|
|
#1171 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
zrobilam zdjecia moim okropnym ząbkom w pięknych kolczykach/bransoletkach, jak to pewna mała dama określiła
zakładany był 23.12.2009
|
#1172 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
2) Nie wyrywać u dentysty to mniejsze ryzyko, że cokolwiek będziesz miała uszkodzone. Chirurg i ze zdjęciem do niego. 3) Mi to brzmi jak uszkodzone szkliwo. Od dawna to masz? Tzn od 'dawien dawna' to znaczy 5miesięcy czy 5lat? 4) Nitkę jakąkolwiek bo i tak trzeba popróbować, która dla nas najlepsza. Jak lubisz jazdę ekstremalna to polecam płyn Listerine. Jak nie lubisz to nie mam co polecić bo innych nie znam 5) Jak dla mnie to osad lub kamień.... 6) Też o to pytałam. Gadałam w końcu z koleżanką, która ma i taki i taki i pooglądałyśmy sobie wzajemnie paszcze i wyszło nam, że w wardze spoko jeśli z bioplastu a w języku może być niebezpiecznie jeśli dochodzi coś typu hyrax czy łuk podniebienny. No i z kolczykiem w języku mało wygodnie "wyczyścić" zęby po posiłku 7) Używam tylko elektrycznej. ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- No właśnie myślałam, że u siebie w domu mogę się czuć swobodnie i bezpiecznie... Cytat:
Siedz stabilnie ![]() Cytat:
i na rękach I nie musi to być do końca nasza wina. Tego się po prostu nie da uniknąć. Umiemy już z nimi żyć bo od niemowlęctwa jesteśmy na nie narażeni. A właściwie jeszcze przed niemowlęctwem nawet Nie ma co za dużo o tym myśleć bo nam się to wydaje obrzydliwe a tak na prawdę nam nie szkodzi. Cytat:
Będzie 10 to każdy na jeden paznokieć Zawsze jak widzę jakieś zdjęcie z zadrutowaną szczęką to muszę wejść, przyjrzeć się, poczytać co napisali itd. I na Pudlu jest zdjęcie Jacykowa (tak go się odmienia?) z zadrutowaną szczęką i wyciągami. No to sru do komentarzy Poczytajcie sobie jak się wam chce. Pojawia się o makaronie na zębach i zaraz potem wyjaśnienia aparaciarzy itd Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-01-04 o 14:03 |
||||
|
|
|
#1173 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A dentysta niech nie stęka. W skrajnym przypadku orto może ściągnąć zamek i dopiero później dentysta wykona swoją pracę. Zresztą może ta plamka jest na tyle nieistotna, że nie będzie potrzeby jej ruszać...
|
|
|
|
|
#1174 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A czy są jakieś sposoby zapobiegawcze dalszemu odwapnianu się zęba? ![]() I jeszcze jedno pytanko Czy mając już aparat używacie nici dentystycznej? Bo ja nijak nie wiem jak miałabym jej teraz używać ...
Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2010-01-04 o 15:15 |
||
|
|
|
#1175 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wogole... pytal tylko czy kiedys miala juz znieczulenie robione. 1000days mam to juz ze 3-4 lata moze nawet wiecej... |
|
|
|
|
#1176 |
|
Konto usunięte
|
Mnie też nigdy nie pytali o takie rzeczy ale zawsze na pierwszej wizycie dostawałam ankietę i tam były pytania o tego typu rzeczy. Wypełniałaś coś takiego?
|
|
|
|
#1177 |
|
Wtajemniczenie
|
Na odwapnianie są dobre galaretki xP. Współczuję, bo nie znoszę tego xD.
|
#1178 | |
|
Wtajemniczenie
|
wenja: idź do dentysty on wie najlepiej... ten pajączek to może być pęknięte szkliwo... ja mam taką kreskę na zębie... a co do płynów to ja lubie listerine.... jest dość mocny więc jak nie lubisz takiego "wyciskacza łez" (dosłownie
) to lepiej nie kupuj ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Cytat:
to nie takie trudne... bierzesz nitkę, wkładasz pod drut a potem między zęby i czyścić... mi czasami jak się nie chcę to czyszczę normalnie jak bym nie miała aparatu, nie przekładam przez drucik... tak tez można
|
|
#1179 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1180 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czytałam... dobre ale jestem ciekawa co ludzie sobie myślą jak widzą u nas wyciągi (ja jeszcze nie mam ale będe mieć ![]() ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- ja gdzieś czytałam że pękniętego szkliwa nie da już się naprawić ale można założyć korone czy coś żeby nie było widać... ale lepiej Ci powie dentysta a i jeszcze czytałam że podobno elmex mineralizuje małe ubytki... wpisz w google pęknięte szkliwo... tam jest dużo takich artykułów
|
|
#1181 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jestem po wizycie: GUMKI ZŁOTE! Śliczne ![]() Zapytałam orto o moją asymetrię. Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy. Niestety nie da się prawdopodobnie wyrównać asymetrii (niewielka jest, a winny temu jest brak zęba z prawej strony- usunięty został na dłuuugo przed leczeniem ortodontycznym). Mam naturalny brak krzywizny z prawej strony (czy jakoś tak). Orto będzie zakładać inny łuk żeby maksymalnie zniwelować moje złe samopoczucie związane z asymetrią
|
|
|
|
|
#1182 |
|
Raczkowanie
|
pierwsza wizyta jak miałam może z 5 lat- cały dzień bolał mnie ząb, wieczorem już płakałam, więc rodzice wsadzili mnie do samochodu i zawieźli do dentysty. tam bez słowa zaczęli mi wiercić w tym zębie, byłam przerażona, miałam wrażenie, że w buzi mam wielką wiertarkę. następna wizyta- wyrywanie bez znieczulenia, bo były jakieś przeciwwskazania. każde kolejne spotkanie z dentystą zaczynałam od płaczu i pytania czy nie będzie wyrywania. ostatnia wizyta, to wyrywanie zęba, pod którym potem zaczęła się zbierać ropa- koszmar. dlatego kiedy potem rodzice zapominali o kolejnych wizytach to jakoś im chętnie o nich nie przypominałam. teraz kiedy mam już prawie 18 lat strach nadal nie mija, ale przemówiłam sobie do rozumu- że to tylko wspomnienia z dzieciństwa, teraz na pewno będzie lepiej itd. itp. dla kogoś to może być głupie, ale ja naprawdę bardzo to przeżywałam. no ale czas wziąć się za siebie
a właśnie. myślicie, że najpierw lepiej iść do orto czy do dentysty?
![]() 1. odchudzam sięę 2. szukam ortodonty 3. walczę z alergią 4. nie wyciskam! Edytowane przez miiisiaa Czas edycji: 2010-01-04 o 20:51 |
|
|
|
#1183 |
|
Konto usunięte
|
Orto. Może się okazać, że jakiś ząb, w którym coś jest pójdzie do wyrwania.
To po co o wcześniej leczyć? Orto pierwszy. I najlepiej nie jeden. |
|
|
|
#1184 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja najpierw byłam u dentysty... bo nie chciałam tego przeciągać a poza tym nie chciałam żeby orto przeraziła się moimi licznymi ubytkami (też się bałam dentysty i kilka lat nie chodziłam) chociaż i tak zobaczyła je na kliszy ![]() a mi powiedziała że wyrwie albo 5 albo 8... no i nie wyleczyłabym 5 i by się okazało że jednak rwiemy 8 i wtedy byłby problem
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-01-04 o 21:39 |
|
|
|
|
#1185 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
znam ten bol i to baaardzo dobrze!!ja mialam wszytskie zeby wyrywane w ten sposob to byl dramat mialam jako dziecko wyrwane 4 zeby normalnie "na nitce" i to byly jedynki i dwojki tylko;/;/ reszta to byly ropne zapalenia gdzie nie dzialalo zadne znieczulenie a rane trzeba bylo po wyrwaniu oczyszczac (czytaj grzebac w dziurze po swiezo wyraneym zebie) i tak kazdy zab po kolei do tego oooogromne korzenie siegajace zatok;/ do teraz niestety trzeba bylo zmadrzec i zobaczyc ze nie najlepiej sie wyglada z mleczna trojka i wiszaca nad nia trojka stalą( 2 zeby w jednym miejscu...)mam 22 lata i postanowilam sie zadrutowac zakladam aparacik za 3 tyg. tylko przeraza mnie fakt strippingu ktory musze zrobic w trakcie leczeniamiala juz ktoras z was stripping robiony?? pozdrawiam |
|
|
|
|
#1186 |
|
Raczkowanie
|
zobaczymy gdzie się najpierw zapiszę :P chyba wolałabym na początek dentystę, żebym się przypadkiem nie rozmyśliła
a do ortodontów pójdę na pewno kilku. już zbieram namiary od znajomych, którzy mają/mieli aparaty.
|
#1187 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co to jest ten stripping?
|
|
#1188 |
|
Raczkowanie
|
kasiulka088- gratuluję, że się przemogłaś
ja jestem z siebie dumna, że w ogóle wypowiedziałam przy rodzicach słowo 'dentysta'. wcześniej unikałam tego tematu jak ognia. teraz wydaje mi się, że dam radę, ale pewnie jak przyjdzie do samej wizyty, to będę chciała uciekać :Pbetti_888 26.Co to jest stripping i po co się go robi? Stripping to szlifowanie powierzchni stycznych zębów w celu uzyskania niewielkiej ilości miejsca do ich przesuwania. Najczęściej orto używają do tego pasków ściernych.
|
#1189 |
|
Przyczajenie
|
stripping to pilowanie zebow metalowym pilnikiem!!!zamiast wyrywania;/ kazdego zeba sie piluje...w szczelinach zyskuje sie troche miejsca..dla mnie to jakis dramat jest..ale moja orto powiedziala ze trzeba;/
poradzcie dziewczeta co mam zrobic bo na moj prosty blond umysl to jest zabojstwo dla szkliwa w szczegolnosci ze tak bardzo stralam sie dbac o zeby i szkliwo zeby im nic nie bylo ![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- no wlasnie misia ladnie to ujelas ![]() widzialam ten pilniczek i generalnie wyglada on jak moj do paznokci z dawnych czasow
|
|
|
|
#1190 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1191 |
|
Przyczajenie
|
mam pytanko jeszcze bo moja orto praktycznie niczego mi nie tlumaczy a ja chcialabym sie dowiedziec..
powiedziala mi ze musze najpierw zalozyc gore a dopiero pozniej za 6 miesiecy dol.. czy zawsze sie tak robi i po co?? pytam Was jako weteranek aparacikowych
|
|
|
|
#1192 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
dzięki za wyjaśnienie... też zastanawiam się czy to nie zaszkodzi szkliwu... raz jak byłam u dentysty i plombował mi górne jedynki bo pomiędzy nimi od wewnątrz miałam małą dziurkę to teraz przez to mam pęknięte szkliwo na jednym i drugim zębie od strony zewnętrznej może aż tak tego nie widać ale ja to widze... ja wszystko widzę![]() ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Cytat:
w niektórych przypadkach tak się nie robi ale w niektórych trzeba np. czasami trzeba wyprostować najpierw górę żeby móc wyprostować dół, bo tak np aparat by mógł Ci zawadzać albo coś... ja też w lipcu miałam zakładaną górę a teraz w lutym będę miała dół zależy od wady zgryzu
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-01-04 o 22:16 |
|||
|
|
|
#1193 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje za wyjasnienie
|
|
|
|
#1194 |
|
Wtajemniczenie
|
proszę
![]() na tej stronie znajdziesz więcej pytań i odp. http://www.ortodonta.info/faq.html jeśli Twoja orto Cię nie uświadomiła
|
#1195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1196 |
|
Przyczajenie
|
Swietne!! dziekuje po stokroc
sie juz doedukowalam czas na praktyke
|
|
|
|
#1197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nic zobacze co mi we środę orto powie.
|
|
|
|
|
#1198 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hehe, paradoks polega na tym, ze ta strona caly czas sie przewija na tym forum i jest polecana jako doksztalcajaca, a sama ortodontka niezbyt lubi tlumaczyc co i jak robi. Mowie tak, bo wlasnie dzieki tej stronie ja wybralam. Wydawalo mi sie, ze tak fachowo i dokladnie wszystko jest opisane.. W rzeczywistosci okazalo sie, ze chyba caly jej zapal skonczyl sie na pisaniu FAQ'u. Niestety... ![]() Juz w piatek wizyta a ja znow nie wiem chybie czy trafie tym razem... Ostatnio niezbyt milo przyjela moje pytania. Minelo ponad 6 tygodniu, juz wkrotce 7 miesiecy z aparatem a dol i gora ani rusz. Wlasciwie efekty przestalam widziec jeszcze 1,5 mies temu. Na ostatniej wizycie mialam nakrecone osemki na dolnych zebach w celu zmniejszenia szpary a ona ani drgnela! Takie sprawy. P.S. Dojrzalam: gumeczki biore czerwone! Obiecalam sobie, ze sprobuje szczescia z czerwona szminka. Wczesniej nie bylo sensu jej kupowac, bo nie pasowala do brzydkich zebow, ale teraz mozna sprobowac
|
|
#1199 |
|
Wtajemniczenie
|
Miałam robiony stripping raz, szkliwo mi nie popękało, zaraz po piłowaniu miałam robioną fluoryzacje, przez godzinę nie mogłam po tym jeść. teraz nadal wszystko z zębami jest ok
![]() kasiulka088 - tez miałam najpierw założony aparat na górę i czekam teraz prawie 8 miesięcy, aż góra ustawi się w łuk (słowa orto ) i dopiero będę zakłądać dół.
|
#1200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pogadaj z dentystą czy prowadzi takie pionierskie zabiegi jak nakładanie szkliwa na powierzchnię zęba.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.

Tak... nastapila ta oto chwila kiedy przestalam obawiac sie o bol i postanowilam walczyc z/o zeby/ami musze sie wygadac wiec mam nadzieje ze wysluchacie postanowilam jutro umowic sie do dentysty na "latanie" zebow. Oczywiscie na NFZ bo po cos ubezpieczona jestem... w zwiazku z tym ze okres mi sie skonczyl przed swietami i zacznie sie niedlugo znow osemki moje "kochane" wyrwe po nim do tego czasu zdjecie sobie ich zrobie (i tu pytania
Pytanie kolejne 

Czy to może byc odwapnienie? Wizytę u orto mam już w ta śrorodę i zapytam się co mam z tym fantem robić 

.

to byl dramat mialam jako dziecko wyrwane 4 zeby normalnie "na nitce" i to byly jedynki i dwojki tylko;/;/ reszta to byly ropne zapalenia gdzie nie dzialalo zadne znieczulenie a rane trzeba bylo po wyrwaniu oczyszczac (czytaj grzebac w dziurze po swiezo wyraneym zebie) i tak kazdy zab po kolei do tego oooogromne korzenie siegajace zatok;/
ktory musze zrobic w trakcie leczenia