Wymarzony pies ;) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-02, 14:36   #91
scotiii
Raczkowanie

Dot.: Wymarzony pies ;)

Pojawił się pewien problem. Na razie w schronisku nie ma takich psów... ale już zdobyłam namiary więc będe jescze pytać
Chodzi o to, że jestem osobą niepełnoletnią. Właściwie mam już 17 lat! Jednak z tego co pytałam potrzebna jest osoba dorosła przy odbiorze psa ze schroniska (czy przy hodowli jest tak samo?). U mnie sytuacja wygląda tak, że mama na początku strasznie panikuje, a później zakochuje się. Miałam już wcześniej psa i mama na początku panikowała (z natury straaaaaaaaszna panikara!), a później nie wyobrażałą sobie życia bez tego stworzonka. Nie wiem więc czy ze mną by po niego pojechała... Czy to na prawdę takie ważne? W końcu jestem prawie dorosła! Myślę, że to trochę przesada... Rozumiem, że osoby, które powierzają mi psa mogą się troche obawiać, że nie będe potrafiła się nim opiekować i w koncu go komus oddam, ale zapewniam że nic takiego się nie stanie...
W końcu to nie mama się nim będzie opiekować tylko ja!
Jeśli jednak to nie możliwe żebym odebrała psa z hodowli czy schroniska sama to pojadę tam z pełnoletnia siostrą...
scotiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 15:17   #92
iloneczka1
Wtajemniczenie

Musi być dowod osobisty (a jak z forum albo allegro, to i wizyta przedadopcyjna ale nie jest to ściśle przestrzegane - i w pewnych przypadkach - to źle , np groźne rasy albo psy co potem są trzymane na lańcuchach, czy w garażu ).
Moze być siostra i wtedy pies będzie zapisany na nią, bo na osobę niepełnoletnią chyba nie może.
Sprawa ruszyła do przodu , powodzenia , ale jestem ciekawa, co wybierzecie

Najlepiej jakby poszła Mama.
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........

Edytowane przez iloneczka1
Czas edycji: 2010-01-02 o 15:18
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 15:31   #93
scotiii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iloneczka1 Pokaż wiadomość
Musi być dowod osobisty (a jak z forum albo allegro, to i wizyta przedadopcyjna ale nie jest to ściśle przestrzegane - i w pewnych przypadkach - to źle , np groźne rasy albo psy co potem są trzymane na lańcuchach, czy w garażu ).
Moze być siostra i wtedy pies będzie zapisany na nią, bo na osobę niepełnoletnią chyba nie może.
Sprawa ruszyła do przodu , powodzenia , ale jestem ciekawa, co wybierzecie

Najlepiej jakby poszła Mama.
Oj ruszyła ruszyła... Nie mogę się jednak zdecydować czy cavalier king charles spaniel czy cocker spaniel czy york. Zależy mi też na tym żeby pies nie wymagał zbyt dużej pielęgnacji, czesania, strzyżenia itp. Chyba w tej roli najlepiej sprawdza się cavalier king charles spaniel.

Powiedzcie mi jakie powinny mieć kolory te psy. Na różnych stronach pisze różnie... To też jest przecież ważne. Inny kolor świadczy o jakimś zepsuciu rasy (nie znam się na tym dlatego nie krzyczcie jak źle to napisałam).
Widzę, że wy się na tym znacie... Albo mogłybyście może podać mi stronkę której mogę zaufać, gdzie informację będą prawdziwe.

Cavalier king charles spaniel to chyba rasa dla mnie.

edit: aha jeszcze jedno. Czy one też wymagają takiej pielęgnacji uszu jak cocker spaniele?

Edytowane przez scotiii
Czas edycji: 2010-01-02 o 15:33
Stary 2010-01-02, 19:57   #94
Gisbelle
Raczkowanie

Ja jestem tego samego zdania co ty - king cavalier charles spaniel to pies dla Ciebie Oczywiście nie chcę Tobą manipulować, takie jest po prostu moje zdanie Może pomyśl jeszcze o west higland white terrierze? Te pieski zawsze mnie ujmowały

Co do sfałszowanych rodowodów i metryk to jeszcze się z czymś takim nie spotkałam, ale skoro pieniądze podrabiają to dlaczego mają też nie żerować na Twojej niewiedzy jak wygląda prawdziwy rodowód? Nie chcę Cię przestraszyć, myślę, że powinnaś zapytać kogoś bardziej doświadczonego ode mnie. W tj kwestii niestety Ci nie pomogę
Gisbelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 20:25   #95
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez scotiii Pokaż wiadomość
Dobrze, że trafiłam na ten wątek przed planowanym kupnem cocker spaniela.

Wszystko fajnie, ale skąd mogę wiedzieć, że trafiłam do hodowli, a nie pseudo? Teraz ludzie mają różne pomysły, robią różne machlojki. Pokażą mi jakiś papierek i skąd mam wiedzieć że to to? Albo może inaczej... Możecie mi polecić jakąś hodowlę gdzie mogę kupić rasowego cocker spaniela albo yorka w lubelskim? Albo podać jakąś stronkę/stronki gdzie mogę taką znaleźć?

Nie wiem niestety czy będę miała pieniążki na rasowego psiaka. Zależy mi tylko żeby nadawał się do bloku (więc biorę pod uwagę małe pieski), nie męczył się...

Powiecie od razu: to dlaczego głupia dziewczyno nie chcesz uratować psiaka ze schroniska?
Najlepiej wejdź na fora interesującej Cię rasy. Tam na pewno podadzą Ci linki do hodowli. Jak napisałam wcześniej pies z hodowli przy odbiorze otrzymuje metryke, na której podstawie wyrabia się rodowód. Psy mają także tatuaże w pachwinie lub uchu.
Niektóre hodowle sprzedają szczeniaki na raty, można kupić też szczeniaka nie hodowlanego, który będzie o wiele tańszy a będzie miał rodowód.
Poniżej wklejam info jakie kłamstwa pseudo hodowcy mogą wcisnąć przyszłym właścicielom.

Są to informacje zaczerpnięte ze strony: http://www.psy24.pl/679-Mity-na-temat-r ... larza.html

"Mity na temat rodowodu:

FAŁSZ: „Psa z rodowodem trzeba wstawiać”
Bzdura. Oczywiście jeśli masz ochotę możesz psa wstawiać ale nikt nie może ci do tego zmusić..

FAŁSZ: „Tylko 7 szczeniąt w miocie ma rodowód reszta nie”
Ten przepis nie obowiązuje już od 1992 roku

FAŁSZ: „Rodzicie maja rodowody ale szczeniaki nie bo to drogo kosztuje”
Wydanie metryki to całe 10 zł od szczeniaka…

FAŁSZ: „Szczeniak nie ma rodowodu bo to drugi miot suki w tym roku”

W wyjątkowych przypadkach komisja hodowlana może wydać zgodę na wdanie metryk takim szczeniętom. Jednak jeśli hodowca dopuszcza sukę cieczkę w cieczkę powinniśmy poszukać takiego, któremu zależy na swojej suce jak i szczeniętach.

FAŁSZ „Psy z rodowodem są droższe”
W ogólnym rozrachunku nie – kupując psa od handlarza wydamy dwa razy więcej na leczenie szczeniaka niż kupując szczenię u hodowcy. Poza tym szczenięta, które nie będą nadawały się do hodowli sprzedawane są po dużo niższych cenach – jeśli nie zależy ci na wystawach – poszukaj takiego malucha.

FAŁSZ: „Psy z rodowodem są bardziej chorowite”

Kupując szczeniaka u dobrego hodowcy zmniejszasz ryzyko chorób genetycznych do minimum gdyż rodzice, u których stwierdzono takie choroby nie są dopuszczani do rozrodu.

Inne tłumaczenia handlarzy:

„Nie chciałem męczyć suki wystawami” - niestety meczenie suki porodem i odchowem szczeniąt zupełnie umknęło uwadze tego handlarza….

„Pies nie nadaje się na wystawę dlatego nie ma metryki” – nawet szczenięta ze znacznymi wadami otrzymują metryki tyle ze z adnotacją np. nie hodowlany

„Metrykę wyślemy pocztą” – NIE, metryka musi zostać wydana ze szczeniakiem – więcej w artykule o metrykach.

„Nie wystawialiśmy suki bo to dużo kosztuje” – u np. podhalanów nie kosztuje nic… Rasy polskie wystawiane są bezpłatnie.

Chcesz kupić rasowego szczeniaka ale po tańszej cenie? Zadzwoń do hodowcy! Szczeniaki „nie hodowlane” , kupowane tylko do kochania mają zazwyczaj dużo niższe ceny niż potencjalne championy.
(...)"

Myślę, że w schronisku rasowego szczeniaka nie znajdziesz (chyba, że chodzi Ci również o psy w typie danej rasy). Jednak zdarzają się rasowe psy dorosłe. Ja wzięłam ze schronu asta jak miał 1,5 roku. Włożyłam wiele pracy, szkoleń i czasu, ale nie żałuję. Teraz mam wspaniałego przyjaciela, którego uratowałam
tygrysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 20:31   #96
scotiii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gisbelle Pokaż wiadomość
Ja jestem tego samego zdania co ty - king cavalier charles spaniel to pies dla Ciebie Oczywiście nie chcę Tobą manipulować, takie jest po prostu moje zdanie Może pomyśl jeszcze o west higland white terrierze? Te pieski zawsze mnie ujmowały

Co do sfałszowanych rodowodów i metryk to jeszcze się z czymś takim nie spotkałam, ale skoro pieniądze podrabiają to dlaczego mają też nie żerować na Twojej niewiedzy jak wygląda prawdziwy rodowód? Nie chcę Cię przestraszyć, myślę, że powinnaś zapytać kogoś bardziej doświadczonego ode mnie. W tj kwestii niestety Ci nie pomogę
też brałam pod uwagę te pieski które wymieniłaś, ale cavalier king charles spaniele bardziej mi się podobają Zresztą chyba ich sierść wymaga mniejszej pielęgnacji. West higland white terriery trzeba strzyc i to najlepiej u fryzjera, bo sama nie nadam jego sierści odpowiedniego kształtu... (z tego co czytałam)
Nie zależy mi na psie "wystawowym". Tak jak już mówiłam zależy mi żeby pielęgnacja sierści nie była bardzo pracochłonna... W tej roli najbardziej chyba sprawdzają się cavalier king charles spaniele.

Mogę wiedzieć dlaczego zachęcasz mnie do tej rasy? Czyżbyś sama miała takiego psiaka? Jeśli tak, to może dowiem się od Ciebie czegoś wiecej na ich temat

A co do tych rodowodów, może ktoś się wypowie?
Stary 2010-01-02, 21:38   #97
tygrysia
Rozeznanie

Scotiii, moim zdaniem przy wyborze psa powinnaś głównie kierować się cechami charakterystycznymi dla danej rasy a nie wyglądem. Oczywiście pies musi się nam podobać, ale nie powinno być to głównym kryterium przy zakupie. Cavalier King Chrles Saniel był to pies używany kiedyś do polowań i trzeba mieć na uwadze, że potrzebuje odpowiednią dawkę ruchu. Wymagają też częstego czesania, aby ich sierść się nie skołtuniła.
Moim zdaniem nie powinnaś martwić się fałszerstwem rodowodu. Powinnaś sprawdzić hodowlę, czy jest zarejestrowana, poczytać informację na forach, przejechać się i zobaczyć hodowlę. Sprawdzić w jakich warunkach mieszkają zwierzęta, zobaczyć matkę, a może i ojca, zobaczyć czy w hodowli są starsze psy. Prawdziwy hodowca z chęcią Cię oprowadzi i odpowie na każde pytanie. Zresztą, jak już napisałam wcześniej, szczeniak otrzyma metrykę, na podstawie której sama wyrobisz psu rodowód. Chyba, że zakupisz już dorosłe zwierzę.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-03, 14:03   #98
scotiii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tygrysia Pokaż wiadomość
Scotiii, moim zdaniem przy wyborze psa powinnaś głównie kierować się cechami charakterystycznymi dla danej rasy a nie wyglądem. Oczywiście pies musi się nam podobać, ale nie powinno być to głównym kryterium przy zakupie. Cavalier King Chrles Saniel był to pies używany kiedyś do polowań i trzeba mieć na uwadze, że potrzebuje odpowiednią dawkę ruchu. Wymagają też częstego czesania, aby ich sierść się nie skołtuniła.
Moim zdaniem nie powinnaś martwić się fałszerstwem rodowodu. Powinnaś sprawdzić hodowlę, czy jest zarejestrowana, poczytać informację na forach, przejechać się i zobaczyć hodowlę. Sprawdzić w jakich warunkach mieszkają zwierzęta, zobaczyć matkę, a może i ojca, zobaczyć czy w hodowli są starsze psy. Prawdziwy hodowca z chęcią Cię oprowadzi i odpowie na każde pytanie. Zresztą, jak już napisałam wcześniej, szczeniak otrzyma metrykę, na podstawie której sama wyrobisz psu rodowód. Chyba, że zakupisz już dorosłe zwierzę.
Chyba znalazłam taką hodowlę i na dodatek w moim mieście co jest moim zdaniem zesłanie losu. Tyle, że w tej hodowli mają też rasę king charles spaniel. Czy to nie podejrzane? Czy w hodowlach nie powinno być tylko jednej rasy?
Okej chyba jestem zdjecydowana co do tej rasy. Możecie mi powiedziec jeszcze ile może mnie kosztować rasowy pies tej rasy? A może warto poszukać rasowego z hodowli tylko nie championa, ale "kanapowca". Z tego co słyszałam takie psy są sporo tańsze, a ja potrzebuje jedynie towarzysza na życie, nie modela.

Gdzie się wyrabia taki rodowód jak już dostanę metrykę?
Stary 2010-01-03, 19:45   #99
tygrysia
Rozeznanie

Scotiii, zadzwoń do hodowli i zapytaj czy mają szczeniaki, a jak nie to kiedy planują miot. Zapytaj o cenę a także o szczeniaki nie hodowlane czyli do kochania. Nie znam tej rasy, więc nie wiem co jest u niej wadą. Myślę, że o takie rzeczy możesz popytać na forum tej rasy.
Na allegro widziałam rodowodowego szczeniaka king charles spaniel za 1200 zł.
Rodowód wyrabia się w ZK.

Edytowane przez tygrysia
Czas edycji: 2010-01-03 o 19:50
Stary 2010-01-03, 20:27   #100
scotiii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tygrysia Pokaż wiadomość
Scotiii, zadzwoń do hodowli i zapytaj czy mają szczeniaki, a jak nie to kiedy planują miot. Zapytaj o cenę a także o szczeniaki nie hodowlane czyli do kochania. Nie znam tej rasy, więc nie wiem co jest u niej wadą. Myślę, że o takie rzeczy możesz popytać na forum tej rasy.
Na allegro widziałam rodowodowego szczeniaka king charles spaniel za 1200 zł.
Rodowód wyrabia się w ZK.
Właściwie ten rodowód jest mi do niczego niepotrzebny. Dla mnei to tylko papierek. Czy jest więc sens żeby w ogóle go wyrabiać? Jeśli już kupię psa to kiedy musze wyrobić ten rodowód? Jest jakiś określony termin np. do iluś tam miesięcy? Czy muszę go wogóle wyrabiac? Mój piesek i tak nie będzie wystawowy tylko do kochania
Stary 2010-01-04, 09:16   #101
motylek1007
Zakorzenienie

widze ze jest kolejna fanka cavalier king spaniela, tez planuje zakup tego psiaka

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-04, 11:54   #102
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Właściwie ten rodowód jest mi do niczego niepotrzebny. Dla mnei to tylko papierek. Czy jest więc sens żeby w ogóle go wyrabiać? Jeśli już kupię psa to kiedy musze wyrobić ten rodowód? Jest jakiś określony termin np. do iluś tam miesięcy? Czy muszę go wogóle wyrabiac? Mój piesek i tak nie będzie wystawowy tylko do kochania
Nie, nie ma terminu wyrobienia rodowodu moim zdaniem. Jeśli nie chcesz i psa nie będziesz wystawiać to nie musisz go wyrabiać. Będziesz miała tylko metrykę a pies tatuaż.
Stary 2010-01-04, 11:59   #103
iloneczka1
Wtajemniczenie

Ja bym tam wyrobiła , a niech sobie leży, nie wiadomo, kiedy sie przyda
No dobrze, przyznaję, że osobiście marzę o psie z rodowodem
Stary 2010-01-04, 12:19   #104
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Ja bym tam wyrobiła , a niech sobie leży, nie wiadomo, kiedy sie przyda
No dobrze, przyznaję, że osobiście marzę o psie z rodowodem
Ja też bym wyrobiła dokładnie niech sobie leży w szufladzie... Koszt nie jest duży. Jednak jak ktoś nie chce, to nie musi.
Stary 2010-01-04, 13:15   #105
Mrochna Tajemnica
Rozeznanie

tatuaż albo chip :P ostatnio coraz więcej hodowców rezygnuje z tatuażu

<3
Mrochna Tajemnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 01:45   #106
iloneczka1
Wtajemniczenie

http://www.allegro.pl/item861265335_...niemiecki.html

Raczej nie w temacie, tylko jako przykład, że porzucane i do wzięcia są prawdziwe rasowce , zobaczyłam i przypomnialam sobie wątek
Stary 2010-01-05, 16:49   #107
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
http://www.allegro.pl/item861265335_...niemiecki.html

Raczej nie w temacie, tylko jako przykład, że porzucane i do wzięcia są prawdziwe rasowce , zobaczyłam i przypomnialam sobie wątek
Masz rację, ale zazwyczaj są to już starsze zwierzęta. Serce się kraje - jak można po tylu latach wyrzucić przyjaciela, bo jest za stary....
Młodsze psy rasowe ludzie raczej sprzedają.
Stary 2010-01-06, 14:58   #108
Gisbelle
Raczkowanie

Cytat:
też brałam pod uwagę te pieski które wymieniłaś, ale cavalier king charles spaniele bardziej mi się podobają Zresztą chyba ich sierść wymaga mniejszej pielęgnacji. West higland white terriery trzeba strzyc i to najlepiej u fryzjera, bo sama nie nadam jego sierści odpowiedniego kształtu... (z tego co czytałam)
Nie zależy mi na psie "wystawowym". Tak jak już mówiłam zależy mi żeby pielęgnacja sierści nie była bardzo pracochłonna... W tej roli najbardziej chyba sprawdzają się cavalier king charles spaniele.

Mogę wiedzieć dlaczego zachęcasz mnie do tej rasy? Czyżbyś sama miała takiego psiaka? Jeśli tak, to może dowiem się od Ciebie czegoś wiecej na ich temat

A co do tych rodowodów, może ktoś się wypowie?
No niestety ów rasy (Cavalier King Charles Spaniel) nie posiadam, aczkolwiek trochę na ich temat przeczytałam, poza tym nawet chciałam mieć takiego, ale mojej rodzinie bardziej podobają się shih tzu. Ta rasa bardzo mnie ujęła, są spanielami, ale o wiele mniejszymi od tych normalnych cocker - w moim przypadku to też byłby plus. Poza tym jak już napisałaś jest łatwiejszy w utrzymaniu niż np. od pieseczka z włosem, co oczywiście nie znaczy, że nie należy o niego dbać. Poszukaj kogoś, kto ma takiego psiaka, na pewno Ci pomoże w takich bardziej "konkretnych" sprawach.

Powodzenia
Gisbelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-06, 19:17   #109
Garadiela
Zadomowienie

Wg mnie latwiejszy do prowadzenia jest Cavialier niz cocker
Cockery sa fajne ale to male diably heh,nie sa latwymi psami a juz nie wspominam o pielegnacji

Edytowane przez Garadiela
Czas edycji: 2010-01-06 o 19:21
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-23, 08:41   #110
ninitoja
Rozeznanie

Ja jestem właścicielką 3-letniego cavaliera i kocham go ponad wszystko . Ja swojego czeszę raz w tygodniu, bo rzadziej- to już ryzyko pojawienia się kołtunów (a najlepiej czesać jeszcze częściej). Jak u większości małych psów zaczął się niedawno u mojego psiaka pojawiać kamień na zębach. I tak o ile od szczeniaka przyzwyczajaliśmy go do czesania, tak do mycia zębów się nie udało . Stosujemy specjalne płyny do psikania na zęby, do dodawania do wody ograniczające powstawanie kamienia, dajemy Dentastixy i nic to specjalnie nie daje. Chyba zrobię kolejne podejście do tradycyjnego szczotkowania, a jak się nie uda to pozostanie nam usuwanie u weta.
U piesków tej rasy często występuje choroba serduszka- można to poznać po tym, że piesek "zwalnia", więć warto robić mu badania. O oczka i uszka też trzeba dbać- ja swojemu często wywijam uszy jak śpi, żeby je "przewietrzyć" .
Cavalierki są bardzo przyjazne, żywiołowe i niezwykle mocno przywiązują się do ludzi. Potrzebują towarzystwa, ludzi lub innych zwierząt. Mój rzadko bywa sam w domu i bardzo tego nie lubi. Łazi za mną wszędzie. Dużo śpi (zwłaszcza na kolanach), ale jak już idziemy na długi spacer to ma niespożytą ilość energii. Bardzo łatwo i chętnie się uczą.
Jedyny jego minus, który przychodzi mi do głowy to taki, że w nocy pakuje się nam do łóżka jak tylko wyczuje, że już śpimy. A śpi przyjmując takie pozy, że zajmuje pół łóżka .

Moim zdaniem rasa ta będzie odpowiednia dla osób w każdym wieku- dla tych którzy dużo się ruszają i dla tych bardziej leniwych też. Naprawdę polecam cavalierki- to cudowne pieski z sercem na... łapie

Edytowane przez ninitoja
Czas edycji: 2010-02-23 o 08:42
ninitoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 08:54   #111
motylek1007
Zakorzenienie

tez jestem zakochana w cavalierach

[*] 11.09.2012
Stary 2010-02-23, 08:58   #112
pauluniaa
Raczkowanie

GG do pauluniaa

fafik z podwórka i tak jest najlepszy;p
pauluniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 09:34   #113
Goldi13
Rozeznanie

scotiii ja także polecam cavaliera... co prawda nie jestem posiadaczką, ale wiem że są to urocze pieski.
Pytałaś w jednym z postów o umaszczenie cavalierów.
więc tak na podstawie wzorca)
-czarna podpalana- czarna z jaskrawo podpalanymi znakowaniami ponad oczami, na głowie, na piersiach, kończynach i spodniej stronie ogona, białe znakowania niepożądane.
-rubinowa-jaskrawoczerwona, białe znakowania niepożądane.
-złocistoruda - jaskrawo kasztanowe znakowania, rozproszone na perłowo białym tle; na głowie równo rozdzielone rombowatą plamką pomiędzy uszami.
-tricolour - czarno-biała o wyraźnie wyodrębnionych i rozłożonych na całym ciele plamach, z podpalanymi znakowaniami na głowie, wewnętrznej stronie kończyn i spodniej stronie ogona.
Pozdrawiam serdecznie

Goldi13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-23, 13:27   #114
Garadiela
Zadomowienie

W gazecie przyjaciel Pies jest fajny art o tej rasie Polecam przeczytac
Stary 2010-02-23, 18:44   #115
Goldi13
Rozeznanie

oj tak tak właśnie...
ja polecam miesięcznik MÓJ PRZYJACIEL PIES, prenumerowałam go około 3 czy 4 lat... zawiera bardzo ciekawe artykuły. Dawniej rasy były opisywane ale jakieś dwa lata temu zauważyłam że pojawiły się wywiady z hodowcami danych ras. Teraz już nie wiem jak to wygląda bo nie kupuje chyba od 2008 roku.
Pozrawiam

Stary 2010-02-24, 17:16   #116
madziunia5
Raczkowanie

GG do madziunia5
Red face Dot.: Wymarzony pies ;)

A ja tam zachęcam wszystkich do rasy husky

Sama mam suczkę tej rasy i nie wyobrażam sobie innego psiaka u mnie w domu, jest mega słodziutka, i taka, taka... hmmm... super po prostu. Naprawdę słodziak z niej, z resztą sami zobaczcie i oceńcie
Stary 2010-02-24, 19:09   #117
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziunia5 Pokaż wiadomość
A ja tam zachęcam wszystkich do rasy husky

chyba nie wszystkich....bo to nie jest pies dla każdego....

[*] 11.09.2012
Stary 2010-02-24, 21:02   #118
Garadiela
Zadomowienie

wybierajac psa patrzy sie najpierw na charakter,potem na wyglad...
Nie mozna zadnej rasy polecic kazdemu w zasadzie bo psy sie roznia,kazdy bedzie mial inne oczekiwania i wymagania wzgledem psa...
Mozna dopasowac rase pod wymagania ale nigdy bym nie polecala np huskiego czy cockera jako psa dla wszystkich
Stary 2010-02-25, 08:09   #119
Goldi13
Rozeznanie

Macie dziewczyny racje...bo nie wyobrażam sb np.mojej babci na spacerze z husky... wybierając psa po pierwsze musimy popatrzeć na wymagania tej rasy i przede wszystkim charakter.
madziunia5 a sunia jest po prostu jak z bajki
Jak się wabi?

Stary 2010-02-25, 10:47   #120
madziunia5
Raczkowanie

GG do madziunia5

Lunka, i faktycznie macie rację, tylko że ja to tak się zakochałam w tej rasie, że masakra

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości