Planowanie dzidzi na rok 2010 - juz czekamy na maluszka:) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-30, 22:03   #61
aldii
Zakorzenienie

Dot.: Planowanie dzidzi na rok 2010 - juz czekamy na maluszka:)

Lenka
Muminek jaki fajny i spory brzusio witaj
Evitka rzeczywiscie malutki.Moj w 31 to juz byl gigancior Na kiedy masz termin ?
Lenko co do lutki to nie pomoge (nigdy nie bralam) - zadzwon jutro do gina.
Zwolnienie powinna Ci dac bez problemu,a urlop nie przepada
Scio suuuuper i niebawem do nas dolaczysz
Stary 2009-12-30, 22:18   #62
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
no wiem ze duzy brzusio ale mysle ze fajnie tak poparadowac...jak dotychczas nie tyje wiec moze sobie rosnąć :P Ostatnio troszke wolniej malal ale w 8 msc to juz mialam problem z schodami bo mi przeszkadzal :P

Co do zwolnienia to uwazam ze teraz dba sie o kobiety w ciazy bardziej i jak powiesz co i jak to dostaniesz L4 bez problemu
mam nadzieję

Cytat:
Napisane przez aldii Pokaż wiadomość
Lenka
Muminek jaki fajny i spory brzusio witaj
Evitka rzeczywiscie malutki.Moj w 31 to juz byl gigancior Na kiedy masz termin ?
Lenko co do lutki to nie pomoge (nigdy nie bralam) - zadzwon jutro do gina.
Zwolnienie powinna Ci dac bez problemu,a urlop nie przepada
czyli jak złożę ten wniosek o urlop na luty a potem się okaże że mam jednak L4, to urlop będzie jako niewykorzystany? bo wolę wniosek złożyć, w razie czego:/ nie dam rady w tej sesji, mam koszmarne egzaminy...

dziewczynki, znikam, będę w sobotę,
trzymajcie się cieplutko i samych radości w Nowym Roku!!!
Lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 22:21   #63
aldii
Zakorzenienie

Lenko jak dla mnie to tak
Tobie tez wszystkiego najjj w 2010
Stary 2009-12-30, 22:25   #64
gabisun
Zakorzenienie

Evitka śliczny brzuszek, taki malutki mam taki sam obraz ze słonecznikami
gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 23:08   #65
Kakusia
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez chce do was
witam Muminka
Napisz Nam coś o sobie bo my się tu znamy z poprzedniego wątku
To Twoja druga ciąża?

Evitka śliczny brzuszek taka zgrabna jesteś szkoda, że twarz zasłoniłaś
Co do tej ceratki co posłałaś linka - jak masz już to w domu - zakrywa całość materacyka czy tylko część? wydaje się być ciekawe...
A kupowałaś komplet pościeli na all ? rożek? bo nad tym się zastanawiam
Albo czy masz może smoczek z TT?
Najlepiej napisz mi co kupiłaś na all z wyprawki
co do prania ciuszków to chyba masz rację... pustą pralkę będę włączać? ale może szwagierki coś sypną ciuszkami na to liczę
Dziś wieczorem zakupiłam na all śliczne żółte bawełniane ogrodniczki od kobiety z mojego miasta (ba! z bloku obok jak się potem okazało) także jutro lub na dniach idę odebrać mój kolejny nabytek

Co do łóżeczka, my planujemy kupić takie z opcją przerobienia na tapczanik jedno mam upolowane na all a drugie w dziecięcym sklepie w moim mieście.

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Dziewczynki, zapisuję się do wątku
HURAAAA!!!! GRATULUJĘ KOLEJNEJ WRZEŚNIOWECZCE!!!

Cytat:
dziewczyny, te witaminki to najlepiej po posiłku, bo świetnie uzupełniają to co jecie, łączą się z naturalnymi witaminkami.
hmm z tym to moim zdaniem różne opinie chodzą ponieważ czasem to co jemy bądź pijemy zakłóca wchłanialność niektórych witamin i trzeba uważać niektóre witaminy - aby się dobrze wchłonęły - wręcz zaleca się pić na czczo...

A ja się obraziłam na męża i nie poszłam z Nim spać, przyjdę jak uśnie

Nasza Córunia

Moje drugie serce, inny rytm Mego życia - Dominiczka

Edytowane przez Kakusia
Czas edycji: 2009-12-30 o 23:10
Kakusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 23:14   #66
elcia0787
Zakorzenienie

GG do elcia0787

evitka super brzusio
elcia0787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 23:22   #67
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Witam mamusie
Pomidora 9 miesiecy z życia plemniczka cudooo, poplakalismy sie z mężem z tekstu "domek mnie wypycha"
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 23:29   #68
muminek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kakusia Pokaż wiadomość
witam Muminka
Napisz Nam coś o sobie bo my się tu znamy z poprzedniego wątku
To Twoja druga ciąża?
tak druga...mam 22 lata, wspanialego męża i syna. Mieszkamy w de Jestem odważna ryzykantka, optymistka, lubie ksiazki przygodowe i pamietniki ale nie mam ostatnio czasu ze wzgledu na dom, malego, wizaz i prace :P coś jeszcze??
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-30, 23:34   #69
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, mam do was 2 pytania:

czy któraś z was bierze luteinę? lekarka mi przepisała na II fazę tego cyklu, albo na wywołanie @, a jak nie będzie @ to na podtrzymanie ciąży. Miałam tego na 10 dni i jutro mi się kończy, mam tę luteinę dalej brać?? Boję się odstawiać..

a po drugie.. muszę do 10 stycznia zgłosić swój grafik w pracy i planowałam wziąć 2 tygodnie urlopu wypoczynkowego w lutym, na sesję. A 12 stycznia idę do lekarza i zamierzam poprosić lekarkę o L4, bo będę mieć okropną nerwówkę w styczniu/lutym (podwójna sesja na studiach, praca i pisanie pracy mgr.. zazwyczaj śpię w sesji 3-4 godziny dziennie bo z niczym się nie wyrabiam).. Obawiam się tego stresu, ale nie wiem czy lekarka na pewno L4 mi da I jeśli da, to czy nie przepadnie mi ten urlop, nie wiem jak to wtedy jest A muszę do 10.01 zadecydować
ja od samego poczatku biore luteine a niedlugo 28 tydzien sie zacznie. Moja gin mowi ze nie zaszkodzi a pomoze w razie czego.

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ----------

Ja mialam luteine na poczarku dlatego, że mialam 2male krwiaki,a pozniej zapobiegawczo zeby nic sie nie stalo i zebym nie miala rozwarcia, ale dodam ze jak byalm juz w ciazy to mialam operacje wyrostka ktory sie prawie rozlal, juz czesc"bebechow" mialam zalane i dlatego mialam luteinke, teraz tez pytalam czy mam jeszcze brac to mi pow ze nie zaszkodzi a pomoze wiec biore dalej....

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ----------

Dobrej Nocki Brzuchatki
A.Camus
Stary 2009-12-31, 00:03   #70
lindsley
Zakorzenienie

A ja znów na szybko...
Mam prośbę do dziewczyn, które nie były na wątku "Planowanie dzidzi na rok 2010" aby mi przysłały swoje dane do listy na PW. I jeszcze trzeba ustalić co na tej liście będziemy wpisywać I nie obiecuję kiedy ją zrobię ale zrobię na pewno...

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-31, 08:20   #71
Kakusia
Zakorzenienie

Cytat:
coś jeszcze??
a po jakim czasie zdecydowaliście się na drugie? czyli krócej mówiąc ile ma latek Twój synek?
to pewnie dlatego Dziewczyny nie mogły się nadziwić że w 9tc a już spory brzuszek - słyszałam, że w kolejnej ciąży szybciej go widać

Ja dziś będę raczej podczytywać bo mam kuuupe roboty - muszę po śniadanku lecieć na zakupy, a potem wejść do kuchni i:
- upiec sernik
- zrobić gulasz na wieczór
- zrobić sałatkę
- zrobić koreczki
- przygotować zimną płytę
a potem:
- umyć kuchnię
- umyć wszystkie parapety
- posprzątać swoje ciuchy
i na końcu:
- nie paść po tym wszystkim przed północą

Nasza Córunia

Stary 2009-12-31, 09:44   #72
aldii
Zakorzenienie

Kakusiu pytasz o smoczek do butelki, czy dla dzidzi?
A ja dzisiaj robie NIC - co by nie urodzic dzisiaj, ani przez kilka najblizszych dni
Stary 2009-12-31, 10:09   #73
marlenka0505
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Witaj. Napisz nam coś o sobie bo my tu wszystkie się już znamy...

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------
.
No to tak, w maju stuknie 30 -stka, to moja druga ciąża, jak wszystko dobrze się ułoży będę mamą około 27 lipca. Mam wspaniałą 5 letnią córeczkę, która w tej chwili pełni rolę mojego kuratora tzn mówi mi co mogę a czego nie i strasznie dba o brata/ siostrę w brzusiu. śmiechu mam z nią co nie miara

Cytat:
Napisane przez olayya Pokaż wiadomość
Pomidora opowieść jak z bajki
Aldi dzięki za rady, fajnie przetestujesz wszystko wczeniej a my będziemy korzystać z Twoich doświadczeń
Mnie lekarz kazał przez I trymestr brać kwas foliowy a póżniej witaminki ale powiedział że też nie muszę brać tak sztywno co dziennie i że wystarcy nawet co drugi dzień. A teraz łykam Prenatal. A jak jest u Was z witaminami? Bierzecie od samego początku i co dzienie czy macie jakieś inne zalecenia?
Ja biorę Prenatal od początku, akwas foliowy jest już w odpowiedniej dawce w nim zawarty. Mimo brania witamin wyniki mam już na granicy normy. 4 stycznia mam wizytę zobaczę co powie gin.
Cytat:
to moj brzusio w 9 tyg :P
Normalnie jest już co pokzywać

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
mój 30 tygodniowy brzuszek (niewiele sie różni od 9 tyg. brzuszka muminka )
uroczy

Cytat:
a po drugie.. muszę do 10 stycznia zgłosić swój grafik w pracy i planowałam wziąć 2 tygodnie urlopu wypoczynkowego w lutym, na sesję. A 12 stycznia idę do lekarza i zamierzam poprosić lekarkę o L4, bo będę mieć okropną nerwówkę w styczniu/lutym (podwójna sesja na studiach, praca i pisanie pracy mgr.. zazwyczaj śpię w sesji 3-4 godziny dziennie bo z niczym się nie wyrabiam).. Obawiam się tego stresu, ale nie wiem czy lekarka na pewno L4 mi da I jeśli da, to czy nie przepadnie mi ten urlop, nie wiem jak to wtedy jest A muszę do 10.01 zadecydować
dziewczyny już pisały, ale będziesz pewniejsza. L-4 przerywa urlop, a niewykorzystany urlop zostaje na później. Więc spokojnie możesz planowa urlop i w razie czego korzystać z l-4

Wy dziewczyny już o wyprawkach a ja dopiero myślę o spodniach ciążowych. Chyba na all sobie poszukam . Już tylko w jedne spodnie się dopinam

aldii piękną piłeczkę masz. Zaciskaj nogi, nie daj nie puść a na kiedy masz termin???

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

No i zapomniałam. Szampańskiej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2010. Niech dzieciątka zdrowo rosną. Mi picollo się już chłodzi, w tym roku będę z córką toast wznosić
Stary 2009-12-31, 10:43   #74
gabisun
Zakorzenienie

Marlenka to fajnie masz z córeczką może zdjęcie brzuszka nam wkleisz?
Aldii no masz rację oszczędzaj się, za tydzień już chyba ciąża będzie donoszona prawda? żeby tylko petardy maluszka nie pobudziły zbytnio
Kakusia no to roboty faktycznie masz sporo, a nie mozesz poprosić kogoś do pomocy? my Sylwestra spędzamy na domówce i jedzonko będą przygotowywały wszystkie baby
gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-31, 11:38   #75
muminek88
Zadomowienie

Cytat:
a po jakim czasie zdecydowaliście się na drugie? czyli krócej mówiąc ile ma latek Twój synek?
to pewnie dlatego Dziewczyny nie mogły się nadziwić że w 9tc a już spory brzuszek - słyszałam, że w kolejnej ciąży szybciej go widać
w pierwszej tez bylo wczas widac bo ja mam nawet nie w ciazy troszke brzuszka :P A synek ma niecale 13 miesiecy. Jak urodzi sie rodzenstwo bedzie mial 20 miesiecy

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
A ja znów na szybko...
Mam prośbę do dziewczyn, które nie były na wątku "Planowanie dzidzi na rok 2010" aby mi przysłały swoje dane do listy na PW. I jeszcze trzeba ustalić co na tej liście będziemy wpisywać I nie obiecuję kiedy ją zrobię ale zrobię na pewno...
a co mam ci dokladnie poslac na PW :P
Stary 2009-12-31, 11:50   #76
Kakusia
Zakorzenienie

Cytat:
Kakusiu pytasz o smoczek do butelki, czy dla dzidzi?
dla Dzidzi
No to odpoczywaj leniuchuj co byś do Nowego Roku w dwupaku wytrwała

Cytat:
a co mam ci dokladnie poslac na PW :P
tradycyjnie, imię, wiek, planowany termin porodu, a która już wie płeć to i płeć
Dobrze mówię szefowo Lindsley ?

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Kakusia no to roboty faktycznie masz sporo, a nie mozesz poprosić kogoś do pomocy? my Sylwestra spędzamy na domówce i jedzonko będą przygotowywały wszystkie baby
Gabisun my też robimy domówkę, tyle że w Naszym M, więc jak wiadomo, jest więcej przygotowań a szwagierka też przygotowuje papu

A ja dopiero wróciłam z zakupów a już tyle godzin, makabra!
Ale za to odebrałam już ogrodniczki dla Maleństwa - urocze

Nasza Córunia

Edytowane przez Kakusia
Czas edycji: 2009-12-31 o 11:53
Stary 2009-12-31, 12:12   #77
Pomidora
Zakorzenienie

Kochane, ja tak na szybko wpadłam. Ponieważ wątek jak najbardziej oczekujący to życzę wszystkim dzisiaj smacznego Piccolo, wspaniałych, donoszonych szczęśliwie i radośnie ciąż, szczęśliwego rozwiązania i pociechy z maleństw. A także dużo miłości w związkach

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-31, 12:38   #78
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Dziewczyny ja również życzę wam wszystkiego co najlepsze.Aby ten rok byl lepszy od poprzedniego i w ogole zycze wszytskiego najjj
A.Camus
Stary 2009-12-31, 13:17   #79
aldii
Zakorzenienie

Marlenka rowno za m-c
Gabisun donoszona juz bedzie w sobote
Kakusia ja akurat nie planuje dawac dzidzi smoka - zbedny gadzet, a poza tym po co przyzwyczajac dziecko do czegos, czego bedziesz musiala je pozniej oduczyc.Jezeli dzidzia bedzie miala gigantyczny odruch ssania, to dostanie max na m-c smoka - mam zapobiegawczo 2 z Aventu

Ja tez zycze Wam mamuski wszystkiego najcudowniejszego w 2010
Stary 2009-12-31, 14:04   #80
evitka21
Zakorzenienie

Lenko, w sprawie luteiny- moja koleżanka brała przez pierwszy trymestr na podtrzymanie (tak na zapas, bo jeden raz poroniła), także na pewno nie zaszkodzi, a potem sie z lekarzem skonsultujesz.

Cytat:
termin mam na 4.03
Cytat:
Evitka śliczny brzuszek, taki malutki mam taki sam obraz ze słonecznikami
obraz namalowała nam ciocia w prezencie ślubnym- ona malule-odgapia z pocztówek, kalendarzy, innych obrazów, więc możliwe że takie same mamy

Cytat:
Napisane przez elcia0787 Pokaż wiadomość
evitka super brzusio
dziękuję za miłe słowa. Ja się nawet bałam czy mi to dziecię rośnie w ogóle, ale mój lekarz na ostatniej wizycie mówił, że ok. Teraz w pon. mam wizytę z USG i już się nie moge doczekać żeby zobaczyć moją niunię i dowiedziec się ile waży itp

Cytat:
Evitka śliczny brzuszek taka zgrabna jesteś szkoda, że twarz zasłoniłaś
Co do tej ceratki co posłałaś linka - jak masz już to w domu - zakrywa całość materacyka czy tylko część? wydaje się być ciekawe...
A kupowałaś komplet pościeli na all ? rożek? bo nad tym się zastanawiam
Albo czy masz może smoczek z TT?
Najlepiej napisz mi co kupiłaś na all z wyprawki
co do prania ciuszków to chyba masz rację... pustą pralkę będę włączać? ale może szwagierki coś sypną ciuszkami na to liczę
Dziś wieczorem zakupiłam na all śliczne żółte bawełniane ogrodniczki od kobiety z mojego miasta (ba! z bloku obok jak się potem okazało) także jutro lub na dniach idę odebrać mój kolejny nabytek

Co do łóżeczka, my planujemy kupić takie z opcją przerobienia na tapczanik jedno mam upolowane na all a drugie w dziecięcym sklepie w moim mieście.
ta podkładka ma wymiary 60x90 (a moje łóżeczko 60x120, więc większą powierzchnię zajmuje)
z TT mam kupione i smoczki http://www.allegro.pl/item839309155_...2szt_0_3m.html
i laktator, do którego dołączona jest też butelka, ta w kształcie cyca
http://www.allegro.pl/item861943552_..._model_09.html

Z wyprawki to mam w zasadzie już wszystko, chcę jeszcze karuzelkę i na potem leżaczek dokupić, no i kilka kosmetyków. Napisz konkretnie co cie interesuje, to chętnie napiszę co mam i jak wygląda.

Pościel mam taką: (kolor zółta pepitka)
http://www.allegro.pl/item791978561_...y_darland.html
do tego falbanka http://www.allegro.pl/item791979512_...k_darland.html
i kupiłam też dodatkowe prześcieradełko, pokrowce na przewijak i dodatkowe poszewki na poduszkę i kołderkę (za 29zł, to od razu wzięłam)

na all kupiłam też:
-termometr doszuszno-naczołowy
- 2 kocyki (gruby akrylowy i cienki z puszka takiego jakby)
- poduszkę do karmienia
- pieluszki tetrowe i flanelowe
-podkłady do przewijania (ponoć super się w szpitalu sprawdzają również dla mam na łóżko)
- majteczki siateczkowe
- kilka ubranek
-laktator
-smoczki
-wanienkę ze stojakiem (trafiła mi się używana w moim mieście za grosze)

rożek mam od koleżanki, ale kupiłam też otulaczek (to już w sklepie normalnym)http://www.allegro.pl/item857841875_...tykolkowy.html
łóżeczko mam takie z kołyską: (RADEK II BIAŁE)
http://www.allegro.pl/item869426953_...z_kolyska.html

te łózeczka przeraniane na tapczanik są fajne, ale my nie mamy miejsca....

wózek MIKADO CITY CAR (wypróbowny przez koleżankę) spełnia wszystkiE moje niemałe wymagania, przede wszystkim ma skrętne koła i jest na pasach, czyli miękki i można bujać i super nierówności amortyzuje
mam kolor B4 (beżowy w kwiaty) http://www.allegro.pl/item869426953_...z_kolyska.html

Ja na podstawie list internetowych i porad koleżanek stworzyłam własną listę wyprawkową- mogę wkleić w razie co.

co do spodni na all to polecam takie oto jeansy
(są miękkie i elastyczne), noszę je od początku ciązy niemal.
Ja kupowałam u innego sprzedawcy http://moda.allegro.pl/item857858929...owe_roz_s.html

mam tez takie z kantem, http://www.allegro.pl/item869800750_...46_roz_38.html
i już są gorsze, krócej nosiłam, bo krawiec nie pomyślał o tym żeby w miejscu gdzie "golf" jest połączony ze spodniami użyć elastycznych nici, i tam zwyczajnie gniotą, choć we wszystkich innych miejscach są niby dobre.

i spódnicę mam, jest fajna http://www.allegro.pl/item869799718_..._46_roz38.html

jak miałyście okazję przejść się do sklepów dla ciężarówek i zobaczyć cenę, to widać, że różnica ogromna.....
a jak nie pasują to zawsze można zwrócić lub wymienić (wtedy tylko na wysyłce się traci)

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2009-12-31 o 14:08
evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-31, 14:51   #81
Kakusia
Zakorzenienie

Cytat:
z TT mam kupione i smoczki i laktator, do którego dołączona jest też butelka, ta w kształcie cyca.
laktator mam zamiar kupić ten sam tylko że u innego sprzedawcy gdzie będę mogła odebrać sobie osobiście. Słyszałam o nim dobre opinie, poza tym Zeberka która 3dni temu urodziła już mi zdawała relację z pierwszych prób odciągania mleczka właśnie tym laktatorem i pisze, że jest zadowolona
Co do smoczków - myślę nad tymi -Pure, a Soft i zastanawiam się jaka jest różnica oprócz miękkiej tarczy

Cytat:
Pościel mam taką: (kolor zółta pepitka)
do tego falbanka
a masz baldachim do tego czy nie? Podobają mi się właśnie takie porządne grube ochraniacze - ładnie się w realu prezentują ? - przymierzałaś już do łóżeczka?

Cytat:
na all kupiłam też:
-podkłady do przewijania (ponoć super się w szpitalu sprawdzają również dla mam na łóżko)
-wanienkę ze stojakiem (trafiła mi się używana w moim mieście za grosze).
oo o tych podkładach do przewijania nie słyszałam że możemy i my stosować w szpitalu - dobry patent
Co do wanienki, kurcze wściekła jestem bo wczoraj znalazłam stojak używany za połowę ceny z bliskim odbiorem osobistym, już miałam dać "kup teraz" ale komp mi się zawiesił i zanim się ponownie włączył to ja zajęłam się porządkami i umknęło mi to z głowy z samego rana lecę a tu wykupiona grrr teraz muszę czekać na następną okazję

Cytat:
Ja na podstawie list internetowych i porad koleżanek stworzyłam własną listę wyprawkową- mogę wkleić w razie co..
chętnie podpatrzę co masz na liście

Cytat:
a czy materiał ten dzinsowy wchodzi na brzuch czy są to spodnie bardziej biodrówkowate? szukam właśnie biodrówek z tym golfem w rozsądnej cenie... więc napisz albo wklej zdjątko gdzie się kończy dzins a zaczyna pas ciążowy?

Z góry dziękuję za odp

Cytat:
zbedny gadzet, a poza tym po co przyzwyczajac dziecko do czegos, czego bedziesz musiala je pozniej oduczyc.
Aldii ja planuję dawać choćby dlatego, żeby z moich cycusiów Dzidzia nie zrobiła sobie smoka czy "uspokajacza" do pociumkania jak to często się zdarza
Poza tym znam sporo mam, które też nie planowały a potem na szybkiego kupowały

Z okazji Nadchodzącego Nowego Roku Wszystkim Przyszłym Mamusiom życzę dużo zdrowia, szczęśliwych 9 m-cy ciąży, szybkich porodów, zdrowych Pociech oraz dużo miłości i wzajemnego szacunku w małżeństwie

Nasza Córunia

Edytowane przez Kakusia
Czas edycji: 2009-12-31 o 14:55
Stary 2009-12-31, 15:49   #82
aldii
Zakorzenienie

Kakusiu zadne dziecko, ktore nie ma wzmozonego odruchu ssania nie zrobi sobie z cyca uspokajacza - TO JEST MIT !!!!!!!!!!!!!! Naje sie i spokoj. Tylko dzieci ktore maja zwiekszony odruch ssania potrzebuja smoka - i to tez tylko na jakis miesiac, gora dwa....
Popytaj jakis madrych poloznych, powiedza Ci to samo.
Poza tym nie wiem jak jest w Twoim regionie, ale u mnie jak neonatolog zobaczy w szpitalu smoka, to jako pierwsza Ci go wywali....
Tak jak pisalam mam 2 awaryjne (ortodontyczne), ale watpie zebym ich kiedykolwiek uzyla
Stary 2009-12-31, 15:52   #83
muminek88
Zadomowienie

u mnie maly sam nie chcial smoka a po odstawieniu cyca musial dostac do zsypiania po czym go wypluwa
Stary 2009-12-31, 16:08   #84
Kakusia
Zakorzenienie

Cytat:
Kakusiu zadne dziecko, ktore nie ma wzmozonego odruchu ssania nie zrobi sobie z cyca uspokajacza - TO JEST MIT !!!!!!!!!!!!!! Naje sie i spokoj. Tylko dzieci ktore maja zwiekszony odruch ssania potrzebuja smoka - i to tez tylko na jakis miesiac, gora dwa....
Popytaj jakis madrych poloznych, powiedza Ci to samo.
Poza tym nie wiem jak jest w Twoim regionie, ale u mnie jak neonatolog zobaczy w szpitalu smoka, to jako pierwsza Ci go wywali....
Tak jak pisalam mam 2 awaryjne (ortodontyczne), ale watpie zebym ich kiedykolwiek uzyla
Mówię to co wiem od doświadczonych mamusiek i u Nas w szpitalach wręcz trzeba mieć awaryjnego smoka więc widać że co region to inaczej. A z tego co czytam na wątkach mamusiowych - dzieciątka dłużej niż tylko miesiąc potrzebują smoczka właśnie "na chwilę" żeby się uspokoić po czym jak usną same wypluwają.
No ale kwestia smoczków zawsze będzie sporna ile Mam tyle zdań

Wiecie co, ja już padam z nóg a gdzie tam północ Sernik upiekłam, sałatka w połowie, gulasz prawie gotowy, jeszcze koreczki, zimna płyta, no i pomyć filiżanki, kuchenkę i takie tam jejjjj dobrze, że mąż zaraz będzie i mi pomoże bo mój kręgosłup już kuleje

Nasza Córunia

Stary 2010-01-01, 11:17   #85
marlenka0505
Zakorzenienie

Cytat:
Marlenka to fajnie masz z córeczką może zdjęcie brzuszka nam wkleisz?
poczekam aż podrośnie brzusio i wtedy wkleję, bo teraz to dla mnie on jeszcze ciążowy nie jest. Tylko mam problemy z zapięciem spodni
Cytat:
Marlenka rowno za m-c
Gabisun donoszona juz bedzie w sobote
Kakusia ja akurat nie planuje dawac dzidzi smoka - zbedny gadzet, a poza tym po co przyzwyczajac dziecko do czegos, czego bedziesz musiala je pozniej oduczyc.Jezeli dzidzia bedzie miala gigantyczny odruch ssania, to dostanie max na m-c smoka - mam zapobiegawczo 2 z Aventu

Ja tez zycze Wam mamuski wszystkiego najcudowniejszego w 2010
A to jeszcze spokojnie może sobie mała poczekać w brzusiu.
U mnie w mieście 30 i 31 grudnia był wysyp porodów. Te co trzymały w czasie Świąt do Nowego Roku już nie wytrzymały. Siostra szwagierki też urodziła 30 grudnia syna 4100. Wczoraj nam opowiadała ze szczególami jak wygląda cesarka - ta szwagierka pracuje na ginekologii.

Co do smoczków. Też jestem przeciw, ale... wszystko zależy od dziecka. Moja mała tak się darła że szok, ja smoczka nie chciałam dawać, jak byłam w ubikacji (chyba bo nie było mnie na sali) to położna sama jej dała smoczek - bo miałam wrazie czego.
Oliwia była tak wściekła, że ja miałam sutki poranione do krwi, mleko leciało z krwią, a dalsze karmienie było jednym wielkim bólem. Zbawienne dla mnie były takie silikonowe nakładki do karmienia.
Co do odciągaczy do pokarmu, to mi się przydał tylko raz, więc może warto zastanowić się z zakupem na zapas.
Cytat:

Ja kupowałam u innego sprzedawcy http://moda.allegro.pl/item857858929...owe_roz_s.html

mam tez takie z kantem, http://www.allegro.pl/item869800750_...46_roz_38.html
i już są gorsze, krócej nosiłam, bo krawiec nie pomyślał o tym żeby w miejscu gdzie "golf" jest połączony ze spodniami użyć elastycznych nici, i tam zwyczajnie gniotą, choć we wszystkich innych miejscach są niby dobre.

i spódnicę mam, jest fajna http://www.allegro.pl/item869799718_..._46_roz38.html

jak miałyście okazję przejść się do sklepów dla ciężarówek i zobaczyć cenę, to widać, że różnica ogromna.....
a jak nie pasują to zawsze można zwrócić lub wymienić (wtedy tylko na wysyłce się traci)
dzięki za linki i opinie My młodsze stażem ciążowym nie musimy kupować w ciemno
Stary 2010-01-01, 12:38   #86
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
laktator mam zamiar kupić ten sam tylko że u innego sprzedawcy gdzie będę mogła odebrać sobie osobiście. Słyszałam o nim dobre opinie, poza tym Zeberka która 3dni temu urodziła już mi zdawała relację z pierwszych prób odciągania mleczka właśnie tym laktatorem i pisze, że jest zadowolona
Co do smoczków - myślę nad tymi -Pure, a Soft i zastanawiam się jaka jest różnica oprócz miękkiej tarczy
ja też kupowałam u kogoś innego.
Być może mi sie laktator nie przyda, ale ja wolę mieć- w razie co zarówno nowy jak i używany można na all sprzedać, a jakby sie okazał potrzebny to w sklepach koło mnie ponad 150zł kosztuje i by mąż musiał latać i szukać.
Fajnie, że zeberka zadowolona .
ze smoczkami to nie wiem jaka jest różnica.

Cytat:
a masz baldachim do tego czy nie? Podobają mi się właśnie takie porządne grube ochraniacze - ładnie się w realu prezentują ? - przymierzałaś już do łóżeczka?
baldachimu nie mam, nie podobają mi się (dla mnie to zbieracz kurzu). Ochraniacze na łóżeczko jeszcze nie przymierzałam (w ogóle łóżeczko na korytarzu od pon. stoi w kartonie...mam nadzieję że pan mąż jutro raczy złożyć żeby zobaczyć co i jak- bo jeszcze mamy spór odnośnie miejsca gdzie będzie stało i żadne z nas nie chce ustąpić....).
Jak złożymy to przymierzę i dam znać.
Dużo osób mówi, że ochraniacze lepsze są takie na całe łóżeczko, ale ja estetka jestem i chciałam mieć od kompletu wszystko...jak się nie sprawdzi, to najwyżej będę kombinować. Ale tym się będę martwić później, bo to się zobaczy dopiero przy kilkumiesięcznym dziecku.

Cytat:
oo o tych podkładach do przewijania nie słyszałam że możemy i my stosować w szpitalu - dobry patent
Co do wanienki, kurcze wściekła jestem bo wczoraj znalazłam stojak używany za połowę ceny z bliskim odbiorem osobistym, już miałam dać "kup teraz" ale komp mi się zawiesił i zanim się ponownie włączył to ja zajęłam się porządkami i umknęło mi to z głowy z samego rana lecę a tu wykupiona grrr teraz muszę czekać na następną okazję
ja też właśnie na okazję trafiłam uważam- 35zł z odbiorem osobistym.
http://www.allegro.pl/item832168221_..._maluszka.html U mnie w sklepach sam stojak prawie 60zł kosztuje. Co prawda chciałam 100cm, a ta moja ma 84cm, ale się opłacało.
Na pewno jeszcze się trafi coś blisko ciebie.

Cytat:
chętnie podpatrzę co masz na liście
MOJA OSOBISTA LISTA

SPANIE i okolice
q Łóżeczko „Radek II”
q materacyk (kokos/gryka)
q prześcieradło x 2
q podkład pod materac (motherhood)
q śpiworek do spania
q pościel (2 zmiany)
q karuzela
q lampka nocna
q kocyki: 1 gruby, 2 cienkie
q przewijak
q pokrowce na przewijak (2szt)

q wózek Mikado city car z fotelikiem

DO KĄPIELI

q wanienka + stojak
q ręcznik z kapturkiem (2-3 szt)
q termometr kąpielowy

AKCESORIA
q cążki
q pieluchy tetrowe 10szt
q pieluchy flanelowe- 4szt.
q paklanki
q śliniaczki
q szczoteczka do włosków
q smoczek tommee tippee
q termometr do ucha
q otulaczek / rożek

KOSMETYKI

q waciki duże
q patyczki do uszu
q chusteczki mokre (schlecker/ rossmann/ nivea)
q emolient do kąpieli (emolium lub vitella)
q szampon /żel do mycia (nivea nutri sensitive 2 w 1)
q krem do buzi zimowy (bubchen a każdą pogodę lub aquastop ziołoleku)
q maść do pupy (bepanthen/ alantan plus/ linomag zielony )
q proszki do prania (dzidziuś)

DLA MNIE

q laktator tommee tippee
q poduszka poporodowa
q Poduszka do karmienia
q Majtki z siateczki
q Podkładki do wc
q Tantum rosa
q Podkłady poporodowe
q Podkłady do przewijania do szpitala
q Osłonki na piersi silikonowe avent ( do karmienia w razie co)
q Osłonki hydrożelowe epo fem (gojące na cyce- położna polecała bardzo)
q Maść sutkowa rossmann babydream i bepanthen

APTECZKA

q 70% roztwór spirytusu
q jałowe gaziki
q sól fizjologiczna / woda do noska
q maść majerankowa
aspirator do noska

(na potem, będę kupować jak będzie potrzeba)
q paracetamol
q esputikon (na kolkę)/ plantex
q czopki glicerynowe
q wit. D3
q viburcol czopki
q herbatki ziołowe na kolkę

UBRANKA – ilości wg uznania

q Kaftaniki
q Śpioszki
q Pajacyki
q Body dł. Rękaw
q Body krótki rękaw
q Czapeczki (cienkie i grubsza)
q szalik
q Skarpetki
q Rękawiczki
q Kombinezon
q niedrapki

mam też listę do szpitala w razie co

Cytat:
a czy materiał ten dzinsowy wchodzi na brzuch czy są to spodnie bardziej biodrówkowate? szukam właśnie biodrówek z tym golfem w rozsądnej cenie... więc napisz albo wklej zdjątko gdzie się kończy dzins a zaczyna pas ciążowy?
W sumie nie wiem- przymierzę i dam znać. Ale jak pisałam są super wygodne.
A w poniedziałek wkleję ci fotkę to zobaczysz dokładnie. (Ja kupowałam u innego sprzedawcy- mogę poszukać idać znać u kogo)

Cytat:
Aldii ja planuję dawać choćby dlatego, żeby z moich cycusiów Dzidzia nie zrobiła sobie smoka czy "uspokajacza" do pociumkania jak to często się zdarza
Poza tym znam sporo mam, które też nie planowały a potem na szybkiego kupowały
Ja też niby wolałbym żeb moje dziecię smoka nie potrzebowało, ale w razie co wolę mieć- najwyżej nie dam. Słyszałam dokładnie takie same opinie jak ty kakusiu, że cyc niektórym dzieciom służy jak uspokajacz właśnie.

Cytat:
Napisane przez marlenka0505 Pokaż wiadomość
dzięki za linki i opinie My młodsze stażem ciążowym nie musimy kupować w ciemno
bardzo proszę, polecam się na przyszłość

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2010-01-03 o 14:27
evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-01, 12:50   #87
aldii
Zakorzenienie

Marlenko to podrzuc troche szczegolow odnosnie cc, bo mnie to czeka niestety
Evitka do apteczki dodaj jeszcze wit. K
Moja serdeczna kolezanka urodzila dzis w nocy coreczke - Lenke

Mialam wczoraj siedziec w domku, ale jednak skusilam sie na imprezke u znajomych bylo swietnie - usmialam sie niesamowicie. No i melduje sie w 2010 wciaz w dwupaku

Edytowane przez aldii
Czas edycji: 2010-01-01 o 12:51
aldii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-01, 14:49   #88
Darusiaaaa
Zakorzenienie

witam.
Co do smoka jesli bedzie taka potrzeba to nie bede robic problemu i do szpitala tez na pewno wezme.
Za szczegolowa wyprawka sie jeszcze nie ogladalam ale juz troszke ciuszkow mamy dla Kacperka
teraz w styczniu kupimy czesc rzeczy, pozniej w lutym zeby wszystko juz bylo, a w marcu wozek i lozeczko. Termin mam na 04.04.2010

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

zaraz wam wstawie zdjecie moich spodni, orpucz tych mam 2 pary jeszcze i jestem bardzo zadowolona. Tylko tamte juz dlugie a te rybaczki.
A.Camus
Stary 2010-01-01, 14:57   #89
Darusiaaaa
Zakorzenienie

H&M seria mama
A.Camus
Stary 2010-01-01, 15:46   #90
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
HURAAAA!!!! GRATULUJĘ KOLEJNEJ WRZEŚNIOWECZCE!!!

hmm z tym to moim zdaniem różne opinie chodzą ponieważ czasem to co jemy bądź pijemy zakłóca wchłanialność niektórych witamin i trzeba uważać niektóre witaminy - aby się dobrze wchłonęły - wręcz zaleca się pić na czczo...
Dlatego trzeba czytać skład, co się bierze.. Ja witaminek nigdy na czczo, zawsze po posiłku. Tak mnie nauczyli na studiach i tak robię

Darusiaaaa, evitka, dzięki za odpowiedź, nie odstawiłam luteinki, poszłam do rodzinnego i mi wypisał receptę, biorę cały czas.

Cytat:
Napisane przez marlenka0505 Pokaż wiadomość
dziewczyny już pisały, ale będziesz pewniejsza. L-4 przerywa urlop, a niewykorzystany urlop zostaje na później. Więc spokojnie możesz planowa urlop i w razie czego korzystać z l-4
dzięki
Lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości