![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wymarzony pies ;)
Pojawił się pewien problem. Na razie w schronisku nie ma takich psów... ale już zdobyłam namiary więc będe jescze pytać
![]() Chodzi o to, że jestem osobą niepełnoletnią. Właściwie mam już 17 lat! Jednak z tego co pytałam potrzebna jest osoba dorosła przy odbiorze psa ze schroniska (czy przy hodowli jest tak samo?). U mnie sytuacja wygląda tak, że mama na początku strasznie panikuje, a później zakochuje się. Miałam już wcześniej psa i mama na początku panikowała (z natury straaaaaaaaszna panikara!), a później nie wyobrażałą sobie życia bez tego stworzonka. Nie wiem więc czy ze mną by po niego pojechała... Czy to na prawdę takie ważne? W końcu jestem prawie dorosła! Myślę, że to trochę przesada... Rozumiem, że osoby, które powierzają mi psa mogą się troche obawiać, że nie będe potrafiła się nim opiekować i w koncu go komus oddam, ale zapewniam że nic takiego się nie stanie... W końcu to nie mama się nim będzie opiekować tylko ja! Jeśli jednak to nie możliwe żebym odebrała psa z hodowli czy schroniska sama to pojadę tam z pełnoletnia siostrą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
Musi być dowod osobisty (a jak z forum albo allegro, to i wizyta przedadopcyjna ale nie jest to ściśle przestrzegane - i w pewnych przypadkach - to źle , np groźne rasy albo psy co potem są trzymane na lańcuchach, czy w garażu
![]() Moze być siostra i wtedy pies będzie zapisany na nią, bo na osobę niepełnoletnią chyba nie może. Sprawa ruszyła do przodu ![]() ![]() ![]() Najlepiej jakby poszła Mama.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-01-02 o 15:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Powiedzcie mi jakie powinny mieć kolory te psy. Na różnych stronach pisze różnie... To też jest przecież ważne. Inny kolor świadczy o jakimś zepsuciu rasy (nie znam się na tym dlatego nie krzyczcie jak źle to napisałam). Widzę, że wy się na tym znacie... Albo mogłybyście może podać mi stronkę której mogę zaufać, gdzie informację będą prawdziwe. Cavalier king charles spaniel to chyba rasa dla mnie ![]() edit: aha jeszcze jedno. Czy one też wymagają takiej pielęgnacji uszu jak cocker spaniele? Edytowane przez scotiii Czas edycji: 2010-01-02 o 15:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Ja jestem tego samego zdania co ty - king cavalier charles spaniel to pies dla Ciebie
![]() ![]() ![]() Co do sfałszowanych rodowodów i metryk to jeszcze się z czymś takim nie spotkałam, ale skoro pieniądze podrabiają to dlaczego mają też nie żerować na Twojej niewiedzy jak wygląda prawdziwy rodowód? Nie chcę Cię przestraszyć, myślę, że powinnaś zapytać kogoś bardziej doświadczonego ode mnie. W tj kwestii niestety Ci nie pomogę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Niektóre hodowle sprzedają szczeniaki na raty, można kupić też szczeniaka nie hodowlanego, który będzie o wiele tańszy a będzie miał rodowód. Poniżej wklejam info jakie kłamstwa pseudo hodowcy mogą wcisnąć przyszłym właścicielom. Są to informacje zaczerpnięte ze strony: http://www.psy24.pl/679-Mity-na-temat-r ... larza.html "Mity na temat rodowodu: FAŁSZ: „Psa z rodowodem trzeba wstawiać” Bzdura. Oczywiście jeśli masz ochotę możesz psa wstawiać ale nikt nie może ci do tego zmusić.. FAŁSZ: „Tylko 7 szczeniąt w miocie ma rodowód reszta nie” Ten przepis nie obowiązuje już od 1992 roku FAŁSZ: „Rodzicie maja rodowody ale szczeniaki nie bo to drogo kosztuje” Wydanie metryki to całe 10 zł od szczeniaka… FAŁSZ: „Szczeniak nie ma rodowodu bo to drugi miot suki w tym roku” W wyjątkowych przypadkach komisja hodowlana może wydać zgodę na wdanie metryk takim szczeniętom. Jednak jeśli hodowca dopuszcza sukę cieczkę w cieczkę powinniśmy poszukać takiego, któremu zależy na swojej suce jak i szczeniętach. FAŁSZ „Psy z rodowodem są droższe” W ogólnym rozrachunku nie – kupując psa od handlarza wydamy dwa razy więcej na leczenie szczeniaka niż kupując szczenię u hodowcy. Poza tym szczenięta, które nie będą nadawały się do hodowli sprzedawane są po dużo niższych cenach – jeśli nie zależy ci na wystawach – poszukaj takiego malucha. FAŁSZ: „Psy z rodowodem są bardziej chorowite” Kupując szczeniaka u dobrego hodowcy zmniejszasz ryzyko chorób genetycznych do minimum gdyż rodzice, u których stwierdzono takie choroby nie są dopuszczani do rozrodu. Inne tłumaczenia handlarzy: „Nie chciałem męczyć suki wystawami” - niestety meczenie suki porodem i odchowem szczeniąt zupełnie umknęło uwadze tego handlarza…. „Pies nie nadaje się na wystawę dlatego nie ma metryki” – nawet szczenięta ze znacznymi wadami otrzymują metryki tyle ze z adnotacją np. nie hodowlany „Metrykę wyślemy pocztą” – NIE, metryka musi zostać wydana ze szczeniakiem – więcej w artykule o metrykach. „Nie wystawialiśmy suki bo to dużo kosztuje” – u np. podhalanów nie kosztuje nic… Rasy polskie wystawiane są bezpłatnie. Chcesz kupić rasowego szczeniaka ale po tańszej cenie? Zadzwoń do hodowcy! Szczeniaki „nie hodowlane” , kupowane tylko do kochania mają zazwyczaj dużo niższe ceny niż potencjalne championy. (...)" Myślę, że w schronisku rasowego szczeniaka nie znajdziesz (chyba, że chodzi Ci również o psy w typie danej rasy). Jednak zdarzają się rasowe psy dorosłe. Ja wzięłam ze schronu asta jak miał 1,5 roku. Włożyłam wiele pracy, szkoleń i czasu, ale nie żałuję. Teraz mam wspaniałego przyjaciela, którego uratowałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie zależy mi na psie "wystawowym". Tak jak już mówiłam zależy mi żeby pielęgnacja sierści nie była bardzo pracochłonna... W tej roli najbardziej chyba sprawdzają się cavalier king charles spaniele ![]() Mogę wiedzieć dlaczego zachęcasz mnie do tej rasy? Czyżbyś sama miała takiego psiaka? ![]() ![]() A co do tych rodowodów, może ktoś się wypowie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
Scotiii, moim zdaniem przy wyborze psa powinnaś głównie kierować się cechami charakterystycznymi dla danej rasy a nie wyglądem. Oczywiście pies musi się nam podobać, ale nie powinno być to głównym kryterium przy zakupie. Cavalier King Chrles Saniel był to pies używany kiedyś do polowań i trzeba mieć na uwadze, że potrzebuje odpowiednią dawkę ruchu. Wymagają też częstego czesania, aby ich sierść się nie skołtuniła.
Moim zdaniem nie powinnaś martwić się fałszerstwem rodowodu. Powinnaś sprawdzić hodowlę, czy jest zarejestrowana, poczytać informację na forach, przejechać się i zobaczyć hodowlę. Sprawdzić w jakich warunkach mieszkają zwierzęta, zobaczyć matkę, a może i ojca, zobaczyć czy w hodowli są starsze psy. Prawdziwy hodowca z chęcią Cię oprowadzi i odpowie na każde pytanie. Zresztą, jak już napisałam wcześniej, szczeniak otrzyma metrykę, na podstawie której sama wyrobisz psu rodowód. Chyba, że zakupisz już dorosłe zwierzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Okej chyba jestem zdjecydowana co do tej rasy ![]() ![]() Gdzie się wyrabia taki rodowód jak już dostanę metrykę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
Scotiii, zadzwoń do hodowli i zapytaj czy mają szczeniaki, a jak nie to kiedy planują miot. Zapytaj o cenę a także o szczeniaki nie hodowlane czyli do kochania. Nie znam tej rasy, więc nie wiem co jest u niej wadą. Myślę, że o takie rzeczy możesz popytać na forum tej rasy.
Na allegro widziałam rodowodowego szczeniaka king charles spaniel za 1200 zł. Rodowód wyrabia się w ZK. Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-01-03 o 19:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
widze ze jest kolejna fanka cavalier king spaniela, tez planuje zakup tego psiaka
![]()
![]() |
#102 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym tam wyrobiła
![]() ![]() No dobrze, przyznaję, że osobiście marzę o psie z rodowodem ![]()
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
http://www.allegro.pl/item861265335_...niemiecki.html
Raczej nie w temacie, tylko jako przykład, że porzucane i do wzięcia są prawdziwe rasowce ![]() ![]()
![]() |
#107 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Młodsze psy rasowe ludzie raczej sprzedają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
Wg mnie latwiejszy do prowadzenia jest Cavialier niz cocker
![]() Cockery sa fajne ale to male diably heh,nie sa latwymi psami a juz nie wspominam o pielegnacji ![]() Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2010-01-06 o 19:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
Ja jestem właścicielką 3-letniego cavaliera i kocham go ponad wszystko
![]() ![]() U piesków tej rasy często występuje choroba serduszka- można to poznać po tym, że piesek "zwalnia", więć warto robić mu badania. O oczka i uszka też trzeba dbać- ja swojemu często wywijam uszy jak śpi, żeby je "przewietrzyć" ![]() Cavalierki są bardzo przyjazne, żywiołowe i niezwykle mocno przywiązują się do ludzi. Potrzebują towarzystwa, ludzi lub innych zwierząt. Mój rzadko bywa sam w domu i bardzo tego nie lubi. Łazi za mną wszędzie. Dużo śpi (zwłaszcza na kolanach), ale jak już idziemy na długi spacer to ma niespożytą ilość energii. Bardzo łatwo i chętnie się uczą. Jedyny jego minus, który przychodzi mi do głowy to taki, że w nocy pakuje się nam do łóżka jak tylko wyczuje, że już śpimy. A śpi przyjmując takie pozy, że zajmuje pół łóżka ![]() Moim zdaniem rasa ta będzie odpowiednia dla osób w każdym wieku- dla tych którzy dużo się ruszają i dla tych bardziej leniwych też. Naprawdę polecam cavalierki- to cudowne pieski z sercem na... łapie ![]()
15.08.2003 - ![]() 12.03.2010 - ![]() 20.08.2011 - ![]() Edytowane przez ninitoja Czas edycji: 2010-02-23 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
tez jestem zakochana w cavalierach
![]()
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
fafik z podwórka i tak jest najlepszy;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
scotiii ja także polecam cavaliera... co prawda nie jestem posiadaczką, ale wiem że są to urocze pieski.
![]() ![]() ![]() Pytałaś w jednym z postów o umaszczenie cavalierów. więc tak na podstawie wzorca) -czarna podpalana- czarna z jaskrawo podpalanymi znakowaniami ponad oczami, na głowie, na piersiach, kończynach i spodniej stronie ogona, białe znakowania niepożądane. -rubinowa-jaskrawoczerwona, białe znakowania niepożądane. -złocistoruda - jaskrawo kasztanowe znakowania, rozproszone na perłowo białym tle; na głowie równo rozdzielone rombowatą plamką pomiędzy uszami. -tricolour - czarno-biała o wyraźnie wyodrębnionych i rozłożonych na całym ciele plamach, z podpalanymi znakowaniami na głowie, wewnętrznej stronie kończyn i spodniej stronie ogona. Pozdrawiam serdecznie ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
W gazecie przyjaciel Pies jest fajny art o tej rasie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
oj tak tak właśnie...
![]() ja polecam miesięcznik MÓJ PRZYJACIEL PIES ![]() Pozrawiam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
![]()
A ja tam zachęcam wszystkich do rasy husky
![]() Sama mam suczkę tej rasy i nie wyobrażam sobie innego psiaka u mnie w domu, jest mega słodziutka, i taka, taka... hmmm... super po prostu. Naprawdę słodziak z niej, z resztą sami zobaczcie i oceńcie ![]()
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
chyba nie wszystkich....bo to nie jest pies dla każdego....
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
wybierajac psa patrzy sie najpierw na charakter,potem na wyglad...
Nie mozna zadnej rasy polecic kazdemu w zasadzie bo psy sie roznia,kazdy bedzie mial inne oczekiwania i wymagania wzgledem psa... Mozna dopasowac rase pod wymagania ale nigdy bym nie polecala np huskiego czy cockera jako psa dla wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Rozeznanie
|
Macie dziewczyny racje...bo nie wyobrażam sb np.mojej babci na spacerze z husky... wybierając psa po pierwsze musimy popatrzeć na wymagania tej rasy i przede wszystkim charakter.
madziunia5 a sunia jest po prostu jak z bajki ![]() ![]() ![]() ![]() Jak się wabi? ![]()
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Lunka, i faktycznie macie rację, tylko że ja to tak się zakochałam w tej rasie, że masakra
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.