałam i nie zrobiłam dubla, bo przeczytałam tylko pierwsze 4 strony wątku

Edytowane przez cammira
Czas edycji: 2010-01-14 o 13:20
cammira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 14:53   #1407
Brook
Zakorzenienie

radze ci podejsc z prezerwatywa do sexu ja uzwam jej pol roku i ani razu nam nie pekła
Postinor przepisuja tylko jak zajdzie potrzeba

a ja mam pytanie bo tu czesto zagladacie moze mi ktos powie czy cytologie robi ginekolog tylko zaraz po okresie czy jesli np pojde i bedzie to jakos 10 dni-12 przed okresem to tez mi moze zrobic?

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 14:57   #1408
VMK
Rozeznanie

GG do VMK

Cytologie robi się w 10-20 dzień cyklu
VMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 19:14   #1409
Brook
Zakorzenienie

aha dzieki czyli pospieszyc sie chyba musze z wizyta

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 14:17   #1410
Neciak89
Zakorzenienie

hmmm, właśnie na stronie pewnej apteki znalazłam informację, że recepta na leki hormonalne jest ważna pół roku. Ciekawe czy tylko w tej aptece czy ogółem..

Kosmetycznie

Cytat:
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości