|
|
#2101 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)
Cytat:
Cytat:
![]() niestety na naszą Lenkę ten sposób nie działał...
|
|
|
#2102 |
|
Zakorzenienie
|
moj maz nawet nie chce patrzec na to wiaderko
wiec pewnie zostaniemy przy tej wanience. mielismy ja pozyczyc od znajomych a tu sie okazalo ze u nich druga dzidzia w drodze ![]() dziewczyny a o jakich wozkach myslicie? dla nas to czarna magia. nie mamy zielonego pojecia jaki bedzie najlepszy. ta znajoma mowila ze bedzie najlepszy z gondola zeby dzidek lezal na plasko bo w lecie pewnie duzo czasu na spacerach spedzimy. nie mam pojecia. moj maz chce kupic wozek Recaro |
|
|
|
#2103 |
|
Zadomowienie
|
Ale po weekendzie wysypalo piszacych mamus
Fajnie Ciesze sie, ze sa tez powracajace dziewczyny, to moze watek nam nie upadnie ![]() niezawsze gratulacje i ciesze sie, ze wizyta ok, choc kobieta niemila. Ale najwazniejsze, ze z dzidzia wszystko w porzadku. Zgadzam sie troche z ola_k11 Moim zdaniem jest to prywatna kwestia kazdej kobiety. Chwalic Cie bassienkaw, ze chcesz pojsc do pracy i rzeczywiscie pracowac w czasie ciazy (bo nie rozumiem kobiet, ktore ida po to, zeby zaraz na l4 powedrowac). I obys mogla jak najdluzej, bo przeciez ciaza to nie choroba Bo ze statystyk w pl wynika, ze teraz 75% kobiet, to ma ciaze zagrozona, bo jak tylko dowiedza sie o ciazy to siup na zwolnienie. Nie mowie oczywiscie o prawdziwych przypadkach i kobietach, ktore pracowaly fizycznie lub w warunkach szkodliwych - to inna historia. No ale do rzeczy - sa zawsze 2 strony medalu i rzeczywiscie sa pracodawcy, ktorzy nie zasluguja na fair postepowanie. Jednak...czesc z nich nabrala takiego zachowania, gdyz wczesniej kobiety ich wyrolowaly...Podam przyklad z zycia wziety (z pl). Z firmy odchodzila na zwolnienie dziewczyna w ciazy. No i na jej miejsce szefowa znalazla inna kobiete. Jako ze ta szefowa byla zawsze ludzka i miala dobre podejscie do pracownikow, to dala jej umowe o prace od razu. No i co sie okazalo? Za kilka tyg dziewczyna ta oswiadczyla, ze tez jest w ciazy i ze bedzie wybierala sie na zwolnienie...I co byscie zrobili na miejscu takiego pracodawcy? Ja bym juz pewnie nikomu nie dala umowy od razu - przykre, no ale takie realia...Takze kazdy w tej kwestii podejmuje swoje wlasne decyzje. Mysle, ze i tak kobiety w pl powinny byc super szczesliwe, bo warunki dla kobiet w ciazy sa idealne. Maja w ogole mozliwosc pojscia na zwolnienie, no i urlop macierzynski jest calkiem dlugi. U mnie o zwolnieniu mozna zapomniec, a platny urlop macierzynski to... 6 tyg !!! |
|
|
|
#2104 |
|
Raczkowanie
|
ale sie rozpisalyscie
![]() niezawsze sliczna dzidzia ![]() ![]() jesli chodzi o wiaderka do kapieli ja jakos nie jestem przekonana do nich, dziwnie tak dziecko w iwaderku a jak pokazalam mezowi to zaczal sie ze mnie smiac ze wiaderek jest dosyc w domu i w takim arzie mamy juz to zalawtione:/ my myslimy o wozku firmy implast duzo osob je chwali ale poczekam i pomysle poszperam na forum zeby zobaczyc jakie sa opinie o innych ![]() ja co pradwa ubnranek nie kupuje jeszcze ale ogladam na allegro i jak widze sliczne malutki adidaski toaz mnnie korci wcisnac kup teraz niestety maz pilnuje bo mowi: za wczesnie,nie kupuj zeby nic sie nie stalo:/Wiec dzis moja mama mowi wylicytuj ja zaplace i schowamy ![]() to przeciez nie ja kupie tylko mama wiec chyba nie zapesze![]()
|
|
|
|
#2105 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pytania o ciążę nie powinny paść podczas rozmowy o pracę, nie musimy na nie odpowiadać, i ciąża nie powinna mieć wpływu na to czy się dostaje pracę czy nie, w końcu już zdarzają się panowie idący na urlop tacierzyński i co to wtedy ma do pracy mamy?. Wiadomo, że w praktyce bywa inaczej, ale modelowo nie powinno to nikogo obchodzić. W małych firmach (do 20 os) i tak chorobowe po 31 dniu i macierzyński płaci Zus, a nie pracodawca (mam nadzieję, że nie zanudzam.) Co do HIV (było gdzieś pytanko o to) to w niektórych miastach można sobie zrobić za free i anonimowo w wybranym punkcie (ja robiłam w lbn-ie); raczej wiedziałam, że będzie wynik ujemny, wiadomo jakie są czynniki ryzyka, choć się puknęłam w głowę jak wypełniałam ankietę, że no tak jeszcze i tak można - kiedy były pytania o zabiegi chirurgiczne, kolczyki i tatuaże
|
|
|
|
|
#2106 |
|
Zakorzenienie
|
wiadomo, kazdy samodzielnie podejmuje decyzje i nie mozna nikogo z tego rozliczac. ja tez jesli bylabym w takiej sytuacji nic szefowi bym nie powiedziala. to nie jest czysty brak skrupulow tylko chec osiagniecia jakiegos dochodu zeby moc utrzymac rodzine, bo nie zawsze pensja meza wystarcza na wszystko.
ja na szczescie nie mialam takiej sytuacji. w sumie nawet mialam odejsc z pracy przed tym jak dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. no ale gdy juz o tym wiedzialam, od razu powiedzialam o tym szefowi i sam zaproponowal mi umowe na stale na czas nieokreslony. ja co prawda pojde na l4 ale nie z wlasnej wygody. jesli mialabym tam siedziec do konca ciazy to wykonczylabym sie nerwowo co zle wplynelo by napewno na kruszynke. no ale do zwolnienia jeszcze jakies dwa miesiace. co do wozeczkow, ja juz mialam upatrzony za nim w ciaze zaszlam quinny buzz 3w1 ale jeszcze bede sie rozgladac.
|
|
|
|
#2107 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nie boj sie prosic o to co Ci sie nalezy.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jezeli cos sie ma stac to sie i tak stanie, nawet jak do konca ciazy nic sie dziecku nie kupi. Twoja mama dobrze mowi, kupuj to na co masz ochote i nie czuj sie przez to winna, jest tyle slicznych rzeczy ze niemozliwym jest sie opanowac
|
|
#2108 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ciekawe czy trzeba do tego jakies wyspecjalizowane usg. Wiem ze jest super w Rudzie Sląskiej. Bylam tam ale dopiero w 38 tyg bo lekarz mowil ze dzidzia ma maly brzuszek niby. A ze mama slyszala ze tam maja dobre to pojechalam. Dzidzia fajnie sie ulozyla, wiec i plec bylo widac i wszytko posprawdzali, mózg serduszko komory, przeplyw krwi i wiele innych, juz sama nie pamietam co. Ale wiem ze babka pow ze pozno przyszlam, ze moze np nie byc wszystkiego widac bo dzidzia za duzo. Na szczescie mialam szczescie . Tu ich strona http://www.genom.pl/badania_prenatalne.html Widze ze miedzy 11-13 tyg wykonuje sie genetyczne. A miedzy 18-22 narządowe. Hmm w tej ciazy chyba nie pojade choc bym chciala, W prawdzie wtedy to bylo 100zl ale co to jest. I tak na wizyte sie idzie do gina to sie 100 placi wiec na takie 1 czy 2 usg mozna sobie jakos pozwolic w czasie calej ciazy. No ale nikt mi nie zlecil jechac. Powodow chyba tez nie ma. Ja mowie mojej mamie ze pojechalabym a ona mi "po co?" i na tym zostalo. Cytat:
![]() Oj hemoroidy bleee.. mam po pierwszej ciazy.. I od tego czasu.. ja mowie na to ze tak jakby mi odbyt w jakims miejscu pęknąm tzn zwieracz naderwal czy cos. Czasem troche krwi przy zalatwianiu.. Ale nawet ginowi zapomnialam wspomnie.cCytat:
![]() Juz pojechał ??Cytat:
Ale juz bym bardzo chciała.. Cytat:
Teraz juz 4 miesiac, a bole nadal sa, najczesciej wlasnie wieczorem ale ostatnio i tez w dzien.. Ehh No a ginowi juz mowilam na wizycie o tych krzyzach, ale ona na to nic nie powiedzial. musze nast raz sie konkretnie zapytac, czy to moze byc od tylozgiecia i czy to normalne ze w pierwszej nie mialam a teraz mam i to tak silne... No ale licze ze moze do 19stycz przejda ?Cytat:
Ja tam nawet nie wiem czy biust rosnie, mam taki minimalny, ale za to pod biustem tak! Mialam zawsze 78cm. Biustonosz na 70cm. zapinalam najciasniej a teraz zapinam na ostatnią haftke i ledwo dycham, ciekawa sprawa. no a tym bardziej ze te 7 kg schudlam.. a juz dlugo czulam ze jest mi za ciasno.. Trzeba bedzie zmienic garderobe.. Teraz chodze w jednym takim mooocno luznym pod biustem-chociaz nie cisnie. Ostatnio w bardzo zaawansowanej ciazy w nim chodzilam, wtedy pod biustem to na serio szeroko bylo.Cytat:
Cos mi sie zdaje ze wiele cytatow mi nie nie podołączało. :/ Chyba jestem ciemnota jakas i cos kopie.. Ja ogladam łózeczka dla młodej. W koncu w kwietniu bedzie miala 3 lata. W skarbonkach kasa na nowe lozeczko sie "zbiera" Myslalam dopiero na urodziny jej kupic, albo przed narodzinami dzidzi.. Ale zastanawiam sie czy nie juz... troche by sie przyzwyczaila a ja nie musialabym jej wkładać do łozka, byłoby dla mnie bezpieczniej. Ale z drugiej str nie dojrze ze rano bedzie mi uciekać i wogole w kazdym momencie moze z niego wyjsc a ja spiac oge nie zauwazyc.. A dodatkowo mam 3x4 pokoj.. Stoi lozko 2x1,80 jej lozeczko pewnie na 120 jest. Komoda telewizor komputer szafy stolik i krzeselka zabawki i nie idzie przejsc.. gdzie ja dam lozeczko nowe?! A napewno bedzie dłuzsze.. 160 moze 180? Sama nie wiem jeszcze taki wziac.. W koncu na 180 jeszcze daleko zanim dorosnie.. ale potem moze miec bez szczebelkow.. (barierek) no ale to juz bedzie ostra nastka wiec pewnie bedzie chciala zupelnie cos innego... |
|||||||
|
|
|
#2109 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a macie jakies wybrane lozeczka? ja znalazlam na allegro firma klupś model safari tutaj macie link http://allegro.pl/item870265548_6182...najtaniej.html
|
|
#2110 |
|
Zakorzenienie
|
mi tez podobaly sie wozki na 3 kolach ale nie wiem czy to praktyczne bo te wszystkie podjazdy dla wozkow przeciez maja schodki posrodku wiec trzeba bedzie podnosic przod. nie wiem. lepiej by bylo gdybym miala jakiekolwiek doswiadczenie z dzidziusiami, wozkami itd. a ja niestety nie mam
![]() to lozeczko nam tez sie podoba. najpierw na allegro znalazlam a potem na zywo w sklepie. jest fajne ale ja zaczynam myslec o takim z szuflada pod spodem. musze kazdy wolny centymetr wykorzystac w naszych 37 metrach
AR (D) Edytowane przez aniaa22 Czas edycji: 2010-01-04 o 18:27 |
|
|
|
#2111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez chcialam takie z szuflada ale zadnego fajnego nie znalazlam a to nam sie najbardziej podoba a ja sie nie moge doczekac az skonczymy domek i sie przeprowadzimy z obecnie wynajmowanej kawalerki narzie plany sa takie ze dol skonczymy do kwietnia i narazie bedziemy mieszkali tylko na dole wiec w kwietniu przeprowadzka
|
|
#2112 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
coś strasznie muli mi stronę, i chyba to nie wina mojego łącza bo inne chodzą spoko. |
|
|
|
|
#2113 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze parę dni mnie nie było a tu zeszło już na wózeczki, wanienki, łóżeczka
Ja w ogóle jeszcze o tym nie myślę. Wydaje mi się, że za wcześnie. Pewnie i tak by mi sie jeszcze 100 razy zmieniło.Macie tak czasami, że zapominacie, że jesteście w ciąży. Mi się to czasem wydaje fikcją. Chyba jestem nienormalna ![]() Jutro jade do gina. Chciałabym USG bo sie denerwuje czy wszystko dobrze. Ciekawe czy dalej zapisze mi luteinę? |
|
|
|
#2114 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
kochana tak kolo 18 tc juz nie zapomnisz o tym ze jestes w ciazy bo dzidzia bedzie ci o tym przypomniala kopniakami co chwilke ![]() aniaa22 ja do quinny buzzy nie jestem przekonana bo moja znajoma go ma i okreslila go jakos "bardzo przewrotny" nawet podczas podjazdu pod kraweznik lubi sie przechylac ogolnie tez mi sie on podoba i do tego sa swietne kolory ale implasta mam sparwdzonego ![]() a ja mam ogromna ochote na pizze i wlasnie ja zamowilam a teraz czekam az mi ja przywioza
|
|
#2115 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wizaz sie zamulil i to strasznie |
||
|
|
|
#2116 |
|
Zakorzenienie
|
no wlasnie tez o takich szufladach myslalam albo ewentualnie o takich pojemnikach ktore da rane wsunac pod lozeczko tez mozna w nich cos przechowywac np w ikei sa takie na posciel ktore chowa sie pod lozko
zawsze jakies rozwiazanie sie wymysli
|
#2117 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie zastanawiałam sie jeszcze nad wózkiem, ale wiem napewno jakiego nie chcę. Nie wybiorę wózka na 3 kółkach. Może mam mylne wyobrażenie, ale wydaje mi sie, że dzieci sa w nich jakies takie poskurczane, pupki mają nisko, lezą jakby w dole. Nie wiem czy jest to dobra pozycja dla kręgosłupa. Ale doświadczenia w tej materii nie mam, więc poprawcie mnie jesli mówię bzdury
|
|
|
|
#2118 |
|
Wtajemniczenie
|
Jej dziewczyny ja nie wiem jak wy możecie już myślec o tych wszystkich rzeczach potrzebnych dzidzi.... nie za szybko?
|
|
|
|
#2119 |
|
Zakorzenienie
|
Czy wy tez tak macie jak ja teraz? Zrobilam sobie nalesniki, smietane z cukrem waniliowy i wczoraj dostalam przepyszny dzem truskawkowy i nie moge go otworzyc!!!!!!!!! A moj tz u sasiada!!!!!!! zwariuje zaraz
|
|
|
|
#2120 |
|
Wtajemniczenie
|
Postukaj nakrywka o blat, powinien ruszyć. Ja zawsze tak robie
|
|
|
|
#2121 |
|
Zadomowienie
|
No wiec dodzwonilam sie. Mam przyjechac jutro czyli na 14 jade.
Ogolnie nic mi ginek na to nie powiedzial co mu opowiadalam tylko zapytal czy moge jutro przyjechac. Wogole dżeza zrobilam. Zamiast sie przedstawic to on "słycham" a ja "przyjmuje pan dzisiaj?" Heh bez niczego. A potem przeprosilam i sie przedstawilam i z czym dzwonie . No ale coz mialam nadzieje ze jeszcze dzis kaze mi przyjechac![]() Mam nadzieje ze wszystko ok z dzidzia i jej domkiem.. Ide małą uspac bo dzis nie miala drzemki, moze szybciej zasnie niz po 23? I moze ja pojde predzej spac. Zjadlam 2 jajka na miekko... mmmmmmmmm a raczej wpakowalam na stojąco bez niczego.. taki smak mialam i jeszcze ze 2 bym zjadla.. ale moze nie bede przesadzac.. ale mam na cos jeszcze smaka ale nie wiem na co? Ale ktos tu wspomnial o pizzy.. zjaaaaadlabym..ale zamawiac? hmm nie wiem juz nie pozno.. A zreszta ide zrobic sobie herbate i bulke :/
|
|
|
|
#2122 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2123 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tam się boję jeszcze nawet oglądać ...
|
|
|
|
#2124 |
|
Zakorzenienie
|
Podaje dziewczyny link do tego zestawu ciążowego: spodnie + rybaczki + spódnica... jak dla mnie super. Na pewno kupię...
http://moda.allegro.pl/item863372899...aczki_pas.html Poza tym dziękuje wszystkim za słowa w sprawie pracy w ciąży. Ja sama się trochę ostatnio zmartwiłam, po tym jak ta dziewczyna mi powiedziała, żę trzeba sobie było dziecka nie robić, a wcześniej się martwić. Prawdą jest, że we wrześniu zostałam zwolniona z firmy, gdzie miałam umowę na czas nieokreślony, bo potrzebowali miejsce dla przyjaciółki jednej dziewczyny... a oficjalnie oczywiście całkiem inne powody, ale trudno się mówi. Dostałam wtedy po dupie, i nie do końca ufam pracodawcom. Dzisiaj długo rozmawiałam z bliską mi znajomą... i prawdopodobnie powiem w pracy o ciąży nie tak jak chciałam na początku, a dopiero po miesiącu pracy... kiedy to skończy mi się 12 tydzień ciąży. Przyznam szczerze, że chcę pracować do końća ciąży, chcę być wydajnym pracownikiem, chcę dać z siebie wszystko, co tylko mogę... i nie chciałam mówić na dzień dobry o ciąży, powiem, że dowiedziałam się po tygodniu pracy jak coś... zreszta jeszcze nie wiem dokładnie...ale wiem też, że pracownica w ciąży jest przeszkodą, dlatego czekałam z informacją... no chyba, że atmosfera tam bedzie super, i będę widziała, że można powiedzieć szybciej to powiem... W każdym bądź razie, jedno dziekco w domu mamy, u Damiana mojego w pracy ciężka sytuacja, więc chciałam też jakoś pomóc. Dwa razy już startowałam z pracą, ale to była tragedia... teraz wierzę, że jest to moja wymarzona praca i sprawdzę się tam super... jestem pozytywnych myśli. Co do łóżeczka, to my będziemy mieć turystyczne, u Łucji bardzo dobrze się sprawdziło i byłam bardzo zadowolona... teraz jej kupimy sofkę, a drugie dziecko będzie miec nowe turystyczne, bo Łucja łobuz tamto co neico rozwaliła... Wózek też będziemy mieć po Łucji... zwracajcie uwagę na wielkość wózka, byście ogromnych kolumbryn nie kupiły
|
|
|
|
#2125 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
niezawsze super ze wizyta spokojna, piekna fotka bassienkaw takie decyzje zawsze budza emocje, ale ja chyba tez kierowalabym sie swoim dobrem Linka24 ja tez nie ogladam jeszcze rzeczy
|
#2126 |
|
Zakorzenienie
|
idealnecialo daj jutro znac jak po wizycie
tak tak ja wspominalam o pizzy i wlasnie sie nia napchalam a teraz az mi ciezko
|
#2127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i tak sie zawzielam postukalam popukalam ze w koncu otworzylam. dziala tez podwadzenie troszke wieczka nozem tyle ze potem sloik nie jest szczelny wiec ja tak nie robie bo sloiki oddaje mamie na kolejne pysznosci ![]() moj maz juz by wszystko chcial kupowac ale ja sie boje jeszcze. a zapytalam dlatego ze nie mamy o tym pojecia wiec wole wczesniej poznac opinie niz potem kupic byle co |
|
|
|
|
#2128 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Bez przesady... Cytat:
|
|
#2129 |
|
Zadomowienie
|
Też oglądałam wózeczki, ale z netu trudno się zdecydować. Wiem, że chcę 4 koła, muszą być pompowane i żeby można było dzidzie bujać na boki. Fajną funkcją jest przekładana rączka, ale to ma bardzo mało wózków - w czasie spaceru jak zacznie wiać można sobie przełożyć na drugą stronę, zmienić mu kierunek jazdy i już na maluszka nie wieje.
Ładnie wygląda implast bolder ale nie znalazłam informacji, czy przednie koła są skrętne. No i inna sprawa to kolorystyka - ja się nastawiam na córeczkę a większość wózeczków jest w kolorystyce chłopięcej. Może jestem w błędzie, ale niebieskie, zielone, brązowe i czarne to dla chłopca. Czerwone i beż wg mnie są neutralne. A kolorów różowo - fioletowych, czy malinowych prawie nie ma. Marzy mi się mała królewna ... |
|
|
|
#2130 |
|
Zakorzenienie
|
a ja miałam wózek dla Łucji beżowo-brązowy... może i chłopięcy. W nosie to mam. TO tylko wózek. Takie jest moje zdanie. Swoją drogą taki wózek za długo to nam nie służył...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.

Jezeli cos sie ma stac to sie i tak stanie, nawet jak do konca ciazy nic sie dziecku nie kupi. Twoja mama dobrze mowi, kupuj to na co masz ochote i nie czuj sie przez to winna, jest tyle slicznych rzeczy ze niemozliwym jest sie opanowac
no i tak sie zawzielam postukalam popukalam ze w koncu otworzylam.