![]() |
#931 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
ja na swoje też musze czekać 2,5 roku... a potem nosić retainer, bo moja wada niestety powraca całkowicie... widze że ty nie muszisz go nosić
![]()
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2009-12-29 o 19:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#932 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
Wtajemniczenie
|
listerine chyba najostrzejszy aż łzy ciekną a policzki i dziąsła się wypalają
![]()
#934 |
Wtajemniczenie
|
Gonia - śliczne masz zęby
![]() ![]() Mi orto kazała listerine rozcieńczać i dopiero płukać ![]()
#935 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#936 |
Raczkowanie
|
ja teeeez lubie listerine..uwielbiam ten smak..
najgorszy to lacalut smakuje jak fluoryzacja w podstawowce.. masakra!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#937 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dziękuję ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#938 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Gratuluję wytrwałości ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
Papryczki wróciły!!! ![]() Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-12-29 o 21:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#939 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja 1 małe efekty widziałam już po 2 czy 3 dniach, nie pamiętam dokładnie... ale jak mówie była mała różnica ale ja ją dostrzegałam ![]() a co do płynów ja nie lobię colgate herbal (innych smaków nie próbowałam), potem czuć w buzi zioła a nie odświeżenie
![]() |
#940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#941 |
Raczkowanie
|
co wy takie hardcorowe??
mnie ostatnio signal wykonczył i oddalam ojcu, a sama z podkulonym ogonkiem wróciłam do łagodnego elmexa ![]() ![]()
#942 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#943 |
Raczkowanie
|
a wiecie moze czy mozna nosic aparat hmyy, nie na zewnatrz zebow a od srodka tj. tak zeby go nie bylo widac albo zeby byl widoczny ale minimalnie ?!
|
![]() ![]() |
![]() |
#944 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#945 |
Wtajemniczenie
|
można tylko nie każdy orto taki zakłada
![]() |
#946 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Co do past to ja używam tej co jest w domu. Czyli signal, blenda med i nigdy nic mi się nie działo xP. Ja tam nie widzę różnicy w tych wszystkich pastach ;].
Była aparatka: góra od 30.04.2009 ;] dół od 06.10.2009 ;] do 30.06.2011 ![]() "Nikt nie wie, że jest pod seksem i dusza"! ;D ![]() Vida me hace feliz ![]() Edytowane przez natalka92 Czas edycji: 2009-12-29 o 21:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#947 |
Wtajemniczenie
|
no ja pasty też używam tej co jest w domu ale najbardziej lubie te ostre
![]()
#948 |
Raczkowanie
|
Błagam! ratujcie!
Mam krzywe zęby. Chce sobie założyć aparat ortodontyczny. Mama mnie wyśmiała powiedziała "nie potrzebny ci!". Ale ja tak bym chciała... Mama sie nie skruszy, bo nawet nie widze realnych szans na to żeby je skądkolwiek wzieła. Postanawiam wziąść sprawy w swoje ręce. W końcu 2000-3000zł to nie jest aż tak drogo. Zresztą wydaje mi się, że jak nawet uzbieram niecałą sumę to mama doceni moje działania i gdzieś reszta pieniędzy się znajdzie. Proszę Was Wizażanki kochane. Doradźcie coś. Potrzebuje go jak najszybciej bo później efekty moją być mizerne, a teraz jeszcze może coś by się dało zrobić. Chodzę do I klasy liceum. Dokładniej mam 16 lat. Tylko czy pozwolą szesnastolatce pracować... Mieszkam w małym mieście... W ostateczności zostaje mi rozdawanie ulotek z kilku miejsc na raz... Płaca większa, wysiłek ten sam... Wizażanki, jak wy przekonałyście rodziców do założenia aparatu? Ja już nie wiem co mam robić. Czuje, że nic z tego nie będzie... Sama sobie na niego zarobie! Mama swoją "pozycję" motywuje jeszcze tym, że później zęby mi się będą ruszać, psuć, że te aparaty wcale nie są takie dobre, że każda ingerencja w nature jest szkodliwa bla bla bla... załamka ![]() Baaaaaaardzo proszę o jakiekolwiek odpowiedzi, pomysły... Chciałabym podjąć tą pracę w trakcie roku szkolnego więc liczą się godziny pracy. Z góry dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
#949 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do podjęcia się pracy- myślę, że to dobry pomysł. w końcu rodzice docenią twój wysiłek i zobaczą jak bardzo ci zależy.
sex, DRUMS & rock'n'roll! Edytowane przez wydziergana Czas edycji: 2009-12-29 o 22:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#950 |
Raczkowanie
|
ja pierwszy raz o aparacie rozmawiałam z rodzicami dzisiaj
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#951 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że zęby wpływają na to że uśmiech jest jakiś taki niesymetryczny, krzywy... Być może obyłabym się bez aparatu, ale tak bardzo podobają mi się takie białe, równiutkie zęby ![]() Gdy oceniłam całą sytuację to stwierdziłam, że najlepszym rozwiązaniem będzie jeśli sama zacznę działać a nie udawać biedną, nadąsaną dziewczynkę... Postaram się jutro dodać zdjęcie. Nie zwracajcie uwagi na kolor szkliwa nie każdego natura obdarzyła bielą! ![]() miiisiaa, ja też się napatrzyłam na piękne ząbki dziewczyn z tego wątku <marzyciel>. Zazdroszcze Wam... Edytowane przez scotiii Czas edycji: 2009-12-29 o 22:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#952 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moja mama też na początku nie chciała się zgodzić bo twierdziła że wcale nie są takie krzywe ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Cytat:
moje też nie są białe ![]() ![]()
![]() |
#953 |
Wtajemniczenie
|
scotiii - moi rodzice też mi odradzali, niestety wiele Ci nie mogę poradzić, bo musiałam sobie poczekać na pierwszą pracę i usamodzielnienie, żebym mogła zdecydować o aparacie. ale myślę, że możesz spokojnie poszukać sobie zajęć typu hostessa na promocjach, ulotki, pilnowanie dzieci znajomych itd. na jeden łuk powinno wystarczyć Ci ok. 1300-1500 zł (a może nawet mniej) + ok.200 zł za wyciski, zdjęcia rtg itd. a później po 50-150 zł za wizyty co 4-6 tygodni (przykładowe ceny dla normalnego aparatu met.). i nie bój się tak bardzo, że efekty będą marne kiedy założysz aparat po 16. roku życia - wiele z nas zakłada go po dwudziestce a efekty są super
![]()
#954 |
Wtajemniczenie
|
Scotiii nie martw się, na pewno ich przekonasz... a jeśli nie to sama uzbierasz na ten aparat. Ja cię rozumiem, bo sama nie miałam aż tak bardzo krzywych zębów, ale zawsze marzyłam o równych, białych kłach
![]() ![]()
#955 |
Raczkowanie
|
Nie krzyczcie ale nie wiem co to są łuki...
![]() Nie zagłębiałam się w to za bardzo... W sumie to sie poddałam, bo skoro nie bede miała pieniedzy no to przepadło... Ale wkońcu wpadłam na genialny pomysł, że sama zarobie, wyżeknę się wszytskich pokus i będe zbierać na aparat! Chciałabym założyć i górę i dół. Marzyłam o kosmetycznym ![]() ![]() ![]() Dziewczyny, czyli ile jest mi kasy w sumie potrzeba? 5.000? Jutro dodam jakies fotki, bo wiem ,że tak to trudno Wam nawet cokolwiek ocenić... Swoją drogą, mam nadzieję, że skoro moja wada nie jest duża, a może nawet mała to leczenie może trwałoby tylko rok wtedy i koszty byłyby mniejsze... Eh... właściwie cały czas sie tylko pocieszam. Coś słabo widzę ten aparat na moich zębach... ![]() Edytowane przez scotiii Czas edycji: 2009-12-29 o 23:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#956 | ||
Zakorzenienie
|
Wow, ale zębiszcza, prościuchne jak robione na zamówienie
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A to nie jest jakoś tak, że w Elmexie jest ileś tam procent fluorków (czy czegoś ) a w Listerine nie ma ani krzty, za to Listerine jest bakteriobójczy? Tak mi się wydaje, ale muszę sprawdzić. A nitki do ząbków to tylko Oral-B są takie specjalne do aparatów? Może macie jakieś ciekawe patenty na czyszczenie drutexów? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#957 |
Zadomowienie
|
Witam niewitanych, starszych stażem i tych eks.
Nie wiem czy mnie pamiętacie, ale muszę wylać gdzieś swe żale. ![]() ![]() Kolejną wizytę mam 4 stycznia i doradźcie co zrobić bo mam dylemat. Zastanawiam się nad dwoma wyjściami: 1) przychodzę i od progu pytam się jaka jest odpłatność, tłumacząc ile razy miałam dwa łuki zmieniane za 80 zł. Prawdopodobnie jej reakcja to: ok 80 zł - ale wydłuży mi czas leczenia i wyjdzie na swoje lub 160 i albo płacę, albo wychodzę 2) zapytam się innego ortodontę czy zechce kontynuować leczenie tylko boję się, że zaczniemy praktycznie od począrku, bo każdy pewnie ma swoją koncepcję i metody. No i jeszcze pozostaje zabranie wycisków, dokumentacji od wrednej orto ![]() podsumowując: jestem w czarnej d... ![]()
#958 |
Przyczajenie
|
jeśli chodzi o to "zaczynanie od początku", to musiałabyś trafić na wyjątkowego głupka albo kogoś mega-zachłannego, dlatego radzę spróbować wybrać się do tego "kogoś innego" - chociażby po to, żeby dowiedzieć się, ile biorą inni ortodonci w Twojej okolicy i czy nie spełniliby Twoich obaw. od razu powiem, że w moim przypadku KAŻDA taka comiesięczna wizyta kosztowała aż 200 zł (ale mój ortodonta był geniuszem, mam teraz naprawdę piękne zęby).
|
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, macie piękne zęby. I macie wstawiać zdjęcia co tydzień dla motywacji
![]() ![]() ksylwia czy na pewno miałaś robione przy nich obu wszystko co się da? Bo ja jak mam wymieniany drut, ligatury i łańcuchy w obu to płace 300 ( ![]() W każdym razie ja bym się bała postawić tak orto, zawsze może zakombinować tak jak napisałaś. Przeszłabym się po innych orto i sprawdziła ceny i zasady oraz możliwość przejęcia leczenia. Zabieraniem wycisków i zdjęć się nie martw, są Twoje. A jak jesteś z Warszawy to nawet mogę z Tobą pojechać bo dawno nigdzie afery nie robiłam ![]() ![]() dontdoithoney daj jakieś foty, co? Do it, honey, please ![]() Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2009-12-30 o 02:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#960 | |
Raczkowanie
|
Witam Was wszystkie jeszcze w starym roku,
w moim leczeniu bez zmian. Następna wizyta dopiero 13. stycznia więc może wtedy coś się zacznie dziać ![]() Cytat:
Aparat ortodontyczny można założyć praktycznie w każdym wieku. Jeżeli masz 16 lat to nie musisz obawiać się o efekty. Najlepiej byłoby skonsultować się z ortodontą, jaka wada, jakie leczenie i jaki koszt. Nie zawsze wszysko da sie przewidzieć. Mnie np. zakładali jeszcze aparat Hass a to dodatkowy koszt 500 zł. Aparatki, tak z ciekawości: ile płacicie za wizytę? Ktoś ostatnio wspomniał że za wymianę dwóch łuków chcieli mu skasowac 160 zł. To chyba drogo. Mnie ostatnio ortodontka zabrała 70 zł ale mam tylko jeden łuk... Hmmm.... Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.