|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Dziewczynki nie wiem czy będę miała czas jutro żeby do Was zajrzeć, więc składam Wam teraz Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt. Niech miną w spokoju, szczęściu i zgodzie (serduszkowata to specjalnie dla Ciebie
![]() ![]() ![]() ![]()
#2342 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny. Po licznych wizytach u ginekologów i dwukrotnych prośbach o badania hormonów
![]() ![]() ![]() ![]() 3/4 dzień cyklu: FSH- 5,41 mlU/ml normy: faza folikularna I - 3,9-12,0 faza folikularna II - 2,9-9,0 owulacja - 6,3-24,0 faza lutealna- 1,5 -7,0 menopauza - 17,0-95,0 LH- 4,50 mlU/ml normy: faza folikularna I - 1,5-8,0 faza folikularna II- 2,0-8,0 owulacja - 9,6-80,0 faza lutealna- 0,2-6,5 menopauza - 8,0-33,0 Testosteron - 0,30 ng/ml normy: 0,10-0,90 Możecie mi powiedzieć co z tego wynika, bo ja tych opisów ogarnąć nie potrafię. ![]() Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2343 |
Zakorzenienie
|
Ja również składam Wam wszystkim serdeczne życzenia: zdrowia, miłości, spokoju, radości z narodzenia Dzieciątka i wszystkiego, co kryje się w maleńkim słowie- szczęście
![]() ![]() A tak swoją drogą to jakoś mnie chandra dopadła, nie wiem czemu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2344 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Testosteron masz w normie. Jeszcze powinnas zrobic prolaktyne, progesteron i estradiol i badania tarczycy. Dziewczynki moje kochane !!! W te święta magiczne, życzenia ślę liczne. Pachnących jodełek z ogromem światełek. Pod obrusem sianka, a za oknem bałwanka. Prezentów pod choinką od Mikołaja z wesołą minką Ciepła rodzinnego w Dzień Narodzenia Pańskiego. Dużo jedzenia na stole, NIECH TE ŚWIĘTA BĘDĄ WESOŁE!!! ``__/\__``*``★````*``__/\__ `*```>•★•< WESOLYCH☆```>•★•< ``*`¯¯\/¯¯ ```☆``*``★``¯¯\/¯¯ ★``☆``*SWIAT`☆`BOZEG O*``★ ```*``__/\__``*``★````*``__/\__ `*>•★•< `*NARODZENIA`☆'*•★•< ```*`¯¯\/¯¯ ```☆``*``★``¯¯\/¯¯ I oczywiście samych wspaniałych wiadomości w nadchodzącym roku ( tych fasolkowatych ![]() ![]() ![]() I jeszcze raz Wszystkiego Dobrego ! ![]()
![]() |
#2345 |
Przyczajenie
|
Witam, jestem tu nowa
![]() Od jakiegoś czasu pojawiają się u mnie objawy PCO. Miesiączki od zawsze (3 lata) pojawiają się niereguralnie, są długie i bolesne. Mam problemy z cerą, ciągle tyję i na mojej skórze pojawia się coraz więcej owłosienia w miejscach, gdzie być go nie powinno. Niedawno temu trafiłam w gazecie na artykuł o zespole policystycznych jajników, niestety wydaje mi się, że mnie też może to dotyczyć ![]() Byłam u lekarza rodzinnego, poruszyłam ten tamat, powiedziałam o moich objawach.. pani doktor stwierdziła, że za jakiś czas miesiączki się uregulują, owłosienie jest tylko sprawą urody i muszę to zaakceptować. Jeśli chodzi o nadwagę, to mam przejść na dietę niskokaloryczną, a wszystko wróci do normy. A, zapomniałam o trądziku - to przecież tylko dojrzewanie. Uważam, że pani po prostu mnie olała. Dziewczyny, doradźcie.. czy powinnam udać się do innego lekarza rodzinnego i poprosić o skierowanie na badania? Jakie to mają być badania? Czy one są płatne? Mam 16 lat, wolałabym jeszcze poczekać trochę z wizytami u ginekologa, chociaż już zaczynam przygotowywać się psychicznie na taką właśnie wizytę ![]() Proszę o odpowiedzi, chociaż domyślam się, że podobnych postów było w tym wątku mnóstwo ![]() Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2346 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=ErMiRkA;16031175]Masz zły stosunek FSH do LH co jednoznacznie potwierdza PCO.
Testosteron masz w normie. Jeszcze powinnas zrobic prolaktyne, progesteron i estradiol i badania tarczycy. Mnie sie osobiscie wydaje, ze stosunek ma dobry i jest to Lh/FSH, i wynosi 0,8, a przy PCO to jest pow 1,5 i nawet jesli byl by taki wysoki stosunek to nie siwdaczy to jeszcze o pco. Najlepiej, zeby stwerdzic pco nalezaloby polozyc sie do szpitala i zrobic cala diagnostyke hormonalna. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2347 |
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczynki
![]() Spóźnione ale bardzo szczere chcę Wam złożyć życzenia : Małą gwiazdkę przed świętami Przyjmij proszę z życzeniami . Może spełni się marzenie , białe Boże Narodzenie lub gdy przyjdzie Ci ochota Niech to będzie gwiazdka złota bo gdy spada taka z nieba w tedy zawsze marzyć trzeba . No a jeśli tak się zdarzy, że srebrzysta Ci się marzy, możesz także taką zdobyć i choinkę nią ozdobić. Gwiazdka,gwiazdce zamrugała I choinka lśni już cała. Naszych marzeń jest spełnieniem, bo jest piękna jak marzenie. A pomarzyć czasem trzeba, Każdy pragnie gwiazdki z nieba ![]() ************************* **** |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam 17 lat i dopiero kilka miesięcy temu stwierdzono po badaniach i USG w szpitalu, że mam zespół PCO, ale tak naprawde wiem, że zaburzenia pojawiły się znacznie wcześniej. Mój poprzedni ginekolog zbagatelizował to, że mam grzybicę pochwy, a nawet nie powiedział nic o pęcherzykach na jajnikach, a USG miałam robione. Zmieniłam ginekologa, dostałam skierowanie na badania w szpitalu, wszystko wyjaśnił co i jak. Także nie radzę tego odwlekać, bo czym wcześniej tym lepiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2349 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, na usg jamy brzusznej lekarz spojrzała na jajniki i okazało się że torbiel ma ponad 5cm, zastanawiam się czy robić kolejne badania zlecone przez leakrza czy pójść odrazu z tym wynikiem bo to chyba nie jest maleńkie i może być problem? Jak myślicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2350 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2351 |
Zakorzenienie
|
ByeByeFatty ja też radziłabym wybrać się do ginekologa (a najlepiej do ginekologa- endokrynologa jeśli masz taką możliwość
![]() ![]() Pamiętaj, że ginekolog to lekarz jak każdy, naprawdę! Nie ma co się bać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2352 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem po badaniach może się okazać, że coś jest nie tak ale na razie nie ma co panikować. Zrób sobie badania hormonalne - wcześniej już były wypisane jakie i USG. Wtedy dopiero będziesz mogla się zacząć martwić.
![]() |
#2353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybyś śledziła wątek wcześniej wiedziałabyś że mam już stwierdzone PCO...teraz mam robione badania na nadnercza. Wydawało mi się że ponad 5cm to dość spora torbiel, ale dzięki za uspokojenie w takim razie poczekam chyba na wszystkie wyniki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2354 |
Zakorzenienie
|
Cherry2009 powiem Ci ze sie zdziwilam jak napisalas, ze ta torbiel ma ponad 5cm! i masz tylko jeden torbiel czy sa jeszcze jakies mniejsze a ten jeden jest tak duzy? a kiedy masz isc z wynikiem usg do lekarza?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2355 |
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny
W końcu po świętach udało mi się do Was dotrzeć ![]() Od wczoraj mamy z moim TŻ jakieś zatrucie żołądkowe - na zmianę biegaliśmy do toalety - na szczęście już przechodzi. Muszę Wam powiedzieć że moja mama zadzwoniła do mnie dzień przed Wigilią i zaprosiła nas więc pojechaliśmy, podzieliliśmy się opłatkiem, wymieniliśmy prezentami, zjedliśmy i z moim TŻetem pojechaliśmy do teściów. A co tam u Was?
#2356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A moze to grypa zaladkowa albo jelitowa... hmm tak czy siak probujcie pic duzo wody zeby sie nie odwodnic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2357 |
Rozeznanie
|
ja myślę że to może być od Whiskey ;-P
#2358 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2360 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
w kazdym razie, stosuj sie do zalecen lekarzy. ja mialam torbiel okolo 4 cm, od razu z nakazem operacyjnym (potwierdzonym lacznie przez 4 lekarzy), mimo ze ca125 mialam w normie, a moja mama ma 7 cm i nie karza operowac... bo jakis inny rodzaj. takze nie ma co sie martwic na zapas ![]() a co do wizyty u lekarza to po zdiagnozowaniu torbiela pchalam sie zawsze bez kolejki, bo mowilam ze pilna sprawa i tyle;p Edytowane przez ojejka89 Czas edycji: 2009-12-27 o 22:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2361 |
Zakorzenienie
|
Postaram się jak najszybciej zrobić badania i iść do lekarza, bo on nie wiedział o tym torbielu, zrobił mi się najwidoczniej przez ostatnie 2-3 miesiące. Pewnie wizyta będzie za 2-3 tygodnie, więc powinno być ok
![]() Trochę mnie przeraziło słowo "wielokomorowa" - pierwszy raz się z takim stwierdzeniem spotkałam, zawsze miałam jakieś zwykłe torbiele, lub z ciałami litymi(czy jak to tam dokładniej się nazywa). |
![]() ![]() |
![]() |
#2362 |
Zakorzenienie
|
Cherrry jest bardzo duzo rodzajow torbieli, slyszalam o przypadkach ktore byly wielkosci pomaranczy, nie wiem co lekarz zaleci, ale niektore mozna wyleczyc hormonami a niektore sie usowa operacyjnie... Z tym twoim torbielem postaraj sie isc naprawde w miare b. szybko, powiedz przy rejstracji ,ze to nagly przypadek i lekarz musi zobaczyc wyniki- wymysl cos byle by isc szybko bo on caly czas pewnie rosnie ... :/
Ja w czwartek przylatuje do pl i probowalam zalatwic sobie prywatnie gin ale nic z tego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2363 |
Zakorzenienie
|
Najgorsze jest to że nie wiadomo czego się spodziewać, niby chodzimy sobie każdego dnia i wszystko wydaje się ok a tu nagle idziesz na USG i cos wychodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2364 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
ja jak przeczytalam na usg ze mam teratome, a w google mi wyskoczylo ze teratoma=potworniak, to myslalam ze zawalu dostane;p ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2365 |
Raczkowanie
|
Witam was Kobietki mam pytanie oto moje wyniki badań: FSH 6.87 natomiast LH: 10.04. Czy stosunek FSH do LH jest prawidłowy? Pisze to w tym wądku ponieważ mam podejrzenie o PCO wszystko jest w toku i okarze się niebawem. Powiem wam że bylam u ginekologa z tymi wynikami ale on nic mi nie powiedział tylko tyle że wyniki są w normie. Podejrzewa PCO na podstawie usg dopochwowego ponieważ w jajniku mam mnustwo niepękniętych pęcherzyków. Dodam również że moje miesiączki to totalny obłęd pojawiają się tylko wtedy gdy je luteiną wywołam a samoistnie wystąpić niechcą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2366 |
Zakorzenienie
|
malawielka sama po sobie się przekonałam że tylko te badania mogą tylko sugerować co się dzieje i co jest przczyną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2367 |
Raczkowanie
|
cherrry2009 a jak myślisz czy mogłabym poprosić mojego ginekologa o skierowanie do szpitala aby tam mi porobili wszystkie niezbędne badania?? Bo w sumie to on sam stwierdził że nie ma pojęcia dlaczego zanika mi okres i trzeba go ciągle wywoływać. Na przykład teraz moge powiedzieć że w ciagu 2009roku miał 7 razy miesiączkę na 12 miesięcy więc coś jest nie tak. A i jeszcze ty ze swojego doświadczenia jakie byś mi poleciła badania?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2368 | |
Przyczajenie
|
[QUOTE=__Madzia__;16055038]
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2369 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Linttia;16107356]
Cytat:
Ja jak bralam anty zawsze waga szla mi w gore, po odstawieniu w przeciagu ok 6m-cy zawsze wracam do mojej normalnej wagi tj 56-58kg/165cm, ale w tym roku nie odbylo sie bez "malej dietki" ulozona przez dietetyka bo nie mam zaufania do tzw szybkich, kapuscianych, kawowych , owocowych diet -zawsze koncza sie mega klapa! W miare mozliwosci przestrzegalam diety efekty byly i zero jojo. ![]() ![]() Napisz prosze cos wiecej o tym oleju z wiesiolka - o tym jeszcze nie slyszalam. Napewno sie nie obejdzie bez laparoskopii? wiesz juz to na 100% ? ...Jak bedziesz miec dola to wejdz na ten watek, zawsze bedzie Ci lepiej, my wszystko w tym temacie rozumiemy bo same przez to przechodzimy, po to tu jestesmy, aby sie wspierac w smutnych chwilach i cieszyc drobinkami, ze cos idzie do przodu ![]() ![]() Edytowane przez simonee Czas edycji: 2009-12-28 o 20:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2370 |
Przyczajenie
|
Witam Was wszystkie dziewczyny,
Nie będę ukrywała ale ilczę na jaką pordę z Waszej strony. Nie dawono zdiagnozowano u mnie również PCO i tak się zastanawiam czy jedynym leczeniem jest branie tabl. antykoncepcyjnych? Prawie rok temu zrezygnowałam z nich i znowu muszę je brać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.