Od jutra startuję z dietą dukana - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-31, 10:01   #31
Brenda_21
Zakorzenienie

GG do Brenda_21 Send a message via Skype™ to Brenda_21
Dot.: Od jutra startuję z dietą dukana

Cytat:
Napisane przez ggabi11143 Pokaż wiadomość
nawet jak bede mądrze wychodzić z diety to bedzie źle? co ci sie dokładnie stało ze załujesz?
bo żeby mądrze wyjść z tej diety nadal musiała byś się głodzić.. a jak zaczniesz powoli jeść troszke więcej to i tak przytyjesz. No jesli już ją stosujesz, to zobaczysz na sobie jak działa. Chociaż na innych wątkach też dziewczyny piszą, że to jest wyniszczanie organizmu. Po prostu później może Ci się gorzej chudnąć, bo metabolizm się popsuje..
Stary 2009-12-31, 10:04   #32
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Brenda_21 Pokaż wiadomość
bo żeby mądrze wyjść z tej diety nadal musiała byś się głodzić.. a jak zaczniesz powoli jeść troszke więcej to i tak przytyjesz. No jesli już ją stosujesz, to zobaczysz na sobie jak działa. Chociaż na innych wątkach też dziewczyny piszą, że to jest wyniszczanie organizmu. Po prostu później może Ci się gorzej chudnąć, bo metabolizm się popsuje..
a ty jak długo po niej przestawiałaś się na normalne jedzenie ?

a co sądzisz o diecie plaż południowych? tak ją zachwalają , a mniej mozna jesc niz na kopenhaskiej.
Stary 2009-12-31, 10:16   #33
Brenda_21
Zakorzenienie

Cytat:
a ty jak długo po niej przestawiałaś się na normalne jedzenie ?

a co sądzisz o diecie plaż południowych? tak ją zachwalają , a mniej mozna jesc niz na kopenhaskiej.
wiesz ciężko mi powiedzieć.. jakiś czas po kopenhadzkiej jadłam mało bo żołądek mi się skurczył.. ale z czasem jadłam coraz wiecej i wiecej, chociaż i tak a to ciemne pieczywo i zero słodyczy, a i tak przytyłam...

dieta plaż południowych, też o niej słyszałam, ale jakoś nie miałam okazji jej wypróbować, trzeba sie bardzo pilnować i tworzyć różne dania, dlatego wybrałam dietę dukana, mam nawet całą jego książkę w postaci elektronicznej, i tam jest wszystko opisane .
Stary 2009-12-31, 10:37   #34
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
wiesz ciężko mi powiedzieć.. jakiś czas po kopenhadzkiej jadłam mało bo żołądek mi się skurczył.. ale z czasem jadłam coraz wiecej i wiecej, chociaż i tak a to ciemne pieczywo i zero słodyczy, a i tak przytyłam...

dieta plaż południowych, też o niej słyszałam, ale jakoś nie miałam okazji jej wypróbować, trzeba sie bardzo pilnować i tworzyć różne dania, dlatego wybrałam dietę dukana, mam nawet całą jego książkę w postaci elektronicznej, i tam jest wszystko opisane .
a na czym polega ta dieta?
Stary 2009-12-31, 10:44   #35
Brenda_21
Zakorzenienie

Cytat:
a na czym polega ta dieta?
to ktoś założył wątek i nie napisał nic o diecie?

Dla zainteresowanych moge przesłać na meila cała książkę...

a to w skrócie

DIETA PROTEINOWA -Protal ( proteiny +naprzemienne, franc. proteines + alternatives) nie jest zwykłą dietą , lecz kompletnym planem utraty masy ciała , nierozerwalną całością , którą w całości przyjmujemy lub odrzucamy . Składa się z czterech następujących po sobie etapów:

Protal 1

Faza ataku prowadzona za pomoca diety czysto proteinowej pozwala na efektowny start przynoszący niemal tak błyskawiczne rezultaty jak głodówka lub dieta oparta na proteinach w proszku, ale bez ich wad i niebezpieczeństw.

Protal 2

Faza równomiernego rytmu utraty wagi opiera się na naprzemiennej diecie proteinowej, która pozwala szybko dojść do upragnionej wagi.

Protal 3

faza utrwalenia uzyskanej wagi i niedopuszczenia do pojawienia się efektu jojo , szyli szybkiego ponownego przybrania na wadze, to okres w którym należy być szczególnie ostrożnym. Trwa dziesieć dni na każdy utracony kilogram.

Protal 4

Faza definitywnej stabilizacji opiera się na prostej zasadzie , niezbędnej, by zachować uzyskaną wagę: jeden dzień ścisłej diety proteinowek w każdy czwartek do końca zycia. Zalecenie ostre i niepodlegające żadnym negocjacjom, ale wystarczająco [COLOR=#018D25 ! important]skuteczne[/COLOR] i precyzyjne, aby można je było zaakceptować na tak długi czas.

MEMENTO KURACJI UDERZENIOWEJ

W tym okresie trwającm id jednego do dziesięciu dni możecie żywić się ośmioma kategoriami produktów wymienionych poniżej.
Z tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia.
Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć.
Zasada jest zatem prosta i nie podłega dyskusji: wszystko , co jest wymienione na zamieszczonej poniżej liście jest całkowicie dozwolone, a to, czego na niej nie ma , jest zakazne, zapomnijcie o tym na razie , wiedzac, że w niedalekiej przyszłości pokarmy te wróca do waszego jadłospisu.

-chude mieso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z koscia, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
-podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
-wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
-owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
-drób oprócz kaczki i bez skóry
-chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
-jaja
-chude produkty nabiałowe
-póltora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
-środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie)

Poza środkami wspomagającymi i ośmioma poprzednio opisanymi kategoriami, nie wolno wam jeść NIC INNEGO.
Produkty, które nie są wymienione na tej liscie, są zabronione w fazie kuracji uderzeniowej.
Skoncentrujcie się na tym, co jest dozwolone i zapomnijcie o reszcie.
Urozmaicajcie wasz jadłospis, jedząc te produkty po kolei lub dowolnie je mieszając, i zawsze pamiętajcie, że możecie bez obaw korzystać ze wszystkich figurujących na liście składników .

MEMENTO KURACJI O RÓWNOMIERNYM RYTMIE ODCHUDZANIA

Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez zadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie następujące surowe lub gotowane warzywa:
pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi.

MEMENTO KURACJI POZWALAJĄCEJ NA UTRWALENIE WAGI

Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram.
Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dzisięc dni, co stanowi dwieście dni, czyli sześć miesięcy i dwadzieścia dni, a 10 kg oznacza sto dni. W ten sposób każdy łatwo obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji.
Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:

-pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej
-warzywa kuracji równomiernej
-jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
-2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
-40 gramów sera
-2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
-udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej

Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze:
-dwa odświętne posiłki w tygodniu

Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo
-jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu –niewymienny i bezdyskusyjny

MEMENTO KURACJI OSTATECZNEJ STABILIZACJI

Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Spożywać codziennie 3 łyżki stołowe otrąb owsianych.
Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej przyszłości.
Stary 2009-12-31, 11:00   #36
ggabi11143
Rozeznanie

dzięki za opis diety
Stary 2009-12-31, 13:57   #37
wewiora
Raczkowanie

Cytat:
tylko kochana kopenhadzka to głodówka - popsuje ci sie metabolizm.. i nawet jak schudniesz, to potem.. niestety mozesz przytyć, tyle ile schudłąs albo i wiecej. Ja tez stosowałam kopenhadzka i juz tego błedu nie popełnie,.,
no własnie co sie stało ?

a juz widze, cosik mi sie nie wyswietlilo

Gabi a ty, tora diete bedziesz stosowac ostatecznie?

Brenda ja bym chciala te książkę jezeli można prosić

Edytowane przez wewiora
Czas edycji: 2009-12-31 o 14:00
wewiora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 14:22   #38
ggabi11143
Rozeznanie

wewiora - nie zrozumiała pytania , jak ostatecznie ?
Stary 2009-12-31, 14:27   #39
wewiora
Raczkowanie

Cytat:
wewiora - nie zrozumiała pytania , jak ostatecznie ?
ktora dietke kochana wybralas
wewiora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 15:15   #40
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wewiora Pokaż wiadomość
ktora dietke kochana wybralas
bede na kopenhaskiej , tylko kiedy bede głodna bede jadła owoce . a ty? od jutra juz dietka ? która?
Stary 2009-12-31, 15:51   #41
Brenda_21
Zakorzenienie

Cytat:
bede na kopenhaskiej , tylko kiedy bede głodna bede jadła owoce . a ty? od jutra juz dietka ? która?
wybacz.. nie chce cię pouczać.. ale jesli będziesz na kopenhadzkiej, to nie można jeśc nic innego.. inaczej dieta ta nie ma najmniejszego sensu, To juz lepiej ograniczyc ogólnie jedzenie. Jesli dieta jest jakas rygorystyczna , nie wolno wprowadzac zadnych zmian... ale wiadomo zrobisz jak uważasz. Ja chcę tylko pomóc.
Stary 2009-12-31, 16:23   #42
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
wybacz.. nie chce cię pouczać.. ale jesli będziesz na kopenhadzkiej, to nie można jeśc nic innego.. inaczej dieta ta nie ma najmniejszego sensu, To juz lepiej ograniczyc ogólnie jedzenie. Jesli dieta jest jakas rygorystyczna , nie wolno wprowadzac zadnych zmian... ale wiadomo zrobisz jak uważasz. Ja chcę tylko pomóc.
to psuje efekt diety czy jak ? czemu nic nie mozna ?
Stary 2009-12-31, 16:56   #43
Brenda_21
Zakorzenienie

Cytat:
to psuje efekt diety czy jak ? czemu nic nie mozna ?
no psuje. Bo w tej diecie sa tak specjalnie ułożone składniki, że nie można ncizego dodawać. Nie wiem skąd ta diete brałaś, ale zawsze jak się z nia spotykam to jest tam zaznaczone, że nie używa sie soli ani przypraw, cukru chyba tez nie.. nie pamietam i na pewno nic się nie dojada!
Stary 2009-12-31, 18:02   #44
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
no psuje. Bo w tej diecie sa tak specjalnie ułożone składniki, że nie można ncizego dodawać. Nie wiem skąd ta diete brałaś, ale zawsze jak się z nia spotykam to jest tam zaznaczone, że nie używa sie soli ani przypraw, cukru chyba tez nie.. nie pamietam i na pewno nic się nie dojada!
tez tak pisało ze nie wolno , ale jestem ciekawa dlaczego
Stary 2010-01-01, 15:54   #45
ilonek71
Raczkowanie

Brenda, poproszę na maila książkę - chcę pilnie zacząć
Pozdrawiam i wytrwałości życzę!
Ilona.
ilonek71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-01, 18:01   #46
Brenda_21
Zakorzenienie

Cytat:
nie wolno dlatego, że dieta jest tak skonstruowana aby odpowiednio dostarczyć organizmowi czy to białka, czy węglowodanów itp. wszystko jest rozpisane w równych posiłkach i w równych odstępach czasu tak by dieta się uzupełniała. Jesli Ty sobie zjesz w międzyczasie coś.. to popsujesz cały ten mechanizm, dostarczysz więcej kalorii i innych substancji odżywczych.
Stary 2010-01-01, 19:33   #47
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
nie wolno dlatego, że dieta jest tak skonstruowana aby odpowiednio dostarczyć organizmowi czy to białka, czy węglowodanów itp. wszystko jest rozpisane w równych posiłkach i w równych odstępach czasu tak by dieta się uzupełniała. Jesli Ty sobie zjesz w międzyczasie coś.. to popsujesz cały ten mechanizm, dostarczysz więcej kalorii i innych substancji odżywczych.
zrezygnowałam z diety .... rzuciłam sie na słodycze ... dieta nic nie warta a co u ciebie?
Stary 2010-01-01, 19:41   #48
Brenda_21
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
zrezygnowałam z diety .... rzuciłam sie na słodycze ... dieta nic nie warta a co u ciebie?
a moge wiedziec, na którym dniu tej diety byłas? Może, ale nie musi zdarzyć się tak, że jak przerwałas diete w trakcie to przytyjesz. Najlepiej podejśc do tego z głową. Skoro wątek założony jest z myślą o diecie Dukana ( choć taki już istnieje) to może spróbuj przejść na taką dietę. A jeśli nie jesteś w stanie stosować się do diety proponuję zdrowe racjonalne odzywianie, ćwiczenia na te partie ciała które najbardziej chcesz zrzucić i raz w tyg. możesz sobie zrobic mały dzien grzeszków. Może na poczatek tak Ci będzie łątwiej. Bo w diecie trzeba być bardzo stanowczą.
ja zaczynam od poniedziałku, ponieważ w niedziele mam zareczyny, robie obiad itp. wiec bede musiała próbować, a potem nie bede przy stole z innymi jadła swoje dania. Dlatego..od poniedziałku
Stary 2010-01-01, 20:53   #49
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
a moge wiedziec, na którym dniu tej diety byłas? Może, ale nie musi zdarzyć się tak, że jak przerwałas diete w trakcie to przytyjesz. Najlepiej podejśc do tego z głową. Skoro wątek założony jest z myślą o diecie Dukana ( choć taki już istnieje) to może spróbuj przejść na taką dietę. A jeśli nie jesteś w stanie stosować się do diety proponuję zdrowe racjonalne odzywianie, ćwiczenia na te partie ciała które najbardziej chcesz zrzucić i raz w tyg. możesz sobie zrobic mały dzien grzeszków. Może na poczatek tak Ci będzie łątwiej. Bo w diecie trzeba być bardzo stanowczą.
ja zaczynam od poniedziałku, ponieważ w niedziele mam zareczyny, robie obiad itp. wiec bede musiała próbować, a potem nie bede przy stole z innymi jadła swoje dania. Dlatego..od poniedziałku
gratuluje zaręczyn !!!!!!!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-01, 21:07   #50
Brenda_21
Zakorzenienie

Cytat:
gratuluje zaręczyn !!!!!!!!
dziękuję bardzo, choć nie wiem czy one powinny sie odbyć.. ale zobaczymy co dalej przyniesie los
teraz myślę, w co się ubrac i co przygotowac do jedzenia
Stary 2010-01-02, 12:08   #51
ilonek71
Raczkowanie

Melduję, iz zaczęłam!
Moja waga wyjściowa to 65,400 przy wzroście 162 cm. Mam 38 lat...
Na śniadanko był jogurt i woda, póżniej była woda.....i jeszcze kawa rozpuszczalna ze słodzikiem (1pastylka), później twarożek chudy i znów woda. W głowie mi się kręci, a usiadłam pisać pracę.....
Planuję na obiadek pierś z kurzęcia z grila.
A, i planuję wytrwać!
ilonek71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 12:50   #52
lucky_girl
Przyczajenie

Witam wszystkich
Ja też dzisiaj zaczełam , na śniadanie wszamałam serek wiejski light , kawe i szynke z indyka
Rano waga pokazala 65.4 i zejde do 56, smiac mi sie chce, ze wazymy Ilonek tyle samo ja mam 166 wzrostu,
pozdrawiam wszystkie proteinki

Edytowane przez lucky_girl
Czas edycji: 2010-01-02 o 12:51
lucky_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 12:54   #53
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lucky_girl Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Ja też dzisiaj zaczełam , na śniadanie wszamałam serek wiejski light , kawe i szynke z indyka
Rano waga pokazala 65.4 i zejde do 56, smiac mi sie chce, ze wazymy Ilonek tyle samo ja mam 166 wzrostu,
pozdrawiam wszystkie proteinki

Witam !

moze zrobie tabelke : wzrost , waga , cel i zrzucone ? co wy na to ?

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

lucky_girl - zamierzasz jakieś ćwiczenia dodać ?

Edytowane przez ggabi11143
Czas edycji: 2010-01-02 o 12:53
ggabi11143 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 12:55   #54
lucky_girl
Przyczajenie

Jasne, kazdy rodzaj motywacji jest dobry
Stary 2010-01-02, 13:03   #55
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
Jasne, kazdy rodzaj motywacji jest dobry
dołożyłas do diety ćwiczenia jakieś ?
Stary 2010-01-02, 13:09   #56
lucky_girl
Przyczajenie

wiesz co ja już gdzies od pół roku cwicze, tancze wiec nie jest zle, oczywiscie przez swieta mega zastoj ;P Ale wracam do swojego miasta i zaczynam zabawe od nowa
a Ty?;>
Stary 2010-01-02, 13:16   #57
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
wiesz co ja już gdzies od pół roku cwicze, tancze wiec nie jest zle, oczywiscie przez swieta mega zastoj ;P Ale wracam do swojego miasta i zaczynam zabawe od nowa
a Ty?;>
ja robie brzuszki , przysiady i różne ćwiczenia na brzuch i uda .

a dla kogo sie odchudzasz ? dla niego czy dla siebie?
Stary 2010-01-02, 13:17   #58
lucky_girl
Przyczajenie

jak to dla kogo ?;D
dla siebie oczywiście :P
..................58,0
................ 56,0
Stary 2010-01-02, 13:27   #59
ggabi11143
Rozeznanie

Cytat:
jak to dla kogo ?;D
dla siebie oczywiście :P
jesli moge spytać : ile masz lat?
Stary 2010-01-02, 13:48   #60
cacoa
Raczkowanie

Witam Was,
dołączam się! Dukan od wczorajszego obiadku, dzisiaj tunczyk i twarozek na sniadanie,na obiad cielecina z grilla i kawalek gotowanego kurczaka i troche tunczyka (straszna mieszanka;P) waga 65kg--> cel-52!! (najchętniej do połowy marca)

ćwiczycie coś na I fazie? Ja chyba sobie już dam spokój i od II zacznę,chociaz dzisiaj bylam na malym spacerze

jest:66kg
po I fazie- 63,5kg
cel I:60kg
cel II: 55kg
cel III:52kg
cacoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości