Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-04, 13:22   #1171
Chantalle
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

zrobilam zdjecia moim okropnym ząbkom w pięknych kolczykach/bransoletkach, jak to pewna mała dama określiła
zakładany był 23.12.2009

SLEEP WITH ME, SLEEP WITH MY PIT BULL !!!
Moje dziewczynki:
http://www.suwaczki.com/tickers/ug37k6nlp0b0isba.png
Chantalle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 13:44   #1172
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wenja Pokaż wiadomość
Witam wszystkie w nowym roku Tak... nastapila ta oto chwila kiedy przestalam obawiac sie o bol i postanowilam walczyc z/o zeby/ami musze sie wygadac wiec mam nadzieje ze wysluchacie postanowilam jutro umowic sie do dentysty na "latanie" zebow. Oczywiscie na NFZ bo po cos ubezpieczona jestem... w zwiazku z tym ze okres mi sie skonczyl przed swietami i zacznie sie niedlugo znow osemki moje "kochane" wyrwe po nim do tego czasu zdjecie sobie ich zrobie (i tu pytania

1) ile wazne jest skierowanie na zdjecie zebiszczy?
2) wydaje mi sie [wymacalam sie znaczy bo lusterka do paszczy nie dam rady sobie wsadzic tam zeby zobaczyc dokladnie ] ze 8 mi na 7 nachodza...od zewnetrznej strony tzn od strony polikow [8 przypominam rosna korona w strone policzkow :P ] w zwiazku z czym czy dentysta nie uszkodzi mi 7??...)

kiedy wylecze zeby i wyrwe 8 ( zeby sie u orto nie wstydzic tych wszystkich dziur) zarejestruje sie do orto Pytanie kolejne

3) wydaje mi sie ze mam 2 zeby pękniete tzn wyglada to tak ze jest sobie zab nie boli z daleka wyglada ok a jak sie przyjzec to wyglada tak jak pajaczek na szybie stluczonej. Niby szyba cała a jednak peknieta (maslo maslane )...no nie wiem jak to opisac :P to znaczy ze mam peknietego zeba? czy co? mam to juz od dawien dawna...

Jutro planuje rowniez zakup nici...1 w zyciu (wstyd)..ale lepiej pozno niz wcale.. i plynu do plukania jamy ustanej... chcialabym jakas przeciwprochnicza albo z fluorem czy cos... w zwiazku z tym

4)Co radzicie kochane? jaka nitke i jaki plyn z czym itd?

5)Mam na jednym zebie (liczy...) na 3 () pruchnice ... nie jest to dziura a zawsze mi sie z dziurami prychnica kojarzy takimi czarnymi okropnymi jakie mam w 7 bleh... a na 3 mam taki bardziej brazowy nalot niz czarny (chyba ze to zludzenie bo nie jest jednolity tylko taki kropkowany jak w paincie spray do rysowania :P )jak wezme cos ostrego to moge o zdrapac ale pojawia sie po jakims czasie znow wiec mniemam ze to jednak pruchnica... jest od wewnetrznej strony jamy ustanej... dentysta sie tym zajmie? zeba mi zeskrobie czy co?? ktos tak mial?

6) czy kolczyk w wardze albo w jezyku jest mozliwy z aparatem?...

7) co z elektryczna szczoteczka? mozna ja z druciakiem ze skutkiem uzywac??
1) Miesiąc?

2) Nie wyrywać u dentysty to mniejsze ryzyko, że cokolwiek będziesz miała uszkodzone. Chirurg i ze zdjęciem do niego.

3) Mi to brzmi jak uszkodzone szkliwo. Od dawna to masz? Tzn od 'dawien dawna' to znaczy 5miesięcy czy 5lat?

4) Nitkę jakąkolwiek bo i tak trzeba popróbować, która dla nas najlepsza. Jak lubisz jazdę ekstremalna to polecam płyn Listerine. Jak nie lubisz to nie mam co polecić bo innych nie znam

5) Jak dla mnie to osad lub kamień....

6) Też o to pytałam. Gadałam w końcu z koleżanką, która ma i taki i taki i pooglądałyśmy sobie wzajemnie paszcze i wyszło nam, że w wardze spoko jeśli z bioplastu a w języku może być niebezpiecznie jeśli dochodzi coś typu hyrax czy łuk podniebienny. No i z kolczykiem w języku mało wygodnie "wyczyścić" zęby po posiłku

7) Używam tylko elektrycznej.

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Morfina Pokaż wiadomość
o rany , dobrze, ze ja chowam wszystko...
No właśnie myślałam, że u siebie w domu mogę się czuć swobodnie i bezpiecznie...

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
rany hihi.. aż i sie przypomniał taki film - komedia co wrócili z wakacji i jak wywołali zdj z aparatu to zabaczyli na nich jak ich szczoteczki do zębów były w pomalowanych na murzynów ludzi hihi
xD

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość

myślałam że spadnę z krzesła jak to czytałam
Siedz stabilnie

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
1000days podziękuj koleżance, że się przyznała.. A wyciorki nie powinny leżeć na umywalce.. Przypomnij sobie reklamę Domestosa i zarazki, które chodzą wszędzie Masz nauczkę na przyszłość trza wyciorki chować
E tam z tymi zarazkami. Mogłabym o zarazkach powiedzieć kilka ciekawych rzeczy ale... nie wiem co na to reszta. Bo tak się śmiesznie składa, że najwięcej bakterii kałowych mamy przy eeee pupie i na rękach I nie musi to być do końca nasza wina. Tego się po prostu nie da uniknąć. Umiemy już z nimi żyć bo od niemowlęctwa jesteśmy na nie narażeni. A właściwie jeszcze przed niemowlęctwem nawet Nie ma co za dużo o tym myśleć bo nam się to wydaje obrzydliwe a tak na prawdę nam nie szkodzi.

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
O FUCK

Trzeba było dac już jej ten nadzwyczajny gadzet w prezencie, co by zawsze pazurkiem swieciła
No właśnie chyba jej kupie taki zestaw Będzie 10 to każdy na jeden paznokieć

Zawsze jak widzę jakieś zdjęcie z zadrutowaną szczęką to muszę wejść, przyjrzeć się, poczytać co napisali itd. I na Pudlu jest zdjęcie Jacykowa (tak go się odmienia?) z zadrutowaną szczęką i wyciągami. No to sru do komentarzy Poczytajcie sobie jak się wam chce. Pojawia się o makaronie na zębach i zaraz potem wyjaśnienia aparaciarzy itd

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2010-01-04 o 14:03
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 14:42   #1173
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Dziewczyny heeelllppp!!!

Ostatnio zauważyłam na mojej lewej jedynce jakies odbarwienie - nie jest to jakoś mocno widoczne, malutka plamka i trzeba się uwaznie przyjrzećeć Czy to może byc odwapnienie? Wizytę u orto mam już w ta śrorodę i zapytam się co mam z tym fantem robić

Do dentysty tez wybieram się na kontorlę niedługo, ale jeżeli coś bedzie trzeba z tym robić to boję się, że bedzie stękać, że nic nie zrobi bo aparat przeszkadza, faktycznie ta plamka jest kilka mm od zamka

przeciez bardzo dbałam i dbam jeszcze bardziej o zeby jak mam aparat a tu jakies odbarwienie ...

echhh
Jeżeli plamka jest jasnobiała to wielce prawdopodobne jest to, że jest to odwapnienie.

A dentysta niech nie stęka. W skrajnym przypadku orto może ściągnąć zamek i dopiero później dentysta wykona swoją pracę.
Zresztą może ta plamka jest na tyle nieistotna, że nie będzie potrzeby jej ruszać...
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 15:03   #1174
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli plamka jest jasnobiała to wielce prawdopodobne jest to, że jest to odwapnienie.

A dentysta niech nie stęka. W skrajnym przypadku orto może ściągnąć zamek i dopiero później dentysta wykona swoją pracę.
Zresztą może ta plamka jest na tyle nieistotna, że nie będzie potrzeby jej ruszać...
Ta plamka jest bardzo maleńka i w dodatku tak (hmmm jakby to określić) po bocznej strone zęba a nie na środku

A czy są jakieś sposoby zapobiegawcze dalszemu odwapnianu się zęba?

I jeszcze jedno pytanko Czy mając już aparat używacie nici dentystycznej? Bo ja nijak nie wiem jak miałabym jej teraz używać ...
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Edytowane przez Lady in Blue
Czas edycji: 2010-01-04 o 15:15
Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 15:07   #1175
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
no to teraz na zdjęcie i do chirurga. badan krwi nie kazał robić?

wogole... pytal tylko czy kiedys miala juz znieczulenie robione.

1000days mam to juz ze 3-4 lata moze nawet wiecej...
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 15:42   #1176
201604190949
Konto usunięte

Mnie też nigdy nie pytali o takie rzeczy ale zawsze na pierwszej wizycie dostawałam ankietę i tam były pytania o tego typu rzeczy. Wypełniałaś coś takiego?
Stary 2010-01-04, 16:08   #1177
natalka92
Wtajemniczenie

GG do natalka92 Send a message via Skype™ to natalka92

Na odwapnianie są dobre galaretki xP. Współczuję, bo nie znoszę tego xD.

"Nikt nie wie, że jest pod seksem i dusza"! ;D

Vida me hace feliz .
natalka92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 18:12   #1178
betti_888
Wtajemniczenie

wenja: idź do dentysty on wie najlepiej... ten pajączek to może być pęknięte szkliwo... ja mam taką kreskę na zębie... a co do płynów to ja lubie listerine.... jest dość mocny więc jak nie lubisz takiego "wyciskacza łez" (dosłownie ) to lepiej nie kupuj a nici to urzywam oral-B (nie martw się ja też pierwszy raz użyłam jak mi założono aparat)

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Ta plamka jest bardzo maleńka i w dodatku tak (hmmm jakby to określić) po bocznej strone zęba a nie na środku

A czy są jakieś sposoby zapobiegawcze dalszemu odwapnianu się zęba?

I jeszcze jedno pytanko Czy mając już aparat używacie nici dentystycznej? Bo ja nijak nie wiem jak miałabym jej teraz używać ...

to nie takie trudne... bierzesz nitkę, wkładasz pod drut a potem między zęby i czyścić... mi czasami jak się nie chcę to czyszczę normalnie jak bym nie miała aparatu, nie przekładam przez drucik... tak tez można

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 18:16   #1179
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Mnie też nigdy nie pytali o takie rzeczy ale zawsze na pierwszej wizycie dostawałam ankietę i tam były pytania o tego typu rzeczy. Wypełniałaś coś takiego?

nie :/ a co z tym peknietym szkliwem zrobic/... dentysta naprawi?
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 18:34   #1180
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

Zawsze jak widzę jakieś zdjęcie z zadrutowaną szczęką to muszę wejść, przyjrzeć się, poczytać co napisali itd. I na Pudlu jest zdjęcie Jacykowa (tak go się odmienia?) z zadrutowaną szczęką i wyciągami. No to sru do komentarzy Poczytajcie sobie jak się wam chce. Pojawia się o makaronie na zębach i zaraz potem wyjaśnienia aparaciarzy itd

czytałam... dobre ale jestem ciekawa co ludzie sobie myślą jak widzą u nas wyciągi (ja jeszcze nie mam ale będe mieć )... myślą że też mamy makaron między zębami?

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

Cytat:
nie :/ a co z tym peknietym szkliwem zrobic/... dentysta naprawi?
ja gdzieś czytałam że pękniętego szkliwa nie da już się naprawić ale można założyć korone czy coś żeby nie było widać... ale lepiej Ci powie dentysta
a i jeszcze czytałam że podobno elmex mineralizuje małe ubytki...
wpisz w google pęknięte szkliwo... tam jest dużo takich artykułów

Stary 2010-01-04, 20:44   #1181
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:

ja gdzieś czytałam że pękniętego szkliwa nie da już się naprawić ale można założyć korone czy coś żeby nie było widać... ale lepiej Ci powie dentysta
a i jeszcze czytałam że podobno elmex mineralizuje małe ubytki...
wpisz w google pęknięte szkliwo... tam jest dużo takich artykułów
Nie wiem czy na pęknięte szkliwo też działa, ale moja dentystka będzie mi zakładać (jak ściągnę aparat) na martwego zęba szkliwo. Także skoro można pokryć- bez borowania- całą powierzchnię zęba to pewnie można i uzupełnić pęknięte szkliwo.

Jestem po wizycie: GUMKI ZŁOTE! Śliczne

Zapytałam orto o moją asymetrię. Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy. Niestety nie da się prawdopodobnie wyrównać asymetrii (niewielka jest, a winny temu jest brak zęba z prawej strony- usunięty został na dłuuugo przed leczeniem ortodontycznym). Mam naturalny brak krzywizny z prawej strony (czy jakoś tak). Orto będzie zakładać inny łuk żeby maksymalnie zniwelować moje złe samopoczucie związane z asymetrią
Stary 2010-01-04, 20:49   #1182
miiisiaa
Raczkowanie

Cytat:
jakie przezycie mialas z dentysta??
pierwsza wizyta jak miałam może z 5 lat- cały dzień bolał mnie ząb, wieczorem już płakałam, więc rodzice wsadzili mnie do samochodu i zawieźli do dentysty. tam bez słowa zaczęli mi wiercić w tym zębie, byłam przerażona, miałam wrażenie, że w buzi mam wielką wiertarkę. następna wizyta- wyrywanie bez znieczulenia, bo były jakieś przeciwwskazania. każde kolejne spotkanie z dentystą zaczynałam od płaczu i pytania czy nie będzie wyrywania. ostatnia wizyta, to wyrywanie zęba, pod którym potem zaczęła się zbierać ropa- koszmar. dlatego kiedy potem rodzice zapominali o kolejnych wizytach to jakoś im chętnie o nich nie przypominałam. teraz kiedy mam już prawie 18 lat strach nadal nie mija, ale przemówiłam sobie do rozumu- że to tylko wspomnienia z dzieciństwa, teraz na pewno będzie lepiej itd. itp. dla kogoś to może być głupie, ale ja naprawdę bardzo to przeżywałam. no ale czas wziąć się za siebie a właśnie. myślicie, że najpierw lepiej iść do orto czy do dentysty?

1. odchudzam sięę
2. szukam ortodonty
3. walczę z alergią
4. nie wyciskam!

Edytowane przez miiisiaa
Czas edycji: 2010-01-04 o 20:51
miiisiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 21:12   #1183
201604190949
Konto usunięte

Orto. Może się okazać, że jakiś ząb, w którym coś jest pójdzie do wyrwania.
To po co o wcześniej leczyć? Orto pierwszy. I najlepiej nie jeden.
Stary 2010-01-04, 21:37   #1184
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Orto. Może się okazać, że jakiś ząb, w którym coś jest pójdzie do wyrwania.
To po co o wcześniej leczyć? Orto pierwszy. I najlepiej nie jeden.

ja najpierw byłam u dentysty... bo nie chciałam tego przeciągać a poza tym nie chciałam żeby orto przeraziła się moimi licznymi ubytkami (też się bałam dentysty i kilka lat nie chodziłam) chociaż i tak zobaczyła je na kliszy
a mi powiedziała że wyrwie albo 5 albo 8... no i nie wyleczyłabym 5 i by się okazało że jednak rwiemy 8 i wtedy byłby problem

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-01-04 o 21:39
Stary 2010-01-04, 21:39   #1185
kasiulka088
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez miiisiaa Pokaż wiadomość
pierwsza wizyta jak miałam może z 5 lat- cały dzień bolał mnie ząb, wieczorem już płakałam, więc rodzice wsadzili mnie do samochodu i zawieźli do dentysty. tam bez słowa zaczęli mi wiercić w tym zębie, byłam przerażona, miałam wrażenie, że w buzi mam wielką wiertarkę. następna wizyta- wyrywanie bez znieczulenia, bo były jakieś przeciwwskazania. każde kolejne spotkanie z dentystą zaczynałam od płaczu i pytania czy nie będzie wyrywania. ostatnia wizyta, to wyrywanie zęba, pod którym potem zaczęła się zbierać ropa- koszmar. dlatego kiedy potem rodzice zapominali o kolejnych wizytach to jakoś im chętnie o nich nie przypominałam. teraz kiedy mam już prawie 18 lat strach nadal nie mija, ale przemówiłam sobie do rozumu- że to tylko wspomnienia z dzieciństwa, teraz na pewno będzie lepiej itd. itp. dla kogoś to może być głupie, ale ja naprawdę bardzo to przeżywałam. no ale czas wziąć się za siebie a właśnie. myślicie, że najpierw lepiej iść do orto czy do dentysty?
Czesc misiaznam ten bol i to baaardzo dobrze!!
ja mialam wszytskie zeby wyrywane w ten sposobto byl dramat mialam jako dziecko wyrwane 4 zeby normalnie "na nitce" i to byly jedynki i dwojki tylko;/;/ reszta to byly ropne zapalenia gdzie nie dzialalo zadne znieczulenie a rane trzeba bylo po wyrwaniu oczyszczac (czytaj grzebac w dziurze po swiezo wyraneym zebie) i tak kazdy zab po kolei do tego oooogromne korzenie siegajace zatok;/ doprowadzilo to do tego stanu ze tracilam przytomnosc przed wizyta dentysty...mdlalam...plak alam..wpadalam w histerie...nikomu nawet mamie nie dalam sobie chociaz popatrzec do buzi... nie bylam dlatego u dentysty od 6 klasy podstawowki!! nie ufam draniom do teraz niestety trzeba bylo zmadrzec i zobaczyc ze nie najlepiej sie wyglada z mleczna trojka i wiszaca nad nia trojka stalą( 2 zeby w jednym miejscu...)mam 22 lata i postanowilam sie zadrutowac zakladam aparacik za 3 tyg. tylko przeraza mnie fakt strippingu ktory musze zrobic w trakcie leczenia mysle ze to moze byc dramat z moim podejsciem do metalowych urzadzen wkladanym mi do buzi..
miala juz ktoras z was stripping robiony?? pozdrawiam
kasiulka088 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 21:41   #1186
miiisiaa
Raczkowanie

zobaczymy gdzie się najpierw zapiszę :P chyba wolałabym na początek dentystę, żebym się przypadkiem nie rozmyśliła a do ortodontów pójdę na pewno kilku. już zbieram namiary od znajomych, którzy mają/mieli aparaty.

1. odchudzam sięę
2. szukam ortodonty
3. walczę z alergią
4. nie wyciskam!
Stary 2010-01-04, 21:42   #1187
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiulka088 Pokaż wiadomość
Czesc misiaznam ten bol i to baaardzo dobrze!!
ja mialam wszytskie zeby wyrywane w ten sposobto byl dramat mialam jako dziecko wyrwane 4 zeby normalnie "na nitce" i to byly jedynki i dwojki tylko;/;/ reszta to byly ropne zapalenia gdzie nie dzialalo zadne znieczulenie a rane trzeba bylo po wyrwaniu oczyszczac (czytaj grzebac w dziurze po swiezo wyraneym zebie) i tak kazdy zab po kolei do tego oooogromne korzenie siegajace zatok;/ doprowadzilo to do tego stanu ze tracilam przytomnosc przed wizyta dentysty...mdlalam...plak alam..wpadalam w histerie...nikomu nawet mamie nie dalam sobie chociaz popatrzec do buzi... nie bylam dlatego u dentysty od 6 klasy podstawowki!! nie ufam draniom do teraz niestety trzeba bylo zmadrzec i zobaczyc ze nie najlepiej sie wyglada z mleczna trojka i wiszaca nad nia trojka stalą( 2 zeby w jednym miejscu...)mam 22 lata i postanowilam sie zadrutowac zakladam aparacik za 3 tyg. tylko przeraza mnie fakt strippingu ktory musze zrobic w trakcie leczenia mysle ze to moze byc dramat z moim podejsciem do metalowych urzadzen wkladanym mi do buzi..
miala juz ktoras z was stripping robiony?? pozdrawiam

a co to jest ten stripping?
jakieś rwanie?

Stary 2010-01-04, 21:52   #1188
miiisiaa
Raczkowanie

kasiulka088- gratuluję, że się przemogłaś ja jestem z siebie dumna, że w ogóle wypowiedziałam przy rodzicach słowo 'dentysta'. wcześniej unikałam tego tematu jak ognia. teraz wydaje mi się, że dam radę, ale pewnie jak przyjdzie do samej wizyty, to będę chciała uciekać :P

betti_888
26.Co to jest stripping i po co się go robi?

Stripping to szlifowanie powierzchni stycznych zębów w celu uzyskania niewielkiej ilości miejsca do ich przesuwania. Najczęściej orto używają do tego pasków ściernych.

1. odchudzam sięę
2. szukam ortodonty
3. walczę z alergią
4. nie wyciskam!
Stary 2010-01-04, 22:00   #1189
kasiulka088
Przyczajenie

stripping to pilowanie zebow metalowym pilnikiem!!!zamiast wyrywania;/ kazdego zeba sie piluje...w szczelinach zyskuje sie troche miejsca..dla mnie to jakis dramat jest..ale moja orto powiedziala ze trzeba;/
poradzcie dziewczeta co mam zrobic bo na moj prosty blond umysl to jest zabojstwo dla szkliwa w szczegolnosci ze tak bardzo stralam sie dbac o zeby i szkliwo zeby im nic nie bylo

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

no wlasnie misia ladnie to ujelas
widzialam ten pilniczek i generalnie wyglada on jak moj do paznokci z dawnych czasow
Stary 2010-01-04, 22:02   #1190
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem czy na pęknięte szkliwo też działa, ale moja dentystka będzie mi zakładać (jak ściągnę aparat) na martwego zęba szkliwo. Także skoro można pokryć- bez borowania- całą powierzchnię zęba to pewnie można i uzupełnić pęknięte szkliwo.
możesz napisać coś więcej na ten temat? też mam martwy ząb, a konkretnie górną dwójkę i wygląda OKROPNIE, FATALNIE, KOSZMARNIE. jest taki ciemny, że z daleka wygląda jak bym w ogóle nie miała zęba! na fotkach tego nie widać, ale na żywo jest naprawdę źle. po zdjęciu aparatu muszę coś z nim zrobić i właśnie zastanawiam się nad licówką, ale to dosyć droga impreza. a o tym nakładaniu szkliwa jeszcze nie słyszałam, czy to może zakryć ten szary odcień, czy poprawi kształt tego zęba - jest mocno spiłowany z jednej str - i w końcu ile to kosztuje?? będę wdzięczna za informacje
Stary 2010-01-04, 22:09   #1191
kasiulka088
Przyczajenie

mam pytanko jeszcze bo moja orto praktycznie niczego mi nie tlumaczy a ja chcialabym sie dowiedziec..
powiedziala mi ze musze najpierw zalozyc gore a dopiero pozniej za 6 miesiecy dol.. czy zawsze sie tak robi i po co?? pytam Was jako weteranek aparacikowych
Stary 2010-01-04, 22:14   #1192
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez miiisiaa Pokaż wiadomość
kasiulka088- gratuluję, że się przemogłaś ja jestem z siebie dumna, że w ogóle wypowiedziałam przy rodzicach słowo 'dentysta'. wcześniej unikałam tego tematu jak ognia. teraz wydaje mi się, że dam radę, ale pewnie jak przyjdzie do samej wizyty, to będę chciała uciekać :P

betti_888
26.Co to jest stripping i po co się go robi?

Stripping to szlifowanie powierzchni stycznych zębów w celu uzyskania niewielkiej ilości miejsca do ich przesuwania. Najczęściej orto używają do tego pasków ściernych.
Cytat:
stripping to pilowanie zebow metalowym pilnikiem!!!zamiast wyrywania;/ kazdego zeba sie piluje...w szczelinach zyskuje sie troche miejsca..dla mnie to jakis dramat jest..ale moja orto powiedziala ze trzeba;/
poradzcie dziewczeta co mam zrobic bo na moj prosty blond umysl to jest zabojstwo dla szkliwa w szczegolnosci ze tak bardzo stralam sie dbac o zeby i szkliwo zeby im nic nie bylo

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

no wlasnie misia ladnie to ujelas
widzialam ten pilniczek i generalnie wyglada on jak moj do paznokci z dawnych czasow

dzięki za wyjaśnienie... też zastanawiam się czy to nie zaszkodzi szkliwu... raz jak byłam u dentysty i plombował mi górne jedynki bo pomiędzy nimi od wewnątrz miałam małą dziurkę to teraz przez to mam pęknięte szkliwo na jednym i drugim zębie od strony zewnętrznej może aż tak tego nie widać ale ja to widze... ja wszystko widzę

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
mam pytanko jeszcze bo moja orto praktycznie niczego mi nie tlumaczy a ja chcialabym sie dowiedziec..
powiedziala mi ze musze najpierw zalozyc gore a dopiero pozniej za 6 miesiecy dol.. czy zawsze sie tak robi i po co?? pytam Was jako weteranek aparacikowych

w niektórych przypadkach tak się nie robi ale w niektórych trzeba np. czasami trzeba wyprostować najpierw górę żeby móc wyprostować dół, bo tak np aparat by mógł Ci zawadzać albo coś...
ja też w lipcu miałam zakładaną górę a teraz w lutym będę miała dół

zależy od wady zgryzu

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-01-04 o 22:16
Stary 2010-01-04, 22:21   #1193
kasiulka088
Przyczajenie

Dziekuje za wyjasnienie
Stary 2010-01-04, 22:24   #1194
betti_888
Wtajemniczenie

proszę
na tej stronie znajdziesz więcej pytań i odp. http://www.ortodonta.info/faq.html
jeśli Twoja orto Cię nie uświadomiła

Stary 2010-01-04, 22:29   #1195
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
proszę
na tej stronie znajdziesz więcej pytań i odp. http://www.ortodonta.info/faq.html
ja jeszcze polece tą stronkę http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=302074

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 23:17   #1196
kasiulka088
Przyczajenie

Swietne!! dziekuje po stokroc sie juz doedukowalam czas na praktyke
Stary 2010-01-04, 23:45   #1197
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalka92 Pokaż wiadomość
Na odwapnianie są dobre galaretki xP. Współczuję, bo nie znoszę tego xD.
Zaczełam się denerwować ta plamką bo do tej pory wszystko miałam ok z zębami (opróvcz tego, że były krzywe przed aparatem:P) a teraz jakieś odwapnienie mi się robi echhh ... No nic zobacze co mi we środę orto powie.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 23:51   #1198
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
proszę

Hehe, paradoks polega na tym, ze ta strona caly czas sie przewija na tym forum i jest polecana jako doksztalcajaca, a sama ortodontka niezbyt lubi tlumaczyc co i jak robi. Mowie tak, bo wlasnie dzieki tej stronie ja wybralam. Wydawalo mi sie, ze tak fachowo i dokladnie wszystko jest opisane.. W rzeczywistosci okazalo sie, ze chyba caly jej zapal skonczyl sie na pisaniu FAQ'u. Niestety...

Juz w piatek wizyta a ja znow nie wiem chybie czy trafie tym razem... Ostatnio niezbyt milo przyjela moje pytania. Minelo ponad 6 tygodniu, juz wkrotce 7 miesiecy z aparatem a dol i gora ani rusz. Wlasciwie efekty przestalam widziec jeszcze 1,5 mies temu. Na ostatniej wizycie mialam nakrecone osemki na dolnych zebach w celu zmniejszenia szpary a ona ani drgnela!

Takie sprawy.

P.S. Dojrzalam: gumeczki biore czerwone! Obiecalam sobie, ze sprobuje szczescia z czerwona szminka. Wczesniej nie bylo sensu jej kupowac, bo nie pasowala do brzydkich zebow, ale teraz mozna sprobowac

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 00:08   #1199
Starlett
Wtajemniczenie

Miałam robiony stripping raz, szkliwo mi nie popękało, zaraz po piłowaniu miałam robioną fluoryzacje, przez godzinę nie mogłam po tym jeść. teraz nadal wszystko z zębami jest ok
kasiulka088 - tez miałam najpierw założony aparat na górę i czekam teraz prawie 8 miesięcy, aż góra ustawi się w łuk (słowa orto) i dopiero będę zakłądać dół.

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 08:24   #1200
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
możesz napisać coś więcej na ten temat? też mam martwy ząb, a konkretnie górną dwójkę i wygląda OKROPNIE, FATALNIE, KOSZMARNIE. jest taki ciemny, że z daleka wygląda jak bym w ogóle nie miała zęba! na fotkach tego nie widać, ale na żywo jest naprawdę źle. po zdjęciu aparatu muszę coś z nim zrobić i właśnie zastanawiam się nad licówką, ale to dosyć droga impreza. a o tym nakładaniu szkliwa jeszcze nie słyszałam, czy to może zakryć ten szary odcień, czy poprawi kształt tego zęba - jest mocno spiłowany z jednej str - i w końcu ile to kosztuje?? będę wdzięczna za informacje
W cenie plomby.Odcień nigdy nie będzie taki sam, ale widziałam u znajomej taki myk i różnica jest niewielka. Nie trzeba zęba piłować.. Ja mam za pomocą plomby uzupelniony kawałek dwójki, który był pourazowy (nie mam ok 2 mm trójkąta na rogu zęba) i też tego nie widać. Pewnie kiedyś będę musiała założyć licówkę, ale póki co postanowiłam nie piłować swojej cudownej dwójki..
Pogadaj z dentystą czy prowadzi takie pionierskie zabiegi jak nakładanie szkliwa na powierzchnię zęba.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości