|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
Pysiu dziękuję za komentarz na Smacznym. Polecam automat do pieczenia chleba. Upieczenie takiego chlebka zajmuje 5 minut - tyle co przygotowanie składników, reszta sama się robi.
![]() Castilla nie daje mi spokoju Twoja sprawa Rozmawiałam z koleżanką, która też ma męża Turka i miała chyba podobne kłopoty do Ciebie. Im udało się przetrwać kryzys. Narodowość jak mówiła, nie była bez znaczenia. On musiał nauczyć się szacunku do niej jako żony (nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi). Chodzili do poradni, dużo czasu minęło zanim mu zaufała od nowa, ale im się udało. On nauczył się szacunku i dbania o nią. Też mieli wtedy małe dziecko.Trzymam kciuki za Was, ale pamiętaj, że cokolwiek się stanie będziesz miała przy sobie największe szczęście, najważniejszego mężczyznę, dla którego będziesz najważniejsza.
|
#4412 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez dostalam wczoraj lovele i to dwie koperty ![]() ja kupilam laktator TT-ale czy coś pomoże to nie wiem ![]() na razie się cały czas zastanawiam co z jego sterylizacją-jest do niego ten pojemnik do mikrofalówki-myślałam,żeby wysterylizować w nim laktator,butelkę i smoczek uspokajający do szpitala-ale jeszcze tego nie zrobiłam, bo nie wiem-jeżeli termin porodu mam na 27.01 to wysterylizować teraz i wsadzić do torby w tym pudełku czy sterylizować jak się zacznie poród Cytat:
może przez to,że dawno nie używana
|
|
#4413 |
|
Raczkowanie
|
Kasya gratulacje
![]() Jakaś chandra mnie dopadła i nic mi się nie chce No poza tym, że chciałabym mieć już TO za sobą... a tu jeszcze trochę czasu
|
|
|
|
#4414 |
|
Zadomowienie
|
To tak jak u mnie w szpitalu. Dla dzidzi musze miec tylko chusteczki nawilzane i pampersy (co prawda w szpitalu daja ale ponoc jest dzienny przydzial wiec polozna w SR mowila zeby ok 10 szt miec w razie co). Wiec musze miec tylko rzeczy dla siebie do higieny, reszta jest.
|
|
|
|
#4415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4416 |
|
Rozeznanie
|
Patinka no własnie dlatego moja ginka to ewenement, wszystko na ostatnia chwilę...chyba że ona wie, że urodze później
ostatnio jak jej pytałam czy termin porodu sie nie zmienia, to mi powiedziała, że mój termin porodu dla wszystkich bedzie zaskoczeniem ze wzgledu na moja budowę ciała...więc sie domyśliłam, że urodzę wczesniej, bo jestem dośc niska i może dzidzia nie mieć wiele miejsca w brzuszku.....ja na tą wizytę 12 mam mieć wyniki morfologia, mocz, usg...a dopatrzyłam się, że jakąs próbę wassermana mi zleciła jakiś odczyn VDRL , nie wiem co to jest, no i pobierze mi ten posiew..... dobrze że jej nie słuchałam i już w 34 tygodniu zaliczyłam okulistę i pulmunologa żeby pobrać zaświadczenia, że moge rodzić naturalnie....bo ona mi nie kazała się spieszyć....teraz to bym nie poszła bo raz że mi się nie chce a dwa że nie czuję się już na siłach na takie wizyty.....no zobaczymy najwyżej nie dotrwam do wyników i pokaze te stare....zobaczymy czy we wtorek coś z szyjką się zmieni, bo na usg wyszło mi łozysko II stopień a szyjka pozamykana na cztery spusty...więc może i faktycznie urodze blisko terminu.....ech.....wolał abym w drugiej połowie stycznia, bo takie oczekiwanie jest męczące....a narazie oprócz tego, że pobolewają mnie piersi nic innego nie czuję....no od czasu do czasu skurcze....---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- no i pytałam jej jak to jest z ta infekcja czy jesli ona wróci to czy nie będzie to wskazanie do cc, a ja bym chciała naturalnie rodzić i powiedziała, że wyleczymy do czasu porodu to upiorstwo......tylko, że ja juz je lecze od 4 miesięcy i tak powraca choćbym nie wiem w jak sterylnych warunkach żyła i ile dopochwowych tabletek nie zaaplikowała A ja tak czytam Was dziewczyny i się zastanawiam, bo ja ani nie byłam w szpitalu w którym mam rodzić, ani nie wiem nic co mam zabrać, wiem tylko tyle co nam powiedzieli w szkole rodzenia w tym szpitalu.....hmmm.... |
|
|
|
#4417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i w ogóle mi powiedziała,że ma nadzieję,że się jeszcze zobaczymy na wizycie 11.01 -no ale nie pytałam się co ma na myśli,bo przecież prorokiem nie jest więc nic mi konkretnego i tak by nie powiedziała...może to komentarz na to,bo ja się skarżyłam na twardnienia brzucha i bóle jak na @ ale tak jak pisałam wcześniej twardnienia przeszły same i były spowodowane masowaniem brzuszka..
|
|
#4418 |
|
Zakorzenienie
|
KASYA GRATULACJE ! Ale duży chłopak
![]() Zebcia... kaslki: Piotruś jest boski ![]() Malinko na automat do chleba to ja w mej malusiej kuchni nie znajdę miejsca...lewdo wciskal garnki i patelnie może w nowej kuchni ....
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2010-01-05 o 14:38 |
|
|
|
#4419 |
|
Rozeznanie
|
Patinka mi tylko powiedziała, że macica już osiagnęła max wysokości, szyjka pozamykana, nic o porodzie. O córci nie wspomniała ani słowa, tylko mi sprawdzała jeszcze kostki czy napuchły itp. Na usg wyszła mi waga córci 2150, i wszystkie jej parametry jak na 34tydzień, ale lekarz powiedział, że córcia może być poprostu mniejsza, i że teraz określanie nowego terminu jest bezcelowe. Oglądał usg z 13 tygodnia i tam był TP 25 lub 28 styczeń więc powiedział, że Mała jest poprostu mała
ginka jeszcze nie widziała tego usg, no i o szyjce oprócz tego, że pozamykana nic więcej nie mówiła. Także sama nie wiem co i jak, teraz we wtorek na wizycie ja przyatakuje i może się dowiem czegokolwiek....
|
|
|
|
#4420 |
|
Rozeznanie
|
Pysiu moja kuchnia też mała - blokowa. Kupiłam powystawowy na próbę jak przeszłam na dietę Montignaca, żeby w razie czego nie było żal do piwnicy wynieść i jest stale używany.
|
#4421 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
ale mam dziś lenia
widze że leniuszków jest więcej ![]() miałam ponad 3 strony do nadrobienia Cytat:
Cytat:
![]() ale dzis śniło mi się że urodziłam córeczkę równe 3 kg ważyła a poród odbył się u cioci na fotelu dodam ze Mała wyskoczyła zaraz czysta i w ubrankach Cytat:
Cytat:
myślę ze skoro chcesz na jakiś czas być sama to ty się nie wyprowadzaj tylko mąż , dlaczego ty masz szukać jakiegoś lokum a on ma mieć z górki Cytat:
ja też sobie napiszę takie karteczki ![]() Cytat:
![]() ja tez mam dziś dzień lenia i obijam się ![]() jak dla mnie bomba ![]() Cytat:
Cytat:
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
||||||||
|
|
|
#4422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi mierzyła małego w 32tc i jeden parametr był młodszy o tydzień a drugi tylko o dzień-wagi nie podała-no to w sumie nie wiem,może jak coś wychodzi młodsze o tydzień to i po przeliczeniu wagi by wyszła mniejsza...nie wiem właśnie czym to idzie...
|
|
#4423 |
|
Zadomowienie
|
kasya gratulacje i jaki duży chłopak
no i kolejna mamuśka sie rozpakowała,jak przeczytałam że już ma synka to oczywiście sie popłakałam ech przez cała ciąze aż tak nie było ze mna jak teraz,czy to juz blisko?
|
|
|
|
#4424 |
|
Rozeznanie
|
Kasya ale spory człowieczek gratulacje dla kolejnej dzielnej Mamy !!!
Życzę teraz szybkiego powrotu do sił, a dziecinka by była cudownym Aniołkiem ![]() Matko jakie tempo rodzenia, idziecie strasznie szybko, ja mam termin na 28 lutego to niebawem w parę osób same zostaniemy jako te w dwupaku, a reszta o dzidziusiach będzie pisać Ale oby następne porody były jak najmniej bolesne i szybkie Ja już z ciekawości nie mogę wytrzymać jak ta mała słodka osóbka pod moim sercem wygląda. Strasznie jestem ciekawa jej buźki Chociaż wiem, że nawet jak będzie podobna do mnie i to zdecydowanie bardziej to u dziadków mojego męża jak i moich teściów zawsze będzie mówione cały Pawełek Zawsze jak wracaliśmy z wakacji i np ja byłam istnym hebanem, a mój mąż bez opalenizny, to zawsze był tekst, że Pawełek to zdecydowanie bardziej opalony niż Kasia Co do tej kartki PORÓD to mieliśmy straszne później śmiechy, ale naprawdę pomysł super. Jeżeli tempo porodu jest szybkie. My na wszelki wypadek wydrukujemy drukowanymi literami, pogrubiona czcionka, na całą stronę napis PORÓD, lepiej mieć na wszelki wypadek, tym bardziej, że ja też mieszkam w Warszawie, a szpital w którym będę rodziła jest z 15 km od domu i wszystko uzależnione jest od pory w której się zacznie, jak trafimy na korki to tragedia.
|
|
#4425 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam fajnego lekarza od usg który mi wytłuścił wszystko na chłopski rozum
![]() ![]() powiedział, że czasem jest tak, że dzieci sa mniejsze, bo takie poprostu są, niektóre kobiety też maja tendencję do rodzenia mniejszych dzieci co nie oznacza, że jest to jakas anomalia i że dziecko bedzie małe już zawsze. Najwazniejsze jest posprawdzanie czy wszystko z dzidzią jest ok, u mnie wszystko było dobrze tylko Mała była mniejsza. pocieszył mnie, że termin jest taki jak na poczatku, że bez sensu go zmieniac, a pomiar dokonywał na podstawie obwodu brzuszka. Niby naczytałam sie w necie, że usg zaniżaja wage do nawet 600 g, więc może byc większa. i dlatego bierze sie miarę TP wyznaczoną przez ostatnia miesiączke lub usg do 14 tygodnia bo wtedy dzieci rozwiajja się jednakowo i można ocenić jak stara jest ciąża
|
|
|
|
#4426 |
|
Zadomowienie
|
Kasya gratuluję!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! I życze szybkiego powrotu do domku, bo chyba po cesarce troszkę dłużej lezy się w szpitalu niż po SN...
|
|
|
|
#4427 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4428 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przykryte duzym przescieradlem, zeby sie nie kurzylo.Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4429 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Więc nie mamy tak bardzo daleko, ale wiadomo w czasie korków to będzie tragedia Dlatego kartka będzie czekała w pogotowiu
|
|
|
#4430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o! z tym prześcieradłem to dobry pomysł....ale to masz zaścielone razem z ochraniaczem i przykryte materiałem czy sam materac?
|
|
#4431 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no tak to drogę macie w sumie cały czas prosto tylko, że Czerniakowska jak Puławska, korki i korki....
|
|
|
|
|
#4432 |
|
Zadomowienie
|
A dziekuję, u nas wszystko dobrze. Mąż śpi, Ola śpi, a się nudzę... hahahah - ciekawe jak długo?
A tak na serio, chyba przechodze kryzys laktacyjny, Ola cos ostatnio cały czas jest głodna. Chyba nie najada się. Więc w takich skrajnych sytuacjach podaje jej sztuczne mleko, bo mocno męczą mnie takie dwugodzinne seanse ssania piersi. Podobno trwa to tylko kilka dni.. Zobaczymy, bo nie chce zupełnie przejśc na sztuczne mleko... Poza tym chodzimy na spacerki i codziennie zaglądam na wizaż, która mamuśka się już rozpakowała. No i mój mały sukces - pierwszy raz w święta schudłam... |
|
|
|
#4433 |
|
Rozeznanie
|
Tż poszedł do pracy więc ja nareszcie mam czas dla Was
Już biorę się za pilne czytanie.. widzę, że nie próżnowałyście
|
#4434 |
|
Zakorzenienie
|
PatkaM
za wynikAgusiamatyldka a gdzie ten wieloryb ![]() Malga wszystko w swoim czasie ![]() Kocurazab za skonczona kuchnie i lazienke (w sumie najgorsze za wami) i kciukasy za niska stawkeRybcia ![]() Lila wspolczuje kolki O tym leku slyszalam dzis na SR (tylko polozna nie byla pewna czy jest juz dostepny w Polsce).Kupowalas go normalnie w aptece, czy zamawialas gdzies ??Tu jest specjalny masaz na klopoty kolkowe https://mamotoja.pl/niemowle_pielegn...icle_page_no=0 Pysiam ponoc bardzo trudno jest dostac te wkladki.Lepiej zamowic z netu Asiuulka za wizyteMamaidy ze ekspresowy porodGooha pewnie kaze Ci powtorzyc z 75, bo ten wynik masz za wysoki Youyou ![]() Kasiorekzeta tez wpadlam na ten pomysl z kartkami i eskorta policji jakis czas temu Pantee spokojnie, te proroctwa ginow nie zawsze sie psrawdzaja Patinka swietna nazwa !! ![]() Filka ojo oj cos sie zbliza ![]() Gosbaj,Patinka,Sensuel to wy tylko z torebka na porod pojdziecie, a my z walizami Agape ![]() Brzoskwinko wrzucam jeszcze raz, to co wczoraj wrzucala Addicted na temat wit. K Witamina K dla noworodka Ewa Helwich, krajowy konsultant w dziedzinie neonatologii Czy wszystkie noworodki po przyjściu na świat powinny otrzymać witaminę K. Sprawdź. Do tej pory witaminę K podawano głównie wcześniakom lub noworodkom, które urodziły się w wyniku cesarskiego cięcia. Według najnowszych zaleceń powinny otrzymać ją wszystkie noworodki. Witamina K uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega krwawieniom wewnętrznym, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dzieciom podaje się ją od razu po porodzie w postaci domięśniowego zastrzyku, aby zapobiec chorobie krwotocznej. Witaminę K powinny także otrzymywać wszystkie niemowlęta w wieku od dwóch tygodni do końca trzeciego miesiąca życia. Jeśli są karmione wyłącznie piersią, mogą mieć braki tej witaminy. Zaleca się im codzienne doustne podawanie małej dawki witaminy K. Dla zdrowych niemowląt przewiduje się 0,25 mikrograma tej witaminy. Takie zapotrzebowanie pokrywa np. 1 ml preparatu w kroplach zawierającego witaminę K – Vita K. Ewa Helwich, krajowy konsultant w dziedzinie neonatologii |
|
|
|
#4435 |
|
Zakorzenienie
|
kurde,wkurzona jestem-od 18.12 córka mojej siostry (18mies) jest chora-zaczęło się od kaszlu - brała antybiotyk,całe święta przez tydzień kolejny antybiotyk w zastrzykach-już było lepiej,skończyła serie zastrzyków po czym się pogorszyło od 3 dni temp., żyganie...dzisiaj już cały czas gorączka 39 -żyganie i biegunka..nie wiadomo co to, choć lekarka była już 3 razy!dzisiaj po całej akcji powiedziałam,że nawet się do niej nie nabliżam-siedzę cały dzień u siebie w pokoju-no i co:/ siostra przyszła kolo 15:30 ze idzie do apteki-no to dobra-mała śpi,no to wiedziałam,że nie muszę się do niej nabliżać-no ale obudziła się koło 16 i słyszałam,że płacze u siebie w łóżeczku-nie wchodziłam jednak,bo wiedziałam,że zaraz siostra przyjdzie bo apteka na osiedlu a i tak małej za wiele nie pomogę-bo ani ją wyjąć z łóżeczka ani nic...no to wielkie pretensje,bo siostra wróciła i się okazało,że mała się pożygała w tym czasie:/ pokłóciłyśmy się i tylko się zdenerwowałam,bo zapowiedziałam,że nawet na pół metra do niej nie podejdę jak jest chora-przecież mogła poczekać,bo za jakieś 15minut wraca do domu mama i by ją przypilnowała..to do mnie wielkie pretensje - że gdzie ja mam głowę -no tyle,że gdzie ona ma głowę..pół godziny by ją nie zbawiło,a ja też nie chce swojego dziecka narażać bo nie wiadomo co to za wirus skoro sama lekarka nie wie co to jest:/ a przecież ja już jestem na wylocie
i co..potrzeba mi żebym teraz mnie na porodówkę nie przyjęli z chorobą albo nie daj Boże,żebym moją dzidzie zaraziła:/ nie wiem ale u mnie w domu to myślą,że to że ja się tak boję choroby to moje wydzimisię...na prawdę - gdyby nie ten maluch w brzuszku to bym się takimi rzeczami nie przejmowała,ale do cholery muszę myśleć o nim i o jego bezpieczeństwie czy się komuś to podoba czy nie przykro mi tylko,bo wiem co będzie jak wszyscy wrócą do domu-że ja niby taka niedobra jestem itd,.
Edytowane przez patinka_ Czas edycji: 2010-01-05 o 16:29 |
|
|
|
#4436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiecie co ja przed chwilą zrobiłam? Mam taką jedną płytę "ciąża od A do Z" no to sobie pomyślałam że ją sobie obejrzę - tzn tylko te ostatnie tygodnie. No i wszystko pięknie, dopóki nie pokazali porodu... Jak widziałam jak babka na tym filmie się męczy, a jak dziecko wychodzi to normalnie ja nie chcę rodzić! Oczywiście całe zjawisko jest piękne i wzruszajace bo popłakałam się jak bóbr jak kładli babce dziecko na piersi, ale kurcze to co trzeba przejść przed urodzeniem sie bobaska to jest normalnie jak koszmar... Każdy opisuje poród jako coś pięknego, magicznego i w ogóle do przeżycia, ale jak to się widzi na filmie jak to naprawdę wygląda to aż mnie ciarki przechodzą... Teraz to mam dopiero stracha... Niby się wie, jak ten poród pi razy drzwi wygląda, ale nie wyobrażałam sobie że to aż tak... Normalnie jak widziałam jeszcze ten ból na twarzy babki to już mi się odechciało sn...
|
|
|
#4437 |
|
Zakorzenienie
|
Patinka nie przejmuj sie, bardzo logicznie myslisz i masz racje !!! Tez bym siebie i swojego malenstwa nie narazala. Siostra rzeczywiscie mogla zaczekac. A poza tym jak malutkie dziecko goraczkuje od takiego czasu i stan w sumie sie pogarsza, to sie bierze skierowanie do szpitala, a nie leczy " na oko", bo moze cos pomoze
![]() ![]() Jak dla mnie to siostra jest nieodpowiedzialna.Ja bym juz dawno zazadala skierowania, a jak by lekarka nie chciala wyatawic, to sama bym pojechala w nocy do szpitala. Wrrrrr ale sie zdenerwowalam na ta twoja durna siostre
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4439 |
|
Rozeznanie
|
patinka ja Ci absolutnie przyznaję rację....Twoja siostra powinna tez pomysleć o Tobie i Twoim dziecku, pare minut by ja nie zbawiło. I dziwię się, że dziecka nie wzięli do szpitala skoro od kilku dni ma takie problemy i jeszcze nie wiadomo co małej jest. Nie na darmo lekaże trąbią wokoło, żeby kobiety w ciązy trzymały się z daleka od tłumów, komunikacji miejskiej, chorych itp...przecież to tez chodzi o zdrowie Twojego dzidziusia, siostra jako matka powinna to zrozumiec....nie przejmuj się
|
|
|
|
#4440 |
|
Zakorzenienie
|
Aldii no z tymi wkładkami to już wiem...że nawet w W-wie to nie takie proste
mąż ma przy pracy fajną aptekę i dziś na lunchu zamówił jedno opakowanie...ma być wieczorem do odebrania...niby apteka zamowi specjalnie zobaczymy czy dziś przywiezie ![]() Patka...nie jest tak zle....lepiej nie oglądać...zwłaszcza że porody bardzo róznie przebiegają...zobaczysz sama że będziesz miała inne doświadczenia i zupelnie inaczej to przezyjesz niż oglądając ten film....zaaufaj mi
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2010-01-05 o 17:00 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.

Rozmawiałam z koleżanką, która też ma męża Turka i miała chyba podobne kłopoty do Ciebie. Im udało się przetrwać kryzys. Narodowość jak mówiła, nie była bez znaczenia. On musiał nauczyć się szacunku do niej jako żony (nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi). Chodzili do poradni, dużo czasu minęło zanim mu zaufała od nowa, ale im się udało. On nauczył się szacunku i dbania o nią. Też mieli wtedy małe dziecko.

i do tego druga paka z zakupami z allegro 
może przez to,że dawno nie używana

kaslki: Piotruś jest boski 

tez mi siębardzo spodobał 

mąż ma przy pracy fajną aptekę i dziś na lunchu zamówił jedno opakowanie...ma być wieczorem do odebrania...niby apteka zamowi specjalnie