![]() |
#1 | |
Zakorzenienie
|
![]() wszyscy jesteśmy nienormalni
Otóż... Zdziwiły mnie... Plakaty reklamowe. Idę sobie ulicą a tam...? Uśmiechnięte dziewczyny, obok szczęśliwy policjant i dziewczynki chore na zespół downa. Podpis "wszyscy jesteśmy nienormalni".
http://www.jasmalgosia.pl/fundacja/wszyscy.php Co wy o tym myślicie? Trafna kampania? Według mnie... wcale ![]() Cytat:
![]() Nienormalny - używam tego słowa w stosunku do osób których zachowanie odbiega od normy np kierowanie pojazdu po piwku, gdy dziewczyna zostaje na noc u chłopaka którego właśnie poznała. Na takie osoby powiedziałabym "Nienormalni! Czy oni wiedzą co robią? To nie jest normalne!" Ale osoba chora na zespół downa? ![]() Mam wrażenie że znaczenie słowa "nienormalny" zmieniło znaczenie. Jest negatywne, ktoś jest nienormalny, kopnięty. To się źle kojarzy. Czy wy się czujecie faktycznie nienormalne? Co wy myślicie o tej kampanii.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-12-30 o 18:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: wszyscy jesteśmy nienormalni
Nie będę wypowiadać się co do kampanii bo nie wiem nic na jej temat.
Chciałam powiedzieć tylko jedno- Zespół Downa to nie choroba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Właśnie tą kampanie poznałaś... Dobrze nie choroba, tylko wada, wrodzona wada. Mój błąd, to nie choroba tylko zespół wad wrodzonych ale i tak podtrzymuje zdanie że to nieładnie określać takich ludzi mianem "nienormalnych" (Tak samo jak tych z nerwicą natręctw o których mowa w kampanii)
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-12-30 o 19:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem nie bardzo trafne jest to hasło kampani, chociaż zapewni złych zamiarow nie mieli. Mogliby dac np hasło "Każdy jest inny" albo "Nie wszczyscy ejstesmy tacy sami" bo pewnie to mieli na myśli,ze każdy człowiek jest inny bo jeden nie je chleba a drugi ma zepsół Downa.
ja tez słowo "nienormalni" uzywam w zupełnie innnym znaczeniu niz autor hasła.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Wiem,że to nie było celowe,ale z racji mojego kierunku(oligofrenopedago gika) jestem wyczulona na takie sformułowania.
Co do kampanii ,całe hasło brzmi: "Jeden jest pracoholikiem, drugi liczy kroki. Inny nie je chleba albo prasuje bilety. Zuzia i Ola mają zespół Downa. Każdy jest inny. Wszyscy jesteśmy nienormalni." I w sumie się z tym zgodzę. Każdy z nas w jakiś,charakterystyczny dla siebie, sposób odbiega od tego co jest "ogólnie przyjęte" lub uważane za "normalne". Ja np. nie wyjdę z domu bez pierścionków-też dla kogoś pod tym względem będę nienormalna:P Myślę,że chodziło im o zwrócenie uwagi na kampanię- i jak widać- udaje im się to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
ZD to nie choroba, owszem, ale za to niesie za sobą przeróżne choroby (układu krwionośnego, oddechowego najczęściej) i upośledzenie umysłowe (znikomy promil osób z ZD nie ma upośledzenia). Mało tego - wobec społeczeństwa ma zdecydowanie pejoratywny wydźwięk. Dlatego absolutnie kampanię uważam za nietrafioną
![]() Jedno jest pewne - kampania zwraca uwagę społeczeństwa, i BYĆ MOŻE dzięki niej ktoś choć chwilę zastanowi się - chociaż najpewniej będą to ludzie związani emocjonalnie i zawodowo z osobami z ZD. Osobiście mogę powiedzieć, że z tymi ludźmi pracuje się super ![]() ![]() Natalczak, witam koleżankę po fachu ![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2009-12-30 o 19:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
no cóż, ja używając słowa 'nienormalnie' odnoszę je do czegoś, co faktycznie odbiega od normy, nie mieści się w standardy, jest inne ale w sensie negatywnym. A autorom kampanii raczej chodziło o 'wyrównanie różnic', brak izolacji takich osób od ludzi 'normalnych' (chyba że mylnie to odbieram).
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja myślę, że ta akcja jest skierowana do ludzi, którzy uważają osoby z Zespołem Downa za osoby nienormalne (głównie osoby młode), które widząc takie osoby oglądają się za nimi na ulicy, pokazują palcem, wyzywają od nienormalnych itp.
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16157570]ZD to nie choroba, owszem, ale za to niesie za sobą przeróżne choroby (układu krwionośnego, oddechowego najczęściej) i upośledzenie umysłowe (znikomy promil osób z ZD nie ma upośledzenia). Mało tego - wobec społeczeństwa ma zdecydowanie pejoratywny wydźwięk. Dlatego absolutnie kampanię uważam za nietrafioną
![]() Jedno jest pewne - kampania zwraca uwagę społeczeństwa, i BYĆ MOŻE dzięki niej ktoś choć chwilę zastanowi się - chociaż najpewniej będą to ludzie związani emocjonalnie i zawodowo z osobami z ZD. Osobiście mogę powiedzieć, że z tymi ludźmi pracuje się super ![]() ![]() Natalczak, witam koleżankę po fachu ![]() Witam ![]() No i jak widać autorom udaje się zwrócić uwagę na bilboardy i hasła i to pewnie jest dla nich najważniejsze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Otako, ale tak będzie - póki np. dla osób z ZD (czy z każdym innym upośledzeniem) nie będzie miejsc pracy. Kuzynka kilka lat mieszkała w Anglii, i jako córka oligofrenopedagożki była powiedzmy wyczulona na takie rzeczy - i tam osoba z ZD np. pakująca w sklepie zakupy czy sprzątająca nikogo specjalnie nie dziwi. Wiadomo, że nie każdy może pracować, ale umówmy się - wiele z tych osób owszem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Pytanie co to znaczy norma ?czy czasami nasze normy sa wlaściwe ,słuszne ?
Dla mnie osoba ktora siada po pijaku za kierownice nie jest nienormalna ,jest zwyczajnie głupia i nieodpowiedzialna. Każdy z nas ma jakies ułomnośći ,słabosci i ograniczenia tylko nie sa zdiagnozowane lub opisane jako chorba lub zespół wad wrodzonych (nabytych). ![]() Popieram kampanie społeczne ,szkoda ,ze nie sa tak promowane w np tv jak wszelakie głupie,krzywdzące reklamy. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-12-30 o 19:21 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16157570]
Osobiście mogę powiedzieć, że z tymi ludźmi pracuje się super ![]() ![]() Natalczak, witam koleżankę po fachu ![]() zazdroszczę doświadczenia. kiedyś szłam w tym kierunku, ale nie udało się. niestety ... rapifen, mam mieszane uczucia. wydaje mi się, że hasło miało raczej odnosić się do osób, określających ludzi upośledzonych "nienormalnymi". to i tak jedno z mniej agresywnych określeń. żeby przystanąć i zastanowić się. dlaczego samych siebie uważamy za normalnych, a ludzi z zespołem downa już nie? tak jak mówisz - zdrowemu człowiekowi zdarzają się wtopy prowadzenia po alkoholu czy lekkomyślnego spoufalania z nowopoznanym facetem. więc kto w ogólnym rozrachunku wychodzi na nienormalnego? ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Kampania miała zwrócić na siebie uwagę.
Ma zapadać w pamięć. Cel został osiągnięty. Tyle na ten temat.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie chodzi mi o prowadzenie samochodu po %, szaleńczych imprez z kacem moralnym na drugi dzień czy czegoś w tym stylu ;]
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Hmmm skoro każdy jest nienormalny, to kto jest normalny i skąd słowo normalny, norma, skoro każdy jest nienormalny? Gdyby każdy był nienormalny, nienormalność byłaby normą a normalność nienormalnością
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mnie się bardzo podoba. Zawsze uwazalam, ze nie jestem normalna
![]() "kazdy ma jakiegos bzika, kazdy jakies hobby ma ![]() Za normalnych uwazaja się ludzie, których brzydzą wszyscy odmiency - bo ktos jest innego wyznania, koloru skóry, bo jest niepelnosprawny/chory, bo jest gejem. Swego czasu pytalam bardzo wielu ludzi, czy uwazaja ze są nienormalni. Ci, co sie oburzali ze oni jak najbardziej są normalni stanowia dosc charakterystyczną grupę. Kampania dla mnie super. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Mnie ostatnio krew zalała jak zobaczyłam taki billboard z napisem 'Trzeba spełniać ich marzenia".
A moje już nie? A każdego innego? Rozumiem - tolerancja i te sprawy. Miało wyjść fajnie, chcieli dobrze. Hitler tez chciał dobrze... Wyszło jak wyszło, nie trafili z tymi hasłami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Na początku jak zobaczyłam hasło tej kampani to zrobiłam duże oczy i takie "eee.." - chyba kiepski slogan. Trochę kontrowersyjny, ale jakby się tak zastanowić to nawet trafny, dużo osób potrafi osoby z wadami wrodzonymi/genetycznymi/zmianami fizycznymi uznac te osoby za kolokwialnie mówiąc "nienormalne". Hasło mocne, ale do mnie dotarło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Wszyscy jesteśmy nienormalni" - bardzo mi się podoba to hasło i przemawia do mnie w 100%. Udana akcja.
kiedy patrzysz na wszechświat i myślisz: "A co ze mną?". I możesz usłyszeć, jak wszechświat odpowiada: "No a co z tobą?". Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie. Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Czy to powiązane z tym to nie wiem, ale tez dziewczynka z zespołem downa na plakacie i taki napis.
Z tymi hasłami to w ogóle nie trafili. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale widzisz, TY możesz sama zadbać o realizację własnych marzeń. Osoba z ZD (czy jakimkolwiek innym upośledzeniem, głównie widocznie umysłowym) - nie bardzo. A wiesz, te ich marzenia to czasem takie (najczęściej właściwie) bardzo prozaiczne: niech mi dobrze wyjdzie ta zupa, niech dostanę 5 w szkole, niech będę miała psa. I - niech przestaną mi dokuczać, przecież ja nie robię nic złego, ja tylko chcę żyć. To tak wiele dla Ciebie? Bo zazdrość aż bije po oczach z tej wypowiedzi Twojej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16166995]Ale widzisz, TY możesz sama zadbać o realizację własnych marzeń. Osoba z ZD (czy jakimkolwiek innym upośledzeniem, głównie widocznie umysłowym) - nie bardzo. A wiesz, te ich marzenia to czasem takie (najczęściej właściwie) bardzo prozaiczne: niech mi dobrze wyjdzie ta zupa, niech dostanę 5 w szkole, niech będę miała psa. I - niech przestaną mi dokuczać, przecież ja nie robię nic złego, ja tylko chcę żyć.
To tak wiele dla Ciebie? Bo zazdrość aż bije po oczach z tej wypowiedzi Twojej ![]() Szaja, żeby zrozumieć to, o czym piszesz, trzeba wiedzieć coś o tych ludziach, poznac ich, aby wiedzieć jak funkcjonują, myślą, czują, co daje zupełnie inne spojrzenie. A jak się o nich nic nie wie, to właśnie w takich kategoriach się mysli - pfff... a niby czemu oni są "lepsi", zasługują na "więcej" niż ja. Gdy się pozna osobę z np. ZD, przywiąze, wtedy taka myśl nigdy przez głowę nie przejdzie, wtedy myśli się, że oni naprawdę zasługują na więcej... No, przynajmniej ja myślałam. Do dzisiaj ciepło mi się na sercu robi jak wspominam tamtę pracę.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
http://www.tvn24.pl/0,1631505,0,1,ws...wiadomosc.html
Widzialam raz billboard z ta kampania. W telewizji nie, poniewaz telewizji w ogole nie ogladam. Nie ukrywam, ze na jego widok przyszedl mi do glowy moj wieloletni sasiad, ktory niestety odszedl w tym roku w grudniu. To byla dusza towarzystwa. Sam sie zatrudnil w sklepie - pakowal ludziom zakupy do siatek. Chetnie ze wszystkimi rozmawial, byl dobrym duchem mojej okolicy. Wielu osobom bardzo go brakuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Calkiem fajna kampania, kiedy słyszę hasło wszyscy jesteśmy nienormalni to uśmiecham sie pod nosem, bo to prawda, tak uważam.
Wszyscy jestesmy normalni - wszyscy jesteśmy nienormalni. ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kampania jak kampania - taka sobie, wg mnie. Rozumiem założenia i że trzeba trochę poprawić świadomość w stos. do ludzi np. z zespołem Downa. Tylko zawsze gdzieś mam poczucie przy tego rodzaju akcjach, że to takie trochę "odczarowywanie rzeczywistości". Pokłosiem takich akcji jest to, że o osobie otyłej nie wypada powiedzieć, że jest - no właśnie - otyła czy gruba, ale idzie się w jakieś kuriozalne nazewnictwo typu "puszysta", "większa" itd. Mówiąc złośliwie - "szczupła inaczej". Rozumiem, że język też kształtuje świadomość, ale.. Mnie się przypomniała inna akcja - jakiś czas temu była kampania "Stop wariatom drogowym". Pewnie pamiętacie. No i okazało się, że bodajże jakieś stowarzyszenie czy coś oprostestowało tą akcję, bo niby uwłaczała osobom upośledzonym umysłowo i chorym psychicznie.. Wszystko przez słowo "wariat". Dla mnie to oburzenie było bzdurne i szkodliwe, bo sama akcja "Stop wariatom drogowym" była i jest potrzebna (co widac po ilości krzyży przy drogach..). No chyba, że osoby np. ze schizofrenią uwazają siebie za "wariatów" i tak chcą się okreslać..
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16166995]Ale widzisz, TY możesz sama zadbać o realizację własnych marzeń. Osoba z ZD (czy jakimkolwiek innym upośledzeniem, głównie widocznie umysłowym) - nie bardzo. A wiesz, te ich marzenia to czasem takie (najczęściej właściwie) bardzo prozaiczne: niech mi dobrze wyjdzie ta zupa, niech dostanę 5 w szkole, niech będę miała psa. I - niech przestaną mi dokuczać, przecież ja nie robię nic złego, ja tylko chcę żyć.
To tak wiele dla Ciebie? Bo zazdrość aż bije po oczach z tej wypowiedzi Twojej ![]() Nie zazdrość ![]() Chodzi mi o to, że teraz jest wielki boom na tolerancję. A ktoś się przejmuje dziećmi z domów dziecka? Nie. Wiesz ile sierot marzy o byciu na billboardzie? Przecież takie dzieci z billboardów mają wiele - kochających rodziców, towarzystwo [widziałam na stronce jakieś tam placówki, swoją drogąfajny pomysł]. Może jestem przeczulona, to tylko moje zdanie. Nie chce żeby wynikła z tego jakaś kłótnia ![]() Dlatego powtarzam - każdy ma swoje zdanie. Jak wyżej pisałam pewnie chodzi o moje przeczulenie i chciałabym dla wszystkich jak najlepiej. Po prostu mam stały kontakt z sierotami i wiem, ze one też by chciały żeby przestali wytykać ich palcami "bo on/a mieszka w bidulu". Może kiedyś zrobią taką akcję, ale pewnie się nie doczekam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:20.