![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przyszle i obecne mamusie z USA
Ray-dziekuje
![]() ![]() Co do Twojego pytania gdyby Wam sie dziecko urodzilo podczas pobytu w Usa to dostaloby obywatelstwo chyba,ale niewiem jakby wygladaly inne formalnosci.... Co do ubezpieczenia-to u mnie zapewnia firma-placi sie skladki ,odciagaja jakas tam sume z kazdego czeku. Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2009-12-27 o 19:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
czarny elf to cos podobnie jak w Polsce
![]() zobaczymy jak to wyjdzie tak czy siak tz bedzie pewnie niedlugo znow w usa to muszemu zrobic liste ciuchow hehe najlpiej ciazowych ![]()
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
Ray, jezeli chodzi o urodzenie dziecka w USA, to CzarnyElf dobrze pisze - niewazne jaki jest status rodzicow, gdyz dziecko tak czy owak automatycznie dostaje obywatelstwo
![]() Ja sie tylko smieje, ze mi powinni chociaz zielona karte dac za to, ze dla panstwa 2 obywateli urodzilam ![]() Co do ubezpieczenia, to nas ubezpiecza pracodawca meza. Ale czasem jest tak, ze nie ma ubezpieczenia z pracy i trzeba samemu wykupic. Mysle, ze jesli przyjedziecie do Stanow na wizie pracowniczej, to firma dla ktorej pracuje maz powinna wszystko dla Was zalatwic.
![]() |
#124 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() najdziwniejsze bylo to, ze w kinie bylo conajmniej dziesiecioro dzieci... i to mniej wiecej w wieku malego..... co za idioci zabieraja dzieci do kina o tej porze? i to w dodatku na taki film..... paranoja jakas...... wrocilismy do domu o ok 4 am. A dzis pojechalismy do tescow na obiad wiec nastroj mam odpowiedni.... Cytat:
jesli chodzi o ubezpieczenie to dodam jeszcze, ze stawki sa zroznicowane w zaleznosci od firmy... i firmy ustalaja swoje limity..tzn ile zaplaca za dane procedury.. np u mnie standardowo placa 90% za lekarzy ale w praktyce czasem jest to 50% a czasem 100% i nie mam zielonego pojecia na jakiej zasadzie ustalaja te swoje liczby... poza tym ma sie tzw. 'co-pay' czyli sume ktora placisz z kieszeni przy kazdej wizycie.. u mnie jest to 25$.... poza tym mam limit wydatkow na czlonka rodziny 750$ na rok.. czyli gdy w ciagu roku oplaty medyczne, ktore oplacam z wlasnej kieszeni za jednego czlonka rodziny przekrocza ta sume to ubezpiecznie bedzie pokrywac wszystkie nastepne rachunki w 100%... no i musisz pamietac, ze nie kazdy lekarz akceptuje wszystkie rodzaje ubezpieczenia.... ubezpiecznie dentystyczne dziala na odrobine innych zasadach (w ogole nie kazda osoba z ubezpieczniem ma pakiet dentystyczny) bo nie placi sie 'co-pay' tylko ma sie z gory ustalony limit na rok.... np 1000$ .... mam nadzieje, ze napsialam najwazniejsze rzeczy.... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
co tu taka cisza dzisiaj?
ja odpoczywam po swietach..spalam w nocy 12 godzin.... w ogole dzis strasznie zmarznieta jestem i w ogole nie wstawalabym z kanapy ![]() maly nie mial dzisiaj drzemki wiec chyba zaraz padnie wiec jest szansa, ze bede miala fajny wieczor z mezem ![]()
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
Hej!
Ja jestem, ale dopiero teraz mam chwile by cos napisac. Leleth, ciesze sie, ze impreza sie jako tako udala ![]() ![]() My ostatnio zamawiamy filmy na Pay Per View na Dish Network i sa to takie "lekkie" filmy-komedie - np. Four Christmases albo Julie & Julia (chyba tak sie pisze). Na Sylwestra chce obejrzec nowy Ice Age ![]() Dzisiejszy dzien zaliczam do udanych, gdyz dowiedzialam sie, ze korporacja meza sie zgodzila na odkrecenie tej calej sytuacji z ubezpieczeniem i za 10-14 dni wszystko maja pokryc. Tak wiec jutro idziemy z mala na wizyte i na szczepienia. Wogole to z tego wszystkiego zapomnialam sie pochwalic, ze moja coreczka w sobote skonczyla 3 miesiace! Niesamowite jak ten czas leci - ja nie chce zeby ona tak szybko rosla ![]() Leleth, czy Ty sie moze orientujesz ile u Was sie placi za day care za godzine? Bo ja sie zastanawiam nad tym by juz teraz wyslac Adasia wlasnie do day care (tak zwanego pre-preschool), gdyz on wogole nie ma kontaktu z innymi dziecmi, no i wypadalo by zeby zaczal sie uczyc troche angielskiego. Zadzwonilam dzis do takiego day care blisko naszego domu, ktory ma bardzo dobre opinie, i sie okazuje, ze biora 10$ za godzine. Nie jest to duzo, ale problem polega na tym, ze ja chcialam by zeby Adas chodzil tylko 2 razy w tygodniu na 2-3 godzinki. A oni powiedzieli, ze ma byc minimum 10 godzin tygodniowo - czyli 100$ na tydzien. Nie za bardzo mi sie taka opcja usmiecha, gdyz ja nie potrzebuje nianki dla Adasia, poniewaz sama jestem w domu i moge go pilnowac, ale tak jak wspomnialam - chodzi mi o kontakt z dziecmi i o angielski dla niego. Nie wiem teraz czy mam szukac innego day care, gdzie byc moze sa inne zasady (w sensie, ze mniej obowiazkowych godzin) czy sie nie fatygowac, bo wszedzie jest tak samo ![]() Alguien & CzarnyElf, co tam u Was dziewczyny? Jak sie czujecie? Pozdrawiam i dobrej nocy zycze ![]()
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Leleth-dzieki za opinie co do Avatora
![]() Schoolcraft-u mnie nic nowego-w srode mam usg,pozatym czuje sie dobrze tylko jakas nerwowa jestem ale to chyba norma w moim stanie ![]() Ciesze sie ze sytuacja z ubezpieczeniem sie wyjasnila ![]() Niemoge uwierzyc ze Ewusia juz skonczyla 3 miesiace-ale ten czas leci-dopiero pokazywalas zdjecia jak wyszla ze szpitala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
Dopiero wrocilismy od rodzinki ze swiat, takze zajrze jutro na spokojnie tutaj
![]() ![]() Dobranoc dziewczyny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ale my mamy inny gust... ja nie lubie typowego amerykanskiego kina... sceny walki mnie draznia ...tak samo jak przewidywalnosc.... ja wlasnie ogladam z szwagrem 'Pride and Prejudice' ![]()
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
hello
![]() Wyspana, wypoczeta, najedzona super jedzonkiem przez swieta, tak sie dzisiaj czuje ![]() schoolcraft co do daycare, to mysle, ze to dobry pomysl dla Adasia, jesli on nie ma stycznosci z innymi dziecmi i angielskim. To bedzie dla niego najlepsza nauka. Ja bym podzwonila w kilka miejsc i popytala o ceny i warunki. To mozesz odetchnac z ulga, ze firma pokryje wszystkie koszty. Rozumiem Cie doskonale, ze buntowalas sie przed placeniem za cos, za co nie powinnas (i to jeszcze taka suma). leleth a my w sobote razem z siostra meza i jejmezem wybralismy sie do kina. Plan byl, by obejrzec avatar (chociaz ja sie bardzo opieralam, gdyz fantasy filmy sa zupelnie nie dla mnie, no ale jakos mnie namowili). Okazalo sie, ze wszystkie bilety wyprzedane na ta godzine, na ktora chcielismy. Wiec 5 min pozniej Sherlock Holmes - rowniez wyprzedane ![]() ![]() Wstawiam zdjecie mojego malego brzuszka w 16 tyg ![]() Edytowane przez Alguien Czas edycji: 2009-12-29 o 16:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny!
Bylam dzisiaj z moja malutka u pediatry i tak naprawde ona juz nie jest az taka malutka gdyz wazy 15 funtow i 14 uncji (6kg i 800 gram) oraz ma prawie 26 inchy dlugosci (czyli ok. 66 cm) ![]() Dostala 1 szczepionke i tak biedna plakala, ze az nie moglam jej uspokoic. Teraz lezy w lozeczku i cos do siebie gada, ale za nic nie chce zasnac ![]() CzarnyElf, trzymam kciuki za jutrzejsze USG ![]() Alguien, super brzusio ![]() ![]() Za to w drugiej ciazy prawie od poczatku brzuszek zaczal sie zaokraglac ![]() Leleth, no tutaj tez tak jest, ze za przedszkole sie placi po 300-400$ na tydzien. Ale to wtedy, kiedy dziecko calymi dniami jest w przedszkolu, a mi zalezy tylko na kilku godzinach tygodniowo. Musze podzwonic po innyc przedszkolach i sie popytac, tyle ze to przedszkole o ktorym pisalam wczesniej jest bardzo blisko domu i moglam by pieszo chodzic tam z Adasiem. Dziewczyny, co planujecie na Sylwestra? My bedziemy siedziec w domu i pewnie bedziemy ogladac jakis film. Podlaczylimy kilka polskich kanalow, wiec tak jak w tamtym roku bedziemy ogladac koncerty ![]()
![]() |
#132 | |
Wtajemniczenie
|
Alguien brzusio super
![]() ![]() Cytat:
![]() my dzis od rana jezdzimy po sklepach... szagier kupil sobie dwie pary butow i sweter ... ja jakos nic nie znalazlam dla siebie..tylko rekawiczki kupilam malemu...... a teraz pojedziemy do ksiegarni to sie chlopcy wyszaleja (tzn mlody i szwagier ...) czy u was jest tez tak zimno jak u mnie? bo u nas jest chyba -5 stopni i straszny wiatr.....
![]() |
![]() |
#133 |
Wtajemniczenie
|
leleth, u nas wczoraj bylo tak zimno. Bylo tez -5C, ale wiatr mocny wial i sie wydawalo, ze jest conajmniej -10C. Maz z synkiem poszli na spacer i by pojezdzic na sankach, ale wrocili chyba po 10 minutach, gdyz wiatr tak mocno wial, ze mieli snieg w oczach jak byli na zewnatrz.
Do nas na Sylwestra chcieli przyjsc znajomi, ktorzy przez rok sie nie odzywali, a teraz nagle sie im przypomnialo. Maja 2 dzieci - 10 i 8 lat, sa to chlopcy i sa bardzo glosni. Probowalam im delikatnie odmowic, gdyz wiem, ze oni cicho nie potrafia sie zachowac, a ja nie chce zeby Adas z Evcia sie obudzili w srodku nocy i potem ja zamiast powitania nowego roku bede miala urwanie glowy z obudzonymi dziecmi. I jeszcze taki jeden znajomy (ma prawie 60 lat ![]() ![]() ![]()
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
u mnie tez tak zimno
![]() ![]() my jeszcze nie wiemy, co na sylwestra, bo teraz wrocilismy do siebie (musielismy), wiec nie wiem, czy wybierzemy sie z powrotem do rodzinki. Wlasnie, polujecie na jakies sales after christmas? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Wtajemniczenie
|
Schoolcraft ja powiedzialabym wszystkim ze maz jest przeziebiony albo cos wiec potrzebujecie spokoju w sylwestra......
Alguien ja przeszlam dzis przez malla ale nic ciekawego nie znalazlam... w H&M na przecenie sa same szmaty doslownie..... w innych sklepach tez nie zauwazylam nic ciekawego....
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Leleth-Pride and prejudice tez ogladalam kilka razy
![]() Schoolcraft-wizyta jest o 3:30,czyli wieczorem powinnam juz cos wiedziec-odezwe sie ![]() ![]() Alguien-fajny brzuszek-u mnie tez chyba taki maly bedzie-no ale moze pozniej wyskoczy ![]() Co do Sylwestra-to jezeli rodzina przyjedzie z Colorado Springs to bedziemy z nimi-maja przyjechac w czwartek i zostac do soboty-ale przyjada z 2 malych dzieci wiec nie bedziemy balowac ![]() ![]() Co do wyprzedazy-to ja chcialabym cos upolowac-chcialabym jakas sukienke odcinana pod biustem,pare tunik.Z TZ bede sie wybierac na zakupy bo on potrzebuje nowych ubran ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
Dzien dobry kobietki
![]() Wlasnie cos slyszalam, ze w tym roku nie bedzie wielkich wyprzedazy. Podobno mniej pozamawiali, przygotowujac sie na slabsza sprzedaz, wiec i przecen bedzie mniej. CzarnyElf nie pamietam, czy tu pisalas, czy na naszym watku ciazowym, ale czemu nie bylas w pl przez 7 lat? schoolcraft zal Ci, ze corcia rosnie? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pisalam chyba ze nie bylam przez 7 lat na Swieta Bozego Narodzenia/Sylwestra-wybieram raczej swieta Wielkanocne albo inne miesiace na wyjazd.Ogolnie w Polsce bylam juz chyba 3 razy-ostatnio w kwietniu tego roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie dziewczynki!!!
Jak milo tu zagladnac i widziec, ze i Wy tutaj zagladacie ![]() leleth, dzisiaj maz bedzie gadal z tymi znajomymi odnosnie Sylwestra i im powie, ze w tym roku raczej nie jestesmy nastawieni na wielkie imprezowanie. Mam do Ciebie pytanko - czy Twoj maly spi juz w "doroslym" lozeczku? Jesli tak, to jakie kupiliscie? Mi Adas ostatnio wypadl ze swojego lozeczka ![]() Alguien, ja sie na zakupy po Swietach nie wybieram, gdyz po 1, nie mam jak sama pojsc, a z 2 dzieci nie chce za bardzo lazic po mall'ach. No i po 2, probuje troche schudnac, zeby bez problemu zmiescic sie w rzeczy przed ciazowe, wiec narazie nie umialam by znalezc odpowiedniego rozmiaru na siebie. Co do tego, zeby postarac sie o kolejne malenstwo to powiem Ci tak - z ogromna przyjemnoscia ![]() ![]() ![]() Byc moze jeszcze przed moja 30-tka zafunduje sobie ta przyjemnosc bycia mama po raz kolejny, jesli wszystko sie ulozy tak jak zaplanowalam (chodzi mi o moje wyksztalcenie, przyszla prace i inne plany). Ale wiadomo jak to jest - ja sobie moge planowac, a zycie pokaze. Elfiku, Ty juz wkrotce bedziesz miala USG, wiec trzymam kciuki mocno zacisniete ![]() Aaaa i cos takiego dzis przeczytalam na onet.pl - czytalas moze? http://wiadomosci.onet.pl/2103130,12...enie,item.html Dziewczyny, jakos tak mi ciezko jest zegnac ten stary rok... tyle sie w nim wydarzylo i tyle nam przyniosl, ze troche serce boli ze smutku. Ale mam nadzieje, ze nastepny rok bedzie jeszcze lepszy - dla kazdej z nas ![]()
![]() |
#140 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mam spokoj bo maly spi od 4-rech godzin.... i co ciekawsze nie ma zamiaru sie obudzic..... schoolcraft maly spi na razie w zwyklym lozeczku z IKEI, ktore posniej mozna niby zmieniac na lozko (ale nie bedziemy kombinowac bo brzydko to wyglada) zreszta maly uwielbia nasze lozko wiec jak tylko przestanie sie tak masakrycznie krecic w nocy to dostanie normalne lozko dla duzego chlopca ![]() ide budzic mlodego bo w ile mozna tak spac ![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
Slyszalam wczoraj w tv w newsach o tym 'cudzie'
![]() Ciaza to jest rzeczywiscie wyjatkowy stan. Zgodze sie z Toba, ze nie mozna do tego jednak podchodzic bez rozwagi. Ja tez chcialabym, by moje dzieci miale godne zycie, nie mowie tu o nie wiadomo jakich warunkach, ale zebym nie musiala martwic sie codziennie, jak przezyjemy. U mnie sytuacja z planami odnosnie dzieci jest bardzo ciekawa, poniewaz ja zawsze chcialam miec 3, natomiast moj maz startowal z 7, ale po wielokrotnym sprowadzaniu go na ziemie, twierdzi, ze 5 mu wystarczy ![]() ![]() ![]() Bylam dzisiaj w banku i nie chca mnie dopisac do konta meza, bo nie mam ssn jeszcze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#143 |
Wtajemniczenie
|
leleth, dziekuje za odpowiedz w sprawie lozeczka.
Twoj maly naprawde bardzo dlugo dzis pospal ![]() ![]() Alguien, Twoj maz ma bardzo ciekawe plany jezeli chodzi o dzieci - chce miec az 5, wow ! Zobaczymy co powie po tym jak pierwsze sie urodzi - ciekawe czy nadal tyle dzieci bedzie chcial ![]() A czemu nie mozesz miec prawa jazda bez ssn? Ja nie mam ssn i mam prawo jazdy ![]()
![]() |
#144 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Alguien ja chyba prawo jazdy zrobilam juz z SSN ... bo pamietam ze ejzdzilam do nich chyba 10 razy dowozac rozne papiery... i jeszcze mi sie przypomnialo, ze we wszystkich urzedach wystarczylo przyniesc akt slubu ze starymi dokumentami i nikt nic nie mowil ... poza tym w waszym przypadku bardzo wazne bedzie to, ze jestes w ciazy wiec nie zpomnij przyniesc jakiegos zaswiadczenia od lekarza..... ja jak zalatwialam to wszystko to korzystalam z informacji na immigrationportal.com .... na pewno znalazlabys tak odpowiedzi na swoje pytania
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny-no niestety nie mam dobrych wiesci( moje sny niestety sie sprawdzily)
Okazalo sie ze ciaza malutka-facetka okreslala na 6 tygodni-brak bicia serca no i juz zaczyna sie krwawienie-mam czekac na samoistne poronienie-jezeli nie odbedzie sie w ciagu kilku tygodni to mam sie zglosic na zabieeg. Wiedzialam- wczoraj snil mi sie malutki chlopczyk i ze nie byl on moj... No coz takie zycie-szkoda mi tylko Tz-byl taki smutny.... Pozdrawiam Was ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
CzarnyElf raz jeszcze mi przykro, pisalam juz tez w drugim watku. Trzymaj sie dzielnie
![]() A teraz tak... co do ssn - bez ssn nie wyrobi sie prawa jazdy to fakt, bylam i sie dowiadywalam. Mi przysluguje ssn od 2 tyg dopiero, odkad dostalam pozwolenie na prace. Za porada innych nie bylam jeszcze zlozyc aplikacji, bo ponoc przez okolo 2 tyg od otrzymania pozwolenia nie figuruje sie jeszcze w systemie i moga odmowic. Takze chcialam zaoszczedzic sobie niepotrzebnego jezdzenia kilka razy. Takze zamierzam jutro wybrac sie i zlozyc podanie o ssn(mijaja wlasnie 2 tyg), ale czy dotrze karta na czas i czy zdaze z nia pojsc do banku, to juz sie okaze...Wiem, ze w polskim banku nie wymagaja nic, ale chcielismy mnie dopisac do meza konta w BofA, gdyz polskiego nie mamy tu u siebie na miejscu. No i chcialam, zeby zdazyli przyslac jeszcze jakies wyciagi na nasze obydwa nazwiska, tak jak uscis radzi, ale o tym juz moge zapomniec... Ja wiem, ze nie powinnam sie stresowac, ze przeciez wszystko powinno pojsc dobrze na tym interview, bo nie mamy nic do ukrycia. Ale te cale procedury sa dosc meczace do przejscia i nie chcialabym zeby mi potem robili jakies problemy, bo jednego papierka mi zabraklo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Wtajemniczenie
|
Elfiku, bardzo mi przykro, ze tak sie stalo
![]() I w jaki sposob lekarka okreslila, ze juz sie zaczyna krwawienie? Jesli nic sie nie bedzie dzialo w ciagu kilku tygodni, to przed zabiegiem ja bym na Twoim miejscu poprosila o jeszcze jedno USG zeby sie upewnic na 100%, ze nic sie nie zmienilo. Alguien, trzymam kciuki, zeby Ci sie udalo wszystko zalatwic bezstresowo. W jaki sposob zalatwiasz zielona karte? Przez meza? Przez pracodawce? Ja bede zalatwiac przez meza i sie juz stresuje jakie cuda trzeba bedzie udowadniac, zeby dali mi zielona karte. Tyle sie naczytalam roznych historii, ze az mi niedobrze.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
schoolcraft - tak, przez meza obywatela. Wlasnie to jest najmniej przyjemne, ze powinien to byc najpiekniejszy okres w moim zyciu, bo dopiero co wyszlam za maz, teraz jeszcze spodziewamy sie dziecka, a ta przeprawa z urzedami do najmilszych nie nalezy. No i zawsze istnieje ten strach, bo rozne rzeczy sie slyszy i rozne sytuacje ludzie mieli...Ale miejmy nadzieje, ze wroce 19ego z radosnymi wiesciami i tym sie z Wami podziele
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
Alguien, jestem pewna, ze bedzie dobrze! Wez na to interview jakies zdjecia ze slubu, ogolnie wspolne zdjecia, nawet kartki zaadresowane do Ciebie i meza... I tak jak pisze leleth - zaswiadczenie od lekarza o tym ze jestes w ciazy tez bedzie wielkim plusem!
Mnie tez czeka to zamo zalatwianie za jakies 1,5 roku. Juz sie zaczynam bac. Ale u nas to juz 2 dzieci, wspolne konto w banku, dom kupiony na meza i na mnie, wiec nie powinno byc problemu. Tez juz zdazylam pozmieniac nazwisko z panienskiego na nazwisko meza na uczelni, w banku, oraz mam prawo jazdy na nowe nazwisko ![]()
![]() |
#150 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.